Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2015



Vesterhavegaarden i Karrebæksminde i Sydsjælland er en af de vingårde, man kan besøge under arrangementet Åbne Vingårde.

Besøg de danske vingårde

Antallet af vingårde i Danmark har haft vokseværk i de senere år - og det samme gælder vinenes kvalitet. Vi kan med stolthed sige, at der fremstilles rigtig gode især hvidvine og mousserende vine på dansk jord. Og flere af vinene har da også vundet præmier og medaljer ved internationale konkurrencer.

Den 19. september afholdes Åbne Vingårde, hvor mere end 40 vinproducenter over det ganske land byder velkommen og giver smagsprøver og en rundtur i vineri og vinmarker.

Et inspirerende arrangement


Ideen med arrangementet er blandt andet at udbrede kendskabet til dansk vin - og at inspirere andre danskere til selv at gå i gang med at anlægge vinmarker og fremstille vin.
Det er Foreningen af Danske Vinavlere, der står bag Åbne Vingårde, og som i dag har mere end 1100 medlemmer. Nogle er hobbyavlere, men rigtig mange er erhvervsavlere, der fremstiller vin med salg til vinforretninger, restauranter og private for øje.
På foreningens hjemmeside kan man se en liste med adresser over de vingårde, der er tilmeldt arrangementet.


Foto: CIVC.

Boblernes Oscar-uddeling

CSWWC står for Champagne & Sparkling Wine World Championship, som er en international konkurrence for mousserende vine.

Første udgave løb af stabelen i 2014, og den blev hurtigt udnævnt til at være en slags Oscar-uddeling for boblevine.
Til dette års konkurrence havde vinproducenter fra femten forskellige lande indsendt vine inden deadline d. 24. april, og nu er resultatet af konkurrencen offentliggjort. I de mange forgangne måneder har dommerne blindsmagt og voteret i flere omgange og har skilt de vine fra, der ikke var værdige til en sølv- eller guldmedalje - bronze giver man ikke ved denne konkurrence.

Vinderen over dem alle


Ud over medaljer uddeles den endnu finere pris National Champion til den bedste mousserende vin fra hvert land. Og så er der kronen på værket, Supreme World Champion, der gives til verdens bedste mousserende vin, og som i år gik til champagnen Louis Roederer, Cristal Rosé Brut, 2004.
Det er ikke gratis at deltage i den fornemme konkurrence, idet det koster et beløb svarende til 1378 kr. for hver mousserende vin, man sender ind til bedømmelse.
Listen over National Champion-vinene ses nedenfor. Det kan jo være, at Danmark en dag kommer med på den ….
Den komplette liste over de prisvindende mousserende vine kan ses på konkurrencens hjemmeside.

De bedste bobler fra hvert land


Australien: House of Arras, Grand Vintage Brut, 2005
Canada: Trius NV Brut
England: Nyetimber Classic Cuvée, 2010
Frankrig: Louis Roederer Cristal Rosé, 2004
Spanien: Segura Viudas NV Reserva heredad Pinot Noir
Tyskland: Solter Rheingau Riesling Sekt Réserve Brut, 2009
Italien: Ferrari Perlé Trentodoc, 2006 (magnum)
New Zealand: Hunter’s Mirumiru Reserve, 2010
Serbien: Trijumf Chardonnay Blanc de Blancs Extra Brut, 2009
Sydafrika: Avondale Armilla Blanc de Blancs Brut, 2009
USA: Caraccioli Cellars Brut, 2007


Lafitte vandt over Lafite

I 2003 lagde Domaines Barons de Rothschild, der ejer det berømte Château Lafite Rothschild, sag an mod Château Lafitte, der også ligger i Bordeaux, for varemærkekrænkelse.

Den sag tabte Domaines Barons de Rothschild - blandt andet med den begrundelse, at Château Lafitte har haft sit navn, siden slottet blev opført i 1763.
Sidste år fik slottet varemærkeregistreret sit navn i Kina, hvorefter dets ejer, Philippe Mengin, igen fik en sag på halsen. Château Lafite Rothschild var nemlig allerede registreret på kinesisk jord, og salget gik strygende. Man frygtede - ligesom hjemme i Frankrig - at navneligheden kunne forvirre forbrugerne og dermed skade salget af de fornemme flasker - der er langt mere kostbare end Lafittes.
Nu har myndighederne i Kina afgjort sagen, og afgørelsen er også her faldet ud til Mengins fordel - hvilket han er rigtig glad for, da cirka halvdelen af den vin, han fremstiller på Château Lafitte, sælges i Kina.

Sensommersmagning i Skovlunde

Sidste lørdag var der stille i erhvervskvarteret Mileparken i Skovlunde nord for København - med undtagelse af et enkelt sted, nemlig i nr. 13 hos Laudrup Vin&Gastronomi. Vinfirmaet havde slået dørene op for årets sensommersmagning, og inde i de menneskefyldte lokaler var man meget langt væk fra den grå septemberdag.
Det gik livligt for sig, mens vinproducenterne bag de mange stande skænkede i glassene og ivrigt fortalte om deres vine.
Der var dejlige dråber fra Italien, Portugal, USA, Chile, Australien og New Zealand. Også Østrig var repræsenteret, og her brillerede hvidvinene på Grüner Veltliner fra vinhuset Zillinger samt en top-rosé fra Umathum.
Der var ikke mindst rigtig mange herlige spanske vine - heriblandt dem fra Bodegas Hnos. Pérez Pascuas (Viña Pedrosa), som VinAvisen tidligere har besøgt. Det besøg kan man læse mere om i vores serie af postkort fra Ribera del Duero.

Stemningsfulde omgivelser


En del af charmen ved denne sensommersmagning var, at den foregik i vinfirmaets lagerlokaler, hvor bagtæppet for standene var kasser fyldt med vin, der tårnede sig op mod loftet. Det gav en afslappet og meget hyggelig stemning, hvilket igen smittede af på de mange gæsters humør.
Priserne på de fleste flasker lå omkring 70 kr. Dog kunne man i dagens anledning gøre et kup, da der var 20% rabat ved køb af 6 flasker.
Sensommersmagningen er et overstået kapitel, men man får igen chancen for at gøre et kup, når vinfirmaet afholder Forårssmagning d. 30. april 2016.

Per Buhl og Michael Laudrup


At den står på spanske delikatesser og rigtig mange spanske vine hos Laudrup Vin&Gastronomi, er der en særlig forklaring på.
Per Buhl er den ene halvdel af vinfirmaet, og det hele begyndte, da han og hans hustru, Gitte Line, fandt sammen med Siw og Michael Laudrup. Begge par boede dengang i Barcelona, hvor Per Buhl arbejdede for DFDS Transport. Sammen med andre gode venner dykkede de ned i den spændende spanske vinverden, smagte, diskuterede og udvekslede erfaringer.
Da et fodboldblad fik opsnuset Laudrups interesse for vin, begyndte spanske vinbønder at sende prøveflasker, og så tog interessen yderligere fart.
Da Per Buhl vendte hjem til Danmark i 1993, begyndte idéen til et fælles vinfirma at spire.
I dag er han den daglige leder af Laudrup Vin&Gastronomi, og siden 1996 har Gitte Line været ansvarlig for administrationen.

En vinsamlers mareridt

Australske Spero Raptis har samlet på fornemme vine gennem flere årtier, og har i dag en vinsamling på 1253 vine til en værdi af 2 millioner kr. - altså 1596 kr. i gennemsnit pr. flaske. Eller rettere havde …

Raptis ønskede at give sine kostbare vine de aller bedste forhold og hyrede derfor et ventilationsfirma til at sørge for den optimale temperatur og luftfugtighed i vinkælderen.
En konstant og relativ kølig temperatur på 12 til 14 grader er perfekt, og fugtighed skal der også til, så korkpropperne i flaskerne ikke tørrer ud.
Ventilationsfirmaet har gennem det sidste år tilset vinene med jævne mellemrum og sikret sig, at alt var i skønneste orden.
En dag gik Raptis selv ned i kælderen og opdagede, at der sivede kondensvand ud fra kælderdøren. Da han åbnede døren, blev han mødt af en overvældende varme og fugtighed, og der gik et stykke tid, før han overhovedet kunne komme ind til sine vine.

86 flasker Penfolds Grange


De fleste af de fine vine er ifølge vinsamleren nu lige til at hælde i vasken. Det drejer sig blandt andet om 86 flasker af Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, adskillige flasker champagne samt top-bordeaux’er som Mouton Rothschild, Haut-Brion, Cheval Blanc og Château d’Yquem.
Ifølge Raptis er værdien af hans samling reduceret med 75%, og han har derfor lagt sag an mod ventilationsfirmaet for forsømmelighed. Han påstår, at firmaet - der nægter at være skyld i miseren - har efterladt en befugter kørende, og at det er den, der har fyldt kælderen med varme og damp.
Det er sandelig synd og skam med alle de dejlige vine, der er gået tabt …


Institute of Masters of Wines fine logo.

Rekord stort antal MW’ere

Institute of Masters of Wine i London kan fejre 60 års jubilæum i år og det endda med et rekord stort antal nye MW’ere årgang 2015.
Hele nitten nye Masters of Wine er netop blevet udklækket fra instituttet, og antallet af vinkyndige folk med det fine eksamenspapir er dermed oppe på 340 fra 24 forskellige lande.
De nye MW’ere består af elleve kvinder og otte mænd fra henholdsvis Australien, Canada, Finland, Tyskland, Grækenland, Japan, New Zealand, Storbritannien, USA og Singapore.
Den afsluttende eksamen består af såvel en praktisk som en teoretisk del samt af en større afhandling, der går i dybden med et vinrelateret emne af en eller anden art.

Farlig champagneprop

Når man åbner en flaske champagne, skal det ikke gøres, så proppen flyver gennem rummet. Proppen skal lirkes forsigtigt af, og der skal blot lyde et suk, når den slipper taget i flaskehalsen.

Sådan åbnes champagner og andre mousserende vine af erfarne vintjenere verden over. Men det er ekstra vigtigt, at man følger denne fremgangsmåde, hvis man befinder sig i et fly i flere kilometers højde.
Det har en steward på et Easyjet Airbus A320 måttet sande, da han skulle åbne en flaske champagne om bord på ruten mellem London og Tyrkiet.
Ved et uheld fik han skudt proppen ud af flasken, hvorefter den med fuld kraft ramte et loftspanel - hvilket gjorde, at iltmaskerne over samtlige sæder automatisk faldt ned. Flyet måtte mellemlande i Milano, hvor passagererne ventede i syv timer, mens man fik repareret det beskadigede panel og igen fik styr på alle iltmaskerne.
Men det kunne være gået meget værre, hvis proppen havde ramt en af de ombordværende …



I en kælder 13 meter under jorden har Cantina Terlan sit vinarkiv med omkring 20.000 vine, der spænder fra årgang 1955 til i dag.

60 år gammel hvidvin

En Pinot Bianco årgang 1955 fra et norditaliensk kooperativ, den må for længe siden være stedt til hvile, skulle man tro. Men Cantina Terlan i Alto Adige – også kendt som Sydtyrol - kan noget helt specielt, som har gjort dets hvidvine til de foretrukne på toprestauranter både hjemme og ude.
Det demonstrerede kooperativets salgsdirektør, Klaus Gasser, under sit besøg i torsdags i København. Han havde medbragt ikke færre end 24 eksempler på produktionen gennem tiderne, og godt halvdelen af vinene var så gamle, at de ikke længere kan købes.

122 år gammelt kooperativ


Cantina Terlan blev grundlagt i 1893 og har omkring 140 medlemmer med tilsammen godt 160 hektar vinmarker i det meget naturskønne Alto Adige mellem Bolzano og Merano. Her er stejle vinmarker i op til 900 meters højde, hvor der dyrkes hvidvinsdruer som Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvignon Blanc og rødvinsdruer som Lagrein og Pinot Noir.
I tresserne og halvfjerdserne var høstudbyttet en del højere end i dag, og det betød ifølge Klaus Gasser, at vinene dengang var mere elegante. Ikke fordi alkoholprocenterne var nævneværdigt lavere end nu. De lå generelt på 13-13,4 procent, mens de i dag sniger sig op på 13,5-14,5. Forklaringen skal snarere søges i en lidt anden tilgang til vinfremstillingen end den, der anvendes i dag. Der blev fx ikke anvendt temperaturkontrol under gæringsprocessen.

Lagring op til 30 år


Små træfade, barriques, bruger man ikke til hvidvinene. De bedste årgange lagrer et år i store træfade på bundfaldet fra gæringen, det der hedder sur lie. Derpå lægges vinen mellem 10 og 30 år på små ståltanke, før den tappes. Resultatet er en ekstremt langsom modningsproces, som giver komplekse, harmoniske og rentsmagende vine.
Den nævnte Pinot Bianco årgang 1955 burde være hinsides drikkelighed, men er frisk og rentsmagende. Hvis man spejder efter oxidering, går man forgæves.
Det er den ældste årgang, kooperativet har liggende til at demonstrere lagringspotentialet - den daværende vinmager begyndte simpelt hen i 1955 at lægge 500 flasker af hver årgang til side for at bevise, at han fremstillede holdbare vine.

Hader ordet mineralsk


Vinmarkerne er proppet med mineraler, som planternes rødder tilfører druerne, men Klaus Gasser erklærer, at han hader den udstrakte brug af ordet ”mineralsk” i beskrivelsen af hvidvine.
- Vi vil have vine med stor drikkelighed, siger han. - Vi går efter balance, kompleksitet og lang eftersmag.
Det må siges at lykkes ganske godt. Striben af vine fra 1955 til 2009 demonstrerede, hvorfor Cantina Terlan anses for én af Italiens bedste hvidvinsproducenter. I ugens smagekommentarer anmeldes de vine, som i dag kan købes herhjemme. Og det kan de hos Philipson Wine. Jørgen Aldrich

Forsvaret kæmper for Kurniawan

Historiens største vinsvindler, Rudy Kurniawan, blev arresteret i marts 2012.
I en efterfølgende ransagning af hans hjem fandt man stempler med årstal og navne på diverse vinslotte samt stabler af trykte etiketter med vinnavne på. I 2014 blev han idømt 14 års fængsel - en dom, han appellerede.
Nu kører appelsagen, og Kurniawans forsvarere forsøger at få ransagningen og dermed de ting, agenterne fandt i hans hjem, slettet som bevismateriale.
For, som de påpeger, forelå der ikke nogen ransagningskendelse, da agenterne trængte ind i hjemmet - den fik de først senere på dagen.

Ingen årsag til ransagning


Årsagen til, at man besluttede at ransage Kurniawans hjem, holder ifølge forsvarerne heller ikke vand. Gennem brevsprækken så agenterne en kasse med vin fra Bourgognehuset Joseph Drouhin - vine, hvis dyreste markedspris ligger på 500 dollars (ca. 3300 kr.) flasken. Og vine til den pris er slet ikke værdifulde nok, til at en svindler ville gide at forfalske dem - mener altså forsvarerne.
Da det er lovligt at eje og drikke vin, som der står i et forsvarsnotat, så var der således overhovedet ikke noget grundlag for en ransagning.
Hvis det skulle lykkes at få dommeren til at se bort fra ransagningen og dermed de meget vægtige beviser på svindelen, står forsvaret relativt stærkt.


Boblerne holder i en uge

Mousserende vin, der har mistet sine bobler, er en temmelig flad oplevelse. Hvis den åbnede flaske efterlades på bordet, vil en hel del af boblerne være forsvundet i løbet af nogle timer. Hvis man lukker flasken med en flaskeprop, holder boblerne noget længere.
Nu har et amerikansk firma, CapaBunga, lanceret en smart dims, som ifølge firmaet skulle kunne holde vinen frisk og liv i boblerne i en hel uge.
CapaBubbles, som dimsen er døbt, består af to dele - en sort ring af plast og et særligt udviklet skruelåg. Ringen, der kan udvides, sættes rundt om flaskehalsen, hvorefter skruelåget kan skrues fast i ringens riller.
Låget skulle danne en fuldstændig tæt forsegling, der bevirker, at vinen er lige så lækker og sprudlende en uge efter åbningen. Man kan se en lille film om skruelåget ved at klikke her.


Whiskyglas til astronauterne

Danmark er gået rum-amok nu, hvor den første dansker, Andreas Mogensen, har været sendt på arbejde 400 kilometer ude i rummet. Kokken Thorsten Schmidt og chokoladedesigner Palle Sørensen kreerede endda særlige chokolader til Mogensen og de øvrige internationale astronauter på holdet.

Men også i mange andre lande tænker man i rum-baner. Det gælder fx hos den skotske whiskyproducent Ballantine’s, som har fået designfirmaet Open Space Agency til at kreere et whiskyglas til fremtidens rum-turister. Og det vil sige et glas, som kan anvendes i vægtløse omgivelser.

Et indbygget sugerør


Glasset med navnet Space Glass er designet efter alle kunstens regler med en anordning, der trækker whiskyen ned i bunden og et særligt ”sugerør” i glassets væg, der gør det muligt at opsuge de gyldne dråber.
Det særlige whiskyglas er blevet afprøvet i vægtløse omgivelser her på jorden - og det skulle virke helt fint.
Glasset er endnu ikke sat i produktion - men det er jo rart at være på forkant, når nu vi alle sammen om 10 eller 20 år tager på ferie til en fjern planet.
Man kan se en lille film om glas-projektet ved at klikke her.

Powerfuld rum-whisky


Ud over glasset har Ballantine’s mesterblander, Sandy Hyslop, skabt en ny blended whisky, hvor der er taget højde for, at lugte- og smagssansen dæmpes i vægtløse omgivelser.
Space Whisky, som nyskabelsen hedder, er derfor kraftigere, ekstra aromatisk og mere frugtrig end Ballantine’s andre whiskyer.

Nyt fra den danske vinbranche

* Philipson Wine har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Domaine Lucien Muzard i Santenay, Domaine de la Vougeraie, Domaine Blain-Gagnard, og Domaine Perrot-Minot i Bourgogne, Domaine Michel Juillot i Mercurey, Domaine Jacques Carrillon i Puligny, Domaine Hudelot-Baillet i Chambolle-Musigny, Domaine Jacqueson i Rully, Domaine Raspail-Ay i Gigondas, Champagne Bérèche et Fils, Domaine Johann Michel i Cornas, Trediberri i Barolo, Domaine Constant Duquesnoy i Rhône, Cantina Terlan i Alto Adige, Weingut Pichler-Krutzler i Wachau, Estate Argyros i Santorini og Domaine Belle i Rhône.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


342 Der er vin i kander og krus under en middelalderfest på Château Bruniquel i Perigord, Sydfrankrig (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Madirac, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvide Bordeaux-vin hænger godt sammen. Der er friskhed, der er tilpas sødme, der er en god syre og fint krydderi. Fin til mad og læskende som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il-Selese, I Stefanini, Garganega, Soave, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Vellavet hvidvin med en fint krydret duft og smag. I den friske, let cremede smag er der noter af citrus og grønne æbler. Prisen er i orden for den gode kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coquille d'Oc, Domaine de Sainte Rose, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet

Fire druer spiller kvartet i en yderst charmerende hvidvin: Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc og Muscat. Vinen har en liflig duft og en aromatisk, let cremet smag og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Medalla Real, Sante Rita, Chardonnay, Leyda Valley, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., Amka

Der er nogle rigtig gode oplevelser i denne hvidvin. Den har god druefrugt og noter af nødder og tørrede frugter og dertil en mærkbar fadsmag, der dog ikke spiller imod, men spiller med.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre des Launes, Cave de Gallician, Costières de Nîmes, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

46 kr., Rema 1000

En meget dejlig rødvin og et fund til den vanvittigt lave pris. Den har en blød og fyldig frugtsmag med fin krydning - peber, eukalyptus ...

stjernestjernestjerne

Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En ret enkel og robust rødvin - men unægtelig også billig (ved 6 flasker). Den slutter med en tør eftersmag med spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Messapo, Plinaina, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

98 kr., Steiniche Wine

Her sker der noget. En flot rødvin med kraftig duft og en smag, der tager fat med frugt, krydderi, mørke bær, blommer, peber, en lille sødme og tilpas syre. En vin til blomme- og bamsenydere!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte Antico, Santa Lucia, Toscana IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

Om 2008-årgangen skrev vi i sin tid: "Druen Sangiovese giver denne rødvin fylde og varme krydderier. Cabernet Sauvignon giver den frisk bærmost, og Merlot giver den rundhed og blødhed. En meget lækker vin med noter af trøfler og lakrids. Det er en mild vin, som mange vil kunne lide." Denne beskrivelse gælder stort set den nye årgang. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta Nova, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)

Denne rødvin har ikke ligget på fad - i modsætning til mange andre vine fra Duoro-dalen. Den har pæn frugt, men med hensyn til oplevelser er den ikke oppe og ringe. Jo, den smager af fire gode portvins-druer og vil være en pæn hverdags-vin. Billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fagiano, Produttori di Govone, Barbera, Alba, Superiore, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

115 kr., Premier Cru

Stor og meget flot rødvin med moden frugt, bløde tanniner og noter af mørke bær og tobak. Den er seks år gammel og skal drikkes nu.

stjernestjernestjerne

Mammoth, Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En rødvin fra den italienske region Puglia (hælen), men bestemt til det amerikanske marked. Primitivo har fået sit amerikanske navn, Zinfandel, og vinens navn er stavet på engelsk. Amerikanerne vil sikkert elske den - den er bred og ligeud som en motorvej, frugt og masser af sødme og ikke ret meget mere.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio Bonelli, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

124 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr. flasken, Jysk Vin

En koncentreret rødvin med en aromatisk let krydret duft med noter af svampe og læder. Smagen er koncentreret, kompleks og rig på frugt og krydderier med et lille strejf af lakrids til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Les Fites, Estriacus, Priorat, Spanien, 2007, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En kraftig rødvin, der med sin dybe frugt fylder munden og mætter. Vinen har et bredt smagsbillede, der åbner sig, når vinen plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den kan drikkes nu, men også gemmes i endnu et par år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leone Rosso, Donatella Cinelli Colombini, Orcia, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)

155 kr., Quist Wine

Der er struktur og kraft i denne meget flotte rødvin. Den er tør, med god, bred frugt, en masse krydderi, bløde tanniner og tilpas syre. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Clos du Beau-Père, Pomerol, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)

349 kr., pris ved 12 flasker: 239 kr., Jysk Vin

En guddommelig og superlækker Bordeaux-rødvin på 85% Merlot og 15% Cabernet Franc. Den har bred frugt, en vis tørhed, der er god til mad, bløde tanniner, fint integrerede fadnoter og en fin, lille sødme. I smagen noter af blommer, chokolade, kaffe og lakrids.

Smagningen af vine fra Cantina Terlan

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terlaner Classico, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Cantina Terlan fremstiller selvfølgelig ikke blot meget dyre topvine, men også vine, der giver smør på brødet. Som denne enkle, friske, tørre og meget drikkelige basis-hvidvin.

stjernestjernestjernestjerne

Winkl Sauvignon Blanc, Cantina Terlan, Sauvignon Blanc, Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Hvidvine på Sauvignon Blanc er både elsket og hadet for deres kraftige aroma. Denne udgave har en ret markant duft, men udmærker sig i øvrigt med sin delikate saftighed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kreuth Chardonnay, Cantina Terlan, Chardonnay, Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En let og tør hvidvin, der egner sig glimrende som både apéritif og madvin. Den har krop og en let sødme i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Gries Lagrein Riserva, Cantina Terlan, Lagrein, Alto Adige, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En lidt mere tilgængelig udgave af Lagrein, men immervæk en temmelig rustik rødvin med en let bitterhed i eftersmagen. Prøv den til svinekæber eller osso buco.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vorberg Pinot Bianco Riserva, Cantina Terlan, Pinot Blanc, Alto Adige, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Tør og frisk hvidvin med let sødmefuld saftighed. En meget indtagende vin til både ingenting og diverse skaldyr.

stjernestjernestjernestjerne

Montigl Pinot Noir Riserve, Cantina Terlan, Pinot Noir, Alto Adige, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Umiskendelig en Pinot Noir-rødvin i den kølige stil. Frisk og saftig til ikke for kraftige kødretter og - hvorfor ikke? - markante fiskeretter.

stjernestjernestjernestjerne

Quarz Sauvignon Blanc, Cantina Terlan, Sauvignon Blanc, Alto Adige, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En hvidvin med en markant, typisk drueduft, god krop og lille syre. En Sauvignon Blanc-udgave, som giver baghjul til de populære fra New Zealand.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terlaner Nova Domus Riserva, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En lækker, sødmefuld hvidvin blandet af flere druesorter (Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc). Den har en lang eftersmag af moden frugt.

stjernestjernestjerne

Porphyr Lagrein Riserva, Cantina Terlan, Lagrein, Alto Adige, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

319,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Lagrein er den klassiske røde druesort i Alto Adige/Sydtyrol. Giver man denne rødvin tid, og drikker man den til kraftig mad, virker den ikke så rustik, Men en udfordring til smagsløgene er den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terlaner I Grande Cuvée, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

1299,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Denne hvidvin fremstilles i et meget lille antal flasker og repræsenterer det bedste, Cantina Terlan formår. Den er kooperativets svar på Montrachet, om end Chardonnay her suppleres med Pinot Blanc og Sauvignon Blanc. Vinplanterne er gamle og gror på højtliggende skråninger. En dejlig og dyr oplevelse.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen