Dick Jones ved siden af de små prøvetanke med vin hos Pentâge Winery.
Mere aroma med ny metode
Der dufter som regel lifligt i et vineri, hvor der gæres vin. Årsagen er, at den kuldioxid (CO2), der bobler op under gæringen, sender en masse velduftende aromastoffer ud i atmosfæren - stoffer, som vinen således ikke får fornøjelse af.
Nogle vinproducenter forsøger at dæmme op for dette tab af gode aromastoffer ved at gære ved lavere temperaturer - eller ved ad teknisk vej at fjerne aromastofferne fra mosten og tilsætte dem igen efter gæringen.
Nu har en pensioneret canadisk læge, Dick Jones, i British Columbia opfundet en metode, som kan bevare disse aromastoffer i vinen.
En membran øverst i tanken
Dick Jones, der har arbejdet 35 år som lungespecialist, tænkte, at det måtte være muligt at finde frem til en membran, som kunne lade CO2 øverst i en vintank slippe ud og samtidig holde aromastofferne tilbage - ligesom lungerne udskiller kuldioxid og beholder ilten, som pumpes videre ud i blodet.
Han fandt frem til, at en norsk professor havde udviklet en særlig og meget tynd membran, som kunne fjerne CO2 fra skorstenene i kulfyrede kraftværker.
Denne membran, der består af tusindvis af hule fibre, skræddersyede Jones til sit eget formål og skabte et system, som han kalder for AromaLoc. Membranen, der ligner et tyndt stykke plastic, monteres øverst i ståltankene med den gærende most.
"Membran-vinene" bedst
Dick Jones allierede sig med et lokalt vinhus, Pentâge Winery, og gennem de sidste tre år har han sammen med vinhusets ejer, Paul Gardner, eksperimenteret med membranen og udført blindsmagninger og kemiske analyser.
I et nyligt forsøg anvendte man membranen på små prøvetanke med henholdsvis hvidvin på Pinot Gris og rosé på Gamay-druen. De færdige vine blev under en blindsmagning holdt op mod kontrolvine på de samme druer fremstillet på konventionel vis.
Det ti mand store smagepanel bestående af garvede vinspecialister gav alle højere point til ”membran-vinene” og påpegede, at de var mere komplekse og blandt andet havde mere frugtsmag end kontrolvinene.
Højere aromakoncentration
Dernæst blev såvel ”membran-vinene” som kontrolvinene sendt til kemisk analyse. Når det gjaldt hvidvinen på Pinot Gris, var der en 23% højere aromakoncentration i ”membran-vinen” end i kontrolvinen. For roséens vedkommende var koncentrationen hele 60% højere.
Hidtil er samtlige eksperimenter med AromaLoc foregået i små prøvetanke. Nu udføres der forsøg i almindelige store vintanke i Pentâge Winery.
Flere vingårde i lokalområdet har vist stor interesse for membranen, og Jones er ikke i tvivl om, at interessen vil brede sig til vinproducenter over alt i verden. Man kan læse mere om AromaLoc ved at
klikke her.
En kamp mellem boblevine
De engelske mousserende vine er bare blevet bedre og bedre gennem de senere år, og nyere årgange har vundet medaljer ved internationale konkurrencer.
Derfor mente den britiske vinskribent Matthew Jukes, at det var på tide at lade et udvalg af boblerne konkurrere mod champagner i en blindsmagning. Og som noget helt særligt skulle dommerpanelet hovedsageligt bestå af førende franske vinskribenter.
Jukes allierede sig med foreningen Wine and Spirits Trade Association (WSTA), og for nylig blev den store boble-blindsmagning afholdt i restauranten Juveniles i Paris.
De engelske bobler vandt
Vinene blev smagt mod hinanden inden for tre kategorier: vine på flere druer, vine kun på Chardonnay - altså Blanc de Blancs - og så Rosé.
Og til manges forbløffelse vandt de engelske bobler i to af kategorierne, mens det stod lige i den tredje.
I Blanc de Blancs kategorien vandt fx en flaske Nyetimber 2009 (cirka 378 kr.) over Billecart-Salmon Grand Cru Champagne (cirka 614 kr.). Nyetimber importeres herhjemme af
Philipson Wine.
I kategorien vine på flere druer scorede den engelske mousserende vin Ridgeview 2009 flere point end champagnen NV Jacquesson Cuvée no. 738 - og halvdelen af dommerne var overbevist om, at den britiske vin var en champagne. Den danske importør af Ridgeview er
Wine.dk.
Også Gusborne Rosé klarede sig flot i kampen mod NV Ayala Rosé Majeur fra Champagne.
Inspireret af legendarisk smagning
Inspirationen til denne boble-smagning havde Matthew Jukes fået fra den legendariske blindsmagning i 1976, Judgment of Paris, hvor californiske vine var oppe imod ædle Bordeaux-vine. Og det blev til alles forbløffelse californierne, der vandt.
Lige så stor var også forbløffelsen hos de mange franske vinskribenter i dommerpanelet efter smagningen i Juveniles.
Til den britiske avis Evening Standard udtalte Jukes, at ”dette er som den første dag i resten af livet for Engelsk vin.”
Også hos WSTA var begejstringen stor, og direktøren for foreningen, Miles Beale, udtrykte, at det var et banebrydende øjeblik for engelsk mousserende vin, da resultatet af smagningen blev offentliggjort.
Kultvin fra Kina
I uge 19 2015 nævnte vi, at det franske firma Moët Hennessy, som er kendt for sine fornemme champagnemærker, havde brugt fire år på at finde det perfekte sted i Kina til fremstilling af en luksus-rødvin.
Til at hjælpe sig havde Moët Hennessy en garvet australsk ønolog, Tony Jordan, og han vragede straks de kendt områder for vinfremstilling i Kina, provinserne Shangdon og Ningxia. Førstnævnte var for regnfuld og Ningxia for kølig.
Valget faldt på en afsides beliggende egn i Yunnan provinsen tæt ved grænsen til Tibet. I dette bjergrige område i en højde af cirka 2600 meter over havet blev vinmarkerne anlagt.
Høj pris pr. flaske
Første årgang af vinen, 2013, bliver snart frigivet til salg. Navnet er Ao Yun (”hellige sky” på kinesisk), og prisen bliver på det, der svarer til 1700 kr. flasken.
En meget høj pris, men nu er det jo også en luksus-vin, Moët Hennessy har forsøgt at lave - en vin, der gerne skulle kunne hamle op med fornemme Bordeauxvine og kultvine fra oversøiske vinlande.
Der er kun fremstillet 24.000 flasker, som det franske firma håber vil tiltrække vinsamlere og vinkendere fra hele verden.
Moden frugt og krydret tang
Indtil videre er det kun ganske få internationale vinskribenter, der har smagt vinen, som er fremstillet på 90% Cabernet Sauvignon og 10% Cabernet Franc. En af disse skribenter er amerikanske Elin McCoy fra Bloomberg.com, som har kaldt vinen for ”en kombination mellem en spansk Ribera del Duero og en Napa kultvin på Cabernet Sauvignon”. Smagen beskriver hun som kraftig med moden frugt, krydret tang og strejf af lakrids samt en silkeagtig blød tekstur. Og hun skriver også, at det er den bedste kinesiske rødvin, hun nogensinde har smagt.
Ao Yun vil blive præsenteret på VinExpo i Hong Kong til maj og i den europæiske udgave af den store vinmesse til juni. En tredjedel af flaskerne bliver solgt i Kina - resten går til det oversøiske og europæiske marked. Gad vide, om vi får nogle flasker til Danmark? I så fald hører vi gerne på
info@vinavisen.dk.
Den nye AVA Lewis-Clark Valley byder på et meget flot og bjergrigt vinlandskab.
Ny AVA i Idaho
Der findes mere end 200 appellationer i USA - eller AVA’er (Viticultural Area), som amerikanerne kalder dem. Og med jævne mellemrum forøges antallet - senest har vinområdet Lewis-Clark Valley i staten Idaho fået The Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureaus (TTB) blå stempel, hvilket gør det muligt for områdets vinproducenter at sætte Lewis-Clark Valley på etiketterne.
For at kvalificere sig som AVA skal et vinområdes klima- og jordbundsforhold adskille sig betydeligt fra de omkringliggende områder.
En vinindustri i vækst
Den nye AVA er på 766 kvadratkilometer, hvoraf de 72% befinder sig i Idaho, og resten breder sig ind i staten Washington. AVA’en har seksten vinhuse og 32 hektar vinmarker, hvor der dyrkes fjorten forskellige rødvinsdruer og ni hvidvinsdruer.
I Idaho har der indtil nu kun været to AVA’er, Snake River Valley, der blev godkendt i 2007, og Eagle Foothills, som kom til i 2015. Men det er da også først i de senere år, at der for alvor er kommet gang i statens vinindustri, og at vinene er begyndt at vinde anerkendelse viden om.
Det skyldes ikke mindst, at stadig flere dygtige vinproducenter fra andre stater har fået øjnene op for de glimrende forhold i Idaho til dyrkning af druer. Disse pionerer anlægger vinmarker og fremstiller kvalitetsvine, der sælges i ind- og udland. Så det er måske en god idé at holde udkig efter vine fra Idaho på forretningshylderne.
Under primeur-ugen smages vinene frisk fra fad. Foto: Wikipedia/Bot.
2015, en rigtig god årgang
Tidligere på måneden afholdt Bordeaux sin traditionelle primeur-uge, hvor flere tusinde vinimportører og vinskribenter fra mere end halvtreds forskellige lande iler fra slot til slot for at smage på den nye årgang.
I år gjaldt det årgang 2015, og alene hos Château Angélus og Château Margaux blev der hver sted i løbet af ugen uddelt smagsprøver til mere end 2000 vinfolk.
Og hvordan er så den nye årgang? Nu er der jo rigtig mange vinslotte, og nogle har selvfølgelig fremstillet bedre vine end andre. Men ifølge stribevis af internationale vinskribenter og medier er 2015 generelt en rigtig god årgang - ja, nogle kalder den for den bedste i de sidste fem år.
Kritik af primeur-systemet
Der har været en del kritik af primeur-systemet i de senere år. Vinene smages purunge og meget rå direkte fra fadene, og er det nu også fair? For kan man med sikkerhed sige, om en vin vil udvikle sig til en stjerne om femten år eller det modsatte?
Og så er der priserne. Som Robert Parker har udtalt til The Drinks Business, så kunne man for 20 år siden med fordel købe primeur-vinene til meget lave priser i forhold til de priser, vinene blev prissat til, når de var blevet tappet på flasker og sat til salg et par år senere. Der var masser af penge at spare, og det var hele ideen bag primeur-tanken. Sådan er det ikke længere ifølge den amerikanske vinguru.
For en del år siden begyndte vinslottene nemlig at forlange så høje primeur-priser, at de svarer til de priser, flaskevinene senere bliver solgt til. Og så kan man jo lige så godt vente med at købe vinene …
Der kommer øl ud af hanen
Tænk, hvis nu man havde en vandhane i køkkenet, hvor der - når man tændte for den - kom vin ud i stedet for vand. Så kunne man uden ophør fylde i glas og karafler.
Hos russiske Andrey Yeremeev i Chelyabinsk kommer der ikke vin ud af hanen, men derimod øl fra et lokalt mikrobryggeri, som har til huse i ejendommens nederste etage, lige nedenunder den lejlighed, hvor Yeremeev bor.
Det hele startede med, at den ølglade russer en dag i spøg sagde til bryggeriets direktør, at det kunne være sjovt, hvis nu man kunne tappe den lokale øl direkte oppe i lejligheden.
Godkendt af myndighederne
Direktøren tog ham på ordet, og Yeremeev fik lov til at forbinde en hane i sit køkken med en af bryggeriets store øltanke med et 10 meter langt rør. Og siden da, har Yeremeev kunnet tænde for hanen og få sig et godt krus øl - eller flere. Han betaler selvfølgelig for den øl, kan drikker.
Det noget alternative system skulle først godkendes af de lokale myndigheder.
Australsk vin gør sig i Kina
Det er en kendt sag, at kineserne er begejstrede for Bordeauxvin.
I sidste uge nævnte vi, at også italiensk vin er på vej ind i varmen. Og noget tyder på, at australsk vin ligeledes har fået godt fodfæste i Kina.
Ifølge en ny undersøgelse fra Wine Australia eksporterede Australien fra april 2015 til samme måned i år vin til kineserne for 397 millioner AUD (cirka 2 mia. kr.) - hvilket er en stigning på gigantiske 64% i forhold til året før. Eksporten af rødvin tegnede sig for de 368 mio. AUD (cirka 1,8 mia. kr.).
Kina er dermed blevet Australiens største eksportmarked for vin næst efter USA.
Ifølge undersøgelsen er frihandelsaftalen mellem Kina og Australien, som blev indgået i december sidste år, en væsentlig årsag til den markante stigning i eksporten.
Gin med anti-ageing effekt
Det britiske gelé-firma Bompas & Parr laver meget andet end geleer. De er kendt for deres happenings blandt andet inden for spiritussens verden. Sidste år åbnede de fx pop-up baren ”Alcoholic Architecture” i London, hvor gæsterne indåndede en fælles drink via en gigantisk alkoholsky.
Og nu har firmaet kreeret en anti-aldrings gin, som, når man drikker den, skulle have en foryngende effekt på huden. Hvor meget gin, man skal drikke, før virkningen indtræffer, er ikke oplyst ...
Udviklet til hotelkæde
Anti-AGin, som den nye spiritus er døbt, indeholder ifølge Bompas & Parr ”alders-trodsende planteekstrakter”. Disse ekstrakter er lavet på blandt andet brændenælde, der indeholder celleforyngende mineraler, kamille, som har en helende og afslappende virkning, og hasselnøddeolie, der slår bakterier ihjel inde i hudens porer. Ginnen er også tilsat lægeplanten Gotu Kola, som bekæmper cellulite, grøn te, der har et højt indhold af antioxidanter, og collagen, der er et kendt anti-rynkestof.
Bompas & Parr har udviklet ginnen til den britiske hotelkæde Warner Leisure Hotels, men den kan også købes online hos
Drink Supermarket, hvor den koster 35 pund (cirka 335 kr.) plus forsendelse.
Denne cocktail hører ikke til "Around the Globe" menuen, men er et eksempel på Donovan Bars spøjse serveringsmåder.
Verden rundt i cocktails
Der sker en masse på cocktail-fronten i disse år. Bartenderne - og ikke mindst de førende britiske bartendere - eksperimenterer på livet løs og disker op med den ene kreative idé efter den anden.
I sidste uge nævnte vi baren Barts i London, der har kreeret en ”humør-cocktailmenu”, hvor drinksene er skabt til at booste en bestemt sindsstemning hos gæsten.
Og hos Donovan Bar i Brown’s Hotel i Mayfair lancerer man d. 10. maj cocktailmenuen ”Around the Globe”, hvor gæsterne vælger deres cocktail ud fra dens duft.
Nyd et kontinent
Menuen omfatter syv cocktails, der hver repræsenterer et af verdens syv kontinenter. Gæsterne starter med at købe et fint lille sølvetui, der indeholder syv kort. Hvert kort er parfumeret med duften fra en af drinksene - dufte, der leder tankerne hen på de respektive kontinenter. Og så kan man ellers vælge, hvilket kontinent, man foretrækker at nippe i sig.
Nogle af ingredienser er typiske for de enkelte kontinenter - fx er der blandt andet bananlikør og ananassirup i ”Afrika”.
"Antarktis" serveret i isklump
Serveringen af cocktailene er også utraditionel. Fx bliver ”Antarktis” serveret i et bæger, der er stukket ned i en stor isklump, som er omgivet af lav, mens ”Nordamerika” nydes af en hul totempæl i miniformat.
”Asien” kommer selvfølgelig i en fin porcelæns-tekop med låg, og så er der ”Afrika”, som serveres på et bananblad.
Men det er der nu ikke noget opsigtsvækkende i, når det gælder Donovan Bar, der i forvejen er kendt for sine finurlige serveringsmåder.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.
Michael Twide,
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Michael Twide (f. 1962) har en uddannelse som cand.merc. med speciale i international markedsføring fra Handelshøjskolen i København. Og så har han en glødende interesse for vinens verden – en interesse, der for alvor fik næring, da han flyttede til Barcelona for atten år siden. I den pulserende spanske storby åbnede han og hans hustru, kunstneren Nana Andersen, et kombineret vinoteka og kunstgalleri.
Sideløbende grundlagde Michael Twide et vinkonsulentfirma, der hjalp spanske bodegaer med at finde importører i udlandet.
Familien vendte tilbage til Danmark i 2011, men vinen har Michael Twide ikke sagt farvel til. I år slog han dørene op for vinbutikken La Etiqueta, på hvis hylder man udelukkende finder rød- og hvidvine samt cava af bedste kvalitet fra en række spanske vindistrikter. Sortimentet er ikke stort, men hver enkelt vin er håndplukket med omhu af indehaveren selv. En stor del af vinene er økologiske og hans udvalg af catalanske vine hører til Danmarks bedste og største.
Michael Twide nøjes ikke med at stå bag disken i butikken i Skibby. Han afholder også vinsmagninger rundt omkring, ligesom hans vinkonsulentfirma er flyttet med til Danmark. I dag omfatter kunderne fyrre spanske bodegaer, som han hjælper med at finde importører til i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Belgien og England.
Adresse: La Etiqueta, Hovedgaden 78, 4050 Skibby, tlf.: 54 90 40 66, mobil: 50 72 03 33, e-mail:
obranan@gmail.com,
www.laetiqueta.dk.
De gamle kom sukker i vinen for overhovedet at få den ned.
Hvad er en hybenkradser?
Nana Poulsen vil gerne vide, hvad en hybenkradser er. Hun ved, at det er en drik, men har den noget med hyben at gøre, og hvor stammer den egentlig fra?
Opskriften siges at stamme fra 400-tallet f.Kr. og fra den græske læge Hypokrates. Det er i hvert fald lægens navn, der har navngivet drikken. Hypokrates blev til hybenkrads. Så drikken har altså intet med hyben at gøre.
I middelalderen og renæssancen var al vin ret syrlig – for ikke at sige sur. Det var derfor skik at "forbedre" vinen med både sukker og honning samt med krydderier som kardemomme, ingefær, kanel og muskat. Ja, den svenske konge Erik d.14. brugte endog anis og lakrids i sin vin.
Begrebet hybenkradser er ikke noget dansk fænomen. Fx har også franskmændene en vin d’hypocras, og opskriften til den skal ifølge overleveringen være hjembragt fra Mellemøsten af middelalderens korsfarere. Drikken skal oven i købet have evner som et afrodisiakum – en slags Viagra.
I den franske opskrift indgår – foruden vin – rosenblade, kanel, kardemomme, nelliker og ingefær.
374
Der bliver drukket vin af pokaler i et stort renaissance-maleri i klosteret Santa Maria Novella i Firenze (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen