Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2016



En ny aftale skal forhindre blokader på Tour de France-ruten. Foto: Wikipidia/FreshlyFish4.

Ny aftale skal dæmpe gemytterneDel på Facebook

I uge 10 nævnte vi, at vinproducenterne i Languedoc-Roussillon er rasende over, at arrangørerne af Tour de France, Amaury Sports Organisation (ASO), har indgået en sponsoraftale med det chilenske vinhus Cono Sur.

Aftalen gælder for 2016-udgaven af det berømte cykelløb, og vinen, der bliver markedsført, er - meget oplagt - Cono Surs "Bicicleta" (Cykel).
De sydfranske vinproducenter har truet med at lave blokader flere steder på Tour de France-ruten, en trussel, man nok bør tage alvorligt. Selv om det ikke er officielt, er det meget muligt, at CRAV, en militant gruppe af vinproducenter i Languedoc-Roussillon, har en finger med i spillet.
Og ASO tager det bestemt også alvorligt - så alvorligt, at man ifølge Decanter nu har indgået en supplerende sponsoraftale med FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter.

Kun ved start og slut


Aftalens detaljer er endnu ikke offentliggjort, men det er så vidt vides noget med, at der vil blive gjort et marketingfremstød for sydfransk vin ved starten og slutningen af Tour de France.
Når først cykelløbet er i gang, går den ikke længere. Ifølge den skrappe franske alkohollov, Evin-loven, er alkoholiske drikke ikke tilladt under sportsbegivenheder på fransk jord. Af samme årsag gælder sponsoraftalen mellem ASO og Cono Sur også kun under de etaper af løbet, der foregår uden for Frankrigs grænser - hvorfor ASO også er forbløffet over de sydfranske vinproducenters reaktion.


Foto: Wikipedia/Nyttend.

Resveratrol mod leukæmiDel på Facebook

Det er som om, det ingen ende vil tage med stoffet resveratrols helsebringende egenskaber. Stoffet, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, har vist sig at have en godgørende effekt over for en række sygdomme - heriblandt diabetes 2, sclerose, Alzheimers og visse former for kræft.
Nu har et hold kinesiske forskere ved Wendeng Central Hospital i Weihai bevist, at resveratrol også kan sættes ind i kampen mod leukæmi - en sygdom, der oftest rammer børn under 15 år og voksne over 55 år.

70% mindre vækst


Hos en patient med leukæmi vil de kræftramte celler udkonkurrere de raske celler i knoglemarven, hvor nye celler dannes.
De kinesiske forskere udsatte celler, der var angrebet af leukæmi, for forskellige opløsninger af resveratrol i henholdsvis 24, 48 og 72 timer.
I samtlige forsøg viste det sig, at de kræftramte celler deformeredes og svandt ind. Ikke overraskende havde den opløsning, der indeholdt mest resveratrol (160 mikrometer), den mest positive effekt. Når de syge celler blev behandlet med denne opløsning i 24 timer hæmmedes væksten af cellerne med 61%. Efter 48 timer var tallet steget til 68%, og efter 72 timer var væksten af de syge celler reduceret med hele 70%.

Brugbar behandling


Forskerne fandt frem til, at resveratrolen bekæmpede kræftcellerne via en proces, der kaldes for apoptosis, hvilket vil sige kontrolleret celledød hos netop de leukæmiramte celler.
Den ny forskning er lovende for behandlingen af leukæmi - ikke mindst i forbindelse med patienter, hvor traditionelle behandlingsformer som fx kemoterapi ikke virker optimalt.
Resultaterne af forskningen er offentliggjort i International Journal of Clinical and Experimental Medicine og kan læses ved at klikke her.

Forbruget på verdensplanDel på Facebook

World Health Organisation (WHO) har kortlagt, hvor meget alkohol, der i gennemsnit drikkes pr. indbygger i verdens mange lande. Oplysningerne er baseret på data fra 2014, men der er nok ikke så meget, der har ændret sig i de sidste to år.
Listen omfatter indbyggere over 15 år, og man har målt alkoholforbruget i ren alkohol i løbet af et år. En almindelig 75 cl’s flaske vin med et alkoholindhold på 13% indeholder cirka 10 cl ren alkohol.

Danmark følger godt med


Øverst på topti-listen ligger Hviderusland med 17,5 liter ren alkohol i gennemsnit pr. indbygger. Dernæst kommer Moldavien, Litauen, Rusland, Rumænien, Ukraine, Andorra, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet - altså de østeuropæiske lande.
I Danmark drikker vi i gennemsnit hver især 11,4 liter ren alkohol om året. Til sammenligning ligger Sverige og Norge på henholdsvis 9,2 og 7,7 liter årligt. Vi slår også italienerne, hvor gennemsnittet ligger på 6,7 liter ren alkohol pr. indbygger, mens franskmændene overhaler os med 12,2 liter årligt.

Et interessant kort


Verdens mest afholdende lande er ikke overraskende en række muslimske lande, hvor såvel salg som nydelse af alkohol er helt eller delvist forbudt. I fx Pakistan og Libyen drikker indbyggerne i gennemsnit kun 10 cl ren alkohol om året - hvilket svarer til en enkelt flaske vin.
Avisen The Telegraph har lavet et interessant interaktivt kort på basis af WHO’s oplysninger. Her kan man søge på lande i hele verden og se indbyggernes årlige alkoholforbrug. Man kan se kortet ved at klikke her.


Flasken med de 3 liter sød vin fra Barsac.

Dobbelt op for kæmpeflaskeDel på Facebook

I uge 10 nævnte vi, at medstifteren af det berømte modehus Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, ville bortauktionere sin samling af 3000 ædle vine.

Nu er auktionen overstået, og højdepunktet blev salget af en sød vin fra Bordeaux-kommunen Barsac. Det var en flaske Château Climens i flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) og i årgang 1921 - en af de bedste årgange nogensinde i Barsac og hos naboen Sauternes.
Den store flaske var vurderet til 4000 euro (cirka 30.000 kr.), men efter ivrigt byderi i salen hos auktionshuset Maison Drouot gik den for mere end det dobbelte, nemlig for 9390 euro (cirka 70.000 kr.).

Også godt salg i Haut-Brion


Ud over flasken fra Château Climens omfattede auktionen et hav af fornemme rødvine fra Bordeaux og Bourgogne, der også gik til høje hammerslag. Fx blev tolv flasker Haut-Brion 1959 solgt for 20.032 euro (cirka 149.000 kr.), hvilket var 8000 euro (cirka 60.000 kr.) mere end vurderingen.
I alt indbragte auktionen 624.346 euro (cirka 4,7 millioner kr.), som tilfaldt fonden Pierre Bergé Foundation.

Ny forening samler ToscanaDel på Facebook

I Toscana findes der i alt 23 små og store vinråd - såkaldte konsortier - der varetager interesserne for vinproducenterne i de lokale vinområder.

For nylig grundlagdes en ny forening, AVITO (Associazione Vini Toscana), der skal fungere som et samlende organ for de mange vinråd efter princippet: Når vi står sammen, er vi stærkere. Den nyvalgte præsident for foreningen er Fabrizio Bindocci, der indtil nu har været præsident for Brunello di Montalcino konsortiet.
AVITO skal varetage samtlige konsortiers interesser og gøre en indsats for at markedsføre toskansk vin som helhed på det internationale marked. Det vil ikke mindst komme de mange små vinråd, der har færre ressourcer at gøre godt med, til gode.

Næsten alle vil være med


En stor forening som AVITO vil også have lettere ved at komme igennem med diverse ønsker og krav til myndighederne.
Indtil videre har 16 af de toskanske konsortier sluttet sig til AVITO. Tilsammen repræsenterer de 5000 vinproducenter, der har et årligt vinsalg på omkring 1 milliard euro (cirka 7,5 mia. kr.) og tegner sig for 70% af Toscanas vineksport. Flere lokale vinråd er i fuld gang med at udfylde indmeldelsespapirerne - kun ganske få konsortier ønsker ikke at slutte sig til den nye forening på nuværende tidspunkt.


Fra reklamefilmen på YouTube.

Det er bare for meget!Del på Facebook

Her på VinAvisens redaktion bryder vi os ikke om skikken med at sprøjte champagne ud over nybagte verdensmestre i sportens verden. De champagnehuse, der sponsorerer diverse sportsarrangementer, er selvfølgelig indforstået med sprøjteriet. Men vi holder nu på, at vin skabt med omhu fortjener at blive nydt af et glas.
Nu har et firma, der leverer mousserende vin til natklubber i Miami, lanceret en såkaldt champagne-pistol. Det er et rædselsvækkende instrument, der kan sprøjte champagne og andre mousserende vine ud over folk fra cirka 10 meters afstand.
En lige så rædselsvækkende reklamefilm på YouTube viser, hvordan pistolen fungerer.
Heldigvis viser filmen også, hvordan man stille og roligt kan skænke i glassene fra tingesten.
Champagne-pistolen findes i flere udgaver og koster 459 dollars (cirka 3000 kr.). Ja, hvad finder man dog ikke på …

Frankrigs import af vinDel på Facebook

Umiddelbart skulle man tro, at Frankrig var selvforsynende med vin. Og når man befinder sig i vinafdelingen i et fransk supermarked, har vinene fra andre lande som regel også kun fået tildelt nogle få meter hyldeplads.
Alligevel importerer franskmændene stadig mere vin hvert år, hvilket de nyeste tal fra FranceAgriMer tydeligt viser. I 2015 blev der således importeret 7,2 millioner hektoliter vin til Frankrig - en stigning på 11% i forhold til året før og en hidtidig rekord. I 2014 var der også en stigning på hele 23% i importen i forhold til 2013.
81% af den vin, franskmændene importerede sidste år, var rød og hvid bulkvin fra Spanien. Mousserende vin fra såvel Spanien som andre lande tegnede sig kun for 3% af den samlede import.
I værdi modtog Frankrig vin i 2015 for 672 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.), 8% mere end året før.


En vinøs udgave af Katsushika Hokusais træsnit "Bag den store bølge ved Kanagawa" fra 1829.

Mesterværker malet med vinDel på Facebook

Vi har tidligere vist kunstværker af kunstnere, der maler med vin. Her er endnu én, serbiske Sanja Jankovic, der har gjort det til sit speciale at genskabe berømte kunstneres mesterværker med rød-, hvid- og rosévin.
Paletten af farvenuancer er uendelig, idet Jankovic maler med både ren vin og vin fortyndet med større og mindre mængder vand.
Hun har gjort et helt studie ud af at finde de bedste ”farver” hos de enkelte vinhuse og har et hav af farvekort, så hun kan se den nøjagtige farve af fx en Cabernet Sauvignon fra et bestemt vinhus - også i mere eller mindre fortyndet udgave.

En kæmpestor vinbølge


Det viste billede er en vinøs kopi af det berømte træsnit ”Bag den store bølge ved Kanagawa” fra 1829 af den japanske kunstner Katsushika Hokusai. Til det rigtige træsnit, der er i flere forskellige farver, blev der brugt adskillige træblokke - en blok for hver farve.
Ugens STORE billede længere nede på siden viser i øvrigt et udsnit af et rigtigt japansk træsnit.
Man kan se flere af Sanja Jankovics vin-billeder ved at klikke her.


En klase Bacchus-druer. Foto: Wikipedia/Martin Bahmann.

En drue som bannerførerDel på Facebook

For 30 år siden var der ikke mange, der vidste, at der blev fremstillet vin på New Zealand. I dag er landet kendt verden over for sine glimrende vine - og ikke mindst for sine hvidvine på Sauvignon Blanc-druen.
På New Zealand får vinene på denne drue en helt særegen karakter med liflige noter af eksotiske frugter. Og der er ingen tvivl om, at det netop er Sauvignon Blanc-vinene, der har banet vejen for interessen for New Zealands mange andre dejlige vine, heriblandt rødvine på Pinot Noir-druen.
Bag Sauvignon Blanc-druens succes på newzealandsk jord ligger flere års forskning i dens karakter og egenskaber - og i hvilke vinfremstillingsteknikker, der får det bedste frem i druen.

Bacchus, Englands Sauvignon Blanc


En britisk vinproducent, Ben Witchell, der ejer Flint Vineyard i South Norfolk, er gået i gang med et større projekt, der skal kortlægge, om hvidvinsdruen Bacchus på lignende vis kan blive en bannerfører for den engelske vinindustri.
Druen dyrkes også i andre lande, blandt andet i Tyskland, men netop på britisk jord giver den hvidvine, der i aroma og fylde godt kan minde lidt om de newzealandske Sauvignon Blanc-vine. Druen har ikke megen syre, men i et koldklima-område som England opnås en højere syre og dermed en større friskhed.

Sammenligning af vine


I øjeblikket er Bacchus, der er en krydsning mellem Riesling og Sylvaner, den tredje mest plantede drue i Storbritannien. Den giver udmærkede hvidvine, men for at øge kvaliteten af vinene er det nødvendigt at forske i druen og lære den at kende til bunds.
En del af Ben Witchells projekt går derfor ud på at analysere og sammenligne et meget stort udvalg af engelske Bacchus-vine og ad den vej kortlægge druens særegne karakter og typicitet.

Den bedste fremstillingsmetode


Derefter vil Ben Witchell sætte gang i en lang række små forsøgsgæringer af druen i sit vinhus og afprøve forskellige vinfremstillingsmetoder. Målet er at finde frem til de metoder, der giver det optimale resultat.
Projektet forventes afsluttet i 2017, hvorefter resultaterne vil blive tilgængelige for enhver britisk vinproducent, der fremstiller eller ønsker at fremstille Bacchus-vine.
Witchell har fået en god pose penge i støtte til projektet fra foreningen Eastern Agri-Tech Growth Initiative, og han har ligeledes allieret sig med laboratoriet Campden BRI, der skal udføre de mange vin-analyser.
Under DM for bartendere blev der blandt andet dystet i flair - jongleren med flasker og shakere.

DM for bartendereDel på Facebook

I sidste weekend afholdt Dansk Bartender Laug årets danmarksmesterskab for bartendere i Langelinie Pavillonen i København.
58 af Danmarks bedste bartendere dystede i to forskellige kategorier, klassisk cocktail og flair. Sidstnævnte går ud på at jonglere med flasker og shakere, og vinderen er den, der kan gøre det på den mest opsigtsvækkende måde.
Inden for klassisk cocktail vandt bartender Ted Dako fra Bar 25 i København med cocktailen ”From Russa with Love” - navngivet efter titlen på en James Bond-film. Den bedste jonglør blev til gengæld Christophe Daudigny. Begge bartendere skal senere i år forsvare de rød-hvide farver ved VM i Tokyo.
Nedenfor bringer vi opskriften på vindercocktailen.

From Russia with Love


4 cl vodka (Russian Standard Imperia Vodka) infuseret med Fleur de Provene te
2 cl Aperol
2 cl frisk citronsaft
2 cl rød grapefrugtjuice
2,5 cl Monin rørsukkersirup
Samtlige ingredienser shakes og serveres i et coupeglas, der er bestøvet med Fleur de Provence te.

Reducering af smagsprøverDel på Facebook

Når man besøger et whiskydestilleri i Skotland og får smagsprøver på destilleriets produkter, er der aldrig mindre end 25 ml i glasset. Denne minimumsgrænse kræves af de skotske myndigheder, når det gælder smagsprøver af nationaldrikken.
Og 25 ml er faktisk pænt meget af så stærk en drik som whisky - især, hvis man gerne vil smage flere forskellige whiskyer ét og samme sted.
Nu har myndighederne i Speyside, hvor mere end halvdelen af alle de skotske whiskydestillerier befinder sig, for første gang ændret reglerne, så destillerierne fremover kan nøjes med smagsprøver på kun 10 ml.

En større oplevelse


Ændringen kommer også til at gælde for branchemesser og whiskyfestivaler som fx det årlige Spirit of Speyside Whisky Festival. Dog vil det kræve en ansøgning fra arrangørernes side for at få lov til at reducere smagsprøverne.
Destillerierne i Speyside har allerede udtrykt deres begejstring for regelændringen. Det vil give besøgende mulighed for at smage flere og dyrere whiskyer og dermed få en større oplevelse.


Vil du have vores løbeseddel?Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.

Del på Facebook



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Når man en sommerdag står på terrassen hos vinhuset Casa Santos Lima i den portugisiske region Lisboa, bliver man mødt af et fantastisk syn. En irgrøn golfbane-lignende græsplæne breder sig helt op til et landskab med vinmarker så langt øjet rækker.
Det syn kunne Erik Stanley ikke stå for, da han på en rejse til Portugal sidste sommer besøgte vinhuset.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364


369 I 1700-tallet lærte japanerne at drikke vin af europæerne (træsnit, udsnit, Utamaro, 1753-1806).


VinAvisen finder de gode vine!Del på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mastino Saligero, Clessici Sammacampagna, Venezie IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

80 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Granvino

Denne velsmagende hvidvin er lavet på en interessant drueblanding af den grønne Pinot Grigio og den blå Pinot Nero. Vinen har en god duft og en frisk, harmonisk druesmag med tilpas syre. Dertil i eftersmagen et lille bid, der gør vinen god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spindler, Weingut Lindenhof, Riesling, Ruppertsberger Hoheburg, Pfalz, Halbtrocken, Tyskland, 2014, lav alkohol (12%)

98 kr., Jysk Vin

En delikat og halvtør hvidvin med en aromatisk duft og en lækker druesmag med noter af mango og mandarin og en lille honningsødme. Brug den fx til en fint krydret, asiatisk ret. Eller til en tør dessert med nødder og mandler.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Clair, Chardonnay, Marlborough, New Zealand, 2013, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., pris ved 6 flasker: 89,75 kr., Bichel Vine

En dejlig let krydret hvidvin med stor fylde og fedme og noter af moden grape i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Ligier Père & Fils, Arbois, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

160 kr., Compagniet

En meget speciel og interessant hvidvin med en krydret duft og en sherry-agtig smag. Der er lidt "apotek" over smagen - lidt kamfer. Udpræget en madvin i tilfælde, hvor man også ellers ville skænke fino-sherry, altså fx tapas. Vinen er lavet på den lokale drue Savagnin (70%) samt Chadonnay (30%).

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Merlot, Coastal Region, Sydafrika, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 12): 46,50 kr. ved 6 flasker; fårs også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

Enkel og frisk rosévin, der med sin tørhed og det bitre bid til sidst udpræget er en madvin. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Villa Rocca, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

39 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne enkle rødvin er en pæn frikadelleskubber - en vin, som man nemt kan få råd til en hverdag aften. Den fjerde stjerne får den for den lave pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ungrera, Agricolas, Sardinien, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

Denne sardiske rødvin er en fornøjelse. Den er lavet på druerne Cannonau (90%), Carrignano og Bovale, har en god duft og en harmonisk smag. Den ligger simpelt hen godt i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Atura Naturellement, Cellier d'Bole, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

En vellavet rødvin på økologisk dyrkede druer, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en blød og lækker smag, der er meget imødekommende. Skal helst ledsage en lettere ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Le Clos de Rousset, M. Alins Bertrand, Côtes de Bourg, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

En rigtig fin Bordeaux-rødvin til kun 69 kr. (ved 6 flasker). Den har en frisk, saftig og blød smag, der hænger godt sammen. Det er også en ret let vin, der bør skænkes til en ikke alt for kraftig ret.

stjernestjernestjernestjerne

Les Serines Vielles Vignes, Maison Denuzière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Barrique Vin

En udmærket rødvin med duft af moden frugt, tobak og aromatisk te. Smagen er kompleks, har god frugt og tilpas tanniner. Prisen ved 6 flasker må siges at være den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sette Vigne, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)

115 kr., på tilbud til 99 kr. flasken, YouAndWine

Moden frugt og aromatisk tobak forenes i den dejlige duft af denne rødvin. Smagen er lækker, harmonisk, fuld af frugt og med et tilpas tanninbid. Vinen er skabt på syv forskellige druer - hvilke står der ikke noget om på etiketten, ligesom det ikke fremgår hvorfra druerne stammer. Men det skal ikke ligge vinen til last. Den er hver en krone værd - også til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Can Blau, Monrsant, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr, AndrupVin.dk

Flot rødvin på druerne Syrah og Garnacha med en intens, kompleks og lækker smag. En rigtig god madvin, men den kan også bruges som meditations-vin. De 99 kr. - det er i orden for så god en vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mundi, Nebbiolo, Barolo, Riserva, Italien, 2008, middel alkohol (14%)

149,95 kr., Fortium

En overlegen rødvin med et karakteristik billede af, hvordan en Barolo skal smage - og dertil billig. Den har moden smag - otte år gammel - bløde tanniner og en kompleks smag med noter af mørke bær, chokolade og tobak. En vin, der kommer hele banen rundt fra glas til eftersmag.

stjernestjernestjerne

Aragonia, Bodegas Aragonesas, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

159 kr., på tilbud til 79,95 kr., Smile Marketing Group

Denne ret kraftige rødvin har en smag af blandt andet sveskeblommer, men den har også en meget markant smag af vanille fra otte måneder på fransk og amerikansk eg - en smag, der i vid udstrækning fortrænger smagen af frugt. Man skal være meget glad for vanille i rødvin, hvis man vælger denne vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epistem no. 3, Atlan & Artisan, Yecla, Spanien, 2013, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En kødfuld og meget kraftig rødvin. En flot vin med intens frugt, flot krydring, peber, mineralske noter, alkohol (men ingen spritkant), muskler, muskler, muskler. Lad den ledsage af en lige så kraftig kødret.