Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02. 2015



Nyheder i uge 2, 2015

Følg os på Facebook





Slut med banderolerne
I uge 40 fortalte vi, at Skatteministeriet havde fremsat et forslag om afskaffelse af banderoler på spiritusflasker - noget, der vakte kritik i lange baner fra vin- og spiritusbranchen.
Fra ministeriet lød det, at man ønskede en forenkling og at spare virksomhederne for unødvendig kontrol.
I branchen derimod mente man, at det ville være yderst uklogt at droppe banderolen på flaskerne. Erfaringer efter afskaffelsen af vin-banderolerne har vist, at vin flyder over grænsen og bliver anvendt kommercielt. Detailbranchen og restaurationsbranchen har i dag ingen sikkerhed for, at der er betalt dansk afgift og moms af den vin, de køber. Det samme vil ske med spiritussen, lød det advarende fra flere indehavere af danske spiritusfirmaer - og fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD).
- Vi risikerer, at der åbnes en ladeport, når det gælder den illegale handel med spiritus, på grund af det høje danske moms- og afgiftsniveau, sagde VSOD’s sekretariatschef, Marie Louise Thorstensen.
Nu har forslaget været til både 1., 2. og 3. behandling - og er nu vedtaget af folketinget. Fra og med den 1. januar i år var det således slut med banderoler på spiritusflasker.

Burde have haft branchen med på råd
I en pressemeddelelse efterlyser Søren Nørgaard, der ejer engrosfirmaet Mac Y, at vin- og spiritusbranchen i højere grad var blevet taget med på råd - det er jo trods alt den, der har fingrene nede i melet.
- Som en spiritusvirksomhed med 18 års drift finder vi det besynderligt, at vi ikke er blevet bedt om et høringssvar. Min virksomhed har skrevet til både Skatteudvalget og Erhvervsudvalget - samt direkte til skatteministeren, fødevareministeren og erhvervsministeren. Alle folketingspartiernes skatteordførere har også fået et brev. Ingen er vendt tilbage.
Nørgaard har udført en liste med de skadevirkninger, som en fjernelse af banderolen vil medføre. Nedenfor bringer vi de fem vigtigste punkter fra listen.

Øget grænsehandel og fyringer
* Grænsehandlen vil endnu en gang blive belønnet på bekostning af hjemmemarkedet. Som det er nu, er hver tredje flaske spiritus, der nydes i Danmark, købt ved grænsen. Det tal kan hurtigt ændre sig til, at kun hver tredje flaske er købt i Danmark …
* Skat's fysiske kontrol af spiritus i detailhandelen og Horeca-sektoren bliver umuliggjort. Der vil ikke længere være nogen sporbarhed på flasken. Den leverer banderolen i dag i form af påtrykt CVR nr. på importøren af flasken. Kontrol via fakturaer er ikke nogen garanti for, at netop den flaske, der sælges, er købt på den faktura, der findes i bogholderiet. Der vil skabes et grundlag for en omfattende undergrundsøkonomi med sorte penge, baseret på smugleri.
* Mange erhvervsvirksomheder giver i dag spiritusgaver med banderoler, da de naturligvis ikke vil give smuglervarer i gave til deres ansatte og forretningsforbindelser. Om fanen kan holdes lige så højt i fremtiden, vil tiden jo vise.
* Umiddelbart mister alle, der arbejder med håndtering af banderoler, deres job. Og på længere sigt vil faldet i "lovligt" salg af spiritus i Danmark betyde flere fyringer i spiritusbranchen. Hvis forventningen om, at kun hver tredje flaske spiritus nydt i Danmark købes i Danmark, holder stik, betyder det både en halvering af statens provenu på afgifter, moms og selskabsskatter og en halvering af arbejdsstyrken i branchen. Hertil kommer naturligvis manglende A-skatter fra medarbejderne samt flere på overførselsindkomst.
* Spiritusbranchen anses som en fødevarebranche og er tilknyttet fødevarekontrol og skal dermed udføre egenkontrol på de importerede flasker. I dag kontrolleres hver flaske i forbindelse med banderolering. Hvis denne praksis afskaffes, vil egenkontrol i fremtiden blive på et overordnet plan i forbindelse med data i ECMS systemet (overførsel af spiritus mellem EU-lande) samt en fysisk optælling af kasser på pallerne. Dermed formindskes fødevaresikkerheden.




En herlig vintage reklameplakat for Champagne Georges Foret. Plakaten kan i øvrigt købes på Amazon.

Hurtigere beruset med boblevine
Vi håber, alle vores læsere er kommet godt ind i det nye år - med masser af champagne, cava eller anden mousserende vin i glassene.
Måske er der nogen, der har bemærket, at den berusende virkning af boblevinen indtræffer relativt hurtigt i forhold til, når man nyder rød- eller hvidvin. Og sådan forholder det sig rent faktisk - boblerne, der består af CO2 (kuldioxid), gør, at den mousserende vin hurtigere "stiger til hovedet" end stillevinene.
Det fremgår af en interessant artikel skrevet af lægen og vinskribenten Erik Skovenborg i Ugeskrift for Læger.
Skovenborg fortæller, at det var den britiske læge A. Henderson, der i 1824 kom med den første lægelige beskrivelse af champagnerusen. Han mente - helt korrekt - at det var indholdet af CO2, der var årsagen til en hurtigere beruselse. Og han tilføjede, at champagnen gav en beruselse, der var "mere behagelig og af kortere varighed end den, som forårsagedes af nogen anden vin - og en efterfølgende mindre udmattelse".

Forsøg med katte og mennesker
Hundrede år senere blev der udført forsøg med vin på katte, og her fandt man, at dyrene hurtigere optog alkoholen fra maveslimhinden, når vinen indeholdt bobler.
Først i 2003 så de første forsøg med mennesker dagens lys. 24 forsøgspersoner - fordelt ligeligt på mænd og kvinder - drak hver tre glas champagne i løbet af 20 minutter.
Forsøget blev gentaget en uge senere - dog havde man denne gang fjernet boblerne i champagnen med en stavblender. Det viste sig, at promillen hos forsøgspersonerne fem minutter efter, de havde tømt glasset med boblende champagne, lå på 0,52. Når det gjaldt den blendede, bobleløse udgave, var promillen på kun 0,40 fem minutter efter sidste slurk.


Stjerne-restaurant udsat for tyveri
French Laundry i Yountville, Napa Valley, er en af verdens førende restauranter. Den har tre stjerner i Michelin-guiden, og den har en ualmindelig fornem vinkælder, der er spækket med kultvine.
Den 24. december - selveste juleaften - brød tyve ind i kælderen og "lettede" den for 76 flasker. Og tyvene tog ikke bare et tilfældigt udpluk, men gik efter de absolut mest kostbare vine. I alt stjal de således flasker til en samlet værdi af mindst 300.000 dollars (cirka 1,8 millioner kr.) - hvilket betyder, at vinene havde en gennemsnitspris på cirka 23.700 kr.
Blandt tyvegodset er 36 flasker Domaine de la Romanée Conti i årgangene 2004 til 2010 - vine, der i detailhandelen sælges for mere end 10.000 dollars (cirka 61.200 kr.) flasken.
Der var også adskillige flasker af den californiske kultvin Screaming Eagle Cabernet Sauvignon - heriblandt en sjældenhed, nemlig en flaske af den første årgang 1992, hvis markedspris ligger på 6000 dollars (cirka 37.000 kr.).
Tyvene stjal også en enkelt magnumflaske Dom Pérignon 2004 - som de måske knappede op, da de kom hjem, for at fejre det indbringende indbrud …
Selvfølgelig er vinkælderen forsynet med en alarm - som personalet desværre havde glemt at sætte til, da de forlod restauranten kl. 14. juleaftensdag.








Fra vinhøsten hos Chapel Down.

Lys fremtid for engelsk vin
Det er slet ikke så tosset at være engelsk vinproducent i disse år. Salget af vin går stadig bedre i både ind- og udland, og vejret bliver også stadig mere gunstigt for vindyrkning.
Derfor forventes salget af engelsk vin ifølge The Drinks Business også at runde 100 millioner pund (cirka 954 mio. kr.) i 2015.
Det er den mousserende vin, de engelske vinproducenter har mest succes med.
I dag udgør de mousserende vine således hele 66% af Storbritanniens totale vinproduktion. Vinene eksporteres til tretten forskellige lande og har gennem de sidste seksten år vundet 14 internationale trofæer.
Det stigende salg af engelsk vin har også gjort, at arealet af vinmarker har haft vokseværk og i dag er på 1821 hektar mod 760 hektar for ti år siden.
Vinmarkerne breder sig frem for alt i det sydøstlige England, hvor jorden er ualmindeligt rig på kalk - ligesom i Champagne.

Fordobling af produktionen
De gode tider ses tydeligt hos vinhuset Chapel Down i Kent, der for nylig har investeret 6 mio. pund (cirka 57 mio. kr.) i en udvidelse af vineriet og et større distributionscenter.
Og så er der Ridgeview i Sussex, hvor 2014 har været det hidtil bedste salgs-år for vinhuset. Det skyldes ikke mindst en øget eksport, der i dag udgør den 15% af det samlede vinslag, hvilket er 2% mere end i 2010. Målet for Ridgeview er yderligere at øge eksporten med 30% inden år 2020.
Produktionen skal selvfølgelig følge med, og her har Ridgeview et mål om at fordoble den til 500.000 flasker årligt - også inden for de næste fem år.
Som den britiske politiker og Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs, Elizabeth Truss, har udtalt, så ser hun frem til, at engelsk vin indtager sin retmæssige plads side om side med Champagne.


Serge Hochar er død
I den forgangne uge døde 74-årige Serge Hochar i en svømmeulykke. Han var en af de mest berømte vinproducenter uden for Europa, og han var manden, der satte Libanon på det internationale vinkort.
Hochar var anden generation bag roret i vinhuset Chateau Musar i Bekaa-dalen, og første gang omverdenen fik øjnene op for hans rødvine, var i 1979.
Hochar fik smuglet en flaske Chateau Musar 1967 ind på den store britiske vinmesse Bristol Wine Fair, hvor vinen blev smagt sammen med berømte Bordeaux-vine. Overraskelsen var stor, da man fandt ud af, at vinen stammede fra Libanon, og det endte med, at den af vinkritikere fra hele verden blev udråbt til at være messens helt store fund.
Serge Hochar efterlader sig kone og to sønner, Gaston og Marc, der i de senere år har taget sig af den daglige ledelse i vinhuset.
Man kan læse mere om Libanons store vinmand i VinAvisens Hall of Fame.




Den mest attraktive vinetiket.

Vinetikettens betydning for vinvalget
Selv om en vin er nok så god, kan den få et meget langt liv på forretningshylden, hvis ikke flasken har en fængende etiket. Derfor er der også blevet forsket en del i forbrugernes holdninger til vinetiketter.
På den internationale forskerhjemmeside The Conversation har professor i vin og vindyrkning ved California Polytechnic State University, Marianne McGarry Wolf, offentliggjort nogle interessante oplysninger omkring holdninger og vinetiketter.
Hun har foretaget en rundspørge blandt 252 amerikanske vinforbrugere, og den viste, at hele 71% af forbrugerne tog etikettens udseende med i betragtning, når de skulle vælge en vin.
Når det gjaldt motiverne, var forbrugerne uanset alder for det meste enige om hvilke etiketter, der var de mest attraktive. I et forsøg, hvor man viste forbrugerne et udvalg af meget forskellige etiketter og bad dem give dem point efter, hvor tiltrækkende de var, scorede etiketten på den californiske vin Twin Fin flest point. Den har varme farver og forestiller en strand med en bil, en klassisk Convertible, med et surfbræt. På andenpladsen kom den australske vin Yellow Label med den kendte tegning af en springende kænguru.
Og det er ikke overraskende, at dyr hitter - i 2005 havde fem ud af de ni bedst sælgende vine i USA dyr på etiketterne.

Kvinder er til farver og detaljer
Selv om der ikke var forskel på forbrugernes præferencer, når det gælder alder, så er der forskel på, hvilke etiketter, der tiltrækker mænd og kvinder. Mens de mandlige amerikanske forbrugere i McGarry Wolfs undersøgelse mest var til etiketter med afdæmpede farver og klassisk stil, scorede farverige eller kreative og detaljerede etiketter højt hos kvinderne.
I en anden undersøgelse har McGarry Wolf fokuseret på bagetiketten. Her svarede 49%, at dens ordlyd havde en vis betydning for deres endelige vinvalg. Yderligere 55% sagde, at de ofte læste bagetiketten. Men hvilke oplysninger anses så for at være de vigtigste?
Forbrugerne blev bedt om at give point til en række informationer alt efter vigtighed: Vinens duft og smag, forslag til ledsagende mad, en interessant historie om vinen, information om vinmageren, vinhuset, dets beliggenhed, terroiret, vindistriktet, vinfremstilling, en hyggelig eller romantisk historie om ejerne osv. Her blev topscoreren vinens duft og smag - mens den hyggelige historie fra de varme lande fik bundplacering.
Man kan læse mere om de amerikanske undersøgelser ved at klikke her.


En krig om bobler
I sidste uge fortalte vi om den 125 år lange vinkrig mellem Champagne og Bourgogne - om hvis vine, der var de sundeste.
En anden - og forhåbentlig kortvarig - krig mellem Champagne og Bordeaux startede for nylig under et arrangement for Bordeaux-vin og belgisk mad i Belgien.
Bordeauxs borgmester, Alain Juppé, deltog i arrangementet, hvor han blandt andet besøgte en stand med producenter af den mousserende vin Crémant de Bordeaux. Her spurgte Hervé Grandeau, præsidenten for Syndicat des Bordeaux et Bordeaux Supérieurs, om ikke Juppé kunne tænke sig at erstatte champagneflaskerne i kælderen under rådhuset i Bordeaux by med Crémant de Bordeaux - sådan for at være lidt lokalt sindet.
Juppé tænkte sig lidt om - hvorpå han lovede, at der ville kom flere flasker lokal crémant på hylderne i rådhuskælderen, og at der ville blive serveret mere crémant ved officielle lejligheder.

Boble-storm i et glas vand
Der gik ikke lang tid, før de begejstrede producenter af Bordeauxs mousserende vin havde spredt budskabet - og heller ikke lang tid, før champagne-producenterne lod høre fra sig.
Champagnehusene har nu skrevet et protestbrev til Juppé, og ejeren af huset Taittinger, Pierre-Emmanuel Taittinger, har ifølge magasinet Terre des Vins luftet tanken om, at champagnehusene så måske ville holde op med at drikke Bordeaux-vin.
Juppé, der har tænkt sig at stille op til det franske præsidentvalg i 2017, får også på puklen for, at han tænker på lokale interesser frem for nationale.
Fra borgmesteren lyder det, at sagen er kommet ud af proportioner - hvilket man er tilbøjelig til at give ham ret i. Der er masser af champagne-flasker i rådhuskælderen, og det bliver der ved med at være, lyder det fra Juppé.
Som det er nu, indkøbes der hvert år 2000 flasker lokal crémant til kælderen - i alt fremstilles der årligt 3 millioner flasker af Bordeauxs mousserende vin.






De 10 største nyheder
i vinens verden i 2014


I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2014, må det blive disse her:

1. Naturen har vist tænder
Flere vindistrikter har lidt under kraftigt uvejr, tørke og naturkatastrofer ofte med store tab af høstmængder og vinstokke til følge:
* Bordeaux, Bourgogne og Charente, cognac’ens højborg, er blevet bombarderet af hagl på størrelse med golfkugler.
* Languedoc har været ramt af de værste oversvømmelser i de sidste 60 år.
* I Toscana rippede kraftige haglstorme og en tornado vinstokkene for druer.
* Californien har haft den værste tørke i 30 år, mens Napa og Sonoma blev udsat for et alvorligt jordskælv.
* New York og Canada blev ramt af isnende kulde.
* Barossa Valley i South Australia blev hærget af ildebrande.

2. Nyt om vin og sundhed
Igen i år er forskere verden over kommet med ny viden, når det gælder den godgørende virkning af stoffet resveratrol, der findes i vin og især i rødvin. De mange nye forskningsresultater tyder på, at et moderat vinforbrug forbedrer immunforsvaret, nedsætter risikoen for kronisk nyresygdom og udposning af hovedpulsåren og begrænser huller i tænderne. Yderligere har reagensglasforsøg vist, at resveratrol kan stoppe spredningen af lungekræftceller.

3. Afsløring af omfattende forbryderring
Tretten vinslotte i Bordeaux blev udsat for indbrud, og hver gang forsvandt tyvene med en større mængde kostbare vine. Efter måneders efterforskning og under en stor razzia med deltagelse af 300 betjente arresteredes forbryderbandens tyve medlemmer.

4. Flere slotte i kinesisk eje
Blandt kineserne er der stadig stor interesse for at købe vinslotte og vinhuse i udlandet. I år er blandt andet Château de la Rivière, Clos des Quatre Vents og Château de Birot i Bordeaux kommet i kinesisk eje. Det samme er Quixote Winery i Napa Valley.

5. Storstilet russisk plan
Den russiske regering vil i de næste ti år investere et beløb svarende til 1,9 milliarder kr. i Krims vinindustri. Målet er blandt andet en forøgelse af vinmarksarealet på den annekterede halvø på hele 170% fra de nuværende 37.000 hektar til 100.000 hektar. Krims produktion på 996 mio. flasker vin årligt skal ligeledes forøges til 7,2 mia. flasker.

6. Danskere bag storstilet vinsvindel
Svindelen med vin tog til i 2014, og for første gang blev to danskere afsløret i omfattende vinsvindel af magasinet Gastro. René Dehn og Malene Meisner genbrugte fornemme vinflasker ved gentagne gange at fylde dem med mindre kostbar vin og servere den ved vinsmagninger, som folk havde betalt kassen for at deltage i.

7. Opsving på vej
Den danske vinbranche har været en hård tid igennem med såvel finanskrise som forhøjede afgifter. Men i første halvdel af 2014 var der tegn i sol og måne på, at det igen er begyndt at gå den rigtige vej. En af Danmarks store vinkæder kunne fx melde om et stigende salg på 2 til 4% i perioden i forhold til første halvår 2013.

8. Mindre alkohol i vinene
Gennem de sidste tyve år er maksimum-indholdet af alkohol i vinene i såvel de europæiske som de oversøiske lande krøbet fra 13% helt op mod de 17%. Men sidste år begyndte vinden for alvor at vende. Og det er Chile, der viser vejen. Flere chilenske vinhuse har således meddelt, at de er i gang med at skrue 1 til 2% ned for alkoholen i nogle af deres vine. Det gælder fx Casa Silva, Santa Rita og Santa Carolina. Også hos Concha y Toro er man i færd med at reducere alkoholindholdet i den populære Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon.

9. Dronernes fremmarch
Dronerne, de små ubemandede og fuldautomatiske helikoptere, har vundet stadig mere indpas i vinmarkerne især i Frankrig. Helikopterne, der er udstyret med kameraer, kan komme helt ned over markerne og ind imellem rækkerne og her tage nøjagtige billeder, som fx afslører vinmarkssygdomme.

10. Rekordstor dansk druehøst
Lidt fra den hjemlige andedam: De mere end 90 erhvervsavlere i Danmark og de mange hobbyavlere har haft svært ved at få armene ned efter en fantastisk sommer med masser af sol, som har givet en rekordstor druehøst.





Konkurrence med 600 flasker boblevin
Hvis man ikke har fået bobler nok nytårsaften, kan det være en god at lade sig inspirere af resultatet fra konkurrencen Effervescents du Monde 2014.
Sidste år i november var det 12. gang, denne internationale konkurrence for mousserende vine blev afholdt i Dijon, og de deltagende flasker omfattede champagne, crémant, cava, spumante og alle mulige andre bobler i både hvide, røde, rosé, tørre og søde udgaver. I alt smagte det 100 mand store dommerpanel mere end 606 vine fra 24 forskellige lande. Hovedparten af vinene var som altid boblende hvidvin, men sidste år deltog også et markant større antal mousserende rosé- og rødvine end ved tidligere udgaver af konkurrencen.
Efter tre dages smagninger og voteringer uddelte dommerne 202 medaljer, hvoraf de 35 var af guld og resten af sølv.
Nu foregår konkurrencen jo i Frankrig, og halvdelen af de mousserende vine var da også traditionen tro franske. 50% af dem kom fra Champagne, mens resten kom fra blandt andet Alsace, Loire, Limoux og Bourgogne.

Newzealandske bobler på topti-listen
Men også Argentina, Sydafrika, Chile, Spanien, Italien, Brasilien og Schweiz markerede sig med et meget stort antal deltagende vine. Derudover var der bobler med fra lande som Tyrkiet, Rumænien, Slovakiet og en række andre lande, som man normalt ikke forbinder med mousserende vin - eller vin overhovedet.
Danmark var også repræsenteret med en enkelt vin, Skærsøgaards Don’s Cuvée Brut 2013, som opnåede en flot sølvmedalje. Faktisk er det syvende gang, at denne danske vin har fået sølv ved Effervescents du Monde.
Til højre ses den topti-liste, der er udført over konkurrencens ti bedste vine. Der er dog tretten vine på listen, da nogle af vinene opnåede nøjagtig de samme point. Som man kan se, dominerer de franske bobler, men også Spanien er fint repræsenteret, ligesom en enkelt newzealandsk vin er kommet med i det fornemme selskab.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af de ti vine forhandles i Danmark.
Hvis man vil se samtlige resultater fra årets konkurrence, kan man klikke her.
Topti over de bedste bobler
Champagne Chassenay d’Arce, Confidences Rosé Brut, Frankrig
Grand Vin Mousseux, Mauler et Cie, Cuvée des Bénédictins Brut, Schweiz
Crémant de Bourgogne Veuve Ambal Grande Cuvée Brut, Frankrig
Champagne R. Dumont et Fils, Solera Réserve Brut, Frankrig
Cava Anna Codorniu Blanc de Blancs Reserva Brut, Spanien
Crémant de Limoux "Tête de Cuvée" Brut, Calmel & Joseph, Frankrig
Crémant de Bourgogne Grande Réserve Perle de Vigne Brut, Maison Louis Bouillot, Frankrig
Crémant de Bourgogne Grande Cuvée Brut, Veuve Ambal, Frankrig
Cava Freixenet Casa Sala, Cuvée de Presige Brut Nature 2006, Spanien
Champagne Cuvée Vieilles Vignes Brut, Champagne Dom Caudron, Frankrig
Champagne Rosé Brut, Champagne Philippe Fourrier, Frankrig
Crémant d’Alsace Brut Réserve, Maison Pierre Sparr Successeurs, Frankrig
Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc, Sileni Estates, New Zealand




Foto: Wikipedia / German Federal Archives.

Skål på flere sprog
Nytårsaften blev der herhjemme sagt "skål" i lange baner, da klokken slot 24. Men hvad blev der sagt andre steder i verden? Vi bringer nedenfor en lille liste over nogle af de mange måder, man kan sige skål på, alt efter hvor man bor. Nogle af ordene er rene spiritusprøver for en dansk tunge ...

Fra Afrika til Østrig
Egypten: Fee Sihetak
Finland: Kippis
Frankrig: A votre santé – eller bare santé
Grækenland: Eis Igian
Grønland: Kassutta
Hawaii: Okole maluna eller Hipahipa
Holland: Proost
Israel: L’Chaim
Japan: Kampai
Kenya: Rathima andu atene
Kina: Yung sing
Korea: Chukbae
Kroatien: Zivjeli
Libanon: Kesak
Polen: Na zdrowie
Serbien: Zicio Ziveli
Spanien: Salud
Thailand: Choc-tee
Østrig: Prosit








Dronen holder en spand, hvori der er en flaske vin og et par glas.

Dronen leverer flasken
Stadig flere vinproducenter anvender droner i vinmarkerne til at undersøge vinstokkene for sygdomme m.m. Men dronerne er også begyndt at få job som tjenere i diverse celebre natklubber og hoteller.
Senest har Marquee Dayclub i Las Vegas indført drone-levering af vinflasker til tørstige gæster. Marquee Dayclub er en stor bar med egen swimmingpool og med flere hundrede gæster ad gangen - alligevel kommer dronerne nok ikke på overarbejde. Det koster nemlig kassen at få serveret vin af en drone, og ønsker man at få det gjort under hele sit besøg i baren, er prisen 20.000 dollars (cirka 112.000 kr.).
En lille film på YouTube viser, hvordan en flaske bliver leveret af en drone i det udendørs bar-område.

.....................

.................
    Vodka Martini til agent 007
    Lige så sikkert, som at det bliver juleaften igen, er det, at der kommer en ny James Bond film. "Spectre" hedder den, og den er nummer 24 i rækken af film med den berømte agent. Den vil indtage det hvide lærred senere i år, og det bliver med Daniel Craig i hovedrollen som Bond.
    Som altid vil der indgå en urskov af såkaldt product placement i filmen, hvor firmaer har betalt tocifrede millionbeløb for at få vist deres produkter.
    Der er således skrevet "placerings-aftaler" med både Aston Martin, Bollinger Champagne, Jaguar Land Rover, Omega og mange andre luksusfirmaer i forbindelse med den nye film. Og så er der indgået en aftale med polske Belvedere Vodka, så agent 007 igen kan få så en ordentlig Vodka Martini.
    Første gang, agenten nævnte den legendariske cocktail, var i Goldfinger, hvor Sean Connery sagde: "I would like a medium Vodka dry Martini - with a slice of lemon peel. Shaken and not stirred please".
    For garvede Bond-fans er det bestemt ikke ligegyldigt, hvad agenten drikker. Fx vakte det harme hos rigtig mange fans, da Craig i den seneste Bond-film, "Skyfall", fra 2012 drak Heineken øl - endda fra flasken og henslængt på en rodet seng.
    Belvedere Vodka vil i anledning af sin placering i "Spectre" lancere to særlige udgaver af vodkaen med henholdsvis et 007 og et billede af MI6’s (Secret Intelligence Service) hovedkvarter på flaskerne.


Billigere vodka til russerne
USA og Europa har som bekendt indført økonomiske sanktioner over for Rusland efter landets annektering af Krim-halvøen. Og det er noget, russerne bestemt kan mærke - den russiske møntfod, rublen, er raslet ned i værdi, og den økonomiske krise kradser overalt i landet.
Russerne er kendte for deres glæde for vodka - en glæde, der ifølge den russiske regering er lidt for stor. Regeringen har derfor tidligere i 2014 iværksat en kampagne mod alkoholmisbrug og samtidig hævet minimumprisen på vodka til 199 rubler (cirka 21 kr.) for en halv liter. I august fik prisen så yderligere et hak opad til 220 rubler (cirka 24 kr.) halvliteren.
Det lyder måske ikke af så meget, men de russiske vodka-priser var allerede før stigningerne de højeste i verden i forhold til indbyggernes indkomst - som er meget lav.
Men nu har Putin været nødt til at tage en kovending og skære drastisk ned på minimumprisen for vodka. På grund af den økonomiske krise daler russernes indkomster, og præsidenten frygter, at folk derfor i stedet vil kaste sig over den billige, illegale vodka, og så er det jo lige fedt med regeringens anti-alkoholkampagne. Så fra og med februar i år vil minimumprisen på vodka falde med hele 17% - garanteret til stor glæde for den russiske befolkning.
.................... .....................

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




]


    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Er Mosaique en smag?
    På en flaske champagne af mærket Jacquart har Hanne Hansen set benævnelsen "Brut Mosaique".
    Er det navnet på endnu en smagsretning i champagne? spørger hun. ‒ Altså ligesom Brut Zéro, Brut Natural, Brut, Extra Sec, Sec, Demi-Sec og Doux ‒ for nu at nævne dem alle sammen.
    Nej, det er det ikke. Ordet Mosaique er bare et navn, som Jacquart har fundet på for at kunne fortælle, at vinen ‒ ligesom de fleste andre champagner ‒ er en "mosaik" af tre druesorter fra flere årgange og tillige en "mosaik" af aromaer og smage.
    I netop Mosaique-vinen er mængden af de tre druesorter som følger:
    35‒40% Chardonnay, der tilfører vinen friskhed og finesse.
    30‒35% Pinot Noir, der giver vinen struktur.
    25‒30% Pinot Meunier, der giver frugt.
    Mens vi er i gang, bør vi lige nævne, at t’et udtales i ordet Brut. Altså: bryt, ikke bry.

. .
    Ugens vinøse billede
    Navnet Niagara leder straks tankerne hen på et af verdens mest berømte vandfald. Men Niagara-halvøen i Ontario er også en af Canadas mest betydningsfulde vinregioner.
    Claus Skov Christensen har været på rundtur i Canada, hvor han blandt andet besøgte flere af Niagaras vingårde. En af dem var Vinelands Estates Winery, hvor de opfindsomme ejere havde fundet god anvendelse for de mange korkpropper fra vinflaskerne.
    I stedet for barkflis var jorden i vingårdens bede dækket af et lag af propper, der sikkert lige så effektivt kan holde ukrudtet stangen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er meget velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    306 Den smukkeste vin-udsigt har man - ifølge skiltet - fra Fürstlich Castell’sches Domänenamt's mark i Franken (foto © Carsten Holm).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Kung Fu Girl, Charles Smith Wines, Riesling, Columbia Valley, Washington State, 2013, lav alkohol (12%)
135 kr., Husted Vin
Blød og forfriskende hvidvin med en dejlig, aromatisk smag - fersken, abrikos, ingefær og et lille strejf af honning. Lækker! Flasken har skruelåg.


Riva Ranch, Wente, Chardonnay, Arroyo Seco, Monterey, Californien, 2013, middel alkohol (13,5%)
179,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 139,75 kr., Skjold Burne
Både i duft og i smag markerer fadlagringen sig, og det gør den rigtig godt. Vinen er blød, afrundet og meget lækker. Denne hvidvin smager simpelt hen godt og bør især skænkes til mad.


Casa Nogal, Encinar de Andoiz, Navarra, Spanien, lav alkohol (13%)
119,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka
Ikke nogen stor hvidvin, der dog kan drikkes i en snæver vending - hvis man ellers kan acceptere eftersmagen lidt i retning af brune, iltede æblestykker.


R. Dubois & Fils, Chardonnay, Hautes-Côtes de Nuits, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
120 kr., Compagniet
En meget let Bourgogne-hvidvin uden nogen større frugtfylde og en ret markant syre.

Rødvin


Domaine de Cristia, Grenache, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
60 kr., prs ved 6 flasker, The Wine Company
En dejlig rødvin, der dufter af lakrids og læder og har en saftig, krydret og kødfuld smag og et godt bid af tanniner. En vin, der kræver en krydret bøf.


Marqués de Almonacid, San Nicolás de Tolentino, Cariñena, Spanien, 2007, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flaser: 52 kr., Helbo Vine
Vellavet rødvin med en fint krydret duft og en kompleks og frugtagtig smag med gode tanniner og fint integrerede fadnoter. Ved seks flasker mere end pengene værd. Faktisk lidt af et kup.


Dehesa la Granja, Alejandro Fernandez, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2007, middel alkohol (14%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin, knastør, men også saftig og med et godt, lille bid, der er fint til mad.


Jérôme Chezeaux, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
82,90 kr., Køge Vinhandel
Dejlig rødvin med en ren og klar Pinot-smag, ren, saftig frugt, tilpas syre og en lille sødme.


Poggio al Casone, Castellani, Chianti Superiore, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 69,75 kr., Skjold Burne
En meget vellykket Chianti-rødvin på økodruer. Den har en liflig duft og en blød, harmonisk og fint krydret smag. En meget anvendelig vin, der er fin til mange retter.


Elios, Priorat, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En meget lækker rødvin med bred frugt og fint krydderi. Her er ikke noget, der skal bortforklares! Nyd den!


Finca la Pica, Bodegas Valoria, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
99,50 kr., Irma
En meget flot og meget karakteristisk Rioja-rødvin med blød, fyldig frugt og herlige fadnoter. Moden, fint krydret, med peber, en lille sødme - stadig spændstig efter fem år. 100 kr. er en attraktiv pris.


Sunday Camp, The Lindsay Collection, Barossa Valley, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
120 kr., Vinkrogen
En skøn rødvin, der dufter af modne kirsebær og chokolade og har en saftig, kødfuld smag med fine bærnoter. Flasken har skruelåg.


Alto, Alto Wine Estate, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
120 kr., Lesedi Wines
Kraftig og ganske flot rødvin med en ret markant fadsmag og godt med tanniner. Plask den meget gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Leo Steen, Zinfandel, Mendocino County, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%)
139 kr., Vinoble
Varm, elegant og meget lækker rødvin med en masse dejlig frugt, krydderi og mineralske noter. Nyd den til mad - eller som meditations-vin. Flasken har skruelåg.


Cauquenina, Clos des Fous, Itata Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
139,75 kr., pris ved 6 flasker: 109,75 kr., Bichel Vine
Denne meget dejlige rødvin er lavet på druerne Carignan, Paìs, Carmenère, Syrah, Malbec og Cinsault. Den har blød, frisk frugt, fint krydderi og god syre.


La Touge, Château Maris, Minervois La Livinière, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
175 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Propperiet
Fortræffelig rødvin på økologisk dyrkede druer: Syrah og Grenache. Det er stor, kompleks, harmonisk og lækker vin med en lang eftersmag.


Riva Ranch, Wente, Pinot Noir, Monterey, Arroyo Seco, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%)
179,75 kr., på tilbud indtil 8. februar: 139,75 kr., Skjold Burne
Superlækker Pinot-rødvin med et bredt smagsbillede med kirsebær, krydrede noter og tilpas fadlagring. I slutningen et lille bid, der er fint til mad.


Le Grand Rossignol, Château Lamothe Vincent, Bordeaux, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr. flasken, AndrupVin.dk
Kirsebær, svesker og chokolade præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er kraftigt og let krydret og med en fin kirsebær-note til slut.


Nielstrup Mark, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2012, middel alkohol (14%)
259 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal
Denne meget lækre og spændende rødvin på modne kirsebær har en aromatisk, krydret duft og en intens, blød smag - af kirsebær, naturlig, men også med krydrede noter og fint integreret fadsmag. En elegant ledsager fx til vildt, en lækker paté eller en god ost. Vinen er Frederiksdals topvvin.


St. Andrews, Wakefield, Cabernet Sauvignon, Clare Valley, Australien, 2006, høj alkohol (14,5%)
399 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr.; på tilbud indtil 28. februar: 150 kr. ved 6 flasker, Haller Vine og Vin&Vin
Vidunderlig rødvin med en blød, kompleks smag med noter af mørke bær, tobak og cedertræ og fint integreret eg. Den er otte år gammel og drikkemoden. Flasken har skruelåg.


Zuccardi Q, Malbec, Valle de Uco, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
124 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin
Kraftig rødvin med en god, saftig frugtsmag og en syre, der er fin til mad. Den har fylde, men ikke så meget bredde.


Cascina Albano, Barbera, Alba, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
175 kr., Lago Import
Ret let og elegant rødvin, der dog ikke skal skænkes til alt for kraftige retter. Den er let at "overdøve".


Dois Vales, Seis Quintas, Douro, Portugal, 2013, lav alkohol (12,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., H.J.Hansen Vin
En enkel rødvin uden noget større vingefang. Men ved seks flasker er den jo også billig. Flasken har skruelåg.


Muróla, Sangiovese, Marche, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En saftig rødvin med pæn frugt og en fin syre, men også en lidt tyndbenet vin.

Sød vin


Real Companhia Velha, Tawny Portvin, Portugal, høj alkohol (19%)
75 kr., Granvino
Figner, karamel, dadler ... en udmærket portvin. Men også med et lille bid. Den femte stjerne får den for den meget lave pris.


Krohn, Colheita Portvin, Portugal, 2000, høj alkohol (20%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker portvin, blød og afrundet, med mange facetter - figner, rosiner og druer.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.