Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2015



39% af prisen er moms og afgifter

I sit nyligt offentliggjorte finanslovsudspil har regeringen lagt op til en reducering af nogle af de danske afgifter. Hvilke afgifter, det drejer sig om, har politikerne endnu ikke løftet sløret for. Men hos VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) opfordrer man til, at reduceringen kommer til at omfatte de meget høje afgifter på vin og spiritus.

Vinafgiften er steget med gigantiske 89% fra 2010 til 2015, hvilket betyder, at 39% af den pris, man betaler for en flaske vin til 50 kr., i dag er moms og afgifter.
Og der er allerede vedtaget en indeksering, hvor vinafgiften i 2018 vil stige med yderlige 5,5%.
I Tyskland er der derimod ingen afgifter på vin, ligesom den tyske moms kun er på 19%. Så der er jo ikke noget at sige til, at grænsehandelen og den illegale handel med vin trives i bedste velgående.
Ifølge en undersøgelse, foretaget af Norstat for Dansk Erhverv i juni 2015, har mere end halvdelen af de danskere, der har grænsehandlet inden for en periode på et halvt år, købt vin i grænsebutikkerne.

Går glip af 200 mio. kr. årligt


Når det gælder spiritus, står det endnu værre til. Her ryger mellem 50 og 75% af flaskens pris direkte i den danske statskasse i form af moms og afgifter.
- Den danske spiritusafgift er 62% højere end den tyske, og statskassen går årligt glip af ca. 200 millioner kr. i spiritusafgift som følge af grænsehandel og illegal handel med spiritus, lyder det fra Michael Holm, formand for VSOD.
- Med en sænkning på 23% af spiritusafgiften, svarende til 10 kr. pr. flaske, vil grænsehandlen ifølge Skatteministeriets egne kalkulationer blive halveret, og incitamentet til illegal handel reduceret.

Lavere afgifter, mindre forbrug


Politikerne hævder, at det blandt andet er med tanke på folks helbred, at afgifterne på vin og spiritus er blevet hævet gang på gang gennem de senere år.
I den forbindelse henviser Michael Holm til dengang i 2003, da spiritusafgiften blev sænket. Her viste det sig, at danskernes samlede spiritusforbrug faldt samtidig med, at grænsehandelen blev reduceret. At forbruget ligefrem faldt, skyldes ifølge Michael Holm, at forbrugerne har en tendens til et merforbrug, når de handler billigt på den anden side af grænsen, fordi de køber ind i store mængder.

Højere afgifter i Norge


I Norge, hvor der ligesom i Sverige er monopol på handelen med alkohol, kæmper VSOD’s modstykke, Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), også med høje afgifter på vin og spiritus.
Afgifterne på en flaske vin i Norge er i dag på mere end 60 NOK (49 kr.), og den norske regering har netop foreslået endnu en afgiftsforhøjelse på 2,5% på både vin og spiritus.
Det vil betyde, at de priser, de norske forbrugere skal betale, bliver højere end det, de skal betale for tilsvarende flasker i Sverige - hvis regering ikke har tænkt sig at øge afgifterne her og nu.

Sænk nu de afgifter


Så i Norge havner man i nøjagtig samme situation, som her i Danmark. Nordmændene vil valfarte til det svenske Systembolaget og fylde bilerne med vin og spiritus - og grænsehandelen og den illegale handel vil blomstre.
Og ifølge VBF vil det betyde, at den norske statskasse kan miste mere end 4 milliarder NOK (cirka 3,3 milliarder kr.) i afgiftsindtægter.
Også i Norge reducerede regeringen i 2002 og igen i 2003 afgifterne på spiritus - og med samme resultat som i Danmark. Grænsehandelen faldt med 23%, handelen på det norske Vinmonopolet steg, og toldvæsenet konfiskerede langt færre flasker smuglersprit.
Umiddelbart lyder det da som om, det ikke kan gå hurtigt nok med at få afgifterne på vin og spiritus skåret ned på dansk jord …


Den hvide og røde Einheitswein. De studerende har selv designet etiketten til hvidvinen - den viser et kort over det forenede Tyskland med en stiplet linje, der, hvor grænsen gik før Berlinmurens fald.

En rigtig genforenings-vin

I sidste uge fejrede Tyskland Berlinmurens fald og dermed Tysklands genforening.
Den helt store fejring med tyske politikere og udenlandske statsoverhoveder fandt sted i Frankfurt, og de mange prominente gæster skålede i to ganske særlige rød- og hvidvine.
Vinene, hvis navn er ”Einheitswein” (enhedsvin), indeholder nemlig vin fra samtlige af de tretten tyske vinregioner og er dermed et symbol for foreningen.

Studerende bag vinen


Det er en professor ved vinuniversitetet i Geisenheim, Erik Schweickert, og et par hundrede studerende, der står bag vinprojektet. Gennem det sidste år har de udvalgt de hvid- og rødvine, der skulle blandes til de færdige vine. De har stået for det rette blandingsforhold, tappet vinene på flasker og har designet etiketten til hvidvinen. Etiketten til rødvinen har en tysk kunstner stået for.
Blandingsvinene er også lavet på forskellige tyske druer - dog er der mest Riesling-vin i den hvide Einheitswein, mens Spätburgunder (Pinot Noir) udgør hovedparten i rødvinen.

En særlig tilladelse


Der er også taget højde for, at vinene repræsenterer bredden i den tyske vinindustri, og blandingsvinene stammer derfor fra alt lige fra de store kooperativer til små økologiske vinhuse.
Det, at blande vin på tværs af regionerne, er ellers forbudt i Tyskland, så der blev i god tid indhentet en særlig tilladelse.
I alt er det blevet til 3500 flasker af henholdsvis rødvinen og hvidvinen. Ud over den vin, der blev nydt ved fejringen af genforeningen, har de studerende også sendt flasker til hundrede førende internationale vinskribenter.

Cirka 171 mio. hl årgang 2015

I alt forventes EU’s medlemslande at fremstille 170,8 millioner hektoliter vin ud af årets druehøst. Det fremgår af en ny druehøstrapport fra EU’s landbrugsdepartement.

Ifølge rapporten må Frankrig overlade førertrøjen til Italien, hvis vinproduktion i år bliver på 50,4 mio. hektoliter, en fremgang på 13,4% i forhold til 2014 - og 3,9 mio. hektoliter mere, end der bliver fremstillet på fransk jord.
Spanien beholder sin tredjeplads med 36,6 mio. hektoliter.

Lidt mindre dansk vin i år


Den største fremgang blandt EU-landene tilfalder Tjekkiet, hvis produktion i år bliver på 740.000 hektoliter. Det er selvfølgelig en dråbe i vinhavet i forhold til de store vinlande, men dog en stigning på 42% i forhold til 2014.
Danmarks produktion af årgang 2015 vil ifølge rapporten ligge på 255 hektoliter - en tilbagegang på 1,9% i forhold til sidste år. Det lyder, som en bundskraber, men vi overgår dog Sverige, der forventes at fremstille sølle 100 hektoliter vin i år. Ovenfor ses oversigten over EU-landenes vinproduktion i 2015.


Glasset ilter selv vinen

De fleste har sikkert prøvet at slynge vinen rundt i glasset for at ilte den med lidt for kraftige bevægelser - hvorpå den går over sine bredder og havner på dugen.

Det er med denne situation i tankerne, at et amerikansk ægtepar har udviklet et vinglas, der selv kan rotere rundt på bordet - uden at spille. Alt, hvad der skal til, er et lille skub med en finger på glasset.
Aura Glass, som glasset hedder, består af et glas, der i stedet for en stilk er forsynet med en lille kugle af rustfrit stål, som søger for de rullende bevægelser. Hvad finder man dog ikke på …
Projektet er stadig på Kickstarter-stadiet, da der skal rejses penge til at masseproducere glasset. Man kan læse mere om det og se en lille videofilm ved at klikke her.



En gammel ven på sugende papir

Så er der minsandten gået et år, og en ny udgave af Hugh Johnsons vinårbog er udkommet. På mange måder en god, gammel ven, der ikke forandrer sig ret meget fra år til år.

Jo, seks sider foran i bogen er skiftet ud, og alle de 314 andre sider er blevet revideret hist og her. Kun har man på side 7 glemt at rette 2015 til 2016, hvor man anbefaler, at årgange trykt med rød farve skal drikkes i bogens år, altså 2016.
Bogen er nyttig, men købte man den sidste år, behøver man ikke at gøre det i år. Dog må man naturligvis godt ...
Og så er der alligevel sket noget væsentligt nyt: Bogen er i år trykt på noget andet papir, der suger bedre, så den meget lille tekst er blevet meget lettere at læse. Et argument for alligevel at købe bogen!
Bogen er udkommet på Politikens Forlag og koster 300 kr.

Lave priser for bulkvin i Beaujolais

85% af al den vin, der fremstilles i Beaujolais hvert år, sælges videre som bulkvin til négocianterne. Vinen tapper négocianterne på flasker med egne etiketter og videresælger som Beaujolais Nouveau - den nye vin, som med lynets hast fragtes ud til alverdens lande.
I 2012 betalte négocianterne vinproducenterne 222 euro (cirka 1656 kr.) pr. hektoliter bulkvin. Siden da er priserne faldet år efter år, og prisen for årgang 2015 har fået endnu et hak nedad til 180 euro (cirka 1343 kr.) pr. hektoliter.

500 producenter i protestmarch


Med den pris har vinproducenterne svært ved at tjene på deres vin, og det fik for nylig hele 500 producenter til at gå i protestmarch genne gaderne i byen Villefranche-sur-Saône i Beaujolais.
I stedet for at falde burde priserne for årgang 2015 tværtimod være steget. Der er tale om en fremragende årgang, og da tørke ydermere var årsag til, at høstmængden var 20% mindre end normalt, burde det skubbe priserne et godt stykke i vejret - mener altså producenterne.


Den genopvakte drue Gonfaus.

En fremtid med nye druer

Vinproducenter verden over kan allerede mærke de klimatiske ændringer, og for at komme fremtiden i forkøbet forsøger man flere steder at finde frem til druesorter, der kan klare de ændrede vækstbetingelser. Ifølge forskerne går vi en fremtid i møde med barskere og mere ekstreme vejrforhold med langvarige tørkeperioder, hård frost, kraftige skybrud osv.
Blandt de lande, der har søsat sådanne drue-projekter, er Italien, Frankrig, Schweiz og Chile. Og så er der Spaniens store vinproducent, Torres, der altid er i front, når det gælder den slags initiativer. Gennem mere end 20 år har Torres, der har sin base i Penedès i Catalonien, forsket i gamle, glemte og næsten uddøde druer. Et af målene er netop at finde frem til sorter, der vil egne sig til de nye vækstbetingelser.

Et stort arbejde ligger bag


I alt har vinhuset pustet nyt liv i 40 forskellige gamle spanske druer, som engang var dyrket vidt og bredt i Catalonien, men som man nærmest skal lede efter med en lup for at finde frem til i dag.
De glemte vinstokke bliver alle flyttet fra deres voksested - som fx kan være i en privat baghave - renset, formeret og genplantet, og efter nogle år kan man så begynde at fremstille vin på dem og se, om vinen overhovedet egner sig til at indgå i nogle af Torres’s blandingsvine.

To gamle velegnede sorter


En af de druer, som bestod prøven, er Querol, der siden årgang 2009 er blevet brugt til rødvinen Grans Muralles, en af Torres’s topvine.
Nu har vinhuset meddelt, at to andre genoplivede rødvinsdruer, Moneu og Gonfaus, har vist sig yderst velegnede til rødvinsfremstilling. Og ikke nok med det - druerne kan også klare ekstreme klimaforhold. De har fx vist sig at være usædvanligt tørkeresistente.
Så måske vil vi i en ikke så fjern fremtid kunne købe en rødvin fra Torres iblandet de to genopvakte druer.


153 vinopkøbere bød ivrigt med på de mange flasker på Nedbank Cape Winemakers Guild Auction.

Sydafrikansk vin under hammeren

For nylig blev den årlige Nedbank Cape Winemakers Guild Auction afholdt hos vinhuset Spier i det sydafrikanske vindistrikt Stellenbosch.
Cape Winemakers Guild er en uafhængig forening, der kun optager nye medlemmer pr. invitation, og som blev stiftet i 1982 med det formål at fremme kvaliteten af sydafrikansk vin. Mange af Sydafrikas bedste vinmagere er således medlemmer af foreningen, og deres vine vinder ofte medaljer i både sydafrikanske og internationale konkurrencer.
Bemærk, at det er vinmagerne, der er medlemmer, ikke ejendommene.
Ved den årlige Nedbank-auktion sætter medlemmerne deres vine under hammeren, og i år gjaldt det salget af i alt 15.414 flasker.
Auktionen indbragte i alt 11,8 mio. rand (cirka 5,8 mio. kr.), hvilket gav en gennemsnitspris pr. flaske på 767 rand (cirka 377 kr.).

En kæmpeflaske på 18 liter


153 vinopkøbere, hvoraf de 131 var sydafrikanere, deltog i auktionen. Ud af de 22 udenlandske opkøbere var de flest tyskere, dernæst fulgte opkøbere fra Belgien, Danmark og Holland.
Danske Erik Ahlmann var som altid med for at købe ind til sit vinfirma Tedeum Vin:
- Auktionen var et tilløbsstykke uden lige, og det var interessant at se, at der i år var en del private danskere og svenskere med blandt byderne. Det har jeg ikke set før, og det viser jo, at auktionen bliver stadig mere anerkendt verden over.
Hvert år bliver der også solgt en helt særlig flaske vin med navnet Member’s Reserve på Nedbank Cape Winemakers Guild Auction. Og de penge, som flasken indbringer, går til uddannelse af unge, sorte såvel som hvide, inden for vinfremstilling.
Member’s Reserve indeholder hele 18 liter vin af topkvalitet fremstillet af hver enkelt af de i alt 46 medlemmer af foreningen - altså en sjat fra hver. Flasken gik for et hammerslag på 40.000 rand (cirka 20.000 kr.).

Engelsk vin har vokseværk

Det er gået fremad med stormskridt for vinindustrien i Storbritannien. I øjeblikket breder vinstokkene sig over 1884 hektar fordelt på 470 vinmarker. Og der fremstilles 3,2 millioner flasker vin om året af 135 vinhuse.
De nyeste tal fra de britiske myndigheder viser ifølge The Drinks Business, at vinmarksarealet i Storbritannien er vokset med 11% om året i gennemsnit i de sidste ti år. Hvis denne vækst fortsætter, vil arealet med vinstokke være fordoblet i løbet af de næste syv år.

Årgangschampagne hvert år

Årgangschampagner bliver normalt kun fremstillet i særligt gode år, hvor druerne er af topkvalitet. Men sådan er det ikke med en fornem ny champagne Sténopé, som er skabt i et ganske særligt samarbejde mellem Rhônes store vinproducent Michel Chapoutier og champagnehuset Devaux.
Første årgang, bliver frigivet til salg til november, er 2008, og makkerparret bag champagnen har planlagt, at der skal komme en ny årgang på markedet (dog ikke i Danmark) hvert eneste år fremover.
Af årgang 2008 er der kun fremstillet 3400 flasker à 75 cl og 620 magnumflasker til priser, der svarer til henholdsvis 1500 kr. og 3000 kr.

Chapoutier leverer Pinot-druerne


Champagnen er fremstillet på Pinot Noir og Chardonnay, og Chapoutiers andel i nyheden er Pinot Noir-druerne, der kommer fra en lille vinmark med 35 år gamle vinstokke, som Rhône-producenten købte i Côte de Bar i Champagne i 2008.
Chardonnay-druerne kommer til gengæld fra de drueavlere, som leverer druer til Devaux.
På etiketten har man taget hensyn til blinde mennesker, idet navnet på champagnen også er skrevet med blindskrift.


En velskrevet bog om rom

I dag har rigtig mange danskere fået smag for rom - ikke som en ingrediens i drinks, men som en lækker, fadmodnet mørk spiritus, der kan nydes, præcis som den er.
Derfor er der også behov for en god bog om rom, og en sådan har to rom-entusiaster, Mads Heitmann og Rasmus Brøchner Hansen, bedrevet.
I bogen, der ganske enkelt er døbt ”Rombogen”, kommer man i de indledende kapitler godt rundt i rommens verden. Man får historien om spiritussen, der blev opfundet i Caribien i 1600-tallet og var en noget mindre raffineret drik, end den rom, der hældes i glassene i dag. Dengang var det så rå og stærk en sag, at den fik øgenavnet ”Kill Devil” (dræbe djævel).
Der gås også grundigt til værks i kapitlet om, hvordan rom fremstilles, og man behøver ikke at vide noget om drikken i forvejen - bogen er så afgjort også for novicen, der netop har fattet interesse for rom.

40 udvalgte rommer


Borgen rummer også en beskrivelse af 40 forskellige rommer, der - som forfatterne nævner - ikke nødvendigvis er verdens 40 bedste, men alle er anbefalelsesværdige og på markedet her og nu og i nogle år fremover.
”Limited edition” - rom, hvor der kun fremstilles få flasker - og årgangsaftapninger er derfor stort set fravalgt.
De 40 rommer er også valgt ud fra, at de til sammen skal repræsentere så bred en vifte som muligt af forskellige romtyper og -stilarter.

Hvem forhandler flaskerne?


Beskrivelserne af de enkelte flasker er rigtig fine og velskrevne. Dog ville det have været en stor fordel, hvis der for hver rom var nævnt en dansk forhandler - når nu forfatterne netop lægger vægt på, at det er rom, der er til at få fat i.
Bagest i bogen er der ganske vist en takkeliste over de danske importører, der har leveret flasker til smagning - men hvem, der forhandler hvilke flasker, står der intet om.
Bortset fra dette minus, er bogen bestemt værd at lægge under juletræet til enhver rom-entusiast.
Den rigt illustrerede bog er udkommet på Politikens Forlag og koster 300 kr.

Hvilken vin til maden?

Rigtig mange har været inde og finde vinen til kyllingen, ostebordet, desserten osv. via VinAvisens nye service, "Hvilken vin til maden?" Det kan vi se på de talrige positive tilbagemeldinger, vi har fået. Tak for dem alle!
Vores nye service er da også nem at anvende - prøv selv. Klik på en af retterne i skemaet herover, og find en vin, der passer til den ret, du vil servere.
Vinene er alle netop blevet anmeldt af VinAvisens smagepanel og er aktuelle i forretningerne. Nogle af dem er "kampagnevine" til nedsatte priser i denne uge.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



Lars Kroman.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lars Kroman (f. 1973) har som kok og sommelier været vidt omkring. Han har betrådt de bonede gulve i nogle af Danmarks førende restauranter – blandt andet Kommandanten, Le Sommelier og Restaurationen. Han har arbejdet som tjener på Kongeskibet og har været butler for milliardæren og erhvervslederen Fritz Schur med særligt ansvar for betjeningen på hans lystjagt.
Det var, da han var i tjenerlære på Hotel Munkebjerg i Vejle, at der for alvor kom skub i hans interesse for vin. Gennem hotellet kunne eleverne købe al den gode vin, de havde lyst til – pengene blev trukket i lønnen. Og for Lars Kroman betød det en læretid med store vine og få penge på lommen.
Da han og hans venner en dag ville øve sig i at sable champagne, var "forsøgskaninen" en flaske Veuve Clicquot La Grande Dame årgang 1976 – en champagne til over 1000 kr. De unge mænd var allerede godt vant.
Lars Kroman har også været restaurantinspektør på Hotel Hilton i Københavns lufthavn, og sidst har han haft job som vinindkøber og tjener for det københavnske advokatfirma Plesner.
Med sin store erfaring i bagagen har han nu valgt at træde ud af det pulserende restaurantliv og ind i de selvstændiges rækker med eget vinfirma, Det Lille Vinhus. Sortimentet i firmaet, der slog dørene op i juli 2010, består af kvalitetsvine fra Spanien og Italien, og ud over vinsalget har Det Lille Vinhus også afholdt vinsmagninger for mere end 14.000 deltagere gennem de sidste fem år.
Fritiden bruger Lars Kroman sammen med hustruen Jeanette og deres tre piger på 4, 6 og 8 år. Og så har han ikke altid begge ben solidt plantet på jorden. Ofte dingler de fra en paraglider højt oppe over den smukke danske natur. Denne sportsgren har afløst en aktiv karriere som faldskærmsudspringer med i alt 900 udspring og posten som videomand for det danske landshold i faldskærmsudspring.
Adresse: Det Lille Vinhus, Palægade 8, 1261 København K, e-mail: info@detlillevinhus.dk, www.detlillevinhus.dk.

Nyt fra den danske vinbranche

* Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Rhône-husene Domaine Gilles Barge i Côte Rôtie og Domaine Laurent Combier i Crozes-Hermitage.
* Fortium Wine er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338



346 Bag hvert vinhus i en landsby ved Kecskemét i Ungarn er der en lang kældergang gravet ind i bakken (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 20 vine og en enkelt whisky. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vibracions, Cofama, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Barrique Vin

Til prisen en fortræffelig boblevin på de traditionelle, spanske cava-druer Macabeo, Xarel-lo og Parellada og produceret efter champagne-metoden. Vinen har meget fine bobler og en moden og afrundet smag med noter af pære, æbler og kvæde.

stjernestjernestjernestjerne

Schmitges, Riesling, Crémant d'Alsace, Brut, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 224,10 kr., Propperiet

En Crémant til Champagne-pris. Men det er faktisk en udmærket boblevin. Vinen har fine bobler, en frisk smag af Riesling og noter af brød.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

St. Vincent, Michel Delhommeau, Muscadet, Sèvre et Maine, Sur Lie, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

54,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Frisk og lækker hvidvin - lige en vin til skaldyr. Men den kommer jo også fra en egn, hvor man dyrker østers. Vinen har en liflig krydret smag med noter fra fadlagringen på bundfald - sur lie, som franskmændene siger. Den er lavet på økodruer, og prisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Cave du Roi Dagobert, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

56 kr., Rema 1000

En frisk, måske lidt enkel hvidvin med et fint billede af Riesling-druen, men også med en markant syre. Rimelig pris for en Alsace-hvidvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Fluturi, Vitis Metamorfosis, Feteasca Regala, Dealiu Mare, Rumænien, 2014, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 63,33 kr., Vintjenesten

Vellavet hvidvin på økologisk dyrkede druer af den lokale, rumænske sort Feteasca Regala. Vinen fylder godt i munden med sin druesmag, sit fine krydderi og friske syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Selection, Tokaj Kereskedöház, Furmint, ´Tokaj, Ungarn, 2013, middel alkohol (13,5%)

90 kr., Laszlo's Vin

En interessant og meget dejlig hvidvin på Tokaj-druen Furmint - men ikke en sød Tokajer. Vinen er tør med en liflig duft og en fyldig, fint krydret smag med diskrete fadnoter. En meget alsidig vin, der går til mange lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gabriel Billard, Chardonnay, Rully, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

En god, ret kraftig Bourgogne-hvidvin, der står på sine ben - frugt, krydderi, sødme og syre - i fin balance. Den smager godt og er meget anvendelig til mange retter.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Five Roses, Leone de Castris, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Denne lækre rosévin er super til mad. Den har en liflig duft og en frisk druesmag med frugt, der kommer fint igennem med syre og en lille sødme. Noter af hindbær og ribs.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silverdale Hill, Sigrun Reis, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, middel alkohol (14%)

39,95 kr., Fortium

Denne rødvin er rigeligt sine 40 kr. værd. Den er simpelt hen i orden. Den har en god druesmag, blød og imødekommende. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Alfredo, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

40 kr., på tilbud i oktober: 35 kr., Fakta

En meget enkel rødvin til en meget lav pris. Der er egentlig ikke noget ondt at sige om den, men den helt store oplevelse er den naturligvis ikke. En god frikadelle-skubber.

stjernestjernestjernestjerne

Luna, Vini Vaccaro, Syrah, Sicilien, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr. flasken, Jysk Vin

En udmærket og uhøjtidelig rødvin - en rigtig god pastavin med fin frugt, og tilpas tørhed.

stjernestjernestjernestjerne

Château la Houreste, Médoc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)

75 kr., Lago Import

En let og venlig Bordeaux-rødvin med bløde tanniner og blid syre. Måske ikke med noget særlig bredt smagsbillede, men nem at drikke.

stjernestjernestjernestjerne

E.A.R.L. Burle, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Der er læder og modne brombær over duften af denne rødvin, mens smagen er kraftig, let krydret og med et lille alkoholbid til slut, der kostede den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Sassgtre, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

83 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En rigtig dejlig rødvin med liflig duft og en blød, lækker smag med noter af mørke bær, chokolade og fint krydderi. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bobal Icon, Vega Tolosa, Manchuela, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En dejlig rødvin - saftig og kødfuld og med en lang, blød eftersmag, der holder længe i munden. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, der egner sig til lette kødretter, pateer og let krydrede kyllingeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brezo, Grégory Perez, Bierzo, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

89,75 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Bichel Vine

Denne rødvin på druerne Mencía og Alicante er rigtig god. Den har en meget ren og frugtagtig smag med noter af røde bær, bløde tanniner og en frisk syre, der er god til mad. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Grains Noirs, Domaine les Yeuses, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Vellavet, ret let rødvin med en dejlig, ren frugtsmag og en fin tørhed i eftersmagen. På bagetiketten anbefaler producenten, at man nyder den til en Macaronade sétoise - en makaroni-ret fra egnen omkring Sète i Sydfrankrig ud mod Middelhavet. Den ret må vi prøve. Men vinen kan nu også bruges til ret meget andet.

stjernestjernestjernestjerne

River Retreat, Trentham Estate, Shiraz, Murray Darling, Australien, 2013, middel alkohol (14%)

99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble

Der er ikke så mange oplevelser i denne rødvin. Det er en vin lige ud ad landevejen, men med pæn frugt og krydrede noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lucky Horseshoe, Hayes Ranch, Zinfandel, Central Coast, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 87,50 kr., Skjold Burne

Kraftig rødvin med en varm og frugtagtig smag. I smagen noter af brombær og hindbær, bløde tanniner og fint integreret fad. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tellus, Falesco, Syrah, Lazio IGP, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Til 65 kr. en flot vin med en meget krydret smag. Udpræget en madvin. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjerne

The Wanted Zin, Orion Wines, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 62,50 kr. ved 6 flasker, Meny

Denne italienske rødvin vil meget gerne se ud, som den kommer fra Amerika - og den smager også sådan. Den har kraftig, bred frugt og en masse sødme. Egentlig må man sige, at den er vellykket. Amerikanere vil elske den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Selector, The Lindsay Collection, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)

109 kr., Vinkrogen

Denne rødvin er med hensyn til frugtfylde og procenter en rigtig australier. Den har god, blød og fyldig frugt, en masse krydderi, en fin sødme og tilpas syre. En vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dogajolo, Carpineto, Rosso Toscano IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

129 kr., Premier Cru

Denne gode rødvin er lavet på Sangiovese (70%), Cabernet Sauvignon og flere andre druer. Det er en vin, der smager godt. Den har god og blød frugt, fin krydring, tilpas syre og et lille bitte bid til slut, der er godt til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Grosset, Brotte, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 99,75 kr., Skjold Burne

Dejlig Rhône-rødvin med god duft og en harmonisk druesmag. Der er noter af brombær og kirsebær, fint krydderi, bløde tanniner og en god, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Freudi di Romans, Enzo Lorenzon, Cabernet Franc, Friuli Isonzo, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

139,75 kr., på tilbud indtil 1. november: 109,75 kr., Skjold Burne

En ganske dejlig rødvin, ret let, men alligevel med fylde, charmerende og blød, men også med et lille bid i slutningen, der er fint til mad. I smagen noter af peber.

stjernestjernestjernestjerne

Elena la Luna, Roberto Sabotto, Barbera, Alba, Italien, 2012, høj alkohol (16%)

149 kr., Irma

En meget kraftig og flot rødvin med bred frugt, masser af krydderi og sødme. Men også med 16% alkohol, der træder frem som en spritkant i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

815, Joel Gott, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,9%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 140, Holte Vinlager

En meget flot rødvin, udpræget Cabernet og udpræget madvin. I den ret tørre smag er der blåbær, solbær og kirsebær, blommer og gode tanniner. Lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simison, Luciano Arduini, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2012, høj alkohol (16%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Denne meget kraftige og flotte rødvin har et bredt og blødt smagsbillede med noter af mørke bær, chokolade, kaffe, tørrede frugter. Vinen har 16% alkohol, der - smagt uden mad - giver den en lille spritkant. Det hjælper, hvis vinen plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Senhora do Conventlo, Ruby Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Granvino

Det er en ruby - den laveste kvalitet. Men til 85 kr. er det faktisk en udmærket portvin. Den er bestemt drikkelig med sin gode frugt, sit krydderi og sin sødme. Den femte stjerne får den for prisen ved 6 flasker.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tamdhu 10 Years Single Malt, Speyside, Skotland, høj alkohol (40%)

495 kr., på tilbud fra 21. september til 1. november: 395 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig whisky med træ og korn i duften og med en fyldig og middelkraftig rund smag med noter af druekvas og en fin lille sødme. Eftersmagen udvikler sig og har behagelige toner af mørk karamel til slut.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen