Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2015



La Pampa vil ud over et vinhus også omfatte hotel, restaurant og mange andre faciliteter. Målet er, at etablissementet skal blive et trækplaster for såvel danskere som turister.

Nordeuropas største vingård

La Pampa er navnet på en provins i Argentina. Men hvis alt går vel, bliver det også navnet på en vingård, der efter sigende vil blive Nordeuropas største. Det er Jørgen Glud, der ejer Glud Vin i Randers, som står bag projektet, der vil brede sig over 11 hektar jord og koste 40 millioner kr.

Vinhuset skal hellige sig fremstillingen af mousserende vine - noget, som det danske klima har vist sig velegnet til. Og i alt skal der plantes 35.000 vinstokke.

Jordlodder til salg


Jørgen Glud har selv i mange år dyrket vin på egen jord, og det har han haft gode erfaringer med. Derudover har vinmageren fra det italienske vinhus De Stefani lovet at hjælpe til med det nye, store vinprojekt.
Der bliver også mulighed for, at enhver, der har lyst, kan blive en del af projektet, idet jordlodder på 1000 kvadratmeter udbydes til salg. Her kan man så dyrke sine egne druer og få fremstillet vin på dem i vineriet.
Man kan måske undre sig over navnet La Pampa - mousserende vin i champagne-stil smager jo ikke rigtig af Argentina. Men Jørgen Gluds hjerte banker for Sydamerika og sydamerikanske vine, hvilket også kan ses på hylderne hos Glud Vin.

Sydamerikansk stemning


Og sydamerikansk stemning kommer der masser, når det gælder resten af La Pampa - der er meget mere end et vinhus. Selve byggeriet bliver opført i sydamerikansk stil, der vil være en restaurant, der serverer lokal argentinsk mad, og så vil der blive budt op til dans i et dansestudie, hvor man kan lære at danse tango.
Hotel og konferencefaciliteter bliver der også plads til. Og så er der fremstilling af cider fra La Pampas egen æbleplantage.

Flere interesserede kommuner


For Jørgen Glud er Randers ikke bare en by, hvor han tilfældigvis har sin vinhandel. Han er vokset op i byen og bor der den dag i dag.
Derfor er hans største ønske, at La Pampa skal opføres på et stykke kommunalt erhvervsområde, der ligger i udkanten af Randers. Jorden er der, men indtil videre har Randers kommune takket nej til projektet.
Til gengæld har tre andre jyske kommuner vist sig mere end interesserede.
- Jeg er fra Randers, men ikke mere end at La Pampa skal realiseres, i Randers eller ej, lyder det fra Jørgen Glud.


Et af højdepunkterne på auktionen er to flasker Château Trotanoy årgang 1945.

Kurniawans vine til salg

I uge 44 nævnte vi, at den amerikanske vinsvindler Rudy Kurniawans luksusbiler skulle sælges ved en auktion i Californien. Selv afsoner han en dom på ti års fængsel.
Ud over, at han gennem en årrække solgte forfalskede vine for en formue til intetanende vinsamlere, var han også selv en ivrig samler af fornemme vine.
Disse kostbare flasker har indtil nu været i myndighedernes varetægt. Men nu sættes også vinene til salg - dog har et par specialister i vinsvindel først gennemgået dem med en tættekam for at frasortere eventuelle falske flasker.

Flere højdepunkter


I alt blev der konfiskeret 5128 flasker vin fra Rudy Kurniawans hjem i Los Angeles, da han blev arresteret i 2012. Ud af dem er de 4711 vine ægte, mens resten er forfalskninger.
De ægte flasker vil blive solgt på en onlineauktion, og startskuddet lyder d. 24. november.
Blandt de mange fine vine er der en magnumflaske Domaine de la Romanée-Conti, flere årgange af champagnen Cristal fra Louis Roederer, to flasker Château Trotanoy 1945 og seks flasker Château Margaux 1962.
Man kan se alle vinene - og byde med - ved at klikke her. Pengene fra auktionen går ubeskåret til Kurniawans ofre.

Til venstre den nye kunstneretiket af Per Kirkegaard. I midten den gamle af Hans Bendix. Og til højre en lige så munter Alsace-etiket af Tomi Ungerer.

Kunstneretiket af Per Kirkeby

Boggalleriet i Rønde holder 35 års jubilæum og har i den anledning udsendt en jubilæumsvin.

Galleriet er specialist i salget af kunstbøger og kunstkataloger, og indehaveren, Niels Trangbæk, har tillige en lille import af vine fra Rhônehuset Domaine Pèlaquiè.
I alle 35 år har Niels Trangbæk haft gode forbindelser med Per Kirkeby. Han har forhandlet kunstnerens bøger og kataloger, og i 2011 arrangerede han en udstilling med Kirkebys værker. Så det var oplagt for ham at overtale Kirkeby til at tegne motivet til etiketten, der ses herover til venstre.
Per Kirkeby har som bekendt tidligere illustreret en etiket til Château Mouton Rothschild ‒ og for resten også en etiket til olivenolien fra sin egen gård i Arnasco i Italien.

Et forsømt hjørne?


Det er med stor fornøjelse, at vi skriver om Boggalleriets vinetiket, for her er et lille hjørne af vinverdenen, der måske er lidt forsømt her til lands.
Forleden fandt vi i vores arkiv den etiket, der ses herover i midten. Den blev tegnet i 1984 af den sprudlende kunstner Hans Bendix, og hans datter, Eva Bendix, har givet os lov til at gengive den. Anledningen var Politikens 100 års jubilæum, og vinen ‒ en Château Meyney 1975 ‒ var en gave til avisens medarbejdere og venner.
Jamen, man bliver jo i helt godt humør at se den vinbegejstrede unge dame, der skåler med glas i hånd.
Det bliver man også af den sidste etiket, der er tegnet af den franske kunstner Tomi Ungerer.

Han opfandt kunstnervinen


Det var Steen Engelbrecht, der opfandt "årets kunstnervin". Det var i 1977, og den første kunstner, han fik til at udsmykke etiketten, var Per Arnoldi. Senere fulgte blandt andre Robert Jacobsen, Egill Jacobsen, Wilhelm Freddie, Preben Hornung, Carl Henning Pedersen og Ejler Bille. Steen Engelbrecht var på det tidspunkt direktør for Det Franske Vinlager; i dag har han importfirmaet La Maison Sevino.
Efter syv etiketter fortsatte Chris Wine og familien Carl den gode idé, og til slut var tallet kommet op på nogle og tyve. ‒ Men så var tiden også løbet fra ideen, siger Gert Carl til VinAvisen.
Så er spørgsmålet, om tiden igen er blevet moden til, at en eller anden tager ideen op? Måske kan vi her på VinAvisen bistå med at slå på tromme for den vinøse kunst.

Med noter af sportsvogn

Da vi i sidste uge med begejstring gav fem stjerner til en Riesling fra Joel Gott i staten Washington, beskrev vi vinen således:

En meget lækker og aromatisk hvidvin med noter af sportsvogn.
Det har affødt et muntert indlæg fra vores læser Søren Lippert:
Er det dækkene eller læderindtrækket, der dominerer? Og har vinen måske en benzinkant?
Hm, ja …
Når VinAvisens smagepanel er samlet, kan der komme nogle bemærkninger, som afviger fra de sædvanlige ord: fyldig frugt, bløde tanniner, en lille sødme osv. Den slags bemærkninger er vi ikke spor kede af at bringe videre. Og heldigvis bliver de ‒ som i dette tilfælde ‒ modtaget med et glimt i øjet.



I Liber Paters vinmarker er rækkerne med vinstokke plantet så tæt, at kun et spansk muldyr kan komme ind imellem dem.

En mark med sjældne druer

For fem år siden plantede Loïc Pasquet, der ejer vinhuset Liber Pater i Graves i Bordeaux, en lille forsøgsvinmark med druer, som blev dyrket i Bordeaux for 200 år siden.
Det drejede sig blandt andet om rødvinsdruerne Castets, Mancin og Pardotte - som det nok er de færreste, der har hørt om. Pasquets lille mark er da også det eneste sted i Bordeaux, disse druer dyrkes i dag.
Druerne i forsøgsmarken blev således dyrket før vinlusen Phylloxera hærgen af de europæiske vinmarker i anden halvdel af 1800-tallet.

Kun et spansk muldyr kan bruges


Lusen ødelagde vinstokkenes rødder, og den eneste måde, man kunne redde den europæiske vinproduktion på, var at pode vinplanterne på resistente amerikanske rødder. Og det gør man den dag i dag.
Men Loïc Pasquet ville forsøge at dyrke vinstokkene, som man gjorde det, før vinlusen indtog Europa, og han plantede derfor upodede vinplanter i sin forsøgsmark. Vinstokkene dyrkes også økologisk, ligesom der ikke bruges maskiner i marken men kun et spansk muldyr. Rækkerne af vinstokke står utroligt tæt, og en almindelig hest eller okse ville være alt for bred til at komme ind mellem dem.

Hærværk mod vinstokkene


I fem år har Loïc Pasquet plejet og passet disse sjældne vinstokke, hvis druer i år for første gang skal bruges til vinhusets røde topvin, Liber Pater, en blandingsvin på flere forskellige Bordeaux-druer. Der fremstilles kun 1500 flasker årligt af denne vin, som stort set udelukkende sælges i Rusland og Asien til en pris svarende til 22.000 kr. flasken.
Stor var Pasquets forfærdelse, da han for en uge siden opdagede, at hærværksfolk havde ødelagt 500 af hans sjældne vinstokke ved at skære dem ned til jorden.
Det lokale politi er i fuld gang med at undersøge sagen, men foreløbig er der ingen spor efter gerningsmændene.


Den store sal, hvor den årlige auktion finder sted. Foto: Wikipedia / Arnaud 25.

Rekord for Hospices-auktionen

Den 15. november afholdtes den 155. udgave af Frankrigs mest berømte vinauktion, hvor den vin, der kommer under hammeren, stammer fra Hospices de Beaunes 61 hektar vinmarker. Al vinen er af nyeste årgang og bliver udelukkende solgt i fade.
Årets Hospices de Beaune auktion slog alle rekorder - hvilket ikke mindst skyldes, at årgang 2015 på forhånd er blevet rost i lange baner.
Det samlede hammerslag nåede op på 11.347.609 millioner euro (cirka 85 mio. kr.) - hele 39% mere end i 2014, der også var et rekordår.

Penge til ofre for terrorangrebet


458 fade med rødvin og 117 med hvidvin kom under hammeren - og et af fadene, der indeholdt rødvinen Clos de la Roche Cuvée Cyrot-Chaudron, blev med et hammerslag på 117.700 euro (cirka 878.000 kr.) det dyrest solgte fad nogensinde på den legendariske auktion.
Hvert år udbydes et særligt fad, La pièce des Prèsidents (præsidenternes fad), til salg på auktionen. Pengene, som fadet indbringer, bliver altid delt mellem to forskningsinstitutioner, hvoraf den ene forsker i kræft og den anden i hjertetilfælde. I år går en tredjedel af pengene dog til ofrene fra terrorangrebet i Paris, der fandt sted blot 48 timer, før auktionen åbnede og selvsagt satte sit præg på stemningen i auktionssalen. Først blev der holdt et minuts stilhed, hvorefter den franske nationalsang, Marseillaisen, gjaldede ud over salen.


Der blev smagt og snakket ved de mange stande under den store Barolo & Brunello smagning.

Kongelige italienere

Italiensk vin er andet end Barolo og Brunello. Meget andet. Men at de to store B'er formår at få folk af huse sås fredag på Børsen i København, hvor anden udgave af ”Barolo & Brunello the Italian Kings” blev afviklet. Der var i løbet af dagen tre muligheder for at besøge smagebordene, og der var trængsel fra først til sidst.
En hidkaldt italiensk ekspert supplerede med tre seminarer af hver en times varighed. De bestod af mange ord og seks vine, en Langhe Nebbiolo og en Rosso di Montalcino samt to udgaver af Barolo og to af Brunello.

Grundig information


Deltagerne i seminarerne blev grundigt informeret om historien bag Barolo og Brunello. Det kom muligvis bag på nogle, at Barolo oprindelig var en sødlig vin, men at den tørre stil begyndte at vinde indpas i første halvdel af 1800-tallet.
Brunellos tilblivelse er uløseligt forbundet med Biondi Santi-navnet. Midt i 1800-tallet blev druesorten Sangiovese Grosso for første gang benævnt Brunello, og fra 1856 fremstillede Clemente Biondi Santi en vin med samme navn. Vor tids opfattelse af Brunello skal dog tilskrives barnebarnet Ferruccio Biondi Santi, som sidst i århundredet sorterede i druematerialet og indførte den meget lange fadlagring, som tildels stadig er i anvendelse.

Svære tider


Både Brunello og Barolo var igennem svære tider op til Anden Verdenskrig og et stykke tid efter. Men især fra halvfjerdserne til nu må begge vine kaldes succeshistorier. Efterspørgslen stiger og stiger, og bagsiden af den medalje er, at vinmarksarealerne hist og her udvides uden hensyntagen til potentialet for kvalitet.
I distriktet Barolo er der strammet lidt op med regler indført i 2010. Står der kun Barolo på etiketten, kan druerne bag vinen komme fra hele området. Står der fx ”Bussia”, skal druerne komme fra denne afgrænsede mark. Nogen garanti for kvalitet ligger der ikke i reglerne. De handler udelukkende om geografisk oprindelse.

Høje alkoholprocenter


44 producenter fra Barolo-egnen og Montalcino (Brunello) stillede op på Børsen. Nogle ledte efter danske kontakter, men adskillige var i sikker havn hos store og små importører. Et strejftog blandt de mange vine afslørede, at nogle af dem havde meget høje alkoholprocenter.
Forklaringen var generelt, at 2011 var et varmt år, men nærmere adspurgt handlede det også om begrænset høstudbytte og sen høst. Begge dele øger jo sukkeret i druerne og dermed det høje alkoholindhold.
I Brunello-afdelingen var der også her og dér tryk på promillerne, men generelt integrerede alkoholen sig ganske godt. Som i Marchesi de' Frescobaldis ”Castelgiocondo” (H.J. Hansen Vin), som holdt 15% i årgang 2010. At man så roligt kan regne med, at procenten mindst er 15,4, gjorde ikke vinen mindre drikkelig. Systemet er sådan indrettet, at det er tilladt at nedtone procentangivelsen på etiketten. Jørgen Aldrich

En miljøvenlig prins

Da britiske prins Charles fyldte 21 år, fik han en Aston Martin af sin mor, dronning Elizabeth.

Siden da er prinsen blevet en forkæmper for miljørigtige initiativer, og nu viser også hans kostbare bil sig fra den miljøvenlige side.
Efter en ombygning af kaburatorerne hos producenten af Aston Martin kører bilen nu på 85% bioethanol, fremstillet af overskuds-vin fra en engelsk vingård i Wiltshire. De sidste 15% består stadig af benzin. Det er første gang, bilproducenten er blevet bedt om at udføre en sådan ombygning i en Aston Martin.
Prinsens bil kører cirka 500 km om året, og der går fire en halv flaske vin til hver mile (1,6 km) bilen kører.
Det er egentlig utroligt at høre, at så nyt et vinland som Storbritannien allerede har vin i overskud ...



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Benny Friis Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Benny Friis Jensen (f.1971) blev allerede sidst i sin læretid som kok introduceret til vinens verden, da hans forældre var blandt de første til at importere kvalitets-vine fra Australien til Danmark. Flere vinrejser rundt i Frankrig skærpede yderligere hans interesse for vin.
I 1990’erne boede han på Færøerne og underviste her færøske tjener- og kokkeelever for at ruste dem til deres kommende eksamen i Danmark. Dette vakte hans interesse for formidling og bragte ham i år 2000 til Hotel- og Restaurantskolen i København. Her underviste han kommende kokke- og tjenerelever i mad og vin - og især i sherry. Han havde fået øjnene op for den dejlige spanske vin i forbindelse med den sherry- og gastronomi konkurrence, som Angela de la Rosa arrangerede hvert år for elever fra de danske hotel- og restaurantskoler.
I 2009 var Benny Friis Jensen med til at starte Science-profilen, hvor han i samarbejde med blandt andet Københavns Universitet og Metropol introducerede en helt ny kokkeuddannelse. En uddannelse, der også har resulteret i udgivelsen af 16 kogebøger, blandt andet om sammensætning af mad- og vin, og en gastronomisk almanak over de sidste små 100 år. Det er også blevet til en bog om at sætte mad til sherry - og ikke omvendt. Vinen kan man jo ikke justere på, men det kan man til gengæld på smagene i retterne.
Benny Friis Jensen har desuden været ansvarlig for Hotel- og Restaurantskolens konkurrencehold og har vundet alt, hvad vindes kan sammen med de dygtige elever.
I 2015 valgte han at søge nye udfordringer og bruge sin uddannelse som teknonom og markedsføringsmerkonom i stillingen som Chef2chef Manager hos OSCAR - et firma, der laver kvalitetsbouilloner og fonder til de danske køkkener. Her er han bindeleddet mellem produktudvikling, salg og markedsføring, skal introducere nye koncepter og har ansvaret for messer, brochurer og kommunikationen med restaurationsbranchen.
Derudover arrangerer Benny Friis Jensen sherrysmagninger og -middage for private og virksomheder.
Adresse: OSCAR, Industrivej 36, 4683 Rønnede, tlf.: 22 55 34 67, www.oscar.dk.

Nyt fra den danske vinbranche

* Køge Vinhandel har optaget importen af vinene fra det østrigske vinhus Weingut R&A Pfaffl.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Heitz-Lochardet i Chassagne-Montrachet, Frankrig, Ca’Rugate i Veneto, Italien og Blackbilly i McLaren Vale, Australien.


Ugens vinøse billede

Da vinmanden PeterJacOlsen en dag nød et glas Merlot i solen på sin terrasse, fik han pludselig øje på en mystisk figur på det hvide bord. Uha, spooky, tænkte han – en alien har meldt sig.
Han snuppede et billede af det fysiske fænomen og følte, at han havde fået en ny hobby: Underlige billeder fra vinens verden.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder, når I er på ferie, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


352 Castello Verrazzanos vinmarker i Toscana kravler op ad nogle stejle bakker (akvarel © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 35 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castelblanc, Cava, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

89,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne

Semi Seco - halvtør. Det vil sige halvsød, og det er, hvad denne gode boblevin er. Vinen vil gøre sig alle steder, hvor en brut boblevin er for tør. Der er fine, stadige bobler, god frugt og tilpas syre til at afbalancere sødmen.

stjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

249 kr., Irma

Denne champagne er lavet på den klassiske drueblanding Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier (Møllerens Pinot, fordi der ligesom er lidt mel på bladene). Vinen har masser af fine bobler, men ikke så kompleks en smag og en "slukket" eftersmag. Mange Crémant'er fra Bourgogne er nok så gode og koster det halve.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Vibracions, Garnatxa blanca, Catalunya, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr. flasken, Barrique Vin

En udmærket og saftig hvidvin med pæn frugt og fylde - men uden den store spændvidde. Til gengæld er tilbudsprisen attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Little Balcony, The Lindsay Collection, Chardonnay, South Australia, Australien, 2014, lav alkohol (13%)

79 kr., Vinkrogen

Lækker og fyldig hvidvin med en cremet smag. I den aromatiske smag er der noter af pære og tropiske frugter. Dertil en frisk og sprød syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

30 mile, Quarisa, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2014, middel alkohol (13,5%)

79,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,50 kr., A Vinstouw

Der er frugt og markant træ i denne hvidvin, men ikke nogen særlig friskhed. Eftersmagen er meget "træet". Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Haut de Mourier, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

85 kr., Lago Import

En meget lækker og aromatisk hvidvin - aromatisk både i den kraftige duft og den friske, dejlige smag med god frugt, en lille honningsødme, tilpas syre og fint krydderi.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Chardonnay, Colchagua, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 31. december til 79,75 kr., Skjold Burne

Vi har også smagt tidligere årgange af denne hvidvin, og den holder kvaliteten år for år. Det er en både lækker, frisk og elegant vin med noter af grape i duften og med en let cremet smag, der gør, at eftersmagen holder rigtig længe. Vinen vil være en glimrende ledsager til en lang række forskellige retter - heriblandt fede fisk, fjerkræ, lette kødretter og til visse tørre oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hubertshof, Familie Botzet, Riesling, Mosel, Tyskland, 2014, lav alkohol (9%)

135 kr., pris ved 6 flasker: 124 kr., Vintjenesten

En meget lækker og cremet hvidvin, der udpræget henvender sig til den søde tand. Den har en dejlig druesmag og en markant sødme, der dog afbalanceres af en god syre. Ikke for elskere af tørre vine. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Willamette Valley Vineyards, Riesling, Willamette Valley, Oregon, 2013, lav alkohol (8%)

159,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 129,75 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin dufter af sommer - af mimoser og honning. Honning-noterne går igen i den liflige smag, der også byder på modne grønne druer og melon. Vinen har en vis sødme, men også en frisk frugtsyre til at opveje den. Nyd den godt afkølet, som den er, eller til ikke alt for krydrede asiatiske retter. En ikke sød dessert med frisk, moden frugt vil også være en perfekt ledsager.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sirmian, Nals Margreid, Pinot Bianco, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

Prægtig hvidvin med en liflig duft og en tør, blød og afrundet druesmag med mineralske noter. En spændende vin, der med sit lille bid i slutningen udpræget er til mad. Det er også en meget anvendelig vin - øster, muslinger, visse asiatiske retter, ostebord ...

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

UVAM, Maurizio e Martino Biscarco, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Granvino

Frisk og let cremet rosévin med god druesmag med noter af pære og citrus. "I duften er der en note af akacie-blomst," står der på bagetiketten. Vi synes, det måske mere er grannåle ... Under alle omstændigheder er det et godt glas.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vidal-Fleury, Ventoux, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Til prisen en meget dejlig og bredt anvendelig rødvin. Den har en blød og afrundet frugtsmag, fint krydderi og en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Syrah med tilskud af Grenache og Mourvèdere. Skænk den fx til en lækker lammesteg med Rhônedalens krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plaisir de Noël, La Bergerie, Pays d'Oc IGP, Frankrig, middel alkohol (13,5%)

58 kr., Sigurd Müller

Til prisen en rigtig god rødvin, der hænger fint sammen. Den har blød frugt og fint krydderi. Den smager ganske enkelt godt - og smager af jul. Køber man en særlig julekasse med seks flasker, får man samtidig Sigurd Müllers traditionelle julebog, der i år er Hoffmanns "Nøddeknækkeren" med illustrationer af Ann Charlotte Vangsgaard.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Consulta, Finca la Celia, Cabernet Sauvignon, Uco Valley, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)

60,95 kr., Fortium

God madvin med Cabernet-smag, bløde tanniner og en lille sødme, som mange vil kunne lide. I slutningen et lille, tørt bid. Flasken har Fairtrade-mærke - og skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Penin, Merlot, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)

68,74 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig god Bordeaux-rødvin med fyldig, blød og fint krydret smag i fin balance. Rimelig pris - også selv om man efter importørens regler skal betale for fragten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roccamura, Agricole Selvi, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, VinMedMere.dk

Denne vellavede rødvin har den dejlig ren duft og smag af druen Sangiovese. Smagen er frisk og frugtagtig med noter af stenfrugter og fint krydderi. Prisen er okay for den gode kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clot del Pila, Domaine Boudau, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

70 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Vellavet rødvin med en fyldig frugtsmag, bløde tanniner, fint krydderi og en lang eftersmag. Man får noget for pengene med denne dejlige vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plex Reserva, Herdade das Mouras de Arraiotos, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2013, middel alkohol (14%)

74,95 kr., Multi Wine

Etiketten på denne rødvin er simpelt hen en pose, der er svøbt omkring flasken. Ganske flot og lækkert. Vinen er også ganske flot og lækker med god frugtfylde og et lille, tørt bid til slut, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alidis, Viña Mambrilla, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Dejlig duft, dejlig smag - en rigtig god rødvin med god krop, fyldig frugt, blød og fin med godt integreret egesmag fra seks måneder på fransk eg.

stjernestjernestjerne

Barone de Grecis, Cantine de Falco, Puglia IGP, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

En rødvin på druerne Negroamaro og Primitivo - som producenten kalder Zinfandel, så vinen også kan sælges i USA. Vinen har et ret smalt smagsbillede og en tør eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Diversity of Terroir, Bodegas la Rosa, Malbec, Mendoaza, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 48): 62,50 kr. ved 2 flasker, Meny

Ret enkel rødvin med frugtfylde, der hurtigt afløses af tørhed og bitterhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Mourrières, Villa de Grès, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Jysk Vin

Vellykket rødvin på druerne Grenache og Carignan - en rigtig dejlig rødvin med elegant frugt, bløde tanniner og fin krydning, alt i balance. Lang eftersmag - og rimelig pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine du Laplagnol, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

98 kr., MikelechVin.dk

Der er lidt sommer over denne dejlige rødvin med dens friske bær i duft og smag. Det er en elegant vin med en vis saftighed og med en lang og blød eftersmag. Den er hver en krone værd. Drik den til milde kød- og fjerkræsretter.

stjernestjernestjerne

Col de la Bastia, Fattori, Valpolicella, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En typisk Valpolicella-rødvin, men med et begrænset smagsbillede og en lidt spids syre. Udpræget en vin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coloma, Carnacha, Vino de la Tierra de Extremadura, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

108,17 kr., på tilbud i november: 65 kr.; begge priser ved 6 flasker, Coop.dk/vin

Til tilbudsprisen en rigtig god rødvin med god, bred frugt og en interessant smag med noter af kirsebær og ristet brød. Dertil fint integrerede fadnoter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 100 kr. flasken ved 2 flasker., Skjold Burne

Denne rødvin dufter og smager af Cabernet. Den er harmonisk og har en meget ren duft og smag af bær - især solbær. Det er en lækker, blød og rund vin med en lang eftersmag - en vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château La Bastide, Corbières, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

119,85 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin

Der er både kirsebær og hyldebær over duften, mens smagen er stor, fyldig, varm og meget lækker. Det er en moden rødvin med strejf af anis og en fin og behagelig frugtsødme til slut. Nyd den til en god kalvesteg, en ekstra god pastaret eller til milde, cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

San Fabiano Calcinaia, Chianti Classico, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

125 kr., Compagniet

En dejlig krydret rødvin med noter af eukalyptus i eftersmagen. Prisen er dog i overkanten, hvilket kostede den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Costes, Vignerons Tautavel Vingrau, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet

Kraftig, krydret rødvin på druerne Syrah, Carignan og Grenache. Der er dyb og varm frugt, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag - alt i fin balance. 15% alkohol, men ikke nogen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Vierge Romaine, Domaine Machard de Gramont, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

139,75 kr., Bichel Vine

Elegant og lækker Bourgogne-rødvin - faktisk lidt af et fund til prisen. Den har en liflig duft og et klart og fint billede af druen Pinot Noir. Skænk den let afkølet til en ikke alt for kraftig ret.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Lamotte, Pinot Noir, Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

179,5 kr., Premier Cru

Denne Bourgogne-rødvin har en god Pinot-smag, men vinen er meget let og mangler efter smagepanelets mening noget frugtfylde og struktur. Lidt stilk i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gocce, Feudi Salentini, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Ikke et ondt ord om denne rødvin. Den er tyk og fed som flasken, den er tappet på. Den har en meget blød og fyldig frugt og en sødme, som mange vil kunne lide. Okay, det er en "marmeladevin", som dedikerede vinnørder vil afsky. Så hold jer væk, nørder!

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Vida, Merlot, Ungarn, 2011, middel alkohol (14%)

275 kr., Laszlo's Vin

Det er Ungarns "Årets vinmager 2011", Péter Vida, der ejer vinhuset Vida, der har skabt denne rødvin på ren Merlot. Det fornægter sig ikke. Det er en blød og rund vin - sådan, som man kender rødvine på Merlot-druen - men den har også en forfriskende syre, der giver modspil til den bløde frugtsmag. Det er en elegant vin med bredde, saft og kraft - og mange facetter i eftersmagen. Lad den gerne ilte lidt i glasset før den første mundfuld. Den vil egne sig fortræffeligt til et stykke velstegt oksekød - og resten af flasken kan fx nydes til en skærefast gedeost.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vin af Kirsebær, Rancio, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2013, høj alkohol (14,5%)

279 kr., pris for ½ liter, Frederiksberg Vinimport

Det spanske ord rancio betyder harskhed, men i vinens verden er det blevet et ord for en smag, der opstår, når en vin opbevares længe, gerne udendørs, og påvirkes af luftens ilt. Sådan er denne vin, der er Frederiksdals fornemste vin. Den har lagret to år, først i glasballoner ude i solen og derefter på cognac-fade. Vinen har en guddommelig smag med blød, blød og intens kirsebærsmag med noter af karamel, dadler, tørrede frugter, nelliker ... ren slik! Mere VIN end kirsebær. Oplagt til vildt og ost ... og meditation.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Late Harvest, Santa Rita, Valle de Limari, Chile, 2013, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris for 50 cl, Amka

Superlækker, sød hvidvin på senthøstede druer af sorterne Moscatel de Alejandria og Gewürztraminer. Den har en fint krydret duft og en smag med honning, sød grape, pære, mandarin, blodappelsin ... Den smager simpelt hen god.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen