Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2015

OBS! Næste udgave af VinAvisen udkommer

allerede fredag d. 25. december.

VinAvisens store champagne-smagning

Nytåret er lige om hjørnet, og så skal der bobler i glassene. Så ud over vores almindelige vinanmeldelser bringer vi i denne uge en stor temasmagning af champagner. Nedenfor kommer der fem postkort fra Champagne-distriktet, og nederst på siden finder man anmeldelserne af de i alt 45 champagner.


Den lille vinby Monthelon i Vallée de la Marne ligger idyllisk i en dal omgivet af vinmarker. Byen har fået tilnavnet ”balcon de la Champagne” - Champagnens terrasse. Foto: CIVC / Michel Guillard.

1. postkort fra Champagne

Drueavlerne og de 300 champagnehuse


Champagne er Frankrigs nordligste vindistrikt og med sine 33.700 hektar vinmarker også landets næststørste efter Languedoc-Roussillon. Markerne ejes fortrinsvis af de omkring 20.000 drueavlere, der leverer druerne til de i alt 300 champagnehuse. Her forvandles druerne hvert år til omkring 300 millioner flasker champagne.
Distriktet er inddelt i fem underdistrikter, Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims og Vallée de la Marne, og dets hovedbyer er Reims og Épernay.
Champagnens historie går tilbage til 1600-tallet - til dengang, da benediktinermunken Pierre Pérignon fandt frem til en metode til at beholde boblerne inde i flaskerne. Man kan læse mere om den historiske baggrund og fremstillingen af champagne i VinAvisens onlinebog ”Vin for begyndere”.


Til højre i billedet kan man for alvor få et indtryk af den hvide kalk i Champagnes undergrund. Foto: CIVC / Michel Guillard.

2. postkort fra champagne

Den uundværlige hvide kalk

Champagne-vinene er kendt for deres friske syre og elegance, hvilket i høj grad skyldes distriktets klima og jordbundsforhold.
Det kølige klima i dette nordlige område forlænger druernes modning - hvilket igen giver druer med et højt syreindhold.
Og så er der jordbunden, som er rig på kalk. For 65 millioner år siden var området dækket af hav. Da vandet forsvandt, efterlod det en kalkrig undergrund, skabt af lag af fossiler.
Den hvide kalk er med til at holde på den sparsomme varme og reflektere sollyset op under drueklaserne - noget, der er absolut nødvendigt for at druerne kan modne i de relativt lave temperaturer.



Hos champagnehuset Veuve Clicquot kan man besøge kældrene, hvor champagnerne opbevares, Foto: CIVC / Yvon Monet.

3. postkort fra Champagne

8 kilometer underjordiske gange


Kalkgrunden udnyttes også på anden vis. I 200-tallet, da romerne dyrkede vin i området og anlagde Reims, brugte de kalksten som byggemateriale. De brød kalken fra undergrunden og skabte derved store grotter forbundet af flere kilometer lange gange.
I dag bruger champagnehusene disse underjordiske rum og gange til opbevaring af deres champagner.
Den nok mest imponerende af disse kældre tilhører Champagnes ældste hus, Ruinart, der har fremstillet champagne siden 1729. I de i alt 8 kilometer lange kældergange ligger husets fornemme vine og modner. Også Veuve Clicquot har et imponerende kælderanlæg, som man kan se ved selvsyn, hvis man besøger champagnehuset.


Høsten af Chardonnay-druer er i fuld gang. Foto: Wikipedia / Michel Hetier.

4. postkort fra Champagne

De tre champagne-druer


Der bruges tre forskellige druer til champagne: hvidvinsdruen Chardonnay samt de to rødvinsdruer Pinot Noir og Pinot Meunier. Navnet på sidstnævnte er fransk for Møllerens Pinot – undersiden af bladene på vinstokken ser nemlig ud, som om de er blevet drysset med mel.
De fleste champagner indeholder alle tre druer, men der findes også champagner udelukkende på de to rødvinsdruer, hvilket fremgår af ordene ”Blanc de Noirs” - hvid(vin) af sorte druer på etiketten. Og så er der champagner kun på Chardonnay. På etiketten vil der da stå ”Blanc de Blancs” - hvid(vin) af hvide (grønne) druer.
Og nu vi er ved betegnelserne, så findes champagne i både tørre og søde udgaver. Fra den sødeste til den tørreste: Doux, Demi-Sec, Sec, Extra sec, Brut, Extra-Brut og Brut Nature.


5. postkort fra Champagne

Satser på Asien og USA


Selv om der skænkes rigtig meget champagne i glassene nytårsaften, til studenterfester, fødselsdage osv., har de ædle bobler fået stigende konkurrence fra andre mousserende vine. Inden for Frankrigs egne grænser gælder det crémanterne fra især Alsace og Bourgogne, mens konkurrencen fra udlandet blandt andet kommer fra den spanske cava og italienernes prosecco.
Det er vine, der ofte fremstilles på nøjagtige samme måde som champagne med anden gæring på flaske - og vine, hvis priser er langt lavere.
Den verdensomspændende økonomiske krise, der tog sin start i 2008, fik også mange forbrugere til at fravælge de dyre champagner.
I Frankrig er salget af champagne således faldet fra 37 millioner flasker i 2012 til 20 mio. flasker i 2014. Og hvor champagnehusene tidligere satsede på at få afsat de fleste flasker på hjemmemarkedet og i resten af Europa, er fokus nu rettet på USA og det store asiatiske marked.
Men bare rolig, der er rigeligt med flasker til det europæiske marked - og spændende flasker. Ud over de store og berømte champagnehuse findes der et stigende antal små selvstændige champagneproducenter - ofte drueavlere, der har valgt selv at fremstille boblerne, tappe dem på flasker og sælge dem til mere menneskevenlige priser.

Vin som på Jesus tid

Jesus og hans disciple kan meget vel have nydt hvidvin fremstillet på Marawi-druen. Det mener i hvert fald et hold forskere ved Ariel universitetet i Israel, som nu i samarbejde med vingården Recanati i Hefer-dalen har genskabt den 2000 år gamle vin.
Lederen af projektet er ønologen Eliyashiv Drori, som har identificeret mere end 100 gamle lokale druer - heriblandt hvidvinsdruen Marawi, også kaldet Hamdani.

Druekerner i æselpærer


Dna-analyser af druekerner fra æselpærer dateret til omkring år 10. f.Kr. viser, at druen eksisterede allerede dengang, og at der højst sandsynligt også blev fremstillet vin på den.
Nu har Recanati ifølge New York Times frigivet 2480 flasker Marawi-hvidvin årgang 2014 til salg. Salget begrænser sig dog i første omgang til ti restauranter i Tel Aviv.

En lettere skræmmende oplevelse

Taste4 er et nyt britisk online-vinfirma, der satser på salg af vine fra små producenter rundt om i verden - vine, som man normalt ikke ser på supermarkedshylderne.
Forretningen har derfor fået udført en stor forbrugerundersøgelse for at finde frem til, hvordan disse mindre kendte vinene bedst markedsføres på hjemmesiden.
2000 vindrikkende briter er blevet spurgt om deres forhold til at købe nye og ukendte vine.
Briterne vil rigtig gerne købe vine, som de ikke før har smagt, men undersøgelsen viste, at 45% af dem alligevel holder sig til druer, de kender, som fx Sauvignon Blanc og Chardonnay.
En væsentlig årsag er, at de beskrivende ord på flaskernes bagetiketter og i markedsføringsmaterialerne er ukendte for mange briter - hvilket gør det overvældende, ja, nærmest lettere skræmmende, som 25% af deltagerne ytrede, at gå på jagt efter nye vine.

Terroir er en appellation


Kun 20% af deltagerne vidste fx, hvad det vil sige, at en vin har ”ben” - de fede striber, man nogle gange ser drive ned af glassets inderside, når man har slynget vinen rundt. 33% mente, at det betød ”en kraftig vin med spark i”.
Og kun 23% forstod meningen af ordet ”terroir” - vinens klima- og jordbundsforhold. 5% troede, at det refererede til en appellation.
Adspurgt om, hvilke ord de 2000 deltagere i undersøgelsen selv anvendte, når de talte om vin, var det kun 3%, der brugte ordet ”terroir”, 21%, der anvendte ”bouquet” og 11%, der ville tale om en vins ”næse”.
Når det gjaldt udtrykket en ”herbal” duft, var der kun 2%, der ville benytte et sådan vinord.
Taste4 har på baggrund af undersøgelsen lavet en topti liste over de vinord, som en stor del af de britiske forbrugere ikke kender til. Og samtlige af disse ord er nu slettet fra vinfirmaets hjemmeside.

Stigende interesse for lokale bobler

Som nævnt i sidste uge fremstiller vinproducenterne i Sydengland mousserende vine af høj kvalitet. Klima- og jordbundsforhold er perfekte til bobler - hvilket da også har fået Taittinger, som det første champagnehus nogensinde, til at købe jord i Kent for at fremstille fornemme mousserende vine på britisk jord.
Briterne har i stigende grad også fået øjnene op for de nationale bobler. Og det, at et champagnehus vil lave boblevine i Sydengland, er uden tvivl med til at skærpe interessen yderligere.

Stadig lang vej


Hos den store britiske supermarkedskæde Waitrose har man mærket opsvinget i salget af engelsk mousserende vin. Sidste år steg det med 367% i forhold til 2013 - ganske vist fra et meget lavt udgangspunkt. Og i 2015 er salget steget med 393%.
Ifølge The Drinks Business har hver 50. brite i årets løb sat en flaske engelske bobler på bordet ved festlige lejligheder frem for champagne og andre mousserende vine - som dog således stadig er det foretrukne valg.
Waitrose har 100 engelske vine i sit sortiment, hvilket er det største antal blandt de britiske supermarkedskæder. Herhjemme er der, ligesom i mange andre lande, meget langt mellem flaskerne med engelsk vin - både dem med og uden bobler.



En af de flasker, der var sat til salg på auktionen. Den gik for det, der svarer til 5600 kr.

Kurniawans vine solgt

I sidste uge nævnte vi, at 417 flasker forfalsket vin fra storsvindleren Rudy Kurniawans vinkælder blev knust i en stor container. De resterende 4711 fornemme flasker vin, som specialister i svindelvine havde givet det blå stempel, er nu blevet solgt på to online-auktioner hos auktionshuset Gaston & Sheehan i Texas.
97% af de mange flasker blev solgt, og til sammen indbragte de 1,5 mio. dollars (cirka 10. mio. kr.), som ubeskåret vil gå til ofrene for Kurniawans svindel.

Havde forventet mere


Auktionshuset havde ikke på forhånd sat en vurdering på de enkelte vine, ligesom køberne ikke skulle betale salær. Men de 10 mio. kr. var under det, man havde forventet, vinene ville indbringe. Vi taler trods alt om flasker fra det, der af flere er blevet kaldt for ”verdens fornemmeste vinkælder”. Højeste hammerslag på 45.200 dollars (311.000 kr.) gik for tre flasker Domaine de la Romanée-Conti 1911.

Kan specialisterne have taget fejl?


Gad vide, om byderne har holdt sig tilbage af frygt for, at nogle af vinene alligevel var falske? Det er jo tidligere sket, at vurderingsfolk i auktionshusene ikke har kunnet gennemskue, at en vin ikke var den ægte vare.
Svindel-specialisterne kan vel også tage fejl … Og hvis de kan det, så er det jo også muligt, at et par fornemme flasker til tocifrede tusindebeløb har måttet lade livet i containeren … Hvilken grusom tanke!

Gallo har vokseværk

I 1933 grundlagde de to brødre Ernest og Julio Gallo deres vinhus i Modesto, Californien. I dag er E. & J. Gallo verdens største familieejede vinhus. Det drives af fire generationer Gallo, har 5500 ansatte på verdensplan og fremstiller 80 forskellige vinmærker. Og de mange vine eksporteres til mere end 90 lande.
Familien ejer i alt fjorten vinhuse i staterne Californien og Washington - og nu har den netop købt nummer femten, Ranch Winery i Napa Valley.
Med nyerhvervelsen kan Gallo tredoble sin vinproduktion i Napa. Ranch Winery ejer 28 hektar vinmarker og har kapacitet til at kunne fremstille 55 mio. flasker vin årligt.


Tinta Negra Mole. Foto: Wines of Portugal.

Input om madeira og druer

I sidste uge nævnte vi, at de vigtigste druer til fremstilling af madeira er Sercial, Verdelho, Bual og Malvasia.

I den anledning har Litta Larsen, der driver vinfirmaet Agenzia Larsen i Rom, skrevet til os, at den mest plantede drue på Madeira i dag ikke er nogle af disse fire druer, men derimod den blå drue Tinta Negra Mole. Og sådan har det faktisk været, lige siden vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen af de europæiske vinmarker.
- Desværre giver Tinta Negra Mole ikke madeiraer af nær så god kvalitet som de fire ”noble” druer, I nævner, skriver Litta Larsen.
- Det ville være skønt, hvis man som forbruger gik mere efter de flasker, hvor der står en af de noble druer på etiketten, da det normalt er de bedste vine. Jeg er selv en stor fan af madeira, som nok giver de mest holdbare vine i verden. Selv når man har åbnet flasken, kan den holde sig frisk i flere uger - ja, endog måneder.

Gin runder 10 mia. kr.

Engang lå gindestillerierne tæt i Londons gader - og det er de så småt ved at gøre igen. Som nævnt i uge 47, er antallet af gindestillerier i Storbritannien steget fra 116 til 184 mellem 2010 og 2014, og de fleste af dem ligger i den britiske hovedstad.
Og destillerierne har intet problem med at komme af med ginnen. Alene briterne har ifølge en undersøgelse udført af analysefirmaet Mintel drukket 29 millioner liter gin i 2015. Det betyder, at salget af gin for første gang runder 1 milliard pund (cirka 10 mia. kr.) - en stigning på 25% i forhold til 2012.
Salget forventes at stige yderligere og nå op på 1,3 mia. pund (cirka 13. mia.) i år 2020.

"Mors ruin"


Engang blev gin udelukkende anset for en spiritus for ældre mennesker, og den har længe haft tilnavnet ”Mother’s ruin”. Men opsvinget i salget skyldes i høj grad, at de yngre briter i alderen 18 til 35 år i stigende grad hælder gin i glassene.
Gin er en såkaldt hvid spiritus - altså en klar, farveløs spiritus. Og salget af hvide spiritusser har i det hele tager vind i sejlene i øjeblikket i Storbritannien.
Salget af vodka, som stadig er den mest populære hvide spiritus blandt briterne, er steget med 8% i løbet af de sidste fem år og udgør i dag 61% af Storbritanniens hjemlige salg af hvide spiritusser.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyt fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Peter Pulawski.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter Pulawski (f. 1963) er dansker, svensker og polak. Han er født i Norrtälje i Sverige med en svensk mor og en polsk far, opvokset i Danmark og siden 1976 dansk statsborger.
Efter studentereksamen på Niels Steensens Gymnasium studerede han ved Lunds Universitet og tjente blandt andet sine penge som fredagshjælp i Systembolaget i Malmö, hvor han for første gang professionelt oplevede vinens verden.
Tilbage i København i 1986 fik han job i forskellige vinhandeler – og blev for alvor vinmand.
I 1989 fik Polen demokratiet og den liberale økonomi tilbage, og sammen med sine to yngre brødre dannede Peter Pulawski et firma, der eksporterede forskellige varer til Polen. Det var computerudstyr, men også kaffe, vaskepulver, ris – og mest komaver (kalun) til den yderst delikate polske oksemavesuppe, Flaki.
Men han ville også vende tilbage til vinbranchen, og i 2001 solgte han sin første flaske vin fra sin egen butik i Warszawa, hvor han var administrerende direktør, lagermand, sælger og bybud. I dag er den lille butik vokset til 20 butikker rundt om i Polen. Tolv af dem er hans egne, en er en agentur-butik, og så er der syv franchising-butikker. Derudover har han også et større online-salg. I alt ligger salget på 350.000 flasker og 15 millioner kr. årligt. Virksomhedens navn er Dobre Wina, hvilket helt enkelt betyder ”gode vine”.
I 1991 blev Peter Pulawski gift med sin polske Nina, og sammen har de to drenge, Christian og Julian, som han taler dansk med. Når Danmark og Polen spiller fodbold, holder han med Danmark. Ellers holder han med Polen – også når Polen spiller mod Sverige.
Adresse: Dobra Wina, Grand Cru, Ul. Wyczolki 46, PL-2820 Warszawa, Polen, tlf.: 00 48 509 49 97 70, e-mail: peter@dobrewina.pl, www.dobrewina.pl.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvorfor er der låg på glassene?

- En af mine gode arbejdskolleger har været så sød at forære sin far dette dejlige sæt, skriver Kim Melchiorsen. - Men hvorfor er der låg på glassene? Har det noget at gøre med bevarelse af whiskyens aroma?
Ja, det er rigtig gættet, og ifølge Ulrik Bertelsen fra Whisky.dk er det typisk sådanne glas, destilleriernes ”whiskynose” (whiskynæse) bruger, når han eller hun skal kvalitetstjekke fadprøverne. Ofte er der gang i mange prøver på én og samme tid, og så er lågene med til at bevare aromaen i glassene.

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


356 I en engelsk kro er der gang i kridtpiberne og vin (eller øl?) i krusene (1800-tals maleri).


Nedenfor ses ugens mange vinanmeldelser - 65 i alt - hvoraf de 45 udgør VinAvisens store champagne-smagning. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Meran, Cantina Meran Burggräfler, Pinot Bianco, Südtirol-Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., Fortium

En meget lækker hvidvin, der smager godt af druer og med fint krydderi. Dertil en blød syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Piero Busso, Langhe, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

145 kr., Compagniet

Hvilken herlig hvidvin. Den dufter af karambole og grapefrugt og har en lækker, fyldig og frisk smag - også med noter af grape. En harmonisk vin, der har en stor spændvidde, når det gælder mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bremmer Calmont, Franzen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2014, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., Propperiet

Lækker hvidvin med en blød, let cremet Riesling-smag. I smagen en udmærket sødme, fint krydderi og mineralske noter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Woodpeak Hills, Zinfandel, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

38,95 kr., Aldi

En meget enkel rødvin, der for så vidt er okay - der er bare ikke så meget vingefang i den. Til gengæld er den utrolig billig. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Canelo Estate, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

44,95 kr., Aldi

En god hverdags-rødvin, der hænger godt sammen og er nem at drikke. I slutningen et lille bid, der gør den fin til mad. Til den lave pris lidt af et fund. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château La Tonnelle, Haut-Médoc, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

59,95 kr., Philipson Wine

Dette er en klassisk rød Bordeaux-vin - og en ualmindelig god én til prisen. Den er forholdvis let og velkomponeret med god frugt og tilpas tanniner. Nyd den fx til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Il Sole, Sicilien, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., Barrique Vin

En frisk rødvin med en intens duft af hyldebær og en smag, hvor frugt og tanniner er i god balance. Og så har vinen en god syre, der vil gøre sig godt til flæskesteg og anden fed julemad. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

30 Mile, Quarisa, Shiraz, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,50 kr., A Vinstouw

En god duft møder næsen, og en dejlig smag møder munden. Vinen har bred frugt og bløde tanniner, fint krydderi og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rex Mundi, Vindivin, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., AndrupVin.dk

En vin til den søde side, fremstillet på druerne Syrah og Grenache. Men den er ikke kun sødlig; den har også blød frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kune lide. På etiketten er der en væmmelig djævel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henri Boudau, Domaine Boudau, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

115 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center

Flot rødvin med både dybde og fylde i den bløde frugtsmag. Dertil lidt sødme og krydrede noter, der gør vinen fin til mange (kød)retter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Liberalia, Tempranillo, Toro, Spanien, høj alkohol (14,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Elegant og meget lækker rødvin. Den er tør, har bred og saftig frugt, bløde tanniner og gode fadnoter fra tolv måneder på amerikansk eg.

stjernestjernestjerneØ

Lorenzo Nifo, Aglianico, Taburno, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

129 kr., Rudersdal Vin

Pæn rødvin på økodruer. Smagen har krydrede noter og en lidt "firkantet" syre, der til en vis grad prøver at dominere den bløde frugt. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

El Prímer Paso, Dominio del Bendito, Tempranillo, Toro, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Fortræffelig rødvin med blød, moden og krydret smag og med fint integrerede fadnoter. Man går sjældent galt af en rødvin fra Toro.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edizione Cinque Autoctoni, Fantini Farnese, Vino Rosso, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Spændende, ufiltreret rødvin med dyb og bred frugt, fint krydderi, en lille sødme og tilpas syre. Vinen er fadlagret og fremstillet på druerne Merlot, Sangiovese, Montepulciano d'Abruzzo, Primitivo, Negroamaro og Malvasia Nera.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Varvàra, Castello di Bolgheri, Bolgheri, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

Superlækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Petit Verdot. Vinen har en blød, elegant smag med noter af mørke bær og fint krydderi. En vin i god balance og en stor nydelse. En forførende rødvin.

stjernestjernestjerne

Acinatico, Stefano Accordini, Amarone delle Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (16,5%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 219 kr., Jysk Vin

16,5 procent! Er der en spritkant? Ja, i den grad. Bag spritten ligger der fyldig frugt, bløde tanniner og noget sødme. Lige en vin til et specielt publikum, der mere går efter rusen end efter nydelsen af elegance og velsmag i et godt glas, der kan skænkes til mad.

stjernestjernestjerne

Bricco Visette, Attilio Ghisolfi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)

349 kr., Irma

På sin vis en udmærket Barolo, men dels er den meget dyr, dels skulle den nok være nydt for et par år siden. Den har en lidt tilbageholdende frugt og markante tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Lamotte, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

469 kr., Premier Cru

Elegant Bourgogne-rødvin med en dejlig duft og smag af druen Pinot Noir. Den har frisk frugt, tilpas syre og en lille sødme. Dertil fin krydring. Den smager simpelt hen godt, men billig er den jo ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rerum, Sartori, Recioto della Valpolicella, Italien, 2012, lav alkohol (13%)

165 kr., pris for 50 cl, Amka

Ikke nogen sliksød rødvin, men en vin med en elegant sødme, der afbalanceres med en god syre. Der er lidt "blomme i madeira" over den. God til en ikke alt for sød dessert, fx en nøddekage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Senhora do Convento, 10 Years Tawny Portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Granvino

Blød og lækker, sød og dejlig. Noter af rosiner, figner, nødder og tørrede frugter - abrikos. En dejlig portvin.

Champagne-smagningen

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sélection, Abel Jobart, Pinot Noir, Champagne, Blanc de Noirs, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En lækker Blanc de Noirs - en hvid (blanc) vin på sorte (blå) druer, dvs. Pinot Noir. Vinen har en dejlig, ren frugtsmag med en mild sødme, som mange vil kunne lide. Det er lige ved, at den er god til kransekagen. Til den lave pris kommer importørens tillæg for forsendelse. Køber man således kun de 12 flasker champagne, bliver prisen pr. flaske 143,58 kr. Det er sørme billigt for så god en champus.

stjernestjernestjerne

Abel Jobart, Champagne, Millésime, Brut, Frankrig, 2009, lav alkohol (12%)

159,8 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En årgangs-champagne med seks år på bagen - og det har den ikke haft så godt af. Der er bobler og druesmag og syre, men ikke så forfærdeligt meget mere. Til gengæld er vinen unægtelig billig, idet der dog til den lave pris kommer et tillæg for forsendelse. Køber man således kun de 12 flasker champagne, bliver prisen pr. flaske 179,38 kr.

stjernestjernestjerne

Hendrik Camphuis, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

160 kr., Bevco

En meget enkel champagne - lidt i retning af en grape-sodavand. Den er billig, men man kan få langt bedre boblevine, fx Crémant, til lavere priser end de 160 kr.

stjernestjernestjernestjerne

Carte Bleue, Autréau-Lasnot, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

200 kr., Champagnesjælen

Til den lave pris en okay champagne, lavet på over 90% Pinot Menunier - altså næsten en Blanc de Noirs. Den har da også en god, frisk Pinot-smag, men i øvrigt ikke så mange facetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Esprit, Dérouillat, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Premier Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

209 kr., Vinifique

Den er en af de billigste, men rigtig god. Den har tilpas mousse, er frisk, men uden en dominerende syre samt har en god duft og smag af druen Chardonnay og noter af ristet brød. Dertil en lang eftersmag. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Bouché Cuvée Réservée, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

En udmærket og meget tør champagne med en fin mousse og god fylde. Der er noter af friske syrlige sommeræbler i både duft og smag. Nyd den som apéritif eller til en lys fiskeret.

stjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Champagne, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

249 kr., Irma

Halvsød champagne med lidt vel grove bobler og en smag uden større kompleksitet. Det meste i smagsbilledet er sødme og syre.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Grimonnet & Fils, Chardonnay, Champagne, Premier Cru, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

249 kr., Vinifique

Pæn champagne med fine bobler, tilpas mousse i munden og en frisk Chardonnay-smag med noter af citrus. En normal champagne til en normal champagne-pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Mesnil, Union des Propiétaires Récoltants, Chardonnay, Champagne, Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Frisk og harmonisk champagne på "hvide" druer, fine bobler, god frugt, tilpas syre - der er, hvad der skal være til "standardprisen" 250 kr.

stjernestjernestjernestjerne

Blanc de Blancs, Doyard Mahé, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig

250 kr., Champagnesjælen

En Blanc de Blancs (hvid af hvide (grønne) druer), hvilket betyder, at champagnen er lavet udelukkende på Chardonnay. Det er en udmærket champagne med en klassisk duft af lyst brød og noter af citrus. Smagen er fyldig og tør, blød og afrundet. Men boblerne forsvinder desværre ret hurtigt, hvilket kostede den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Lacombe Grande Cuvée, Champagne, Brut, Franrkig, lav alkohol (12,5%)

275 kr., på tilbud i uge 52 (denne uge) og uge 53: 200 kr. flasken, Viniversa

En klassisk duft af brød og grønne druer præger denne champagne. Smagen byder også på grønne druer og en fin mousse, der dog forsvinder lidt for hurtigt. Men alt i alt en udmærket champagne, der både egner sig til apéritif og til kl. 24 nytårsaften. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A. Robert, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., Barrique Vin

Meget frisk champagne med en stadig strøm af fine bobler, men samtidig tilpas mousse i munden. Smagen er præget af en god æblesyre, der vil være fin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Velut, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 229,95 kr. flasken, Vinmonopolet

Duften af friskplukkede sommeræbler i denne liflige champagne videreføres i smagen af en blød, fyldig mousse. Eftersmagen er lang og byder på flere smagsfacetter. Faktisk er denne champagne sagen til lidt luksus på terrassen en varm sommerdag. Men den vil bestemt også være fin til en forret, hvori der fx indgår lidt frisk frugt, eller til kl. 24 nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bouché Père & Fils, Champagne, Millésime, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)

Til prisen en virkelig skøn champagne, blød og kompleks. Den fylder munden med god druesmag, noter af hø og halm og en fint integreret syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Vesselle Réserve, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

289 kr., på tilbud til 249 kr. flasken, Vinoble

Dette er en harmonisk champagne med frugt som det gennemgående tema. I duften er der modne grønne druer - og ikke så meget brød-duft, som i mange andre champagner. Smagen er fyldig og frugtrig med en fin og vedvarende mousse og en lang eftersmag. Prisen er yderst rimelig for så god en kvalitet.

stjernestjernestjernestjerne

Cattier, Champagne, Premier Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

289,95 kr., pris ved 6 flaskerd: 249,95 kr., Vinmonopolet

Vellavet og lige-ud-ad-landevejen champagne med fine, stadige bobler og en ren druesmag med citrusagtig syre. God eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée des Moines, Besserat, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

295 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr. flasken, Lautia

En champagne med en fin duft af citrus og bagt brød. De friske citrus-noter går igen i smagen, og de holder længe i den liflige eftersmag. Det er en elegant vin - og et rigtig godt bud på en ledsager, hvis forretten nytårsaften er østers.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Champagne, Rosé, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., Irma

Vellavet rosé champagne. Den har en elegant, lys farve, fine, stadige bobler og en harmonisk og frisk frugtsmag.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Royale, Joseph Perrier, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., Irma

Pæn, lidt enkel men ellers allright champagne med alt, hvad der skal være: Fine, små bobler, tilpas syre og en god smag af druen Chardonnay, der er alene på scenen i denne Blanc de Blancs - hvid(vin) af hvide (grønne) druer.

stjernestjernestjerne

Robert Barbichon, Pinot Noir, Champagne, Blanc de Noirs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., på tilbud i næste uge (uge 53). 229 kr. ved 6 flasker, Barrique Vin

Ren Pinot Noir, og det kan smages. Vinen har en lidt pågående mousse i munden, tydelig Pinot-smag, men også et bittert bid i slutningen. Den er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canard-Duchêne, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., på tilbud i næste uge (uge 53): 189 kr. Sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

Pæn og frisk boblevin på niveau med en god cava. Fine bobler, tilpas mousse i munden, god druesmag og okay syre. Dertil en lav pris - på tilbud. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jacquart, Champagne, Extra Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

300 kr., på tilbud i uge 53: 249 kr., Bilka

Blød, frisk og meget lækker champagne med fine, stadige bobler og en ren druesmag med svage noter af brød og gær. Dertil tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée des Chevaliers, P. Lancelot-Royer, Chardonnay, Champagne, Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

315 kr., H.J.Hansen Vin

Her sker der noget. En meget lækker og kompleks champagne med, fine, stadige bobler, blød og fyldig frugt, noter af brød og gær og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Roger, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

En klassisk champagne med fine, stadige bobler og en harmonisk og kompleks smag. Blød frugt, tilpas syre og noter af ristet brød.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bonnaire Grand Cru, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

319,95 kr., på tilbud: 279,95 kr. flasken., Erik Sørensen Vin

Elegant champagne med duft af aromatiske æbler og en fyldig smag med en blød mousse og noter af modne citrusfrugter. Nyd den som apéritif eller til lette forretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Trichet, Champagne, Premier Cru, Blanc de Noirs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

329 kr., Holte Vinlager

Lækker champagne på lige dele blå druer: Pinot Noir og Pinot Meunier - hvilket markerer sig med en fint gylden farve i glasset. Vinen har tilpas livlige bobler og en fin smag af modne æbler og marengs.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laurent-Perrier, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

329,95 kr., Hans Just

Frisk og tør champagne med en god balance mellem mousse og drue, der gør vinen umiddelbart nem at drikke. I smagen noter af grape og citrus. Skænk den ikke for kold - helst 10-12 grader.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Millésimé Grand Cru, Michel Gonet, Champagne, Blanc de Blancs, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)

334 kr., pris ved 6 flasker: 284 kr. flasken, Le Bon Goût

Dette er en rigtig dejlig og frisk champagne med en fint parfumeret duft og smag af klementiner og andre citrusfrugter. Eftersmagen er lang og liflig. En elegant vin til en festlig stund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laurent-Perrier, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

339,95 kr., Hans Just

Der er lidt demimonde og fin de siècle over denne herlige og forførende champagne. Det er sådan en champagne, man kunne forestille sig, maleren Toulouse Lautrec har nydt, mens han malede dansepigerne i Moulin Rouge. Den er fyldig, har god frugt med noter af modne grønne druer og en lækker, lang eftersmag. Den er tør - men har også en vis sødme, som mange vil kunne lide. Nyd den til lette forretter - der gerne må være asiatisk inspirerede.

stjernestjernestjernestjerne

Delamotte, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)

349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En god champagne, men til prisen lidt vel meget en "standard-champagne" på niveau med fx en god Crémant de Bourgogne. Proppens cylindriske form vidner om, at den har ligget nogle år på flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierson-Cuvelier, Champagne, Brut, Frankrig, 2009, lav alkohol (12%)

354 kr., pris ved 6 flasker: 304 kr., Le Bon Goût

En årgangs-champagne helt i top. Den har fine, stadige bobler og en harmonisk og meget kompleks smag med drue, æbler og noter af brød og gær. En af de bedste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Roger, Champagne, Grand Cru, Millésime, Brut, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)

Superlækker og helt vidunderlig champagne, fortrinsvis fremstillet på Pinot Noir. Vinen har afdæmpet og tilpas mousse i munden og en kompleksitet i fin balance med noter af ristet brød. Dertil en lang eftersmag. Prisen er faktisk rimelig i sammenligning med flere andre champagner i den dyre ende.

stjernestjernestjernestjerne

Deutz Classic, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

365 kr., pris året ud ved 2 flasker: 295 kr., H.J.Hansen Vin

Proppens form fortæller, at denne champagne har ligget nogle år på flaske. Den har god mousse og udmærket frugt med smag af modne æbler og citrus. I forhold til prisen er der ikke nogen bredere kompleksitet.

stjernestjernestjerne

Mesnil Experience, André Jacqudart, Chardonnay, Champagne, Grand Cru, Blanc de Blancs Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

380 kr., pris ved 6 flasker: 325 kr., Husted Vin

Denne vin er en Blanc des Blancs - altså lavet udelukkende på "hvide" druer. Chardonnay-druerne kommer fra en Grand Cru-mark i Mesnil-sur-Oger, hvorfra der også hentes druer til de helt store champagner som Krug og Salon. Vinen har fine bobler og en frisk Chardonnay-duft, men smagen er præget af en ret markant citrussyre, der dog ikke helt formår at maskere fine noter af gær og fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Roederer, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

399 kr., på tilbud indtil 31. december: 349 kr., Vinoble

Der er mirabeller og friske grønne druer over duften af denne champagne. Smagen er fyldig, elegant og tør uden at knase. I eftersmagen er der modne sommeræbler. En helt igennem dejlig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Charles VII, Canard-Duchêne, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

399 kr., på tilbud i næste uge (uge 53): 249 kr. Sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

I den buttede flaske er der en ganske pæn champagne med god frugt, frisk syre og en lang eftersmag. Til tilbudsprisen 250 kr. er det en standard-champagne. Til normalprisen 400 kr. er den kun til tre stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Menil-sur-Oger, Guy Charlemagne, Chardonnay, Champagne Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 279,95 kr., Theis Vine

Denne vin er en Blanc des Blancs - altså lavet udelukkende på "hvide" druer. Chardonnay-druerne kommer fra en Grand Cru-mark i Mesnil-sur-Oger, hvorfra der også hentes druer til de helt store champagner som Krug og Salon. Proppens cylindriske form viser, at flasken har nogle år på flaske, men det synes kun at have modnet og afrundet den. Vinen har nogle ikke særligt livlige bobler i glasset, men alligevel en god mousse i munden med prikker på tungen. Og smagen har meget lækker frugt og noter af ristet brød og gær. En ren fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée no. 738, Jacquesson, Champagne, Extra-Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

429,95 kr., på tilbud til 379,95 kr., Erik Sørensen Vin

Proppens cylinderform antyder, at denne champagne har ligget på sin flaske i nogle år. Måske har det gjort den ekstra lækker. Den er indbegrebet af en god champagne i sjælden balance - små bitte bobler, dejlig, blød frugt, tilpas syre, noter af brød og gær og en lang, frugtagtig eftersmag. En af de bedste, vi har smagt. Vinen er lavet på 61% Chardonnay, 18% Pinot Noir og 21% Pinot Meunier.

stjernestjernestjernestjerne

Billecart-Salmon, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

429,95 kr., pris ved 6 flasker: 299,95 kr., Theis Vine

En pæn champagne med et behageligt, omend ikke særlig stort smagsspektrum. Den har fine bobler og en venlig frugtsmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lacombe Georges, Les Rives de Marne, Champagne, Grand Cru, Brut, Frankrig, 2008, lav alkohol (12,5%)

449 kr., på tilbud i denne og næste uge: 350 kr., Viniversa

Superlækker årgangs-champagne, syv år gammel, afrundet og moden. I den friske druesmag er der noter af brød, surdej og bundfald. Vinen er lavet på 55% Pinot Noir og 45% Chardonnay.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée des Moines, Besserat de Bellefon, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

450 kr., pris ved 6 flasker: 399 kr., Lautia

En sprælsk og glad champagne med en blød mousse, lækker frugt og en frisk syre, der sparker lidt og giver karakter. En glimrende vin ikke mindst til fisk og skaldyr, men også udmærket som apéritif.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mailly, Pinot Noir, Champagne Grand Cru, Blanc de Noirs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

460 kr., pris ved 12 flasker: 345 kr., Laudrup Vin

Vidunderlig champagne - nej, hvor er den go'! Den har en liflig duft, ikke særligt aggressive bobler, og en blød, kompleks smag med noter af lyse bær, lidt ristet brød, nødder ... og topchampagne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mailly Millésime, Champagne, Grand Cru, Brut, Frankrig, 2006, lav alkohol (12%)

499 kr., pris ved 12 flasker: 375 kr., Laudrup Vin

Der er gang i de fine, små bobler i denne helt vidunderlige årgangs-champagne (2006). Og der er gang i oplevelserne - bred og blomsteragtig smag, hø og halm og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Champagne, Grand Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

550 kr., på tilbud til 275 kr., Skjold Burne

Superlækker champagne, fløjelsblød ... nej, kniplingeblød og delikat både i mousse og smag. En vin i perfekt balance og en af de bedste i denne smagning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barons de Rothschild, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

699,75 kr., på tilbud til 599,75 kr., Skjold Burne

Her er Rothschild-famliens Blanc de Blancs-champagne, der møder én med fine, små bobler i glasset og en vidunderlig smag i munden. Der er tilpas mousse; der er lækker, blød og ren frugtsmag og en fin balance mellem syre og sødme. Her er der vikelig ikke noget, som stritter. I smagen er der et lille strejf af mandarin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen