Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2015



Mancan, der kun kan fås på det amerikanske marked, findes som rødvin, hvidvin og boblevin.

Dåsevin til rigtige mænd

Nogle mænd, der godt kan lide vin, bryder sig ikke om at bestille et glas Pinot Noir ved bardisken, når de er i byen med gutterne - som alle snupper en øl.

Redningen er den nye dåsevin Mancan fra det amerikanske firma af samme navn.
Vin på dåse er ikke længere nogen nyhed, men det er til gengæld en dåsevin, som i den grad målrettet henvender sig til mænd. Alene navnet Mancan er jo ikke just særligt feminint.

Hold kæft, og drik


Bag på dåserne står der ord som ”hold kæft, og drik” og ”gør os en tjeneste - tal ikke om aromaen”.
Af Mancans hjemmeside fremgår det også, at firmaets holdning er, at vin er til for at blive knappet op og drukket - ikke for at blive sammensat med mad. Alt sammen selvfølgelig i et forsøg på at give vinen et lidt mere råt image. Mancan findes som rødvin, hvidvin og boblevin.
Vi hører gerne fra læsere, der har input til det med dåsevin og mænd. Skulle det fx virkelig være et problem at sidde med et glas Pinot Noir, mens vennerne knapper dåsebajerne op? Skriv venligst til info@vinavisen.dk.


Sauternes-vinen fra Château de Rayne Vigneau. Læg mærke til, at flasken har skruelåg - også i den ellers så traditionelle Bordeaux-kommune ser man fornuften i det lille låg. Og så er det endda rødt!

Svære tider for Sauternes

Engang kunne man nærmest ikke forestille sig andet end et glas sød Sauternes-vin til desserten.

I dag er udvalget af gode, søde vine stort, og priserne på mange af dem er lavere end prisen på en flaske Sauternes.
Det har betydet, at salgskurven for den legendariske, søde vin længe har været for nedadgående - trods det meget høje kvalitetsniveau vinene har holdt i de senere år.
Nogle Sauternes-producenter har af samme årsag valgt i højere grad at satse på tørre hvidvine.

Sælger til gåselever-firma


Hos den franske bank Crédit Agricoles har man valgt at gå en anden vej, når det gælder Sauternes-slottet Château de Rayne Vigneau, som banken har ejet siden 2004. Man har for nylig solgt hovedparten af aktierne i slottet til Trésor du Patrimonies - et firma, der sælger vin og delikatesser, og som har Frankrigs største onlinesalg af gåselever.
Og til gåselever er Sauternes-vin den traditionelle ledsager. Håbet er, at Trésor du Patrimonies kan sælge slottets søde vin sammen med gåseleveren og på den måde måske få forbrugerne til igen at få smag for Sauternes. Crédit Agricole beholder selv en lille del af aktierne.

Kampen om en film

I 1976 afholdtes den legendariske blindsmagning Judgment of Paris. Ved smagningen, der var arrangeret af den britiske vinskribent Steven Spurrier, var californiske vine oppe imod ædle Bordeaux-vine. Og det blev til alles forbløffelse californierne, der vandt.

Hele to filmselskaber ville i 2007 lave en film om smagningen, og det udviklede sig til en regulær strid mellem selskaberne med trusler om retssager samt et kapløb om, hvem der kom først på markedet med en film. Det blev filmen ”Bottle Shock” med Alan Rickman (alias professor Snape i Harry Potter-filmene) i hovedrollen som Spurrier.
Filmen, der fik premiere i 2008, fik en blandet modtagelse - ikke mindst af Spurrier, der mente, at han blev fremstillet som en snob. Og han truede med at lægge sag an for ”en ærekrænkende portrættering”.

Ny film om smagningen


I 2016 er det 40 år siden, den berømte blindsmagning fandt sted, og nu satser den anden filmproducent, der var med i kapløbet, Robert Kamen, på at påbegynde optagelserne til sin film, ”Judgment of Paris”, til næste sommer. Og som han understreger, så bliver dette den rigtige og definitive film om smagningen.
Kamen, der blandt andet står bag filmserien Karate Kid, laver da også filmen sammen med Steven Spurrier, som jo kender smagningen til mindste detalje.
Filmen er baseret på George M. Tabers bog ”Judgment of Paris”, og budgettet er på 12 millioner dollars (cirka 84 mio. kr.).

Hugh Grant som Spurrier?


Mens ”Bottle Shock” udelukkende handlede om smagningens sejrende californiske hvidvine - heriblandt den fra Chateau Montelena i Napa - vil den nye film handle om rødvinene.
Den vil blandt andet fortælle om, hvordan Napa-vinhuset Stag’s Leap Wine Cellars’s Cabernet Sauvignon vandt over vinene fra Château Mouton-Rothschild, Château Haut Brion og Château Montrose.
Hvem, der skal spille Steven Spurrier, er endnu ikke afgjort. Flere førende Hollywood-skuespillere har været oppe at vende - heriblandt Hugh Grant.
Som Robert Kamen med et glimt i øjet har udtalt til Wine-Searcher, vil han under alle omstændigheder vælge én skuespiller, der ser bragende godt ud - ellers får han bare vrøvl med Spurrier.


Det emmer af fin de siècle stemning i Le Clarence. Fra venstre mod højre ses sommelier Antoine Petrus, køkkenchef Christophe Pelé og prins Robert af Luxembourg, der er præsident for Domaine Clarence Dillon.

Slotsejer åbner luksusrestaurant

En ny luksusrestaurant har slået dørene op i hjertet af Paris, og ejeren er det franske firma Domaine Clarence Dillon - der også ejer Bordeaux-slottene Haut-Brion, La Mission Haut-Brion og Quintus.
Restauranten, hvis navn er La Clarence, er indrettet i en fornem ejendom fra 1895, og som gæst er man omgivet af det fine gamle interiør. Chefkokken er ingen ringere end Christophe Pelé, der tidligere har haft La Bigarrade, en restaurant, som har opnået to stjerner i Michelin-guiden. Og til at tage sig af vinkortet har man hyret Antoine Petrus, der i 2011 blev udnævnt til Frankrigs bedste sommelier, og som har haft sin gang hos den berømte spanske restaurant El Bulli. Det kan vist ikke gå galt …

Kun egne vine i tre måneder


I ejendommen er der også indrettet en meget fin vinkælder - foreløbig udelukkende med vine fra Domaine Clarence Dillons tre slotte. I de første tre måneder vil man kun skænke egne vine i gæsternes glas for at fejre 80 års jubilæet for købet af det første slot, Haut-Brion, i 1935.
Der er også en tilhørende vinforretning, La Cave du Chateau, ligeledes med slottenes egne vine.

To festklædte piger gav smagsprøver på den spanske kultvin Alaya Tierra. Snakken gik livligt ved de mange stande, og punktum for messen var uddeling af priser til de vine, gæsterne havde kåret som de bedste.

En stemningsfuld Julevinmesse

Der var en utrolig god og livlig stemning under den nyligt afholdte Julevinmesse i Hotel d’Angleterre i København. Og stemningen blev ikke mindre af, at omgivelserne var den smukke Palmehave, hvor de store spejle mangfoldiggjorde både gæster, glas og flasker.
Folk flokkedes om de mange stande, der bød på smagsprøver på vine i enhver farve og fra ethvert verdenshjørne - fra både store vinproducenter og små økologiske vinhuse.
Bag de mere end 35 stande stod enten producenterne selv eller den vinhandler, der solgte vinene på dansk jord.

Lærte nye vine at kende


Snakken gik ved standene og ved de små hyggelige borde rundt omkring i salen. Her blev der drøftet vin, vindistrikter, druer og sammensætning mellem vin og mad.
En af de gæster, vi talte med, havde taget turen ind fra Hillerød - og det havde hun ikke fortrudt:
- Det har været alle tiders oplevelse. - I hverdagen veksler jeg mellem to til tre forskellige rødvine, som jeg ved, jeg kan lide. Så det har ikke mindst været rigtig godt at få smagt en masse andre vine og få udvidet ”sortimentet” - og at kunne købe nogle af vinene med hjem med det samme.
Julevinmessen arrangeres af Svend Leth-Møller fra The Easy Company, og første udgave fandt sted i 2014.
En lille film fra sidste år på YouTube giver en god idé om stemningen og målet med messen.


En yard of ale, som har lagt navn til en af Storbritanniens fire bedste pubber. Foto: Wikipedia/ Magnus Manske.

De fire bedste pubber

Hvert år afholder organisationen Camra (Campaign for Real Ale) en konkurrence om Storbritanniens bedste pub.

Flere hundrede pubber deltager, og efter bedste salamimetode skæres antallet ned, indtil der kun er fire finalister tilbage.
Disse fire pubber, som Camra netop har offentliggjort navnene på, er Drovers Rest i West Pennines, Kelham Island Tavern i Yorkshire, Sandford Park Alehouse i South West og The Yard of Ale i Kent. Og de er valgt ud fra deres atmosfære, service og selvfølgelig gode øl.

Stadig flere mikropubber


En af pubberne, The Yard of Ale, er en af de mere end 200 mikropubber, der har slået dørene op i Storbritannien i det seneste års tid. Det er små uhøjtidelige pubber, hvor brygget som regel serveres direkte fra fad. The Yard of Ale er således indrettet i en gammel lade i byen Broadstair i Kent.
Hvilken af de fire pubber, der løber med titlen “Pub of the Year 2015”, bliver afgjort til februar.

Et meget højt glas


Yard of Ale er i øvrigt navnet på et højt og slankt ølglas, der netop er en ”yard” - et engelsk og amerikansk længde mål, der svarer til cirka 0,9 meter. Glasset slutter med en kugle forneden, så det kan ikke stå på et bord - hvilket heller ikke er meningen, da det gælder om at drikke indholdet uden at holde pause.
Glassets historie går helt tilbage til 1600-tallet, og den dag i dag afholdes der konkurrencer i, hvem der hurtigst kan tømme ”yarden”. Rekorden, som er optaget i Guinness Book of Records, er på 5 sekunder.
Det siges at være lidt af en balancekunst at få de sidste dråber med …


Provence, hvor det meste franske rosé fremstilles, er kendt for sine gode vine og sit smukke vin-landskab.

Rosé er også en mandedrik

De fleste reklamer for rosévin viser unge kvinder, der storsmilende skåler i den lyserøde vin. Det er da også de unge kvindelige forbrugere, der på verdensplan drikker mest rosé. Det viser en nylig undersøgelse fra vinrådet i Provence, Conseil des vins de Provence (CIVP).
Men rosé har i de senere år i høj grad rystet sit image som en kvindedrik af sig, og i visse lande er den blevet stadig mere populær hos mændene. Det gælder fx USA, Australien og Rusland, hvor der nu er lige så mange mænd, der hælder den lyserøde vin i glassene som kvinder. Og i Brasilien overgår mændenes rosé-forbrug ligefrem kvindernes.

16% mere rosévin


Glæden for rosévin har i det hele taget været på fremmarch både blandt mænd og kvinder. Ifølge CIVP er forbruget i løbet af de sidste 12 år steget med 20% på verdensplan - og produktionen af vinen med 16% for at kunne følge med efterspørgslen.
Sidste år blev der således fremstillet 24,2 millioner hektoliter rosévin - en stigning på 16% i forhold til år 2000.
Franskmændene er og bliver verdens største forbruger af rosé - her er hver tredje vin, der bliver købt, en rosévin. Det er da også i Frankrig, omkring 30% af al verdens rosévin fremstilles - i 2014 beløb det sig til 7,6 millioner hektoliter.
I Sverige er salget af vinen steget med gigantiske 750% siden 2003 og i Storbritannien med 250%.
En af de mange færdiglavede kalendere fra Master of Malt.

En julekalender kun for voksne

Når man hører ordet julekalender, tænker man straks på 24 små indpakkede stykker slik og legetøj.
Det er en noget anden julekalender, den britiske whiskyspecialist Master of Malt byder på. Men der er jo også voksne, der giver hinanden kalendergaver.
På onlineforretningens hjemmeside kan man enten købe en fiks og færdig kalender med 24 små glas med låg, hver indeholdende 30 cl whisky eller anden spiritus. Forretningen sælger nemlig også alle mulige andre stærke sager.

Sammensæt selv kalenderen


Priserne for julekalenderne spænder fra 100 pund (1063 kr.) til 1000 pund (10.630 kr.) for ”The Old & Rare Whisky Advent Calendar”. Luksus-kalenderen indeholder udelukkende fine whiskyer, der er mellem 23 og 40 år gamle.
Men man kan også på en særlig side sammensætte sin egen personlige kalender ud fra Master of Malts 3712 forskellige flasker spiritus.

En kasse med kalenderlåger


Før man kaster sig ud i at fylde kalenderen med stærke dråber, kan man begrænse antallet af flasker via en række søgekriterier. Ud over prisniveau, årgang, alkoholindhold osv. kan man også sætte kryds ud for en eller flere spiritustyper. Og så kan man ellers more sig med at lægge gaver i kurven. Hver gang, man klikker på kurven, kan man se, hvor stort et beløb, man har soldet for. De små glas leveres selvfølgelig i en kasse med kalenderlåger.
Master of Malt sender også til Danmark.

De heldige engle

I sidste uge nævnte vi ”englenes andel” - et udtryk man bruger om den fordampning, der sker, når cognac og whisky ligger på fade.

Og englene får faktisk en hel del spiritus at fornøje sig med. Ifølge The Drinks Business fordamper der mellem 2 og 20% af en whisky, der ligger og fadmodner - afhængig af, hvor længe modningen står på. Tre år er minimum, men nogle whiskyer ligger på fad i flere årtier.
Det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der blandt andet ejer de to store skotske whiskymærker Johnnie Walker og Bell’s, har længe syntes, at englene har det lidt for godt. Firmaet har derfor bedt forskere ved Centre for Timber Engineering ved Edinburgh Napier University om at prøve at finde frem til en måde at formindske fordampningen på.

Har forbedret fadet


Det er nu lykkedes - ikke ved hjælp af et nyt smart fad, men ved at forbedre et eksisterende fad. Det har forskerne kun kunnet gøre ved at have udført nøje undersøgelser af træet og af, hvordan det reagerer under forskellig påvirkning. Hvordan præcis de har forbedret fadet er endnu ikke offentliggjort. Men ét slår de fast, og det er, at de ikke har brugt lim eller andre stoffer til at tætne træet med.
Forsøg med modning af whisky på det forbedrede fad i kortere perioder har givet gode resultater. Nu vil man så forsøge sig med en modningsperiode på ti år - først da vil man for alvor kunne se, hvor meget mindre whisky, der tilfalder englene.
Som professor Abdy Kermani, som ledede forskningen, sagde, så ville det forberede fad måske ikke ligefrem sikre ham en plads i Himlen, men det vil være til gavn for den 5 milliarder pund (cirka 53 mia.) store skotske whiskyindustri.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyt fra den danske vinbranche

* Grand Cru Wine har optaget importen af champagne fra Robert Moncuit i Le Mesnil-sur-Oger.

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


353 I Dons ved Kolding ligger Skærsøgaard med sine 15.000 vinstokke på 5 hektar marker (foto © Skærsøgaard Vin).


Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og en flaske solbærrom. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ciocobazzi, Lambrusco, Emilia, Vino Frizzante, Rosso Amabile, Italien, lav alkohol (7,5%)

60 kr., Lago Import

Lambrusco er jo en rigtig bare-ned-i-halsen vin. En let boblende rødvin, der bare kalder på et glas til. Dette her er en god en af slagsen med let mousse og en saftig smag med en lille sødme. Man har det bare godt med den.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hungaria, Rosé, Extra Dry, Ungarn, lav alkohol (12%)

90 kr., Laszlo's Vin

Til prisen en rigtig god boblevin med en fin laksefarve. Vinen har fine, stadig bobler og en frisk smag med noter af fersken, æble, mandarin og citrus.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Llopart, Cava, Brut, Spanien, 2013, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Om 2012-årgangen skrev vi: "Rigtig god boblevin på de traditionelle Cava-druer Macabeo, Xarel-lo og Parellada. Den har ganske små, fine bobler og en god mousse i munden, og smagen er blød med tilpas syre og en lille sødme. Dertil fine noter af brød og gær. Lang eftersmag." Det samme kan vi skrive om den nye årgang. Og vi kan tilføje, at vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Vintage Champagne, Brut, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)

399 kr., Irma

En superlækker årgangs-champagne, der bare har det hele. Fine, stadige bobler, god, blød frugt, nogter af gær og toast, tilpas syre og en lille sødme. Stort, stort! Oplagt til klokken tolv nytårsaften.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

CV2, Klein Constantia, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Amka

Typisk Sauvignon Blanc - en vellavet hvidvin, frisk, fint krydret, med god druesmag og en lang eftersmag. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Herxheimer Himmelreich, Weingut Familie Petri, Chardonnay, Pfalz, Spätlese, Tyskland, 2013, lav alkohol (13%)

Interessant hvidvin - en Chardonnay fra Tyskland. Og en ganske dejlig vin, frisk og aromatisk, blød og lækker og med en lille sødme. I smagen noter af fersken og abrikos. Der er også en tydelig smag af egetræ fra fadlagringen i barriques, men fadnoterne er fint integrerede.

stjernestjernestjernestjerne

Pajzos, Groupe Clinet, Furmint, Tokaj, Ungarn, 2014, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89,25 kr., Propperiet

Frisk og mild hvidvin på den ungarske drue Furmint. Den har en fin, lille krydret tone og lang eftersmag. Helt billig er den dog ikke kvaliteten taget i betragtning. Flasken har skruelåg.

,
stjernestjernestjernestjerne

Pajzos, Groupe Clinet, Dry, Tokaj, Ungarn, 2014, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89,25 kr., Propperiet

Frisk og mild hvidvin på den ungarske drue Furmint. Den har en fin, lille krydret tone og lang eftersmag. Helt billig er den dog ikke kvaliteten taget i betragtning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Excellence, Laudon Chusclan Vignerons, Côtes Rhône Villages Laudun, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

138 kr., MikelechVin.dk

Hele Rhônedalens kompagni af grønne druer stiller op i denne flotte hvidvin: Grenache Blanc, Claiette, Vigonier og Roussanne, og tilsammen danner de en vin i fin balance. Vinen har en lækker, moden frugtsmag med fint integreret fad.

stjernestjernestjerne

Pierre Lamotte, Chardonnay, Saint-Véran, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

165 kr., Premier Cru

En meget let og enkel hvidvin med mere citrus end egentlig Chardonnay. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Achleiten, Domäne Wachau, Riesling, Smaragd, Wachau, Østrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

En meget flot hvidvin med hele Riesling-druens pragt. Vinen har en kraftig duft og en kompleks druesmag med fint krydrede noter af fersken og abrikos, et lille strejf af honningsødme, mineralske noter og tilpas syre. Ordet Smaragd er navnet på det højeste kvalitets-trin i Wachau ved Donauflodens bred. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vibracions, Catalunya, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr. flasken, Barrique Vin

Dette er en udmærket rosévin til prisen for en flaske - og lidt af et kup til prisen ved 6 flasker. Den er fremstillet på en blanding af Garnatxa negre og Tempranillo. Det er en tør og frisk vin med fine noter af modne ribs og hindbær. Den har desuden en flot mørk rosa farve, hvilket jo også er værd at tage med. Drik den til en god kyllingeret, en mild pastaret eller til en let kødret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Hubertshof, Rosé, Pinot Meunier, Mosel, Tyskland, 2014, lav alkohol (13%)

135 kr., pris ved 6 flasker: 124,17 kr., Vintjenesten

En ret sødlig rosévin på økodruer. Vinen har en sart laksefarve, en god duft og en frisk druesmag med en lille prikken på tugen. Måske har producenten tilstræbt et indhold af kulsyre i vinen for at gøre den frisk - måske skyldes den prikkende fornemmelse en eftergæring i flasken og kan opfattes som en fejl. Vi vælger at tro på det første ... Helt billig er vinen ikke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Black River, South Eastern Australia, Australien, 2014, høj alkohol (15%)

49,95 kr., Fortium

Til prisen en pæn frikadelle-skubbende rødvin på druerne Syrah og Cabernet Sauvignon. Den god frugt og meget alkohol uden spritkant. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo Sani, Cannonau, Sardinien, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, VinMedMere.dk

En rødvin med struktur og rygrad. Den har fyldig frugt - kirsebær, blommer, kanel og nelliker. Den smager som en honningkage uden honning og kage, lød det fra smagepanelet. I slutningen et lille bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Plans, Santa Duc, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)

69,75 kr., pris ved 12 flasker 59,75 kr., Bichel Vine

Vellavet rødvin i fin balance. Den har bred og blød frugt og fint krydderi - og en rimelig pris ved tolv flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duette, Viña Indomita, Maipo Valley, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 49): 59 kr., Kvickly

Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Carmenère er slet ikke så tosset, tilbudsprisen taget i betragtning. Den har en blød, frugtagtig smag med noter af kirsebær og blommer, en venlig sødme og et lille bid i eftersmagen, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bellflower, Zinfandel, Californien, USA, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., Multi Wine

En meget dejlig rødvin på økodruer. Det er en vin med en god struktur, bløde tanniner og en bred druesmag. Dertil en charmerende, lille sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjerne

The Waxed Bat, Andean Wineyards, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

Den voksede flagermus - et mystisk navn til en rødvin. Men det har noget at gøre med vinmageren Rodolfo Sadlers barndomsminder om hans bedstefars vinkælder med voksede (med segllak) flasker og flagermus. Vinen er lavet på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Malbec, og i smagen er der god, fyldig frugt og en markant sødme. Begge dele forsvinder dog hurtigt i en tør, let bitter eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Black Stump, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En forførende rødvin med chokolade i duft og smag - men også med masser af frugt. Smagen er koncentreret med noter af søde blå blommer og druer. Eftersmagen er lang og lækker - og vinen er et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Cuvée Les Schistes, Château de Caladroy, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

En ret let rødvin med god frugt, bløde tanniner og en masse krydderi, der minder om bakkerne i markerne på nordsiden af Pyrenæerne. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Matulán, Bodega Obalo, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

En ret let rødvin - let også at drikke. Den fylder ikke så meget, men har en venlig, blød og ren frugtsmag med et lille bid i slutningen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Old Mac, The Lindsay Collection, Merlot, Barossa Valley, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)

109 kr., Vinkrogen

En flot og fyrig rødvin med masser af frugt, en fin syre og en lang og let krydret eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château La Pirouette, Cru Bourgeois, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris ved 12 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En dejlig og typisk rød Bordeaux med en fint krydret duft med noter af ren lakrids og en blød, tør og kompleks smag med god frugt og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L.A. Cetto, Nebbiolo, Valle de Guadalupe, Baja California, Mexico, 2010, middel alkohol (13,5%)

Spændende rødvin fra Mexico. Den har masser af frugt, bløde tanniner, krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Padri, Domaine Boudau, Côtes du Rouissillon Villages, Frakrig, 2013, middel alkohol (14%)

Bred, fyldig og flot rødvin. Med sin intense, men også bløde frugt og sit lille bid i slutningen oplagt til julens fede retter. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château la Haye, Famille Cardon, Cru Beourgeois, Saint-Èstephe, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Delikat rødvin med klar Bordeaux-karakter, lavet på den traditionelle drueblanding Cabernet Sauvignon, Merlot, Verdot og Malbec. Den er tør, med god frugt og lang eftersmag. Dekantér gerne vinen en time før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cascinotto, Claudio Alario, Nebbiolo, Alba, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

195 kr., Compagniet

Elegant rødvin med en liflig duft og en vidunderlig smag med bredde, dybde og længde. Der er bløde tanniner, fint krydderi, chokolade, tjære og godt integreret fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brunaio, Castellani, Brunello di Montalcino, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

299,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 229,75 kr., Skjold Burne

Dette er en Brunello-rødvin i topform. Den har en dejlig frugtduft med noter af sveskeblomme, mens smagen er elegant og kompleks, fuld af mørke bær og med afrundede tanniner. Det er en af de vine, man lige skal have et glas mere af. Nyd den til en luksus-oksebøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano Amarone, Fabiano, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2010, høj alkohol (15,5%)

379,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 279,75 kr., Skjold Burne

En rødvin, der leder tankerne hen på jul og andesteg. Det er nemlig lige præcis, hvad den egner sig til - også rødkålen kan den klare. det er en vin, der spiller med musklerne, men det er også et stor, varm og kompleks vin, hvor frugt og krydrede noter går op i en højere enhed. Ud over julemaden vil den også egne sig fortræffeligt til krydrede kødretter og kraftigt smagende oste.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Senhora do Convento, Unipessoal, LBV Portvin, Portugal, 2003, høj alkohol (19,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Granvino

Denne sent aftappede portvin er ikke SÅ sød. Her er ikke noget med figner, dadler og kandiserede frugter. Vinen kan næsten serveres til mad, i hvert fald til kraftige oste. Ingen spritkant. Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Original Solbærrom, Oskar Davidsen, Danmark, høj alkohol (21%)

99,75 kr., på tilbud indtil 31. december, Skjold Burne

Denne solbærrom er fremstillet siden 1888 efter nøjagtig den samme opskrift. Ud over solmodne solbær indeholder rommen Jamaica-rom og forskellige urter. Mums, lød det fra smagepanelet. Det er nemlig en meget lækker sød sag - der dog ikke bare er sød men også har karakter. Den dufter og smager af modne solbær og brombær med et lille krydret strejf til slut. Nyd den, som den er, til gorgonzola eller til en sød dessert.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen