Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 8, 2016



Château d'Yquem. Foto: Wikipedia / Laban66.

Slot åbner dørene efter 400 år

Når man har besøgt Sauternes-distriktet i Bordeaux, har man på afstand kunnet se Château d’Yquem, hvor verdens nok mest berømte søde vin fremstilles.

Men man har ikke haft mulighed for at se, hvad der foregår inden for murene. Nu har slottet valgt - for første gang i dets mere end 400 år lange historie - at slå dørene op for turister.
Man bliver dog ikke sluppet løs alene i det store slot og vineri, men kan melde sig til en af tre daglige guideture.
Prisen for turen, der varer 90 minutter, er 60 euro (cirka 448 kr.) pr. person. Men så får man også lov til undervejs at smage et glas af såvel slottets søde vin som dets tørre hvidvin, ”Y”.
Hvis man vil med på en guidetur, skal man reservere plads online på forhånd. Det kan gøres ved at klikke her.



Den nye vin fra d'Arenberg med navnet "The Old Bloke and the Three Young Blondes". Det står ret diskret neden under etiketten, der viser ansigterne af en gammel mand og tre unge piger i profil.

Vinnavn kaldt sexistisk

Det australske vinhus d’Arenberg i McLaren Vale er ikke bare kendt for sin gode vin, men også for sine spøjse vinnavne: ”The Dead Arm”, “The Money Spider” og “The Coppermine Road”, for bare at nævne nogle få af dem.

Nu har d’Arenberg lanceret en ny rødvin med navnet ”The Old Bloke and the Three Young Blondes” (den gamle fyr og de tre unge blondiner). Og det har ifølge den australske avis The Advertiser fået en lokal vinskribent, Jane Thomson, til tasterne. Hun er også kvinden bag vinklubben ”Fabulous Ladies Wine Society”, der har 5000 medlemmer, og hun blev intet mindre end forarget over navnet på d’Arenbergs nye vin. På sin Facebook-side kaldte Thomson navnet for et eksempel på ”hverdags-sexisme”, og siden da har det glødet med kommentarer for og imod.

Henviser til druerne


Ejeren af d’Arenberg, Chester Osborn, har ikke drømt om, at vinnavnet kunne støde nogen. Som han har udtalt til The Advertiser, så henviser ”The Old Bloke” til de gamle Shiraz-vinstokke, der har leveret hovedparten af druerne til den nye blandings-vin. Og ”The Three Young Blondes” er de tre hvidvinsdruer, Marsanne, Roussanne og Viognier, som også indgår i vinen. På etiketten har han så valgt at vise silhuetportrætter af en gammel mand og tre unge damer - bare for sjov.

"Far" og "mor"-bobler


Det er ikke første gang, et vinnavn fra d’Arenberg er blevet taget ilde op.
For nogle år siden lancerede vinhuset en mousserende vin med navnet ”Dadd”, en forkortelse af daddy for far - og en fed reference til den fornemme champagne Mumm (mom betyder jo mor på engelsk).
Champagnehuset af samme navn kunne bestemt ikke se det humoristiske i navnet på boblevinen fra d’Arenberg og forlangte, at det blev ændret.
Det blev det - nu hedder vinen Pollyanna Polly, hvilket vel ikke kan fornærme nogen ...

Tyveri af Pingus

I sidste uge nævnte vi, at Distinto Vinimport havde haft indbrud på sit lager i Herlev og havde fået stjålet en række kostbare vine. Vi listede vinene og beder fortsat vores læsere henvende sig til Distinto på 26 70 40 65, hvis de skulle få tilbudt nogle af disse vine.
Men også andre vinimportører har inden for det sidste halve år haft indbrud. Det gælder fx Klubvin i Farum, der ejes af Bo Otterstrøm. Tilbage i august sidste år fik han fra sit lager ligeledes stjålet uerstattelige vine. Det drejede sig om to flasker af Peter Sissecks kultvin Pingus, årgang 2010 og 2012, og fem flasker af Flor de Pingus, der er Sissecks andenvin, også årgang 2012.

Sjældne flasker Flor de Pingus


På Flor de Pingus-flaskerne er der på forsiden en mærkat, hvor der står -SO2 (uden svovl), hvilket gør netop disse flasker til lidt af en sjældenhed. Der er nemlig kun fremstillet et enkelt fad - i alt 300 flasker - af denne svovlfri udgave af andenvinen.
Skulle nogen af vores læsere få tilbudt nogle af disse vine, vil Bo Otterstrøm være glad for en henvendelse på 23 90 99 05.
Såvel hos Distinto som hos Klubvin tyder alt på, at tyveriet var bestilt. Tyvene har vidst lige præcis, hvad de skulle gå efter.


I alt var der 873 udstillere fordelt på 15 forskellige lande på årets store økologiske branchemesse, Millésime Bio.

Succes igen for øko-vinmesse

Millésime Bio, der blev afholdt i den sydfranske by Montpellier, har nu lukket og slukket for i år - men vender tilbage igen d. 30. januar til 1. februar 2017.
Denne branchemesse for økologiske og biodynamiske vine har siden første udgave i 1993 vokset sig til at blive den største af sin art i verden. Og med den stigende interesse for økologi - især i de europæiske lande - er der ingen tvivl om, at messens vokseværk langt fra er slut.
I år gæstede mere end 4500 branchefolk Millésime Bio. Heraf kom 25,5% fra andre lande end Frankrig. Det var en stigning på 3,5% i forhold til messen i 2015.

Flere skandinaviske gæster


Ud af de mange ikke-franske vinopkøbere kom hele 88,5% fra Europa, og bedst repræsenteret var Benelux-landene (Belgien, Holland og Luxemburg) med 16,6% af de europæiske gæster, Tyskland med 11,3% og Skandinavien med 10,6%. I 2015 udgjorde sidstnævnte 6,3% af de europæiske besøgende.
Der har da også været en betydelig stigning i interessen for økologi som helhed i både Danmark, Sverige og Norge. Ifølge de nyeste tal fra Danmarks statistik er salget af økologisk vin, cider og spiritus steget med omkring en tredjedel mellem 2011 og 2014.

Godt nyt for Rioja

En ny rapport fra vinrådet i Rioja byder på rigtig gode tal, når det gælder sidste års salg af vin fra det berømte spanske vindistrikt.

Der har været fremgang i både mængde og værdi - hvilket adskiller sig fra salget i mange andre spanske distrikter.
Nedenfor bringer vi nogle af de positive tal fra rapporten.

Stigninger over hele linjen


* I alt blev der solgt 284 millioner liter Riojo-vin i 2015 - en stigning på 1,1% i mængde og 5,3% i værdi i forhold til 2014.
* 89% af den solgte vin var rødvin, men salget af hvidvin og rosé er på fremmarch for andet år i træk med en stigning på henholdsvis 14% til 16,9 mio. liter og 17% til 14,5 mio. liter i 2015.
* Salget til det spanske hjemmemarked udgjorde 62% af Riojas totale vinsalg.
* Eksporten af Rioja-vin steg i mængde for første gang siden den økonomiske krise med 1,3%.
* Det var top-kategorien Rioja Reserva, der tegnede sig for den største vækst i salget på 3,5%. De 61% af disse vine gik til eksport.
* Det største eksportmarked er stadig Storbritannien. Hertil steg eksporten med 2% til 36,8 mio. liter. Til Irland steg den med 42%, til Kina - der nu er Riojas sjette største marked - med 34,5% og til Canada med 23%.

Stobi Winery fejrer Sankt Trifun

Mens nogle på Valentinsdag d. 14. februar så hinanden dybt i øjnene og tænkte på kærlighed og kildevand, fejrede makedonerne Sankt Trifun, vinmarkernes skytshelgen.
Indledningen på festlighederne er et ganske særligt ritual, som foregår i markerne. De fleste steder ser man små grupper ledsaget af en præst bevæge sig ud mellem vinstokkene, men hos Stobi Winery - et af Makedoniens førende vinhuse - foregik ritualet traditionen tro under overværelse af mere end 1500 indbudte gæster.
Efter at have læst højt af biblen og bedt en bøn for et godt vinår og en god kommende høst tog præsten en beskærersaks og foretog en symbolsk beskæring af en af vinstokkene. Dernæst tog han et stort udhulet brød, skar et kors i skorpen og hældte vin i brødet.

Ejeren kysser brødet


Brødet symboliserer Kristi legeme og vinen hans blod. På billedet ovenfor ser man dels den rituelle beskæring dels ejeren af Stobi Winery, Mincho Jordanov, der kysser brødet.
Bagefter blev der festet med de mange gæster - og selvfølgelig skænket masser af husets vin i glassene. Og det har uden tvivl været rigtig god vin.
For to år siden besøgte VinAvisen Stobi Winery i Makedonien, og vi fik så afgjort øjnene op for, at det lille Balkanland kan fremstille fremragende vine. Man kan læse mere om vores oplevelser i Makedonien ved at klikke her.


Den rene magi

Vinreolen Pinetti, der kan rumme tolv vinflasker, får det til at se ud, som om flaskerne forsvinder.
Reolen, der sælges gennem firmaet Harlequin Illusions, er skabt af amerikaneren Tony Potter, der har en fortid som cirkusklovn og scene-illusionsdesigner.
Præcis, hvordan han har skabt illusionen i den sjove vinreol, er ikke lige til at regne ud, og Potter røber intet på Harlequin Illusions's hjemmeside. Reolen, der er af egetræ, koster 295 dollars (1978 kr.) plus forsendelse.

Nyt vinområde i Bourgogne

Vinproducenterne i Bourgogne har så småt fået øjnene op for et nyt lovende område for vinfremstilling i det berømte vindistrikt. Det drejer sig om kommunen Talant, der ligger tæt ved Dijon.

De første vinmarker i Talant - i alt 150 hektar - blev plantet i 1209, og vindyrkningen fortsatte, indtil vinlusen i slutningen af 1800-tallet udslettede stort set hver eneste vinstok.
Men i 2009 blev der igen pustet liv i vindyrkningen i Talant, da bourgognehuset Domaine Christophe Bouvier købte 0,7 hektar jord i området og begyndte at fremstille hvidvin. Vinhuset har også planer om plante Pinot Noir og fremstille rødvin i Talant.

Boblevin fra Talant


Nu har også Maison Louis Picamelot, der fremstiller Crémant de Bourgogne, kastet sin kærlighed på det ikke så kendte område. I slutningen af 2015 købte vinhuset nemlig 2 hektar jord i Talant, som det har planer om at tilplante med Chardonnay og Pinot Noir. Af druerne vil Louis Picamelot lave en Crémant de Talant.
Og så er der Marc Soyard, der ejer Domaine de la Cras, der ligeledes vil købe jord for at fremstille hvidvin i området.
Med den interesse, der er hos Bourgogne-producenterne for Talant, forventes vinarealet i kommunen at vokse fra de nuværende 0,7 hektar til hele 10 hektar inden 2020.


Vinen fra 1903 skænkes i glasset. Der er ikke så meget rødvinsfarve over den længere, men smagen skulle efter sigende have været helt ok. Billedet stammer fra en lille film fra Stuff.co.nz.

New Zealands ældste vin

Det hører bestemt til sjældenhederne, at der åbnes en mere end 100 år gammel vin. Og når det sker, er det som regel en Bordeaux-vin, en champagne, der måske er fundet i et skibsvrag, eller en portvin.
Men i den forgangne uge blev der på New Zealand åbnet fire flasker af landets ældste eksisterende rødvin, en årgang 1903, og den blev smagt af en udvalgt skare af lokale og internationale vinskribenter.
Vinens navn er ”Lansdowne Claret” - claret er engelsk for rødvin fra Bordeaux, men vinen er ikke lavet på Bordeaux-druerne, men derimod på Pinot Noir, Pinot Meunier og Syrah.

Til glæde for sin kone


Vinen blev skabt af en pionér inden for den newzealandske vinindustri. Hans navn var William Henry Beetham, og han var en ud af en søskendeflok på ti. Faren til de mange børn hed også William, og han udvandrede fra England til New Zealand i 1855. Han var en berømt portrætmaler og fortsatte med at ernære sig som sådan på newzealandsk jord. Men han grundlagde også sammen med sin familie en af landets største landejendomme, Brancepeth i Wairarapa.
Det blev sønnen William Henry, der arvede ejendommen sammen med sin franske kone Hermance. Hun savnede sit hjemlands frodige vinmarker og fik sin mand til at anlægge en vinmark på ejendommen, hvorefter de sammen - fra 1890 til 1908 - fremstillede vin.

62.000 kr. flasken


Nogle af William Henry Beethams vine har ligget i kælderen under Brancepeth lige siden dengang. Og det var fire af disse flasker, der blev åbnet i sidste uge - og samtlige tilstedeværende vinskribenter var enige om, at der stadig var masser af liv og god smag i de gamle dråber.
De sjældne flasker er også kostbare. For nogle år siden solgte familien Beetham, der stadig ejer Brancepeth, en flaske, hvilket indbragte 14.000 NZD (cirka 62.000 kr.).
I 2009 blev vinmarken, som oprindelig lagde druer til William Henry Beethams vine, genplantet med de samme druer. Til sammenligning kunne vinskribenterne derfor også smage en nyere årgang vin fra selvsamme mark.

Klassificering à la Bordeaux

Den kinesiske vinregion Ningxia er godt i gang med at markere sig som en region for rødvine af høj kvalitet. Ved sidste års udgave af Decanter Asia Wine Awards (DAWA) vandt flere af regionens vinhuse et hav af medaljer.
Myndighederne i Ningxia ønsker at sætte yderligere skub i den gode udvikling og vil derfor indføre et klassificeringssystem for vinene à la det, man har i Bordeaux.
Allerede i 2013 meddelte myndighederne deres planer for et sådan system - hvilket straks vakte hed debat.

Forslaget delte vandene


Flere internationale vinbranchefolk advarede mod at indføre en klassificering i en region, hvor vinindustrien stadig er i sin vorden. Planerne blev kaldt ”for ambitiøse”.
Vinbranchefolk i Ningxia var derimod begejstrede for idéen - jo tidligere man indfører en klassificering, desto bedre, lød det herfra.
Myndighederne i regionen er nu kommet med et lidt mere konkret forslag til en klassifikation. Den er stadig på skitsestadiet, men de foreløbige punkter, som et vinhus skal opfylde for at blive kvalificeret, kommer her:

Højeste niveau er ”1. cru”


* 90% af druerne i en vinmark skal være af samme sort.
* Grænsen for høstmængden af druer pr. hektar skal sættes til mellem 7 og 11 tons.
* Klassificeringen skal have flere niveauer, og det højeste niveau bliver ”1. cru”, som vil gælde i ti år for det pågældende vinhus.
* De klassificerede vinhuse vil kunne vise den opnåede klassificering på vinetiketterne.
* Hvert andet år skal en komité bestående af ønologer, repræsentanter fra vinindustrien, vinskribenter og forbrugere bedømme og give point til de vinhuse, der ønsker optagelse i klassifikationen.
I destilleriets nuværende fadhus er der plads til 20.000 fade med whiskey.

Jack Daniel's udvider

Det går ifølge The Drinks Business rigtig godt for Jack Daniel’s, som er det bedst sælgende amerikanske whiskeymærke på verdensplan. Så godt, at destilleriet i Tennessee nu vil investere 140 millioner dollars (cirka 940 mio. kr.) i to nye fadhuse, en udvidelse af tappefaciliteterne og en renovering af besøgscentret, som sidste år modtog 275.000 gæster.
Destilleriet vil efter eget udsagn ruste sig til den stadig stigende efterspørgsel på Jack Daniel’s whiskey.
Planerne for udvidelsen og renoveringen falder sammen med dette års fejring af Jack Daniel’s Destillerys 150 års fødselsdag.
Det er faktisk ikke længere siden end 2013, at destilleriet, der ejes af Brown Forman, investerede 103 mio. dollars (cirka 690 mio. kr.) i en udvidelse af produktionsfaciliteterne.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Mother Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Alsacevinene.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Hans Otto Vanting.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Hans Otto Vanting (f. 1949) er manden bag vinfirmaet Vinotto - med tryk på næstsidste stavelse, siger han. Han er egentlig skolelærer, men i 80’erne fangede vinen ham, da han fulgte et aftenskolekursus under ledelse af den vidende og underholdende Allan Hansen.
Nogenlunde samtidig startede han det kendte 60’er band "Needles & Pins", og i 90’erne var han ansat i DR, hvor han blandt andet lavede spørgsmålene til den store fælles nordiske rockquiz Pick-up. I den forbindelse boede han i 1997 i Oslo og samarbejdede med vennen Jørgen De Mylius.
Sin store musikinteresse har Otto Vanting kombineret med vinen, og i dag har han et show kaldet "Af med proppen – på med poppen" - en vinsmagning på en helt anderledes måde. Her gælder det fortællinger om vin i hyggeligt samvær, hvor man blandt andet quizzer om musik og film, lytter til musik og ser billeder – og nyder de gode vine. Timelange foredrag om sydskråninger er ikke Otto Vantings kop te.
Med sit firma har han fundet en niche ved at designe specielle etiketter til fx barnedåb, bryllupper osv., men også til firmaer. Blandt andet har han leveret etiketter til DR’s Rejseholdet, Krøniken, Livvagterne, Mercedes, diverse skoler, kunstnere m.v. Vinotto importerer vine fra Australien, Chile, Argentina, USA, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien og fremhæver med stolthed sin Paul Cheneau Cava og de australske Moss Wood og Gatt Wines kåret som verdens næstbedste vinhus og verdens bedste vin, Gatt Old Wine Shiraz (WRW 2013). Og så er der de berømte ”Musik” vine fra Claymore i Australien.
Adresse: Vinotto, Marbjergholmsvej 2 A, 2640 Hedehusene, tlf.: 20 64 47 78, e-mail: otto@vinotto.dk, www.vinotto.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338



365 Bag Château Fabre Gasparets vinmark i Corbières-Boutenac står ruinen af et gammelt kapel (foto © Hans-Torben Andersen)


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Amador Rosé Tendre, Pere Ventura, Trepat, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Granvino

En lækkerbisken af en mousserende vin med en smuk, mørk rosa farve og et opbud af frugter og bær i duft og smag. Nyd den som apéritif eller til en god salat, der gerne må have indslag af jordbær eller andre bær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steenberg, Chardonnay, Western Cape, Méthode Cap Classique, Brut, Sydafrika, lav alkohol (11,5%)

159,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 129,75 kr., Skjold Burne

En boblevin i den lettere ende, men også til en meget rimelig pris. Den har fine, stadige bobler og en god, frisk druesmag. Den femte stjerner får den for tilbudsprisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mud House, Accolade Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (13%)

69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 8): 59 kr., SuperBrugsen

Til 59 kr. er denne hvidvin lidt af et fund. En rigtig god, frisk og lækker Sauvignon Blanc med fine, krydrede noter af bl.a. hyldeblomst. Dertil et lille strejf af honning og tilpas syre. Til slut et lille, bittert bid, der er fint til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Le Jade, La Cave de Pomerols, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

Vellavet hvidvin med en frisk smag af Chardonnay-druen - og lidt af ananas. Til slut et lille, bittert bid. Let at drikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Vibrant, La Chablisienne, Chardonnay, Petit Chablis, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Denne hvidvin er udpræget "petit", meget tynd og let. Til 80 kr. en skuffelse. Den smager klart af Chardonnay, men det er syren, der er skruet mest op for. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Patrice Moreux, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

149 kr., Lago Import

Blød og lækker hvidvin med et rent og klart billede af druen Sauvignon Blanc - og uden den lidt skarpe tone, der kan være i nogle vine på denne drue. Smagen er harmonisk, med god syre og en lang eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silverboom, Black Label, Leewenkuil Family Vineyards, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrik, 2013, høj alkohol (15%)

Meget dejlig og kompleks rødvin i fin balance. Vinen har bred, fløjlsblød frugt, noter af mørke bær og integrerede fadtoner fra otte måneder på fransk eg.

stjernestjernestjerne

Leyendas de Familia, Carmenère, Maule Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)

76 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Der er blød frugtfylde i denne rødvin, men en markant bitterhed tager meget hurtigt over. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curis Valley Reserve, Viña Ralco Curicó, Pinot Noir, Valle Central, Chile, 2014, lav alkohol (13%)

79 kr., på tilbud i uge 8 (denne uge): 60 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager

En rigtig dejlig rødvin med en god og frisk smag af blå druer og med Pinot-druens karakteristiske saftighed. Den er elegant og har en lang vinøs eftersmag. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjerne

Valdemacuco, Fincas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En rødvin, som er ret meget lige-ud-ad-landevejen. Der er frugt, men den forsvinder lidt vel hurtigt i noget tørt og syrligt. Vinen lever ikke op til navnet Ribera del Duero.

stjernestjernestjernestjerne

Bocca della Verita, Cantine de Falco, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Haller Vine og Vin&Vin

Kraftig og lige-ud-ad-landevejen rødvin med et ret smalt smagsbillede - frugt, sødme, syre, bittert bid, lang eftersmag ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tierra Aranda, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., A Vinstouw

Meget lækker rødvin med en dejlig duft og en kompleks og harmonsk smag, der bærer hele vejen igennem. God, bred frugt, fin krydring, bløde tanniner, mørk chokolade og integrerede fadnoter. En rigtig crianza. 89 kr. - det er billligt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Elisabetta Geppetti, Sangiovese, Morellino di Scansano, Riserva, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Dejlig rødvin med en flot og inviterende duft og en bred, frugtagtig smag (kirsebær) med bløde tanniner. Dertil fint integrerede og lækre fadnoter. Den er nem at holde af.

stjernestjernestjerne

Domaine de Saumarez, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kt., Jysk Vin

En lidt robust rødvin på druerne Grenache og Syrah. Der er tørhed og syre, men ikke så meget frugt, så harmonien er ikke helt i top.

stjernestjernestjernestjerne

Château la Commanderie de Queyret, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

99,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En klassisk Bordeaux-rødvin med modne solbær i duften og en stringent frugtsmag med noter af lakrids. Det er en lille men udmærket Bordeaux med en god syre til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Spinsanti, Palma Carola, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79,73 kr., Propperiet

En lidt kantet, men udmærket rødvin med en god, frisk druesmag, noter af kirsebær, sødme og syre. Helt klart en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curis Valley Grand Reserve, Viña Ralco Curicó, Valle Central, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%)

129 kr., på tilbud i uge 8 (denne uge): 100 kr. ved 6 flasker., Holte Vinlager

En stor rødvin, som kalder på superlativerne. En ren duft af mørke kirsebær møder næsen. Kirsebærrene går igen i den koncentrerede smag, der udvikler sig, bliver let krydret og holder rigtig længe i munden. En topvin, der bestemt er 129 kr. værd - og derfor et rigtig godt køb til 100 kr. Skænk vinen til en kraftig kødret.

stjernestjernestjerne

Lost Block, Tyrell's Vineyards, Shiraz, Heathcote, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker. 99,95 kr., Erik Sørensen Vin

En rødvin ud ad den lige og brede, australske landevej uden interessante sideveje. Den har bred frugt og masser af sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmelzer, Weinbau Horst und Georg Schmetzer, Blauer Zweigelt, Burgenland, Østrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

En indtagende, blød og lækker rødvin med en elegant, lidt "støvet" druesmag. Den gider vi godt, lød det fra smagebordet.

stjernestjernestjernestjerne

Vila i Cipressi, Rosso di Montalcino, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Barrique Vin

En god og forholdsvis let rødvin med bær og anis i duften og med en dejlig smag af friske bær. Der er en fin balance mellem frugt og syre. Prisen - også tilbudsprisen - er lige i overkanten, hvilket koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pencopolitano, P.Parra y Familia, Itata og Cauquenes Valleys, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

179,75 kr., pris ved 3 flasker: 149,75 kr., Bichel Vine

En meget dejlig og elegant rødvin på seks forskellige druer: 30% Malbec, 25% Syrah, 19% Carmenère, 11% Carignan, 11% Cinsault og 4% Pais. Vinen har god frugt og bløde tanniner, en lille sødme og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Furvus, Vinyes Domènech, Montsant, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Vidunderlig rødvin på druerne Grenache og Merlot. Den har en bred og kompleks smag med god frugt og noter af alt muligt - chokolade, peber, tobak, tørret frugt og vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjerne

8 Vents, Atlan & Artisan, Vi de la Terra de Mallorca, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

I den tunge flaske skjuler sig en robust og ret tør rødvin med en let frugtsmag. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Barbaresco, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

209,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 125 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En elegant rødvin med duft af modne kirsebær og en forførende frisk frugtsmag. Det er også en stringent vin med rygrad og et godt tanninbid. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Den kan drikkes nu eller gemmes endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mastino Scalicero, Amarone della Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (15%)

229 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., Granvino

En rigtig god amarone med alt, hvad dertil hører. Den er kompleks og har en dyb duft af syltede blommer med strejf af chokolade og en dejlig og koncentreret smag af moden frugt. Det er så afgjort en madvin - nyd den fx til kraftige, krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epistem No. 2, Atlan & Artisan, Yecla, Spanien, 2013, høj alkohol (15,5%)

999,95 kr., pris ved 6 flasker: 799 kr., AndrupVin.dk

En kraftig (15,5%) rødvin på druerne Garnacha Tintorera og Syrah. En flot rødvin med meget fyldig frugt og et bredt smagsbillede med noter af chokolade, peber, krydderurter og vanille fra de 26 måneder på fransk eg. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cogno, Moscato, Asti, Italien, 2015, lav alkohol (5%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Som altid med en italiensk Moscato-hvidvin: Pas på, der er bobler i flasken og en stærkt komprimeret prop, der kan være svær at hive op. Det var proppen i den smagte flaske dog ikke. Vinen er meget lækker med en let mousse i munden og en charmerende sødme. Skænk den til en ikke alt for sød dessert, fx en cremet kage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosendal, Cape Ruby, Calitzdorp, Sydafrika, høj alkohol (17%)

Denne port..., nåh nej, det er en hedvin, lavet i Sydafrika på samme måde som Portugals portvin. En forstærket rødvin, hvor gæringen er stoppet ved tilsætning af druesprit. Vinen er lettere end gængse portvine, men ganske charmerende med sin gode sødme. Den er sin egen. Prisen er okay.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen