Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2016



Foto: Wikipedia/Chin Tin.

9000 flasker svindel-champagne

Vi har ofte nævnt, hvordan svindlere rundt om i verden har forfalsket kostbare Bordeaux-vine. Også de italienske top-Brunello’er og Amaroner har været udsat for svindel. Men svindel med champagne har vi ikke hørt om - før nu.

Efter længere tids efterforskning tog det italienske politi for nylig en gruppe på otte svindlere på fersk gerning, mens de var ”på arbejde” i en lade uden for Padua i det nordlige Italien. Det viste sig, at samtlige anholdte havde en kriminel fortid.
I laden fandt politiet mere end 9000 flasker forfalsket Moët & Chandon, der indeholdt ganske almindelig mousserende bordvin og ikke var forsynet med serienumre. Derudover fandt man 40.000 nytrykte etiketter med champagnens navn på.

Almindelig boblevin


Ifølge The Drinks Business ville flaskerne have indbragt omkring 350.000 euro (cirka 2,6 millioner kr.), hvis de var blevet solgt for pålydende.
Moët & Chandon ejes af den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), der ofte er udsat for svindel med de kostbare Louis Vuitton håndtasker. Men aldrig har man været ude for så omfattende en svindel med et af koncernens champagnemærker.

Engelsk vin på Albariño

Galicien oppe i det nordvestlige hjørne af Spanien er kendt for sine fortræffelige hvidvine på Albariño-druen. Nu har det førende britiske vinhus Chapel Down i Kent fremstillet Englands første hvidvin på samme drue.
Man skulle måske ikke tro, at en drue, der trives i Spanien, også ville kunne anvendes så nordligt som i England. Men det er ikke uden grund, Galicien kaldes for Spaniens grønne hjørne. Her er klimaet mildt og fugtigt med mere regn end noget andet sted i landet. Og netop sådan er klimaet jo også i store dele af England.
Den nye vin, Chapel Down Albariño 2014, er det første resultat i et større projekt, hvor vinhuset eksperimenterer med vinfremstilling på druer fra sydligere himmelstrøg.


Det blinker og bevæger sig på kuppelhimmelen over gæringskælderen hos Palmaz Vineyards.

Vineri med elektronisk himmel

Når man træder ind i gæringskælderen hos Palmaz Vineyards i Napa, er det som at befinde sig midt i en fremtidsfilm på en anden planet.
Over de 24 gæringstanke af stål rejser der sig en elektronisk kuppelhimmel med lysende tal, grafer og diagrammer. Og det er der en ganske særlig forklaring på.
Når vinmost gærer, kan man risikere, at processen tager en uheldig drejning - hvilket som regel først kan lugtes og smages flere dage senere. Og da kan det være for sent at rette op på de skader, der er sket med indholdet i gæringstankene.

Millioner af data


Hos Palmaz Vineyards har man derfor indført et ganske særligt kontrolsystem i gæringskælderen, der kan sladre om selv de mindste afvigelser i gæringsprocessen, før de udvikler sig og gør ubodelig skade.
I hver gæringstank er der monteret en sonde, som er i stand til at måle vibrationer i vinmosten helt op til ti gange i sekundet. Disse vibrationer videregiver millioner af data, der blandt andet fortæller om indholdet af sukker og alkohol, nøjagtig hvilket stadie gæringen er på, små temperaturvariationer osv.

Udviklet til ubåde


De mange data behandles af et edb-program og kastes derefter op i kuppelhimmelen, så alle i vineriet til mindste detalje kan følge gæringsprocessen i hver enkelt tank.
Kontrolsystemet kan endda fortælle hvilke medarbejdere, der befinder sig foran hvilke tanke i kælderen. Der er lidt Big Brother over det …
Det nye system, FILCS (Fermentation Intelligence Logic Control System), der er baseret på en meget nøjagtig målingsteknologi, sonodensitometri, er oprindelig udviklet til ubåde, hvor præcisionsmåling selvsagt er af yderste vigtighed.

107 år på rødvin

I den forgangne uge døde spanske Antonio Docampo Garcia i en alder af 107 år. Efter at have kæmpet på Francos side i den spanske borgerkrig i 1930’erne grundlagde Docampo Garcia vinhuset Viña do Campo i byen Ribadavia.
Her har han været at finde lige siden - i vinmarken eller i vineriet. Og sin høje alder tilskrev han for nogle år siden, at han hver dag drak rødvin af egen økologiske produktion - vel at mærke hele fire flasker om dagen, to til frokost og to til aftensmaden.

Et meget stort forbrug


Det store vin-forbrug bekræftes af hans søn, Miguel Docampo López, der til avisen The Independent har fortalt, at faderen af de omkring 60.000 liter vin, vingården fremstiller hvert år, lagde omkring 3000 liter til side til familiens eget forbrug.
VinAvisens redaktion vil på ingen måde opfordre læserne til at følge Docampo Garcias eksempel. Fire flasker dagligt er jo mere end i overkanten. Men sikkert er det, at diverse forskningsresultater har vist, at rødvin har en godgørende effekt på såvel hjertekarsygdomme som på mange andre aldersbetingede sygdomme.
Man kan se et billede af Docampo Garcia ved at klikke her.


Den fattige mands Grange

Det australske vinhus Penfolds fremstiller Australiens dyreste vin, rødvinen Penfolds Grange, der herhjemme koster omkring 6000 kr. Derudover laver vinhuset et hav af andre vine, hvoraf flere er døbt Bin samt et efterfølgende tal.

Bin betyder egentlig bøtte, og især i Australien bruges ordet om et parti vinflasker eller om et rum eller aflukke, som flaskerne opbevares i, normalt i vandret stilling. År efter år har man lagret de samme vine i de samme bins, og efterhånden er nogle af bin-numrene simpelt hen blevet til navne på vinene.
En af disse vine fra Penfolds er Bin 389, der har fået tilnavnene ”Baby Grange” og ”den fattige mands Grange”. Den koster da også ”kun” omkring 600 kr.
Ifølge Treasury Wine Estates (TWE), der ejer Penfolds, er denne vin blevet det store hit i Kina.

Hele tre lykkebringende tal


Årsagen til, at kineserne er så begejstrede for Bin 389, er, at samtlige tre tal ifølge kinesisk tradition er lykkebringende. Sådan er det med tal, der - når de udtales - lyder ligesom ord, som kan forbindes med noget positivt.
Tallet tre - ”san” på kinesisk - lyder fx ligesom ”sheng”, der betyder nyt liv eller fødsel.
Otte, ”ba” lyder ligesom ”fa”, der betyder økonomisk fremgang eller succes. Og så er der tallet ni, ”jiu”, som er et sindbillede på harmoni.
Lige netop i år har Bin 389 ekstra stor succes på kinesisk jord, da det er ”abens år”, og tallet tre også henleder tankerne på legenden om ”de tre vise aber”. Den ene abe holder sig for øjnene, så han ikke kan se ondskaben, den anden holder sig for ørene, så han ikke kan høre den, mens den tredje abe holder sig for munden, så den ikke kan tale ondt.

Et lille lys forude

I snart flere år er det gået den forkerte vej for de britiske pubber. I de første seks måneder af 2015 måtte hele 29 pubber i gennemsnit dreje nøglen om hver eneste uge - en hidtidig rekord.
Men nu er der et lille lys forude ifølge de nyeste tal fra foreningen Campaign for Real Ale (CAMRA). I anden halvdel af 2015 faldt lukke-raten til 27 pubber i gennemsnit om ugen, og når det gælder lukningen af de små lokale pubber uden for storbyerne, er tallet helt nede på 20 pubber om ugen.

Lavere afgifter - færre lukninger


Årsagen til den positive udvikling er ikke mindst, at den britiske regering i 2014 reducerede afgifterne på øl, som jo er og bliver pubbernes største sællert.
En nylig undersøgelse fra Centre of Economics and Business Research viser, at hvis ikke regeringen havde skåret ned på afgifterne, ville yderligere 1000 pubber have lukket sidste år, hvilket igen ville have betydet, at der var blevet solgt 750 millioner færre pints (en britisk pint er på 56,8 cl). Og så var en hel del flere briter blevet arbejdsløse.
Camra opfordrer nu den britiske regering til at skære yderligere ned på afgifterne for at holde den gode kurs og fortsat reducere antallet af lukninger.


Deltagere udstyret med vinglas og kort vandrer gennem det smukke sydfranske landskab.

En oplevelse for alle sanser

Hvert år i maj valfarter folk fra nær og fjern til den smukke sydfranske by Peyriac-de-Mer for at deltage i ”La Balade des 5 Sens” (de 5 sansers vandring).
I år er det sjette år i træk, vandringen løber af stabelen, og den er blevet så populær, at man har måttet sætte et loft over deltagerantallet på 450 personer. Foreløbig er de 230 billetter afsat, så man kan nå det endnu.
Startskuddet lyder d. 1. maj, og turen er på 8 kilometer - men den er ikke hård, da man stopper ved syv stationer undervejs. Til sammen udgør stationerne et fuldt måltid - lige fra apéritiffen det første sted, over flere retter mad til kaffe med avec ved den sidste station. Og til maden disker områdets vinbønder op med det bedste fra vinkældrene, mens lokale orkestre sørger for underholdningen.

Køb vinene bagefter


Før man starter vandringen, inddeles man i grupper på 30 deltagere, og for hver gruppe er der en guide, der kan fortælle om den flora og fauna, man møde på turen.
Med sig får man en lille taske med kniv og gaffel, vinglas og en liste over de vine, man smager undervejs. Vandringen ender, hvor den begyndte, ved restauranten Les Trois Rosiers, der har en tilhørende vinforretning, hvor man kan købe de smagte vine.
Hele turen med alt inklusiv koster 44 euro (cirka 328 kr.) pr. person. Man kan få mere at vide om vandringen og om, hvordan man tilmelder sig ved at henvende sig til svenske Ulla Forshell i Peyriac-de-Mer på forshell.ulla@gmail.com.
Og ved at klikke her kan man se et lille kort over ruten og stationerne.

Go West i København

Hvis man besøger Langelinie Pavillonen d. 9. marts mellem kl. 17 og 19, kan man smage et opbud af vine fra tre amerikanske stater, Californien, Oregon og Washington. Omkring 200 vinproducenter vil under den fælles titel Go West Tasting stå parat til at hælde smagsprøver i glassene fra i alt 800 forskellige vine.
Arrangementet byder også på et seminar, hvor man kan få et mere indgående kendskab til vinene fra de tre stater. Og efter smagningen serveres der en treretters middag - selvfølgelig ledsaget af nogle af de amerikanske vine. Prisen for denne middag er 485 kr. pr. person inklusiv vine.
Tilmelding til smagningen og seminaret kan ske via billetnet. Og på dette link kan man læse mere om hele seancen og se en foreløbig liste over vinproducenterne.
J

Nyt kursus på Vinakademiet

Vinakademiet, der har til huse i Hotel- og Restaurantskolen i København, har siden 2007 uklækket flere hundrede sommelierer. Nu kan skolen også tilbyde Level 3 Award in Wines and Spirits fra den anerkendte vinskole Wine & Spirit Education Trust (WSET) i London.
Level 3 bliver i første omgang dels tilbudt som et suppleringskursus for færdige elever på Vinakademiets sommelieruddannelse - dels som et selvstændigt 6-dages kursus.

WSET i sake


Elever med en eksamen fra Vinakademiet kan således med halvanden kursusdag plus en eksamen erhverve sig Level 3-diplomet, og på længere sigt er det tanken, at kurset skal blive en fuldt integreret del af Vinakademiets sommelieruddannelse.
Undervisningen på WSET-kurserne vil blive varetaget af den samme gruppe af højt kvalificerede lærere, som står for Vinakademiets sommelieruddannelse
Skolen arbejder også på snarest muligt - som en af meget få skoler - at kunne tilbyde Level 3 i sake i samarbejde med en af Europas førende sake-specialister, Åke Nordgren.



Cocktail-sæt til 33.000 kr.

Det amerikanske modehus Ralph Lauren har designet et cocktail-sæt med alt, hvad der er brug for til en udflugt for to Valentinsdag d. 14. februar.

Cocktailglas, shaker, isspand, drinksskeer osv. er alt sammen udført i de bedste materialer, og hele molevitten leveres i et træskrin med finér af italiensk rosentræ. Skrinet indeholder også en cocktailbog indbundet i krokodilleskind.
Der er kun fremstillet 100 af disse cocktailsæt, og samtlige skrin er nummererede.
Navnet på herligheden er Vanderbilt Mixologist Box opkaldt efter en af de rigeste amerikanske slægter nogensinde, og prisen lever fuldt ud op til navnet - man skal nemlig lægge 4995 dollars (cirka 33.000 kr.) på bordet for at blive den lykkelige ejer af et af skrinene. Og så skal man endda selv fylde karaflerne op med spiritus ...



Ny dansk kaffelikør

Vi har tidligere fortalt om Københavns første destilleri, Copenhagen Distillery, der slog dørene op på Amager i 2014.
Målet med destilleriet, der ejes af whisky-entusiasten Henrik Brinks, har fra første færd været at skabe anderledes og eksperimenterende spiritusser. Og man lagde stærkt ud med det første produkt, der var intet mindre end verdens første honningbaserede gin. Sidenhen er det blevet til både whisky og snaps, og nu er destilleriet barslet med en kaffelikør.
Likørens navn, Copenhagen MC, lyder lidt som en motorcykelklub, men MC står for Mexican Coffee. Ideen til likøren opstod, da Henrik Brinks mødte ejeren af en kaffefarm i Mexico, Bo Blindkilde, og sammen har de skabt det nye produkt.

Forskellig ristning af bønnerne


Copenhagen MC er håndlavet fra start til slut – lige fra plukning af kaffebønnerne, over ristning, til produktion og påfyldning af flaskerne.
Kaffebønnerne er ifølge Henrik Brinks ristet på to forskellige måder – en meget lys ristning for at få en højere syreprofil samt en mellemmørk ristning for at fange de lidt bitre kaffenuancer. Likøren er også tilsat rørsukker og grøn anis samt en smule revet økologisk citronskal for at opnå den perfekte smags- og aromabalance.
Kaffelikøren kan blandt andet købes hos Juul’s Vinhandel, hvor den koster 259 kr.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Glud Vin har optaget eneforhandlingen af vine fra vinhuset Quinta da Plansel i Alentejo, Portugal.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken druesort sendte vi tilbage til Madeira?

Søren Wolff læste for nylig om Madeiras vinsorter i VinAvisen. Nu vil han gerne vide, hvilken af disse sorter det var, der blev reddet af danske søofficerer.
Den historie, Søren Wolff henviser til, er følgende:
Et marinefartøj var kommet hjem til Holmen efter et besøg på Madeira, og med sig i lasten havde man nogle vinkviste fra øen. De slog rod i den fugtige last, blev plantet og viste sig at kunne gro i Danmark.
Da Madeira senere blev ramt af den alt ødelæggende vinlus, fik man nys om de vinplanter, der groede langt mod nord. Kviste fra Holmen blev reeksporteret til Madeira og er i dag med til at danne grundlaget for de ædle dråber fra den lune Atlanterhavsø.

Blå og søde


På den danske webside Navalhistory.dk kan man få en meget detaljeret beretning om begivenheden. Dog nævnes der intet om, hvilken druesort, det drejer sig om, og vi har heller ikke kunnet finde frem til det i andre kilder.
Druerne omtales som blå og søde og som ”stammoderen til al vin på Madeira”.
Vinstokken kan stadig ses i Kuglegården på Arsenalets sydfløj på Holmen. Så hvis man er meget druekyndig, kan man måske finde frem til druesorten næste gang, vinstokken bærer druer.
Hvis nogle af vores læsere ligger inde med viden om emnet, så giv venligst lyd på info@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Lars Ole Hansen er netop kommet hjem fra en golf- og vinrejse i Sydafrika, hvor han blandt andet besøgte La Motte Estate i Franschhoek. Vor læser skriver: Ud over vine af høj kvalitet havde vingården også disse to meget specielle lysekroner af porcelæn i sin restaurant.

Man må håbe, at de mange genstande hænger godt fast, så man ikke får en ekstra kop ned i kaffekoppen …

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


363 I vinhuset Argiolas på Sardinien bliver der taget en fadprøve med en lang pipette af glas (foto © Daniela Zedda).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Millesimato, Maurizio Martino, Prosecco, Italien, 2014, lav alkohol (11,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 72 kr., Granvino

En rigtig god prosecco - netop som en prosecco skal være. Fine bobler i glasset, frisk frugt i munden, tilpas sødme og lang eftersmag ...

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kranz, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2014, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Dejlig hvidvin med en elegant duft med mineralske noter og en blød, lækker druesmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marco Porello, Arneis, Roero, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

89 kr., A Vinstouw

En næsten farveløs og lækker hvidvin med en god duft og en meget aromatisk smag. Faktisk en ganske interessant hvidvin. Prøv den fx til et ostebord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silvia Cellars, Chenin Blanc, Clarksburg, Californien, 2013, lav alkohol (12%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Vellavet hvidvin med en fin duft og en aromatisk, let cremet smag med noter af søde citrusfrugter, pærer, fersken og stikkelsbær. En meget anvendelig hvidvin, der også er egnet til retter fra Indien, Kina og Japan (sushi). Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Hundsleiten, Pfaffel, Grüner Veltliner, Weinviertel, Reserve, Østrig, 2014, lav alkohol (13%)

103 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Østrigsk hvidvin med en kraftig og lidt uvenlig smag og med en del CO2, der giver prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ritu, Four Seasons Wines, Viognier, Indien, 2014, lav alkohol (12,5%)

109 kr., Hilt Import

En let, delikat og meget lækker hvidvin med en krydring, der støtter den gode druesmag og smag af fersken og abrikos. Dertil vanille fra den fint integrerede fadlagring.

Rødvin

stjernestjernestjerneØ

Viladellops, Garnacha, Penedès, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En udpræget madvin på økologisk dyrkede druer - en madvin, fordi den ikke vil kunne optræde "som sig selv". Enkel, lidt robust, ret meget syre ... Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Intervalo, Echeverria, Syrah, Central Vally, Chile, 2014, lav alkohol (13%)

79 kr., på tilbud ind til 31. marts: 65 kr., Vinoble

Denne rødvin er ikke helt harmonisk. Der har en enkel frugtsmag med kraftige undertoner af tobak. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Holden James, Zinfandel, Lodi, Californien, 2013, høj alkohol (15%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 6): 59 kr., Kvickly

En kraftig rødvin, der fylder godt i munden med sin varme, sin fyldige frugt, sin fine krydring, sine bløde tanniner og gode sødme. Den har 15% alkohol, men ingen spritkant. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maragda, Mas Llunes, Empordà, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 66 kr., Vinova

Til 66 kr. er dette en perfekt rødvin. Den har en blød, harmonisk smag og rank struktur. Dertil en lang eftersmag. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Vinen kommer fra det katalonske distrikt Empordà helt oppe i det øverste, højre hjørne af Spanienskortet, og den er lavet på druerne Carnatxa (Garnacha), Syrah og Merlot.

stjernestjernestjernestjerne

Yllera, Bodegas Grupo Yllera, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2010, høj alkohol (15%)

Lækker rødvin. Den har en god duft og en smag i fin balance - fyldig og ren frugt, bløde tanniner, god krydring, men også en spritkant og et lidt markant bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Bieher & Fils, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

89 kr., Multi Wine

En meget let, men ingenlunde uinteressant rødvin med en klingende ren og frisk Pinot-smag. Faktisk lækker. Men den skal ledsage en lige så let og elegant ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Ameillaud, Grenache, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig Rhône-rødvin med en bred smag med noter af kirsebær og et lille bid til slut. God madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmelzer, Blauer Zweigelt, Neusiedlersee, Østrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

En dejlig rødvin, blød og lækker og med fornem balance mellem sødme og syre. Den østrigske drue Zweigelt er i det hele taget en dejlig drue. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terre di Genestra, Mediterranean Domains, Syrah, Terre Siciliane IGP, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En meget lækker rødvin med en bred og blød smag. I smagen noter af kakao og chokolade og vanille fra fadlagringen. Dertil en charmerende sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Maestro Italiano, Puglia IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Haller Vine

Vellavet rødvin til en rimelig pris (ved 6 flasker) ikke mindst taget i betragtning, at vinen er lavet efter appassimento-metoden - den med de tørrede druer, i dette tilfælde af sorterne Sangiovese og Primitivo. Smagen er bred og fyldig, med bløde tanniner og en dejlig sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjerne

Cuvée Primium, Prado Rey, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 82,50 kr., Holte Vinlager

En lidt stram rødvin, hvis frugt maskeres en smule af tørhed og fadsmag. Men absolut okay til kraftigere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Waterbrook, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington, 2013, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En stor, elegant og meget lækker rødvin, der hænger rigtig godt sammen. I den bløde og harmoniske smag er der bær, blommer, chokolade og et strejf af tobak.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de Borde-Longue, Jean-Louis Denois, Cabernet Sauvignon, Haute Vallée de l'Aude, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker, Bichel Vine

Flot, kompleks og harmonisk rødvin, lavet på økodruer. Den har bred og dyb frugt (blåbær og solbær), fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Terranuda, Paolo Marcarino, Barbera, Monferrato, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

Saft og kraft, sødme og syre. En god rødvin, hvor syren måske spiller lidt kraftigt på sin egen violin. Men til en krydret (kød)ret med fed sovs vil den være helt i orden. 15%, men igen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Oro Rosso, Vila i Cipressi, Toscana, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr. flasken, Barrique Vin

En rødvin med en fin krydret duft. Smagen er tør og samtidig læskende og med en ligeledes fin krydring. Drik den til en god pastaret eller en let kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Niels Oscar, Domaine Mur Mur Ium, Ventoux, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

Der er kræfter i denne rødvin, og den bruger sine kræfter fornuftigt. Den er lavet på druerne Syrah og Grenache, og den har en fin balance mellem sødme og syre.

stjernestjernestjernestjerne

Plaisir de Merle, Petit Verdot, Paarl, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., Amka

En ganske god rødvin med et smagsbillede, der måske er lidt spinkelt og stramt. Der er frugt og tørhed og noter af ... er det rabarber?

stjernestjernestjerne

Piassaron, Lavarini, Rosso Veronese IGT, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

135 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Kraftig rødvin med et ret smalt smagsbillede præget af frugt, sødme, et let bittert bid og alkohol. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Badiola, Mazzei, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

En meget dejlig rødvin på druerne Sangiovese og Merlot. En vin med både kraft og ynde. Den har en ren og god frugtsmag - sene sommerbær - og fint integreret fadsmag. Noget i retning af en supertoscaner.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine le Renard, Valadier et Andrieu, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119,20, Propperiet

En god rødvin på druerne Grenache og Syrah. Den har en dejlig duft og fyldig smag. Havde den kostet 90 kr., ville den have fået fem stjerner. Ak ...

stjernestjernestjerne

Three Vineyard Cuvée, Koenig Vineyards, Syrah, Snake River Valley, Idaho, USA, 2009, høj alkohol (14,6%)

165 kr., pris ved 12 flasker, AmericanWineCorner

En rødvin fra den amerikanske stat Idaho - sådan en vin har vi vist aldrig smagt. Det er en fyldig vin, der desværre i en alder af seks år er præget af en markant spritkant og tørhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Classique, Eikendal, Stellenbosch, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

Superlækker rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc - en sammensætning kendt fra Bordeaux og her i fuld udfoldelse. Der er en fin tørhed og dejlig frugt, bløde tanniner, peber og en lang eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen