Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01. 2015



Nyheder i uge 1, 2015

Følg os på Facebook





Foto: CIVC.

Krig mellem Champagne og Bourgogne
I denne uge går vi ind i det nye år med masser af boblevin i glassene, og lad os derfor dykke ned i en interessant og velskrevet artikel om de magiske bobler i Ugeskrift for Læger.
Artiklen er skrevet af lægen og vinskribenten Erik Skovenborg, og han fortæller blandt andet om en underholdende videnskabelig krig, der varede 125 år. Den blev ført mellem Champagne og Bourgogne, og den handlede om hvis vine, der var sundest.
Startskuddet lød i 1652, da en burgundisk afhandling hævdede, at vinene fra Beaune var mere velsmagende og sundere end al anden vin. I 1677 kom der så langt om længe svar på tiltale fra Champagne, der hævdede, at boblevinene fra champagne-byen Reims var de sundeste.
Som Skovenborg fortæller, fik Bourgogne snart en appelsin i turbanen:
- Ludvig d. 14., der var kronet i Reims, og på livlægens anbefaling havde drukket champagne til alle måltider, havde fået podagra. Kongens nye livlæge, Guy-Crescent Fagon, skød i 1693 skylden på champagne, lagde boblerne på hylden og ordinerede bourgogne som den eneste vin, der måtte skænkes ved kongens bord. Tre år senere var en burgundisk afhandling klar med påstanden om, at champagne irriterede nerverne og gav katar og podagra.

De godgørende bobler
Som modsvar på den burgundiske afhandling kom det medicinske fakultet i Reims med fortællingen om vinbonden Pierre Pieton fra champagne-byen Hautvillers, der blev gift i en alder af 110 år og nåede at blive hele 118 år.
Først i 1777 sluttede krigen, og det gjorde den med en diplomatisk afhandling fra det medicinske fakultet i Reims, hvori det blev fremført, at alle franske vine fremmede sundheden.
Dog blev det understreget, at kun champagne kunne anvendes som medicin - blandt andet mod feber - på grund af sine helsebringende bobler.
Troen på de godgørende bobler levede også i bedste velgående i 1974, hvor en fransk læge ifølge Skovenborg ordinerede sine febersyge patienter en flaske tør champagne hver dag. Indtagelsen af vinen skulle fordeles i løbet af dagen med et lille glas hver time.

Gode råd til åbning af boblevine
Erik Skovenborg giver også gode råd til, hvordan man åbner en flaske champagne eller anden mousserende vin på den rigtige måde. Man skal nemlig passe gevaldigt på, da der ligger et pres på undersiden af korkproppen på 15 kg - skydes proppen ud, kan den forårsage alvorlige menneskelige skader.
Afhængig af serveringstemperaturen er der forskel på, hvor stor hastighed, proppen farer igennem lokalet med. Som Skovenborg skriver, så vil proppen fra en flaske champagne, der serveres ved 6 grader fare af sted med 39 km i timen. Ved 12 grader øges hastigheden til 47 km i timen, og kommer champagnen op på 18 grader, ryger proppen gennem luften med 54 km i timen. Så derfor skal man gøre følgende:
Servér altid champagnen ved 8 til 10 grader. Hold en hvid serviet over proppen og flaskehalsen, mens ståltråden løsnes. Brug fingrene til at skubbe proppen væk fra kroppen, mens flasken peger i en retning på 60 grader mod loftet. Det skal ikke sige "bang", når flasken åbnes, men bare give et stort, fugtigt "suk".


Hjemmeside om vinsvindel
Vi har tidligere fortalt om Rudy Kurniawan, der i 2012 blev arresteret i sit hjem i Los Angeles, anklaget for vinsvindel i den helt store stil. I hans hjem blev der fundet stempler med årstal og navne på diverse vinslotte samt stabler af trykte etiketter med vinnavne på. I 2014 blev han idømt 14 års fængsel.
Det var ikke mindst Maureen Downey, en af verdens førende vinsvindel-specialister, der var årsag til, at Kurniawans svindel blev afsløret.
Downey har grundlagt Chai Consulting, et konsulentfirma for vinsamlere, og netop denne verdens samlere af fine vine er et oplagt mål for svindlerne.
Derfor lancerer Downey til marts en hjemmeside, WineFraud.com, hvorigennem vinkøbere og -sælgere kan beskytte sig mod, at den vin, de køber, er forfalsket.
Der er bestemt behov for en sådan side, for det er ofte store summer, fx vinsamlerne betaler for vine, der intet er værd, hvis det opdages, at de er forfalskede. Som Downey fortæller i et interview med Wine-Searcher, så har fx Kurniawan fra 2002 til 2012 sendt forfalsket vin på markedet, der er blevet solgt for omkring 130 millioner dollars (cirka 792 mio. kr.) på auktioner og til handlende inden for fine vine.
I dag er disse vine - i ægte udgave - mere end det dobbelte værd, når de gensælges. Men der er stadig rigtig mange af Kurniawans svindelvine på markedet i dag ...

