Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47. 2014



Nyheder i uge 47, 2014

Følg os på Facebook




.

Verden vil have bobler
Champagne, crémant, cava, spumante og prosecco har boblerne tilfælles, og netop de mousserende vine bliver i stigende grad hældt i glassene verden over.
I de sidste ti år er salget af mousserende vin steget med hele 30% på verdensplan. Det viser en ny rapport fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin).
Den stigende efterspørgsel har også medført en øget global produktion af boblevine på 40% inden for samme periode. Til sammenligning er fremstillingen af rød-, hvid- og rosévin kun steget med 7%.
En meget væsentlig årsag til boblernes fremmarch er, at forbrugerne ikke længere kun betragter mousserende vin som noget, man nyder ved særligt festlige lejligheder. I dag er det blevet stadig mere almindeligt at drikke fx et glas af den spanske cava til salaten en onsdag aften og et glas prosecco om sommeren på terrassen.
Nedenfor bringer vi yderligere en række af de nye oplysninger fra OIV omkring salget og produktionen af mousserende vin.

Fem fakta fra boblernes verden
* I 2013 blev der fremstillet 17,6 millioner hektoliter mousserende vin. Det er en stigning på 4% i forhold til året før og 7% af den totale vinproduktion på verdensplan.
* Frankrig, Italien, Spanien, Tyskland og Rusland tegner sig for 74% af den totale produktion af mousserende vin. Franskmændene førte i 2013 an med en produktion på 3,5 mio. hektoliter. Dernæst kom italienerne med 3,2 mio. hektoliter, tyskerne med 2,6 mio. hektoliter og spanierne med 1,8 mio. hektoliter.
* USA og Australien markerer sig nu også for alvor på markedet for mousserende vin. I løbet af de sidste ti år er produktionen af boblevine steget med henholdsvis 29% og 25% i de to lande.
* Sidste år blev der solgt 8,9 mio. hektoliter mousserende vin på verdensplan til en værdi af 4,3 milliarder euro (cirka 32 mia. kr.).
* Eksporten af mousserende vin udgør 18% af den globale vineksport i værdi og 9% i mængde.
* Kineserne bliver også stadig mere begejstrede for bobler - især når de er franske. I dag er Kina således verdens femte største importør af champagne.



<<Palazzo di Amore med tilhørende vinmark.

<Paladsets vinkælder kan rumme 10.000 flasker.


Kærlighedens palads til salg
Palazzo di Amore (kærlighedens palads) er det romantiske navn på en gigantisk vinejendom i Beverly Hills i Californien.
Nu kan denne ejendom blive din, kære læser - hvis altså du har 195 millioner dollars (cirka 1,2 milliarder kr.). Det er nemlig, hvad ejendommen er udbudt til salg for af den nuværende ejer, Jeff Green, der har tjent milliarder på ejendomsudvikling.
Han købte selv paladset i 2007 for 35 mio. dollars (cirka 209 mio. kr.) og har siden lejet det ud for 475.000 dollars (cirka 2,8 mio. kr.) om måneden.
Hvis salgsprisen bliver indfriet, vil Palazzo di Amore blive den dyrest solgte ejendom nogensinde i USA.

Spisebord til 250 gæster
Og hvad får man så for pengene? Til huset, der er på 35.000 kvadratmeter, hører der en vinmark på 10 hektar og et vineri, der kan forvandle druerne til 6000 flasker vin årligt. Dertil kommer en fadkælder og en meget fornemt indrettet vinkælder med plads til 10.000 flasker.
Vinen kan ejeren fx nyde ved et kolossalt spisebord til 250 gæster eller i hjemmebiografen med 50 siddepladser. Derudover er der en tyrkisk spa, swimmingpool, tennisbane og en parkeringsplads med plads til 150 biler.
Ved at klikke her kan man se flere billeder fra den fornemme ejendom.





En irriterende episode
I sidste uge fortalte vi om den gæst, der i en amerikansk restaurant havde bestilt en flaske vin til en pris af 37,50 dollars (cirka 223 kr.) - troede han. Det viste sig nemlig, at vinen var den amerikanske kultvin Screaming Eagle 2011 til 3750 dollars (cirka 22.340 kr.).
Han havde ingen viden om vin, havde glemt sine briller og bad derfor tjeneren udpege en vin på kortet. Da han spurgte, hvad den kostede, havde han misforstået hendes "thirty-seven fifty".
Historien har fået en af vores læsere, Henrik Buhl, til at sende os følgende:
- Jeres indlæg om den uheldige Screaming Eagle-kunde minder mig om en irriterende episode i en restaurant under vores sommerferie i Toscana i år.
- Vi prøver ofte at finde ét gourmetbesøg under vores rejser. Her benyttes Michelin-guiden en del, og det lykkes som regel også at finde en etstjernet af slagsen i nærheden af det sted, vi opholder os.
- Vi gør vores hjemmearbejde ved at tjekke restaurantens hjemmeside med hensyn til mad og vin, så man ikke skal bruge al for lang tid på stedet, når man når frem.

Hvad siger lovgivningen?
- Menuen i den restaurant i Toscana, vi havde fundet frem til, blev således udvalgt på forhånd, og det samme gjorde rødvinen: en flaske Fontodi Flacionello 2007 til 75 euro (cirka 558 kr.) - en absolut fin pris, fortsætter Henrik Buhl.
- Så da vi nåede frem til restauranten, var det bare at afgive ordre, og måltid og vin var da også en rigtig fin oplevelse.
- Stor var overraskelsen dog, da vi fik regningen. Vores Flacionello stod til 100 euro (cirka 744 kr.), så der faldt naturligvis en klage, også selv om det viste sig, at den rent faktisk kostede 100 euro på kortet i restauranten. Vi havde jo valgt hjemmefra via nettet og mente derfor, at bordet så fangede.
- I restauranten var de hverken til at hugge eller stikke i - ikke én euro imødekommenhed.
- Vi mener, de burde have fastholdt de 75 euro. Det skal vel ikke gå ud over kunden, at man ikke får opdateret sine priser på nettet. Vi kommer ikke dér mere. Men hvad siger lovgivningen? Der må være en lov omkring sådan noget i både Italien og Danmark?
Hvis der blandt VinAvisens mange læsere er nogen, der ligger inde med viden om lovgivningen på dette punkt, hører vi meget gerne på info@vinavisen.dk.



Spansk kunstner bag årets etiket
Den spanske kunstner Miguel Barcelo er ikke mindst kendt for udsmykningen af det kolossale kuppelloft i menneskerettighedssalen i de forenede nationers palads i Genève. Man kan se loftet og hans arbejde med det ved at klikke her. Det er ret imponerende.
Tidligere i år fik Barcelo til opgave at arbejde i et noget mindre format, da han blev bedt om at designe etiketten til Château Mouton Rothschild årgang 2012 - den næste årgang, der bliver frigivet til salg på markedet.
Det er blevet til en akvarel med to væddere, der afprøver deres styrke mod hinanden på en baggrund af blå og grønlige toner. Motivet er inspireret af vædderne i vinslottets emblem.

Baronessens sidste bestilling
Første gang Château Mouton Rothschild fik en kunstner til at dekorere årets vinetiket var i 1924, og det var plakattegneren Jean Carlu, der fik det ærefulde hverv.
Efter anden verdenskrig tog vinslottet ideen op igen, og siden da har en lang række berømte internationale kunstnere sat deres præg på etiketterne. Det gælder blandt andet Braque, Dali, Chagall, Picasso, Warhol, Henry Moore, Kandinsky, Tapiès, Baselitz, Miró og vores egen Per Kirkeby.
I mange år har det været baronesse Philippine de Rothschild, der stod for udvælgelsen af kunstneren og bestilling af etiketten. Miguel Barcelos etiket blev den sidste, hun havde hånd i hanke med, idet hun døde i august i år.


Chapoutier valgt som præsident
At være præsident for Rhônes vinproducentforening, AOC Côtes du Rhône et de la Vallée du Rhône, er en betydelig post. Foreningen, der har 5000 medlemmer, vælger præsidenten for tre år ad gangen, og i de sidste tre år har det være vinproducenten og lederen af kooperativet Les Vignerons de Tavel, Christian Paly, der har haft hvervet.
Nu har foreningen så valgt en ny præsident, og det blev Michel Chapoutier - der dog også var den eneste kandidat.
Chapoutier ejer et af Frankrigs største vinhuse, M. Chapoutier, der har sin base i Rhône, men også fremstiller vin i Roussillon og Australien. Og han har flere mærkesager, når det gælder hans nye job som præsident.
Ifølge Chapoutier er det et stort problem i hele Frankrig, at den unge generation ikke ønsker at videreføre deres familiers vinhuse - belønningen er for lille i forhold til det hårde arbejde, der ligger i at drive et vinhus. Han vil derfor hjælpe de unge i Rhône i gang ved at give dem økonomisk starthjælp og ved at lade dem stå først i køen, når det gælder køb af nye vinmarker.
Derudover lægger han vægt på en større åbenhed og deling af markedsinformationer mellem Rhônes mange vinproducenter.








Friuli-Venezia Giulia ligger i det nordøstlige hjørne af Italien og grænser op mod Østrig og Slovenien. Foto: Wikimedia Commons / TUBS.

Friuli på besøg i Valby
Regionen Friuli-Venezia Giulia, der ligger i det nordøstlige hjørne af Italien har det hele: 130 kilometer kyststrækning med sandstrande, skisportssteder i sneklædte bjerge, smukke, bakkede landskaber og kulturminder i overflod. Og så har regionen nogle helt vidunderlige vine.
Disse vine, hvoraf de 60% er hvide, kommer fra i alt fjorten appellationer - elleve DOC (Denominazione di Origine Controllata) og tre DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Det er ikke bare Italiens nok bedste hvidvine, men også vine i verdensklasse, man finder i Friuli.
Vi burde bestemt have endnu flere af de skønne Friuli-vine på hylderne herhjemme - men det kommer der måske også snart. I den forgangne uge blev der nemlig afholdt en større smagning for den danske vinbranche af vine fra den italienske region i Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Det var det årlige arrangement Friulano on Tour, der gæstede Danmark med mkring 20 vinproducenter, som præsenterede deres vine.
Bag arrangementet står blandt andet vinkonsortiet i Friuli og danske Jens Winther Simonsen fra Simonsen Selected Wines.
Der var godt gang i smagsprøverne på såvel vine som på friulanske oste og delikatesser, og der blev indgået aftaler mellem vinimportørerne og nogle af de vinproducenter, der endnu ikke havde nogen importør på dansk jord.


Lokale druer vinder terræn
Vinene fra Friuli-Venezia Giulia fremstilles af 1500 vinproducenter og på 40 forskellige druer. En del af druerne er internationale som fx Sauvignon Blanc, Chardonnay og Cabernet Sauvignon, men der anvendes i høj grad også lokale druer som Ribolla gialla, Friulano, Verduzzo osv.
Vi fik en snak med vinkonsulenten og -skribenten Pierpaolo Penco, der afholdt to seminarer om Friuli-vin sammen med den danske vinskribent Jørgen Mønster. Penco fortalte, at der inden for de sidste ti år har været en stigende interesse blandt Friulis vinproducenter for at fremstille vine på lokale druer - blandt andet i et forsøg på at skille sig ud på den internationale vinscene. Der laves jo masser af hvidvin på Chardonnay rundt om i verden, mens fx hvidvin på Ribolla gialla ikke er nær så kendt - men bestemt ikke ringere af den grund.
Selv om Friuli-Venezia Guilia er bedst kendt for sine hvidvine, fremstilles der også en hel del rødvin, og et af seminarerne handlede netop om de friulanske rødvine og ikke mindst om dem på Refosco dal Peduncolo Rosso, regionens førende lokale blå drue. Peduncolo Rosso betyder "rød stilk", og den røde farve på klasernes stilke kan da også være ret markant.

Krydrede rødvine og søde dråber
De Refosco-vine, vi smagte, såvel under seminaret som selve smagningen, var dybe og koncentrerede i farven, kraftigt krydrede med noter af rosmarin og salvie og med masser af tanniner. Spændende vine, der kaldte på en lige så velkrydret bøf.
Engang blev der fremstillet langt mere rødvin i regionen, men for en del år tilbage blev 3500 hektar rødvinsmarker nedlagt og genplantet med druen Glera, der bruges til fremstilling af Prosecco. Der fremstilles derfor i dag også en hel del af denne mousserende vin i Friuli.
Og så er der de søde vine på druen Picolit, som det kun er tilladt at dyrke i DOCG’en Colli Orientali del Friuli.
Vi har netop fået en af disse vidunderlige søde vine til Danmark fra vingården Aquila del Torre. Den forhandles af Vinoamici og er anmeldt længere nede på siden i denne VinAvis.



<< Vinproducenterne fra Friuli skænkede vin i glassene, mens de fortalte den danske vinbranche om deres vine.

< Fra højre mod venstre: Jens Simonsen fra Simonsen Selected Wines, Irene Fantozzi og Pierpaulo Penco, der arbejder som konsulent for vinkonsortiet i Friuli.







Glimrende bog om spansk vin
Vinskribenten Thomas Rydberg har skevet en glimrende bog om spansk vin (Politikens Forlag, 336 sider, 350 kr.). En bog, der så at sige rummer alt, hvad man har brug for at vide om emnet.
Det er ikke en bog til lystlæsning, men en bog, man slår op i, når man vil vide noget om en drue eller et distrikt. Eller se en liste over årgangene i et distrikt eller de bedste producenter i distriktet. Alt overskueligt og systematisk.
Teksterne om distrikterne er ret korte, men de lyser langt væk af et indgående kendskab til spansk vin. Man har en fornemmelse af, at Thomas Rydberg har været alle vegne i det store land.
Forrest i bogen er der et interessant forord af Peter Sisseck, og bagest er der en gennemgang af "De 100 bedste spanske vine" samt en lille ordbog med spanske vinbegreber.
Bogen er fornemt layoutet og rigt illustreret. Der er faktisk ikke et eneste opslag, hvor der ikke er et eller flere billeder. Endvidere er der gode og overskuelige kort.


Peter Lehmann Wines solgt
Sidste år døde den anerkendte australske vinproducent Peter Lehmann, der grundlagde sit vinhus i Barossa Valley i 1982.
Gennem de følgende mange år udviklede han sit vinhus, og i dag sælger det 40 forskellige vine på druer leveret af 140 drueavlere.
I 2003 solgte Peter Lehmann sit livsværk til firmaet Hess Group for et beløb svarende til 615 millioner kr. Nu har Hess Group, der har sin base i Schweiz, netop solgt vinhuset til ingen ringere end Australiens største vinproducent, Casella Family Wines i Barossa. Det er det vinhus, der fremstiller verdens femte bedst sælgende vinmærke, Yellow Tail, som der hvert år sælges 150 mio. flasker af på verdensplan. Den nye ejer af Peter Lehmann Wines har "kun" givet det, der svarer til 295 mio. kr. for vinhuset.

Lillebror stopper ikke fremtidsplaner
Casella Family Wines ejes af de tre brødre Joe, John og Marcello, og købet af Peter Lehmann Wines kommer midt i lidt af en skandale. Marcello, der er den yngste af brødrene, er nemlig blevet arresteret og anklaget for medvirken i en omfattende narkotika-ring, der både har fremstillet og solgt store mængder narkotika og andre euforiserende stoffer. Marcello har af samme årsag valgt at forlade sin direktørpost i Casella Family Wines og overlade tøjlerne til sine to storebrødre.
Selv om lillebror måske kommer i spjældet, har Joe og John Casella ifølge Winespectator ikke tænkt sig at gå stille med dørene i de kommende år. John, der er den ældste af brødrene, har antydet, at købet af Peter Lehmann Wines kun er det første i en større udvidelse af Casella Family Wines.




]



Debatten fortsætter
I uge 45 bragte vi et indslag fra en mad- og vinmesse i Malmø, hvor en svensk vinimportør udtrykte sin utilfredshed med Systembolaget. Det medførte, at en af vores svenske læsere, Anki Karlsson, sendte os en mail med et forsvar for det svenske alkoholmonopol, som vi bragte i sidste uge.
Dermed er der dog ikke sat punktum i debatten, for nu har vores kollega Per Karlsson fra den glimrende svenske vinside BKWine sendt os et input.
Anki Karlsson nævner blandt andet, at Systembolaget i øjeblikket sælger 6102 rødvine og 3381 hvidvine på landsplan. Det er ifølge Per Karlsson vildledende, da tallene omfatter såvel "Systembolagets sortiment" som det såkaldte "Bestillingssortiment".
- Bestillingssortimentet er varer, som tilbydes til salg af vinimportørerne, men som sælges via Systembolaget. Og det er noget, som Systembolaget har været tvunget til at acceptere takket være EU-regler om det frie marked. Bestillingssortimentet er således vinimportørernes eget sortiment, som udelukkende leveres via monopolet.
- Systembolagets sortiment, altså det, som er udvalgt af monopolet selv, og som det har på lager, er mindre end 2000 vine. Hvis det havde været op til Systembolaget, havde Bestillingsortimentet ikke eksisteret.

Kun to toskanske vine
Anki Karlsson nævnte også, at der i Systembolagets butik på Backaplan, der ligger tættest ved hendes bopæl, er et stort og godt sortiment på henholdsvis 543 flasker rødvin og 351 flasker hvidvin.
Til det har Per Karlsson følgende kommentar:
- Lad os sætte en skønsmæssig grænse for kvalitetsvine ved 200 SEK (cirka 160 kr.), og for enkelthedens skyld kun se på rødvinene. I Backaplan-butikken findes der atten rødvine (flaske-vine) til denne pris eller derover, og det er jo ikke just noget stort kvalitets-sortiment …
- Og hvad er det så for vine? Jo, der er otte amaroner, tre vine fra Piemonte, tre fra Châteauneuf-du-Pape, to toskanere, en libaneser og en rødvin fra Rioja. Med andre ord, så kommer tretten ud af de atten vine fra Italien. Ingen af rødvinene er fra Bordeaux, Bourgogne, USA eller Australien. Kan man kalde det for et godt sortiment? Spørger Per Karlsson.

Holdt op med at tælle
Per Karlsson understreger også, at Systembolagets sortiment ikke er verdens største.
- Der findes mange forretninger rundt om i verden, som har større og bedre sortiment end Systembolaget. Og mens der i Sverige kun findes en butik, så findes der et stort antal forskellige forretninger at vælge imellem i andre lande.
- For nylig kiggede jeg tilfældigvis på udvalget af Châteauneuf-du-Pape i Danmark og i Sverige. Hos Systembolaget fandt jeg ti forskellige vine - samt et par stykker mere i Bestillingssortimentet. I Danmark holdt jeg op med at tælle, da jeg var nået til 150 Châteauneuf’er.
- Det er ikke så mærkeligt, at en stor del af det svenske folk mener, at Systembolaget er det bedste, der findes. Hvert år bruger monopolet mange millioner kroner på markedsføringskampagner, der hylder dets butikker som verdens bedste og fremturer med ofte fejlagtige eller vildledende påstande om Systembolagets sortiment.




Et lille udvalg af den store samling Penfolds Grange, der er sat til salg hos Le Clos i Dubai International Airport.

3,9 mio. kr. for samling af Penfolds Grange
Rødvinen Grange fra det australske vinhus Penfolds er en af verdens mest berømte – og kostbare – vine, og den er blevet hædret med hele 51 guldmedaljer og 12 trofæer.
Nu er det muligt, hvis man er rig nok, at købe en unik samling af Penfolds Grange fra den første årgang 1951 til og med årgang 2010. Årgang 1951 var stadig var på eksperimentalstadiet og blev derfor aldrig sat til salg. Der blev kun fremstillet 1920 flasker af denne vin, og i år 2000 blev en enkelt af disse flasker handlet til en pris på 30.000 dollars (cirka 180.000 kr.).
Det er den luksuriøse vin- og spiritusforretning Le Clos i Dubai International Airport, der har sat samlingen til salg til en pris, som svarer til cirka 3,9 millioner kr. Det er jo et gastronomisk stort beløb, men mon ikke der kommer en oliesheik forbi en dag …
Det var Max Schubert, Penfolds legendariske chefvinmager, der skabte Grange. Efter en rejse til Bordeaux kom han hjem med bagagen fuld af nye ideer om vinfremstilling. Han havde set, hvordan franskmændene gærede og modnede rødvinen på små egetræsfade af ny eg og ville nu forsøge at lave vin efter nogenlunde samme fremgangsmåde. Den slags var uhørt i Australien, og hans australske kolleger rystede på hovedet.

Tommelfingeren nedad
Efter to år kunne Max Schubert præsentere sin nye vin, Penfolds Grange Hermitage.
Den fik tommelfingeren nedad. Udrikkelig, lød det fra hans chefer, der forlangte, at han straks stoppede sine eksperimenter.
Det ville Max Schubert ikke, og han fortsatte i al hemmelighed med forsøgene.
I 1955 sendtes udgave nummer to af vinen på markedet, og denne gang faldt den i langt bedre jord.
Køberen af den unikke samling Penfolds Grange får også en ekstra flaske af to forskellige årgange fra hvert årti, så vedkommende ikke behøver at forgribe sig på den komplette samling vine, hvis han eller hun vil smage på lidt Grange.
Samlingen har ligefrem fået sin egen hjemmeside hos Le Clos, hvor man kan læse om hver enkelt årgang.





...




Stor stigning i glæden for Aperol
Den rubinrøde Aperol, der minder om en lidt mørkere udgave af Campari, er i dag Italiens mest solgte spiritus. På verdensplan sælges der hvert år mere end 13 millioner flasker Aperol, og noget tyder på, at spiritussen også bliver stadig mere populær uden for Italiens grænser - og ikke mindst i Storbritannien.
Ifølge The Drinks Business er salget af Aperol steget med gigantiske 800% hos den britiske supermarkedskæde Waitrose inden for det seneste år - hvilket til dels skyldes, at Waitrose har ført en større kampagne for spiritussen.
Også i Danmark har salget af Aperol taget et pænt spring fremad - det viser de nyeste tal fra Hans Just, som importerer og forhandler drikken på dansk jord. Der er nemlig solgt hele 26% flere flasker fra september 2013 til samme måned i år, end der blev året før. Til sammenligning er det samlede salg af spiritus hos Hans Just steget med 2,5% i samme periode.

Nyd den som juledrink
Aperol er da også en dejlig drik - især hvis man nyder den, som italienerne gør det sommeren lang på fortovscaféerne. Her serveres den nemlig som Spritz efter en 3-2-1 opskrift: 3 dele tør, mousserende vin, fx Prosecco, 2 dele Aperol og 1 del mineralvand med brus. Dertil isterninger og en halv appelsinskive.
Men hvorfor kun drikke Spritz om sommeren? Med sin røde farve er drinken jo også ideel som velkomstdrink i juletiden.









Den gamle hollandske bog med gin-opskriften.

Gin fra 1495 genskabt
Gin, der er en hollandsk opfindelse, fremstilles i dag på korn. Men oprindelig blev spiritussen fremstillet på vin og blev så tilsat enebær samt andre krydderier.
Hidtil har man sporet ginnens historie tilbage til 1600-tallet, hvor hollænderne kaldte den for Jenever. Men for nogen tid siden fandt den irske gin-specialist og bartender Philip Duff frem til en gin-opskrift fra 1495 i en hollandsk kogebog på British Library.
Opskriften videregav han til det franske spiritusfirma EWG Spirits & Wine, og nu har et team bestående af spiritusspecialister, historikere og mixologer genskabt den mere end 500 år gamle gin.

Eksotiske og kostbare ingredienser
Den nye gamle gin er døbt Verbatim, og den er fremstillet på vin samt en række krydderier og krydderurter, som var både sjældne og kostbare omkring år 1500. Kogebogen med opskriften tilhørte da også en rig hollandsk købmand, der måske har haft sine særlige kanaler til at skaffe de dengang eksotiske ingredienser.
Ingredienslisten omfatter blandt andet nelliker, kanel, muskatnød, galangarod, ingefær, salvie og enebær.
Ud over at genskabe den historiske gin har EWG Spirits & Wine også fremstillet en fortolkning af ginnen, Interpretatio, hvori der også indgår ingredienser, som ikke fandtes dengang.
De to nye ginflasker danner et sæt, hvoraf der er lavet i alt 100 styk. Sættene vil aldrig komme i handelen, men vil blive givet til museer og gin-samlinger. Et enkelt sæt kommer under hammeren hos The Gin Guild, og overskuddet fra salget går til et velgørende formål.
.....





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Holte Vinlager har netop åbnet sin forretning nummer 17 i Bredgade 18, 5450 Otterup.
    * Vinoamici er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    .....



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    René Vinding (f. 1975) er uddannet som iværksætter på Innovation og Entrepreneurship i Viby ved Århus - en uddannelse, der har til formål at udklække erhvervsdrivende, der tør tænke og handle anderledes.
    Efter endt uddannelse gik René Vinding målrettet efter et job i restaurationsbranchen, hvilket blandt andet førte til, at han i en årrække har stået for driften af restaurant Mefisto i Latinerkvarteret i Århus. Det var i denne restaurant, hvor god mad og vin går op i en højere enhed, at hans interesse og viden inden for vin blev opbygget, og i 2003 besluttede han sammen med kammeraten Martin Tønnesen at slå dørene op for vinfirmaet VinDanmark.
    Missionen har fra firmaets første dag været at importere kvalitets-vine, som kunderne har råd til at drikke til hverdag.
    René Vindings arbejdsområde har altid haft vægt i det kreative. Derfor består hans arbejde i VinDanmark hovedsageligt af at finde nye og anderledes salgskanaler. I de senere år har firmaet arbejdet tæt sammen med nogle af verdens bedste vinproducenter om at skabe unikke vine til det danske marked - herunder vinene Ungrera med sardiske Argiolas og Alma Vieja med spanske San Alejandro.
    Dette samarbejde, hvor man kan rådgive vingården om danskernes købeadfærd og skabe en vin, der passer perfekt hertil, er en fantastisk oplevelse og har ifølge René Vinding løftet firmaet til et nyt stadie.
    I dag har VinDanmark lager, butik og vinbar på havnen i det nye Århus Ø. Vinsortimentet er stadig baseret på mindre kendte områder og vingårde. Derfor er det altid muligt at smage vinen inden køb, så man går hjem med den helt rigtige vin til aftensmaden.
    Adresse: VinDanmark, Kystpromenaden 2, 8000 Århus Ø., tlf.: 28 56 24 47, email: rene@vindanmark.com, www.vindanmark.com.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    299 En vinhandel i Saint-Émilion har en Château Pétrus 2010 til salg til 4078 euro = 30.000 kr. (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Contessa di Castiglione, Moscato, Asti, Spumante, Dolce, Italien, lav alkohol (7,5%)
89,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne
Denne Asti-spumante er lidt af en klassiker. Den har en masse mousse, en dejlig druesmag og en syre, der afbalancerer sødmen. Ganske herlig.

Hvidvin


Morkel, Bellevue Estate Wine, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Vinkrogen
En dejlig Sauvignon-hvidvin, let og læskende. Den har noter af stikkelsbær, hyldeblomst, grønne figner, de første æbler og citrus.


Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
129,75 kr., på tilbud året ud: 110 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Kan man lide en hvidvin med en udtalt fadsmag, så er denne flotte vin lige sagen. I smagen er der - foruden eg og vanille - pære, æble, citrus, ananas og ristet brød.


Charlotte's Home, Rodney Strong, Sauvignon Blanc, Sonoma, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)
139,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 110 kr. flasken ved 2 flasker, Skjold Burne
En herlig hvidvin, der dufter som en skål fuld af eksotiske frugter og smager tørt uden at knække, har god frugt og en lang eftersmag med fine noter af melon og citrus. Flasken har skruelåg.


Care, Bodegas Añadas, Cariñena, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., AndrupVin.dk
Denne hvidvin på druerne Macabelo og Chardonnay er let og forfriskende. Det er ikke nogen stor vin, men smagen er okay med noter af æbler, græs og ... gran? Prisen ved seks flasker er den rigtige. Flasken har skruelåg.


Légende, Barons de Rothschild (Lafite), Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
119,75 kr., på tilbud året ud: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne hvidvin er ganske let og lidt enkel. Men den har en god smag af Sauvignon, dæmpet og mildnet af dens gode kammerat i hvid Bordeaux, druen Sémillon.

Rødvin


Il Medaglione, Leone de Castris, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Dejlig rødvin, der smager af mere end de 59 kr. Den har god frugt, bløde tanniner, tilpas syre, krydrede noter og en lille tørhed til slut, der gør den god til mad.


Tradition, Château Fontarèched, Corbières, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
68 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Et godt glas rødvin. Den har en fin balance mellem frugt og syre, krydring, tanniner og alkohol. En meget anvendelig vin, der er nem at drikke.


Alma Vieja, San Alejandro , Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)
74 kr., VinDanmark Lagersalg
- Ingen vil tro, hvor stor denne vin er. Vi vil aldrig se en vin så udsøgt til denne pris. Sådan skrev Robert Parker i 2003 om rødvinen Las Rocas Viñas Viejas årgang 2001. Dengang lå prisen et godt stykke under de 100 kr. - siden er den fordoblet, samtidig med, at det er gået den anden vej med kvaliteten. Mens den oprindelige vin blev fremstillet af druer fra meget gamle vinstokke, er de senere årgange blandt andet blevet spædet op med vin fra yngre vinstokke - simpelt hen for at kunne leve op til efterspørgslen. Nu er den oprindelige vin - via et samarbejde mellem VinDanmark og vinhuset - blevet genskabt og har fået navnet Alma Vieja (gammel sjæl). Man har således kun brugt druer fra vinstokke, der er op til 100 år gamle og har - ligesom med de tidligste årgange - modnet vinen udelukkende på franske fade. Og kan vinen så leve op til Parkers ord fra dengang? Vi vil ikke svinge os op i samme ros-niveau som Parker, men det er bestemt en fortræffelig rødvin. Den har en dejlig aromatisk duft af blåbær, modne mørke kirsebær og te, og smagen er fuld af frugt, har en god struktur og efterlader en lang og behagelig eftersmag. Det er også en powerfuld vin, som har godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.


Montes Limited Selection, Colchagua Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
75 kr., pris ved 12 flasker, Bichel Vine
Flot og tæt rødvin med intens frugt og en kompleks smag med noter af chokolade, kaffe og mørke bær. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Carmenère, og den har masser af bundfald. Den bør dekanteres forsigtigt. Glimrende som julevin.


Sycamore Lane, Pinot Noir, Californien, USA, lav alkohol (13%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr. flasken, Holte Vinlager
Der er ingen årgang på etiketten af denne rødvin. Men det skal ikke lægges indholdet til last, for det er en meget lækker, blød, fyldig og frugtrig vin med noter af solbær, brombær og blåbær. Et rigtig godt glas vin til tilbudsprisen og en vin, som mange vil kunne lide. Nyd den let afkølet til en god kyllingeret. Flasken har skruelåg.


La Bastide Saint Dominique, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Jysk Vin
Fortræffelig Rhône-rødvin, der endnu en gang beskræfter, at der kommer rigtigt gode vine fra den nedre, brede Rhônedal. Vinen hænger i munden og kinderne med sin gode frugt og blide syre - og det bliver den ved med i den lange eftersmag.


Silver Montain, Zinfandel, Lodi County, Californien, 2012, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne
En rigtig flot Zinfandel-rødvin - ikke nogen bamse, men elegant og kompleks. I smagen er der mørke bær, noter af fyrrenåle og kanel og en fin sødme.


Tabiso, Darling Cellars, Shiraz, Darling, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
Vi har tidligere smagt flere årgange af denne rødvin. Med denne årgang har den fået ½ procent mere alkohol, og det klæder den. Den er ikke verdens største og mest berømte vin, men til en pris på 30 kr. pr. normal flaske, er den en glimrende hverdags-vin. Den har frugt og varme og tilpas syre samt en sødme og blødhed, som mange vil kunne lide.


Château Laville Bertrou, Gérard Bertrand, Minervois la Livinière, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
130 kr., pris ved 2 flasker: 90 kr., H.J.Hansen Vin
Flot rødvin på druerne Carignan, Grenache, Syrah og Mourvèdre. En vin med fyldig, krydret frugt, fint integrerede fadnoter og en vis tørhed, der er god til mad.


Sassarello, Campo ai Lecci, Toscanlo IGT, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
139 kr., Irma
Flot rødvin - en super-toscaner, hvor druen Sangiovese har fået selskab af Cabernet Sauvignon. Vinen har en god struktur og lækker, moden og blød frugt. Lang eftersmag.


La Rollande, Brotte, Crozes Hermitage, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
139,75 kr., på tilbud året ud: 119,75 kr., Skjold Burne
Dejlig rødvin i fornem balance og fint integreret fadsmag. En vin, der kan det hele - mørke bær, peber, lakrids, vanille ...


Barrua, Agricola Punica, Isola dei Nuraghi, Italien, 2010, høj alkohol (15%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin fra Sardinien har en god struktur med dejlig frugt, tilpas syre og en lang eftersmag.


Corralillo, Matetic, Pinot Noir, San Antonio, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
Engang var det forbeholdt Bourgogne at fremstille bemærkelsesværdige rødvine på druen Pinot Noir. Men flere andre vindistrikter og lande er i de senere år fulgt trop - hvilket denne vin er et godt eksempel på. Den er harmonisk og elegant og har fine noter af korender og anis i duft og smag. Flasken har skruelåg.


Cuvée Rot, Two Faces, Weingut Stefan Breuer, Rheinhessen, Tyskland, 2012, middel alkohol (13,5%)
159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager
Blød og lækker rødvin med noter af kirsebær. Vinen er lavet på druerne Frühburgunder og Spätburgunder, og den har en herlig smag af Pinot Noir. Flasken har skruelåg.


Folie à Deux, Zinfandel, Sonoma, USA, 2012, høj alkohol (14,9%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 180 kr. flasken, Holte Vinlager
En rødvin med en frugtrig duft og en fyldig, fløjlsblød og rund smag med en dejlig koncentreret bærmost og fine noter af chokolade. En utroligt lækker vin, som man lige må have et glas mere af.


Cataldo, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
35,32 kr., online pris, Køge Vinhandel
En lidt enkel, men meget anvendelig hverdags-rødvin til en overraskende lav pris. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Så bliver den blidere og lidt mere interessant. Prisen udløste den fjerde stjerne.


Tintara, Horseshoe Row, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
89,95 kr., på tilbud i denne ugen (uge 47): 50 kr., SuperBrugsen
En pæn hverdags-rødvin til en lav tilbudspris, der nok må siges at være den rigtige. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen.


Inrense, Château Lamothe-Vincent, Bordeaux, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk
En hverdags-rødvin med frisk frugt, men også med en lidt grumset eftersmag. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Motto Piane, Fattori, Recioto di Soave, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
169,75 kr., på tilbud året ud, pris for ½ liter, Grauballe Wine Import
En meget lækker vin lavet på tørrede druer. Den har en vidunderlig sød smag med noter af honning, abrikos og tørrede frugter, men også en syre, der perfekt afbalancerer sødmen.


Aquila del Torre, Picolit, Friuli-Venezia Giulia, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
290 kr., pris ved 50 cl flaske, Vinoamici
Dette er sød vin af højeste kvalitet fremstillet på druen Picolit. Vinen dufter af modne æbler og grønne druer og smager himmelsk af sødmefulde æbler og pærer. Den er sød uden at være sukkersød, og den har ikke denne tunge fedme, som præger en del søde vine, men er liflig og efterlader en lang og herlig eftersmag med noter af aromatisk honning. Den er hver en krone værd.


Heredias OH, Senhora do Convento, Vintage Portvin, Portugal, 1999, høj alkohol (19,5%)
119,95 kr., Aldi
Denne årsgangs-portvin er billig, men også lidt skuffende. Den er 15 år gammel, men er ikke særlig afrundet, og den er præget af en ret markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.