Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08. 2015


Nyheder i uge 8, 2015


Læs uge 7......Læs uge 6 .......Læs uge 5
Følg os på Facebook






Vin vinder over øl
"A pint of beer" - et stort glas øl - er briternes yndlingsdrik, når pub-livet udfolder sig i de mange engelske krimier på tv.
Men sådan forholder det sig ikke i virkeligheden. I dag er vin briternes foretrukne alkohol såvel i pubberne som på hjemmebane. Det viser en ny undersøgelse fra Wine and Spirit Trade Association (WSTA).
Af de 4049 voksne briter, som undersøgelsen omfattede, svarede 60%, at de foretrak vin frem for øl, whisky eller nogen som helst anden form for alkohol.
På landsplan svarer det til, at 30 millioner briter foretrækker vin på bordet.

Også de unge er med på vin-vognen
Undersøgelsen overrasker også, når det gælder de yngre briter mellem 25 og 34 år, der hidtil har hørt til den mest øl-glade del af befolkningen. Her svarede 57%, at de foretrak vin.
Oplysningerne er selvfølgelig godt nyt for de britiske vinhandlere, og hos WSTA er man ikke i tvivl om, at der er potentiale for yderligere vækst i vinsalget.
Det vil dog kræve, at de ekstremt høje afgifter på vin bliver reduceret - hvilket foreningen har kæmpet for at få gennemført i de senere år.
Sidste år søsatte WSTA en kampagne i samarbejde med Scotch Whisky Association for at få skåret bare 2% ned på afgifterne på vin og spiritus - hvilket dog ikke lykkedes.

Få nu afgifterne ned
Afgifterne på vin er steget støt i Storbritannien siden 1984, og som det er nu, betaler briterne næsten 60% i afgifter på en almindelig flaske vin. Det er helt hen i vejret, mener man hos WSTA - og uretfærdigt over for en industri, der kommer med så stort et årligt bidrag til den britiske økonomi.
Vinsalget i Storbritannien har en værdi af 17,3 milliarder pund (cirka 174 mia. kr.), spæder årligt 8,6 mia. pund (cirka 87 mia. kr.) til statskassen og giver job til 270.000 briter.
En reducering af afgifterne med blot 2% ville betyde yderligere 1 mia. pund (cirka 10 mia. kr.) i den britiske statskasse.
Det er også uretfærdigt over for forbrugerne. Som den britiske vinskribent Matthew Jukes udtrykker det: - Hvorfor skal briterne betale så meget for en flaske almindelig vin - vi ved jo alle, hvor meget billigere en vin af rigtig god kvalitet er, når vi rejser til udlandet.
Det er synd for briterne - men det er også synd for danskerne og de danske vinimportører, der befinder sig i nogenlunde samme situation.
Mens spiritus blev fredet i denne omgang, steg afgifterne på vin i Danmark endnu en gang med 1,8% i januar i år - med en øgning af grænsehandelen med vin som resultat …
Lad os nu få de afgifter sat ned!




Den nye drue, Cabestrel.

Ny drue i franske vinmarker
De klimatiske ændringer giver problemer i stadig flere vindistrikter rundt om i verden - blandt andet i de sydfranske distrikter. Her må vinproducenterne høste druerne stadig tidligere på grund af generelt højere temperaturer. Druerne får derfor ikke den lange modningstid, der er så gunstig for vinens aroma. Undertiden når druerne også at blive for modne og sukkerholdige - hvorfor vinen ender med et alt for højt alkoholindhold.
Derfor er man hos det franske institut for landbrugsforskning, INRA (Institut National de la Recherche Agronomique), i gang med at udvikle nye druer, der egner sig til klimaændringerne. En sådan drue er rødvinsdruen Cabestrel, som INRA begyndte at udvikle i 1970. Først nu er den blevet optaget i Catalogue des variétés de vigne - kataloget over de drue, som de franske vinproducenter må dyrke.
Producenterne må dog vente indtil 2016 - først da har planteskolerne et tilstrækkeligt stort lager af nye Cabestrel-vinplanter.

Længere om at modne
Cabestrel, der siges at have potentiale til at give vine af høj kvalitet, er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Mourvèdre, og den minder på mange måder om Marselan - en anden rødvinsdrue, der også er udviklet af INRA, og som især dyrkes i Languedoc. Begge druer giver således meget mørke, aromatiske og fyldige rødvine.
Men i modsætning til Marselan, der er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir, er Cabestrel en sent modnende drue - hvilket gør, at den skal hænge noget længere på vinstokkene end så mange andre franske rødvinsdruer. Det betyder igen, at vinproducenterne vil kunne sprede høsten af rødvinsdruer over længere tid. På grund af de højere temperaturer og den generelt kortere modningstid står vinhusene ofte i den situation, at de pludseligt og meget hurtigt skal have alle druerne i hus.
Og selv om Cabestrel bliver hængende et par uger længere, når den kun et potentielt alkoholindhold på cirka 13%.
Cabestrel har også den fordel frem for Marselan, at drueklaserne ikke er så kompakte, hvilket gør dem mindre modtagelige for svampesygdomme.








En af de charmerende pladser i hjertet af Bordeaux by.

Bordeaux, bedste rejsedestination
Rejsebureauet European Best Destinations, der har kontorer i 150 forskellige europæiske byer, laver hvert år en online konkurrence om årets bedste rejsedestination.
I år stemte 244.696 mennesker fra hele verden, og de kunne sætte deres kryds ved en ud af tyve byer i Europa. Vinderen blev Bordeaux med hele 17% af stemmerne, mens Lissabon fik en andenplads, og Athen måtte nøjes med en tredjeplads.
Glæden er selvfølgelig stor i Bordeaux - ikke mindst fordi byen har levet lidt en skyggetilværelse i forhold til de omkringliggende vinslotte og vinmarker, der for de fleste er indbegrebet af Bordeaux.
Siden Bordeaux by i 2007 kom med på Unesco’s verdensarvsliste, er der dog stadig flere turister, der lægger vejen forbi - faktisk er antallet steget med 35% siden dengang. I 2014 blev byen således besøgt af 5 millioner turister.

En fantastisk by
Bordeaux har da også rigtig meget godt at byde på - charmerende, kringlede gader, den livlige gågade Rue Sainte Catherine og hyggelige pladser, hvor man for rimelige penge kan nyde 12 østers med dejlig hvidvin til. Byen gennemskæres af Garonne-floden, og langs med floden finder man de imponerende bygninger, som i dag efter ti års renovering fremtoner præcis som dengang i 1700-tallet, da de netop var opført.
Det er også langs floden, der hver søndag bliver afholdt et fantastisk livligt madmarked.
De mange turister, der nu strømmer til byen, lover godt for det store nye vincenter, Cité des Civilisations du Vin, der slår dørene op i Bordeaux til marts næste år. Her satser man på 400.000 besøgende om året.



Ingen Brunello fra Biondi Santi
Hvis man er begejstret for Brunello fra Biondi Santi, kommer man til at kigge langt efter årgang 2014.
Den berømte familieejede vingård i Montalcino har nemlig besluttet, at den ikke vil fremstille brunello på sidste års høst men kun den mindre fine rødvin Rosso di Montalcino.
Årsagen er den ualmindeligt regnfulde sommer i Italien sidste år og de deraf følgende vinmarkssygdomme. Høsten blev lille, og efter Biondi Santis mening har druerne ikke den fornødne kvalitet til Brunello.
Vingården er den første i Montalcino, der officielt meddeler, at årgang 2014 udelukkende vil blive tappet som Rosso - flere vingårde forventes ifølge The Drinks Business at følge trop.








Masser af vin i "Fifty Shades"
Uanset om man kaster sig over den eller ikke vil røre den med en ildtang, så er det en kendsgerning, at den erotiske trilogi "Fifty Shades" er solgt i 65 millioner eksemplarer i 37 forskellige lande. Salget er gået stærkere end salget af Harry Potter-bøgerne, hvilket ikke siger så lidt.
Nu har filmen over første bind, "Fifty Shades of Grey", netop haft premiere herhjemme, og den vækker ligesom bogen hed debat.
Og hvorfor nævner vi så overhovedet denne film i VinAvisen? Jo, det gør vi, fordi de to hovedpersoner, Christian Grey og Anastasia Steel, lever af andet end kærlighed og kildevand. Vin og spiritus spiller nemlig en betydelig rolle i såvel bogen som filmen.
Forfatteren til trilogien, Erika Leonard James, har ligefrem lavet en liste over de vine, der bliver nydt i de tre bøger - og den mad, der undertiden ledsager dem.
I den første bog drikker de to hovedpersoner, første gang de mødes, Pouilly Fumé ledsaget af oste, druer og baguette, og ved endnu et møde bliver der hældt hvidvin fra Sancerre i glassene til en omgang pasta med muslinger.
Derudover bliver der drukket sart rosa Prosecco og Chablis samt klassiske drinks som Cosmopolitan og Gin og Tonic.

Bollinger og Vin de Constance
I andet bind af trilogien, "Fifty Shades Darker" går vi over til de lidt kraftigere sager som fx Barossa Valley Shiraz og Armagnac. Der bliver også til en dessert bestående af valnøddechiffon-kage med kandiserede figner og ahornsirup-is, der serveres med et par glas af den berømte søde Vin de Constance årgang 2004.
Dengang bøgerne udkom, kunne man hos producenten af den søde vin, sydafrikanske Klein Constantia, mærke omtalen af vinen i den erotiske roman. Der gik ikke en dag, uden at nogle af de besøgende i vingårdens smagerum spurgte, om de kunne få lov til at smage "den fra Fifty Shades".
I alle tre bøger nyder Christian Grey og Anastasia Steel Bollinger Grande Année 1999 - selvfølgelig i den forførende rosé udgave.
Man kan se de fulde vinlister for alle tre bøger ved at klikke her.
Selvfølgelig har Erika Leonard James også fået fremstillet to "Fifty Shades of Grey"-vine, en rødvin med navnet "Red Satin" og hvidvinen "White Silk".


Spansk vins fine klub
Vi har tidligere nævnt foreningen Primum Familiae Vini (PFV) - en forening af verdens førende familieejede vinhuse - heriblandt Vega Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild, Torres og The Symington Family Port Companies.
Spanien har også sin egen "klub" af førende vinproducenter, Grandes Pagos de España. Grandes Pagos kan oversættes ved Grand Crus – eller på dansk: Store Voksesteder – og foreningens medlemmer sætter alle kvaliteten i højsædet og fremstiller vine med respekt for terroiret.
Det var syv spanske vinhuse, der grundlagde foreningen i 2003, og målet med den er i dag det samme som dengang: at støtte hinanden, når det gælder markedsføringen af egne vine på den internationale vinscene.
Grandes Pagos de España har netop optaget fire nye medlemmer, Belondrade i Rueda, Cortijo de los Aguilares nær Ronda, Finca Moncloa i Cádiz og Palacio Quemado i Extremadura. Dermed er antallet af medlemmer nået op på 34 fordelt på femten spanske appellationer.
Man kan læse mere om foreningen og dens medlemmer ved at klikke her.








Nogle af de flere hundrede 1500 år gamle druekerner. Foto; Guy Bar-Oz, universtetet i Haifa.

Små kerner er et stort fund
For 18 år siden begyndte man at udgrave oldtidsbyen Halutza i Negev-ørkenen i Israel. Byen var en af de vigtigste byer i Negev i det store byzantinske rige, og under udgravningerne har man fundet både terrasser til vindyrkning, vinerier, kander til opbevaring af vin osv.
Nu har man også for første gang fundet 1500 år gamle druekerner fra den byzantinske tid. Det skete under en udgravning af affaldsbeholderne i yderkanten af Halutza. Den slags beholdere er altid guf for arkæologer og forskere.
Udgravningen blev foretaget under ledelse af et forskerhold fra universitetet i Haifa, og for forskerne er disse små forkullede kerner et stort fund.
Man ved nemlig fra skriftlige kilder, at vinen fra Negev-ørkenen var berømt og efterspurgt i hele det store byzantinske rige på grund af sin høje kvalitet. Det var også en kostbar vin, som kun overklassen havde råd til. Fra havnen i Gaza blev vinen udskibet til næsten hvert et hjørne af det store rige - blandt andet til Spanien, Italien, Grækenland og Egypten.

Vil genskabe den gamle vin
Næste skridt bliver at DNA-teste de fundne kerner og derigennem finde frem til druesorten. Håbet er så, at man - hvis det er en drue, der stadig eksisterer - vil kunne fremstille den gamle Negev-vin og dermed få en idé om, hvordan den vin smagte, som var så eftertragtet dengang.
I dag dyrkes der også vin i Negev, og det sker på druer af importerede vinplanter fra især Italien og Frankrig. Det er vinstokke, der kræver en hel del vand, hvilket er et mindre problem med den teknik, vi har i dag.
I den byzantinske periode var det et langt større problem med vanding i den tørre og varme Negev-ørken, og spørgsmålet er derfor, om ikke de druer, der blev dyrket, var lokale sorter, som kunne klare de barske forhold.
Der kan således være tale om en uddød lokal drue - og så kan det jo blive svært at genskabe oldtids-vinen.



En vidunderlig sherry-bog
Har man fået smag for sherry og gerne vil vide mere om den dejlige spanske vin - og kan læse engelsk - er bogen "A Modern Guide to Sherry - the Wine World’s Best-Kept Secret" simpelt hen sagen.
Forfatteren Talia Baiocchi har bedrevet en herlig bog, der på sine 250 sider kommer rundt i alle hjørner af sherryens verden: Jordbundsforhold, druer, fremstilling, sherry-typer, historien om sherry, de førende bodegaer osv. Men den byder også på beskrivelser af bodegaernes arkitektur og båndene mellem sherry og flamenco.
Og så kan man få opskrifter på drinks med sherry og gode råd til natch mellem sherry og mad.
Frem for alt er bogen glimrende skrevet og afspejler Baiocchis store kærlighed for såvel sherry som for distriktets hovedby, Jerez de la Frontera. Teksten er krydret med masser af lige så glimrende fotos af fotografen Ed Anderson.
Bogen kan købes online via Amazon.co.uk.




.




Fint grønt løv er brudt frem på nogle af Riojas gamle vinstokke.

Godt gået Rioja
2014 har været et rigtig godt år for Rioja, når det gælder salget af vin fra det berømte spanske vindistrikt.
I alt blev der solgt 281 millioner liter vin ifølge de nyeste tal fra distriktets vinråd, og det er 5 mio. flasker mere end i 2013. Det er ikke overraskende Riojas rødvine, der tegner sig for 90% af salget, men faktisk er det inden for salget af hvidvinene, man har set den største vækst, nemlig på 13,7% i forhold til året før.
Det er frem for alt eksporten, der steg med 3,6%, som er årsag til de gode tal, mens salget på det spanske hjemmemarked ikke ændrede sig synderligt.
Det største eksportmarked for Rioja-vin er og bliver Storbritannien, hvortil der sidste år blev afsat 10,3% flere flasker end i 2013. Dernæst kommer Tyskland, USA og Schweiz.
Der var dog også en stor stigning i eksporten til nye markeder som fx Rusland, hvortil der blev sendt 12,3% flere flasker Rioja-vin i 2014.

De store franske kooperativer
Der er både små, mellemstore og store franske vinproducenter - og så er der caves coopératives, de store vin-kooperativer, der ifølge BKWine tegner sig for næsten halvdelen af al den vin, der hvert år fremstilles i Frankrig. De får deres druer og most fra medlemmerne af kooperativet - mindre vinhuse, der ikke selv kan eller vil fremstille egne vine.
Det første franske vin-kooperativ blev grundlagt i Alsace i 1895, og i dag findes der 619 kooperativer, hvoraf de fleste ligger i den sydlige del af landet. Tilsammen har de mange kooperativer 85.000 medlemmer, hvilket er mere end halvdelen af de franske vinproducenter.

Mest vin de pays
Størst blandt de franske kooperativer er Val d’Orbieu i Languedoc, der har hele 2500 medlemmer. Hvert år forvandler Val d’Orbieu de mange druer til en million hektoliter vin.
Det meste af vinen fra kooperativerne ender med et vin de pays på etiketten - kategorien lige over bordvin - dog laver de også en hel del appellation d'origine contrôlée (AOC) vine.
Udover at fremstille en række kendte vinmærker sælger de mange kooperativer også vin i bulk samt druer og most til négocianterne - de franske vinkøbmænd.
Til højre bringer vi en liste over de ti største franske kooperativer, hvoraf de tre ligger i Languedoc.
De ti største kooperativer
* Val d’Orbieu
* Champagne Nicolas Feuillatte
* Alliance Champagne
* Union des Vignerons des Côtes du Rhône
* Union Auboise
* Union Champagne
* Producteurs Plaimont
* Vignerons Catalans
* Union Foncalieu
* Coopérative Générale des Vignerons, Champagne





God fransk eksport i 2014
I 2014 eksporterede Frankrig vin og spiritus for i alt 10,8 milliarder euro (cirka 80 mia. kr.), hvoraf vineksporten udgjorde de 61%.
Sådan lyder de nyeste tal fra den franske handelsorganisation for vin og spiritus FEVS (Féderation des Exportateurs de Vins & Spiritueux).
Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Cognac tegnede sig for to tredjedele af eksporten i værdi.
Det er fjerde år i træk, at eksporten har rundet de magiske 10 mia. euro., men når det gælder mængden af vin, har der været et fald sidste år på 3,3%. Det er især eksporten af vin fra Bordeaux og Bourgogne, der har haft et dyk på henholdsvis 13% og 9,5%. Årsagen er de meget små høstmængder i de sidste par år, der simpelt hen har gjort kål på de lagre, vinproducenterne havde opbygget. Dermed har der været mindre vin at sælge på såvel hjemmemarkedet som eksportmarkederne.
Der skal ifølge Wine-Searcher mindst to gode store høst-årgange til, før lagrene igen er opbygget.

Franske vine og luksusfly
I Champagne har der derimod ikke været nogen smalle steder, når det gælder eksportmængden, der sidste år lå på 1,7 milliarder flasker - en stigning på 5,2% i forhold til 2013.
USA var den største aftager af fransk vin i værdi i 2014. Den største vækst stod Sydkorea og De Forenede Arabiske Emirater for - til begge lande steg eksporten med 31%. Når det gælder sidstnævnte land, er årsagen til den enorme vækst til dels de store mængder kostbare vine, som ender i de luksusfly, der ejes af flyselskabet Emirates Airline.
Som vi nævnte i uge 51, har flyselskabet, der har sin base i Dubai, gennem de sidste ti år brugt et beløb svarende til 3 mia. kr. på at købe fornemme vine til passagererne.



Vinfade forvandlet til skateboards
Når et vinfad har udtjent sin værnepligt, kan det bruges til rigtig mange andre ting. Vi har tidligere fortalt om, hvordan gamle fade bliver forvandlet til borde og stole. Nu har et ungt newzealandsk par, Indigo Greenlaw og Wills Rowe, åbnet et firma, der laver skateboards ud af stavene fra kasserede vinfade.
Fadene stammer fra en række vinhuse i Marlborough, og netop dette træ er yderst velegnet til skateboards - der jo skal kunne holde til en hel del slitage.
Før træet overhovedet blev brugt til fadene, har det ligget og tørret i nogle år. Dernæst har det været i kontakt med adskillige årgange vine, og begge dele har gjort træet hårdt og modstandsdygtigt.
Hos The Paper Rain Project, som det unge pars firma hedder, gør man en indsats for at finde de bedst egnede stave. Nogle fade og stave er nemlig mere velegnede end andre. Man kan læse mere om firmaets bæredygtige projekt ved at klikke her.







<<En såkaldt Barouche, som har tilhørt champagnehuser Veuve Clicquot.

< Den fine lille karet, hvor der var et særligt rum til Moët et Chandons champagne.


Champagnehusets egen karet
Når man fik gæster hos Moët et Chandon i gamle dage, blev de ofte kørt en tur rundt i vinmarkerne i en fin hestetrukken karet. Den havde champagnehuset bestilt hos en karetmager i Paris i 1890, og under sædet var der et rum, som blev brugt til et par champagneflasker, så gæsterne kunne nyde et glas bobler til synet af de frodige marker. Når kareten blev brugt til jagt, blev flaskerne byttet ud med jagthunde.
Nu kan man blive indehaver af denne fine gamle karet, idet den bliver solgt på auktion d. 7. marts hos det britiske auktionshus Bonhams.

Køreklare kareter
På samme auktion kommer også en anden "champagne-karet" under hammeren. Den er fra 1870 og har tilhørt champagnehuset Veuve Clicquot. Det er en såkaldt Barouche - en fornem karet, der typisk blev brugt af 1800-tallets franske overklasse. Hos Veuve Clicqout blev den - ligesom hos Moët et Chandon - anvendt til karetture i vinmarkerne.
Den berømte enke (veuve på fransk), Barbe Nicole Clicquot Ponsardin, har dog ikke nået at få en køretur i Veuve Clicquots karet - hun døde nemlig i 1866.
Kareterne er blot to ud af en større privatsamling af 1800-tals kareter, som alle bliver solgt på auktionen.
Begge kareter har en højeste vurdering på 25.000 pund (cirka 251.000 kr.), og ifølge Bonhams er der ingen grund til, at de står og støver til hos deres nye ejere. De er køreklare, så man til sommer kan nyde en tur i det grønne - medbringende en god flaske champagne.





.....................

.................

.................... .....................





Rom fra den britiske flåde til salg

<< De to demijohns med rom, der er til salg i Danmark.

< Sådan så det ud i gamle dage, da man uddelte
grog-rationer ombord hos British Royal Navy.
Læg mærke til de to demijohns nederst i billedet.
Man kan nu blive ejer af en demijohn indeholdende British Royal Navy rom fra ca. 1970. En demijohn er en stor flaske i glas eller stentøj, der som regel er pakket ind i pileflet, så den var mindre sart over for stød til søs i hårdt vejr.
Det er firmaet Whisky.dk, der har sat to af disse demijohns til salg til 40.000 kr. stykket - hvilket afspejler deres sjældenhed. Hver flaske indeholder One Imperial Gallon, hvilket vil sige 4,54 liter rom.
Prisen må siges at være rimelig - i 2011 blev en lignende demijohn sat til salg herhjemme for 46.249,20 kr.
Bag den britiske flåderom gemmer der sig en ganske særlig historie.
I 1655 begyndte man om bord på skibene i Royal British Navy at udskænke en daglig ration af rom – en halv pint, svarende til 23,66 cl – til søfolkene. Det var en god idé af flere årsager. Vandet, som man havde med sig på de lange sejlture mod Vestindien, blev dårligt efter fjorten dage. Øllet kunne holde noget længere, men kun den stærke rom kunne holde sig frisk på hele turen. Desuden blev søfolkene så dejligt frygtløse med rommen rullende i årene. De gik på med krum hals i krig mod diverse fjender.

Old Grogs fortyndede rom
Efterhånden blev søfolkenes glæde for rom dog lidt for meget af det gode. Mange af dem nøjedes ikke med deres daglige ration, men byttede sig til en ekstra ration hos nogle af de andre eller smuglede lidt ekstra rom om bord. Resultatet blev stribevis af ulykker – søfolk, der faldt over bord i roligt vejr eller faldt ned fra rigningen, når der skulle sættes sejl. Og så var der dem, der i en brandert stillede sig i den forkerte ende af kanonen …
Der blev derfor indført nye regler, hvor rommen blev fortyndet med vand og tilsat citron- eller limesaft – vandet smagte nemlig ikke særlig godt. Det var admiral Edward Vernon (1684-1757), der fandt på "opskriften", og udskænkningen af den fortyndede rom bredte sig fra hans skib til resten af den britiske flåde.
Admiralen havde et kælenavn blandt sit mandskab. Old Grog kaldte de ham på grund af hans frakke, der var syet af det kraftige stof grogram. Og så var der ikke langt til, at hans drik blev døbt grog.

En sorgens dag
Traditionen med at udskænke rom og siden grog blev afskaffet i 1970. Den sidste uddeling af rom foregik på missildestroyeren HMS Fife. Det var en sorgens dag, hvor søfolkene mødte op på dækket med sørgebind på armene eller iklædt begravelsestøj. Der blev spillet sørgemusik, mens besætningen stillede sig i kø, og da seancen var ovre, blev tønden, hvori groggen havde befundet sig, smidt over bord til lyden af en kanonsalut.
Efter det endelige punktum for udskænkningen var der 650 demijohn'er tilbage fra den kongelige britiske flådes lagre med den ufortyndede rom på 54,3% - og det er nogle af dem, der hist og her dukker op på markedet.





--,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Nordentoft Wine har optaget importen af vinene fra Conceito og Quinta do Fojo, begge fra Douro.
    * Excellent Wine har overtaget forhandlingen af vinene fra Bouchard Aîné & Fils i Bourgogne.
    ....



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Gorm Lokdam (f. 1956) blev uddannet forstkandidat i 1982. Efter nogle år som leder ved skovbrugene Oreby, Store Frederikslund, Æbelø og Fasterholt, valgte han at starte egen virksomhed.
    I 1986 stiftedes firmaet Rumænsk Vinimport på Sophiendal Gods, der dengang tilhørte Gorm Lokdams far, Orla. Det lykkedes at få eneforhandling af rumænsk vin, og vinkælderen på Sophiendal blev i første omgang fyldt med 14.000 flasker Murfatlar vin. Naboerne blev inviteret til smagning og allerede kort efter måtte en ny ladning hentes hjem.

    I 1990 åbnede landet for investeringer og Gorm Lokdam var medstifter af Vinexport SA, der i 1990'erne producerede og solgte 30 millioner liter vin årligt.
    Gorm Lokdam valgte at investere i vinproduktion i Rumænien. Da produktionen ikke kunne følge med efterspørgslen, investerede han i 1998 i en af landets store vingårde Vinvico SA ved Constanta. De rumænske vine bliver eksporteret til en række lande og sælges i danske restauranter og vinforretninger.

    Som led i vinhandlen var der brug for passende vinkældre. I 1988 købtes Kokkedal Slot i Nordjylland. Slottet trængte til istandsættelse og kunne efter to års renovering åbnes for publikum. I løbet af få år fulgte købene af gårdene Store Restrup ved Aalborg, Sophiendal ved Skanderborg, Hvedholm ved Fåborg, Sauntehus ved Hornbæk, Vraa Slot ved Tylstrup og Røgegård ved Fjerritslev. De gamle hovedbygninger er i dag indrettet som slotshoteller under firmanavnet Danske Slotshoteller, mens jorden drives med land- og skovbrug.
    Gorm Lokdam har siden gymnasietiden i Århus dannet par med Ann Vibeke Lokdam, der er uddannet læge inden for kirurgi, men som i 1996 valgte at koncentrere sig om egen virksomhed og parrets tre børn.
    Adresse: Royal Classic, Restrup Kærvej 10, 9240 Nibe, tlf.: 96 44 10 20, fax: 96 44 10 29, e-mail: info@royalclassic.dk, www.royalclassic.dk.





.


Ugens vinøse billede
At se en vinhøstmaskine i arbejde er en fascinerende oplevelse, og Per Stryger fra Vinum Bonum har da også lagt sin fascination i de billeder, han har taget på Weingut Martinshof i Dienheim i det tyske Rheinhessen.
Rheinhessen er lidt af et smørhul. Af alle tretten tyske vinregioner har området flest solskinstimer, nemlig 1700 timer om året og en aktiv periode for vinstokkene på 230 dage. Det betyder noget for druernes modning.
På billedet er Reinhard Martin og hans søn Achim i gang med høsten af druen Kerner. Achim styrer maskinen med kyndig hånd, og Reinhard går rækkerne efter med spand og saks for at kontrollere, om maskinen er rigtigt justeret. Der må ikke være mere end én spandfuld pr. række.
En moderne høstmaskine kan høste en hektar på to timer. Det samme areal ville tage otte mennesker en hel dag. Det var en af de mest afgørende ændringer i vindyrkningen siden oldtiden, da man i 1960´erne introducerede maskinel høst.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,




]


Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
312 Biblens store drueklase bæres frem i bunden af et fad fra 1500-tallet. Musée des Beaux-Arts, Dijon (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Hvidvin


Paul Mas, Château de Conas, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
49,95 kr., Amka
Glimrende hvidvin, der dufter og smager som druen Sauvignon Blanc, og som har en let cremet smag et lille bid i slutningen. Et fund til prisen. Flasken har skruelåg.


Mud House, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2013, lav alkohol (13%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 8): 59 kr. flasken, Kvickly
En lækker og frisk hvidvin - og en klassisk, newzealandsk Sauvignon Blanc med masser af kærlighedsfrugt, melon, mango og andre eksotiske frugter i både duft og smag. Flasken har skruelåg.


The Stump Jump, d'Arenberg, McLaren Vale, Australien, 2013, middel alkohol (13,1%)
84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Frisk og fortræffelig hvidvin på druerne Riesling, Sauvignon Blanc, Roussanne og Marsanne. I smagen en masse citrus og mineralske noter. Flasken har skruelåg.


Josef Rosch, Riesling, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (11,5%)
92 kr., Jysk Vin
Let og læskende hvidvin med en dejlig Riesling-duft og en blød, frugtagtig druesmag med mineralske noter. Flasken har skruelåg.


Cantine Colle di San Domenico, Fiano, Avellino, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., A Vinstouw
Liflig hvidvin med dejlig druesmag og en sødme, der holdes i ave af en god syre og krydrede noter. Oplagt til alt godt fra havet. Den lille appellation Avellino ligger i regionen omkring Napoli.


Domaine le Verger, Alain Geoffroy, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
120 kr., Compagniet
Let, lækker og elegant hvidvin med god duft og en smag med drue, krydderi, sødme og syre i fin balance.


I-Limitadas, Núvol, Monsant, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk
En ualmindelig lækker hvidvin på druerne Macabeo og Grenache. Den har en liflig duft og en kompleks smag med let fedme, druefrugt, fersken, citrus, ananas, fint krydderi, tilpas syre, en lille sødme og lang eftersmag.


Chara, Weingut Alexander Laible, Weissburgunder, Baden, Trocken, Tyskland, 2013, lav alkohol (13%)
170 kr., Vinbutikken.dk
En dejlig hvidvin med duft af melon og karambole og med en fyldig smag af modne grønne druer. Flasken har skruelåg.


Primo, Farnese Vini, Terre di Chieti, Italien, 2013, lav alkohol (11,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker: 40,15 kr., Granvino
Frisk og meget let hvidvin på druerne Malvasia og Chardonnay. Noget stort vingefang har den ikke, men prisen er jo også derefter. Det er en billig hverdagsvin.


Rocky Gully, Frankland Estate, Riesling, Frankland River, Western Australia, Australien, 2013, lav alkohol (11,5%)
129 kr., Propperiet
Denne hvidvin har en frisk smag med en markant syre, der desværre overdøver Riesling-druens frugt. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

Rødvin


La Voliera, Tenuta Girolamo Primitivo, Salento, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En dejlig let og fint krydret rødvin med god frugt og en fin syre. Nyd den fx til en god omgang pasta.


Domaine Benedetti, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
69,50 kr., Irma
Pæn, lidt enkel rødvin på druerne Grenache (90%) og Syrah, der er dyrkede økologisk. God, saftig frugt og en lille, krydret tone.


Chakana, Syrah, Mendoza, Argentina, 2013, høj alkohol (14,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget lækker rødvin med fyldig, blød frugt og krydrede noter. En vin i fuld balance og meget anvendelig til mange retter.


Dominios de Castilla, Grandes Dominios, Tempranillo, Toro, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin
En lækker og fyldig rødvin med en bred smag med noter af kirsebær. Bløde tanniner, god eftersmag. Man går sjældent forgæves, når distriktet er Toro.


Noster, La Perla del Priorat, Priorat, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En rødvin helt i top. Den har frugt og fylde, varme krydderier, en fin syre og afrundede tanniner. Med andre ord, den har det hele i tilpasse mængder.


Zinio, Garnacha, Rioja, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr. flasken, YouAndWine
En rødvin, der er så koncentreret i smagen, at man kan skære i den. Den har god frugt og masser af krydrede noter. Nyd den fx til lam.


Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Reserva, Chile, 2013, middel alkohol (14%)
89,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En meget flot rødvin med et lækkert og komplekst billede af druen Cabernet Sauvignon. Dejlig, blød frugt, lang eftersmag ... de chilenere kan noget.


Ay De Mi, Vins del Tros, Terra Alta, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
99 kr., MondoVino
Spændende og kompleks rødvin med lækker frugt og en blød grapesyre. Den er lavet på druerne Syrah og Carnacha - eller Carnatxa, som katalonerne kalder druen. Terra Alta er et lille distrikt i Tarragona-provinsen i den sydligste ende af Katalonien.


Estate, ¨Trentham, Shiraz, Murray Darling, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)
139 kr., på tilbud indtil 29. marts: 99 kr., Vinoble
Den er sød, den er blød, den er bred i sin smag. Den gode frugt går hele vejen igennem, ledsaget af tilpas syre med grapenoter. God til mad. Flasken har skruelåg.


Rocca delle Macìe, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
139,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 112,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En dejlig rødvin, der breder sig ud med blød frugt, der bliver længe i munden. Vinen er lavet på 95% Sangiovese og Merlot.


Rejón, Bodegas Tritón, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2011, høj alkohol (16%)
399,95 kr., pris ved 6 flasker: 279 kr., AndrupVin.dk
Kraftig er den, men også meget lækker. En stor, ret tør og silkeblød rødvin med en dybrød farve, afrundet frugt, chokolade, fint krydderi og lang eftersmag. Nyd den, og du kan allerede smage bøffen.


Epicuro, Aglianico, Beneventano, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
79,75 kr., på tilbud indtil 22. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Hvis man kan lide en god vin med en ret markant sødme, så er denne rødvin en mulighed. Sødmen spiller fint sammen med frugten, men skjuler måske lidt meget et bredere smagsspektrum.


Messapo, Agricola Pliniana, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
90 kr., Steiniche Wine
En meget tør rødvin uden det helt store vingefang.


The Invisible Man, Bodegas Tarón, The Wine Gurus, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 109, Husted Vin
En lidt skuffende rødvin - lige ud ad landevejen, enkel, uden rygrad, bare noget frugt og noget sødme. Den smager i hvert fald ikke af Rioja. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.