Svindel-vinene stiger i værdi
Rudy Kurniawan solgte blandt andet adskillige forfalskede Domaine Romanée-Conti årgang 2003 til cirka 4000 dollars (24.370 kr.) flasken. I dag løber en ægte flaske af samme vin og årgang let op i omkring 11.000 dollars (67.000 kr.).
Man vil kun kunne bruge WineFraud.com, hvis man tegner et abonnement. Og et sådant kommer til at koste kassen - det lægger Maureen Downey ikke skjul på. For pengene får man til gengæld dybdegående viden om, hvordan man beskytter sig mod svindelvine, ligesom man vil kunne se en liste over alle de svindelvine, Downey ved er i omløb i øjeblikket. Der vil også være en liste over vinsælgere, som er under mistanke for at sælge forfalskede vine.
Downey planlægger ligeledes at få designet et logo, som vinhandlere, der abonnerer på WineFraud.com, kan bruge i deres markedsføring. Logoet vil tilkendegive, at der her er tale om en forretning, der beskytter sig mod vinsvindel, og som gør alt for at bekæmpe den.




.



Vildsvin i vinmarken
Den kendte, spanske vinmager Alvaro Palacios har sendt os en venlig nytårshilsen i form af nogle fine dyretegninger.
En af tegningerne bringer vi her, fordi vildsvinene på den minder os om en historie, der er lige så god, som den sikkert ikke er sand.
Historien handler om en italiensk vinbonde, der var plaget af vildsvin. De vilde grise vidste præcis, hvornår druerne var fuldmodne, og på én nat kunne en flok af dem tømme en hel mark for druer.
Vinbonden havde prøvet alt: Elektrisk hegn, dybe grøfter, elektronisk overvågning … Intet hjalp.
En dag så han lyset. Der var kun ét at gøre. Her hjalp kun bønner til det himmelske.
Han købte 24 transistorradioer, placerede dem rundt omkring vinmarken og lod dem køre dag og nat med udsendelser fra Vatikanets Radio.
Det hjalp.








Foto: Wikipedia / Mick Stephenson.

Godt nyt om rødvin og helbred
Efter julens mange vine må vi hellere bringe denne gode nyhed om vin og sundhed …
Vi har ofte fortalt om det helsebringende stof resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.
Stoffet menes blandt andet at have en hæmmende effekt på en række alderdomsrelaterede sygdomme samt på visse former for kræft.
Det store spørgsmål for forskere verden over har længe været, hvordan resveratrolen sætter gang i de godgørende effekter. Det mener en gruppe forskere ved The Scripps Research Institute i Californien nu at have svaret på.
Forskerne har fundet frem til, at resveratrolen binder sig til et enzym i kroppen med navnet TyrRS, hvilket får enzymet til at bevæge sig ind i kernen af de menneskelige celler. Herinde hjælper det så med til at beskytte kroppen mod aldring og sygdom - blandt andet ved at aktivere en række beskyttende gener inde i cellerne. Et af disse gener er et anti-kræft gen, der hæmmer udviklingen af tumorer, mens nogle andre gener er med til at bekæmpe alderdomsrelaterede sygdomme.

Virker ved kun to glas vin
Det mest interessante er den mængde resveratrol, der ifølge de californiske forskere skal til for at sætte gang i de helsebringende egenskaber.
Ved de fleste hidtidige forsøg er der brugt meget store koncentrationer af resveratrol for at fremprovokere de gode effekter. Hvis man skulle indtage de samme mængder via rødvin, skulle man tømme rigtig mange flasker hver dag - og så er det vist så som så med sundheden …
Den nye forskning viser, at der faktisk ikke skal mere end to glas rødvin til for at sætte gang i den gode proces i kroppens celler. Eller som lederen af forskergruppen, Mathew Sajish, udtrykker det, så viser resultaterne, at et moderat forbrug af rødvin vil kunne give en person nok resveratrol til at generne aktiveres og dermed sætter skub i de helsebringende fordele.
Den ny forskning er offentliggjort i tidsskriftet Nature, og artiklen kan købes for 30 euro (cirka 220 kr.) ved at klikke her.

Svensk gårdsalg får dødsstødet
I Sverige har diskussionen om gårdsalg, når det gælder vin, øl og spiritus, bølget frem og tilbage i snart rigtig mange år.
De svenske vinproducenter og mikrobryggerier tripper i kulissen for at få lov til at sælge deres produkter "ved stalddøren" - noget, som jo er ganske almindeligt i fx Danmark.
I den svenske regering er der delte vande, men med jævne mellemrum har det set ud, som om det ville lykkes producenterne at få en blåstemplet tilladelse.
I 2011 lod det til, at et flertal af de politiske partier havde fundet fælles fodslag - men ak, Folkpartiet fik kolde fødder, og så røg det flertal.
Tidligere i år bekendtgjorde landsbyminister Eskil Erlandsson, at han ville gøre Gotland til et pilotområde for gårdsalg af vin, øl og spiritus. Men det bliver der så heller ikke noget ud af.
Efter valget til rigsdagen er Erlandsson ikke længere minister. Og så har den nye sundhedsminister, Gabriel Wikström, ifølge www.wownews.se i et debatindlæg i Aftonbladet hyldet Systembolaget - og samtidig givet et fremtidigt gårdsalg dødsstødet. Alene titlen på debatindlægget, "Vi lukker døren for gårdsalg af vin", lyder bestemt ikke lovende. Indlægget er i øvrigt skrevet i samarbejde med Anna Carlstedt, der er generalsekretær i Sveriges største organisation for mådehold, IOGT-NTO.

Vinproducenterne kæmper videre
Gabriel Wikströms argumenter i debatindlægget går blandt andet på, at alkohol er et af de største problemer for folkesundheden i Sverige, og at alt for mange svenskere er afhængige af alkohol - og at man derfor ikke bør øge tilgængeligheden af vin, øl og spiritus i form af gårdsalg.
Nu vil folk med et alkoholproblem nok ikke ligefrem opsøge de svenske vinproducenter. Deres produkter ligger i den dyre ende af prisskalaen, da der er tale om små mængder vin, øl og spiritus. Så er det langt lettere og billigere at få fat i de våde varer i Systembolaget.
Og apropos Systembolaget, så er rigtig mange svenske politikere også bange for, at en tilladelse til gårdssalg vil gå ud over regeringens monopol på salg af alkohol. I sidste ende vejer denne frygt nok lige så tungt på vægtskålen som omsorgen for folkesundheden.
Hos foreningen af svenske vinproducenter, Svenska Vinodlare, vil man dog kæmpe videre for, at medlemmerne kan få lov til at sælge deres egne produkter direkte til forbrugerne - noget, der også vil puste mere liv i de ofte små landsbyer, hvor producenterne holder til.




Paven hyldes af katolikker på Peterspladsen i Rom. Foto: Wikipedia / Jacopo Werther.

I forbøn for vinproducenterne
2014 var et ualmindeligt dårligt år for rigtig mange italienske vinproducenter. Kraftige haglstorme føg gennem landet og resultarede i den mindste druehøst i de sidste 50 år.
Producenternes egne bønner til de højere magter hjalp ikke meget, og flere mindre vinbønder har måttet dreje nøglen om.
Med præsidenten for den italienske sommelierforening, Franco Ricci, i spidsen har 150 vinproducenter, drueavlere og sommelierer nu bedt om audiens hos pave Frans. Paven har sagt ja, og mødet finder sted i januar, hvor den vinøse gruppe ifølge Wine-Searcher vil anmode paven om at bede for et bedre vinår i 2015.
Det er der da også en god sandsynlighed for, at pave Frans vil gøre. Siden han blev valgt i 2013, har han ofte og åbent fortalt om sin store glæde for god vin, ligesom han hyppigt nævner vin i sine prædikener. "Der er ingen fest uden vin. Forestil jer at afslutte brylluppet i Kana med en kop te", har han fx engang sagt.
Paven har desuden selv rødder i den italienske vinverden, idet hans bedstefar var vinbonde i Piemonte. At paven blev født i Argentina, skyldes, at hans far måtte flygte fra Mussolinis fascister i 1929.
Pave Frans har da også været delt mellem de to lande i sit valg af altervin. I første omgang brugte han en argentinsk vin, men senere gik han over til den søde italienske Vin Santo (hellig vin på italiensk).




]





Château Civrac er et lille slot i Côtes de Bourg med ambitioner om at give Bordeaux et nyt image.

Bordeaux-vin kun på Cabernet Franc
Rødvin fra Bordeaux fremstilles pr. tradition på en blanding af druer, hvor det er tilladt at bruge Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot og Malbec - i mange tilfælde er det Cabernet Sauvignon, der dominerer blandingen.
Nu har vinproducenten Mark Hellyar, der ejer Château Civrac i Côtes de Bourg, valgt at gå helt andre veje med en del af sine druer. Han er nemlig begyndt at fremstille enkeltdrue-vine. Det hele startede med en mindre portion ren Malbec-vin i 2010 - hvilket Hellyar mente var oplagt, da 35% af hans vinmark på 10 hektar er Malbec. Han gentog successen i både 2012 og 2014, og det er hvert år blevet til 300 flasker.
Nu har han også - af druer fra sidste års høst - fremstillet den første vin i Bordeaux på 100% Cabernet Franc, en vin, som han beskriver som blomsteragtig og mindre tanninholdig end Cabernet Sauvignon men med mere struktur end Merlot.

Vil ændre Bordeauxs image
Målet med fremstillingen af disse enkeltdrue-vine er at ændre Bordeauxs image - at vise, at distriktet har en større spændvidde og er mere innovativt, end de fleste tror.
For Mark Hellyar er det på tide, at Bordeaux begynder at blive opfattet som mere sprælsk og moderne. Det er ifølge ham vejen frem, hvis man skal appellere til de yngre vindrikkere.
Som det er nu, er der dog ingen fremtid i at fremstille større mængder enkeltdrue-vine.
På grund af appellations-reglerne vil han højst sandsynligt ikke få lov til at sætte et AOP (Appellations d’Origine Protégée) Côtes de Bourg på etiketterne af sin Malbec 2012 og sin Cabernet Franc 2014 - og så vil det være svært at få en ordentlig pris for vinene.


Vinmarks-priser i Napa ryger i vejret
I uge 26 nævnte vi de svimlende høje vinmarkspriser i Bourgogne, hvor gennemsnitsprisen ligger på 4 millioner euro (cirka 30 mio. kr.) pr. hektar - og helt op til 9,5 mio. euro (cirka 70,8 mio. kr.) i gennemsnit for de allerbedste grand cru marker.
Nu spås Napa Valley i Californien at nå næsten samme høje prisniveau inden for de næste 30 år. Spådommen stammer fra et interview i Wine-Searcher med en californisk ejendomsspecialist, John Bergman.
I dag sælges en vinmark i et af de rigtig gode områder i Napa for omkring 720.000 kr. pr. hektar.
Men Napa har en bestemt ting tilfælles med Bourgogne, nemlig mangel på jord, hvor der kan plantes nye vinmarker - hvilket gør de eksisterende marker mere værd. Og de i forvejen strenge regler for nyplantning af marker i Napa bliver stadig strengere.
Bergman fortæller også, at priserne for vinmarkerne i Napa i dag er ni gange højere end for 26 år siden, da han startede i branchen.
Priserne stiger også i Sonoma County, men slet ikke med samme hast - her kan man få en god vinmark for 240.000 kr. pr. hektar.

Forskel på køberne
Men der er også stor forskel på køberne i Napa og Sonoma. I Napa er det især livsstils-købere - det vil sige folk, der har en drøm om at leve på en vingård, spise i områdets luksusrestauranter og fremstille nogle få hundrede flasker vin med eget monogram på etiketten.
I Sonoma derimod er det frem for alt vinproducenter, der ønsker en øget mængde druer, som opkøber vinmarker - eller købere, der på anden måde ser en fortjeneste i at dyrke vin i det californiske vinområde.
Det er især Pinot Noir-markerne, der er et trækplaster i Californien. Og det er de blandt andet, fordi mange unge vindrikkere foretrækker rødvin på Pinot Noir frem for på Cabernet Sauvignon.
Af samme årsag har Californien fået konkurrence fra Oregon, der har nogle af USA’s allerbedste Pinot Noir-marker.






Bar med match mellem vin og musik
Både vinproducenter og forskere udfører med jævne mellemrum forsøg med at matche vin og musik for at opnå den perfekte sammensætning. For ligesom de enkelte vine går godt i spænd med bestemte retter, kan den måde, vi opfatter en vins smag på, også variere alt efter, hvilken musik vi er omgivet af.
I uge 27 fortalte vi om et af disse forsøg, udført af Charles Spence, der er professor i eksperimental psykologi ved universitetet i Oxford. Forsøget blev udført under afholdelsen af festivalen Streets of Spain i London - her havde Spence nemlig muligheden for at invitere flere tusinde festivaldeltagere ind i sit farve- og lydlaboratorium.
I laboratoriet blev deltagerne udstyret med et glas vin, og så blev de ellers udsat for forskellig musik, ligesom farverne ændrede sig, mens de nød vinen.
Deltagerne udfyldte spørgeskemaer undervejs, og ud fra de oplysninger, de noterede om ændringerne i vinens smag, nåede Spence frem til, at det lys og den lyd, man er omgivet af, generelt kan påvirke smagen af en vin med 10% i enten positiv eller negativ retning.
Den britiske forsker mente derfor, at man ligesom man angiver hvilken mad, en vin passer til på bagetiketten, burde angive, til hvilken musik vinen burde nydes.
Den slags oplysninger på bagetiketterne har nok stadig lange udsigter, men nu åbner i hvert fald verdens første bar med fokus på vin- og lydmatch.

Nyd vinen til en lydinstallation
The Auricle Wine & Sound Bar hedder baren, og den ligger i byen Christchurch på New Zealand. Baren er indrettet i et lydgalleri, hvor der er skiftende udstillinger af lydkunstnere.
Idékvinden bag baren er Jo Burzynska, der selv er lydkunstner, og som også har udført et hav af eksperimenter med vin- og lydsammensætninger.
Galleriet og baren genlyder af den musik eller de lyde, som de hyppigt vekslende udstillinger byder på, og vinkortet ændres konstant, så det står til musikken.
Burzynska udstiller i øjeblikket en lydinstallation, som man kan høre ved at klikke her. Læg mærke til, at der nedenunder videoklippet, der gengiver lydene, angives hvilke vine, man bør nyde til de enkelte lyde, som varierer med 5 til 10 minutters mellemrum. Så man skal altså skynde sig lidt med at bunde glassene ...
I de første 6 minutter anbefales således en fyldig Chardonnay, derefter en hvidvin men den del syre, fx en Riesling, hvorefter der til de sidste og ret mørke toner bør skænkes en rødvin i glasset - gerne på Cabernet Sauvignon. Installationen blev til i samarbejde med en række italienske vinhuse, som Burzynska besøgte og her satte forskellige lyde til deres vine.








Det fine lille Château Preuillac.

Endnu et Bordeaux-slot i kinesisk eje
Som nævnt i uge 51er kineserne ikke færdige med at købe vinslotte i Bordeaux. Men det er i stigende grad mindre fornemme slotte - eller slotte i mindre fornemme kommuner - kineserne nu går efter. Her kan man nemlig få et rigtig godt slot til rimelige penge.
For nylig blev Château de Birot i appellationen Cadillac Côtes de Bordeaux således solgt til en stor kinesisk hotelkæde, og nu er Cru Bourgeois-slottet Château Preuillac i det nordlige Médoc blevet købt af en kineser, der ønsker at være anonym.
Købssummen er heller ikke offentliggjort, men et godt Cru Bourgeois-slot som dette koster normalt omkring 50.000 euro (cirka 372.000 kr.) pr. hektar, og da ejendommen er på 30 hektar, vil en salgspris på omkring 1,5 millioner euro (cirka 11 mio. kr.) være et godt bud. Det er jo faktisk ikke mere end, hvad en pæn strandvejsvilla kan løbe op i.
Hele to familier skal dele købesummen, da slottet siden 1998 har været ejet ligeligt af den franske familie Mau og den hollandske familie Drikzwager.

Dårlige høstårgange årsag til salg
Årsagen til, at familierne har ønsket at sælge, er de seneste tre års meget dårlige høstårgange i det område, hvor slottet ligger. Sidste år gik det helt galt, da Château Preuillac mistede en stor del af sin druehøst på grund af kraftige haglbyger. Og det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for familierne.
Den kinesiske køber har ikke selv ønsket at bo på slottet, og aftalen er, at Jean-Christophe Mau forbliver som daglig leder af ejendommen. Det er Mau godt tilfreds med - og til The Drinks Business har han udtalt, at salgssummen betyder, at han kan renovere et andet slot, Château Brown i Pessac-Léognan, som hans familie også ejer sammen med familien Drikzwager.

Verdens mest efterlyste flasker
Wine-Searcher.com er en webside, hvor man kan søge på flere millioner vine, se hvad de koster, og hvor de forhandles rundt omkring i verden.
Med jævne mellemrum laver folkene bag siden en liste over de vine, der bliver søgt mest på i en given måned, og det er stort set uden undtagelse altid Château Mouton Rothschild, der ligger øverst.
Men det er der vendt op og ned på i den seneste liste for december måned. Topplaceringen tilfalder ikke Mouton Rothschild - og heller ikke nogen anden berømt Bordeaux-vin. Med 105.763 søgninger ligger en japansk whisky, Yamazaki Sherry Cask Single Malt Whisky, i toppen. Årsagen er med garanti, at netop denne whisky blev nævnt som verdens bedste i Jim Murray’s Whisky Bible 2014. Til sammenligning var der "kun" 61.281 søgninger på Mouton Rothschild i december, hvilket dog var mere end på Château Lafite, der opnåede 57.297 søgninger.
De sidste to vine på top fem listen var Pétrus og Château Margaux, så der er således stadig rigtig god søgning på de fine Bordeaux’er.
Bourgognes berømte vin Domaine de la Romanée-Conti, der i gennemsnit koster det, der svarer til 78.000 kr., nåede op på 28.295 søgninger og dermed en 12. plads. Lige i hælene på denne vin fulgte Dow’s Vintage Port - som blev udråbt til Årets Vin af vinmagasinet Wine Spectator.
Selv om søgningerne på spiritus er langt færre end på vine, er der sket en forskydning i forhold til februar 2014. Her udgjorde vin-søgningerne 96% af kagen - i december var andelen faldet til 91%.
Til højre bringer vi liste over de ti vine og spiritusser, som flest har søgt på i december med angivelse af antallet af søgninger. Hele top-100 listen kan ses ved at klikke her.
De ti mest efterlyste vin- og spiritusser
* Yamazaki Sherry Cask Single Malt Whisky: 105.763 søgninger
* Château Mouton Rothschild: 61.281 søgninger
* Château Lafite Rothshild: 57.297 søgninger
* Pétrus: 52.226 søgninger
* Château Margaux: 50.347 søgninger
* Dom Pérignon Brut: 44.185 søgninger
* Château Latour: 40.591 søgninger
* Screaming Eagle Cabernet Sauvignon: 35.289 søgninger
* Château d’Yquem: 33.597 søgninger
* Opus One: 33.473 søgninger





.....................

.................



Blæksprutte-skind på rad og række er ved at blive forvandlet til sake-flasker.

    Spiselige sakeflasker
    Hos det japanske firma Kimura Shoten har man fået en idé, som må siges at være helt på bølgelængde med tidens fokus på miljø og genbrug.
    Firmaet fremstiller Ika Tokkuri – de små flasker, som man serverer nationaldrikken sake i. Men flaskerne er ikke som normalt af porcelæn, men derimod af blæksprutte-skind.
    Blæksprutterne fanges ud for Sanriku-kysten, hvorefter man former dem til flasker og tørrer dem i Solen.
    De særlige flasker kan købes flere steder i Japan, hvor de koster omkring 1000 JPY (cirka 55 kr.).
    Når man hælder den opvarmede sake ned i flaskerne, afgiver blæksprutte-skindene en aroma, som skulle gøre indholdet ekstra blødt og lækkert.
    Flaskerne kan genbruges op til seks gange – hvorefter man kan spise dem!

...................................... .....................

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Claus Pedersen (1972) fik som søn af en kok og hotelejer i Midtjylland sin vin- og madinteresse i en tidlig alder. Trods opvæksten i restaurationsbranchen var han dog selvstændig studieejer i musikbranchen i 10 år, før han vendte tilbage til maden og vinen.
    Claus Pedersen uddannede sig til gastronom på Hotel- og Restaurantskolens internationale linje, hvor han bl.a. tog kurser i oversøisk vin og tog sin praktik i udlandet.
    Han har siden tilbragt meget af sin kokkekarriere uden for Danmarks grænser og har bl.a. været forbi Gordon Ramseys etstjernede restaurant La Noisette i London, den etstjernede Joia i Milano samt Il Capriccio i Siena, Toscana.
    I Danmark har Claus Pedersen arbejdet på flere gode københavnske restauranter såsom Famo 51, Fischer, Aamanns og Davids Bistro. Det er dog Italien, der har ramt hans gastronomiske hjerte, og det er herfra, de importerede vine i hans firma, Azienda Vin, kommer. Det er hovedsagligt vine fra små vinbønder - bønder, som Claus Pedersen har mødt gennem sit netværk, opbygget igennem mange år i Italien.
    Vinene er naturlige, økologiske eller bare godt håndværk. Det er smagen, der er i højsædet hos Azienda Vin, og kan han finde en lille lokal drue, som hovedparten af de danske vin-drikkere ikke kender så godt, er lykken gjort. Vin-shoppen er en forlængelse af Aziendashop.dk, som importerer special-køkkengrej fra støvlelandet. Derudover har Claus Pedersen siden 2008, sammen med sin italienske kone, Claudia Amendola, og vinskribent Andreas Sievers, skrevet om italiensk mad og vin på hjemmesiden azienda.dk, og har leveret gastronomiske rejse-artikler til Berlingske Tidende om Italien.
    I sin travle hverdag er Claus Pedersen desuden stud.mag. i Italiensk ved Københavns Universitet.
    Adresse: Italiensk Gastronomi, Matthæusgade 48D, 2. sal, 1666 København V, tlf.: 40 59 91 50, e-mail: info@azienda.dk, http://aziendashop.dk.





    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Kan en honningsyp være propsyg?
    Søren Wolff, der er vinhandler i Aakirkeby, har sendt os dette spørgsmål:
    Her på Bornholm har vi jo en god og hyggelig tradition med at byde gæster på en honningsyp, når vi får gæster op til, under og efter jul.
    I gamle dage lavede de fleste deres egen honningsyp. Men i dag kan man købe den færdigproduceret dels fra den bornholmske vingård Lille Gadegård, og dels fra Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø.
    Her midt i juletravlheden fik vi besøg af vinbonden Jesper Poulsen, der havde fået en flaske honningsyp tilbage fra en kunde, som påstod, at den havde prop.
    Da vi havde haft proppen oppe i nærheden af næsen, herskede der ingen tvivl. Det var den karakteristiske lugt af propsyge.
    Men så rejser spørgsmålet sig: Er det honningen i forbindelse med proppen, der er årsagen, eller skyldes det, at syppen har ligget ned?
    Sagen er jo, at mens vin med korkprop skal ligge ned, skal spiritus med kork helst opbevares stående.
    Svar: For os er der ingen tvivl. Det er proppen, der er syg, og som har smittet flaskens indhold.
    Så er det spørgsmålet, om Søren Wolff kan overtale de gode, bornholmske producenter til at give honningsypen skruelåg. Selv fine, gamle traditioner kan have godt af en lille forbedring.

. .




Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312


...............................
    .....................
    305 For 100 år siden fejrer tolv herrer nytår med champagne. Hvor henne er mon damerne? (foto © Bollinger).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 139 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Maranello Vino Spumante Dolce, Italien, lav alkohol (10%)
59,95 kr., Amka
Denne boblevin er sød men ikke sliksød. Det er en enkel vin men god til den store fest - og til prisen.

Hvidvin


Theuniskraal, Tulbach, Sydafrika, 2013, lav alkohol (13%)
72 kr., Lesedi Wines
Blid og let hvidvin på druerne Sémillon og Chardonnay. Vinen har en god, ren frugtsmag, en lille sødme og tilpas syre. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.


Bric Sassi, Tenuta Manenti, Cortese, Gavi, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
89,50 kr., Irma
Denne hvidvin har en fin duft af citron og en lækker, blød smag med en vis fedme og med noter af citrusfrugter - blandt andet lime og rød grape. En dejlig og harmonisk hvidvin, der vil være sagen til en god fiskeret.


AT, Aquila del Torre, Sauvignon Blanc, Friuli, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., Vinoamici
En hvidvin uden de overvældende noter af eksotiske frugter, som præger mange newzealandske hvidvine på Sauvignon Blanc. Det er en elegant og harmonisk hvidvin med fine citrusnoter i duften og med en fyldig, tør smag med modne grønne druer og grape. En perfekt vin til lyse fiskeretter.


Baby Doll, Yealands Estate, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (12,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Herlig hvidvin med en duft-eksplosion og en frisk, blød smag med noter af hyldebærblomster. Flasken har skruelåg.


Steilhang, Schmitges, Riesling, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (12,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet
Lækker hvidvin. Duften er inviterende med frugtaroma og mineralske noter. Og smagen er blid, frugtagtig, med tilpas syre og en lille honningsødme. Flasken er forsynet med et elegant skruelåg.


Cascina Albano, Arneis, Langhe, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
115 kr., Lago Import
Arneis er ikke en af verdens mest berømte druer, men ikke desto mindre meget anvendt. Her er den brugt i en hvidvin, der i munden udvikler sig hurtigt fra blød frugt til et ret bittert bid.

Rødvin


D. Pancho, José Carlos Morais, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)
35,30 kr., online pris, Køge Vinhandel
Det er utroligt, at man kan få så god en rødvin til så lav en pris. Vinen har god frugt og mange af portvinens smagsnuancer. Det er jo samme druesorter, man bruger til portvin.


Don Ramón, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
44,95 kr., Smile Marketing Group
Blid, venlig og saftig, lille rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo. Den er rigtig god til prisen, som udvirkede den femte stjerne.


Villa Cerro, Valpolicella Ripasso, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
65 kr., på tilbud i januar: 50 kr., Fakta
En rigtig dejlig rødvin - let, billig (i denne måned), med lidt kompleksitet, mørke bær, blomme, rosiner, sødme ...


The Dirty Hoe, Woodvale Vintners, GSM, Clare Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
GSM - tre druer: Grenache, Syrah og Mourvèdre. Men vi er ikke i Rhônedalen. Vi er i Australien. Vinen har en meget flot og kraftig duft og en saftig, fint krydret smag. Flasken har skruelåg.


Kaiken, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble
Varm, fyldig, krydret, lækker - en dejlig rødvin med et bredt smagsbillede. I slutningen et lille bid, der er fint til mad.


Syrousse, Les Vignerons de Tautavel, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En rigtig god rødvin med god struktur og en masse ting at smage. Bløde tanniner, tilpas syre og en lang eftersmag.


Gran Coronas, Torres, Cabernet Sauvignon, Penedès, Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., H.J.Hansen Vin
En god rødvin med fin Cabernet-karakter. Den har god frugt og bløde tanniner og en tørhed, der minder om Bordeaux og gør den velegnet til lidt fed mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Okay pris for den gode kvalitet.


Urban, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud i januar og februar: 99,75 kr., Skjold Burne
En ret let, saftig rødvin med god krydring og diskrete fadtoner. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide.


Poggio delle Faine, Toscana, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 88 kr. flasken, AndrupVin.dk
En rigtig dejlig rødvin med duft af krydderurter og svampe og en harmonisk, frugtrig og saftig smag med tilpas bløde tanniner. En vin mange vil kunne lide og et kup til prisen ved 6 flasker.


Stella Bella, Shiraz, Margaret River, Australien, 2009, høj alkohol (14,5%)
145 kr., Vinkrogen
En australier med stort A. En meget kraftig rødvin med intens bærsmag, kaffe, tobak ... En udpræget madvin til dem, der kan lide australske bamser, og bedømt på de præmisser er det en rigtig flot vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Manzola, Grimaldi, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
149 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Flot, krydret rødvin med alkohol, men også med frugt og krydderi, der giver procenterne modspil. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Aux Lieux-Dits, Domaine Santa Duc, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
169,75 kr., Bichel Vine
En stor og meget lækker rødvin med fyldig frugt, bløde tanniner, krydrede noter - en masse gode sager, der afbalancerer de mange procenter.


Terra Incognita, Bodegas Viña Vilano, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
256 kr., pris ved 6 flasker: 204,80 kr., Granvino
En helt vidunderlig rødvin. Den har en meget kompleks, krydret duft og en smag, der breder sig i munden med mange facetter - kaffe, tørret frugt, ristet brød, silkebløde tanniner og diskrete fadnoter. Fem år gammel og drikkemoden, men den kan godt ligge endnu et par år.


Art, Bodegas Luna Beberide, Bierzo, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
289 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Jysk Vin
Superflot rødvin med lækker frugt, fint krydderi, bløde tanniner og en lang eftersmag - en vin i fornem balance, udpræget til en kraftig kødret.


Pavillon de Léoville Poyferré, Chàteau Léoville Poyferré, Saint Julien, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
299,95 kr., pris ved 6 flasker: 249,95 kr., Erik Sørensen Vin
Andenvinen fra 2. cru-slottet Léoville Poyferré er en meget lækker rødvin med et bredt smagsspektrum, bløde tanniner, diskrete fadnoter og en meget lang eftersmag. Smager langt væk af rigtig god bordeaux. Tre år gammel kan den godt drikkes nu, men den kan også gemmes - skal vi sige: fem-seks år endnu.


Marqués del Atrio, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
79,75 kr., på tilbud i januar og februar: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En ganske let rødvin uden det helt store vingefang. Men vinen er læskende og med en udmærket krydring. Tilbudsprisen er nok den rigtige.


No Name, Borgogno, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
245 kr., Husted Vin
En rødvin på Nebbiolo-druen - som en Barolo. Men ikke nogen Barolo. Dens smagsbillede er lidt mere smalt. Vinen vil være fin til mad, men er prisen måske lidt vel høj?


La Rama, Bodegas Centro Españolas, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
49 kr., Franske Vinhus
Billig rødvin uden noget større vingefang. Den starter med let sødlig frugt, men fremtræder hurtigt med tørhed og syre.


Care, Bodegas Añada, Cariñena, Ariñena, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., AndrupVin.dk
Druer, sødme, lidt marmelade, men også et bittert bid bagest i munden. Sådan er denne rødvin til en okay pris ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.


Magna, Bodegas Santa Julia, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (14,5%)
114,95 kr., Strandgaarden
Kraftig rødvin på druerne Malbec, Cabernet Sauvignon og Syrah. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.


Terre del Barolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frugten er hurtigt væk i denne rødvin, mens nogle tørre, tobaksagtige noter tager over. Ærgerligt!

Sød vin


Niepoort LBV, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)
199,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 139,75 kr., Skjold Burne
En rigtig lækker portvin med duft og smag af svesker, rosiner og tørret kokos og en lang og rigt facetteret eftersmag. Nyd et glas til kransekagen nytårsaften.


Quevedo Reserve, Tawny Port, Portugal, høj alkohol (19,5%)
149 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Denne portvin er lidt spinkel og med et lille, bittert bid. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.