Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2015

Temasmagning: Vine fra Washington

Ud over de almindelige vinanmeldelser bringer vi i denne uge en lille temasmagning af vine fra staten Washington. Det er vine, der nok ikke er så kendte herhjemme, men som bestemt fortjener at blive det.

Nedenfor her kommer tre postkort fra Washington, og nederst på siden findes anmeldelserne af de smagte vine.



Staten Washington ligger i det nordvestlige hjørne af USA.

1. postkort fra Washington:

USA's næststørste vinstat


Ordet Washington leder automatisk tankerne hen på præsidenter og det hvide hus - og nok i ringere grad på vin.
Men staten Washington i det nordvestlige hjørne af USA er faktisk landets næststørste vinproducerende stat. Den største er Californien, hvor vinmarkerne breder sig over 160.000 hektar - herfra er der så et ordentligt spring ned til Washingtons 20.000 hektar.
De første vinstokke blev plantet i Washington i 1825, og snart efter begyndte immigranter fra Frankrig, Italien og Tyskland for alvor at anlægge vinmarker.
I dag har staten omkring 900 vinhuse, der eksporterer vine til mere end 100 forskellige lande - heriblandt Danmark.
Desværre finder man endnu ikke så mange flasker fra Washington på danske hylder - men de, der er, er generelt af meget høj kvalitet. Det er elegante og ofte meget frugtrige vine, som i stigende grad vinder anerkendelse på verdensmarkedet.


Et høstbillede fra Yakima Valley. I 2014 blev der i Washington høstet i alt 227.000 tons druer, hvilket var en hidtidig rekord.

2. postkort fra Washington:

Den store AVA, Columbia Valley


99% af vinen i Washington fremstilles i én og samme store AVA (American Viticultural Area) - hvilket svarer til franskmændenes appellation. Denne AVA er Columbia Valley - der så igen er inddelt i ti under-appellationer: Yakima Valley, Red Mountain, Walla Walla Valley, Horse Heaven Hills, Rattlesnake Hills, Snipes Mountain, Lake Chelan, Naches Heights, Ancient Lakes og Wahluke Slope. Ud over Columbia Valley findes der tre andre AVA’er i Washington, Columbia Gorge, Puget Sound og Lewis and Clark.
I alt er Columbia Valley tilplantet med 11.000 hektar vinmarker, og en lille del af AVA’en strækker sig ind i nabostaten Oregon. I dette kolossale område findes der et hav af forskellige jordbundstyper og mikroklimaer, som igen giver en stor spændvidde i vine på én og samme drue.


I et næsten ørkenagtigt landskab har vinhuset Benches Vineyards i Columbia Valley plantet deres vinstokke.

3. postkort fra Washington:

Kun meget lidt regn

Somrene i Washington er lige så varme, som vintrene er kolde. Året rundt er klimaet ualmindeligt tørt med kun 200 mm regn i gennemsnit. Til sammenligning får vi i Danmark i gennemsnit cirka 700 mm regn årligt.
Årsagen til den ringe mængde regn er ikke mindst bjergkæden Cascade, der ligger vest for det store vinområde og skærmer af for regnbygerne. Kunstvanding er derfor også absolut nødvendig i Washingtons vinmarker.
Der dyrkes mere end 40 forskellige druer, men de vigtigste druer, når det gælder hvidvin, er Chardonnay og Riesling, mens Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon dominerer rødvinsfremstillingen.
Nogle vintre, når termometret når ned under de 8 minusgrader, fremstilles der også en mindre mængde icewine i Washington.



Udsigt over vinmarkerne ved Prosecco-byen Collalbrigo.

56% mere Prosecco

Overalt i Italien har druehøsten været overordentlig stor i år på grund af et perfekt vejr i vækstsæsonen. Men intet slår appellationen Prosecco, der har fremstillet 3,5 millioner hektoliter vin på årets druer - nok til 467 mio. flasker. Det er en stigning på gigantiske 56% i forhold til 2014.

Man skulle måske tro, at det ville komme forbrugerne til gode med et fald i priserne på Prosecco årgang 2015. Men nej, vinproducenterne i Veneto og Friuli Venezia Giulia regionerne, hvor den mousserende vin laves, gemmer nemlig en hel del af vinen i ståltanke, så de kan bruge den ved en senere lejlighed.

Høstgrænsen hævet


Salget af Prosecco er én lang succeshistorie, og producenterne har svært ved at følge med efterspørgslen. Og det lokale vinråd regner med, at salget vil stige med yderligere 20% i år og indbringe 1,68 milliarder euro (cirka 12,5 mia. kr.).
Derfor har vinrådet også lempet de normalt strenge regler for høstmængden, så producenterne har måttet høste maksimalt 21,6 tons druer pr. hektar. Alt over 18 tons pr. hektar skal så gemmes på tanke og senest anvendes til januar 2017.
Ifølge vinrådet kommer det til at dreje sig om mellem 300.000 og 500.000 hektoliter af årets vin.

Forøgelse af vinmarksarealet


Et andet tiltag for at kunne følge med den stigende efterspørgsel gennem de sidste mange år har været en udvidelse af Proseccos vinmarksareal til de nuværende 20.000 hektar. Det har betydet en tredobling af produktionen siden 2009, og alligevel kniber det med at levere flasker nok til det boble-hungrende verdensmarked.


En hvid supertoskaner?

I den toskanske appellation Bolgheri, der er kendt for sine fornemme rødvine, finder man den berømte vingård Tenuta dell’Ornellaia.
Vingården er grundlagt af Marchese Lodovico Antinori i 1981 og fremstiller hvert år top-rødvinen Ornellaia - en supertoskaner i Bordeaux-stil. Man laver også et par andre rødvine - og en enkelt hvidvin, Poggio alle Gazze, der som regel er på 100% Sauvignon Blanc.
Men Toscana er ikke på nogen måde kendt for sine hvidvine - der er langt imellem dem, og en hvid supertoskaner kan man godt glemme alt om.
Og dog. Tenuta dell’Ornellaia har nemlig netop lanceret hvidvinen Ornellaia Bianco 2013, en topvin, som er prissat til det, der svarer til 1375 kr., hvilket er en nærmest uhørt pris for en hvid toskaner.

Den bedste toskanske hvidvin


Den nye hvidvin er allerede blevet lovprist i lange baner af den anerkendte amerikanske vinskribent James Suckling, der har kaldt den for den bedste toskanske hvidvin, han nogensinde har smagt.
Ideen til at lave en hvid topvin fik Tenuta dell’Ornellaia i 2006, og siden da har man eksperimenteret med druesammensætningen. Man nåede frem til en blanding af 70% Sauvignon Blanc og 30% Viogner - og en fadmodning på et år på både nye og brugte fade.

Ny årgang hvert år


Trods den høje pris blev årgang 2013 udsolgt allerede kort tid efter lanceringen. Der var dog også kun fremstillet 4000 flasker.
Heldigvis har vingården tænkt sig at fremstille Ornellaia Bianco hvert år fremover, så der er håb om, at vi måske en dag ser nogle flasker på dansk jord.
Enkelte andre vinproducenter i Toscana er også begyndt at udforske regionens potentiale for fremstilling af top-hvidvine, så det bliver spændende at se, hvad fremtiden har at byde på.


Fra sidste års arrangement på Gråbrødretorv.

Le beaujolais est arrivé!

Så er det igen tid til den årlige fejring af den nye Beaujolais-vin, Beaujolais Nouveau. Det er måske nok ikke den store vinøse oplevelse - vinen er jo meget ung - men det er en fejring, som finder sted i alverdens lande, fra hjemlandet Frankrig til USA, Kina og Japan.
Også herhjemme fejres den nye Beaujolais-vin med stor festivitas d. 19. november på Gråbrødretorv i København.
Det er Bøf & Ost, der ligesom sidste år står bag det gratis arrangementet, som byder på 1001 glas af den nye vin samt ristede kastanjer og sprøde jazz-toner.
Arrangementet starter kl. 16.30, og en halv time senere ankommer den første flaske Beaujolais Nouveau til torvet.

Sydafrikansk vin hitter i Kina

Først var det vinene fra Bordeaux, kineserne skænkede i glassene. Så fik de øjnene op for Bourgogne-vin, og nu er der en stigende interesse for sydafrikansk vin.
Kina er blevet Sydafrikas sjette største eksportmarked, når det gælder vin, og alene i de første seks måneder af 2015 fordoblede de sydafrikanske vinproducenter deres markedsandele i det asiatiske land fra 2 til 4%.
I alt blev der fra september 2014 til samme måned i år eksporteret 9 millioner liter sydafrikansk vin til Kina.
Ifølge den sydafrikanske internetavis Moneyweb går det i det hele taget godt for eksporten af sydafrikansk vin på verdensplan. I de sidste ti år er den steget med hele 58% - og det til trods for, at der er blevet lidt færre vinproducenter.
Den største aftager af sydafrikansk vin er Storbritannien fulgt af Tyskland, Rusland, Sverige og Frankrig.


Vinderen af tapas-konkurrencen, Teo Jun Xiang fra Singapore. Hans tapas består af svinekæber og -ører, serranoskinke, ris, vagtelæg, chorizo og kartoffelchip.

International tapas-konkurrence

Når det gælder spansk gastronomi, er det svært at forestille sig noget mere spansk end tapas. Ordet betyder låg, og oprindelig var en tapas bare et lille stykke brød, som man brugte som låg over glasset med sherry eller anden vin for at holde fluerne væk.
I dag er der internationale konkurrencer udi kunsten at skabe de mest raffinerede tapas - der kun har det tilfælles med det oprindelige ”låg”, at de er små.
En af disse konkurrencer arrangeres hvert år af ICEX (Det Spanske Institut for Udenrigshandel) og den anerkendte internationale kokkeskole i Valladolid. Og deltagerne er udvalgte, dygtige elever fra en række forskellige lande.
I år blev konkurrencen afholdt for ottende gang, og det var med deltagelse af tolv kokkeelever fra Storbritannien, USA, Canada, Mexico, Taiwan, Irland, Singapore, Sydkorea, Kina - og Danmark, som var repræsenteret af kokkeelev Steven Ackermann fra Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Spændende oplevelser for eleverne


Forud for tapas-konkurrencen følger et fem måneder langt træningsprogram, som foregår i Spanien. Her lærer kokkeeleverne spansk, får lærdom i spansk vin og gastronomi og kommer i praktik i førende spanske tapasrestauranter. Besøg på diverse vingårde hører også med til programmet.
Steven Ackermann vandt ikke konkurrencen, men har haft glæden af at arbejde med i køkkenet hos Aponiente - en tostjernet Michelin-restaurant i Cádiz.
Som en sidste opgave blev eleverne bedt om at skrive en beretning om deres oplevelser under træningsprogrammet - på spansk. Steven Ackermann sluttede sin beretning med ordene:
”En ting ved jeg, at jeg vil i fremtiden. Når jeg er 70 år gammel, vil jeg have en lille vingård i Spanien og drikke vin og spise Iberico-skinke hele dagen, mens jeg betragter den smukke spanske natur.”
Man kan sandelig godt følge den unge vordende kok ...


Bordeaux-slot laver øl

Bordeaux regnes for traditionernes højborg, når det drejer sig om vin. Men der er noget i gære - hos det fine gamle vinslot Château Le Grand Verdus er man nemlig begyndt også at fremstille øl - Bordeauxs eneste frugtøl på Sauvignon Blanc-druer.
Det er yngste generation og vinmager i det familieejede slot, Thomas Le Grix de la Salle, der står bag projektet, som blev søsat for et par år siden. Han havde set, hvordan en schweizisk vinmager fremstillede øl på hvidvinsdruen Chasselas - en meget neutralt smagende drue.

Øl på Sauvignon Blanc


Thomas Le Grix de la Salle ønskede dog at bruge en mere aromatisk drue, hvorfor valget faldt på Sauvignon Blanc.
Det er blevet til 6000 flasker af La Biére des Vendanges (høstens øl) årgang 2015, og brygget er fremstillet hos et lokalt mikrobryggeri. Foreløbig sælges flaskerne kun hos en stribe vinbarer i Bordeaux.
Men den unge vinmager har planer om en større produktion - og måske en dag om eksport til andre lande.


Amerikanernes foretrukne hvidvinsdrue, Chardonnay. Foto: Wikipedia / Hejsa.

Styr på amerikanernes vinvaner

Der er kommet rigtig mange nye vine på det amerikanske marked - især rødvine på Pinot Noir, vine blandet af flere druer og hvidvine på relativt ukendte druer. Alligevel har det ikke rigtig rokket med de amerikanske forbrugeres vinvalg. Det viser en ny undersøgelse fra Sonoma State University og Wine Business Institute.
I undersøgelsen har man udspurgt 1072 amerikanske forbrugere i alderen 21 til 68 år og med en jævn fordeling, når det gjaldt bopæl og indtægt. 59% af de adspurgte var kvinder. Mere end halvdelen af deltagerne drak vin dagligt eller flere gange om ugen, mens resten kun drak vin en sjælden gang.

Stadig samme favorit-druer


Deltagerne blev blandt andet bedt om at udpege deres favorit-druer - og de måtte gerne pege på flere druer på den lange liste. Hele 50% valgte Chardonnay og 49% Merlot - druer, som gennem flere årtier har været amerikanernes foretrukne.
Hvid Zinfandel scorede også højt, idet 41% valgte druen som en af deres favoritter. Pinot Grigio blev udpeget af 40% mens 38% havde smag for Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.

Halvsøde vine er sagen


Til spørgsmålet om, hvordan favorit-vinen skulle smage, ytrede 58% af de adspurgte forbrugere, at den skulle være frugtrig, mens 57% foretrak en halvsød vin og 56% foretrak bløde vine. Kun 26% ville helst hælde en tør vin i glasset - hvilket jo ikke er ret meget i betragtning af, at tørre vine som regel er de bedste madvine.
Man spurgte også deltagerne om, hvorfor de drak vin, og her ytrede hele 83%, at det ganske enkelt var fordi, de kunne lide smagen. At vin virkede afslappende kom ind på en andenplads, mens den tredje største årsag var, at det var socialt betinget.

Det bobler og syder i London

For flere hundrede år siden sydede og boblede det i Londons utallige gin-destillerier. Og nu bobler det derudad igen.
Mellem 2010 og 2014 steg antallet af gin-destillerier i Storbritannien fra 116 til 184 - og langt hovedparten befinder sig i London.
Britisk gin er ikke bare en sællert på hjemmebane men også i udlandet. I de sidste fem år er eksporten steget med 37%, og sidste år slog alle rekorder med en eksport på 394 millioner pund (cirka 4 mio. kr.). Mængden af den eksporterede gin var ifølge The Spirits Business stor nok til at kreere 1,6 milliarder Gin and Tonics.

Londons egen gin-rute


Men de britiske myndigheder har endnu større ambitioner - de har et mål om, at eksporten af gin skal blive nogenlunde lige så stor som eksporten af whisky.
Der er dog et godt stykke vej endnu, idet eksporten af sidstnævnte rundede 4 milliarder pund (cirka 42 mia. kr.) i 2014.
For at give gin-interessen yderligere et skub i den rigtige retning har myndighederne i London og foreningen af britiske vin og spiritusproducenter, Wine and Spirit Trade Association (WSTA), lanceret London Gin Trail. Det er en ”gin-rute” - ligesom diverse vinruter rundt omkring i vindistrikterne - der fører turisterne rundt til tolv håndplukkede gin-destillerier, -butikker, og -oplevelser i den britiske hovedstad.

Dem skal man besøge


Ruten byder på såvel ganske små destillerier, som større og berømte som fx Beefeater Gin. Derudover er der flere kult-ginbarer samt Hush, hvor man kan nyde Hush’s Gin and Jam Afternoon Tea.
Ud over Hush og Beefeater er de øvrige ti udvalgte steder: Sipsmith, Graphic Bar, Duke’s Hotel, Berry Bros. & Rudd, Houses of Parliament Shop, The Savoy Hotel City of London Distillery, Beefeater Gin, 241 Bermondsey, Happiness Forgets og East London Liquor Company.
Man kan læse mere om London Gin Trail og se ruten ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Margarita Noguer Storgaard

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Margarita Noguer Storgaard (f. 1956) er vokset op i Barcelona i en stor familie. Efter sin studentereksamen blev hun gift med en dansk mand og flyttede til Danmark i 1975.
Hun lærte hurtigt dansk og begyndte at læse på Handelshøjskolen i København, hvor hun blev færdig som ED (Erhvervssprogligt diplom) i dansk-spansk og korrespondent i dansk-fransk. Ved siden af studierne havde hun forskellige job, og fik også lige tre sønner.
I 1989 blev Margarita Noguer ansat på Den Spanske Ambassades Handelsafdeling, hvor hun kunne bruge sine handelsmæssige færdigheder til glæde for såvel spanske eksportører som danske importører. Desuden var hun kontorets IT-ansvarlige.
I flere år har hun nu været ansvarlig for afdelingen for vin og fødevarer, og mange i både Danmark og Spanien har draget nytte af hendes ekspertise og fået hjælp til at skaffe sig kontakter i vin- og fødevarebranchen. Eller de har rejst med hende i forbindelse med fødevaremesser eller lignende arrangementer. Hvert andet år står Margarita Noguer for præsentationen af nye spanske vinfirmaer på Børsen i København under titlen ”New Wines From Spain”.
Fra oktober i år har hun fået endnu flere opgaver, idet hendes kollega Angela de la Rosa er gået på pension. Alt PR om vin og gastronomi er nu Margaritas ansvar, og hun vil gøre sit bedste for at formidle kontakter og promovere det spanske.
Også i fritiden trives Margarita Noguer med udfordringer og fart over feltet. Hun kan ofte findes i fitnessklubben eller på havet sammen med andre roere fra Københavns Roklub. Derudover elsker hun at cykle rundt i byen, og mødes med vennerne over et glas spansk vin.
Familien har i bedste spanske stil højeste prioritet, herunder først og fremmest kæresten Niels og sønnerne, Iago (35), Martin (30) og Niclas (28) samt kone og kærester. De mødes hyppigt hos hinanden for at spise og hygge - og i centrum er de to børnebørn, Otto 9 på år og Filippa på 5 år, som Margarita Noguer har fået ansvaret for at lære sit modersmål, catalansk.
For man kan tage Margarita ud af Spanien, men man kan ikke tage Spanien ud af Margarita. Hun elsker Danmark, men også sit hjemland og rejser tit til Barcelona for at være sammen med sin familie og de mange venner, hun har bevaret gennem årene. Intet er for Margarita bedre om sommeren end Costa Bravas smukke kyst.
Adresse: Spanske Ambassades Handelsafdeling, Vesterbrogade 10 1. sal, 1620 København V, tlf.: 33 86 21 27, e-mail: mnoguer@comercio.mineco.es.

Nyt fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338



351 Vinhuset Tertulia Cellars’s terrasseformede vinmarker i Walla Walla, Washington (foto © Washingtonwine.org).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 46 vine og en flaske spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

La Cave des Hautes-Côtes, Chardonnay, Crëmant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin

Forfriskende boblevin, men smagen er lidt vel tæt på en citron-sodavand, dog tør (brut). Vinen har i starten en meget kraftig mousse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Varnier Fannière, Chardonnay, Champagne Grand Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

289,75 kr., pris ved 6 flasker: 259,75 kr., Bichel Vine

Elegant og lækker champagne fra familien Varnieer, der siden 1860 har dyrket Chardonnay-druer på 30.000 vinstokke. Vinen har fine, stadige bobler og en blid druesmag med lette noter af brød.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Rieste, Cédric Garzuel, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (11%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Til 50 kr. (ved 12 flasker) er denne hvidvin såmænd slet ikke så tosset. Den er ganske let (11% alkohol), har en liflig, krydret duft og en frisk og sprød smag med noter af æbler, fersken, grapekød og citrus. Glimrende hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Crai Nou, Domeniile Franco Romane, Chardonnay, Dealu Mare, Rumænien, 2012, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vintjenesten

Denne hvidvin er forfriskende, men prisen taget i betragtning er det, som om de forskellige facetter ikke rigtigt tager hinanden i hånden - druefrugt, tørhed, krydderi, sødme, syre ....

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baumann Zirgel, Riesling, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,1%)

109 kr., Vinkrogen

Vellavet hvidvin med god duft og en frisk, lækker og aromatisk smag med en syre, der gør vinen god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trésor de Loire, Joseph Verdier, Sauvignon Blanc, Puilly Fumé, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

125,95 kr., Fortium

Frisk og lækker hvidvin med god Sauvignon-smag. Den er tør, med noter af grape og græs og med en lang eftersmag. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Lamotte, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

200 kr., Premier Cru

Fint krydret hvidvin, der ligger godt i munden med sin druefrugt, sine mineralske noter og en syre, der gør vinen god til mad.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Amadura, Trilles, Côtes de Provence, Frankrig, lav alkohol (12%)

69,95 kr., Amka

Denne rosé er lidt ligegyldig. Der er ikke så meget i den, og eftersmagen virker, som om vinen er "brændt på". Men den kan da drikkes i en snæver vending.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lynx, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., Multi Wine

Her er frugt - masser af frugt - i både duft og smag. Det er en charmerende, uhøjtidelig og indtagende rødvin - blød og rund og med en en del frugtsødme til slut. Hvis man synes, sødmen er lige i overkanten, så skænk vinen let afkølet. Nyd den til en god og ikke for krydret kyllingeret. Med sin frugtsødme vil den også egne sig fint til asiatiske retter, der ligeledes har lidt sødme. Vinen er fremstillet på druerne Petite Syrah og Zinfandel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falco Nero, Cantine de Falco, Salice Salentino, Riserva, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

79,75 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine

En god madvin på druerne Negroamaro og Malsasia Nera (20%). Den åbner med bred, blød frugt og en vis sødme og slutter med et lille, bittert bid, der er godt til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Stella Cadente, Primitivo di Manduria, Italien, middel alkohol (14%)

79,95 kr., på tilbud i uge 47 (denne uge): 37,50 kr. ved 6 flasker, Meny

En helt igennem harmonisk og lækker rødvin med en dejlig duft af svampe og skovbund og en fyldig, koncentreret smag med god frugt - mørke kirsebær og blå blommer - fin krydring og tilpas tanniner. Den slutter med en behagelig lille sødme. Absolut ok til normalprisen - og et kup til tilbudsprisen ved 6 flasker. Nyd den til en god bøf, en sammenkogt ret, en krydret pastaret eller det store ostebord.

stjernestjernestjernestjerne

Terrai OGV, Covinca, Garnacha, Cariñena, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

Dyb farve, kraftig duft, god frugt ... ganske god rødvin til en yderst rimelig pris ved seks flasker. Der er sommerbær og krydrede noter og en let fadsmag. Med sin tørhed er den oplagt til mad, gerne lidt fede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Casa Boschino, San Fabiano Calcinaia, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

85 kr., Compagniet

Delikat rødvin - så er vi hjemme i Italien! Vinen har en ren og fin frugtsmag, bløde tanniner og en frisk - men ikke for frisk - syre. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montes, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble

Lækker rødvin med en liflig duft og en dejlig, harmonisk smag med et fint billede af druen Cabernet Sauvignon. I smagen mørke bær, kanel, karamel og fint integrerede noter fra lagningen på fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Los Halcones, Vega Tolosa, Bobal, Manchuela, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En meget venlig og ret let rødvin på økodruer - en vin i fin balance ned ren druefrugt, fint krydderi og en lille sødme.

stjernestjernestjerne

Coloma, Gracianlo, Vino de la Tierra de Extremadura, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

108,17 kr., på tilbud i november: 65 kr., begge priser ved 6 flasker, Coop.dk/vin

En lidt robust rødvin, tør og med en kort vej fra smag til eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cherno, Neragora, Thrakiske dal, Bulgarien, 2013, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr. flasken, Granvino

Bulgarerne kan bestemt lave god rødvin. Det er denne økologiske vin et eksempel på. Den dufter af modne mørke bær og lakrids og har en fyldig og krydret smag med tilpas syre og tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caravan, Durif, South Eastern Australia, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 89,50 kr., A Vinstouw

Dejlig rødvin med dyb, næsten sort frugt og en bred og blød smag med noter af kirsebær og sorte bær samt en fin sødme. I eftersmagen noter af tobak. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Starsa, Tenuta del Portale, Basilicata, Italien, 2012, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr. flasken, Jysk Vin

En udmærket saftig og forholdsvis let rødvin. Den har god frugt og ingen skarpe kanter. Normalprisen er lidt i overkanten.

stjernestjernestjerne

Amato, Giannoni Fabbri, Syrah, Cortona, Italien, 2010, middel alkohol (14%)

125 kr., Quist Wine

Her er Rhônedalens Syrah-drue på gæstespil i det italienske Toscana - i en rødvin, der måske er lidt for meget tørhed og syre og for lidt frugt. Men okay til mad. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Csakegyszóval, St. Andrea, Pinot Noir, Egri, Ungarn, 2012, middel alkohol (13,5%)

125 kr., Laszlo's Vin

Navnet på denne rødvin er en ren spiritusprøve, men vinen er en meget vellavet og elegant Pinot Noir - oven i købet til en rimelig pris. Den har en dejlig, blød frugt og en let og lækker syre. Vinen kunne være en god bourgogne. Det er ganske uforståeligt, at der ikke sælges mere ungarsk vin på det danske marked. PS: Udtal først navnet, når flasken er tom.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quintay, Syrah, Casablanca, Chile, 2013, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Med sin tætte struktur og smag af kirsebærsten er denne rødvin udpræget en madvin. Vinen har en kraftig duft og en bred smag med en sødme, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Ribières, Laudun Chusclan Vignerons, Côtes du Rhône Villages, Chusclan, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

129 kr., MikelechVin.dk

Rigtig god Rhône-rødvin med en blød, fyldig og varm frugtsmag. Dertil fint integrerede fadnoter. Vinen lavet på druerne Syrah, Grenache, Carignan og Couvoise.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sovrana, Beni di Batasiolo, Barbera, Alba, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

139,75 kr., på tilbud året ud: 99,75 kr., Skjold Burne

En meget vellavet rødvin - en rigtig god Barbera. Den har kraft og saft, frugt, tanniner og syre. I smagen kirsebær, blommer og røde bær. Dertil fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjerne

Fontanabianca, Barbera, Alba, Italien, 2011, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Barrique Vin

En lige-ud-ad-landevejen Barbera-rødvin med en "glat" frugtsmag, syre og sødme. Ikke dårlig, men forglemmelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shotfire, Thorn-Clarke, Shiraz, Barossa Valley, Australlien, 2012, høj alkohol (15%)

179,75 kr., på tilbud året ud: 149,75 kr., Skjold Burne

Flot og kraftig rødvin med en intens, frugtagtig smag med noter af blomme, chokolade og fint integreret fad. I slutningen et lille, tørt bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vin af kirsebær, Sur lie, Frederiksdal, Lolland, Danmark, 2013, middel alkohol (14%)

189 kr., pris for ½ liter, Frederiksdal

Superlækker rødvin med en dyb og kompleks smag af kirsebær. Vinen har ligget seks måneder på fad og på sit bundfald - sur lie, som franskmændene siger. Den er tør, men har også en lille, rund sødme. Det er en vin, der fx vil være fantastisk til vildt. Men den kan også nydes som meditations-vin. Og til ost. Eller til en tør dessert.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bussia, Attilio Ghisolfi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Kraftig, men også superlækker rødvin. En rigtig Barolo. Den har en liflig duft og en bred smag med bløde tanniner og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eremo San Quirico, Nativ, Aglianico Campi Taurasini, Ippinia Campi Taurasini, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

299,95 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rødvin på 200 år gamle vinstokke. Den har en flot duft og en stor smag, der ligesom "smelter" i munden med cremet frugt, bløde tanniner, fint krydderi, chokolade, kanel, tilpas syre og en lang eftersmag. En vin i fornem balance. Også anvendelig som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Willamette Valley Vineyards, Pinot Noir, Willamette Valley, Oregon, 2013, middel alkohol (13,4%)

315 kr., på tilbud indtil 31. december: 275 kr., Skjold Burne

Det hænder stadig oftere, at Oregon bider Bourgogne i hælene, når det gælder rødvine på Pinot Noir. Og sådan er det bestemt med denne rødvin. Den er lys - næsten som en mørk rosé - og elegant med sin fine bærduft og sin læskende smag, der breder sig ud i munden og fryder med sarte noter af hyben og modne ribs. Vinen har også Pinot Noir-druens gode syre og er yderst velegnet til diverse lettere kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Barville, Brotte, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)

329,75 kr., på tilbud året ud: 229,75 kr., Skjold Burne

Elegant og vidunderlig rødvin med et bredt smagsspektrum i ypperlig balance. Den har brombær, kirsebær, peber, diskret fad - alt muligt fint og sart. 15,5% alkohol, men ingen spritkant.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terroir, Late Harvest, Tarapacá, Chile, 2014, lav alkohol (13%)

79,75 kr., pris for ½ liter, på tilbud året ud: 59,75 kr., Skjold Burne

Elegant og meget spændende, sød hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Gewurztraminer. I smagen er der noter af den ædle råddenskab. Den fine, søde smag afbalanceres perfekt af syren. Til tilbudsprisen 59,75 kr. er den et scoop.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Boudau, Muscat, Vin Doux Narurel, Rivesaltes, Frankrig, 2014, høj alkohol (15,5%)

Mums - en dessertvin med sin naturlige sødme (doux naturel), fordi gæringen har været stoppet ved tilsætning af druesprit. Den har en overvældende duft af druen Muskat, og smagen er fyldig og meget lækker. En dejlig sødme, der afbalanceres fint af syren. Dertil et lille, krydret bid.

Vinene fra Washington

stjernestjernestjernestjerne

Lone Birch, Riesling, Yakima Valley, Washington, 2011, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 12 flasker: 69,95 kr. flasken, Skovgaard Vine

Denne hvidvin dufter og smager af ferskner og meget modne grønne druer. Den har en hel del sødme, men er ikke sød nok til en dessert. Prøv det derimod til lettere asiatiske retter og - godt afkølet - som apéritif. Vinen skal så afgjort drikkes nu - den er lige på grænsen til at gå over. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Lone Birch, Cabernet Sauvignon, Yakima Valley, Washington, 2013, middel alkohol (13,9%)

119,95 kr., pris ved 12 flasker: 99,95 kr., Skovgaard Vine

Man skulle måske tro, at Lone Birch var et kvindenavn, men vinhusets navn henviser til et birketræ (birch), som står i ensom majestæt i en af vinmarkerne. Det er en udmærket rødvin med en god og ren bærduft og en frugtrig smag. Til den forholdsvis høje normalpris kunne man god ønske sig lidt flere facetter og en lidt længere eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Two Vines, Shiraz, Columbia Valley, Washington, 2012, middel alkohol (13,5%)

129 kr., på tilbud indtil 31. december: 99 kr., Vinoble

Sikke en elegant rødvin. Den er saftig og fuld af frugt i duft og smag, og eftersmagen er lang og ender blødt. Den har intet af Shiraz-druens normale peber-smag - det er så afgjort frugten, der dominerer. Nyd den til lette kødretter og fjerkræ - eller bare som den er. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kung Fu Girl, Charles Smith Wines, Riesling, Columbia Valley, Washington, 2014, lav alkohol (12%)

140 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Husted Vin

Lækker hvidvin med en aromatisk duft og en ren og flot smag af druen Riesling. I smagen er der fersken og lime og en fin, lille prikken på tungen. Lang eftersmag - og skruelåg på flasken.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Joel Gott, Riesling, Columbia Valley, Washington, 2012, lav alkohol (12,9%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager

En meget lækker og aromatisk hvidvin med noter af sportsvogn. Bred smag med toner af eksotiske frugter og Riesling, naturligvis. Dertil en lille, charmerende sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles & Charles, Columbia Valley, Washington, 2013, middel alkohol (13,9%)

165 kr., Premier Cru

En meget lækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen har en dejlig duft og en smag, der fylder på kryds og tværs med mange facetter - solbær, kirsebær, chokolade, kaffe og vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjerne

Charles & Charles, Chardonnay, Columbia Valley, Washington, 2013, middel alkohol (13,9%)

165 kr., Premier Cru

Duften af denne hvidvin er parfumeret på den gode måde med noter af rød grape og modne mirabeller. Smagen skuffer desværre. Det er en fyldig vin, og man fornemmer frugten, men heller ikke mere på grund af et markant alkoholbid. Det er så afgjort en madvin, og den bør nydes godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Columbia Crest, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington, 2013, middel alkohol (13,5%)

179 kr., på tilbud indtil 31. december: 149 kr., Vinoble

En meget lækker rødvin med en dejlig duft af modne bær og chokolade, som også præger smagen. Det er en rund, blød og veludviklet vin med en anelse sødme i eftersmagen. Det er en vin, mange vil kunne lide, og en vin, der egner sig til fuglevildt - fx perlehøne og due.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Substance, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington, 2013, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Husted Vin

Stor og lækker rødvin. Den har det hele. Et flot billede af druen Cabernet og et bredt smagsspektrum med mørke bær og chokolade. En meget anvendelig vin - også til kraftige retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Joel Gott, Columbia Valley, Washington, 2012, høj alkohol (14,2%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 180 kr. flasken., Holte Vinlager

En helt igennem vellavet rødvin på Merlot og Cabernet Sauvignon - et godt drue-ægteskab, hvor Merlot-druen giver blødhed og rundhed, mens Cabernet'en giver vinen substans, en herlig smag af modne bær og en god rygrad. En topvin, der fortjener en rigtig god kødret. En omgang luksus-pasta er også en god ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saggi, Saggi Cellars, Columbia Valley, Washington, 2009, høj alkohol (14,6%)

399 kr., Vinens Verden

En af familierne bag denne prægtige rødvin kommer fra Italien, og det er den toskanske drue Sangiovese, der spiller hovedrollen med 62% - med støtte fra Syrah og Cabernet. Vinen har en liflig duft og en blød og frugtagtig smag med mange facetter - solbær, sorte kirsebær, lidt røgede noter, bløde tanniner ... Det er en vin, der hviler i sig selv og er glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pedestal, Long Shadows Vintners, Merlot, Colombia Valley, Washington, 2010, høj alkohol (15,2%)

449 kr., Vinens Verden

Bordeauxs rejsende vinmager Michel Rolland har været "inde over" denne elegante rødvin. Den bløde smag åbner en buket af noter - mørke, modne bær, blommer, chokolade og fint integreret fad. Dyr er den, men den byder på en stor oplevelse. Den er dikkemoden nu.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen