Forbud mod alkohol i Irak
99% af Iraks befolkning er muslimer - og den sidste procent består af kristne samt andre religiøse minoriteter.
Ifølge islam er det forbudt at drikke alkohol, og nu har Iraks parlament vedtaget en lov, der forbyder import, fremstilling og salg af vin og anden alkohol.
Loven har allerede vakt protester fra flere sider, idet mange mener, at den diskriminerer det kristne mindretal. Hidtil har det været muligt at købe vin og spiritus i de større irakiske byer i forretninger, der hovedsageligt drives af kristne. Men det er hermed slut.
Hvis man bryder loven kan bøden - alt efter, hvor alvorlig forseelsen er - nå op på, hvad der svarer til cirka 140.000 kr.
Verdens længste pub crawl
Pub crawl vil sige, at man i løbet af en aften går fra den ene pub til den næste og nyder fx et glas vin eller en øl hvert sted.
Hvis man virkelig vil give den hele armen og pub crawle derudad, kan man nu forsøge sig med verdens længste pub-rute, der omfatter intet mindre end 24.727 britiske pubber.
Det er et team af internationale matematikere, der har skabt ruten, og de har ikke gjort det til ære for denne verdens pub crawlere. Målet har været at nå frem til den mest omfattende løsning nogensinde af ”den handelsrejsendes problem” - en kendt matematisk opgave, hvor det gælder om på en rundrejse at finde den kortest mulige rute mellem et givent antal steder.
Længere end jordens omkreds
Matematikerne tog udgangspunkt i pub-oversigten Pubs Galore og plottede så koordinaterne på de mange pubber ind på et kort. Dernæst udregnede de den korteste rute mellem pubberne.
I alt endte ruten med at blive på 45.495 km - hvilket er 5420 km mere end jordens omkreds. Så man skal altså have god tid, hvis man beslutter sig for at pub crawle …
Ruten begynder ved pubben The Green Shutters i Portland, Dorset, og slutter i nabo-pubben, The Rodwell i Weymouth, der ligger 6 km væk.
Lagt ind på Google Maps
Den gennemsnitlige distance mellem pubberne er på en times vandring, men der er en enkelt distance på hele 435 km, der strækker sig fra pubben Sango Sands Oasis i Durness til Bells But & Ben på Shetlandsøerne. Det er en gåtur på 50 timer, der nok kan få ganen til at længes efter et koldt glas hvidvin eller en kold øl.
Matematikerne har lagt projektet ind på Google Maps, hvor man kan se hele ruten rundt til de britiske pubber (billedet ovenover tv.) eller vælge at se pubbernes placering på ruten i en lang række storbyer. På billedet til højre herover har vi zoomet ind på London, hvor der som bekendt ligger pubber på næsten hvert et gadehjørne.
Man kan læse mere om projektet - og selv lege videre med Google Maps - ved at
klikke her.
Bog om vulkanske vine
Der findes adskillige vinbøger, der handler om vine fra bestemte lande eller distrikter, og bøger om økologisk vin, vinfremstilling osv. Men en bog, hvor den røde tråd er, at vinstokkene dyrkes i vulkansk jord, er vist noget helt nyt.
En sådan bog, ”Volcanic Wines: Salt, Grit and Power”, har den canadiske Master Sommelier John Szabo skrevet, og udgangspunktet er en række vinhuse, der fremstiller vulkanske vine i otte forskellige regioner og lande: Pacific Northwest, det nordlige Californien, Chile, Makaronesien, Tyskland, Italien, Santorini og Ungarn.
Særlig kategori på vinkort
Forskellige terroirer - klima- og jordbundsforhold - kan som bekendt påvirke vine på nøjagtig den samme drue og give dem hver deres særlige aroma og smag.
På samme måde, hævder John Szabo, kan den vulkanske jord give nok så forskellige vine fra vidt forskellige områder i verden et særligt aromatisk fingeraftryk. Han baserer det ikke på videnskabeligt data men udelukkende på egne sensoriske data.
Hans bog udkommer på et tidspunkt, hvor der er en stigende interesse for vulkanske vine - ikke kun blandt professionelle og nørder, men også blandt almindelige forbrugere verden over. Interessen er så stor, at man i visse trendy restauranter - fx i restaurant Nopi i London - har indført vulkanske vine som en særlig kategori på vinkortet.
I det franske Soave afholdes der også hvert år et seminar, Internatioanl Volcanic Wine Forum, hvis formål er at fremme interessen for og viden om de vulkanske vine.
Også om dannelsen af vulkaner
John Szabos egen interesse for disse vine spirede, da han fandt ud af, at flere af hans favorit-vine faktisk blev lavet på druer dyrket i vulkansk jord.
Ud over det rent vinøse indhold i bogen fortælles der også om, hvordan vulkaner bliver dannet, ligesom der er en ordliste over vulkanske og geologiske udtryk. Som prikken over i'et er bogen krydret med flotte billeder fra de vulkanske vinområder - taget af Szabo selv på hans mange rejser.
Volcanic Wines: Salt, Grit and Power er udkommet hos Jacqui Small Publishers, koster 26 dollars (cirka 178 kr.) og kan købes online ved at
klikke her.
Nederst på siden bringer vi et af Szabos betagende billeder som ugens STORE billede.
Hele nordsiden af vineriet hos Yealands Estate er nu dækket af solcellepaneler.
Verdens mest grønne vinhus
Ifølge Peter Yealand er det vinhus, han grundlagde på New Zealand for 50 år siden, i dag verdens mest bæredygtige vinhus.
Hos Yealands Estate er man altid gået ind for vedvarende energi, og for nogle år siden begyndte man at beklæde vineriets tage med solcellepaneler. Nu er arbejdet færdigt, og der er blevet installeret i alt 1314 paneler, der til sammen udgør landets største panel af solceller.
Panelet er i stand til at generere 30% af vinhusets årlige elektricitetsforbrug - i alt 411 kilowatt svarende til forbruget hos 86 privathjem på New Zealand.
82 tons mindre CO2
Yealands Estate har længe været CO2-neutralt, men med de nye solcellepaneler kan vinhuset nu skære yderligere ned på CO2-udslippet med 82 tons årligt.
Hovedparten af vinhuset ejes i dag af et elektricitetsfirma, idet Peter Yealand i 2015 solgte 80% af aktierne i Yealands Estate til det lokale Marlborough Lines. Det er dog et helt igennem bæredygtigt elektricitetsfirma, hvis energi genereres gennem vind og vand.
For to år siden blev Yealands Estate udnævnt til årets International Green Company af The Drinks Business.
Australierne kan også
Det kan godt være, at man er stolt af sine solcellepaneler hos Yealands Estate. Men det har man sandelig også grund til at være hos Yalumba i australske Barossa Valley. Hos dette vinhus, der er Australiens ældste familieejede vinhus med 166 år på bagen, er man i færd med at installere intet mindre end 5384 solcellepaneler.
Panelerne fordeles mellem Yalumbas vinhus i byen Angaston, endnu et vinhus, Oxford Landing, som ejes af samme familie, og så Yalumbas egen planteskole. Alle tre faciliteter ligger i Barossa.
De mange paneler forventes at reducere vinhusets energiudgifter med 20% - og skære ned på det årlige udslip af CO2 med 1100 tons. Det svarer til at fjerne 340 biler fra gadebilledet.
Man regner med at være færdig med opsættelsen af panelerne til december i år.
Nederst på etiketten til den nye Pinot Noir-vin er der en masse små interessante faktaoplysninger om blandt andet vinmarkens beliggenhed, høsttidspunkt og tapning på flaske. En rigtig god idé.
Pinot Noir fra Beaujolais
Gamay er Beaujolais's store rødvinsdrue. Den dækker 98% af områdets vinmarksareal - de sidste 2% består hovedsageligt af hvidvinsdruerne Chardonnay og Aligoté samt en lille smule Pinot Noir. I alt er der kun plantet cirka 150 hektar Pinot - ud af Beaujolais's i alt 17.000 hektar vinmarker.
Beaujolais er jo rent formelt en del af det store og mere berømte Bourgogne-distrikt, og i resten af distriktet er Pinot Noir til gengæld den førende rødvinsdrue.
Nu har en af Bourgognes helt store vinproducenter, Maison Louis Latour, der i alt fremstiller 600.000 flasker vin årligt, for første gang lanceret en rødvin på Pinot Noir fra Beaujolais.
Opkaldt efter de gyldne sten
Vinhuset, der ejer vinmarker flere steder rundt om i Bourgogne, mener, at Beaujolais har det perfekte terroir til Pinot Noir, og at områdets vinproducenter i langt højere grad burde fremstille rødvine på denne drue.
I 2012 begyndte Maison Louis Latour ifølge Wine-Searcher at opkøbe nogle af de få Pinot Noir-vinmarker i Beaujolais, og i dag ejer vinhuset i alt 25 hektar med druen. En lille del af disse marker er blevet tilplantet helt tilbage i 1970’erne.
Den nye Pinot Noir-rødvin hedder Pierres Dorées (gyldne sten), og de vinmarker, druerne kommer fra, ligger i landsbyerne Monrancé og Theizé i det sydlige Beaujolais. Vinen er opkaldt efter de sten, der findes i klippegrunden i dette område - sten, hvis store indhold af jernoxider giver dem en varm, gylden farve.
Delte vande
Første årgang af Pierres Dorées er 2015, og der er fremstillet i alt 12.000 flasker af vinen. Maison Louis Latour har dog tænkt sig at opkøbe flere Pinot Noir-marker i Beaujolais og dermed øge produktionen.
Tanken om i højere grad at satse på Pinot Noir i Beaujolais, deler vandene i området. Dét, der i høj grad gør, at Beaujolais hævder sig som et selvstændigt område i forhold til resten af Bourgogne, er jo netop Gamay-druen. Det er også denne drue, der lægger most til Beaujolais Nouveau - den nye og stadig uudviklede rødvin, der hvert år frigives til salg under stort ståhej, og som giver Beaujolais-producenterne en god sjat penge i kassen.
De to druer er i øvrigt i familie med hinanden, idet Gamay er en krydsning af Pinot Noir og hvidvinsdruen Gouais.
Vinkælder på skrump - igen
Under Lancaster House i London ligger der en enorm vinkælder med 34.000 flasker vin og spiritus til en værdi svarende til cirka 9 millioner kr.
Vinene, der tilhører den britiske regering, bliver knappet op til officielle middage med fint udenlandsk besøg - alt efter, hvor fint besøget er, åbnes der mere eller mindre kostbare vine.
Som vi nævnte
i uge 30 2015, blev kælderbeholdningen sat på en alvorlig slankekur af daværende premierminister David Cameron, der sørgede for, at en større mængde fornemme gamle vine blev solgt.
Nu har kælderen igen været på skrump, og denne gang blev der solgt vine for i alt 40.000 pund (cirka 332.000 kr.) - heriblandt seks flasker Château Latour i den legendariske årgang 1961.
Vinene er solgt til den fine vinforretning Farr Vintners, den britiske ambassade i Paris og Saintsbury Club.
Franske og engelske vine
Fra april 2015 til samme måned i år har den britiske regering faktisk taget ganske pænt for sig af retterne i kælderen. I denne periode blev der åbnet 3730 flasker - hvoraf de 53 bestod af cognac og anden spiritus.
Der røg flest franske vine - og især Bordeaux-vine (i alt 434 flasker) til de officielle middage. Men også engelske vine fik ben at gå på, idet udenlandske besøgende fik skænket i alt 374 flasker vin i glassene fra førende vinhuse som Nyetimber, Ridgeview og Camel Valley.
Typisk engelsk blev der åbnet flere flasker portvin (57 flasker) end Sauternes (10 flasker) til desserterne.
Blandt de mest kostbare vine, der blev serveret, var 32 flasker Haut-Brion 1989. Et særlig stort indhug i disse flasker gjorde man ved en statsmiddag i Buckingham Palace sidste år til ære for Kinas leder, Xi Jinping.
Cabernet Sauvignon. Foto: Wikipedia/Taryn.
Ny teknik kortlægger druer
Genomik er studierne af generne og deres funktion, og nu har et hold amerikanske forskere ved UC Davis Department of Viticulture and Enology opnået et gennembrud inden for genomik, når det gælder druer.
Forskerne har brugt en ny teknologi inden for DNA-sekventering - hvilket vil sige aflæsning af den genetiske kode i et bestemt stykke DNA. Ved at forbinde en sådan genetisk aflæsning af Cabernet Sauvignon med en computer-algoritme har forskerne fået en meget detaljeret information om druens arvemasse. Ud fra denne information har de så kunnet give ”opskriften” på en udgave af Cabernet Sauvignon, som har alle de gode egenskaber, druen i forvejen rummer, men som samtidig er sygdomsresistent og bedre egnet til fremtidens klimatiske ændringer.
En hurtigere metode
Et af målene med denne forskning er at gøre det muligt at avle vinplanter, som kan klare den globale opvarmning. Varmere gennemsnitstemperaturer, som tilskrives klimaændringer, er allerede blevet målt i mange førende vindistrikter rundt om i verden.
Man har også tidligere kunnet finde frem til druers genetiske materiale, men med den nye metode foregår det langt hurtigere, ligesom man får mere detaljeret information.
Kommentar til dokumentarfilm
I sidste uge nævnte vi dokumentarfilmen ”Bitre druer - slaveri i vinmarken”, der viste hårrejsende billeder af arbejdernes forhold på en sydafrikansk vingård.
Nogle læsere skrev efterfølgende til os, at man burde boykotte al vin fra Sydafrika, hvortil vi svarede, at man så også ville boykotte de gode, bæredygtige initiativer, som mange vingårdsejere har iværksat for deres arbejdere.
Jan Meyhoff Christensen har sendt os følgende kommentar om emnet:
- Jeg så udsendelsen og blev da også rystet. Jeg var på vintur i Sydafrika i 2009, og her besøgte vi en lang række vingårde, hvor der var gode forhold for medarbejderne.
Manglende uddannelse
- Det vil være rigtig trist, hvis udsendelsen efterlader et indtryk af dårlige forhold overalt i Sydafrika, og danskerne derfor boykotter sydafrikansk vin. Det vil, som I også skriver, betyde, at der er færre penge til at forbedre forholdene med.
- Sydafrika har en kæmpestor opgave med at skaffe arbejde til alle, da mange ingen uddannelse har. ANC boykottede jo al undervisning i en længere årrække.
- Det er vigtigt, at vi hjælper Sydafrika i deres projekt med at få bedre forhold for befolkningen. Særligt de sorte har brug for hjælp, og for de mange sorte, der ingen uddannelse har, er vingårdene et af de steder, hvor man kan bruge deres arbejdskraft.
Høsten er i fuld gang i Californien. Foto: Wines of California.
Middelstor men god californisk høst
Californien lider under en langvarig tørke, der ikke synes at få nogen ende. Alligevel har der været lidt regn hist og pist - nok til at druerne på vinstokkene har udviklet sig og nu er i fuld gang med at blive høstet.
Høsten, der startede tidligere end normalt, forventes ifølge California Department of Food and Agriculture at blive gennemsnitlig. Dog kun når det gælder mængden - kvaliteten af druerne er i top.
I alt regner man med at nå op på 3,9 millioner tons druer, og den vin, de bliver forvandlet til, skal nok finde afsætning.
Californien tegner sig for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA, og i 2015 afsatte staten 2,7 milliarder flasker vin til det amerikanske hjemmemarked og yderligere 564 mio. flasker til resten af verden.
EU-landene er største importør
Den største aftager var EU-landene, der til sammen importerede californisk vin for 622 mio. dollars (cirka 4,3 mia. kr.). Herefter fulgte Canada med 461 mio. dollars (cirka 3,2 mia. kr.) og Hong Kong med 97 mio. dollars (cirka 663 mio. kr.).
Hvert år bidrager den californiske vinindustri med 57,6 mia. dollars til Californiens statskasse - og med hele 114 mia. dollars (cirka 394 mia. kr.) til USA’s økonomi - hvilket må siges at være en ganske pæn sjat penge.
Om iltning af vin
I besvarelsen af
sidste uges gode spørgsmål kom vi ind på det med iltning af vine - at unge, robuste og kraftige rødvine har godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.
I den forbindelse skriver vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen følgende:
- Når jeg fortæller om vin, hvad jeg gør en gang om ugen, giver jeg publikum følgende idé, når det gælder dekantering af unge rødvine samt hvidvine og roséer, der er lidt firkantede i munden:
- Jeg tager to snapseglas og hælder ca. 2 cl vin i det ene og lader vinen falde over i det andet. Sådan går det frem og tilbage mellem glassene tre til fire gange. Herefter lader jeg folk smage på vinen - og gøre det op imod en smagsprøve, hvor vinen ikke er blevet iltet, hvilket viser, hvor hurtigt ilt er i stand til at fremme aromaerne i vinen.
Ved at ilte vinen på denne måde mellem to glas har man ifølge Jens Madsen bedre kontrol over dekanteringen, end når man plasker vinen over i en karaffel, hvor man let risikerer, at den får for megen ilt. Når man bruger de to glas, kan man undervejs smage på vinen, så man kan stoppe, når den rette balance er opnået. En god idé, som også kan afprøves med to vinglas, der kan rumme lidt mere vin.
Yamazaki 50 Year Old Single Malt.
Rekord for japansk whisky
Da Suntory i 2005 lancerede Yamazaki 50 Year Old Single Malt til en pris af 1 million YEN (cirka 65.000 kr.), var der tale om den hidtil dyreste flaske japanske Single Malt whisky.
Nu har denne whisky sat endnu en rekord, nemlig som den dyreste flaske whisky, der nogensinde er solgt på auktion - når det gælder almindelige flasker på 70 cl. Rekordindehaveren af det højeste hammerslag for en flaske Whisky overhovedet tilhører The Macallan ”M”, en seks liters krystalflaske, der gik for et beløb svarende til cirka 4,3 mio. kr. på en auktion i 2015.
Auktionen over den japanske whiskyflaske foregik på Grand Hyatt i Hong Kong, og flasken havde en højeste vurdering på 850.000 HKD (cirka 749.000 kr.) - hammerslaget lød på 1 mio. HKD (cirka 881.000 kr.).
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Allerød Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Jesper Danielsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jesper Danielsen (f. 1967) er vokset op med mad og vin på Restaurant Piaf i Silkeborg. Her fik han tidligt færten af de gode vinflasker, og ti år gammel cyklede han rundt til byens restauranter efter tomme flasker. - Der var unægteligt et overforbrug af varmt vand, siger han, når etiketterne skulle af til samlingen.
Sin uddannelse til kok afsluttede han på Hotel Impala i Silkeborg, og herfra gik turen i 1988 videre til La Crevette i Tivoli. Efter knap et år på dannelsesrejse i Sydamerika arbejdede han som volontør hos blandt andet Kong Hans og La Cocotte inden en fastansættelse på Søllerød Kro. Siden gik det retur til Silkeborg, hvor Restaurant Piaf lancerede jordskokker, duebryster og kartoffeltimbaler med Jesper Danielsen i køkkenet.
Dette førte til grundlæggelsen af butikken Piaf Vinhandel i 1992 sammen med Peter Rystok, primært med salg til erhverv og private. I 1999 udvidedes aktiviteterne med importfirmaet Vinmonopolet, stiftet med fokus på salg til vinhandlere og restauranter. Her importeres i dag ikke kun et bredt udvalg af vin men også øl, foie gras, olivenolie, whisky, cognac osv. I 2010 overtog Jesper Danielsen det fulde ejerskab af Vinmonopolet.
I 2006 grundlagde han sammen med sin bror, Søren, Brdr. D’s Vinhandel på Frederiksberg. Med egen vinimport arbejder de primært med salg til restauranter og erhverv. I 2011 åbnedes butik på Østerbro og i 2015 yderligere en butik i Ordrup.
I 2016 fusionerede Piaf Vinhandel og Brdr. D´s Vinhandel under sidstnævnte firmanavn, således at butikkerne i Silkeborg nu er under samme paraply.
Ind i mellem er der tid til kokkeskole, vinforedrag, besøg hos producenter, smagninger, lettere bjergbestigning, foreningsarbejde, hustru og tre børn.
Adresse: Brdr. D’s Vinhandel, Rolighedsvej 9, 1958 Frederiksberg C og Østerbrogade 152, 2100 Kbh. Ø, tlf.: 35 39 30 80, e-mail:
jd@dvin.dk og
mail@dvin.dk,
www.dvin.dk. Vinmonopolet, Mads Clausensvej 5, 8600 Silkeborg, tlf.: 87 20 08 88.
Ugens vinøse billede
Tom Smidt har sendt os dette billede, som han tog for mange år siden i Sydfrankrig, og det må vel i dag nærmest betragtes som historisk.
Der er næppe mange vinbønder med respekt for sig selv, der læsser alle druerne i en stor bunke på en ladvogn og holder i længere tid foran kooperativets port, mens mosten sejler ud af laddet, og hvepsene svirrer.
Nej, i dag lægger man forsigtigt druerne i små kasser af plastic og transporterer dem hele og uskadte frem til pressen.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
399
På Lanzarote dyrkes vinstokkene i gryder udhugget i den vulkanske undergrund. (foto © John Szabo).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine - samt 34 vine på druen Grüner Veltliner. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen