Nyheder for uge 25, 2016



En af dommerne ved DWWA, italienske Fabio Giavedoni.

Vinens OL

16.000 vine fra hele verden blev blindsmagt af et 240 mand stort dommerpanel i løbet af den uge, Decanter World Wine Awards (DWWA) 2016 varede. Der blev brugt 9000 vinglas - og dommerne slukkede tørsten med 2700 flasker vand.

Den store årligt tilbagevendende konkurrence blev afholdt for nylig i London, og resultaterne er netop offentliggjort.
31 vine fik den fornemmeste medalje, platin - best in show. Dernæst blev der uddelt 130 platin-medaljer og et hav af guld- sølv og bronzemedaljer. Nederst på rangstigen var de såkaldte approval awards (en anerkendelses-pris). Og så var der alle de vine, der slet ikke fik noget som helst.

Flere overraskelser


Der var flere overraskelser i årets konkurrence. Blandt vinderne af platin - best in show var der fx en Pinot Noir fra vinhuset Domaine Serene i Oregon, der dermed slog samtlige fornemme Bourgogner på samme drue.
Selv om der ikke var nogen Bourgogne-vine, der opnåede højeste udmærkelse, så var det franske vine, der fik de fleste af de 31 platin - best in show-medaljer. Dernæst kom Chile med seks medaljer. Også Schweiz og Sydafrika blandede sig i top-medaljerækken.
Når det gælder de øvrige medaljer, klarede Australien, Spanien og Italien sig strålende i år - især Italien, der vandt hele 14 platinmedaljer og 74 guldmedaljer.

Rekordår for sherry


Også de fortificerede vine overraskede ved at snuppe hele 11% af samtlige guldmedaljer til trods for, at kategorien kun udgjorde sølle 2% af samtlige indsendte vine.
Ikke mindst sherry’erne klarede sig ualmindeligt flot og opnåede den største medaljehøst siden den første udgave af konkurrencen i 2004. Fino’en Tres Palmas fra bodegaen Gonzalez Byass’s opnåede platin - best in show, mens Emilio Lustau fik platin for sin 30 Years Old VORS. Hele femten sherry’er blev belønnet med guld.
Man kan se alle de vine, der har vundet medaljer - og søge efter en lang række kriterier - ved at klikke her.


Vinmarker i Penedès-regionen, hvor 95% af al cava fremstilles.

Ny cava-klassifikation

Den spanske cava-appellation har fået en ny top-klassifikation, Cava del Paraje, der fremover vil rangere over Reserva og Gran Reserva. Disse to betegnelser udgør til sammen det, som Cavas vinråd, Consejo Regulador del Cava, betegner som premium-vine.

I alt fremstilles der årligt omkring 250 millioner flasker af den mousserende vin. Heraf udgør Reserva og Gran Reserva de 30 mio., og ud af disse regner vinrådet med, at kun cirka 450.000 flasker vil kunne opnå den nye klassifikation.

Kun for tørre cava'er


Der er da også en række strenge krav, der skal være opfyldt for at kunne sætte et Cava del Paraje på etiketten. Ud over at vinmarkerne, hvorfra druerne kommer, skal tilhøre vinhuset, skal markerne være mindst ti år gamle. Druerne skal være håndhøstede, og der må maksimalt høstes 8000 kg pr. hektar.
Gæringen skal foregå på selve ejendommen, og vinen skal modne på flaske i mindst tre år. Og så må cava’en kun være brut (tør).

En gulerod


Vinrådet håber, at Cava del Paraje vil virke som en gulerod for cava-producenterne, så de vil stræbe efter at fremstille stadig bedre mousserende vine.
Håbet er også at højne anseelsen af cava - især i udlandet, hvor mange forbrugere forbinder cava med en udmærket og billig boblevin. Det er faktisk også kun omkring 11% af premium-cava’erne - altså Gran Reserva og Reserva, der eksporteres. Så det vil nok blive sparsomt med Cava del Paraje-flasker på det danske marked ...


Svindlerne lokker ofte med muligheden for at investere i fornemme vine, som fx Château Margaux. Foto: Wikipedia/Il-de-re.

Hellere vin end aktier

Stadig flere vælger at investere deres opsparing i fornemme vine i stedet for i aktier. Og det kan bestemt være en god idé, da priserne på sjældne vine og vine fra berømte vinslotte har været markant stigende i de sidste femten år - og sandsynligvis vil fortsætte med at stige.
I Storbritannien, hvor den lave rente gør, at stadig flere briter finder alternative investeringsmuligheder, er vin - samt diamanter og jord - blevet de store trækplastre.

Svindlerne lokker investorerne


Det har så også fået et stigende antal svindlere på banen, og i de senere år har de britiske myndigheder afsløret adskillige vin-investeringsfirmaer. Et af dem var Embassy Wine UK - ofte har disse firmaer meget fine og troværdige navne - der svindlede kunderne for et beløb svarende til cirka 4 millioner kr.
Et af ofrene var ifølge Decanter en 94-årig brite, der investerede mere end 30.000 pund (cirka 282.000 kr.) i en større mængde fine vine - der dog viste sig slet ikke at være i firmaets eje.

Midaldrende briter bliver snydt


Firmaet eksisterer selvfølgelig ikke mere, og dets direktør, Jonathan Piper, har fået forbud mod at have en stilling som direktør i noget som helst firma eller selv åbne nye firmaer på britisk jord før i 2026.
Men det afskrækker ikke andre svindlere fra at poppe op med nye firmaer - dertil er vinsvindel for lukrativt.
En undersøgelse foretaget af Financial Conduct Authority (FCA) viser, at det især er de midaldrende briter over 55 år, der lader sig snyde - det være sig så inden for vin, diamanter eller andre investeringsemner.

Starter med et opkald


Ofte starter det hele med et telefonopkald fra svindleren, der lover guld og grønne skove. Ifølge undersøgelsen har der været en markant stigning i antallet af disse uopfordrede opkald, der lokker folk med penge på kistebunden.
Problemet med svindlerne er så alvorligt, at de britiske myndigheder nu har lanceret en kampagne, der skal advare de midaldrende briter om det, de skal være opmærksomme på og skeptiske overfor, når det gælder alternative investeringsmuligheder.


I udgravningen af landsbyen Kvemo Kartli har man fundet de tidligste spor efter vinfremstilling nogensinde.

Verdens første vin

Georgien kaldes ofte for vinens vugge, og sandt nok så har udgravninger gennem tiderne vist, at der her blev fremstillet vin for flere tusinde år siden. Men det blev der også i det nuværende Tyrkiet og i flere andre lande.
Nu har nye fund i en arkæologisk udgravning afsløret spor fra den hidtil tidligst kendte vinfremstilling i verden.
Det drejer sig om udgravningen af landsbyen Gadachrili Gora fra den neolitiske periode. Landsbyen ligger i Kvemo Kartli regionen 35 kilometer syd for Georgiens hovedstad, Tbilisi, og udgravningen foregår i et samarbejde mellem landets nationalmuseum og et hold canadiske arkæologer fra University of Toronto.

Også redskaber til vinfremstilling


Beviserne på vinfremstillingen består af nogle rester af vinstokke samt druekerner og skind, der kan dateres hele 8000 år tilbage i tiden, og som er fundet i en række qvevri - kæmpestore lerkrukker, der den dag i dag traditionelt bruges til vinopbevaring i Georgien.
Derudover har arkæologerne udgravet adskillige og lige så gamle arbejdsredskaber til vinfremstilling.

Navarra på besøg i København

Rioja er nok Spaniens mest berømte vindistrikt, men nabodistriktet Navarra gør det bestemt også godt. Det viste en nylig smagning i København for den danske vinbranche, hvor femten vinproducenter præsenterede deres vine. Kun tre af producenterne havde allerede en dansk importør - resten var på jagt.
Der er rigtig mange herhjemme, der forbinder Navarra med rødvin, og der var da også en hovedvægt af dejlige crianza-vine og andre rødvine på Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Men faktisk er Navarra historisk set først og fremmest kendt for sin Rosado - en mørk rosé, som der især er et stort marked for i Spanien. Og den er bestemt et bekendtskab værd.

Mørk og lys rosé


Flere af smagningens stande bød på herlige Rosado’er med frugt og fylde, rygrad og en anelse rødvinskarakter. En af dem, vi smagte, var Midiodia Rosado fra vinhuset Inurrieta, som herhjemme forhandles af Clément Vin.
Men en lysere rosé-type vinder stadig større udbredelse i Navarra. Det er den trendy type, der går sin sejrsgang over alt i verden i øjeblikket. Flere af smagningens vinproducenter fremstillede derfor nu begge nuancer rosévin,
Der var også spændende hvidvine, hvor blandt andet en Chardonnay fra Bodegas Irache brillerede. Den kan fås hos D.K. Vinimport.
Til venstre på billedet ovenfor ses repræsentanten fra Irache og til højre de to forskellige typer roséer fra vinhuset Otazu.


Rødvinshanen på Iraches fontæne. Læg mærke til kammuslingeskallen, der er apostlen Jakobs symbol, og som også ses på pilgrimmenes rygsække, vandrestokke osv. Apostlen ligger begravet i katedralen i Santiago de Compostela.

En populær fontæne

Bodegas Irache, som vi nævnte ovenfor, ligger i den lille by Ayegui. Vinhuset er bygget sammen med et kloster, som i århundreder fungerede som hospital for de pilgrimme, der rejste ad el camino. Det er pilgrimsvejen, der strækker sig gennem Navarra, Rioja, Bierzo og Galiciens små vinområder til den gamle by Santiago de Compostela med dens store katedral.
Klostret var også et hvilested på vejen, hvor man tog sig godt af pilgrimmene og skænkede vin i deres krus. Og hos vinhuset ønskede man at fortsætte den tradition, hvorfor man installerede en ganske særlig fontæne i den mur, der vender ud mod el camino.
Fontænen har to haner, og et skilt over hver hane opfordrer pilgrimmene til kvit og frit at tappe vand for at slukke tørsten og vin for at få styrke til at gå resten af vejen til Santiago de Compostela. Der gøres dog også opmærksom på, at hvis man ønsker at medbringe en større mængde af vinen, må man betale for det hos vinhuset.
Fontænen, der er åben dagligt fra kl. 8 til 22, er naturligvis yderst populær hos pilgrimmene.

AOC fylder 80 år

De første AOC (appellation d’origine contôlée) inden for fransk vin så dagens lys d. 15. maj 1936. Det var Arbois, Cassis, Châteauneuf-du-Pape, Monbazillac og Tavel, og før året var omme, var antallet oppe på 76 appellationer. Til sammenligning er der i dag mere end 300.
Bordeaux førte an med 25 appellationer skarpt fulgt af Bourgogne med 22. Ved at klikke her kan man se hele listen over disse tidlige appellationer.
Ingen af Frankrigs mange vinområder kan dog prale af at have fået tildelt den første AOC. Den blev nemlig givet til Roqueforts oste.


Hvidvinsdruerne vinder igen terræn i Tyskland. Foto: Deutsche Weine (DWI).

Mere tysk hvidvin

For de fleste er Tyskland ensbetydende med hvidvin. Men arealet af rødvinsdruer har været på kraftig fremmarch siden år 2000.

En rapport fra 2015 fra Deutsche Weininstitut (DWI) viser imidlertid, at fra og med 2008 har hvidvinsdruerne fået et comeback. Sidste år var arealet af grønne druer vokset med 2000 hektar til 67.074 hektar, hvilket betyder, at hvidvinsdruerne udgør 65,4% af Tysklands vinmarksareal på 102.543 hektar.
Nedenfor kommer nogle af de øvrige interessante oplysninger fra rapporten.

Riesling fører an


* De hvidvinsdruer, som de tyske vinproducenter plantede mest af i 2015, var Weissburgunder (Pinot Blanc) og Grauburgunder (Pinot Gris), der nu dækker et areal på henholdsvis 4973 hektar og 5947 hektar.
* Med 23.596 hektar er Riesling stadig den mest plantede druer på tysk jord, og den region, der producerer flest Riesling-druer, er Pfalz med 5814 hektar. Dernæst kommer Mosel med 5387 hektar.
* Inden for rødvinsdruerne er det Spätburgunder (Pinot Noir), der har førertrøjen på med et areal på 11.784 hektar - der dog ikke er vokset i 2015. Det gør Tyskland til verdens tredje største Pinot Noir-land næst efter Frankrig og USA.


Cono Surs dygtige vinmager, Aldolfo Hurtado, der står bag de mange vin-eksperimenter. Læg mærke til cyklen i baggrunden. Hos Cono Sur, der driever økologisk vindyrkning, kører man ikke i bil i vinmarkerne. Man tager en cykel.

Stor succes for chilensk vinhus

Chilenske Cono Sur blev grundlagt i Colchagua Valley i 1993, og er dermed et relativt ungt vinhus. Alligevel indtager vinhuset en tredjeplads blandt Chiles mange vinhuse, når det gælder eksporten af vin.
Cono Sur har i dag otte forskellige vinmærker - fra topvinene Ocio og Silenxio til Bicicleta (cykel), der ligger i den billige ende af prisskalaen.
En af årsagerne til vinhusets succes er måske, at det er en bannerfører, når det gælder vine på druer, der er relativt nye på chilensk jord - som fx Pinot Noir og Viognier. Begge druer indgår i Bicicleta-serien, og vinene på dem er blevet en kolossal succes på eksportmarkederne - ikke mindst i Storbritannien, hvor de er de bedst sælgende vine på de to druer.

Første chilenske vin på Albariño


I 2013 søsatte Cono Sur endnu et drue-projekt, idet vinhuset i de kølige højder i distriktet Aconcagua plantede en række druer, der er kendt fra Frankrig og Spanien. Det drejede sig om Mourvèdre, Grenache, Petit Verdot, Petite Sirah og Tempranillo. Nu eksperimenterer man med en blandings-rødvin på druerne - en vin, som først vil blive frigivet til salg om nogle år.
Næste projekt bliver Chiles første hvidvin på Albariño-druen, som normalt lægger most til de lækre, sprøde hvidvine i det nordspanske Galicien.

En del af "Cykel-serien"


I øjeblikket leder Cono Sur efter et velegnet sted til dyrkning af druen, og man regner med at finde det i den sydlige del af Chile, hvor klimaet er køligere end i den nordlige.
De første vinstokke forventes sat i jorden i foråret 2017 - og første årgang af vinen, der bliver en del af Bicicleta-serien, kommer sandsynligvis på hylderne i 2020.
Man kan læse mere om Cono Sur i vores serie af postkort fra Colchagua.


Pave Frans. Foto: Wikipedia/Vanoot59.

Pavens hyldest til vinen

Siden pave Frans blev valgt i 2013, har han ofte og åbent fortalt om sin store glæde ved god vin, ligesom han hyppigt nævner vin i sine prædikener.
Paven har da også selv rødder i den italienske vinverden, idet hans bedstefar var vinbonde i Piemonte. At paven blev født i Argentina, skyldes, at hans far måtte flygte fra Mussolinis fascister i 1929.
Da paven for nylig holdt sin ugentlige tale til folket på Peterspladsen i Rom, understregede han vigtigheden af at have rigeligt med vin, når der skulle fejres bryllup. Som han sagde til de flere tusinde fremmødte på pladsen, så forvandlede Jesus jo vand til vin under brylluppet i Kana, fordi vinen var sluppet op.
- Hvordan er det muligt at fejre bryllup og holde fest, hvis man mangler det, som profeterne indikerer er et vigtigt element ved en sådan banket? lød det fra paven.
Han har også tidligere udtrykt sig i lignende vendinger, dog ikke over for så stor en forsamling mennesker.
I VR-filmen bliver man dumpet ned i en gæringstank, hvor det bobler og syder.

VR-film fra Glenfiddich

Virtual reality (VR) film er noget af det sidste nye inden for filmens verden. Med en VR-boks spændt på hovedet ser tilskueren filmen i 3D og får fornemmelsen af at befinde sig midt i den. Som man kan læse i medierne, har fænomenet i disse dage indtaget Danmark i en pop-up biograf i Palads-biografen i København.
Også det skotske whiskydestilleri Glenfiddich i Speyside vil være med på vognen, og har nu lavet en kort VR-film, som gør det muligt for folk hjemme i stuerne at komme på en guidetur gennem destilleriet.

Svømmer rundt i gæringstanken


“Journey into the Mind of the Malt Master” hedder filmen, hvor man - når man har monteret sin VR-boks på hovedet - starter med en flyvetur hen over Speysides storslåede landskab. Dernæst lander man midt i destilleriet og bliver så guidet af en skotte gennem hele processen. Man vandrer forbi de imponerende kobberkedler og hallen med fadene, der tårner sig op over ens hoved. Man får endog set en af gæringstankene - hvor bygmalt og vand gærer til øl - indefra!
Filmen, der varer omkring 5 minutter, kan ses på YouTube, ligesom den vil kunne opleves i Charles de Gaulle lufthavnen i Paris og i førende whiskyforretninger rundt om i verden.
Hvis ikke man ser filmen gennem en VR-boks, vil den være ret kedelig og til tider højst besynderlig at se på.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Ringsted Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Uhrskov Vine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Vinmonopolet her fået agenturet på vinene fra Carlo Revello e Figli i La Morra, Piemonte.


Annette Roesbjerg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Annette Roesbjerg (f. 1967) er udannet sommelier. Interessen for vin har været livslang og startede for alvor i forbindelse med, at hendes far havde en restaurant, hvor hun hjalp med udvælgelsen af restaurantens vine. Senere deltog hun i diverse vinsmagninger for at udvide sin viden. Her var der sjældent kvinder tilstede, hvilket kunne undre, da kvinder jo er mindst lige så glade for vin som mænd.
Annette Roesbjerg besluttede sig for at uddanne sig inden for vin og tog en uddannelse som sommelier hos Vinakademiet. Uddannelsen tog hun udelukkende ud fra sin store interesse for vin og bruger den ikke i sit arbejde. Ud over vinuddannelsen har hun en HDA i afsætning, og har i mange år arbejdet som marketingchef.
I 2012 udgav hun bogen "Kend din Vin, Kvinde" sammen med Nana Wad.
- Vi kvinder drikker meget gerne vin – men samtidig bilder vi os ind, at vi overhovedet ikke ved noget om vin”, fastslår Annette Roesbjerg. - Men man behøver ikke at være sommelier-uddannet for at kende sin egen vinsmag. Og det er netop temaet i bogen.
Ud over bogen har hun også skrevet om vin i blandt andet Le Creusets kogebog ”Middelhavets køkken”, ligesom hun flere gange har været hentet ind af radiokanalen P3 for at fortælle om vin.
I fritiden afholder Annette Roesbjerg selv vinsmagninger - ofte specielt for kvinder.
Når muligheden byder sig, dyrker hun rejselivet, og hun tager gerne på vinrejser til Toscana, Sicilien, Piemonte, Penedès og Jerez. Denne sommer står den dog på cykeltur i Champagne.
Adresse: Tlf.: 29 66 42 06, email: annette@roesbjerg.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken harpiks bruger grækerne?

Ellen Frederiksen vil gerne vide, hvilken slags harpiks grækerne bruger til deres retsina-vin?
For at få den særlige smag i visse rosé- og hvidvine lader grækerne traditionelt små stykker harpiks ligge i tankene under gæringen, og denne harpiks henter man fra Aleppo-fyrretræer (Pinus helepensis).
Det var oldtidens grækere og romere, der fandt på at komme harpiks i vinen. I første omgang brugte de harpiksen til at tætne deres amforaer – disse var af brændt ler og ofte ret porøse, så vinen blev iltet. Men man vænnede sig til den særlige smag og tilsatte også ekstra harpiks, fordi man syntes, at vinen kom til at smage bedre.
I 200-tallet gik romerne over til at bruge træfade, der var tættere og lettere at bruge, og man forlod i vid udstrækning brugen af harpiks. Men østpå – i Byzans – bevarede man smagen for harpiks, og fyrreskovene i den østlige del af Grækenland leverede fortsat harpiks til de græske vine.
Navnet retsina er i dag beskyttet af EU som en almindelig appellation.


Ugens vinøse billede

Jan Bøttger Olsen har taget dette billede under en spændende rundtur i kælderen hos champagnehuset De Venoge i Epernay. I de 1,2 km lange kældergange tog han dette imponerende billede af en hær af champagneflasker.
De Venoge blev grundlagt af schweizeren Henri-Marc de Venoge i 1837. Han var på mange områder en foregangsmand – blandt andet forsynede han som den første i Champagne sine etiketter med illustrationer. Indtil da havde man kun anført navnet på champagnehuset samt årgangen.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I under den forestående sommerferie tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


380 I 1930'erne ankom vinen til Londons dokker i solide rejsefade (foto © Museum of London Docklands).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Casa Benasal, Pago Casa Gran, Spanien, 2015, lav alkohol (12%) 89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin En dejlig hvidvin på økodruer. Den har en liflig duft og en frisk druesmag med noter af citrus og sommeræbler. Dertil en fin balance mellem syre og sødme samt en lang eftersmag.
Montecappone, Mirizzi, Verdicchio, Castelli di Jesi, Classico, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk Ganske flot hvidvin med saft og sødme, druesmag og krydring, men også med 14 procent alkohol, der maser sig på og råber højt i smagsbilledet.
Trésors, Sauvignon Blanc, Loire, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 124,95 kr., Fortium En hvidvin med en dejlig aromatisk duft og med en fyldig smag med noter af grønne druer og citrus. Det er en dejlig frisk vin, men den har også en syre, der er lige i overkanten. Netop på grund af syren, er vinen så afgjort en madvin.
Les Princes Abbés, Domaines Schlumberger, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 125 kr., Vinoble En meget lækker hvidvin. Den har en dejlig duft og en frisk og samtidig blød smag med et rent og klart billede af den madvenlige drue Pinot Gris. I smagen en fin, lille sødme, der også gør vinen egnet som apéritif og terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

Marrenon, Merlot, Méditerranée IGP, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 75 kr., Vestergaard Wines En ret enkel og let rosévin med en ganske lys farve og en krydret smag på vej mod det bitre. Flasken har skruelåg.
Villa M, Conto di GG, Italien, 2015, lav alkohol (6%) 119 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine og Vin&Vin Denne lette og delikate rosévin er ”dolce”, altså sød. Ordet står med små bogstaver på bagetiketten, men mange vil sikkert blive overraskede, hvis de tror, at de får en almindelig rosévin. Vel, på sine egne betingelser er den en rigtig god vin. Den har frugt og en lækker sødme. Endvidere har den en fin, lille perle i glasset. Vælger man vinen som apéritif, vil man få noget i retning af en Kir. Ellers er vinen fin til en ikke alt for sød dessert. Eller en skål frugt. Skænk den afkølet. Flasken har skruelåg.

Rødvin

Tanis, Grenache, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2014, lav alkohol (13%) 33,33 kr., pris ved 6 flasker, Smile Marketing Group Ikke nogen kæmpestor rødvin, men til 200 kr. for en kasse er den faktisk lidt af et kup. Den er let og saftig, blød, med god frugt og svage fadnoter fra "tre måneder på eg", som der står på etiketten. Den femte stjerne får den for prisen.
Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, lav alkohol (13%) 49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine I munden begynder denne rødvin med fyldig, afrundet og blød frugt, men meget hurtigt er der bare en tør smag tilbage - vinen er en lidt "tynd" sag. Men unægtelig billig. Flasken har skruelåg.
Arnegui, Pagos del Rey, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2014, lav alkohol (13%) 50 kr., Irma Til 50 kr. er denne rødvin lidt af et kup. Det er en harmonisk vin med god frugt, bløde tanniner, en lille sødme, tilpas syre og en lang eftersmag. I smagen blommer og kirsebær.
Ponte Lungo, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Til 59 kr. en udmærket, omend lidt enkel rødvin. Den har frugt, den har sødme og syre og krydrede noter.
Ravenswood, Zinfandel, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%) 79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 25): 59 kr., SuperBrugsen Der er frugt i denne rødvin - kirsebær og boysenbær - men også lidt pågående noter af nåletræ, stilke ... Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg. Tilbudsprisen gav den fjerde stjerne.
L'un dans l'autre, Yannick Pelletier, Vin de France, Frankrig, middel alkohol (14%) 90 kr., Vinova Denne franske rødvin har bestemt karakter og fylde, men også en lidt bitter smag i retning af sorte bær, som måske vil forskrække nogle. Vinen er udpræget en vin til mad. Dens navn, L’un dans l’autre, betyder ”den ene inde i den anden”, og navnet hentyder til, at vinen er en blanding af to årgange. Vinen er lavet på druerne Carignan, Grenache, Syrah og Cinsault.
M de Malijay, Château Malijay, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 95,20 kr., Propperiet En rigtig god Rhône-rødvin med bred og dejlig frugt, bløde tanniner og krydrede noter. En meget anvendelig vin.
Caveja, Sangiovese, Sangiovese Rubicone, Italien, 2014, høj alkohol (15%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk Der er solbær, brombær og blå blomme over duften af denne dejlige rødvin. Smagen er rund og blød, frugtrig og med et lille strejf af mørk chokolade. Og eftersmagen varer bare ved og ved. En rigtig flot vin med muskler og alkohol, men trods de høje procenter bider alkoholen ikke. Ok til prisen og et kup til de 79 kr. ved 6 flasker.
Blend 2, Piazzano, Toscana IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 125 kr., The Wine Company Denne rødvin kan godt drikkes, men den hænger ikke særlig godt sammen. Der er frugt og sødme og krydderi og markant syre, men ikke så meget andet ...
Gessaza, Bonfante & Chiarle, Barbera, Asti, Superiore, Italien, 2011, middel alkohol (14%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw Fortræffelig rødvin med karakter. Fint krydret duft, fyldig, varm frugt, bløde tanniner og afbalanceret syre. Glimrende til mad. Skænk den gerne lidt kølig.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen