Den første kunstner-etiket, kreeret af Jean Carlu.
Det hele startede med 1924
I uge 44 nævnte vi, at det bliver den sydkoreanske kunstner Lee Ufan, der får æren af at udsmykke etiketten på Château Mouton-Rothschilds nye årgang 2013.
Vi nævnte også, at en ny kunstner hvert år lige siden 1945 har sat sit præg på slottets etiketter - hvilket fik vores trofaste læser Roar Lie til tasterne.
Som han helt rigtigt skriver, så var årgang 1924 faktisk den første af slottets vine, der blev forsynet med en kunstneretiket. Det var også den første årgang, der blev tappet på flasker - hidtil havde Mouton-Rothschild solgt sin vin på fade. Og det var netop for at fejre denne begivenhed, at man valgte, at få kunstneren Jean Carlu til at udsmykke etiketten.
Dernæst skulle der gå hele 21 år, før man igen indførte kunstneretiketter på flaskerne.
Årgange uden kunst
Roar Lie nævner, at der siden 1945 faktisk har været enkelte år, hvor man har brudt traditionen med kunstneretiketter:
* 1953: Château Mouton-Rothschild fejrede sit hundrede års jubilæum og viste derfor et portræt af grundlæggeren, Baron Nathaniel de Rothschild, på etiketten.
* 1977: Den britiske dronning Elizabeth besøgte slottet i tre dage, hvilket mindedes på etiketten.
* 2000: Den såkaldte Augsburg-vædder - en skulptur fra 1590 af den tyske kunstner Jacob Schenauer - blev præget i guld og emalje direkte i glasset.
* 2003: I anledning af 150 året for Mouton-Rothschilds grundlæggelse lod man etiketten vise et fotografi af Baron Nathaniel de Rothschild.
Årets salg af fine vine
Den London-baserede internetvinhandel Liv-ex har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.
Hvert år kommer Liv-ex med en rapport, og rapporten for 2015 er netop offentliggjort.
Den viser, at markedet for fine vine i værdi - efter fire år med konstant nedgang - nu har stabiliseret sig.
Markedet for fornemme Bordeaux-vine har derimod taget et ordentligt dyk - selv om distriktets vine fortsat ligger i spidsen, når det gælder salg af fine vine. I de senere år har Bordeaux-vin tegnet sig for tæt ved 90% af salget - i 2015 faldt tallet til 75%, det laveste siden 2004.
Fremgang for Bourgogne
Hos Liv-ex er man dog ifølge Decanter forsigtigt optimistiske for salget af Bordeaux-vin i 2016. I de seneste måneder har der været en øget interesse for at købe de årgange, hvis priser er raslet ned. Det drejer sig fx om fornemme Bordeaux’er årgang 2010.
Rapporten viser også, at der har været en markant stigende interesse for at købe fine vine fra Bourgogne, Italien og Californien.
Angelus er topscorer
Når det gælder de enkelte vine, er Liv-ex også kommet med en liste over de vine, der har set den største stigning i prisen i 2015.
I toppen ligger Bordeaux med Château Angelus årgang 2005, hvis pris er steget med hele 40% i forhold til 2014. Dernæst kommer Pegau Reservée 2010 fra Châteauneuf-du-Pape med en stigning på 37,2% og Opus One 2006, hvis pris er steget med 35,9%.
"Santa's Flask" er navnet på denne julesok - og det amerikanske firma, der sælger den.
En tår af julesokken
Især i USA er der tradition for at hænge en hel stribe af store julesokker op over pejsen og fylde dem med godter og gaver af forskellig art.
Og det har inspireret til sokken på billedet, der er lavet af vandtæt polyester og indeholder en sokkeformet plasticflaske med skruelåg. Og så kan man ellers fylde flasken med i alt 2,25 liter vin og tappe sig et glas, mens ungerne tømmer de andre julesokker.
Den julede bag-in-box kan fås hos det amerikanske firma Santa's Flask, hvorfra den dog er udsolgt i øjeblikket.
Fra 3D filmen på YouTube.
Champagne i 3D og 360 grader
Det er omsider lykkedes Champagne at blive optaget på Unescos verdensarvsliste. Og for at fejre begivenheden har den lokale vinproducentforening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), kreeret en 7 minutter lang film om distriktet. Det er ikke en almindelig film men derimod en 3D-film optaget i 360 grader. Det betyder, at når man ser filmen gennem 3D-briller - den slags kan købes for et par hundrede kroner - virker det, som om man virkelig befinder sig i vinmarkerne midt under høsten, i vineriet, hvor druerne presses osv.
Ni droner på arbejde
Man kommer også ned i de flere hundrede kilometer lange kældergange under Reims, hvor champagnerne ligger og modner, og på en køretur ad den berømte champagne-vej, avenue de Champagne, i Épernay. Her ligger de fornemme champagnehuse side om side.
For at kunne optage filmen i 360 grader måtte man opsende hele ni droner med hver sit kamera. Optagelserne tog en uge - og den efterfølgende redigering en hel måned.
Filmen er skabt til mobil og tablet, og den kan både ses på
YouTube og downloades som app.
Mere om vin på dåser
I uge 49 spurgte vi vores læsere om deres mening om dåsevin. Vi fik mange input - og her er endnu et fra Roar Lie:
- Man skal kun drikke vin fra dåse, hvis man ønsker at drikke vin, ligesom man drikker Coca Cola. - Dåsen reducerer vinen til en alkoholisk drik, man bliver beruset af - og intet andet.
- Vin har brug for at ånde, gerne i en karaffel eller i et glas, før den nydes. Herved vil den åbne sig og få karakter. Dette sker ikke, når vinen hiver efter vejret gennem et lille hul i en dåse.
- I vin findes der cirka 1000 forskellige kemiske stoffer - afhængig af vintypen. En stor mængde er frugtestere, som reagerer med ilt og dermed kommer mere til deres ret, når vinen drikkes af et glas.
Den gik ikke Rudy
I uge 38 nævnte vi, at appelsagen mod vinsvindleren Rudy Kurniawan var i fuld gang. Han afsoner i øjeblikket ti års fængsel, og dommen lænede sig i høj grad op ad de beviser på svindel, som man fandt i hans hjem i Los Angeles, da han blev arresteret i 2012. Der var tale om en ren ”vin-fabrik” med stabler af trykte etiketter med navne på fornemme Bordeaux-slotte, stempler og tomme flasker fra fine vine, der stod parat til genopfyldning af mindre ædel vin.
I appelsagen forsøgte Kurniawans advokater at få slettet dette bevismateriale, idet der ikke forelå nogen ransagningskendelse, dengang agenterne trængte ind i hans hjem. Den indhentede de først dagen efter.
Desuden henviste advokaterne til, at ofrene for Kurniawans svindel var yderst velhavende vinsamlere, hvorfor det økonomiske tab på grund af svindelen ikke havde så stor betydning for dem. Åbenbart skulle det så ikke været helt så slemt, det han har gjort ...
Men den gik ikke - det tre mand store dommerpanel afviste enstemmigt appelsagen. Så Kurniwan kan stadig se frem til mange år bag tremmer.
8000 hektar nye franske vinmarker
I år vedtog EU nye regler for, hvor meget medlemslandene årligt må udvide deres vinmarksareal. Grænsen er sat til 1% af arealet i det pågældende land, og de nye regler træder i kraft fra og med 1. januar 2016.
FranceAgriMer - den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter - har meddelt, at den vil gøre brug af reglerne og i løbet af det nye år anlægge 8057 hektar nye vinmarker på fransk jord. Det svarer til nøjagtig 1% af det nuværende vinmarksareal. Beslutningen skal dog først have det franske landbrugsministeriums blå stempel, hvilket sker, inden året er omme.
Og så er det ellers op til planteivrige vinproducenter at ansøge om anlægning af nye vinmarker. Men producenterne skal tænke sig godt om, inden de ansøger. Ifølge reglerne skal de nemlig beslutte sig for, om de nye marker skal lægge druer til en vin med eller uden appellation på etiketten - og de kan ifølge Vitisphere ikke lave om på denne beslutning før 2030.
Arrangøren af smagningen, Zina Sørensen fra Bulgaria Wine Tours.
Bulgarsk frieri
Tilbage i 1990'erne forsøgte ildsjælen Anne-Mette Krygell at få danskerne til at interessere sig for bulgarsk vin. Det var op ad bakke, for hvis en bulgarsk vin af god kvalitet kostede det samme som en beskeden fransk vin, foretrak forbrugerne den franske.
Siden har der været ret stille omkring Bulgariens vine, men nu gøres der et nyt forsøg på at overvinde dansk skepsis over for ukendte vine. Og der er jo nok at tage fat på. Makedonien har for nylig foretaget et fremstød, grækerne og kroaterne vil også gerne have en større bid af den danske kage, og i kulissen venter vinlande som Ungarn, Rumænien og Georgien.
Nye vingårde og vinmarker
I overværelse af ambassadør Roussi Ivanov samledes forleden en lille skare for at smage sig igennem 10 vine, der alle repræsenterede forholdsvis nye, bulgarske producenter. Hovedparten af dem fremstiller højst 100.000 flasker årligt, og generelt er deres vinmarker nytilplantede.
De mest udbredte druesorter i Bulgarien er Cabernet Sauvignon og Merlot, så de var sammen med Chardonnay rigt repræsenteret i smagningen. Men mens en fadlagret Chardonnay fra Villa Yustina opnåede bred anerkendelse, var der delte meninger om visdommen i at satse så omfattende på internationale druer frem for lokale.
Voldsomme rødvine
Bulgarien har et par hvidvinsdruer, som fortjener opmærksomhed: Tamianka stammer egentlig fra Rumænien og er en ret vanskelig drue, som yder tørre, syrlige og let bitre vine. Dimyat er i familie med Serbiens Smederevka og anvendes på grund af sit syreindhold til brandy, men yder også ret lette, tørre bordvine.
Blandt de røde druer er Melnik og Mavrud værd at kende. Den italiensk ejede vingård Neragoras organiske Mavrud demonstrerede, hvor saftig og frisk en vin, druen kan frembringe, og Villa Melniks Bergulé havde mange af de samme kvaliteter.
Modsætningerne til de to vines store drikkelighed var vine fra producenter som Marvin, Bratanov og Terra Tangra baseret på bl.a. Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. De var kraftfulde på grænsen til det voldsomme og absolut uegnede til at nyde uden vintermad.
Arrangøren af smagningen var Zina Sørensen fra
Bulgaria Wine Tours. Yderligere information om bulgarske vine kan indhentes hos Paul Thomassen i Sofia,
thomassen-wines@gmail.com
Jørgen Aldrich
Gentlemen og deres pipes
I gamle dage blev portvin sendt af sted til eksportlandene i såkaldte ”pipes” - fade med 534,24 liter vin. Først når fadene var nået frem til aftagerlandet, blev portvinen tappet på flasker. Ud af et enkelt fad blev der til cirka 700 flasker.
Mange portvinshuse var dengang som nu i britisk eje, og eksporten gik frem for alt til moderlandet Storbritannien.
I 1800-tallet blev det almindeligt, at velhavende engelske gentlemen købte en pipe, som så blev tappet på flasker, der dernæst gik i arv til børn og børnebørn. Denne tradition holdt sig helt op til midten af 1970’erne, hvor det blev forbudt at importere portvin som bulk.
Flasker fra samme fad under hammeren
Normalt er de gamle flasker fra sådanne fade i dag drukket eller spredt for alle vinde. Men d. 18. februar kan alle portvinsinteresserede verdensborgere godt finde det store kreditkort frem. Her afholder det britiske auktionshus Bonhams nemlig en auktion over 468 flasker Fonseca portvin fra én og samme pipe.
Fadet kom til Storbritannien i 1966, hvor det blev købt af den nuværende ejer for 252 pund (cirka 2500 kr.), tappet på flasker og opbevaret i en vinkælder. Her har flaskerne så ligget trygt og godt lige indtil nu, hvor ejeren har besluttet sig for at sælge hovedparten af dem - de resterende 200 flasker forbliver i kælderen.
En af de bedste årgange
Det er selvfølgelig en stor sjældenhed, at så mange flasker fra et enkelt fad portvin er bevaret samlet. Men et endnu større trækplaster for vinsamlere verden over er årgangen, der er 1963 og udråbt til at være en af de bedste portvins-årgange nogensinde.
De mange portvine vil på auktionen blive solgt i partier af 12 flasker til en højeste vurdering på 1600 pund (cirka 16.000 kr.) pr. parti.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyt fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Jakob Husted Høxbro.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jakob Husted Høxbro (f. 1973) er oprindelig uddannet mag. art. i litteraturvidenskab, men interessen for vin har fået ham til at kaste sig ind i denne noget mere usikre branche. Måske lå det i kortene - han er opkaldt efter en vinkyper i familien.
Det blev først til en række læreår i flere vinforretninger samt i gourmetvarebutikker som Supermarco og Løgismose, hvor også fornemmelsen for sammensætningen af vin og mad blev styrket.
I 2007 følte Jakob Husted Høxbro sig godt nok rustet til at åbne egen vinforretning, hvilket han gjorde sammen med tre vinentusiastiske gymnasiekammerater, Søren Hartling, Søren Tolsgaard og Jacob Holme.
Sammen havde de i gymnasietiden smagt sig igennem de fleste af verdens store og små vinregioner. Gennem de mange års vinsmagninger havde de i stigende grad kastet kærligheden på de ukendte vine, de "vinøse fodnoter" - vine fra områder eller på druesorter, der ikke normalt finder vej til de danske middagsborde. Og det er i høj grad disse vine, man finder hos Viniversa, som de fire ejere har døbt importfirmaet. Det er ikke vine, der sælger sig selv, men det er idealismen, der driver værket - og det er håbet og erfaringen, at folk, når først de har smagt nogle af disse vine, bliver positivt overraskede. Vinene bliver afsat dels til restauranter, dels til private via internettet - og i 2015 blev forretningen udvidet med en fysisk butik på Frederiksberg.
Når Jakob Husted Høxbro ikke arbejder med vinens verden, er det den gode mad, litteratur, kunst og musik, der trækker. Han er kort sagt en uforbederlig æstetiker!
Adresse: Viniversa, Borups Allé 127, st, 2000 Frederiksberg, tlf.: 21 15 98 41, e-mail: info@viniversa.dk, www.viniversa.dk.
357
Også i 1700-tallets Frankrig tog man imod det nye år med champagne i glassene.
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen