Champín og Champagne
Champagnes vinråd, Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), er kendt for at bide sig fast i haserne på enhver, der misbruger champagne-navnet. Gennem årene har CIVC således ført sag mod producenter af alt fra vin til shampoo. Også produkter, hvis navne ligger tæt opad navnet på den berømte mousserende vin, er kommet i miskredit, og producenterne er blevet trukket i retten.
For nylig lagde CIVC sag an mod det spanske firma Espadafor på grund af en bobledrik med frugtaroma for børn med navnet Champín, der sælges i de spanske supermarkeder.
Spinkel og irrelevant
Vinrådet frygtede, at forbrugerne kunne forledes til at tro, at bobledrikken blev fremstillet i Champagne og krævede, at samtlige flasker med det samme blev fjernet fra forretningshylderne.
Det ville Espadafor ikke være med til, hvorpå CIVC trak firmaet i retten.
Sagen gik helt til højesteret, og nu er dommen faldet. Og den er faldet ud til fordel for det spanske firma. Ifølge dommerne var enhver lighed mellem Champín og Champagne ”spinkel og irrelevant”. De spanske børn kan derfor fortsat skænke Champín i glassene.
En klase Grenache-druer. Foto: Wikipedia/Magnetto.
350 Grenache-kloner
Grenache er en af verdens mest udbredte rødvinsdruer. Den dyrkes hovedsageligt i Sydfrankrig og Spanien - hvor den kaldes Garnacha - men findes også i blandt andet Sydafrika, USA og Chile.
Hos forskningscentret Chambre d’Agriculture de Vaucluse i det sydlige Rhône har man mellem 1997 og 1999 plantet hele 350 kloner af Grenache. Nogle af klonerne stammer fra Spanien og Sardinien, men hovedparten af dem kommer fra mere end 50 år gamle vinstokke i Rhône.
Resistent over for Botrytis
Disse Grenache-kloner følger forskerne året rundt, og målet er at finde frem til de bedste og mest sygdomsresistente kloner - og ikke mindst kloner, der kan klare fremtidens klimatiske ændringer.
For nylig fandt forskerne frem til en klon med nogle ualmindeligt gode egenskaber. Blandt andet giver den små aromatiske bær, der er resistente over for Botrytis cinerea - svampen, der er uundværlig, når det gælder den søde Sauternes-vin, men som helst skal holde sig langt væk fra rødvinsdruerne.
Et lavt alkoholindhold
Desuden har klonen heller ikke tendens til coulure. Det vil sige, at en del af blomsterne ikke udvikler sig til druer, hvoved høstudbyttet nedsættes. Endnu et gode er, at klonen giver vine med et relativt lavt alkoholindhold på 13 til 14% - hvilket er lavt for en Rhône-vin.
Hos Chambre d’Agriculture de Vaucluse er man nu i fuld gang med at formere klonen, så den i en ikke så fjern fremtid kan komme vinproducenterne til gode.
Glade miner i Georgien
I 2006 satte russerne en stopper for al import af georgisk vin. Årsagen var, at man efter en razzia i vinforretningerne i Moskva efter sigende havde fundet forfalskede vine.
Mens etiketterne på flaskerne bebudede, at der var tale om fine og dyre dråber, så var indholdet af yderst ringe kvalitet.
Forbuddet varede helt indtil 2013, og det har været hårdt for de georgiske vinproducenter, da hovedparten af deres vin blev afsat til russerne.
Nu tre år efter, at bandlysningen er ophævet, er der igen kommet rigtig godt gang i eksporten til Rusland.
2,6 mio. flasker til Rusland
I de to første måneder af 2016 importerede russerne hele 2,6 millioner flasker georgisk vin. Det er dobbelt så mange flasker som i samme periode i 2015 - og en vækst i eksporten til Rusland på 154%. Det er også mere end halvdelen af den samlede eksport af vin fra Georgien i de to måneder.
I værdi eksporterede georgierne i perioden vin for det, der svarer til cirka 73 millioner kr. - 27% mere end i samme periode i 2015.
Ukraine var med 793.000 flasker den næst største aftager af georgisk vin. Dernæst kom Kazakhstan, Polen og Kina.
Læs mere om georgisk vin i vores serie med
24 postkort fra det spændende land.
Tørken varer ved
Californien har taget hul på sit femte år i træk med udbredt tørke. I 2014 erklærede guvernør Jerry Brown staten i undtagelsestilstand, og overalt spares der på det sparsomme vand. Græsplænerne i Beverly Hills bliver brune, og brusebade er ikke længere hverdagskost.
Lige omkring nytår var der en lille uges tid med kraftig regn, men siden da har der ikke været en dråbe i sigte.
Californierne sætter deres lid til klimafænomenet El Niño, der kan give masser af regn i forårsmånederne, og som er spået til at blive ekstra kraftigt i år. Men selv kraftige regnskyl i en længere periode kan ikke få has på de problemer, tørken har medført. Det fremgår af en artikel i magasinet Forbes. Artiklen tager også pulsen på situationen, når det gælder den californiske vinverden. Og her står det faktisk ikke så slemt til.
Den positive side af medaljen
Selvfølgelig har tørken sat sit præg på statens vinproduktion - blandt andet via en markant mindre høstmængde i 2015. Mange vinproducenter høstede hele 40% færre druer end normalt.
Til gengæld var kvaliteten af druerne i top, og der tales overalt om en meget stor årgang for californisk vin. Tørken har nemlig i høj grad været med til at øge aromakoncentrationen i druerne - hvilket igen afspejler sig i vinen.
Ifølge artiklen i Forbes har det tørre vejr også medført et boom inden for vinturismen. Folk flokkes fra nær og fjern til vinhusene for at deltage i smagninger og guidede ture i vinmarkerne.
Det er selvfølgelig alt sammen meget positivt, men de gode tider kan hurtigt vendes til dårlige, hvis tørken fortsætter i endnu et år.
Cinelli Colombini med sin datter, omgivet af nogle af de mange kvinder, der arbejder på Casato Prime Donne. De få mænd, som kan anes i baggrunden, arbejder på Colombinis anden vingård, Fattoria del Colle.
Nej tak til kvinder
Cinelli Colombini kommer fra en familie, der siden 1600-tallet har dyrket vin i Montalcino i Toscana.
I slutningen af 1990’erne arvede hun familiens vingård. Hun ville gerne have fat i nogle dygtige ønologer og henvendte sig derfor til skolen for ønologi i Siena. - Desværre, lød svaret. - Vi har ikke kendskab til nogle dygtige, ledige ønologer. Men hvis De venter nogle måneder, så udklækkes der en nyt hold studerende.
Da Colombini tilføjede, at det var en kvindelig ønolog, hun søgte, fik hun at vide, at så var det jo ikke noget problem. Der var rigtig mange ledige kvindelige ønologer, da alle de førende vinhuse jo helst ville have mænd på posten som vinmagere.
En vingård kun for kvinder
Det svar fik Cinelli Colombini til at beslutte sig for at skabe en vingård kun for kvinder. Hun døbte vingården Casato Prime Donne, og den dag i dag er det den eneste vingård i Italien, der udelukkende drives af kvinder. Vingården ejer 16 hektar vinmarker og fremstiller Rosso og Brunello di Montalcino.
Nu har Colombini skabt en ny Brunello, Prime Donne Selection, som hvert år udvælges af et smagepanel bestående - selvfølgelig - af kvindelige Masters of Wine og sommelierer.
Hun har også grundlagt en årlig international pris, Casato Prime Donne International Award, som tildeles kvinder, der har gjort en særlig indsats inden for såvel vinens verden som andre områder.
Denne historie måtte vi jo lige have med - nu hvor det just har været kvindernes kampdag!
En vin- og chokolade rejse
Tanken om at drikke rødvin til chokolade kan få nogle til at ryste på hovedet, mens andre slikker sig om munden.
Faktisk er sammensætningen slet ikke så tosset - hvis chokoladen er mørk, og rødvinen af den rette støbning.
Prøv fx at matche et stykke chokolade af god kvalitet med et kakaoindhold på 70 til 85% med en frugtrig og fyldig rødvin med afrundede tanniner - eller helt uden tanniner - men gerne med et strejf af chokolade i smagen.
En australsk Shiraz, en newzealandsk Pinot Noir eller en Barbera fra Piemonte ville fx være et godt valg.
Og når det gælder Piemonte-vinene, så er der mulighed for til september at komme med på noget så specielt som en vin- og chokolade rejse.
Torino, Piemontes chokoladeby
Ud over at være berømt for sine rødvine og trøfler, er Piemonte - eller rettere hovedbyen Torino - hjemsted for ualmindelig lækker håndlavet chokolade.Byen tæller flere hundrede chokoladeproducenter - fra små familieejede virksomheder til store producenter, der eksporterer deres chokolade. Og selv om der også fremstilles fyldte chokolader, er ren chokolade af høj kvalitet et kendemærke for byen.
Den fem dage lange rejse byder på flere smagninger af vin og chokolade og besøg hos producenterne af begge dele. Rejsen arrangeres af Pust Rejser i samarbejde med chokoladeforretningen
Torino Chokolade på Østerbro i København. Man kan læse mere om rejsen på rejsebureauets
hjemmeside.
Château Tour Saint-Fort er snarere en firlænget gård. Men sådan er det ofte i Bordeaux - et slot behøver ikke at have tårne og spir for at være et slot.
Endnu et slot i kinesisk eje
I uge 8 nævnte vi, at Kinas næst rigeste mand, Jack Ma, havde købt Château de Sours i Entre-Deux-Mers i Bordeaux. Ma betragtes af andre rige kinesere som lidt af en trendsætter, og hans køb af slottet har ifølge lokale ejendomsmæglere medført en ny bølge af interesse i Bordeaux-slotte fra kinesisk side.
Nu blot tre uger efter Jack Mas slots-køb har et firma i Hong Kong, Long Fait International, købt cru bourgeois slottet Château Tour Saint-Fort i Saint Estèphe.
Prisen for den 14 hektar store ejendom er ikke offentliggjort, men ifølge SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord, er gennemsnitsprisen pr. hektar jord i Saint Estèphe 350.000 euro (cirka 2,6 millioner kr.).
På udkig efter flere vinmarker
Det kinesiske firma vil udvide vinmarksarealet til cirka 30 hektar og er allerede på udkig efter vinproducenter, der vil sælge fra. Også vineriet og slottets vinkældre vil blive moderniseret og udvidet.
Der er delte vande i Bordeaux, når det gælder kinesernes opkøb af slotte. Modstanderne mener, at slottene for enhver pris bør forblive på franske hænder, mens andre ser mere positivt på sagen.
Kineserne har jo de fornødne penge til at vedligeholde de fine gamle slotte, som jo er en del af Frankrigs kulturarv, lyder det fra den lejr.
Maleri af Henry Singleton, "The Ale-House Door", ca.1790. Dengang havde de engelske pubber kronede dage.
Pubben er samlingspunktet
Når en pub lukker i en lille engelsk by, er det ikke kun den daglige ”pint” eller serveringen af et glas vin, som indbyggerne kommer til at mangle. Pubben er et vigtigt samlingspunkt, hvor såvel lokale forhold som verdenssituationen endevendes. Uden en pub mister folk simpelt hen kontakten med hinanden.
Og desværre er det - som vi nævnte
i uge 6 - gået den forkerte vej for antallet af britiske pubber i de senere år. Dog faldt antallet af pubber, som i gennemsnit lukkede hver uge fra 29 til 27 i anden halvdel af 2015. Men det er jo stadig et betydeligt antal, der ugentligt må dreje nøglen om.
Hjælp til pubberne
Derfor har den britiske regering øremærket 3,6 millioner pund (cirka 35 mio. kr.), som skal gå til grupper af folk, som har mod på at redde deres lokale pub ved at købe den. Pengene skal dels gives som støtte dels som lån, og de skal også gå til rådgivning, da det kan være svært for lægfolk at finde rundt i junglen af de love og regler, der gælder for en pubejer.
Et godt initiativ, der måske kan være med til at vende skuden.
< Et kig ind i Tour d'Argents kælder med fornemme spiritusflasker.
Legendariske Tour d'Argent
Tour d’Argent i Paris er en af verdens mest legendariske restauranter, og den kan føre sin historie tilbage til 1582. Det var her, den franske konge Henrik d. 4. blev introduceret for det nye spiseredskab gaflen, og her Solkongen, Ludvig d. 14., spiste med sit hof, og hertugen af Richelieu bestilte oksekød tilberedt på tredive forskellige måder til sig selv og sine gæster.
Sidenhen har både Charlie Chaplin, Grace Kelly, Clark Gable og Coco Chanel haft deres stamborde i restauranten.
Spiritusflasker på auktion
Tour d’Argents vinkælder er også berømt og har en beholdning på 350.000 flasker. Med jævne mellemrum har restauranten solgt nogle af de gamle og værdifulde vine og spiritusser for at kunne finansiere større ombygninger og fornyelser i køkkenet.
Nu sker det igen. Tour d’Argents ejer, André Terrail, har sat 60 sjældne flasker spiritus fra kælderens beholdning til salg på en auktion d. 9. maj hos auktionshuset Artcurial.
En meget gammel cognac
Blandt højdepunkterne er en flaske Clos du Griffier Grande Fine Cognac 1788, der er vurderet til 20.000 euro (cirka 149.000 kr.), og adskillige meget gamle flasker eaux de vie, calvados, armagnac, portvin og madeira.
Ud over de stærke dråber kommer også hele 2700 vinglas fra Riedel under hammeren samt en andepresse i sølv, der er vurderet til 6000 euro (cirka 44.760 kr.). Restauranten har nemlig gennem flere hundrede år været berømt for sin canard à la presse (presset and).
Årsagen til det omfattende auktionssalg er, at restauranten skal restaureres.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Ugens vinøse billede
Hos vinhuset Celler Martí Fabra i Empordà i Nordspanien stod denne meget gamle lastvogn, som Jesper Iwersen fra BWI Vin snuppede et billede af. Man kan stadig ane, at der står Joan Fabra på førerhuset.
- Det hed min farfar, sagde vinhusets unge ejer, der også hedder Joan Fabra.
- Men vinhusets rødder går endnu længere tilbage, da det oprindelige vinhus, Masia Carreras, stammer fra 1100-tallet, skriver Jesper Iwersen.
- Det fusionerede senere (selvfølgelig gennem et ægteskab) med det unge vinhus Fabra, der ”kun” er fra 1700-tallet.
Helt så gammel er bilen, der sikkert har fragtet nyhøstede druer i flere årtier, dog ikke.
368
Kloster Eberbach er en af de spændende, gamle vingårde, man kan besøge i den tyske region Rheingau.
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen