Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2016

Forbud mod alkohol i Irak

99% af Iraks befolkning er muslimer - og den sidste procent består af kristne samt andre religiøse minoriteter.

Ifølge islam er det forbudt at drikke alkohol, og nu har Iraks parlament vedtaget en lov, der forbyder import, fremstilling og salg af vin og anden alkohol.
Loven har allerede vakt protester fra flere sider, idet mange mener, at den diskriminerer det kristne mindretal. Hidtil har det været muligt at købe vin og spiritus i de større irakiske byer i forretninger, der hovedsageligt drives af kristne. Men det er hermed slut.
Hvis man bryder loven kan bøden - alt efter, hvor alvorlig forseelsen er - nå op på, hvad der svarer til cirka 140.000 kr.

Verdens længste pub crawl

Pub crawl vil sige, at man i løbet af en aften går fra den ene pub til den næste og nyder fx et glas vin eller en øl hvert sted.
Hvis man virkelig vil give den hele armen og pub crawle derudad, kan man nu forsøge sig med verdens længste pub-rute, der omfatter intet mindre end 24.727 britiske pubber.
Det er et team af internationale matematikere, der har skabt ruten, og de har ikke gjort det til ære for denne verdens pub crawlere. Målet har været at nå frem til den mest omfattende løsning nogensinde af ”den handelsrejsendes problem” - en kendt matematisk opgave, hvor det gælder om på en rundrejse at finde den kortest mulige rute mellem et givent antal steder.

Længere end jordens omkreds


Matematikerne tog udgangspunkt i pub-oversigten Pubs Galore og plottede så koordinaterne på de mange pubber ind på et kort. Dernæst udregnede de den korteste rute mellem pubberne.
I alt endte ruten med at blive på 45.495 km - hvilket er 5420 km mere end jordens omkreds. Så man skal altså have god tid, hvis man beslutter sig for at pub crawle …
Ruten begynder ved pubben The Green Shutters i Portland, Dorset, og slutter i nabo-pubben, The Rodwell i Weymouth, der ligger 6 km væk.

Lagt ind på Google Maps


Den gennemsnitlige distance mellem pubberne er på en times vandring, men der er en enkelt distance på hele 435 km, der strækker sig fra pubben Sango Sands Oasis i Durness til Bells But & Ben på Shetlandsøerne. Det er en gåtur på 50 timer, der nok kan få ganen til at længes efter et koldt glas hvidvin eller en kold øl.
Matematikerne har lagt projektet ind på Google Maps, hvor man kan se hele ruten rundt til de britiske pubber (billedet ovenover tv.) eller vælge at se pubbernes placering på ruten i en lang række storbyer. På billedet til højre herover har vi zoomet ind på London, hvor der som bekendt ligger pubber på næsten hvert et gadehjørne.
Man kan læse mere om projektet - og selv lege videre med Google Maps - ved at klikke her.



Bog om vulkanske vine

Der findes adskillige vinbøger, der handler om vine fra bestemte lande eller distrikter, og bøger om økologisk vin, vinfremstilling osv. Men en bog, hvor den røde tråd er, at vinstokkene dyrkes i vulkansk jord, er vist noget helt nyt.

En sådan bog, ”Volcanic Wines: Salt, Grit and Power”, har den canadiske Master Sommelier John Szabo skrevet, og udgangspunktet er en række vinhuse, der fremstiller vulkanske vine i otte forskellige regioner og lande: Pacific Northwest, det nordlige Californien, Chile, Makaronesien, Tyskland, Italien, Santorini og Ungarn.

Særlig kategori på vinkort


Forskellige terroirer - klima- og jordbundsforhold - kan som bekendt påvirke vine på nøjagtig den samme drue og give dem hver deres særlige aroma og smag.
På samme måde, hævder John Szabo, kan den vulkanske jord give nok så forskellige vine fra vidt forskellige områder i verden et særligt aromatisk fingeraftryk. Han baserer det ikke på videnskabeligt data men udelukkende på egne sensoriske data.
Hans bog udkommer på et tidspunkt, hvor der er en stigende interesse for vulkanske vine - ikke kun blandt professionelle og nørder, men også blandt almindelige forbrugere verden over. Interessen er så stor, at man i visse trendy restauranter - fx i restaurant Nopi i London - har indført vulkanske vine som en særlig kategori på vinkortet.
I det franske Soave afholdes der også hvert år et seminar, Internatioanl Volcanic Wine Forum, hvis formål er at fremme interessen for og viden om de vulkanske vine.

Også om dannelsen af vulkaner


John Szabos egen interesse for disse vine spirede, da han fandt ud af, at flere af hans favorit-vine faktisk blev lavet på druer dyrket i vulkansk jord.
Ud over det rent vinøse indhold i bogen fortælles der også om, hvordan vulkaner bliver dannet, ligesom der er en ordliste over vulkanske og geologiske udtryk. Som prikken over i'et er bogen krydret med flotte billeder fra de vulkanske vinområder - taget af Szabo selv på hans mange rejser.
Volcanic Wines: Salt, Grit and Power er udkommet hos Jacqui Small Publishers, koster 26 dollars (cirka 178 kr.) og kan købes online ved at klikke her.
Nederst på siden bringer vi et af Szabos betagende billeder som ugens STORE billede.


Hele nordsiden af vineriet hos Yealands Estate er nu dækket af solcellepaneler.

Verdens mest grønne vinhus

Ifølge Peter Yealand er det vinhus, han grundlagde på New Zealand for 50 år siden, i dag verdens mest bæredygtige vinhus.

Hos Yealands Estate er man altid gået ind for vedvarende energi, og for nogle år siden begyndte man at beklæde vineriets tage med solcellepaneler. Nu er arbejdet færdigt, og der er blevet installeret i alt 1314 paneler, der til sammen udgør landets største panel af solceller.
Panelet er i stand til at generere 30% af vinhusets årlige elektricitetsforbrug - i alt 411 kilowatt svarende til forbruget hos 86 privathjem på New Zealand.

82 tons mindre CO2


Yealands Estate har længe været CO2-neutralt, men med de nye solcellepaneler kan vinhuset nu skære yderligere ned på CO2-udslippet med 82 tons årligt.
Hovedparten af vinhuset ejes i dag af et elektricitetsfirma, idet Peter Yealand i 2015 solgte 80% af aktierne i Yealands Estate til det lokale Marlborough Lines. Det er dog et helt igennem bæredygtigt elektricitetsfirma, hvis energi genereres gennem vind og vand.
For to år siden blev Yealands Estate udnævnt til årets International Green Company af The Drinks Business.

Australierne kan også


Det kan godt være, at man er stolt af sine solcellepaneler hos Yealands Estate. Men det har man sandelig også grund til at være hos Yalumba i australske Barossa Valley. Hos dette vinhus, der er Australiens ældste familieejede vinhus med 166 år på bagen, er man i færd med at installere intet mindre end 5384 solcellepaneler.
Panelerne fordeles mellem Yalumbas vinhus i byen Angaston, endnu et vinhus, Oxford Landing, som ejes af samme familie, og så Yalumbas egen planteskole. Alle tre faciliteter ligger i Barossa.
De mange paneler forventes at reducere vinhusets energiudgifter med 20% - og skære ned på det årlige udslip af CO2 med 1100 tons. Det svarer til at fjerne 340 biler fra gadebilledet.
Man regner med at være færdig med opsættelsen af panelerne til december i år.


Nederst på etiketten til den nye Pinot Noir-vin er der en masse små interessante faktaoplysninger om blandt andet vinmarkens beliggenhed, høsttidspunkt og tapning på flaske. En rigtig god idé.

Pinot Noir fra Beaujolais

Gamay er Beaujolais's store rødvinsdrue. Den dækker 98% af områdets vinmarksareal - de sidste 2% består hovedsageligt af hvidvinsdruerne Chardonnay og Aligoté samt en lille smule Pinot Noir. I alt er der kun plantet cirka 150 hektar Pinot - ud af Beaujolais's i alt 17.000 hektar vinmarker.

Beaujolais er jo rent formelt en del af det store og mere berømte Bourgogne-distrikt, og i resten af distriktet er Pinot Noir til gengæld den førende rødvinsdrue.
Nu har en af Bourgognes helt store vinproducenter, Maison Louis Latour, der i alt fremstiller 600.000 flasker vin årligt, for første gang lanceret en rødvin på Pinot Noir fra Beaujolais.

Opkaldt efter de gyldne sten


Vinhuset, der ejer vinmarker flere steder rundt om i Bourgogne, mener, at Beaujolais har det perfekte terroir til Pinot Noir, og at områdets vinproducenter i langt højere grad burde fremstille rødvine på denne drue.
I 2012 begyndte Maison Louis Latour ifølge Wine-Searcher at opkøbe nogle af de få Pinot Noir-vinmarker i Beaujolais, og i dag ejer vinhuset i alt 25 hektar med druen. En lille del af disse marker er blevet tilplantet helt tilbage i 1970’erne.
Den nye Pinot Noir-rødvin hedder Pierres Dorées (gyldne sten), og de vinmarker, druerne kommer fra, ligger i landsbyerne Monrancé og Theizé i det sydlige Beaujolais. Vinen er opkaldt efter de sten, der findes i klippegrunden i dette område - sten, hvis store indhold af jernoxider giver dem en varm, gylden farve.

Delte vande


Første årgang af Pierres Dorées er 2015, og der er fremstillet i alt 12.000 flasker af vinen. Maison Louis Latour har dog tænkt sig at opkøbe flere Pinot Noir-marker i Beaujolais og dermed øge produktionen.
Tanken om i højere grad at satse på Pinot Noir i Beaujolais, deler vandene i området. Dét, der i høj grad gør, at Beaujolais hævder sig som et selvstændigt område i forhold til resten af Bourgogne, er jo netop Gamay-druen. Det er også denne drue, der lægger most til Beaujolais Nouveau - den nye og stadig uudviklede rødvin, der hvert år frigives til salg under stort ståhej, og som giver Beaujolais-producenterne en god sjat penge i kassen.
De to druer er i øvrigt i familie med hinanden, idet Gamay er en krydsning af Pinot Noir og hvidvinsdruen Gouais.

Vinkælder på skrump - igen

Under Lancaster House i London ligger der en enorm vinkælder med 34.000 flasker vin og spiritus til en værdi svarende til cirka 9 millioner kr.
Vinene, der tilhører den britiske regering, bliver knappet op til officielle middage med fint udenlandsk besøg - alt efter, hvor fint besøget er, åbnes der mere eller mindre kostbare vine.
Som vi nævnte i uge 30 2015, blev kælderbeholdningen sat på en alvorlig slankekur af daværende premierminister David Cameron, der sørgede for, at en større mængde fornemme gamle vine blev solgt.
Nu har kælderen igen været på skrump, og denne gang blev der solgt vine for i alt 40.000 pund (cirka 332.000 kr.) - heriblandt seks flasker Château Latour i den legendariske årgang 1961.
Vinene er solgt til den fine vinforretning Farr Vintners, den britiske ambassade i Paris og Saintsbury Club.

Franske og engelske vine


Fra april 2015 til samme måned i år har den britiske regering faktisk taget ganske pænt for sig af retterne i kælderen. I denne periode blev der åbnet 3730 flasker - hvoraf de 53 bestod af cognac og anden spiritus.
Der røg flest franske vine - og især Bordeaux-vine (i alt 434 flasker) til de officielle middage. Men også engelske vine fik ben at gå på, idet udenlandske besøgende fik skænket i alt 374 flasker vin i glassene fra førende vinhuse som Nyetimber, Ridgeview og Camel Valley.
Typisk engelsk blev der åbnet flere flasker portvin (57 flasker) end Sauternes (10 flasker) til desserterne.
Blandt de mest kostbare vine, der blev serveret, var 32 flasker Haut-Brion 1989. Et særlig stort indhug i disse flasker gjorde man ved en statsmiddag i Buckingham Palace sidste år til ære for Kinas leder, Xi Jinping.


Cabernet Sauvignon. Foto: Wikipedia/Taryn.

Ny teknik kortlægger druer

Genomik er studierne af generne og deres funktion, og nu har et hold amerikanske forskere ved UC Davis Department of Viticulture and Enology opnået et gennembrud inden for genomik, når det gælder druer.
Forskerne har brugt en ny teknologi inden for DNA-sekventering - hvilket vil sige aflæsning af den genetiske kode i et bestemt stykke DNA. Ved at forbinde en sådan genetisk aflæsning af Cabernet Sauvignon med en computer-algoritme har forskerne fået en meget detaljeret information om druens arvemasse. Ud fra denne information har de så kunnet give ”opskriften” på en udgave af Cabernet Sauvignon, som har alle de gode egenskaber, druen i forvejen rummer, men som samtidig er sygdomsresistent og bedre egnet til fremtidens klimatiske ændringer.

En hurtigere metode


Et af målene med denne forskning er at gøre det muligt at avle vinplanter, som kan klare den globale opvarmning. Varmere gennemsnitstemperaturer, som tilskrives klimaændringer, er allerede blevet målt i mange førende vindistrikter rundt om i verden.
Man har også tidligere kunnet finde frem til druers genetiske materiale, men med den nye metode foregår det langt hurtigere, ligesom man får mere detaljeret information.

Kommentar til dokumentarfilm

I sidste uge nævnte vi dokumentarfilmen ”Bitre druer - slaveri i vinmarken”, der viste hårrejsende billeder af arbejdernes forhold på en sydafrikansk vingård.
Nogle læsere skrev efterfølgende til os, at man burde boykotte al vin fra Sydafrika, hvortil vi svarede, at man så også ville boykotte de gode, bæredygtige initiativer, som mange vingårdsejere har iværksat for deres arbejdere.
Jan Meyhoff Christensen har sendt os følgende kommentar om emnet:
- Jeg så udsendelsen og blev da også rystet. Jeg var på vintur i Sydafrika i 2009, og her besøgte vi en lang række vingårde, hvor der var gode forhold for medarbejderne.

Manglende uddannelse


- Det vil være rigtig trist, hvis udsendelsen efterlader et indtryk af dårlige forhold overalt i Sydafrika, og danskerne derfor boykotter sydafrikansk vin. Det vil, som I også skriver, betyde, at der er færre penge til at forbedre forholdene med.
- Sydafrika har en kæmpestor opgave med at skaffe arbejde til alle, da mange ingen uddannelse har. ANC boykottede jo al undervisning i en længere årrække.
- Det er vigtigt, at vi hjælper Sydafrika i deres projekt med at få bedre forhold for befolkningen. Særligt de sorte har brug for hjælp, og for de mange sorte, der ingen uddannelse har, er vingårdene et af de steder, hvor man kan bruge deres arbejdskraft.


Høsten er i fuld gang i Californien. Foto: Wines of California.

Middelstor men god californisk høst

Californien lider under en langvarig tørke, der ikke synes at få nogen ende. Alligevel har der været lidt regn hist og pist - nok til at druerne på vinstokkene har udviklet sig og nu er i fuld gang med at blive høstet.
Høsten, der startede tidligere end normalt, forventes ifølge California Department of Food and Agriculture at blive gennemsnitlig. Dog kun når det gælder mængden - kvaliteten af druerne er i top.
I alt regner man med at nå op på 3,9 millioner tons druer, og den vin, de bliver forvandlet til, skal nok finde afsætning.
Californien tegner sig for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA, og i 2015 afsatte staten 2,7 milliarder flasker vin til det amerikanske hjemmemarked og yderligere 564 mio. flasker til resten af verden.

EU-landene er største importør


Den største aftager var EU-landene, der til sammen importerede californisk vin for 622 mio. dollars (cirka 4,3 mia. kr.). Herefter fulgte Canada med 461 mio. dollars (cirka 3,2 mia. kr.) og Hong Kong med 97 mio. dollars (cirka 663 mio. kr.).
Hvert år bidrager den californiske vinindustri med 57,6 mia. dollars til Californiens statskasse - og med hele 114 mia. dollars (cirka 394 mia. kr.) til USA’s økonomi - hvilket må siges at være en ganske pæn sjat penge.

Om iltning af vin

I besvarelsen af sidste uges gode spørgsmål kom vi ind på det med iltning af vine - at unge, robuste og kraftige rødvine har godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.
I den forbindelse skriver vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen følgende:
- Når jeg fortæller om vin, hvad jeg gør en gang om ugen, giver jeg publikum følgende idé, når det gælder dekantering af unge rødvine samt hvidvine og roséer, der er lidt firkantede i munden:
- Jeg tager to snapseglas og hælder ca. 2 cl vin i det ene og lader vinen falde over i det andet. Sådan går det frem og tilbage mellem glassene tre til fire gange. Herefter lader jeg folk smage på vinen - og gøre det op imod en smagsprøve, hvor vinen ikke er blevet iltet, hvilket viser, hvor hurtigt ilt er i stand til at fremme aromaerne i vinen.
Ved at ilte vinen på denne måde mellem to glas har man ifølge Jens Madsen bedre kontrol over dekanteringen, end når man plasker vinen over i en karaffel, hvor man let risikerer, at den får for megen ilt. Når man bruger de to glas, kan man undervejs smage på vinen, så man kan stoppe, når den rette balance er opnået. En god idé, som også kan afprøves med to vinglas, der kan rumme lidt mere vin.

Yamazaki 50 Year Old Single Malt.

Rekord for japansk whisky

Da Suntory i 2005 lancerede Yamazaki 50 Year Old Single Malt til en pris af 1 million YEN (cirka 65.000 kr.), var der tale om den hidtil dyreste flaske japanske Single Malt whisky.
Nu har denne whisky sat endnu en rekord, nemlig som den dyreste flaske whisky, der nogensinde er solgt på auktion - når det gælder almindelige flasker på 70 cl. Rekordindehaveren af det højeste hammerslag for en flaske Whisky overhovedet tilhører The Macallan ”M”, en seks liters krystalflaske, der gik for et beløb svarende til cirka 4,3 mio. kr. på en auktion i 2015.
Auktionen over den japanske whiskyflaske foregik på Grand Hyatt i Hong Kong, og flasken havde en højeste vurdering på 850.000 HKD (cirka 749.000 kr.) - hammerslaget lød på 1 mio. HKD (cirka 881.000 kr.).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Allerød Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jesper Danielsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jesper Danielsen (f. 1967) er vokset op med mad og vin på Restaurant Piaf i Silkeborg. Her fik han tidligt færten af de gode vinflasker, og ti år gammel cyklede han rundt til byens restauranter efter tomme flasker. - Der var unægteligt et overforbrug af varmt vand, siger han, når etiketterne skulle af til samlingen.
Sin uddannelse til kok afsluttede han på Hotel Impala i Silkeborg, og herfra gik turen i 1988 videre til La Crevette i Tivoli. Efter knap et år på dannelsesrejse i Sydamerika arbejdede han som volontør hos blandt andet Kong Hans og La Cocotte inden en fastansættelse på Søllerød Kro. Siden gik det retur til Silkeborg, hvor Restaurant Piaf lancerede jordskokker, duebryster og kartoffeltimbaler med Jesper Danielsen i køkkenet.
Dette førte til grundlæggelsen af butikken Piaf Vinhandel i 1992 sammen med Peter Rystok, primært med salg til erhverv og private. I 1999 udvidedes aktiviteterne med importfirmaet Vinmonopolet, stiftet med fokus på salg til vinhandlere og restauranter. Her importeres i dag ikke kun et bredt udvalg af vin men også øl, foie gras, olivenolie, whisky, cognac osv. I 2010 overtog Jesper Danielsen det fulde ejerskab af Vinmonopolet.
I 2006 grundlagde han sammen med sin bror, Søren, Brdr. D’s Vinhandel på Frederiksberg. Med egen vinimport arbejder de primært med salg til restauranter og erhverv. I 2011 åbnedes butik på Østerbro og i 2015 yderligere en butik i Ordrup.
I 2016 fusionerede Piaf Vinhandel og Brdr. D´s Vinhandel under sidstnævnte firmanavn, således at butikkerne i Silkeborg nu er under samme paraply.
Ind i mellem er der tid til kokkeskole, vinforedrag, besøg hos producenter, smagninger, lettere bjergbestigning, foreningsarbejde, hustru og tre børn.
Adresse: Brdr. D’s Vinhandel, Rolighedsvej 9, 1958 Frederiksberg C og Østerbrogade 152, 2100 Kbh. Ø, tlf.: 35 39 30 80, e-mail: jd@dvin.dk og mail@dvin.dk, www.dvin.dk. Vinmonopolet, Mads Clausensvej 5, 8600 Silkeborg, tlf.: 87 20 08 88.


Ugens vinøse billede

Tom Smidt har sendt os dette billede, som han tog for mange år siden i Sydfrankrig, og det må vel i dag nærmest betragtes som historisk.
Der er næppe mange vinbønder med respekt for sig selv, der læsser alle druerne i en stor bunke på en ladvogn og holder i længere tid foran kooperativets port, mens mosten sejler ud af laddet, og hvepsene svirrer.
Nej, i dag lægger man forsigtigt druerne i små kasser af plastic og transporterer dem hele og uskadte frem til pressen.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


399 På Lanzarote dyrkes vinstokkene i gryder udhugget i den vulkanske undergrund. (foto © John Szabo).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine - samt 34 vine på druen Grüner Veltliner. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crystal Bay, Mount Loftt Range, Riesling, South Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%)

Er denne hvidvin egentlig en typisk Riesling? Måske ikke. Men det er en vin, der smager rigtig godt. Den har en fyldig druesmag med noter af lime og æbler, tilpas syre og en lang eftersmag. Og så er den tilmed meget billig.

stjernestjernestjernestjerne

La Fortezza, Taburno, Falanghina del Sannio, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

Denne friske hvidvin er med sin gode syre og krydrede noter helt klart en madvin, men som sådan er den okay. Den har en god druesmag, der holder sig hele vejen igennem til eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Castelbeaux, Louis de Jolimont, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,75 kr., på tilbud i denne uge (uge 44): 69,75 kr., Skjold Burne

En meget let hvidvin, hvis smagsbillede slutter ret hurtigt. Men frisk og læskende som et glas kold frugtsaft.

stjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 49 kr., Kvickly

Tør, lidt enkel hvidvin uden noget større vingefang. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen på 49 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Guignan, Malvasia Volcanica Seco, Lanzarote, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

125 kr., EJ Vinimport

Frisk, saftig og lækker hvidvin fra øen Lanzarote, hvor vinstokkene gror i små gryder i den forblæste, vulkanske ørken. Vinen har en aromatisk og fint krydret smag og - jo, den har også nogle mineralske noter fra den specielle jordbund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ürziger Würzgarten, Karl Erbes, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2015, lav alkohol (11%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 96 kr., Propperiet

Lækker Mosel-hvidvin - typisk Mosel med frisk Riesling-smag, let krydring, en lille, venlig sødme og en lang eftersmag. En fornøjelse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frankland Estate, Riesling, Frankland River Region, Australien, 2016, lav alkohol (12,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., Propperiet

Denne hvidvin er simpelt hen vidunderlig. Den har en kraftig, aromatisk duft og en skøn, frisk, fyldig og lige så aromatisk smag med mange facetter. Den har tilpas syre og en fin sødme. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Blush Rosé, Bodega Cuatro Rayas, Castilla y León, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Vinstokken.dk

En udmærket rosé, der dufter fint af friske jordbær og citrus. Smagen er medium fyldig, tør, læskende og med frisk frugt og en god syre, der gør vinen velegnet til mad. Flasken har skruelåg. Prisen ved 6 flasker er nok den rigtige.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marche 2, La Cantina dei Colli Ripani, Sangiovese, Marche, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

55 kr., Con a'more

En relativt enkel rødvin, men kvalitet og pris hænger rimeligt sammen. Der er god frugt, der er sødme og en god eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjerne

Finca Lomilla, Garnacha, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

59,95 kr., pris ved 6 flasker, Lautia

Pæn og venlig, lille rødvin med saft og sødme. Glimrende som hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tiranno, Cantine San Giorgio, Malvasia Nera, Salento, Italien, 2014, høj alkohol (15%)

En rigtig god rødvin med frugt, tanniner, krydderi, syre og sødme i fin balance. Den gode smag holder sig ud i den lange eftesmag. 15 procent, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Camparrón, Bodegas Francisco Casas, Tempranillo, Toro, Tinto, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

Tør og lidt enkel rødvin, der udpræget bør skænkes til mad. Den fjerde stjerne får den for prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Embocadero, Bodega San Pedro Regaudo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

89,95 kr., VinMedMere.dk

Udmærket rødvin med frisk og mellemfyldig frugt. I den til prisen vel slanke smag er der noter af kirsebær og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

12 e Mezzo, Varaglione, Negroamaro, Salento, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Aakjærs

Rund og blød og saftig rødvin med en sødme, som mange vil kunne lide. Sødme, ja, men også et lille, krydret bid, der gør vinen god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calheiros Cruz, Canelas, Douro, Portugal, 2013, høj alkohol (15,5%)

99 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En stor og superlækker rødvin på de gode portvinsdruer Touriga Nacional, Touriga Frana og Tinta Roriz. Den har en god duft og en dyb farve. I den bløde, fyldige smag er der noter af mørke bær og en fin krydring. Med sine 15,5 procent er den godt på vej til fætteren portvin, men der er ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 44) - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 46,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Denne fortræffelige rødvin er lavet på Rhône-druerne Shiraz, Mourvèdre og Viognier, og det kan smages. Den smager som en rigtig god Rhône-vin. Den har en blød og dejlig frugt og en lille, krydret krølle til slut.

stjernestjernestjerne

Appassimento, Nero Grande, Puglia IGP, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er fremstillet efter appassimento-metoden med de tørrede druer, og den smager af rosiner ... eller måske snarere: sød druesaft af den slags, man kan købe til børnene. I slutningen et lille, ubehageligt bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cinema, Ribera del Duero, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

115 kr., 103,50 kr. ved 12 flasker, YouAndWine

En rødvin med masser af dejlig frisk frugt - især modne solbær - tilpas tanniner og en fin syre, der gør vinen velegnet til mad. Drik den til en god krydret ret med fjerkræ eller oksekød.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Forster, Weingut Forster, Spätburgunder, Nahe, Tyskland, 2014, middel alkohol (13,5%)

129 kr., på tilbud til 99 kr., Cappa Vin

En vellavet og spændende rødvin med et fornemt billede af druen Pinot Noir - især i eftersmagen. Delikat og elegant. Måske ikke så meget til mad - i hvert fald kraftig mad - bedre som en "samtale-vin". Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Prisen er helt i orden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Giulia, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

139 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En dejlig rødvin. Ikke nogen bamse-amarone, men stadig med noter fra de tørrede druer. Faktisk en elegant vin, som man nyder med største fornøjelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Myrphy-Goode, Pinot Noir, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

Dette er en lækker rødvin og en typisk Pinot Noir. Den har en blød og bred smag med fin krydring og en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cortevecchia, Principe Corsini, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

160 kr., Amfora Vin

En meget elegant rødvin med god struktur, frisk frugt, fine krydrede noter - blandt andet anis og fenikel - og en fin syre, der gør vinen velegnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Balbás, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)

169,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

Vellavet rødvin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon (10%). Den har en god duft og en ret kraftig smag i fin balance og med en dejlig krydring med noter af peber og chokolade. Dertil fint integrerede fadnoter fra 24 måeder på franske fade.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Orcia Verde, Simone Governi, Sangiovese, Montecucco, Italien, 2010, middel alkohol (14%)

189,95 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Supervin

Flot rødvin, fyldig og kraftig og med en intens, dyb smag. I smagen bløde tanner og fin krydring. Lang eftersmag. Vinen er lavet på økodruer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Martinet, Pradel de Savaux, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)

199,75 kr., på tilbud indtil 6. november: 149,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin, der er på 65% Merlot og 35% Cabernet Sauvignon, har vundet guldmedalje ved den internationale konkurrence Concours Mondial Bruxelles i 2014. Og det kan man godt forstå. det er en klassisk rød Bordeaux med en aromatisk bærduft og god frugt i smagen, noter af ren lakrids og afrundede tanniner. Nyd den til en ikke alt for kraftig kødret.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Dee, Niepoort, Tawny Port, Portvin, høj alkohol (20%)

119,75 kr., på tilbud i denne uge: 99,75 kr., Skjold Burne

En pæn portvin med god, vinøs smag og noter af dadler, figner og rosiner. Kort eftersmag. Atrraktiv tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vasques de Carvalho, 10 Års Tawny Port, Portugal, høj alkohol (20%)

325 kr., AC-Vine

En flot portvin i en flot flaske, der vil være fin til en lille bordlampe. I smagen er der en kurv fuld af kandiserede, tørrede frugter, dadler og figner.

Smagningen af Grüner Veltliner

stjernestjernestjerne

Lehner, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

59 kr., Rema 1000

En hvidvin, der dufter af friske grønne druer. I smagen er der også noter af grønne druer, men den hænger ikke rigtig sammen - der mangler noget struktur, og eftersmagen efterlader et lidt fadt indtryk. Nuvel, prisen er heller ikke så høj, men man kan stadig få mange bedre vine for 60 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prestige, Lenz Moser, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 44) kun for Coop-medlemmer: 49 kr., SuperBrugsen

En let, vellavet og forfriskende hvidvin fra vingården Lenz Moser, der om nogen har gjort en stor indsats for druen Grüner Veltliner. Vinen har en god druefrugt, der holder hele vejen ud i eftersmagen - og tilbudsprisen er jo yderst attraktiv. Den udvirkede den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Schmelzer, Weinbau Horst & Georg Schmelzer, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

74 kr., pris ved 6 flasker: 66,60 kr., Bacchus Vinimport

Frisk og læskende hvidvin med en ren druesmag. Måske har den et lidt enkelt smagsbillede, men ved seks flasker er den unægtelig også billlig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Neuland, Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Østrig, 2015, lav alkohol (11%)

90 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin

En hvidvin med dejligt friske citrusnoter i duften og med en liflig og fyldig frugtsmag ligeledes med noter af citrus. Det er en helt igennem dejlig og meget harmonisk vin, som vil gøre sig glimrende til skaldyr - fx østers nytårsaften. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elfenhof, E. Holler, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

95 kr., Pran Vinimport

Denne hvidvin smager godt. Den har en god, frisk druesaft og fin balance mellem tørhed, syre og sødme. Dertil mineralske noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Himmelstiege, Domaine Wachau, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., på tilbud i perioden 11/11-8/12: 74,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En meget lækker hvidvin med en dejlig druesmag med noter af grønne pærer, citrus og lime. Fint krydret eftersmag. Flasken har skruelåg.

,
stjernestjernestjernestjernestjerne

Himmelstiege, Domaine Wachau, Federspiel, Wachau, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., på tilbud i perioden 11/11-8/12: 74,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En meget lækker hvidvin med en dejlig druesmag med noter af grønne pærer, citrus og lime. Fint krydret eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tassilo, Weingut Müller, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig, 2014, lav alkohol (12%)

Denne hvidvin er i fin balance og smager godt. Den har god, frisk druefrugt, tilpas syre og en lille, bitte sødme. Fin til de fleste retter med fisk og skaldyr.

stjernestjernestjerne

Sand 1, Anton Zöhrer, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,5 kr., udelukkende salg til restauranter, Excellent Wine

Denne hvidvin "bliver ikke i munden". Duften er fyldig og parfumeret, og smagen er præget af noter af banan. Flasken har skruelåg. Når man tænker på, hvad den vil koste på en restaurant, så ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domäne Krems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 84,95 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig og ungdommelig, frisk, "grün" og lækker hvidvin med god druesmag og en fin, lille krydring. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Petra unger, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Vinmonopolet

Denne hvidvin dufter af friske grønne druer og har en tør smag med god struktur og noter af citrusfrugter. Det er en udmærket vin, men prisen - og også tilbudsprisen - er nok lige i overkanten. Drik den til skaldyr eller en kyllingeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terrassen, Leth, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 2 flasker: 80 kr., TWC Wine

En rigtig lækker hvidvin med et bredt smagsbillede - indbegrebet af en god Grüner Veltliner. Masser af frugt, en krydring, der ikke maser sig på, og en lang eftersmag. Kan også bruges som apéritif. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Löss, Rabl, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

109 kr., på tilbud til 79 kr., Glud Vin

Der friskhed, tørhed og krydderi i denne udmærkede hvidvin, men også en lille sødme. Smagen er harmonisk med noter af drue, græs, æbler og pærer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Andert Josef, Grüner Veltliner, Neusiedlersee, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

109,75 kr., på tilbud til 89,75 kr., Skjold Burne

En let og "lige ud ad landevejen" hvidvin med frisk druesmag og en krydring, der fortsætter ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Fritsch, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Barrique Vin

En hvidvin med en næsten gylden farve og en duft af modne grønne druer med en lille honningnote. Vinen smager ok med god frugt og en behagelig tørhed, men prisen - også ved 6 flasker - er lige i overkanten, hvilket koster en stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sandbrube 13, Winzer Krems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

125 kr., på tilbud indtil 10. november: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Frisk og fint krydret hvidvin med god druefrugt og en lille prikken på tungen. Med sine noter af græs og grønt er det en typisk "Grøn" Veltliner. Lang eftersmag. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Horizont, Weingut Herert Zillinger, Grüner Veltliner, Qualitätswein aus Ôsterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin

En dejlig hvidvin, frisk, blød, med god frugt og noter af pære, ananas og (måske) mango. Dertil en fin, lille honningsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ried Steinsetz, Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2015, lav alkohol (13%)

130 kr., pris ved 6 flasker, Bichel Vine

Meget lækker hvidvin med en aromatisk, fint krydret og cremet smag. Dertil diskrete fadnoter. I slutningen et lille bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petra Unger, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

134,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Vinmonopolet

En meget lækker hvidvin med en frisk, let cremet og blød smag - typisk Veltliner og god kvalitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Dancing Coyote, Grüner Veltliner, Clarksburg, Californien, 2012, lav alkohol (13%)

139,75 kr., på tilbud indtil 19. november: 100 kr. ved 3 flasker, AmericanWineCorner

Hvidvine på druen Grüner Veltliner ses sjældent uden for Østrigs grænser, men her er en fra Californien. Den har frugt, men også en lidt karameliseret sødme. Vi vil faktisk meget hellere hjem til Østrig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vinum Optimium, Rabl, Grüner Veltliner, Kamptal, Reserve, Østrig, 2015, lav alkohol (13%)

149 kr., på tilbud til 109 kr., Glud Vin

Frisk og glad hvidvin med liflig duft og en harmonisk smag med noter af pære og æble, fin krydring og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stein, Jurtschitsch, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

149 kr., Vinoble

Blød og aromatisk hvidvin med et bredt billede af druen Grüner Veltliner. Der er æbler og pære, fin krydring, mange facetter og lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pioneer Block, Saint Clair, Grüner Veltliner, Marlborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (13%)

150 kr., Bichel Vine

Også New Zealand har - i meget ringe omfang - importeret den østrigske drue. Her et eksempel - en pæn, lille og læskende hvidvin med et lidt smalt smagsbillede, men en god fedme. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg

stjernestjernestjernestjernestjerne

Loiser Berg, Weingit Bründlmayer, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

155 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., Jysk Vin

Lækker og kompleks hvidvin. En af de gode, der glider rent ned med alle sine fine facetter, sin bløde syre og lille sødme. En fornøjelse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Senftenberger Piri, Weingut Nigl, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Barrique Vin

En helt igennem velstøbt og lækker hvidvin. Den har det hele: En fin duft af sommerblomster og en bred, rund og fyldig frugtsmag med en syre, der giver vinen elegance. Den er sine 159 kr. værd - og et rigtig godt køb ved seks flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Goldjoch, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2014, middel alkohol (14%)

165 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En hvidvin med en fyldig og dyb frugtduft med noter af banan men også med strejf af eg. Smagen er ligeledes fyldig og fuld af frugt - blandt andet modne grønne druer og mango - og med en anelse fedme, der gør, at den holder længe i munden. Det er en meget lækker vin, og man fornemmer slet ikke det relativt høje alkoholindhold. Nyd den til fjerkræ, lette kødretter eller milde, cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Gottschelle, Müller, Grüner Veltliner, Kremstal, Reserve, Østrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

Interessant hvidvin med en let cremet, kraftig smag med krydrede noter. Afgjort en madvin. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ried Wachtberg, Weingut Stadt Krems, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin

Superlækker hvidvin med en cremet druesmag og fuld af gode sager. Alt er i fin balance, og den gode smag fortsætter langt ud i eftersmagen. Kan også bruges som apéritif - og til nogle gode oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urknall, Zöhrer, Grüner Veltliner, Kremstal, Reserve, Østrig, 2013, lav alkohol (13%)

217,25 kr., udelukkende salg til restauranter, Excellent Wine

Denne hvidvin er en fornøjelse. Den har en lækker, let cremet og ren druesmag med tilpas sødme og krydrede noter. Bedst til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scheiben 1öwt, Leth, Grüner Veltlinetr, Wagram, Østrig, 2014, lav alkohol (13%)

249 kr., pris ved 2 flasker: 190 kr., TWC Wine

Dyr, men dejlig. Superlækker hvidvin, der fylder munden med sin bløde, let cremede og fint krydrede druesmag. En stor nydelse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hommage, Pfaffl, Grüner Veltliner, Wein aus Ôsterreich, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

260 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En Grüner Veltliner i den dyre ende, men også meget lækker med et bredt, faceteret smagsbillede, mild, delikat krydring og en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Dechant 1 Öwt, Jurtschitsch, Grüner Veltliner, Kamptal, Reserve, Østrig, 2014, lav alkohol (13%)

269 kr., Vinoble

Superlækker hvidvin på økologísk dyrkede druer. Den har en blød druesmag og bred kompleksitet med noter æbler og pærer, mandariner og mango samt en lille honningsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lamm 1 ÖWT, Weingut Bründlmayer, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

349 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., Jysk Vin

En fornem, flot og fantastisk dejlig hvidvin. En vin med sin egen personlighed. Den har karakter og en lækker driuesmag, I den tætte, komplekse smag er der noter af pære og mandarin. Naturligvis til mad, men også som meditations-vin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen