Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23. 2015


Nyheder i uge 23, 2015


Følg os på Facebook








Forbrugerprogrammet Kontant viser lageret med de mange forfalskede vine.

Dansk lager med svindel-vine
I uge 3 nævnte vi, at der var forfalskede Brunello-vine i omløb. En mand havde købt flere flasker Fanti Brunello årgang 2006 til kun 80 kr. stykket - en mistænkelig lav pris. Derudover opdagede vi, at den var helt gal med ordlyden på etiketten. Appellationen var anført som "Denominazione de Origine …" - med en grov stavefejl: "de" i stedet for "di", som der naturligvis står på de ægte vine fra vingården Fanti.
Efterfølgende fik vi flere henvendelser fra læsere, der ligeledes havde købt de forfalskede vine, ligesom et par kasser af vinene var blevet sat til salg hos auktionshuset Lauritz.com.
Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 fattede interesse for sagen, og i en udsendelse tog journalisterne på razzia sammen med Fødevarestyrelsens rejsehold. Sporene endte hos en medejer af slagterfirmaet Bøje Kød i Kastrup, David Banks.
I en kælder i København fandt rejseholdet et lager af de falske Brunello-vine samt flere de tomme paller, der vidnede om rigtig mange solgte flasker svindelvin …
Ifølge rejseholdet har Banks nået at sælge omkring 20.000 flasker, hvilket anslås at have indbragt en fortjeneste på cirka 1 million kr.
Ud over, at Banks får konfiskeret sin fortjeneste, får han højst sandsynligt også en bøde på 1 mio. kr. Det er i hvert fald, hvad rejseholdet indstiller ham til.

Mistænkelig vin hos Lauritz.com
Med udgangspunkt i denne sag, som VinAvisen startede, har Kontant fået blod på tanden, og siden da har de dygtige journalister gennemtrevlet Lauritz.coms auktionsside for at se, om der skulle være andre mistænkelige vinflasker til salg. Og så rullede lavinen - hvilket der blev endnu et program ud af, som kan ses ved at klikke her.
Hos Lauritz.com faldt Kontant over en Barolo årgang 2007 fra vingården Tintero i Piemonte, der var vurderet til en urealistisk lav pris.
Da programværten kontakter Tintero, fortæller vingården, at den aldrig har fremstillet Barolo. Senere trækker Tintero så i land og indrømmer ved to lejligheder at have købt vin fra en vingård i Barolo-distriktet, tappet den på flasker og påsat etiketter med eget navn. Helt ok, og vinen skulle således være en Barolo, som det også fremgår af etiketten.

Fik vinen analyseret
Kontant købte nogle af vinene hos Lauritz.com og besøgte den førende vinmesse for Barolo-vine, Barolo & Friends Event, der hvert år afholdes på Børsen i København.
Her lod programværten nogle af Barolos mest garvede vinproducenter smage Tinteros rødvin, og dommen var nærmest enslydende: Denne rødvin kan ikke være en Barolo.
Kontant fik dernæst vinen analyseret på et laboratorium i Italien, og det viste sig da også, at det ikke var Barolo, der var i flasken, og at årgangen heller ikke var 2007, som etiketten også hævdede.
Da programværten ville konfrontere Tintero med laboratorietestens resultat, var det umuligt at komme i kontakt med vingårdens ledelse.
Lauritz.com, der ifølge Kontant har solgt flere hundrede flasker af den falske Barolo gennem det seneste år, har med det samme stoppet salget af vinen.








Der vil være masser af sommerstemning med vin og grillmad, når den nye vinmesse afholdes i Avedøre.

Vin og grillmad i det grønne
Grillsæsonen er snart over os, og hvad skal vi så drikke til sommerens mange grillretter? Det kan man blandt andet få svar på, hvis man besøger SommerVin & Grill - en ny vinmesse, som løber af stabelen i Dansk Vincenter i Avedøre d. 14. juni fra kl. 11 til 16.
Omgivet af vinhusets vinmarker står en række danske vinimportører parat til at skænke smagsprøver i glassene fra mere end 200 forskellige vine, der egner sig til såvel grillmad som til fisk, salater og anden sommermad. Og falder man for nogle af vinene, kan flaskerne købes med hjem med det samme.
Blandt de mange vine vil der også være flere økologiske og biodynamiske vine, og i det katalog, man får udleveret, er disse vine særligt markeret.
Når det gælder den gastronomiske side, tilbereder Slagteren ved Kultorvet diverse grillretter, som kan nydes til de vinøse smagsprøver.
Man kan læse mere og købe billetter (200 kr. pr. person) ved at klikke her.








De seks foldeknive/redskaber, som Rigspolitiet har undersøgt. KT3 (nr. 3 oppefra) og så den kendte proptrækker nederst mener man umiddelbart skal undtages loven om ulovlige foldeknive. Men som det er nu, er begge ulovlige, da de med lidt snilde kan foldes ud med én hånd.

Proptrækkere og ulovlig våbenbesiddelse
I den forgangne uge har flere vinbranchefolk spurgt os, om der mon er en risiko for at blive taget for ulovlig våbenbesiddelse, når de kører landet rundt med deres arbejdsredskab, en proptrækker med foliekniv, der kan foldes ud - sådan én, som rigtig mange danskere har.
At vi overhovedet har fået spørgsmålet skyldes den nylige sag, hvor ejeren af Tommerup Jagt & Fiskeri på Fyn blev dømt til at betale en meget stor bøde for at have 44 ulovlige foldeknive til salg - hvilket vil sige knive, der kan betjenes med én hånd.

Seks knive under luppen
Dommen har pustet nyt liv i kniv-debatten, og Rigspolitiet er derfor blevet bedt om at udarbejde en udtalelse til Justitsministeriet om lovligheden af nogle konkrete knive.
Senere skal Rigspolitiet og Rigsadvokaten afgive en fælles indstilling til Justitsministeriet om, hvordan forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive kan præciseres. Når denne udtalelse er afgivet, er det op til Justitsministeriet at afgøre om reglerne skal ændres.
Rigspolitiet har nu undersøgt seks forskellige knive og redskaber - heriblandt en proptrækker med foliekniv. Og pyha - af en pressemeddelelse fremgår det, at proptrækkeren umiddelbart vurderes ikke at være en enhåndsbetjent foldekniv.

En uddybning fra Rigspolitiet
Jamen, betyder det så, at man roligt kan tage sin proptrækker med foliekniv med sig i lommen? VinAvisen har kontaktet Rigspolitiet for at få uddybet sagen, og vi har modtaget følgende mail:
"Rigspolitiets udtalelse angår den specifikke proptrækker, der er blevet undersøgt. I forhold til andre lignende proptrækkere - der eventuelt kan foldes ud ved brug af én hånd - er det Rigspolitiets opfattelse, at det er tvivlsomt, om sådanne genstande overhovedet skal betragtes som en kniv/foldekniv i våbenlovens forstand.
Det kan i den forbindelse oplyses, at Rigspolitiet ikke umiddelbart er bekendt med sager, hvor personer er blevet sigtet eller dømt for overtrædelse af forbuddet mod besiddelse af enhåndsbetjente foldeknive ved at være i besiddelse af en proptrækker."

En absurd tanke - men ...
Det lyder jo alt sammen meget beroligende - og tanken om, at man skulle komme i fedtefadet, fordi man har en proptrækker med foliekniv med sig i lommen, er da også nærmest absurd. Men nogen garanti er der ikke, sådan som loven er skruet sammen her og nu - hvilket også tydeligt skinner igennem Rigspolitiets pressemeddelelse og mail til os.
Jægernes Magasin har udgivet en lille film på YouTube, hvor nøjagtig de samme knive og redskaber, som Rigspolitiet har undersøgt, gennemgås. Selv om genstandene alle er konstrueret til at være tohåndsbetjente, kan de med lidt snilde åbnes med én hånd - også proptrækkeren. Og indtil kniv-loven præciseres eller ændres, må den viste proptrækker jo således anses for at være ulovlig. Et godt argument for at tage en vin med skruelåg med på picnicen ...







<<Federico Carletti fortalte levende om sine glimrende vine.

<Med sig ved smagningen havde Carletti sin danske agent, Jens Simonsen.


Smagning af berømt "æsel-vin"
Federico Carletti er anden generation bag roret i den berømte vingård Poliziano i Montepulciano i det sydlige Toscana. Vingården blev grundlagt i 1961, hvor hans far, Dino Carletti, købte 22 hektar jord og tilplantede dem med især Prugnolo Gentile - det lokale navn for Sangiovese. I dag ejer Poliziano 120 hektar vinmarker - en af disse marker er Asinone, der leverer druer til en legendarisk rødvin af samme navn.
Asinone betyder æselbagdel og hentyder til vinmarken, der set oppefra netop ligner en sådan bagdel. Man er dog meget langt væk fra tanken om en æselbagdel, når man smager denne pragtfulde rødvin - hvilket vi fik lejlighed til i den forgangne uge.
Carletti gæstede nemlig Danmark, og sammen med sin danske vinagent, Jens Simonsen, lod han os smage Asinone i årgangene fra 2001 til 2011 - dog med undtagelse af 2005 og 2008. Vinen fremstilles kun i de år, hvor Carletti og hans dygtige vinmager, ønologen Carlo Ferrini, anser kvaliteten af druerne for at være god nok til den fornemme rødvin.

Stor forskel på årgangene
Det var en stor oplevelse at smage de gamle årgange, som ikke længere er på markedet. Der fremstilles nemlig kun mellem 20.000 og 40.000 flasker Asinone årligt, og de bliver hurtigt revet væk. Årgangene var meget forskellige - en usædvanlig varm vækstsæson et år, en langt kølig sensommer et andet og perfekte vejrforhold et tredje kunne smages i de enkelte vine.
Årgang 2010 kan lige nu købes hos Supermarco, og 2011-årgangen er på trapperne. Længere nede på siden er der flotte stjerner til de to vine.

Optisk sortering i stedet for manuel
Hos Poliziano går man op i detaljerne. Federico Carletti fortalte således, at man for nylig havde taget et optisk sorteringsanlæg i brug til sortering af druerne. I mange vinhuse foregår denne sortering manuelt, idet medarbejderne står langs et bånd og med hurtige hænder fjerner beskadigede eller dårlige druer. Ved optisk sortering opdages fejl og mangler ved hjælp af lyssensorer, og de fejlbehæftede druer kasseres automatisk.
Ifølge Carletti er denne maskinelle sortering langt mere præcis end den manuelle, da sorteringsarbejdet er ensformigt og trættende og der derfor let sker menneskelige fejl.
Ud over Asinone går druerne til rødvinene Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano og Le Stanze, der er lavet på Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er skønne rødvine, og de kan alle fås hos Supermarco - dog i andre årgange, end dem vi smagte.
Derudover byder Poliziano på en lækker sød Vin Santo, som Og så er der en ualmindeligt lækker sød Vin Santo som kan fås i årgang 2007 hos Vinotek A Fynnis.




]



24 postkort fra Ribera del Duero
I uge 19 tog vi hul på vores serie af postkort fra Ribera del Duero, som vi fortsatte i uge 20, 21 og 22. I denne uge skal vi på besøg hos vinhuset Villacreces, der ligger i de mest naturskønne omgivelser i hjertet af vindistriktet.



..
Det rødkalkede vinhus tager sig smukt ud mellem alt det grønne. Nogle af pinjetræerne er mere end 100 år gamle.....

Postkort nr. 19 fra Ribere del Duero:
Vinhus med rødder tilbage til 1400-tallet
Det er et smukt syn at besøge Villacreces en solskinsdag uden en sky i sigte. De mange pinjetræer tegner sig som tætte grønne parasoller mod den azurblå himmel og giver en stærk kontrast til vinhusets rødkalkede mure.
Det hele startede med franciskanermunken Pedro de Villacreces, der omkring år 1400 grundlagde et kloster på dette naturskønne sted. Munkene anlagde også en lille vinmark, der forsynede dem selv og de nærliggende klostre med vin.
I 1836 kom ejendommen på private hænder, der blev plantet flere vinstokke, og i 2004 blev Villacreces købt af familien Antón, der også ejer vinhuse i Rioja og Toro.



.......
Det gik over stok og sten på el-cyklerne forbi vinmarker, pinjetræer og langs Duero-floden, som leverer vand til vinstokkene.

Postkort nr. 20 fra Ribera del Duero:
Med el-cykel i vinmarkerne
Uden for Villacreces står en række el-cykler, som besøgende siden 2013 frit og kvit har kunnet bruge til en tur rundt mellem vinmarkerne. Hvis man følger skiltene undervejs, varer turen en halv times tid - med mindre man slår el-funktionen fra og vælger at trampe i pedalerne på gammeldags manér.
Det er en meget smuk tur, hvor man ud over vinmarkerne også kan nyde de mange gamle pinjetræer og udsigten til Duero-floden, som sørger for vand til vinstokkene.
Det smarte ved disse el-cykler er, at enhver kan komme rigtig langt omkring uanset kondition og alder. Og så er det mere miljøvenligt over for vinmarkerne end biler - hvilket man lægger vægt på hos Villacreces.
Undervejs fik vi at vide, at det var fra nogle af vinhusets fornemme marker, danske Peter Sisseck oprindelig fik druer til sin andenvin, Flor de Pingus.



.......
Villacreces vinmager trækker en af sine gode flasker op til en "merienda", et enkelt måltid, som spanierne nyder sent om eftermiddagen for at holde sulten stangen indtil aftensmaden.

Postkort nr. 21 fra Ribera del Duero:
Til "merienda" med gode vine i glassene
Villacreces's vinmarker leverer druer af topkvalitet til vinhusets tre forskellige vinmærker, Pruno, Finca Villacreces og Nebro. Det er rødvine i en lidt anden stil, end den traditionelle krydrede og muskuløse Ribera-stil. Det er elegante vine med en meget ren bærsmag, og to af disse skønne rødvine forhandles i Danmark hos Bichel Vine. Dem er der stjerner til længere nede på siden.
Efter cykelturen i vinmarkerne og smagningen af vinene, tog vinmager Gonzalo Antón os men hen til en overdækket terrasse et stykke væk fra vinhuset. Her midt mellem pinjetræer og vinstokke fik vi serveret en "merienda", en slags udvidet snack, som spanierne typisk spiser sent om eftermiddagen - og som er nødvendig, da aftensmaden som regel først indtages med 21-tiden eller senere endnu. Merienda kan fx bestå af chorizo, oste, skinke, brød, en let tærte osv.





Gallo bliver endnu større
USA’s største vinproducent, E.&J. Gallo, har stadig vokseværk. Vinfirmaet har netop købt vinhuset Cypress Ranch og dets 100 hektar vinmarker samt yderligere 160 hektar jord, der endnu ikke er tilplantet med vinstokke.
Vinmarkerne ligger i Pope Valley i udkanten af Napa, og de er beplantet med blandt andet Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot og Zinfandel. Der er tale om top-marker, der producerer druer til vine af fornem kvalitet - hvilket er det, E.&J. Gallo i stigende grad vil satse på.
Købet af Cypress Ranch kommer kun et par måneder efter erhvervelsen af vinhuset J Vineyards and Winery i Sonoma. Og i 2014 købte vinfirmaet ligeledes to vinhuse - begge i Solano County og med i alt 200 hektar tilhørende vinmarker.

Største eksportør af californisk vin
Ud over at være USA’s største vinproducent er E.&J. Gallo også verdens største familieejede vinhus. Det blev grundlagt i 1933 af brødrene Ernest og Julio Gallo, og i dag arbejder fjorten familiemedlemmer, der spænder over fire generationer, med i vinhuset.
E.&J. Gallo ejer nu ti vinhuse og 8093 hektar vinmarker i Californien og eksporterer sine vine til mere end 90 forskellige lande - hvilket gør vinfirmaet til den største eksportør af californisk vin.




Jess Chans nyskabelse, en fyldepen, der skriver med vin.

Fyldepen med vin som blæk
Vi har med jævne mellemrum skrevet om kunstnere, der bruger rødvin som maling. Nu har en amerikansk designer, Jess Chan fra Oregon, opfundet en fyldepen, WinkPen, hvortil der bruges vin i stedet for blæk.
Chan har ønsket at skabe en fyldepen med et mere miljøvenligt skrivemedium end blæk, og det må rødvin jo siges at være. Desuden har de fleste også altid lidt vin i køkkenet, hvorimod man lettere løber tør for blæk - tænkte altså Chan.
Spidsen af pennen, der også kan også fyldes med juice eller te, kan indstilles til forskellige stregtykkelser.
Nu har hun rejst 45.000 dollars (cirka 309.000 kr.) via Kickstarter, hvor man kan læse mere om projektet. Hun forventer at kunne sende de første penne på markedet i juli måned. Prisen bliver 60 dollars (cirka 400 kr.).


Der er lang vej igen for Rusland
Som vi nævnte i uge 21, vil den russiske regering investere det, der svarer til 1,9 milliarder kr. i vinindustrien på Krim-halvøen.
Men der vil også blive investeret en hel del penge i et øget vinmarksareal på det russiske fastland. Putins mål er, at Rusland bliver 90% selvforsynende med vin.
Som det er nu, har russerne 86.500 hektar vinmarker. Til sammenligning har fx Frankrig fx 792.000 hektar, Italien 690.000 hektar og USA 425.000 hektar.
Ruslands største vinhus, Ariant, har for nylig spædet lidt til, da det øgede sit vinmarksareal fra 6000 til 8500 hektar i vinregionen Krasnodar. Men der skal plantes rigtig mange vinstokke i russisk jord, før målet om at være selvforsynende kan opfyldes.
Ifølge The Moscow Times drejer det sig om en udvidelse af vinmarksarealet på hele 350.000 hektar.






Gode råd, hvis vinen er lidt for sød
I sidste uge nævnte vi, at man på tørre hvidvine fra Alsace - vine med højst 4 gram restsukker pr. liter - fra og med årgang 2016 vil kunne se et lille "sec" eller "dry" for "tør" på etiketten. Grænsen er sat ved 4 gram, da dette er i overensstemmelse med EU-standarden for tørre vine.
Det er vinproducentforeningen i Alsace, der har fået ideen, og målet er at komme forbrugerne til hjælp. Alsaciske hvidvine kan undertiden have en hel del sødme, hvilket i dag ikke fremgår af etiketten. Og det er måske ikke lige sagen med en sødmefuld hvidvin til fiskeretten.
Men her har vores trofaste læser og sommelier Roar Lie et godt råd:
- Serveringstemperaturen har en hel del at sige, og hvis hvidvinen er lidt sødere end forventet, er det ekstra vigtigt at overholde en kølig serveringstemperatur på 8 til 10 grader. Ligger temperaturen på fx 14 grader, fremmes sødmen i vinen.
- Og så bør man ikke - hvilket man jo ofte gør med fisk - presse citronsaft ud over retten. Syren i citronen gør, at vinen virker mere sød og mindre frisk, og de tanniner, som der trods alt findes i hvidvin, bliver ligeledes mindre mærkbare.

En undtagelse fra reglen
Roar Lie er også kommet med en kommentar i forbindelse med de nye regler i Alsace:
- Når det gælder EU-standarden, der blev indført i 2006 for såkaldt tørre vine, er det rigtig nok, at grænsen blev sat ved 4 gram restsukker pr. liter. Men der er en undtagelse fra reglen, som også kommer til at gælde for Alsace-vinene. En vin kan godt have helt op til 9 gram restsukker pr. liter og alligevel blive betegnet som tør - hvis indholdet af vinsyre højst er 2 gram mindre end restsukkeret. Det vil sige, at en vin med et indhold af restsukker på fx 9 gram og et vinsyre-indhold på 7 gram også vil få betegnelsen "tør" på etiketten.





...



Havgus på karaffel
Om foråret indhylles den skotske ø Islay i den såkaldte "haar" - det gæliske ord for havgus. Det er en tæt tåge, der - hvis man befinder sig midt i den - gør det nærmest umuligt at orientere sig.
Denne havgus er uløseligt forbundet med livet på øen, og nu har destilleriet Ardbeg, som ligger på Islay, lanceret en karaffel, der videregiver indtrykket af denne tåge.
Når der er hældt whisky i karaflen, skabes der - ved hjælp af ultralyd og krystaller - vibrationer, som forvandler en del af whiskyen til en tågesky af små dråber. Tågen følger med, når der hældes whisky fra karaflen ned i glasset. Først efter et stykke tid opløses den, så man igen klart kan se den ravgule whisky.
Karaflen er et resultat af et samarbejde mellem Ardbeg, en professor og opfinder ved Harvard University, David Edwards, og det parisiske designfirma Le Laboratoire. Og navnet på karaflen? Ja, det er selvfølgelig "Haar". Så vidt vi ved, er karaflen endnu ikke landet på dansk jord.





--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* Laudrup Vin har optaget importen af vinene fra Bertani Domains i Verona, Monte Tondo i Soave og Costantino på Sicilien.
* D’Wine har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Pago de Los Balancines i Extremadura, Adegas Formigos i Ribeiro, Alto Landon i Manchuela og Chozas Carrascal i Utiel Requeña.
* Portugisisk Vinkælder har netop åbnet en filial i Ryesgade 90A i København, der ligesom forretningen i Odense udelukkende sælger portugisiske vine.
* Dragsholm Vine er optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Kolind Vinværk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.




Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

,

,

Peter Work (f. 1958) er født i Danmark, men bor i dag i Californien, hvor han har sit eget vinhus, Ampelos Cellars.
Han voksede op i Århus og blev uddannet som civilingeniør fra DTU. Den uddannelse supplerede han med en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University.
Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll blev Peter Work ansat som management konsulent hos Price Waterhouse, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet siden 1988.
I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret.
Samtidig besluttede ægteparret sig for at begynde deres vineventyr og købte derfor en ranch på 35 hektar nord for Santa Barbara. I 2001 valgte Peter og Rebecca Work at forlade deres faste job for at hellige sig de nyanlagte vinmarker og for at grundlægge Ampelos Vineyards and Cellars.
I dag har Ampelos cirka 46.000 vinstokke primært tilplantet med Pinot Noir, men også med Syrah, Grenache, Viognier og Riesling.
Den årlige vinproduktion er på kun 60.000 flasker, som distribueres til otte stater samt – naturligvis – til Danmark, hvor importøren er Otto Suenson.
Peter og Rebecca Work opnåede i 2009 økologisk og biodynamisk status for deres vinmarker og blev ligeledes certificeret som "sustainable in practice". Vinhuset er dermed det første i USA, der har opnået alle tre certifikater - noget, der i 2013 resulterede i, at Peter Work blev tildelt den Dansk-Amerikanske Innovationspris. Og ved Rebild-festen i år d. 4. juli har han også fået det ærefulde hverv at være hovedtaler.
Sønnen Don er vinmager for kult-vinhuset SeaSmoke og har sammen med sin kone, Lindsay, lille Alex på 7 år og Aidan på 4 år – så næste generation Work i vinbranchen er på vej.
Ud over vinhuset ejer Peter og Rebecca Work også Ampelos Resort, som er et lille hotel på den græske ø Folegandros.
Adresse: Ampelos Cellars & Vineyard, 1633 West Central Avenue, Lompoc, CA 93436, tlf.: 001 805 736 9957, fax: 001 805 456 0461, info@ampeloscellars.com, www.ampeloscellars.com.




.

.
    ...........................
      Ugens gode Spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Spørgsmål til redaktionen skal sendes på mariette@vinavisen.dk.
      Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

      Hvad betyder puntos?
      På en hjemmeside fra et chilensk firma har Svend Leth-Møller set, at en vin har fået 80 puntos i et blad. Hvad er puntos for noget? spørger han.
      Det spanske ord puntos kan betyde mange ting, men i denne forbindelse betyder det uden tvivl point. Vinen har altså fået 80 point på 100 point-skalaen.
      Som bekendt benyttes denne skala af nogle vinskribenter, som mener sig i stand til at kunne skelne mellem fx 80 og 81 point. Vi tillader os at tvivle på, at det er menneskeligt muligt.

,.


    Ugens vinøse billede
    For et par uger siden var Holger Volsing inde i forretning i byen Wuhan i Kina. Det var en forretning, der solgte lidt af hvert, og blandt andet havde den på en af sine hylder en fornem Bordeaux-vin.
    Det vil sige ... den var godt nok fornem, men den var ikke fra Bordeaux. Den var kinesisk. Holger Volsing tog et billedet af den med sin telefon.
    Etiketten er inspireret af den fra Château Batailley i Pauillac, og billedet af det romantiske slot vist er fri fantasi. Det har i hvert fald ikke noget med Margaux at gøre.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
327 1400-tals billedvævning med vinranke i slottet i den franske by Langais (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 45 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 151 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Mousserende


Muré, Crémant d'Alsace, demi-sec, Frankrig, lav alkohol (12%)
159,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 129,75 kr. flasken, Skjold Burne
En rigtig sommer-vin, når der skal bobler i glassene. Den dufter af kvæde og grønne druer og smager frisk og lifligt af modne sommeræbler og hyldeblomster. Det er en ualmindelig lækker mousserende vin med et lille touch af sødme, der uden tvivl gør, at vinen appellerer til alle aldre. Den kan bruges både som apéritif eller som ledsager til friske sommerbær - uden sukker. Prisen - også normalprisen - er meget rimelig i forhold til kvaliteten.


Tierra Sur, Visa, Bio Bio Valley, Brut, Chile, lav alkohol (12%)
79,50 kr., Irma
Denne boblevin på druerne Chardonnay og Pinot Noir er meget enkel og med en ret markant syre. Men til opblanding med en sød likør vil den være udmærket.

Hvidvin


Vom Berg, Schmitges, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2014, lav alkohol (11,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet
Feinherb - let sødlig. Ja, sødlig er den, men den har også en god syre, der afbalancerer sødmen. Oplagt som apéritif og terrassevin, men den kunne også være fin til oste. Flasken har et elegant skruelåg.


Danieli, Fattori, Soave, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk
Let, mild og venlig hvidvin med god druesmag - lidt i retning af muskat - og et lille strejf af honning. Men ellers er der ikke noget større smagsbillede, og helt billig er den ikke.

Rødvin


Ciconia, Alexandre Relvas, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2014, middel alkohol (13,5%)
46 kr., Aldi
Denne rødvin er måske lidt enkel, men til 46 kr. er den faktisk rigtig god. Den er lavet på druerne Touriga Nacional, Syrah og Aragonez og har en fyldig og blød frugt, krydrede noter og tilpas syre. Den femte stjerne får den på grund af prisen. Flasken har skruelåg.


Melodias, Bodegas Trapiche, Malbec, Mendoca, Argentina, 2012, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Amka
En udmærket rødvin til en lav pris. God frugt, god krydring, en frisk syre og en lille sødme. Den rimelige pris gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


Château Guiot, Famille Cornut, Costières de Nîmes, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Blød og medium-fyldig rødvin med dejlig frugt og god krydring - bl.a. peber. Til prisen 60 kr. et rigtig godt glas. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


Castellani, Syrah, Sicilien IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
En rigtig god rødvin på økodruer - og til prisen 50 kr. (ved 3 flasker) lidt af et kup. Den har fyldig og blød frugt, krydrede noter, tilpas syre og en lang eftersmag.


Aniversario, Prodottori di Gavone, Piemonte, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
74 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Holte Vinlager
Denne rødvin kræver ikke så meget - heller ikke af pengepungen. Til 47,50 kr. (ved seks flasker) får man en rigtig god hverdags-rødvin med en frisk og saftig frugtsmag og tilpas syre. Den femte stjerne får den den lave pris - ikke for den høje.


Renato Ratti, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er smæk på tungen i denne rødvin. Den har fyldig frugt med en fin krydring og tilpas syre. Lad den få lidt luft. Til mad er den rigtig god.


Les Buis d'Aps, Vignerons Ardechois, Pinot Noir, Ardeche IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
En superlækker Pinot - blød, med frisk, ren og afrundet frugt, fint krydderi, en lille sødme og en god eftersmag. Sæt dig i en god stol, åbn en god bog, og skænk dig et glas. Eller skænk vinen til en let (kød)ret. Prisen ved seks flasker er attraktiv.


Les Portes dy Castelas, Les Grandes Serres, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Barrique Vin
Flot og fint afrundet rødvin med meget fyldig og lækker frugt - en rigtig god Rhône-vin. Skænk den til (kød)retter, der gerne også må være lidt kraftige. 15 procent, men det mærker man ikke, når man spiser.


Camp Romain, Laudun Chusclan Vingnerons, Côtes du Rhône Villages, Laudun, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Mikelech Vin
En rødvin, som man nyder med fornøjelse - en rigtig god og meget typisk Rhône-vin med blød frugtfylde, krydrede noter og tilpas syre.


Aussières, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Den har blød og fyldig frugt, men også en lille kant, der gør den god til mad.


Marqués del Atrio, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
15% af Garnacha-druen giver saft til Tempanillo-druen i denne vellavede Rioja-rødvin med god struktur og god krydring. Den er både bred i smagen og lang i eftersmagen.


La Torricella, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
159,17 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop
Super-rødvin. En glimrende og klassisk Barolo til en rimelig pris. Den har en lækker, afrundet frugt og bløde tanniner ... Den er helt ude i kinderne og hænger hele vejen rundt. Herlig.


Amancaya, Domaines Barons de Rothschild (Lafite) og Nicolas Catena, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
159,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 129,75 kr., Skjold Burne
En flot rødvin på druerne Malbec og Cabernet Sauvignon. Den er skabt i et samarbejde mellem to prestige-vinhuse, Catena og Château Lafite, og er en meget vellykket vin. Den har en fyldig smag med noter af mørke bær og peber. Skænk den til en kraftig ret.


Cellole, Chianti Classico, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
160 kr., Compagniet
En fyrrig og fyldig, koncentreret og harmonisk rødvin med god frugt og noter af lakrids i eftersmagen. Den er hver en krone værd.


Torcicoda, Tormaresca, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
189 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Wine.dk
En flot rødvin på druen Primitivo. Der er blød og har fyldig frugt og en god struktur. Der er blommer og sorte bær, gode tanniner og lang eftersmag. Syditaliens svar på Amarone.


Big John Cuvée Reserve, Burgenland, Østrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 179,10 kr. flasken, YouAndWine
En dejlig rødvin fuld af blåbær i duften og med en frisk og fyldig bærsmag, der holder længe i munden. Jo, østrigerne kan bestemt godt lave god rødvin.


Rouge Monseigneur, Jeff Carrel, Coteaux de Peyriac, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget dejlig rødvin med en ren og fyldig frugtsmag. Noter af mørke bær og blommer. Tilpas syre og en lang eftersmag. 15%, men ikke spor spritkant.


Indomita, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
39 kr., på tilbud i hele juni: 30 kr., Fakta
Den har en god, frisk smag. Den smager også af Pinot Noir. Den er godt nok ret enkel, men til tilbudsprisen 30 kr. er den en godt glas. Den smager faktisk af mere end 30 kr. Flasken har skruelåg.


Vinhas do Carneiro, Vinho Regional Lisboa, Portugal, 2013, middel alkohol (14%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Granvino
Denne udmærkede rødvin er lavet på druerne Castelão, Tinta Roriz og Touriga Nacional. Den er fin med sin gode frugt og noter af blommer - men så heller ikke mere ...


Cingaline, Villa Pillo, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., A Vinstouw
En pæn rødvin, udmærket til prisen og fin til fx pasta og andre lettere retter.


Castellani, Terre Siciliana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 14. juni: 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Til 50 kr. (ved 3 flasker) er denne økologiske rødvin på druerne Nero d'Avola og Merlot en rigtig god hverdags-vin. Den har en frisk druesmag med god syre og er udpræget en vin til mad.


Domaine de Saumarez, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Jysk Vin
En bredt anvendelig rødvin på økologiske druer - Grenache og Syrah. Smagsbilledet er lidt smalt, men som hverdags-vin er den okay. Prisen på 69 kr. må siges at være den rigtige.


Cantos de Valpiedra, Finca Valpiedra, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, lav alkohol (13%)
110 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., H.J.Hansen Vin
En lidt tynd og enkel rødvin, hvis syre er lidt for dominerende i forhold til frugten. Vinen er bedømt ved prisen 85 kr.


Club de la Barrica, Señorio de Nevada, Syrah, Vino de Calidad de Granada, Spanien, 2009, høj alkohol (15%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En bamsevin af anselige proportioner. Den har frugt, men frugten forsvinder under et lag af tjære og alkohol. Den er simpelt her for meget.


Castagnino, Fabrizio Dionisio, Syrah, Cortona, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
135 kr., Quist Wine
En ret kraftig rødvin med karakter, men ikke med klasse. Robust, lidt krads. Udpræget en madvin. Helt billig er den ikke.

Vinene fra Poliziano


Asinone, Poliziano, Sangiovese, Vino Nobile di Pontepulciano, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
333 kr., Supermarco
Denne årgang af rødvinen Asinone kommer på danske hylder i løbet af juni måned. Og der er noget at glæde sig til. Det er en top-vin - dog med en lidt anden karakter end årgang 2010, som vi har anmeldt ovenfor. Det er en fint krydret og frugtrig vin med noter af rosmarin, relativt bløde tanniner, kun lidt syre, og en lang og lækker eftersmag. Det er en vidunderlig vin, der er drikkemoden her og nu og ikke i samme grad en gemmevin som årgangen før. Dog kan man roligt gemme den et par år endnu til en særlig lejlighed.


Asinone, Poliziano, Sangiovese, Vino Nobile di Pontepulciano, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
333 kr., Supermarco
En flot og harmonisk rødvin med en god struktur, fylde og en koncentreret bærsmag, der holder længe i munden og slutter med et perfekt tanninbid. Vinen kan drikkes nu, men kan også med fordel gemmes i endnu 5 eller 10 år.

Vinene fra Villacreces


Pruno, Finca Villacreces, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
149,75 kr., pris ved 6 flasker: 119,75 kr. flasken, Bichel Vine
,Bichel Vine
En stor og flot rødvin, der i smagen rummer en hel krydderihylde. Den er koncentreret og har noter af lakrids i eftersmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Vinen kan drikkes nu, men kan også gemmes i rigtig mange år.


Villacreces, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
299,75 kr., Bichel Vine
,Bichel Vine
Harmonisk, lækker, bløde tanniner, koncentreret frugt, perfekt balance, en fuldendt vin ... kommentarerne og de rosende ord var mange under smagningen af denne rødvin. Det er en vin, der egner sig til et ekstra godt stykke oksekød.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.