Nyheder for uge 50, 2016



Maureen Downey.

Påstande om stor-svindel med vin

Maureen Downey er grundlægger af Chai Consulting og en af de førende specialister, når det drejer sig om forfalskede vine.

For nylig, under en masterclass i London, kom hun ifølge The Drinks Business med en række opsigtsvækkende påstande om svindel med nogle af denne verdens mest kostbare vine.
Hvert år bliver der handlet fornemme og kostbare vine for et beløb, der svarer til cirka 103 milliarder kr. - og omkring 20% af alle disse vine er forfalskninger, lyder det fra Downey.
Størst er problemet i de asiatiske lande, hvor rigmænd gerne giver kassen for vine med prestigefyldte etiketter. Hong Kong skulle fx ligefrem blive oversvømmet med forfalskede vine fra Europa i disse år.

”Opskrift” på Mouton-Rothschild


Maureen Downey fortalte også, at hun i Chai Consulting har fået indleveret flere flasker Domaine Romanée-Conti 1945 til vurdering, end der nogensinde er fremstillet. I alt blev der kun til to fade af denne eftertragtede årgang.
Og når det gælder vinene fra et andet berømt Bourgogne-hus, Henri Jayer, skulle svindlere i Schweiz have gang i en ren storproduktion af forfalskninger.
Château Mouton-Rothschild 1945 skulle være en af verdens mest forfalskede vine, og en af dem, der har svindlet med vinen, er Rudy Kurniawan. Han afsoner i øjeblikket en fængselsdom for omfattende vinsvindel, efter at man fandt en mindre svindel-fabrik i hans hjem i Los Angeles i 2012.
Ifølge Downey skulle Kurniawan ligefrem have haft en opskrift på den forfalskede Mouton-Rothschild bestående af 50% Pichon-Lalande 1988 samt lige dele oxideret Bordeaux-vin og ung Cabernet Sauvignon fra Napa Valley.

Forfalskninger af "Brangelina"s vin


Når det kommer til Rudy Kurniawan, mener Maureen Downey, at han nåede at fremstille svindel-vine til en markedsværdi af 550 mio. dollars (cirka 3,9 milliarder kr.). Og at hovedparten af de mange falske flasker stadig er på markedet, hvor de på især auktioner skifter ejermænd gang på gang, uden at nogen opdager, at det ikke er den ægte vare.
Det er ikke længere kun top-vinene fra Bordeaux og Bourgogne, der bliver svindlet med - fx skulle der være et større antal forfalskninger i omløb af rosévinen fra Château Miraval i Provence. At slottet ejes af Brad Pitt og Angelina Jolie har da også givet vinens berømmelse et spark i den rigtige retning.
Også kultvine fra andre lande, som fx Screaming Eagle Cabernet fra Californien, har påkaldt sig svindlernes interesse.

Toppen af isbjerget


Selvfølgelig har Maureen Downey en helt særlig indsigt i vinsvindelens verden, men når det drejer sig om flere af de hårrejsende påstande om svindel, som hun kommer med, henviser hun ifølge The Drinks Business til ”pålidelige kilder”. Hvem disse kilder er, vil hun tilsyneladende ikke røbe.
Der er dog ingen tvivl om, at hun har ret i, at markedet for forfalskede vine er stort - hvilket også er blevet understreget af den tidligere leder af vinafdelingen hos auktionshuset Sotheby’s, Serena Sutcliff. For fire år siden - i forbindelse med Rudy Kurniawan-sagen - sagde hun, at svindelen kun var ”toppen af isbjerget”.


Pubben The Plough, der nu er kommet på kinesiske hænder.

Xi Jinping på pubbesøg

I oktober 2015 besøgte den kinesiske præsident, Xi Jinping, Storbritannien. Og under besøget ville den daværende premierminister, David Cameron, gerne byde sin gæst på noget af det mest britiske, man kan tænke sig: Fish and chips og et krus øl.
Cameron tog derfor Jinping med til pubben The Plough i den lille landsby Cadsden en times kørsel fra London. Pubben har rødder tilbage til 1500-tallet, og den er kendt som et sted, som mange premierministre gennem tiderne har besøgt.

Kinesisk firma har købt pubben


Xi Jinpings pubbesøg blev foreviget i såvel de britiske som de kinesiske nyhedsmedier. Og siden da har hobevis af kinesere på rejse i Storbritannien valfartet til The Plough for at spise fish and chips med Greene King Indian Pale Ale til - det samme bryg, som deres præsident nedsvælgede den dag, han besøgte pubben.
Eksporten af pale ale til Kina er ifølge The Drinks Business også steget markant efter besøget. Og ikke nok med det: Nu har det kinesiske entreprenørfirma SinoFortone købt The Plough for en ikke offentliggjort sum penge.
Sådan kan det gå, når en kinesisk præsident lægger vejen forbi …


Grand Maître de la Confrérie des Chevaliers du Tastevin (broderskabets stormester) Vincent Barbier, berører Jasper Mohr Holm tre gange på skulderen med vinstokken fra 1934.

Sådan bliver man ridder af smagekoppen

Bourgogne har sit eget fornemme vinbroderorden, Le Confrérie des Chevaliers du Tastevin, Broderordenen af Smagekoppens Riddere, der blev grundlagt i 1934 og i dag har 12.000 medlemmer på verdensplan.
Hvert år optager broderskabet nye medlemmer fra ind- og udland, og for nylig overgik æren Jasper Mohr Holm, der er varechef for vin og spiritus hos Irma-kæden. Han har sendt os følgende lille rapport om seancen:

Kom i smoking


- Det er med sommerfugle i maven, jeg ankommer til det imponerende Château du Clos de Vougeot, et middelalderslot, der blev købt af Confrérie des Chevaliers du Tastevin i 1945 og fungerer som broderordenens hovedsæde.
- En stor aften venter, og det eneste, jeg har fået at vide, er, at jeg skal møde op i smoking.
- Man kan ikke ansøge om at blive optaget i broderskabet men skal anbefales af to eksisterende medlemmer, og derefter skal det vurderes, om ens meritter indenfor fransk vin og Bourgogne-vin i særdeleshed kan berettige til en optagelse.
- Ceremonien foregår i slottets store sal, og der er i alt cirka 40 personer, der skal optages denne aften, hvoraf jeg er den eneste dansker. Stemningen er lige dele spændt og højtidelig.
- Tre musikanter kommer ind på salens scene og blæser en fanfare, og lederne af broderordenen ankommer i deres flotte gevandter.

En meget gammel vinstok


- Ceremonien foregår udelukkende på fransk, og jeg prøver at følge med, så godt jeg kan, når kandidaterne én efter én får oplæst deres meritter - hvilket tager lang tid.
- Selve optagelsen foregår ved, at man slås til ridder med tre berøringer på skuldrene med en meget gammel vinstok, der har været brugt til formålet siden 1934.
- Som den sidste bliver Eve, barnebarnet til en af de oprindelige stiftere fra den anerkendte vinfamilie Faiveley, optaget under stort bifald. Jo, jo - jeg er skam kommet i flot selskab!

Middag med 600 gæster


- Dernæst går turen til den efterfølgende gallamiddag for 600 gæster med seks retter og seks vine.
- Jeg slutter aftenen i det centrale Beaune, hvor der er fyldt med mennesker. Det er dagen inden Hospice de Beaune auktionen - hvor jeg også skal deltage og købe et fad med hjem til Irma.
- På gaden bliver jeg lykønsket med min nye status af masser af folk, jeg ikke kender, men som kan se den sølvglinsende smagekop, der hænger som en medalje om min hals. Et bevis for, at jeg nu er Chevalier du Tastevin.
Man kan læse mere om Jasper Mohr Holm i denne uges Blå Bog længere nede på siden.


Flasken viser månens faser

Kreative designbureauer udvikler indimellem nogle meget opfindsomme vinetiketter. Det gælder fx det spanske firma Javier Garduno Estudio de Diseno, som har skabt en sjov "etiket" til vinen årgang 2017 fra det spanske vinhus Bodegas Bigardo.
Via silketryk er månens faser for hele året overført til flasken. Over ”måne-skemaet” er datoerne markeret, og ned langs siden af skemaet er månederne angivet. Det gør det muligt at se, om månen er ny, tiltagende, fuld eller aftagende en hvilken som helst dag i årets løb.
For at lette arbejdet for forbrugerne har man fastgjort en lille pind på en krave rundt om flaskehalsen. Den kan bevæges frem og tilbage og op og ned, så man kan indstille den på en given dag.
Man kan få mere info og se flere billeder af designet ved at klikke her.

Georgisk vin på fremmarch i Kina

Det går rigtig godt for eksporten af Georgisk vin. Ifølge de nyeste tal fra det georgiske landbrugsministerium er den samlede eksport fra januar til og med november i år løbet op i 45,6 millioner flasker vin til en værdi af 732 mio. kr.
Det er en stigning i mængde på 40% og i værdi på 17% i forhold til samme periode sidste år.
Ikke mindst Kina er blevet det helt store marked for georgisk vin. Hele 4,9 mio. flasker importerede kineserne fra Georgien i de første elleve måneder af i år - en stigning på gigantiske 128%. Det gør det østeuropæiske land til det land i verden, der i 2016 har haft den største vækst i eksporten af vin til kineserne.
Det er frem for alt rødvin - men også billig boblevin - som georgierne sender af sted til Kina.

Glæder sig til frihandelsaftale


De georgiske myndigheder har da også brugt en større pose penge i de senere år til markedsføring af landets vine på kinesisk jord. Og i 2015 slog et center for georgisk vin og kultur dørene op i Beijing. Det er uden tvivl disse initiativer samt en generelt stigende interesse for østeuropæiske vine blandt kineserne, der nu har givet pote.
Og i Georgien glæder man sig allerede til endnu mere fremgang i eksporten, når man om føje tid indgår en frihandelsaftale med Kina. Den vil nemlig betyde, at importafgifterne på vin, der ligger på 48,5%, vil blive ophævet. Aftalen forventes at træde i kraft fra og med anden halvdel af 2017.


Nogle af de tomme vinkasser på auktionen, som blev afholdt af Daniel Clar Auctioneers.

Auktion over tomme flasker og kasser

Tidligere i år gik det californiske vinfirma Premier Cru konkurs, og dets ejer, John Fox, blev anholdt og anklaget for omfattende vinsvindel.
Fox, hvis store vinforretning lå i byen Berkeley, drev sideløbende en onlinehandel med vin, hvor han modtog penge på forhånd fra kunderne for fornemme Bordeaux- og Bourgogne-vine - vine som kunderne dog aldrig modtog. Fox har kendt sig skyldig og afventer nu sin dom i fængslet.
Gælden fra det konkursramte firma er på hele 70 millioner dollars (cirka 493 mio. kr.), og myndighederne solgte i september i år 65.000 flasker vin fra Premier Crus lager for at rejse blot nogle af pengene til kreditorerne.
For nylig gjaldt det så en auktion over resten af forretningens inventar - proptrækkere, vinkølere og vinglas - og ikke mindst 221 tomme vinflasker og 2500 ligeledes tomme trækasser.

Guf for vinsvindlerne


Såvel flaskerne som kasserne havde indeholdt kultvine - blandt andet Château Latour 1865 og Château Lafite 1872. Og begge dele var blevet udstillet i Premier Crus forretning.
Ligesom flaskerne havde deres fornemme etiketter, var slottenes og vinhusenes navne også angivet uden på kasserne.
Da auktionen blev offentliggjort, rejste der sig ifølge Daily California en massiv modstand blandt lokale vinhandlere og andre vinbranchefolk, som mente, at såvel flaskerne som kasserne ville være guf for vinsvindlere.

Ingen bud online


Især vinflaskerne mente man, at det ville være risikabelt at sælge på auktionen. De ville jo være lige til at fylde med billig vin, forsegle og videresælge som den ægte vare. Det er jo netop den måde en stor del af svindelen med vin foregår på. Man forsøgte at få myndighederne til at stoppe salget, men forgæves.
Heldigvis er det stort set kun i de lokale medier, der har været skrevet om auktionen, før den blev afholdt. Det var heller ikke muligt at byde online - man skulle være til stede i auktionssalen.
Dog er der nok ingen tvivl om, at en del af de tomme flasker og kasser med tiden vil blive videresolgt på diverse onlineauktioner. Og så vil nogle af svindlerne uden tvivl stå på spring…


Prosecco pomade

Verden elsker den let mousserende prosecco, og i Storbritannien er man gået helt prosecco-amok. Her er der fremstillet alt muligt, som benytter sig af det trendy navn prosecco uden overhovedet at have noget med den italienske vin at gøre.
Det gælder blandt andet læbepomaden på billedet, der appellerer til især unge prosecco-glade kvinder.
Pomaden skulle efter sigende dufte af boblevinen uden at indeholde en eneste dråbe af den.

Den ville ikke gå med champagne


Nyskabelsen er udviklet af et hold duftspecialister tilknyttet supermarkedskæden Waitrose. Og de har haft et hyggeligt forarbejde, idet de har afholdt prosecco-smagninger for helt nøjagtigt at kunne ramme vinens aroma i læbepomaden.
Pomaden er i øvrigt blevet revet væk fra Waitroses hylder, og man er i gang med produktionen af et nyt parti. Der er i øvrigt også kommet en prosecco-sæbe på hylderne i Storbritannien.
Det skulle lige have været navnet champagne, man havde misbrugt på den måde - så var Champagnes producentforening, CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), med garanti kommet på barrikaderne ....

Kinesisk firma kaster bolden op

Kinesiske rigmænd og investeringsfirmaer opkøber løbende vinslotte i Bordeaux. Senest - som vi nævnte i uge 45 - har det kinesiske selskab Daohe købt Domaine de Courteillac i Entre-Deux-Mers.
Og nu har en af Kinas største online vinhandlere, Jiuxian.com, meldt sig på banen som køber af et slot.
Som firmaet har meddelt, vil det sammen med en række andre investorer bruge op til 10 millioner euro (cirka 74 mio. kr.) på vinslottet. Der forlyder ikke noget om, hvor stort slottet skal være eller dets nærmere beliggenhed i Bordeaux. Dog oplyser firmaet, at det har planer om at importere det pågældende slots vine til Kina.
Bolden er kastet op, og så er det op til interesserede slotsejere at gribe den.
The Destillery får til huse i en ejendom fra 1800-tallet.

London får et gin-hotel

Hvis man er glad for gin, får man fra og med d. 16. december mulighed for at overnatte i et vaskeægte gin-hotel.
Hotellets navn er The Destillery, og det ligger i Londons travle markedsgade, Portobello Road.
Man skal dog nok være tidligt ude med at booke - hotellet har nemlig kun tre værelser til priser fra 125 pund (cirka 1106 kr.).
Både udvendig og indvendig er hotellet dekoreret med inspiration fra ginnens verden.
Ud over de tre værelser er der en restaurant, GinTonica, og en bar, hvor fadmodnet gin og andre spiritusser tappes direkte fra fade ophængt over baren. Bygningen er også rammen om Portobello Road Gin, der fremstiller sine egne gin-typer. Og så er der ”Ginstitute”, hvor der undervises i gin-historie og afholdes gin-smagninger, ligesom man kan få hjælp til at kreere sin helt egen gin-cocktail.
The Monarch of the Glen af Edwin Landseer.

Et ganske særligt maleri

I 1851 malede den britiske kunstner Edwin Landseer ”The Monarch of the Glen” (dalens monark), der viser en stolt kronhjort i vildnisset.
Maleriet blev hurtigt populært og anses i dag for et nationalt klenodie. Og det er gengivet på alt fra T-shirts til kalendere, kagedåser og kaffekrus.
Til daglig hænger ”The Monarch of the Glen” på National Galleries of Scotland, og folk fra hele verden valfarter hvert år til museet for at se det berømte maleri. Sådan har det været i de sidste sytten år - hvorfor museets ledelse garanteret er blevet forfærdede over nyheden om, at ejeren ville sælge maleriet.

Forskellige ejere


Det er det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer maleriet, og som har langtidsudlånt det til museet. Og nu har firmaet så tænkt sig at sælge det på auktion hos Christie’s, der har vurderet det til 8 millioner pund (cirka 71 mio. kr.).
Og hvordan er det så endt hos Diageo? Jo, i 1916 købte Thomas Dewar, der fremstillede whiskymærket Dewar’s, maleriet, og brugte motivet i sin markedsføring af mærket.
I 1997 købte Diageo Dewar’s - og dermed også maleriet. Siden da har Diageo solgt Dewar’s til Barcardi - dog omfattede handelen ikke ”The Monarch of the Glen”.

Salget sat på stand by


Diageos beslutning om at ville sælge maleriet vakte vrede og forargelse langt ud over museets mure. Tanken om, at det ikoniske maleri måske ville ende i et andet land, faldt mange briter og skotter for brystet.
De mange protester har nu fået Diageo til at tilbyde National Galleries of Scotland at købe maleriet for ”kun” 4 mio. pund (cirka 36 mio. kr.) - altså halvdelen af vurderingssummen.
Museet har fået fire måneder til at rejse pengene og er nu i fuld gang med at undersøge mulighederne. Hvis ikke det lykkes inden deadline, bliver den stolte kronhjort sat til salg.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.


Jasper Mohr Holm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jasper Mohr Holm (f.1974) er varechef for vin og spiritus hos supermarkedskæden Irma. At det skulle blive til et arbejdsliv med vin lå ikke umiddelbart i kortene. Men under studierne i statskundskab på Aarhus Universitet blev interessen for vin for alvor vakt, blandt andet gennem en læsegruppe, der gik meget op i vin og gastronomi – næsten mere end i studierne – samt flere job i restaurationsbranchen ved siden af studiet. Det blev i den periode også til flere rejser til Bourgogne, der stadig ligger Jasper Mohr Holms hjerte nær.
Vinen trak mere end en stilling som fuldmægtig, og i 2004 blev han ansat hos Philipson Wine, hvor han forblev frem til 2010 – kun afbrudt af en kort pause i 2006, hvor specialet i statskundskab blev skrevet færdig.
Jasper Mohr Holm nåede rundt i næsten alle afdelinger af vinfirmaet. Han startede i erhvervssalg, kom senere til indkøbsafdelingen og endte i marketingafdelingen med ansvar for blandt andet email-markedsføring og den løbende pressekontakt. Herudover varetog han i perioder den interne vinuddannelse af personalet og gennemgik ligeledes Vinakademiets sommelieruddannelse.
I 2010 startede der et nyt spændende kapitel i hans færd på vinens vej, da han tiltrådte som E-handelschef hos Østjysk Vinforsyning og siden blev marketingchef.
I 2015 blev Jasper Mohr Holm så headhuntet til sin nuværende stilling som chef for vin og spiritus hos Irma-kæden.
Hans hovedopgave i Irma er yderligere at forbedre kvaliteten af vinene blandt andet ved at tiltrække leverandører, hvis vine normalt ville befinde sig i specialhandelen.
Et andet fokusområde er videreuddannelsen af Irmas knap 30 sommelierer, og her gik Jasper Mohr Holm selv forrest ved at tage eksamen i WSET3 i foråret 2016.
Derudover har han ansvaret for vin-delen på irma.dk og coop.dk/mad.
I november 2016 gik turen igen til Bourgogne - denne gang for at blive inaugureret som Chevalier du Tastevin, og hermed er den vinøse ring, som startede i det franske distrikt, foreløbig sluttet.
Ved siden af jobbet som varechef for vin og spiritus har Jasper Mohr Holm siden 2015 også fungeret som varechef for friskvarer (kød, mejeri, ost mv.) i Irma.
Med alle de arbejdsopgaver kan det være småt med tiden til hustruen Iben og børnene Julie på 13 år og Jacob på 10 år.
Adresse: Irma, Roskildevej 65, tlf.: 43 86 38 67, mobil: 51 59 38 67, e-mail: jasper.mohr.holm@irma.dk, www.irma.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En mere end hundrede år gammel vinstok fra en vinmark tilhørende galiciske Bodegas Valdesil. Vinstokken er blevet så tung, at den må have et par sten til at holde sig oppe.

Hvor gammel er en gammel vinstok?

Pascal R. har læst, at de bedste druer kommer fra gamle vinstokke. Men hvor gammel skal en vinstok være for at kunne kaldes gammel?

Det kommer i høj grad an på, hvor vinfirmaets marketingmand vælger at sætte grænsen for alderdommen. I mange appellationer skal vinstokkene ifølge reglerne være tre år gamle, før druerne må anvendes til andet end bordvin. Og mange vinbønder venter endnu nogle år.
Nogle mener, at 15-20 år gamle vinstokke giver bedre vine, men der er også dem, der mener, at vinen fra helt unge vinstokke er bedst.
Når vinstokkene på de store industrielle marker er 50 år gamle, begynder de at give så lavt et udbytte, at de bliver erstattet af nye.
Man har dog også mange marker med vinstokke, som er både 80, 90 og 100 år gamle, og som stadig bærer frugt - omend kun få klaser. Til gengæld er aromaen i disse druer ekstra koncentreret. På et eller andet tidspunkt yder meget gamle vinstokke dog for lidt og udskiftes derfor med nye.



Ugens vinøse billede

Peter Christiansen har taget dette billede i den italienske region Umbrien, der er mindst lige så vidunderlig som naboen Toscana og tilmed har færre turister. Her besøgte han en af de fornemste vingårde, Castello delle Regine.

Billedet viser hallen, hvor skøn Sangiovese-rødvin hviler i tøndevis under funklende lysekroner.
Castello delle Regine er en kæmpemæssig landejendom på 398 hektar, skabt af Milano-advokaten Paolo Nodari og hans samlever, Livia Coltantonio.
Der er først og fremmest et vineri med 80 hektar vinmarker og en række glimrende vine. Men der er også olivenlunde med 6600 træer, et stort jagtterræn, agriturismo med luksuslejligheder, en fornem restaurant og en farm med 300 fritgående køer af den hvide race Chianina. Alt sammen et besøg værd.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


405 Der handles vin i landsbyen Goritzy i nærheden af Vologda i Rusland (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine og en flaske gløgg. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Pierre Callot, Champagne, Grand Cru, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%) 390 kr., pris ved 6 flasker: 332 kr., House of Champagne Vellavet Champagne fra en lille vingård. Den har en dejlig duft, fine bobler i glasset og en blød og lækker smag i munden. I smagen æbler, mandariner og måske især kiwi. Ret spændende. På bagetiketten er der tegnet en lille sommerfugl. Når den bliver rød, har vinen den rette temperatur, 7-8 grader.
Don's Cuvée Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2014, lav alkohol (12,5%) 400 kr., Skærsøgaard Vin Denne mousserende vin, der er fremstillet på druerne Orion og Solaris, har vundet adskillige medaljer og priser såvel i danske som i udenlandske konkurrencer. Og det forstår man godt. Det er en meget elegant vin med fine små bobler og en fin duft af lyst brød og citrus. Der er også citrus i den friske smag, der holder længe i munden. 400 kr. er helt ok for en dansk vin af denne kvalitet. Nyd den som apéritif, nytårsaften kl. 24 eller til lette skaldyrsretter.

Hvidvin

Guilietta, Ca Dei Conti, Garganega, Bianco Veronese IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 199 kr., pris ved 6 flasker: 179,10 kr., YouAndWine Der er modne mirabeller i duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig med masser af moden frugt, med god struktur, noter af honning og en blød og rund eftersmag med en anelse sødme. En meget lækker hvidvin, der vil gøre sig godt til milde kødretter - fjerkræ og kalv - og fuldmodne oste. Milde asiatiske retter vil også gå fint i spænd med denne hvidvin.

Rødvin

Lucky Bastard, South Eastern Australia, Australien, 2015, høj alkohol (15%) 47,95 kr., ViniPortugal En rigtig god rødvin til en yderst attraktiv pris - faktisk lidt af et kup. Vinen har en god duft og en bred frugtsmag med fin krydring, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. Prøv den fx til grillretter, sammenkogte kødretter og krydrede retter. Flasken har skruelåg.
Curioso, Ponte Longo, Toscana Rosso, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 65 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En kraftig rødvin med et lidt smalt smagsbillede: intens kirsebær, lige frem ad landevejen og ud i eftersmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par tiner før måltidet.
Guiseppe Campagnola, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 72 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Stor, blød og lækker - en flot rødvin lavet på druekvaset fra Amarone-produktionen. Der er god frugt, bløde tanniner, tilpas sødme og syre. Lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Corvine og Rondinella.
Antonutti, Pinot Nero, Friuli, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport En meget lækker rødvin med en aromatisk bærduft og en bred, kompleks frugtsmag, der varer ved længe i munden. Drik den til lette kødretter eller fjerkræ.
Evel, Real Companhia Velha, Duoro, Portugal, 2014, middel alkohol (13,5%) 85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager Man går sjældent forgæves efter rødvin fra portvinens Douro-dal. Her er igen en glimrende flaske med lækker frugt, der holder hele vejen igennem og understøttes af noter af tobak og vanille og fint integrerede fadnoter. I 2011 smagte vi 2007-årgangen af denne vin. Dengang kostede den 65 kr. og 60 kr. ved 6 flasker - rart at se, at der er noget i denne verden, der ikke stiger voldsomt i pris.
Château de Ribebon, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager Med sin lette frugt og sin tørhed er denne rødvin en typisk Bordeaux. Nogle vil nok mene, at tørheden tager lidt vel hurtigt over og dominerer eftersmagen. Vi hører til blandt disse nogle.
Ninquén, MontGras, Colchagua Valley, Chile, 2014, høj alkohol (14,5%) 109 kr., Føtex  Flot rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan. Den er kraftig, men ikke bamset, og med en varm, tør og kompleks smag. Dertil fint integrerede fadnoter.
2 Yemas, Indiwines, Garnacha, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%) 119,95 kr., VinMedMere.dk En meget kødfuld rødvin med en masse frugt, bløde tanniner, varme, sødme ... og spansk sol. En yderst anvendelig vin.
Corte Medicea, Chianti, Riserva, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk Denne rødvin begynder med pæn frugt, der dog hurtigt overtages af tørhed og syre. Så det er i hvert fald en madvin, ikke en vin, som man nyder uden noget til.
Château Bel Orme, Château Rauzan Gassies, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%) 135 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En vellavet og god Bordeaux-rødvin med liflig duft og en god, bred og tæt Bordeaux-smag. Lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Paxton, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%) 149 kr., på tilbud resten af året: 119 kr., Vinoble Kraftig rødvin - udpræget en madvin - med fyldig frugt, gode tanniner og tilpas syre og sødme. En vin i fin balance. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Det vil afrunde dens kanter. Flasken har skruelåg.
Uno Nove Zero Sei, Briziarelli, Umbria Rosso IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk Lækker rødvin med dejlig, fyldig frugt, fin krydring og en lille sødme - og det hele holder sig langt ud i eftersmagen.
Volpeia, Giovanella Stianti, Chianti Classico, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 149,95 kr., Strandgaarden Elegant og lækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Der sker rigtig mange ting i den - god, ren druesmag, fin krydring, tilpas syre og tilpas sødme. Lang, krydret eftersmag (eukalyptus?).
Domaine Beau Mistral, Rasteau, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 169 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Vinens Verden Vellavet, stærkt krydret rødvin. En udpræget madvin - og en vin i god balance med frugt, krydring, tanniner, syre og sødme.
Clos Sante Anne, Pomerol, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%) 229,9 kr., pris ved 6 flasker: 159,95 kr., Supervin Superlækker Bordeaux-rødvin med en vinøs duft og en smag, der lægger sig utroligt elegant i munden med tørhed, god frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. Prisen 160 kr. er attraktiv.
36, Balbás, Ribera del Duero, Gran Reserva, Spanien, 2006, middel alkohol (14%) 239,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine En helt vidunderlig rødvin, ti år gammel, hvoraf de tre år på fransk eg. En stor vin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Vinen har en fin duft og en smag, der fylder munden med moden frugt og kompleksitet. Man fornemmer fadlagringen i de bløde tanniner, men den er fornemt integreret. Vinen skal ikke gemmes yderligere.
Antu, MontGras, Syrah, Colchagua Valley, Chile, 2011, høj alkohol (14,5%) 250 kr., Føtex  Stor og lækker ... en fornem rødvin med dyb frugt, bløde tanniner og fin krydring. En vin, der "smelter på tungen" - og bliver liggende der længe. Nyd den til en god steg eller gryderet. Men den vil i øvrigt give dimension til mange andre retter.

Sød vin

Quinta do Estanho, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%) 69 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En god portvin til 69 kr. Måske lidt enkel, men den er afrundet, venlig og uden kanter.
Via Roma, Peperoncino, Distilleria Zanin, Liquore Cioccolato, Italien, høj alkohol (25%) 135 kr., pris for 50 cl, Lahvino En meget sød og lækker likør med en smag lidt i retning af Bailey's Irish Cream - bare uden cream. Men den er helt bestemt sin egen med en elegant smag af chokolade. Nyd den vel afkølet, prøv den fx til is - eller kom lidt af den i kaffen.
Krohn, Colheita Portvin, Portugal, 2005, høj alkohol (20%) 219,95 kr., på tilbud til 179,95 kr., Erik Sørensen Vin Denne årgangs-tawny portvin - en colheita - er bare lækker. Den har en fyldig, blød og kompleks smag med noter af figner, kandiserede frugter og nødder. Samt lidt fad.
Vasques de Carvalho, 20 Years Old Tawny Port, Portugal, høj alkohol (20%) 595 kr., AC-Vine Til 600 kr. må man forvente at få en fantatisk portvin i glasset, men desværre skuffer denne vin. Den er blød og sød - på sin vis flydende slik - men den kommer ikke rigtigt rundt i munden med oplevelser. Og alkoholen markerer sig vel rigeligt.

Andet

Luksus Julegløgg, , lav alkohol (10%) 79,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 33 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne Etiketten lyver ikke. Dette er bestemt en gløgg i luksusklassen - til en meget rimelig normalpris. Den har masser af krydret julesmag med tilpas rødvinskarakter. Der står på flasken, at der kan tilsættes lidt ekstra sukker efter smag. Det mener vi nu ville være synd - gløggen har en perfekt balance mellem sødme og syre.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen