Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2016

Aktion mod spansk vin

I uge 12 nævnte vi, at Frankrig importerer stadig mere vin. I 2015 lå importen således på hele 7,2 millioner hektoliter vin, hvoraf 81% var bulkvin fra Spanien.

Det har sat sindene i kog hos mange franske vinproducenter - og ikke mindst hos producenterne i det sydfranske departement Aude, der hævder, at fransk vin bliver fortrængt fra hjemmemarkedet af den billige spanske bulkvin.
I sidste uge mødte 150 vinproducenter fra Aude op ved betalingsanlægget til motorvejen Le Boulou kun 16 kilometer fra den spanske grænse. Formålet var at kortlægge, hvor mange tankvogne med vin, der egentlig kørte ind i Frankrig fra Spanien.

70.000 liter vin på motorvejen


I begyndelsen gik det hele fredeligt for sig, men efterhånden, som stadig flere tankvogne med spansk vin ankom til betalingsanlægget, blev det åbenbart for meget for nogle af de fremmødte producenter. Det hele endte med, at de vrede franskmænd kaprede fem af vognene, lukkede op for tankene og lod i alt 70.000 hektoliter spansk vin flyde ud på vejen.
Ifølge Frédéric Rouanet, der er præsident for foreningen af vinproducenter i Aude, kørte i alt 28.000 tankvogne med spansk vin ind i Frankrig i løbet af 2015 - noget, han til Vitisphere kalder for en katastrofe.

Mistanke til CRAV


Politiet er i fuld gang med at undersøge sagen, og umiddelbart havde man mistanke til, at den militante forening CRAV, der holder til i det sydfranske Languedoc, stod bag. Foreningen har udført utallige lignende aktioner gennem de sidste par årtier. Dog er medlemmerne af CRAV i den senere tid begyndt at gå med elefanthuer, så politiet ikke kan genkende dem, og de franskmænd, der angreb de fem tankvogne, bar ikke elefanthuer.
Det er ikke første gang, spansk bulkvin har måttet lade live på fransk jord. Og den spanske regering har nu rettet henvendelse til såvel de franske myndigheder som til EU-kommissionen. I en officiel meddelelse understreger spanierne, at disse angreb er en åbenlys overtrædelse af grundlæggende EU-regler - heriblandt den frie handel med varer mellem medlemslandene. Derudover udtrykker den spanske regering bekymring for de lastbilschauffører, det går ud over, og man beder de franske myndigheder om at få sat en stopper for angrebene.


Terroir er et marketing-trick

Vinproducenterne i verdens gamle vinlande, som fx Frankrig og Italien, fremhæver ofte terroiret som en væsentlig årsag til en vins aroma og smag. Terroiret vil sige de særlige jordbunds- og klimaforhold, der gør sig gældende i det område, druerne stammer fra.
Det er i høj grad også terroiret i bestemte områder, der ligger til grund for inddelingen i appellationer i flere af vinlandene.
Terroiret og dets påvirkning af vinen er således en urokkelig sandhed for rigtig mange vinproducenter.
Nu påstår en amerikansk professor i vitikultur og ønologi, Mark Matthews, at der er tale om en myte, og at snakken om terroirets indflydelse på vinen udelukkende er ”et marketing-trick”. Og det gør han i en ny bog med titlen ”Terroir and Other Winemaking Myths”.

Ingen aroma fra jord til vin


Ifølge Mark Matthews er terroir en af de mest absurde betegnelser i den moderne vinfremstilling, og, som han skriver, er der stort set ingen aromastoffer, der føres fra jorden gennem vinstokken til druerne - og dermed heller ikke videre til den færdige vin. Det er ord, der nok skal vække debat i vide vinkredse …
I sin kontroversielle bog gør han også op med andre fasttømrede teorier i vinens verden - fx at en begrænsning af høstmængden og små bær har stor betydning for vinens kvalitet.
Man kan downloade bogen som e-bog hos Amazon.com for 24 dollars (cirka 160 kr.).


Et vejsvin har været på spil - men der er ingen vinflasker imellem ...Foto: Wikipedia/Michelangelo-36.

Pant på vinflasker

Tomme pizzabakker, dåser og andet skrald flyder i Københavns parker og gader. Og det problem vil Københavns Kommune ifølge DR Nyheder nu forsøge at få has på ved at indføre en pantordning. Det vil sige, at man fx får et par kroner retur, når man afleverer sin tomme emballage dér, hvor man købte varen.
I første omgang har kommunen søgt om tilladelse hos Indenrigsministeriet til at indføre ordningen. Hvis den bliver en realitet, skal der også lægges pant på vinflasker - hvilket har fået vicedirektør for foreningen De Samvirkende Købmænd (DSK), Claus Bøgelund Nielsen, på barrikaderne. I en pressemeddelese skriver han, at ”Forslaget bør hældes direkte i skraldespanden”.

Vinflaskerne er ikke problemet


- Langt hovedparten af danskerne afleverer i dag deres vinflasker i de særlige glascontainere, der er opsat i boligområder, på parkeringspladser og på genbrugsstationerne, skriver Claus Bøgelund Nielsen.
- I modsætning til fx øl og sodavand drikkes vin også kun yderst sjældent i naturen og efterlader derfor heller ikke et generelt miljøproblem.
- En pant vil også fordyre en flaske vin med mindst 50 til 70 øre, hvilket betyder, at forbrugerne skal betale mere for deres vin, fordi nogle forsvindende få vinflasker havner i naturen.
- Derudover vil mange butikker være nødt til at købe ekstra flaskeautomater. Allerede i dag oplever forbrugerne at stå i kø ved automaterne, og det vil kun blive værre, hvis flere hundrede vinflasker også skal returneres via butikkerne.

Pant vil medføre en masse bøvl


Set fra forbrugernes side vil det ifølge Claus Bøgelund Nielsen være katastrofalt med pant på vin:
- I Danmark er der rigtig mange små importører af vin, og danske forbrugere har adgang til et af de mest varierede udvalg af vin i verden. Hvis der kommer krav om pant, vil udvalget blive mindre.
- Små importører vil ikke bruge tid på at sidde og åbne vinkasser for at sætte klistermærker med pantmærke på vinens bagside. Glem det, lyder det fra vicedirektøren.
- Pant på vinflasker vil medføre en masse bøvl, administration og højere priser for at løse et problem, der groft sagt består i, at Københavns Kommune opsætter alt for få skraldespande og containere i indre København, hvor især Kongens Have kunne bruge flere containere.
Send gerne kommentarer om emnet til VinAvisen på info@vinavisen.dk.


Det store vinfad i Bad Dürkheim er rammen om en restaurant.

Tyskland og de store fade

I uge 7 nævnte vi, at Château Puech Haut i Languedoc har bygget verdens største vinfad - et fad, der måler 12 x 6 meter og kan rumme 300.000 liter vin.
Det er nu ikke helt rigtigt, skriver Otto Berker: - Verdens største vinfad befinder sig i Bad Dürkheim i Pfalz, og det kan rumme 1,7 millioner liter. - Men ligesom fadet i Languedoc er det ikke bestemt til vin.
- Verdens største vinfad, som blev anvendt til vin, findes i Heidelberg. - Det kan rumme cirka 220.000 liter og er nummer fire i en række af fade, der blev bygget i den tyske by.
- Fadet blev dog kun brugt nogle få gange, da man ikke fik det tætnet ordentligt. Samme skæbne overgik fadene nummer to og tre.
- Det første af fadene blev fremstillet i 1591 og rummede cirka 127.000 liter, men blev ødelagt under 30 års krigen.


Med den nye app kan man tage et billede af en kommende blomsterklase og få app'en til at regne ud, hvor mange blomster, der kommer.

En app, der tæller blomster

Vinproducenter, der gerne på et meget tidligt tidspunkt vil have en idé om den kommende høstmængde, kan nu anvende en ganske særlig app med navnet VitisFlower.
Den er udviklet af et hold spanske forskere ved universitetet i Rioja, og den er så vidt vides den første app til brug i vindyrkningen.
VitisFlower kan downloades til smartphones, og så kan vinproducenten med sin mobil i hånden tage billeder af endnu ikke udsprungne blomsterklaser på sine vinstokke. App’en kan herefter via det digitale billede og en særligt udviklet algoritme regne sig frem til antallet af kommende blomster.

Vind og vejr kan ændre billedet


Det er jo langt fra alle blomsterne, der udvikler sig til druer, og ud fra sin erfaring med, hvor stor en procentdel, der bliver til små nye druer, kan vinproducenten få en idé om det endelige antal druer pr. vinstok.
Selvfølgelig kan han ikke fotografere alle blomsterstandene på samtlige vinstokke i en vinmark, men stikprøver kan også være en god indikator.
Det lyder som en smart app - dog kan vind og vejr og vinmarkssygdomme gennem vækstperioden jo i høj grad vende op og ned på det vurderede antal druer.
Man kan læse mere om appen ved at klikke her.

En ny 1000-point skala

Når det gælder vinanmeldelser, har de fleste hørt om 100-point skalaen. Nu overgås denne skala af en 1000-point skala, lanceret af den britiske vinskribent Ella Lister.
Hun har længe ønsket at finde frem til en mere objektiv måde at give point på. Vinanmeldelser og pointgivning er og bliver jo en yderst subjektiv sag, som udelukkende er afhængig af den enkelte vinskribents vinsmag, evne til at smage nuancer i vinene osv.

Samarbejde med vinskribenter


Det har taget Ella Lister fire år at udvikle sit nye pointsystem, Wine Lister, der går ud på at indsamle point på vine fra førende vinskribenter over hele verden. Hun har blandt andet indgået samarbejde med landsmanden Jancis Robinson, amerikaneren Antonio Galloni og det franske makkerpar Michel Bettane og Thierry Desseauve.
Da Ella Lister ønsker, at det nye pointsystem også skal omfatte vinenes popularitet, hvor godt de sælger, prisniveau i forhold til kvalitet osv., har hun også allieret sig med den store online vinsøgeside Wine-Searcher og Wine Market Journal, der bidrager med data fra auktionsverdenen.

En digital beregningsmodel


Når alle de mange forskellige informationer og data om en given vin er i hus, bliver de bearbejdet i en algoritme - en beregningsmodel - i en computer og præsenteres for forbrugerne på Wine Listers hjemmeside i form af 1000-point skalaen.
Ud over at kunne se de enkelte vines samlede point vil man også kunne søge på vine ud fra en lang række forskellige kriterier og se, hvor mange point de scorer inden for forskellige kategorier.
Ella Lister har store forventninger til sin nye 1000-point skala, som hun kalder for ”den nye standard inden for vinvurdering”. De nærmere detaljer i det omfattende system - og præcis, hvordan det kommer til at fungere, må vi vente lidt med at få svar på. Wine Listers hjemmeside er - som der står - ”undergoing fermentation” (i færd med at gære), men skulle være færdig i slutningen af april.


Maria Rodero Oña.

Hele familien er med

Carmelo Rodero er et ikke helt lille familieforetagende i Ribera del Duero. 127 hektar vinmarker er ganske meget, men produktionen på Bodegas Rodero bærer ikke præg af stordrift. Vinene har personlighed og favner både tradition og modernitet.
Unge Maria Rodero Oña præsenterede dem for nylig i København sammen med sin danske importør, Compagniet. Sammen med sine forældre, Carmelo og Elena, og søsteren Beatriz driver hun vinhuset. Maria tager sig af salget, mens Beatriz og forældrene er involveret i vinproduktionen.

Fjerde generation


Carmelo Rodero, som har lagt navn til bodegaen, er fjerde generation i en vinproducerende familie. Hans oldeforældre var traditionelle vinbønder, og bedsteforældrene deltog i oprettelsen af kooperativet i Pedrosa de Duero nær Burgos.
På et tidspunkt brød Carmelo og Elena Rodero med kooperativet og solgte i stedet druerne fra deres 50 hektar til Vega Sicilia. Med tiden modnedes tanken om selv at udnytte potentialet i druerne, så efter 14 års samarbejde med Spaniens måske bedst kendte vinproducent blev Bodegas Rodero grundlagt i 1990, og allerede året efter udkom dens første vin.

Behersket alkoholindhold


Maria havde medbragt fem vine til præsentationen i København. Alle røde og i årgangene 2011 til 2014. De lå i prislejet 120 til 475 kr. og udmærkede sig bl.a. ved at holde sig på 14% alkohol - hvilket er behersket, når det gælder Ribera del Duero.
Bodegas Roderos basisvin hedder ”9 meses”, altså ”Ni måneder” og er en 100% Tempranillo blandet af druer fra unge planter. Vinen afspejler selvfølgelig årgangen, men der tilstræbes en nogenlunde genkendelig stil fra år til år. En meget drikkelig vin til fx antipasta og pastaretter.
”Crianza” indeholder ud over Tempranillo 25% af de druer, som det er tilladt at blande i en Ribera del Duero: Cabernet Sauvignon, Merlot og Garnacha. ”Crianza” har fået et tilskud på 10% Cabernet for at øge syreniveauet.
Også den sødmefyldte, koncentrerede ”Reserva” er tilført Cabernet Sauvignon, mens topvinen ”Pago de Valtarreña” er ren Tempranillo. Det er en vin, som kun fremstilles i de bedste år og får to år på franske fade før frigivelsen.
Dyrest er ”TSM”, en blanding af Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon plus lidt af andre druesorter. Det er en vin i den internationale lidt bamsede stil, som Maria erkendte er hendes favorit. Jørgen Aldrich


Slot fejrer 650 års jubilæum

Hos mange af slottene i Bordeaux er der blevet fremstillet vin i flere hundrede år. I 2015 kunne Château Smith Haut Lafitte i Pessac-Léognan fejre, at det var 650 år siden slottet begyndte at dyrke vin. Samtidig kunne familien Cathiard fejre, at den har ejet slottet i de sidste 25 år.
De to jubilæer markeres ved, at slottets rødvine årgang 2015 bliver forsynet med en særlig elegant sort etiket med guldbogstaver.
Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er det for slottet, der siden tidernes morgen har brugt gule etiketter - som man i øvrigt også vender tilbage til på årgang 2016.
Det var familien Bosq, der plantede de første vinstokke på Smith Haut Lafittes arealer i 1365. Sit nuværende navn fik slottet, da skotten George Smith købte det i slutningen af 1700-tallet. Derefter har der været adskillige ejere af Smith Haut Lafitte, indtil familien Cathiard overtog roret.


Passagererne hos Emirates kan få vinen serveret ved deres siddepladser eller nyde et glas i flyets lounge.

Flyselskab med stort vinforbrug

Flyselskabet Emirates, der har sin base i Dubai, er kendt for sin luksus ombord - og det gælder også den vin, der skænkes i glassene. Alene sidste år brugte flyselskabet 900 millioner kr. på indkøb af vin, og siden 2006 har det investeret hele 4,5 milliarder kr. i fornemme flasker.
Og noget tyder på, at vinene er en stigende succes hos passagererne, idet forbruget af vin ombord i flyene i 2015 var 27% højere end i 2014.

Egen vinkælder med 2,2 mio. vine


Vinene udvælges af Emirates eget hold af vinkendere, og flaskerne kommer altid direkte fra vinhusene og vinslottene til flyselskabets egen gigantiske vinkælder, så man er sikker på en korrekt opbevaring. I øjeblikket ligger der 2,2 mio. flasker i kælderen, og nogle af dem er først drikkemodne i 2025.
Vinkortet på Business Class og First Class lister hele 70 forskellige champagner, rød- og hvidvine samt portvine, og cirka halvdelen af de kostbare og ofte sjældne vine kommer fra Bordeaux.
Den klassiske Grand Marnier flaske er let at kende på sin buttede facon og sit røde laksegl.

Grand Marnier solgt til Campari

Det italienske firma Campari er verdens sjette største spiritusfirma. Og nu er det blevet endnu større, idet firmaet har købt det gamle franske likørmærke Grand Marnier for 684 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.). Sælgeren er Société des Produits Marnier Lapostolle (SPML).
Med i købssummen hører også Grand Marnier Cordon Rouge samt fire andre likørmærker.
Campari er blandt andet kendt for Aperol, en trendy spiritus - især i Sydeuropa - der som regel drikkes som Spritz, hvor den tilsættes prosecco, og mineralvand. Derudover ejer det italienske firma mærkerne Skyy Vodka, Wild Turkey og Cinzano.

Populære klassiske cocktails


Man kan måske undre sig over, hvad Campari vil med så gammelt og traditionelt likørmærke som Grand Marnier.
Men klassiske cocktails er i de senere år igen blevet yderst populære - og til en hel del af dem anvendes der netop Grand Marnier.
Vi har tidligere nævnt historien om Grand Marnier. Men lad os bare tage den engang til:
Det var franskmanden Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, der opfandt den i 1880.
Da likøren skulle navngives, spurgte Marnier-Lapostolle sin ven, hotelejeren César Ritz, om råd. Vennen så lidt på Monsieur Marnier. Han var en lille mand, der med sine halvanden meter altid havde ønsket at være højere. Med et glimt i øjet sagde Ritz derfor: - Den skal selvfølgelig hedde Grand Marnier – altså "Store Marnier".


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche



Ole Sørensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Ole Sørensen (f. 1952), der oprindelig var skolelærer, fik sin store interesse for vin, da han i begyndelsen af 80’erne var indlagt på hospitalet og "kom til" at læse en bog om vin. Denne oplevelse pirrede hans nysgerrighed i en sådan grad, at han begyndte at gå på opdagelse i vinens verden.
Efter elleve år som lærer blev han i 1986 ansat i IT-virksomheden Datacentralen, nu CSC-Danmark, der har en velfungerende vinklub. Her blev han efter et par år som menigt medlem valgt ind i bestyrelsen, og siden 1990 har han været formand. Dette medførte arrangement af utallige vinsmagninger, indkøb af tusindvis af vine samt masser af vinbesøg i det sydlige Europa.
Og ikke mindst medførte det, at Ole Sørensen grundlagde sit eget vinfirma, Emilie Vin. Forretningsideen bag firmaet er at sælge vin af høj kvalitet fra mindre vinhuse, som helst skal benytte sig af økologiske eller biodynamiske metoder i produktionen.
I begyndelsen lå hovedvægten på vine fra franske vinhuse, der er langt fremme på netop dette område. Men nu er også Italien, Tyskland, Østrig, Spanien, Portugal, New Zealand og USA repræsenteret i sortimentet.
Efter næsten 30 års ansættelse i Datacentralen/CSC er han nu fuldtids vinimportør.
Ole Sørensen er gift med Elise, der hjælper til i det daglige og ved diverse vinudstillinger. Sammen med andre vinimportører i nærområdet har ægteparret introduceret "Fredensborg Vinfestival", en lokal vinmesse, som nu er blevet en fast årlig tradition.
Adresse: Emilie Vin, Kovangen 610, 3480 Fredensborg. Lagersalg: Wiedeveltsvej 2A, 3480 Fredensborg, tlf.: 21 44 63 53 , e-mail: olesoe@mail.dk, www.emilievin.dk.



Ugens vinøse billede

Bente Petersen har været på en forårstur til Mosel, hvor hun boede i byen Kenn tæt på Trier. Og på en vej langs de stejle vinmarker med de endnu nøgne vinstokke tog hun billedet af dette lidt specielle skilt.
I Danmark kan man se lignende skilte med køer, i Australien viser skiltene kænguruer, men her gælder det frøerne, som krydser vejene i stort antal - og ofte lader livet i et lige så stort antal …
Herhjemme - samt andre steder i Europa - har man bygget tunneller under nogle af hovedvejene, som frøerne kan benytte sig af.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


372 Vinhuset Bouchard Père & Fils har indrettet sine kældre i de gamle volde rundt om byen Beaune i Bourgogne.


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 32 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

GM, Cofama Wines, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Vinmonopolet

Til prisen ved 6 flasker, 75 kr., er dette en rigtig god boblevin. Den har ikke det store, vidtfavnende smagsbillede, men en venlig, blid druesmag med en lille sødme. Den femte stjerne får den for de 75 kr.

stjernestjernestjernestjerne

La Boum, Scheiblhofer, Pinot Noir, Burgenland, Østrig, 2008, lav alkohol (12,5%)

209 kr., YouAndWine

En mousserende vin med en flot rosa farve. Smagen er fuld af frugt og med en behagelig, lille frugtsødme til slut. Faktisk en dejlig vin. Men boblerne ... de forsvandt alt for hurtigt.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapack, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile, 2015, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., pris ved 2 flasker: 60 kr., Skjold Burne

En Sauvignon Blanc-hvidvin. Men der ikke så meget stikkelsbær og hø i duft og smag, som denne drue af og til leverer. Smagen er afrundet og fyldig, fin og lækker, med tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Bailly-Lapierre, Sauvignon Blanc, Saint-Bris, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

Saint-Bris er et lille Bourgogne-distrikt kun nogle få kilometer fra Chablis, og herfra kommer denne hvidvin. Den har et lidt smalt smagsbillede med en markant citrussyre og et lille, bittert bid.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Pablo Claro, Dominio de Punctum, Sauvignon Blanc, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

90 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinova

Med sin gode krydring og tørhed er denne øklogiske hvidvin udpræget en vin til mad. En vin, der "snakker med ved bordet". Den har druefrugt, en vis fylde, tilpas syre og et lille, bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baby Doll, Yealands Family Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New ´Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Om både 2013- og 2014-årgangen skrev vi: "Herlig hvidvin med en duft-eksplosion og en frisk, blød smag med noter af hyldebærblomster." Det gælder også denne årgang. Og vi kan tilføje, at 2015-årgangen er lige så god. Tungen kan gå på opdagelse i vinens mange facetter, og syren er tilpas og blød. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Napbor, St. Andrea, Egri, Ungarn, 2014, lav alkohol (13%)

100 kr., Laszlo's Vin

Hele seks grønne druer mødes i denne velskabte hvidvin: Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Leányka, Háslevelü og Olasz Rizling. Vinen har en god duft og en fint krydret og blød druesmag, tilpas syre og et lille, tørt bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blanc, Olifantsberg, Western Cape, Sydafrika, 2013, lav alkohol (12,5%)

Glimrende og ret let, all round-hvidvin med liflig duft, dejlig druesmag, tilpas syre og et lille strejf af honningsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cá del Magro, Monte del Frá, Custoza Superiore, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Propperiet

Aromatisk og lækker hvidvin med god druesmag, fin krydring, tilpas syre og en lang eftersmag. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mann, Jean-Louis & Fabienne Mann, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

185 kr., Compagniet

En fint krydret hvidvin, udpræget til mad. Den har en liflig duft og en ren Riesling-smag med mineralske noter.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Pago el Caballo, Dueba Vitivinicola, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, lav alkohol (12,5%)

54,95 kr., Strandgaarden

En enkel og harmløs rødvin med frugt og sødme - men ellers ikke ret meget andet.

stjernestjernestjernestjerne

Bontadini, Toscana Rosso IGT, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

Enkel og pæn rødvin - en frikadelleskubber med bær og sødme og en vin til en meget rimelig pris. Prisen gav den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Reserva, Emiliana, Carmenère, Colchagua, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

59 kr., på tilbud i uge 15 (denne uge): 39 kr. (også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen), Kvickly

En rødvin på Chiles nationaldrue Carmenère, fremstillet af den biodynamiske vingård Emiliana. Det er en dejlig vin med fylde og masser af god frugt, der opvejes af et tilpas tanninbid. En vin, mange vil kunne lide - og et kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Belpasso, Allegrini, Vino Rosso, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Denne pæne, lidt enkle rødvin har fyldig frugt og en markant syre. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjerne

Domaine Marie, Pierrick Harang Wine, Faugères, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

75 kr., Lago Import

Robust og enkel rødvin, der først opleves med frugt og ret meget sødme og derefter med et tørt bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Barahonda, Bodegas Señorio de Barahonda, Yecla, Crianaza, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Meget kraftig rødvin på druerne Monastrell (Mourvèdere), Syrah og Petit Verdot. Vinen har meget fyldig frugt, noter af vanille og i slutningen et bid, der er godt til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Anne Pichon, Domaine Vignobles Pichon, Grenache Noir, Vaucluse IGP, Frankrig, 2014, høj alkohol (15%)

Stor og flot rødvin. Muskler har den, intens frugt, en dejlig sødme, tilpas syre - og en yderst rimelig pris i forhold til kvaliteten. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manga del Brujo, El Escoces Volante, Calatayud, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

83 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En dejlig, meget fyldig og fint krydret rødvin med god struktur og rygrad og med en sødme, som mange sikkert vil være glade for. Vinen er lavet på druerne Garnacha, Syrah, Tempranillo og Mazuelo (Carignan).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brioni, Governo all'Uso Toscano, Toscana Rosso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En overordentlig venlig og nem-at-drikke rødvin, lavet efter den gamle metode Governo, som man bruger i Toscana - den med tilsætningen af tørrede druer. Den har en mellemfyldig, saftig frugtsmag og en inviterende sødme. Til prisen 59 kr. en rigtig god hverdags-vin. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Peyrabon, Patrick Bernard Gérant, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Ja, sådan er en god Bordeaux-rødvin i den venlige ende af prisskalaen. Den har en harmonisk, tør smag, fyldig frugt og efter fire år en afrundet modenhed. I smagen gode tanniner og trækasse.

stjernestjernestjernestjerne

Conde Valdemar, Bodegas Valdemar, Rioja, Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Denne rødvin på druerne Tempranillo (90%), Mazuelo (Carignan) og Graciano er syv år gammel, og den skal drikkes nu. Den har stadig levende frugt og noter af vanille fra de atten måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud i april: 75 kr. ved 2 flasker., Skjold Burne

En rigtig god rødvin med en god duft og en frugtagtig, fyldig og blød smag med noter af brombær, kirsebær og blommer. Dertil fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petra Ceci, Montemajor, Aglianico, Calabria IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Pæn rødvin med en smag med noter af bær og krydderuter og med en sødme, som mange vil være glade for. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casina Cucco, Barbera, Alba, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Fortræffelig rødvin, tør, med saft, med tanniner og en syre, der gør vinen til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jargon, Pinot Noir, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Fyldig, blød og lækker rødvin med en dejlig Pinot-smag med californisk sol og varme og let røgede noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Chofflet, Domaine Chofflet Valdenaire, Pinot Noir, Givy, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

En rigtig god Pinot Noir - og en rigtig god Bourgogne-rødvin til prisen. Den har en blød, fint krydret smag og et lille strejf af fadlagring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sileni, Pinot Noir, Hawke's Bay, New Zealand, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig rødvin med et fint og fyldigt billede af druen Pinot Noir. I smagen fin krydring og en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Creative Block, Spier, Costal Region, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

139 kr., Irma

Druesammensætningen i denne rødvin er et helt litani: Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Petit Verdot, Mourvèdre, Cabernet Franc og Malbec. Otte druer i alt. Vinen har en god, bred frugtsmag med krydring, bløde tanniner, en lille sødme og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sessantasei, Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2010, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

Denne kraftige og flotte rødvin udvikler sig i munden med noter af sommerens stenfrugter, tilpas syre og en venlig sødme. 15% alkohol, men ingen spritkant - men skænk den gerne afkølet for en sikkerheds skyld.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserve, Frederiksdal Kirsebærvin, Kirsebær, Lolland, Danmark, høj alkohol (14,5%)

229 kr., pris for ½ liter, Frederiksdal

Superlækker rødvin - helt i top. En dejlig duft af de røde bær og en fyldig, blød smag med noter af kaffe og chokolade. Ren fryd - og unægtelig dyr fryd. Druerne er høstet på Frederiksdal Gods' ældste plantage, Nielstrupmark, og vinen er stukket sammen af flere forskellige årgange og fadlagret i 30 måneder. Vinen er egnet både til oste, pateer, vildt, okse og ikke alt for søde desserter, fx mørk chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Muro Santangelo, Tenute Chiaromonte, Primitivo, Gioia del Colle, Italien, 2011, høj alkohol (16,5%)

229 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Stor og meget flot rødvin - en vin til en kraftig og krydret kødret. På sin vis for meget, men trods de 16,5 procent alkohol er der ikke nogen spitkant, og mange til sikkert være glade for denne vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vigneto Boscareto, Batasiolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (15%)

499 kr., på tilbud til 299 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler

Flot Barolo-rødvin med kraft, saft og vingefang. Vi diskuterede, om den havde en lille spritkant, og det havde den måske. Temperaturen i prøveflasken var nok lidt for høj. Bamsevine bør skænkes ved 13-14 grader.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen