Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2015

Verdens dyreste vine

Nogle vine er dyrere end andre, men hvilken vin er verdens dyreste?

Det har Wine-Searcher svaret på via en liste over de 50 dyreste vine på verdensplan - en liste, der opdateres hver måned, og som er baseret på gennemsnitspriserne på 7 millioner vine fra 55.000 vinhandlere rundt om i verden. Udgangspunktet er almindelige 75 cl’s flasker samt samtlige årgange af vinene, som stadig er i handelen.
Lige indtil maj 2011 havde den legendariske bourgognevin Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru førertrøjen på med en gennemsnitspris på det, der svarer til cirka 88.000 kr. flasken. Men så blev den overhalet af en vin fra naboen, Henri Jayer, nemlig vinen Richebourg Grand Cru, hvis gennemsnitspris ligger på cirka 97.000 kr. Og denne vin er endnu ikke blevet frataget sin førerposition.

Flest bourgogner på listen


På listen, hvis august-udgave kan ses i sin helhed ved at klikke her, indtages tredjepladsen også af en vin fra Henri Jayer, nemlig Cros Parantoux, Vosne-Romanée Premier Cru, mens fjerdepladsen tilfalder en sød tysker, Egon Müller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese fra Mosel, der i gennemsnit koster cirka 44.000 kr. flasken.
Og så går det ellers derned ad på listen med masser af kostbare bourgogner.

Kostbar hvidvin fra Ukraine


I alt er 38 af verdens 50 dyreste vine fra Bourgogne, og rigtig mange af dem kommer fra Côte de Nuits, hvor de fleste af distriktets Grand Cru-marker befinder sig. Det skyldes blandt andet en stor stigning i efterspørgslen på topvinene fra distriktet fra de asiatiske lande - hvilket har været med til at presse priserne i vejret.
Bordeaux møder man først på en 17. plads med rødvinen fra Château Petrus.
Også en vin fra Ukraine er med på listen. Det drejer sig om hvidvinen Massandra Ai-Danil, som indtager en 33. plads med en gennemsnitspris på cirka 10.000 kr.
I alt er seksten af vinene hvidvine inklusiv et par flasker champagne, mens resten er rødvine.


Korkege på Sardinien. Foto: Wikipedia/Awd.

Provence som korkproducent

Kork fremstilles af barken fra korkegen Quercus suber, og det er Portugal, der med sine 800.000 hektar korkegeskove er verdens største korkproducent.
Men der fremstilles kork flere andre steder i verden, og nu kommer også det sydfranske Provence med på vognen, når det gælder korkpropper.
Det er departementet Vars førende vinkooperativ, Estandon Vigneron, der ønsker at udnytte Provences 45.000 hektar med korkege, som vokser på skråningerne af bjergkæderne Mares og Estérel. De har engang i tidernes morgen været anvendt til korkproduktion, men det er meget længe siden, og når man lader stå til og ikke udnytter barken hvert år, ender det med, at der er mere træ end bark på stammerne.
For at kunne fremstille korkpropper af god kvalitet, skal korkegenes bark være mindst 27 mm tyk, så der skal nu langsomt men sikkert pustes nyt liv i Provences korkegeskove.

Samarbejde med Diam


Estandon Vigneron har indgået et samarbejde med den store prop-producent Diam Bouchage, der har sin base i Frankrig.
Diam Bouchage fremstiller den såkaldte Diam-prop, der laves af korksmulder, som bindes sammen med en plasticpolymer. Denne type prop slutter meget tæt i flaskehalsen og har desuden den fordel, at den ikke kan overføre propsyge til vinen.
Sådan vil man også fremstille de nye provencalske propper - dog vil propperne blive stemplet med et ”Liège de Provence” (kork fra Provence), så forbrugerne kan se, at de støtter fransk korkproduktion..

Smag en 100 år gammel champagne

Når auktionshuset Sotheby’s afholder en stor vinauktion d. 25. september i New York, kan man byde med på en ganske særlig vinsmagning.
Det drejer sig om en smagning af Krug årgangschampagne i årgange, der spænder over de sidste hundrede år.
Smagningen foregår i champagnehusets kældre i Reims, og højdepunktet bliver åbningen af en af kun fire eksisterende flasker Krug årgang 1915.

Starter ved 153.000 kr.


Den sjældne flaske er fremstillet under første verdenskrig, hvor fronten befandt sig kun cirka 1 km fra Reims. I 1151 dage blev byen udsat for kraftigt artilleribombardement, mens årgangschampagnerne lå uberørt i Krugs kældre.
Der er som regel rift om champagner, der er fremstillet under første verdenskrig - i 2014 solgte det britiske auktionshus Bonhams en flaske Pol Roger 1914 for 5640 pund (cirka 57.400 kr.).
Hvis man vil byde med på Krug-smagningen ved auktionen hos Sotheby’s, skal man have det store kreditkort fremme. Buddene starter nemlig ved 15.000 pund (cirka 153.000 kr.).


Charmerende vingårde som denne her i Provence lokker udlændingene. Alligevel er det kun et fåtal, der realiserer drømmen om at blive fransk vinbonde. Foto: Vin de Provence.

Vinhuse på udenlandske hænder

Der er sikkert mange mennesker rundt om i verden, der drømmer om at købe en lille vingård i Frankrig. Men for de fleste forbliver det ved drømmen - der er nemlig ifølge en undersøgelse fra ejendomsmæglerfirmaet Vinea Transaction ikke særligt mange franske vinhuse på udenlandske hænder.
Faktisk er det kun 2% af Frankrigs vinmarksareal - svarende til cirka 12.000 hektar - der ejes af udlændinge.
Undersøgelsen byder på en række interessante oplysninger - vi bringer nogle af dem nedenfor.

Amerikanerne hælder til Bourgogne


* De udlændinge, der har købt vinhuse i Frankrig, stammer fra cirka 30 forskellige lande.
* De vinejendomme, udlændingene køber, er i gennemsnit på 25 hektar, hvilket vil sige relativt store ejendomme.
* 90% af de udenlandsk ejede vinmarker ligger i Bordeaux og i de vinregioner, der grænser op til Middelhavet. I det nordlige Rhône fx er samtlige vinmarker ejet af franske statsborgere.
* Mens kineserne næsten udelukkende opkøber vinejendomme og -marker i Bordeaux, har amerikanerne kastet deres kærlighed på Bourgogne.

Bordeaux er det største trækplaster


* I Bordeaux ejes 193 vinslotte med i alt 5000 tilhørende hektar vinmarker af udlændinge. Disse vinslotte befinder sig frem for alt i Médoc og Saint-Émilion.
* Næst efter Bordeaux er Languedoc-Roussillon det største trækplaster for udlændingene. Her er 84 vinhuse og 2130 hektar vinmarker på ikkefranske hænder. Og ejerne er af hele 20 forskellige nationaliteter.
* På tredjepladsen kommer Provence med 62 udenlandsk ejede vinhuse og dernæst Sydrhône med 50 vinhuse.

Levering inden for en time

Herhjemme har vi mulighed for at få bragt varer fra supermarkedet til døren - som regel inden for 24 timer.
I USA har Amazon - den store online-forretning, der handler med alt fra bøger til babytøj - lanceret en service, hvor man kan få bragt vin, øl og spiritus til døren inden for blot en time efter bestilling.
Foreløbig fungerer tjenesten kun i Seattle, men Amazon vil snart brede den ud til resten af staten Washington og derefter til andre amerikanske stater.
Amazon Prime Now hedder den nye tjeneste, og bestillingerne af flaskerne foregår via en gratis app.
Leveringen koster 8 dollars (cirka 50 kr.) uanset, hvor mange flasker man bestiller. Hvis man kan vente to timer med at få sine varer, er leveringen gratis.
At få såvel vin, øl og spiritus som andre dagligvarer leveret til døren er i det hele taget blevet utroligt populært i USA i de senere år.


Illustrationen viser, hvordan druehøsten gik for sig i 1300-tallet. Druerne væltes ned i karret, hvor der trampes løs, så den nypressede most kan løbe ud forneden.

Gennemsnitlig høst i Frankrig

Den første forsigtige spådom om årets druehøst på fransk jord er netop offentliggjort af det franske landbrugsministerium.
Foreløbig tegner alt godt, når det gælder mængden af den kommende høst, der forudsiges at blive stor nok til 46,6 millioner hektoliter vin. Det vil være en marginal nedgang i høstmængden på 1% i forhold til sidste år - og en stigning på 2%, når det gælder gennemsnittet i de sidste fem år. Så altså en pæn, gennemsnitlig høststørrelse.
Produktionen af AOP-vine (Appellation d'Origin Protegée) - der har erstattet AOC - spås at komme til at ligge på 22,1 mio. hektoliter, hvilket er det samme som i 2014. Vine med IGP (Indication Geographique Protegée) status vil stige med 4% til 13,2 mio. hektoliter.

Mindre cognac


Til gengæld vil der, hvis tallene holder stik, blive fremstillet en del mindre cognac end sidste år. Landbrugsministeriet regner således med et fald på 5% til 8 mio. hektoliter, hvilket skyldes, at vinstokkene i Charentes har været hårdt angrebet af meldug og andre vinmarkssygdomme tidligere i år.
Billedet kan dog nå at ændre sig en del, inden startskuddet til høsten lyder. Det vedvarende varme og tørre vejr i Frankrig kan fx medføre vandmangel, hvilket kan stresse vinstokkene og resultere i et fald i høstmængden.
Det er da også kun den første prognose - det franske landbrugsministerium offentliggører traditionen tro et par stykker mere, inden høsten er i hus.

Vin med indbyggede snacks

Vinglas af plastic fyldt med vin har for længst indtaget forretningshylderne. Nu har den amerikanske designer Gary Matsch udviklet ideen til også at omfatte en medfølgende snack.
De fleste har nok set, hvordan man i supermarkedet kan købe små bægre yoghurt hvor et dobbeltlåg på toppen er fyldt med mysli.
I ”Ready to Drink”, som Matsch kalder sin vinserie, befinder snacken - peanuts, chokolader, mandler osv. - sig i et lille plastichylster nede i vinen.

Et ganske særligt låg


Hvert glas indeholder 18,5 cl vin, og når man river låget af vinen, forbliver midten siddende som låg over snackhylstret, som så kan åbnes separat.
Vinlåget er desuden designet, så luften kan suges ud af glasset, når låget sættes på - hvilket forlænger vinens holdbarhed.
”Ready to Drink” er endnu ikke sat i produktion, men interesserede vinfirmaer kan henvende sig på Gary Matschs hjemmeside.
På hjemmesiden finder man også en lang række forslag til den bedste match mellem forskellige vine og snacks.

De skadelige sprøjtemidler

I sidste uge nævnte vi en strid mellem en vin- og en kornproducent i den amerikanske stat Oregon. Ifølge vinproducenten drev en sky af ukrudtssprøjtemiddel fra kornmarkerne ind over hans vinstokke, hvilket har forårsaget døden for 12,7 tons Pinot Noir-druer.
Såvel i Oregon som i andre amerikanske stater har man oplevet flere af den slags stridigheder i de senere år.
Vores vinkyndige læser Jens Madsen har skrevet til os, at det drejer sig om sprøjtemidler, der indeholder hormonstoffet MCPA. Han har også sendt os et link til en interessant informationsartikel om emnet, udarbejdet af en landbrugsorganisation i Texas.
Af artiklen fremgår det, at der er tale om yderst effektive sprøjtemidler, som også bruges bruges af haveejere mod mælkebøtter i græsplæner.
Desværre er netop vinplanter yderst sarte over for disse sprøjtemidler - især i vækstsæsonen. Et let angreb kan hæmme væksten af de nye skud i flere uger, mens en større dosis sprøjtemidler kan få væksten til at stoppe fuldstændig. Vinstokkens skud vil i så fald først begynde at opføre sig normalt igen efter et par år.

Flere års rekreation


Blomsterne på vinstokkene er også modtagelige, og bliver de udsat for en pæn mængde sprøjtemidler, kan vinproducenten godt regne med en reduceret høstmængde. Og det kan tage et til tre år, før druerne igen modnes på normal vis.
Det værste er, at disse skyer af sprøjtemidler kan bevæge sig mere end 60 km væk fra selve sprøjtestedet, og at selv en svag vind kan flytte en let sky.
Af artiklen fremgår det også, at vinproducenterne i Texas har mistet en betydelig del af høsten i de senere år, og at store mængder vinstokke er langtidsskadede på grund af sprøjtemidlerne.
Landbrugsorganisationen opfordrer vinproducenterne til at banke på døren hos naboer, der bruger disse midler, og vise dem informationsartiklen - og forsøge at overbevise dem om at anvende - for vinstokkene - mindre skadelige midler.


Frankrigs rigeste mand, Bernard Arnault. Foto: Wikipedia/Ron.

Frankrigs rigeste mand er vinmand

Det kan være rigtig lukrativt at sælge vin med og uden bobler. Det er Frankrigs rigeste mand et tydeligt bevis på. Hans navn er Bernard Arnault, og han ejer Château Cheval Blanc i Saint-Émilion og luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - der igen ejer champagnemærkerne Moët & Chandon, Krug og Veuve Clicquot. Selvfølgelig har han også tjent godt på de mange andre af LVMHs luksusprodukter.
At Arnault, hvis formue er på 34,6 milliarder euro (cirka 258 mia. kr.), er Frankrigs rigeste fremgår af nyeste udgave af en årlig liste over landets 500 rigeste personer, som udgives af den franske avis Challenges. Hele listen kan ses ved at klikke her.

Magrez på en 107. plads


Ifølge listen er cirka 10% af disse kolossalt rige mennesker beskæftiget inden for vinindustrien - fortrinsvis som ejere af vinslotte i Bordeaux eller vinhuse andre steder i Frankrig.
Det gælder fx nummer fem på listen, Serge Dassault, der ejer Château Dassault i Saint-Émilion og har en formue på 17,5 mia. euro (cirka 131 mia. kr.). Og så er der Francois-Henri Pinault, der ligger på en ottende plads med 12,7 mia. euro (cirka 95 mia. kr.) på bankkontoen. Han ejer auktionshuset Christies, Château Latour i Pauillac og Araujo i Napa Valley samt flere andre vinhuse rundt om i verden.
Også Bordeauxs helt store vinkøbmand, Bernard Margrez, der ejer 35 vinhuse på verdensplan, er med på listen - dog helt nede på en 107. plads, da hans formue ”kun” er på 600 millioner euro (cirka 4,5 mia. kr.).


Høsttid hos Château Husson i Vaucluse.

Tre Brødre på indkøb

De tre brødre Claude, Yves og Alain Aubert er blandt Rhône-dalens helt store vinmarksejere.
I alt ejer brødrene 450 hektar marker i den sydlige del af det franske distrikt, og de er langt fra færdige med at føje vinstokke til porteføljen.
De har netop købt Château Husson i byen Courthézon i appellationen Vaucluse - et vinslot, der siden 2008 har været ejet af jean-Pierre Hugues, der har endnu et slot, Domaine de la Royère i Luberon.

Det er druerne, der tæller


Aubert-brødrene er ikke interesserede i selve Château Husson eller dets tilhørende bygninger og vineri. Det er udelukkende markerne og druerne, det drejer sig om.
Når druerne er høstet, bliver de bragte cirka 15 kilometer til et andet slot i porteføljen, Le Grand Retour, hvor de vil blive vinificeret.
Ud af druerne fra de 450 hektar vinmarker fremstiller brødrene hvert år 20.000 hektoliter vin, hvoraf cirka en fjerdedel tappes på 700.000 flasker. Resten eksporteres som bulkvin.

Dansker laver gin på britisk jord

Gin er dejlig i drinks - og englændernes favorit-sundowner, gin og tonic, hitter stadig i såvel Storbritannien som herhjemme.
Men gin er også blevet lidt af en kultdrik, bare som den er, og så skal det være gin af ypperste kvalitet og med masser af smag ud over den alkohol, der kommer i glassene.
Det er den slags gin, danske Christian Jensen fremstiller i sit destilleri i London-distriktet Bermondsey.
Det var hverken på dansk eller britisk jord, at Jensen fik øjnene op for gin at topkvalitet, men derimod i Tokyo, hvor han en overgang arbejdede som it-ingeniør. Mødet med en fornem årgangs-gin i en af byens barer førte til en privatsamling på 900 flasker årgangs-gin og for ti år siden til åbningen af destilleriet.
At valget faldt på Bermondsey var ikke tilfældigt - området var i gamle dage hjemsted for et hav af små gin-destillerier. Og det er det blevet igen i dag, hvor flere andre har åbnet destillerier i kølvandet på Bermondsey Destillery.

Den gamle hankat


Christian Jensen fremstiller to forskellige typer gin, Dry Bermondsey Gin, som er en relancering af den klassiske London Gin, og så Old Tom Gin.
Sidstnævnte, der ikke er helt så almindelig i dag, er en relativt sød gin, hvis navn er knyttet til en ganske særlig historie. I gamle dage hang der ofte et skilt uden for pubberne i London, udformet som en "Old Tom", hvilket betyder "gammel hankat" på engelsk.
Hvis man kom forbi og gerne ville have en hurtig tår gin, lagde man en mønt i kattens gab, satte munden til et rør mellem dens poter og ventede et øjeblik. Når kroværten inde i baren havde modtaget mønten, hældte han et glas gin den anden vej.
Hver lørdag holder Bermondsey Destillery, der er indrettet i buerne under en gammel jernbanebro, åbent, og her kan man lægge vejen forbi og få en smagsprøve på de to forskellige ginner.
Men man kan også købe flaskerne herhjemme, hvor de forhandles af Juul’s Vin og Spiritus til 329 kr. flasken.
Den 121 år gamle flaske whisky. Foto: SWNS/Highland Folk Museum.

Tidskapsel med whisky

I 1894 var et hold arbejdere ved at opføre en bro nær den lille by Kingussie i det skotske Highlands. Nogle af arbejderne fik den idé, at de ville begrave en tidskapsel i broens fundament.
Tidskapsler er beholdere, der indeholder genstande fra samtiden, som kan være af historisk værdi for eftertiden. Nogle tidskapsler indeholder talrige og meget forskelligartede emner, mens andre kun rummer nogle ganske få genstande.
For nylig skulle den selvsamme bro erstattes af en ny bro, og under nedrivningsarbejdet fandt man den 121 år gamle tidskapsel. Spændt fjernede broarbejderne låget på metalkassen, der var på størrelse med en skotøjsæske, og frem dukkede blandt andet en avis dateret 29. september 1894 - og en flaske uåbnet whisky.

Ny tidskapsel til eftertiden


Det er ikke muligt at se, fra hvilket destilleri whiskyen stammer, da flasken ikke har nogen etiket.
Såvel avisen som den gamle flaske er nu endt på det lokale museum, Highland Folk Museum.
Nu overvejer man at nedlægge en ny tidskapsel i fundamentet af den nye bro. Om denne kapsel også skal indeholde whisky, melder historien ikke noget om.

Nyt fra den danske vinbranche

* www.Coop.dk/vin (kun onlinehandel) har optaget importen af de 3 vine i serien Coloma Seleccion på henholdvis Graciano, Garnacha og Merlot.
* Vintjenesten fejrer 10 års jubilæum og ejeren, Erling Nielsen, 25 år som selvstændig med åbent hus og gratis smagning hos Vintjenesten, Kongensgade 16, 4800 Nykøbing F. d. 4. september kl. 13.30-17. Man kan læse mere om Erling Nielsen i ugens Blå Bog nedenfor.


Erling Nielsen.
Erling Nielsen (f. 1952) havde oprindelig ingen planer om at ende som vinhandler. En uddannelse som elektroingeniør førte til ansættelse inden for den teatertekniske branche og senere som marketingkoordinator i et handels- og ingeniørfirma.

Arbejdsopgaverne blev mere og mere reklameorienterede, og med selvlærte grafiske kompetencer etablerede Erling Nielsen i 1990 sit eget firma, TeknoGrafik i Nykøbing F., med teknisk reklame og marketing som speciale. En solid kundeportefølje kunne dog ikke gøre det alene, i takt med at internettet overflødiggjorde typiske teknografik-opgaver som kataloger, brochurer og andre B-t-B reklameopgaver.
Interessen for vin havde altid været til stede, dog mest som almindelig forbruger, men da der opstod en mulighed for at blive lokal forhandler for en dansk vinimportør, så Erling Nielsen et potentiale i at supplere de grafiske opgaver med egen vinhandel. Den 5. september 2015 er det 10 år siden, han lancerede Vintjenesten, og i dag er forretningen vokset fra kælderlokalerne i privaten og er derfor indrettet i lejede lokaler tæt på centrum i Nykøbing F.
Vintjenesten, der stadig er en enkeltmandsvirksomhed, importerer bl.a. vine fra Rumænien og Tyskland (Mosel), som sælges til restauranter og virksomheder samt til private via webshoppen eller butikken. Sortimentet kompletteres med udvalgte vine fra andre importører.
Erling Nielsen lægger stor vægt på at gøre en indsats for især de rumænske vine, der har et stort potentiale med et meget gunstigt forhold mellem kvalitet og pris, og han har nu forhandlingen af vine fra flere rumænske vinhuse. Et andet fokusområde er økologiske/biodynamiske vine, der præsenteres på hjemmesiden organicwines.dk.
De grafiske kompetencer udnyttes bl.a. til at udarbejde egne reklamer samt menukort og etiketter til kunder, der ønsker deres egne etiketter på vinflaskerne.
Udover rejser med hustruen Inge til vinhusene i Rumænien og Tyskland går den sparsomme fritid med at spille golf samt med natur- og kulturoplevelser. Lokalt har Erling Nielsen været formand for Nyk. F. Erhvervsforening i en årrække samt formand for Foreningen Nykøbing F. Teaters Venner.
Adresse: Vintjenesten, Kongensgade 16, 4800 Nykøbing F., tlf.: 24 60 57 20, email: ean@vintjenesten.dk, www.vintjenesten.dk.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Ugens vinøse billede

I sidste uge nævnte vi de efterhånden mange britiske pubber og amerikanske barer, der tilbyder gæsterne vin tappet fra fadølsanlæg - eller fustager. Og selv om man måske skulle tro, at der var tale om billig vin af jævn kvalitet, er det ofte rigtig god vin, der kommer ud af tappehanerne.
Historien om den omsiggribende tappe-trend fik Lars Ole Hansen til at maile dette billede til os med følgende ledsagende ord:
- Jeg og min kone besøgte i 2008 en af Tysklands helt store producenter af kvalitetsvin, Weingut Juliusspital i Franken, hvor vi fik en flot rundvisning.
- På rundvisningen så vi blandt andet vin på sorte fadølsfustager, beregnet til tapning af vin på glas.
- Vi oplevede, hvordan vinen smagte, da vi efter rundvisningen spiste frokost i Juliusspitals café. Og den smagte rigtig godt.
Så selv hos det fornemme gamle Juliusspital, der er grundlagt i 1576, anvender man det smarte anlæg.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


340 Theo Zasches tegning fra ca. 1900 viser arbejdet i den kejserlige vinkælder i Wien (Hofburg, foto © Mariette Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 22 vine og en enkelt flaske spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barnaut, Rosé Champagne Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

245 kr., Compagniet

Dejlig champagne fra Grand Cru-mark i Bouzy - den lille landsby, der også leverer rødvine til farvning af rosé champagne. Vinen her har en ganske lys farve, fine, stadige bobler, tilpas mousse i munden og god druefrugt.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca della Rocca, Grillo, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Premier Cru

Denne hvidvin er fin til mad. Den har god og lang frugt i den let cremede smag. I smagen er der æbler, citrus og grape - og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Leipp Leininger, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,7%)

70,61 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig rar hvidvin på økodruer. Den har god druefrugt og lidt mere sødme end de fleste tørre Alsace-hvidvine. Men sødmen er der sikkert nogle, der er glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Vegar, Cantina Castelnuovo del Garda, Custoza, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

85 kr., Steiniche Wine

Hvidvinene fra det lille, norditalienske distrikt Custoza plejer at være rigtigt gode. Det gælder også denne dejlige hvidvin med en frisk, fortættet druesmag. I slutningen lidt vanille.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Thörle, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2014, lav alkohol (12,5%)

99,5 kr., Irma

Frisk og saftig hvidvin med et fint billede af den gode Riesling-drue. Vinen har dejlig frugt, en lille prikken på tungen og en blød syre - samt en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Calmel & Joseph, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En meget aromatisk hvidvin, nærmest lidt i retning af en Gewurztraminer, men den er altså lavet på druen Chardonnay. Den gode frugt fortsætter ud i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Montagny Premier Cru, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

220,95 kr., pris ved 6 flasker: 179,95 kr., Erik Sørensen Vin

Hvid Bourgogne med en flot duft, men også en lidt enkel smag, ikke så kompleks. Helt billig er den ikke.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Nicole, Coteaux de Bessilles, Pays d'Hérault IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

49,95 kr., Amka

Til den rimelige pris er denne rosévin et rigtig godt glas. Vinen har god druesaft, krydrede noter, frisk syre og en tørhed, der er god til mad. Flasken har skruelåg

stjernestjernestjernestjerne

Brise Marine, Estandon, Vin de Pays de Méditerranée, Frankring, 2014, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Philipson Wine

En frisk og sommerlig rosévin. Udmærket til et køligt glas uden videre eftertanke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos de Nit, Montsant, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Barrique Vin

Denne meget saftige rødvin er blød, men har også karakter - rygrad. En vin, der er nem at drikke - og betale. Især ved 6 flasker er den lidt af et fund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca El Encinal, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En dejlig rødvin. En kompleks vin, der tager ved i gummerne med sin gode frugt og sin fint integrerede fadsmag. Den er drikkemoden, men kan godt ligge endnu et par år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Aurora, Barbera, Asti, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 36): 59 kr., Kvickly

Vellavet rødvin med bred frugt og noter af tobak, tjære, lakrids, chokolade - og Barbera. Den har bløde tanniner - og en attraktiv tilbuds-pris.

stjernestjernestjerneØ

Casa Catelli, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet

En ret stram rødvin på økologisk dyrkede druer. I begyndelsen er der frugt, men meget hurtigt kun tørhed og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Forestani, Azienda Agricole Desmontá, Rosso Veneto, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud: 69,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er årets jagtvin fra Skjold Burne, og det er udpræget en madvin. Den er ret tør, med noter af kirsebær og andre stenfrugter, blommer samt bløde tanniner. Vinen er lavet på Merlot med en smule Cabernet Sauvignon og tørrede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montigoli, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2012, høj alkohol (15,5%)

110 kr., Rema 1000

Kom med den helt store bøf. Her er vinen, der erobrer munden og hænger godt ude i kinderne. Den er meget kraftig - den mætter. Men den er også flot med bred frugt, blommer, bløde tanniner, fin sødme og alkohol - men ingen spritkant trods de 15%. Prisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sensus, Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)

115 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Yderst vellavet rødvin på druerne Cabernet Franc og Syrah - en vin, der hænger rigtig godt sammen med frugt, krydderi, syre og sødme. Det hele er med. En tungesmækker-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conatella Cinelli Colombini, Chianti Superiore, Italien, 2012, lav alkohol (13%)

125 kr., på tilbud i september: 100 kr. ved 3 flasker, Quist Wine

Stor og flot duft og en lækker, blød og harmonisk smag. Så er vi i Italien på alle tangenterne. En rigtig fin, fadlagret rødvin fra Toscanas hjerte. Producenten er en håndfuld kvinder - og druerne er Sangiovese og Canaiolo (10%).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alessandro Veglio, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Fantastisk lækker rødvin - kraftig (15%), men ikke spor sprittet. Vinen er både bred og lang i smagen, og den gode smag fortsætter langt ud i eftersmagen. I smagen er der bløde tanniner og brombær.

stjernestjernestjernestjerne

Calmel & Joseph, Cotes de Roussillon, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En kraftig og ret tør rødvin på druerne Syrah, Grenache og Carignan. De 79 kr. ved 6 flasker må nok siges at være den rigtige pris. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Toro de Piedra, Viña Requingua, Curico Valley, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%)

149 kr., på tilbud til 100 kr., Haller Vine og Vin&Vin

Flot og kraftig rødvin i Bordeaux-stil på Petit Verdot og Cabernet Sauvignon. Der er varme og sol og muskler i den - lidt af en bamsevin, udpræget til kraftig mad. Grillmad, fx lam. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pagoda, David Sterza, Rosso Veronese, Itallien, 2011, høj alkohol (14,5%)

En kraftig og stærk rødvin på druerne Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en dyb og god frugt, flot krydring, bløde tanniner og tilpas syre. Klart en madvin til kraftige kødretter (peberbøf) og i sig selv mættende. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

3 de Valandraud, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

279 kr., pris ved 12 flasker: 189 kr., Jysk Vin

Blød og superlækker Bordeaux-rødvin med bløde tanniner og tilpas syre. Den er tre år gammel og drikkemoden.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vicchia Romagna Etichetta Nera, Italien, høj alkohol (38%)

225 kr., på tilbud indtil 20. september: 159,75 kr. flasken, Skjold Burne

Denne italienske brandy er rigtig lækker med en herlig kompleks duft med blandt andet noter af syltede kirsebær. Smagen udvikler sig i munden med mørke rosiner, blommer og et tilpas varmende alkoholbid.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen


Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.