Château d'Yquem. Foto: Wikipedia / Laban66.
Slot åbner dørene efter 400 år
Når man har besøgt Sauternes-distriktet i Bordeaux, har man på afstand kunnet se Château d’Yquem, hvor verdens nok mest berømte søde vin fremstilles.
Men man har ikke haft mulighed for at se, hvad der foregår inden for murene. Nu har slottet valgt - for første gang i dets mere end 400 år lange historie - at slå dørene op for turister.
Man bliver dog ikke sluppet løs alene i det store slot og vineri, men kan melde sig til en af tre daglige guideture.
Prisen for turen, der varer 90 minutter, er 60 euro (cirka 448 kr.) pr. person. Men så får man også lov til undervejs at smage et glas af såvel slottets søde vin som dets tørre hvidvin, ”Y”.
Hvis man vil med på en guidetur, skal man reservere plads online på forhånd. Det kan gøres ved at klikke her.
Den nye vin fra d'Arenberg med navnet "The Old Bloke and the Three Young Blondes". Det står ret diskret neden under etiketten, der viser ansigterne af en gammel mand og tre unge piger i profil.
Vinnavn kaldt sexistisk
Det australske vinhus d’Arenberg i McLaren Vale er ikke bare kendt for sin gode vin, men også for sine spøjse vinnavne: ”The Dead Arm”, “The Money Spider” og “The Coppermine Road”, for bare at nævne nogle få af dem.
Nu har d’Arenberg lanceret en ny rødvin med navnet ”The Old Bloke and the Three Young Blondes” (den gamle fyr og de tre unge blondiner). Og det har ifølge den australske avis The Advertiser fået en lokal vinskribent, Jane Thomson, til tasterne. Hun er også kvinden bag vinklubben ”Fabulous Ladies Wine Society”, der har 5000 medlemmer, og hun blev intet mindre end forarget over navnet på d’Arenbergs nye vin. På sin Facebook-side kaldte Thomson navnet for et eksempel på ”hverdags-sexisme”, og siden da har det glødet med kommentarer for og imod.
Henviser til druerne
Ejeren af d’Arenberg, Chester Osborn, har ikke drømt om, at vinnavnet kunne støde nogen. Som han har udtalt til The Advertiser, så henviser ”The Old Bloke” til de gamle Shiraz-vinstokke, der har leveret hovedparten af druerne til den nye blandings-vin. Og ”The Three Young Blondes” er de tre hvidvinsdruer, Marsanne, Roussanne og Viognier, som også indgår i vinen. På etiketten har han så valgt at vise silhuetportrætter af en gammel mand og tre unge damer - bare for sjov.
"Far" og "mor"-bobler
Det er ikke første gang, et vinnavn fra d’Arenberg er blevet taget ilde op.
For nogle år siden lancerede vinhuset en mousserende vin med navnet ”Dadd”, en forkortelse af daddy for far - og en fed reference til den fornemme champagne Mumm (mom betyder jo mor på engelsk).
Champagnehuset af samme navn kunne bestemt ikke se det humoristiske i navnet på boblevinen fra d’Arenberg og forlangte, at det blev ændret.
Det blev det - nu hedder vinen Pollyanna Polly, hvilket vel ikke kan fornærme nogen ...
Tyveri af Pingus
I sidste uge nævnte vi, at Distinto Vinimport havde haft indbrud på sit lager i Herlev og havde fået stjålet en række kostbare vine. Vi listede vinene og beder fortsat vores læsere henvende sig til Distinto på 26 70 40 65, hvis de skulle få tilbudt nogle af disse vine.
Men også andre vinimportører har inden for det sidste halve år haft indbrud. Det gælder fx Klubvin i Farum, der ejes af Bo Otterstrøm. Tilbage i august sidste år fik han fra sit lager ligeledes stjålet uerstattelige vine. Det drejede sig om to flasker af Peter Sissecks kultvin Pingus, årgang 2010 og 2012, og fem flasker af Flor de Pingus, der er Sissecks andenvin, også årgang 2012.
Sjældne flasker Flor de Pingus
På Flor de Pingus-flaskerne er der på forsiden en mærkat, hvor der står -SO2 (uden svovl), hvilket gør netop disse flasker til lidt af en sjældenhed. Der er nemlig kun fremstillet et enkelt fad - i alt 300 flasker - af denne svovlfri udgave af andenvinen.
Skulle nogen af vores læsere få tilbudt nogle af disse vine, vil Bo Otterstrøm være glad for en henvendelse på 23 90 99 05.
Såvel hos Distinto som hos Klubvin tyder alt på, at tyveriet var bestilt. Tyvene har vidst lige præcis, hvad de skulle gå efter.
I alt var der 873 udstillere fordelt på 15 forskellige lande på årets store økologiske branchemesse, Millésime Bio.
Succes igen for øko-vinmesse
Millésime Bio, der blev afholdt i den sydfranske by Montpellier, har nu lukket og slukket for i år - men vender tilbage igen d. 30. januar til 1. februar 2017.
Denne branchemesse for økologiske og biodynamiske vine har siden første udgave i 1993 vokset sig til at blive den største af sin art i verden. Og med den stigende interesse for økologi - især i de europæiske lande - er der ingen tvivl om, at messens vokseværk langt fra er slut.
I år gæstede mere end 4500 branchefolk Millésime Bio. Heraf kom 25,5% fra andre lande end Frankrig. Det var en stigning på 3,5% i forhold til messen i 2015.
Flere skandinaviske gæster
Ud af de mange ikke-franske vinopkøbere kom hele 88,5% fra Europa, og bedst repræsenteret var Benelux-landene (Belgien, Holland og Luxemburg) med 16,6% af de europæiske gæster, Tyskland med 11,3% og Skandinavien med 10,6%. I 2015 udgjorde sidstnævnte 6,3% af de europæiske besøgende.
Der har da også været en betydelig stigning i interessen for økologi som helhed i både Danmark, Sverige og Norge. Ifølge de nyeste tal fra Danmarks statistik er salget af økologisk vin, cider og spiritus steget med omkring en tredjedel mellem 2011 og 2014.
Godt nyt for Rioja
En ny rapport fra vinrådet i Rioja byder på rigtig gode tal, når det gælder sidste års salg af vin fra det berømte spanske vindistrikt.
Der har været fremgang i både mængde og værdi - hvilket adskiller sig fra salget i mange andre spanske distrikter.
Nedenfor bringer vi nogle af de positive tal fra rapporten.
Stigninger over hele linjen
* I alt blev der solgt 284 millioner liter Riojo-vin i 2015 - en stigning på 1,1% i mængde og 5,3% i værdi i forhold til 2014.
* 89% af den solgte vin var rødvin, men salget af hvidvin og rosé er på fremmarch for andet år i træk med en stigning på henholdsvis 14% til 16,9 mio. liter og 17% til 14,5 mio. liter i 2015.
* Salget til det spanske hjemmemarked udgjorde 62% af Riojas totale vinsalg.
* Eksporten af Rioja-vin steg i mængde for første gang siden den økonomiske krise med 1,3%.
* Det var top-kategorien Rioja Reserva, der tegnede sig for den største vækst i salget på 3,5%. De 61% af disse vine gik til eksport.
* Det største eksportmarked er stadig Storbritannien. Hertil steg eksporten med 2% til 36,8 mio. liter. Til Irland steg den med 42%, til Kina - der nu er Riojas sjette største marked - med 34,5% og til Canada med 23%.
Stobi Winery fejrer Sankt Trifun
Mens nogle på Valentinsdag d. 14. februar så hinanden dybt i øjnene og tænkte på kærlighed og kildevand, fejrede makedonerne Sankt Trifun, vinmarkernes skytshelgen.
Indledningen på festlighederne er et ganske særligt ritual, som foregår i markerne. De fleste steder ser man små grupper ledsaget af en præst bevæge sig ud mellem vinstokkene, men hos Stobi Winery - et af Makedoniens førende vinhuse - foregik ritualet traditionen tro under overværelse af mere end 1500 indbudte gæster.
Efter at have læst højt af biblen og bedt en bøn for et godt vinår og en god kommende høst tog præsten en beskærersaks og foretog en symbolsk beskæring af en af vinstokkene. Dernæst tog han et stort udhulet brød, skar et kors i skorpen og hældte vin i brødet.
Ejeren kysser brødet
Brødet symboliserer Kristi legeme og vinen hans blod. På billedet ovenfor ser man dels den rituelle beskæring dels ejeren af Stobi Winery, Mincho Jordanov, der kysser brødet.
Bagefter blev der festet med de mange gæster - og selvfølgelig skænket masser af husets vin i glassene. Og det har uden tvivl været rigtig god vin.
For to år siden besøgte VinAvisen Stobi Winery i Makedonien, og vi fik så afgjort øjnene op for, at det lille Balkanland kan fremstille fremragende vine. Man kan læse mere om vores oplevelser i Makedonien ved at
klikke her.
Den rene magi
Vinreolen Pinetti, der kan rumme tolv vinflasker, får det til at se ud, som om flaskerne forsvinder.
Reolen, der sælges gennem firmaet
Harlequin Illusions, er skabt af amerikaneren Tony Potter, der har en fortid som cirkusklovn og scene-illusionsdesigner.
Præcis, hvordan han har skabt illusionen i den sjove vinreol, er ikke lige til at regne ud, og Potter røber intet på Harlequin Illusions's hjemmeside. Reolen, der er af egetræ, koster 295 dollars (1978 kr.) plus forsendelse.
Nyt vinområde i Bourgogne
Vinproducenterne i Bourgogne har så småt fået øjnene op for et nyt lovende område for vinfremstilling i det berømte vindistrikt. Det drejer sig om kommunen Talant, der ligger tæt ved Dijon.
De første vinmarker i Talant - i alt 150 hektar - blev plantet i 1209, og vindyrkningen fortsatte, indtil vinlusen i slutningen af 1800-tallet udslettede stort set hver eneste vinstok.
Men i 2009 blev der igen pustet liv i vindyrkningen i Talant, da bourgognehuset Domaine Christophe Bouvier købte 0,7 hektar jord i området og begyndte at fremstille hvidvin. Vinhuset har også planer om plante Pinot Noir og fremstille rødvin i Talant.
Boblevin fra Talant
Nu har også Maison Louis Picamelot, der fremstiller Crémant de Bourgogne, kastet sin kærlighed på det ikke så kendte område. I slutningen af 2015 købte vinhuset nemlig 2 hektar jord i Talant, som det har planer om at tilplante med Chardonnay og Pinot Noir. Af druerne vil Louis Picamelot lave en Crémant de Talant.
Og så er der Marc Soyard, der ejer Domaine de la Cras, der ligeledes vil købe jord for at fremstille hvidvin i området.
Med den interesse, der er hos Bourgogne-producenterne for Talant, forventes vinarealet i kommunen at vokse fra de nuværende 0,7 hektar til hele 10 hektar inden 2020.
Vinen fra 1903 skænkes i glasset. Der er ikke så meget rødvinsfarve over den længere, men smagen skulle efter sigende have været helt ok. Billedet stammer fra en lille film fra Stuff.co.nz.
New Zealands ældste vin
Det hører bestemt til sjældenhederne, at der åbnes en mere end 100 år gammel vin. Og når det sker, er det som regel en Bordeaux-vin, en champagne, der måske er fundet i et skibsvrag, eller en portvin.
Men i den forgangne uge blev der på New Zealand åbnet fire flasker af landets ældste eksisterende rødvin, en årgang 1903, og den blev smagt af en udvalgt skare af lokale og internationale vinskribenter.
Vinens navn er ”Lansdowne Claret” - claret er engelsk for rødvin fra Bordeaux, men vinen er ikke lavet på Bordeaux-druerne, men derimod på Pinot Noir, Pinot Meunier og Syrah.
Til glæde for sin kone
Vinen blev skabt af en pionér inden for den newzealandske vinindustri. Hans navn var William Henry Beetham, og han var en ud af en søskendeflok på ti. Faren til de mange børn hed også William, og han udvandrede fra England til New Zealand i 1855. Han var en berømt portrætmaler og fortsatte med at ernære sig som sådan på newzealandsk jord. Men han grundlagde også sammen med sin familie en af landets største landejendomme, Brancepeth i Wairarapa.
Det blev sønnen William Henry, der arvede ejendommen sammen med sin franske kone Hermance. Hun savnede sit hjemlands frodige vinmarker og fik sin mand til at anlægge en vinmark på ejendommen, hvorefter de sammen - fra 1890 til 1908 - fremstillede vin.
62.000 kr. flasken
Nogle af William Henry Beethams vine har ligget i kælderen under Brancepeth lige siden dengang. Og det var fire af disse flasker, der blev åbnet i sidste uge - og samtlige tilstedeværende vinskribenter var enige om, at der stadig var masser af liv og god smag i de gamle dråber.
De sjældne flasker er også kostbare. For nogle år siden solgte familien Beetham, der stadig ejer Brancepeth, en flaske, hvilket indbragte 14.000 NZD (cirka 62.000 kr.).
I 2009 blev vinmarken, som oprindelig lagde druer til William Henry Beethams vine, genplantet med de samme druer. Til sammenligning kunne vinskribenterne derfor også smage en nyere årgang vin fra selvsamme mark.
Klassificering à la Bordeaux
Den kinesiske vinregion Ningxia er godt i gang med at markere sig som en region for rødvine af høj kvalitet. Ved sidste års udgave af Decanter Asia Wine Awards (DAWA) vandt flere af regionens vinhuse et hav af medaljer.
Myndighederne i Ningxia ønsker at sætte yderligere skub i den gode udvikling og vil derfor indføre et klassificeringssystem for vinene à la det, man har i Bordeaux.
Allerede i 2013 meddelte myndighederne deres planer for et sådan system - hvilket straks vakte hed debat.
Forslaget delte vandene
Flere internationale vinbranchefolk advarede mod at indføre en klassificering i en region, hvor vinindustrien stadig er i sin vorden. Planerne blev kaldt ”for ambitiøse”.
Vinbranchefolk i Ningxia var derimod begejstrede for idéen - jo tidligere man indfører en klassificering, desto bedre, lød det herfra.
Myndighederne i regionen er nu kommet med et lidt mere konkret forslag til en klassifikation. Den er stadig på skitsestadiet, men de foreløbige punkter, som et vinhus skal opfylde for at blive kvalificeret, kommer her:
Højeste niveau er ”1. cru”
* 90% af druerne i en vinmark skal være af samme sort.
* Grænsen for høstmængden af druer pr. hektar skal sættes til mellem 7 og 11 tons.
* Klassificeringen skal have flere niveauer, og det højeste niveau bliver ”1. cru”, som vil gælde i ti år for det pågældende vinhus.
* De klassificerede vinhuse vil kunne vise den opnåede klassificering på vinetiketterne.
* Hvert andet år skal en komité bestående af ønologer, repræsentanter fra vinindustrien, vinskribenter og forbrugere bedømme og give point til de vinhuse, der ønsker optagelse i klassifikationen.
I destilleriets nuværende fadhus er der plads til 20.000 fade med whiskey.
Jack Daniel's udvider
Det går ifølge The Drinks Business rigtig godt for Jack Daniel’s, som er det bedst sælgende amerikanske whiskeymærke på verdensplan. Så godt, at destilleriet i Tennessee nu vil investere 140 millioner dollars (cirka 940 mio. kr.) i to nye fadhuse, en udvidelse af tappefaciliteterne og en renovering af besøgscentret, som sidste år modtog 275.000 gæster.
Destilleriet vil efter eget udsagn ruste sig til den stadig stigende efterspørgsel på Jack Daniel’s whiskey.
Planerne for udvidelsen og renoveringen falder sammen med dette års fejring af Jack Daniel’s Destillerys 150 års fødselsdag.
Det er faktisk ikke længere siden end 2013, at destilleriet, der ejes af Brown Forman, investerede 103 mio. dollars (cirka 690 mio. kr.) i en udvidelse af produktionsfaciliteterne.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Mother Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Alsacevinene.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Hans Otto Vanting.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Hans Otto Vanting (f. 1949) er manden bag vinfirmaet Vinotto - med tryk på næstsidste stavelse, siger han. Han er egentlig skolelærer, men i 80’erne fangede vinen ham, da han fulgte et aftenskolekursus under ledelse af den vidende og underholdende
Allan Hansen.
Nogenlunde samtidig startede han det kendte 60’er band "Needles & Pins", og i 90’erne var han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede spørgsmålene til den store fælles nordiske rockquiz Pick-up. I den forbindelse boede han i 1997 i Oslo og samarbejdede med vennen Jørgen De Mylius.
Sin store musikinteresse har Otto Vanting kombineret med vinen, og i dag har han et show kaldet "Af med proppen – på med poppen" - en vinsmagning på en helt anderledes måde. Her gælder det fortællinger om vin i hyggeligt samvær, hvor man blandt andet quizzer om musik og film, lytter til musik og ser billeder – og nyder de gode vine. Timelange foredrag om sydskråninger er ikke Otto Vantings kop te.
Med sit firma har han fundet en niche ved at designe specielle etiketter til fx barnedåb, bryllupper osv., men også til firmaer. Blandt andet har han leveret etiketter til DR’s Rejseholdet, Krøniken, Livvagterne, Mercedes, diverse skoler, kunstnere m.v. Vinotto importerer vine fra Australien, Chile, Argentina, USA, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien og fremhæver med stolthed sin Paul Cheneau Cava og de australske Moss Wood og Gatt Wines kåret som verdens næstbedste vinhus og verdens bedste vin, Gatt Old Wine Shiraz (WRW 2013). Og så er der de berømte ”Musik” vine fra Claymore i Australien.
Adresse: Vinotto, Marbjergholmsvej 2 A, 2640 Hedehusene, tlf.: 20 64 47 78, e-mail:
otto@vinotto.dk,
www.vinotto.dk.
365
Bag Château Fabre Gasparets vinmark i Corbières-Boutenac står ruinen af et gammelt kapel (foto © Hans-Torben Andersen)
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen