Maureen Downey.
Påstande om stor-svindel med vin
Maureen Downey er grundlægger af Chai Consulting og en af de førende specialister, når det drejer sig om forfalskede vine.
For nylig, under en masterclass i London, kom hun ifølge The Drinks Business med en række opsigtsvækkende påstande om svindel med nogle af denne verdens mest kostbare vine.
Hvert år bliver der handlet fornemme og kostbare vine for et beløb, der svarer til cirka 103 milliarder kr. - og omkring 20% af alle disse vine er forfalskninger, lyder det fra Downey.
Størst er problemet i de asiatiske lande, hvor rigmænd gerne giver kassen for vine med prestigefyldte etiketter. Hong Kong skulle fx ligefrem blive oversvømmet med forfalskede vine fra Europa i disse år.
”Opskrift” på Mouton-Rothschild
Maureen Downey fortalte også, at hun i Chai Consulting har fået indleveret flere flasker Domaine Romanée-Conti 1945 til vurdering, end der nogensinde er fremstillet. I alt blev der kun til to fade af denne eftertragtede årgang.
Og når det gælder vinene fra et andet berømt Bourgogne-hus, Henri Jayer, skulle svindlere i Schweiz have gang i en ren storproduktion af forfalskninger.
Château Mouton-Rothschild 1945 skulle være en af verdens mest forfalskede vine, og en af dem, der har svindlet med vinen, er Rudy Kurniawan. Han afsoner i øjeblikket en fængselsdom for omfattende vinsvindel, efter at man fandt en mindre svindel-fabrik i hans hjem i Los Angeles i 2012.
Ifølge Downey skulle Kurniawan ligefrem have haft en opskrift på den forfalskede Mouton-Rothschild bestående af 50% Pichon-Lalande 1988 samt lige dele oxideret Bordeaux-vin og ung Cabernet Sauvignon fra Napa Valley.
Forfalskninger af "Brangelina"s vin
Når det kommer til Rudy Kurniawan, mener Maureen Downey, at han nåede at fremstille svindel-vine til en markedsværdi af 550 mio. dollars (cirka 3,9 milliarder kr.). Og at hovedparten af de mange falske flasker stadig er på markedet, hvor de på især auktioner skifter ejermænd gang på gang, uden at nogen opdager, at det ikke er den ægte vare.
Det er ikke længere kun top-vinene fra Bordeaux og Bourgogne, der bliver svindlet med - fx skulle der være et større antal forfalskninger i omløb af rosévinen fra Château Miraval i Provence. At slottet ejes af Brad Pitt og Angelina Jolie har da også givet vinens berømmelse et spark i den rigtige retning.
Også kultvine fra andre lande, som fx Screaming Eagle Cabernet fra Californien, har påkaldt sig svindlernes interesse.
Toppen af isbjerget
Selvfølgelig har Maureen Downey en helt særlig indsigt i vinsvindelens verden, men når det drejer sig om flere af de hårrejsende påstande om svindel, som hun kommer med, henviser hun ifølge The Drinks Business til ”pålidelige kilder”. Hvem disse kilder er, vil hun tilsyneladende ikke røbe.
Der er dog ingen tvivl om, at hun har ret i, at markedet for forfalskede vine er stort - hvilket også er blevet understreget af den tidligere leder af vinafdelingen hos auktionshuset Sotheby’s, Serena Sutcliff. For fire år siden - i forbindelse med Rudy Kurniawan-sagen - sagde hun, at svindelen kun var ”toppen af isbjerget”.
Pubben The Plough, der nu er kommet på kinesiske hænder.
Xi Jinping på pubbesøg
I oktober 2015 besøgte den kinesiske præsident, Xi Jinping, Storbritannien. Og under besøget ville den daværende premierminister, David Cameron, gerne byde sin gæst på noget af det mest britiske, man kan tænke sig: Fish and chips og et krus øl.
Cameron tog derfor Jinping med til pubben The Plough i den lille landsby Cadsden en times kørsel fra London. Pubben har rødder tilbage til 1500-tallet, og den er kendt som et sted, som mange premierministre gennem tiderne har besøgt.
Kinesisk firma har købt pubben
Xi Jinpings pubbesøg blev foreviget i såvel de britiske som de kinesiske nyhedsmedier. Og siden da har hobevis af kinesere på rejse i Storbritannien valfartet til The Plough for at spise fish and chips med Greene King Indian Pale Ale til - det samme bryg, som deres præsident nedsvælgede den dag, han besøgte pubben.
Eksporten af pale ale til Kina er ifølge The Drinks Business også steget markant efter besøget. Og ikke nok med det: Nu har det kinesiske entreprenørfirma SinoFortone købt The Plough for en ikke offentliggjort sum penge.
Sådan kan det gå, når en kinesisk præsident lægger vejen forbi …
Grand Maître de la Confrérie des Chevaliers du Tastevin (broderskabets stormester) Vincent Barbier, berører Jasper Mohr Holm tre gange på skulderen med vinstokken fra 1934.
Sådan bliver man ridder af smagekoppen
Bourgogne har sit eget fornemme vinbroderorden, Le Confrérie des Chevaliers du Tastevin, Broderordenen af Smagekoppens Riddere, der blev grundlagt i 1934 og i dag har 12.000 medlemmer på verdensplan.
Hvert år optager broderskabet nye medlemmer fra ind- og udland, og for nylig overgik æren Jasper Mohr Holm, der er varechef for vin og spiritus hos Irma-kæden. Han har sendt os følgende lille rapport om seancen:
Kom i smoking
- Det er med sommerfugle i maven, jeg ankommer til det imponerende Château du Clos de Vougeot, et middelalderslot, der blev købt af Confrérie des Chevaliers du Tastevin i 1945 og fungerer som broderordenens hovedsæde.
- En stor aften venter, og det eneste, jeg har fået at vide, er, at jeg skal møde op i smoking.
- Man kan ikke ansøge om at blive optaget i broderskabet men skal anbefales af to eksisterende medlemmer, og derefter skal det vurderes, om ens meritter indenfor fransk vin og Bourgogne-vin i særdeleshed kan berettige til en optagelse.
- Ceremonien foregår i slottets store sal, og der er i alt cirka 40 personer, der skal optages denne aften, hvoraf jeg er den eneste dansker. Stemningen er lige dele spændt og højtidelig.
- Tre musikanter kommer ind på salens scene og blæser en fanfare, og lederne af broderordenen ankommer i deres flotte gevandter.
En meget gammel vinstok
- Ceremonien foregår udelukkende på fransk, og jeg prøver at følge med, så godt jeg kan, når kandidaterne én efter én får oplæst deres meritter - hvilket tager lang tid.
- Selve optagelsen foregår ved, at man slås til ridder med tre berøringer på skuldrene med en meget gammel vinstok, der har været brugt til formålet siden 1934.
- Som den sidste bliver Eve, barnebarnet til en af de oprindelige stiftere fra den anerkendte vinfamilie Faiveley, optaget under stort bifald. Jo, jo - jeg er skam kommet i flot selskab!
Middag med 600 gæster
- Dernæst går turen til den efterfølgende gallamiddag for 600 gæster med seks retter og seks vine.
- Jeg slutter aftenen i det centrale Beaune, hvor der er fyldt med mennesker. Det er dagen inden Hospice de Beaune auktionen - hvor jeg også skal deltage og købe et fad med hjem til Irma.
- På gaden bliver jeg lykønsket med min nye status af masser af folk, jeg ikke kender, men som kan se den sølvglinsende smagekop, der hænger som en medalje om min hals. Et bevis for, at jeg nu er Chevalier du Tastevin.
Man kan læse mere om Jasper Mohr Holm i denne uges Blå Bog længere nede på siden.
Georgisk vin på fremmarch i Kina
Det går rigtig godt for eksporten af Georgisk vin. Ifølge de nyeste tal fra det georgiske landbrugsministerium er den samlede eksport fra januar til og med november i år løbet op i 45,6 millioner flasker vin til en værdi af 732 mio. kr.
Det er en stigning i mængde på 40% og i værdi på 17% i forhold til samme periode sidste år.
Ikke mindst Kina er blevet det helt store marked for georgisk vin. Hele 4,9 mio. flasker importerede kineserne fra Georgien i de første elleve måneder af i år - en stigning på gigantiske 128%. Det gør det østeuropæiske land til det land i verden, der i 2016 har haft den største vækst i eksporten af vin til kineserne.
Det er frem for alt rødvin - men også billig boblevin - som georgierne sender af sted til Kina.
Glæder sig til frihandelsaftale
De georgiske myndigheder har da også brugt en større pose penge i de senere år til markedsføring af landets vine på kinesisk jord. Og i 2015 slog et center for georgisk vin og kultur dørene op i Beijing. Det er uden tvivl disse initiativer samt en generelt stigende interesse for østeuropæiske vine blandt kineserne, der nu har givet pote.
Og i Georgien glæder man sig allerede til endnu mere fremgang i eksporten, når man om føje tid indgår en frihandelsaftale med Kina. Den vil nemlig betyde, at importafgifterne på vin, der ligger på 48,5%, vil blive ophævet. Aftalen forventes at træde i kraft fra og med anden halvdel af 2017.
Nogle af de tomme vinkasser på auktionen, som blev afholdt af Daniel Clar Auctioneers.
Auktion over tomme flasker og kasser
Tidligere i år gik det californiske vinfirma Premier Cru konkurs, og dets ejer, John Fox, blev anholdt og anklaget for omfattende vinsvindel.
Fox, hvis store vinforretning lå i byen Berkeley, drev sideløbende en onlinehandel med vin, hvor han modtog penge på forhånd fra kunderne for fornemme Bordeaux- og Bourgogne-vine - vine som kunderne dog aldrig modtog. Fox har kendt sig skyldig og afventer nu sin dom i fængslet.
Gælden fra det konkursramte firma er på hele 70 millioner dollars (cirka 493 mio. kr.), og myndighederne solgte i september i år 65.000 flasker vin fra Premier Crus lager for at rejse blot nogle af pengene til kreditorerne.
For nylig gjaldt det så en auktion over resten af forretningens inventar - proptrækkere, vinkølere og vinglas - og ikke mindst 221 tomme vinflasker og 2500 ligeledes tomme trækasser.
Guf for vinsvindlerne
Såvel flaskerne som kasserne havde indeholdt kultvine - blandt andet Château Latour 1865 og Château Lafite 1872. Og begge dele var blevet udstillet i Premier Crus forretning.
Ligesom flaskerne havde deres fornemme etiketter, var slottenes og vinhusenes navne også angivet uden på kasserne.
Da auktionen blev offentliggjort, rejste der sig ifølge Daily California en massiv modstand blandt lokale vinhandlere og andre vinbranchefolk, som mente, at såvel flaskerne som kasserne ville være guf for vinsvindlere.
Ingen bud online
Især vinflaskerne mente man, at det ville være risikabelt at sælge på auktionen. De ville jo være lige til at fylde med billig vin, forsegle og videresælge som den ægte vare. Det er jo netop den måde en stor del af svindelen med vin foregår på. Man forsøgte at få myndighederne til at stoppe salget, men forgæves.
Heldigvis er det stort set kun i de lokale medier, der har været skrevet om auktionen, før den blev afholdt. Det var heller ikke muligt at byde online - man skulle være til stede i auktionssalen.
Dog er der nok ingen tvivl om, at en del af de tomme flasker og kasser med tiden vil blive videresolgt på diverse onlineauktioner. Og så vil nogle af svindlerne uden tvivl stå på spring…
Prosecco pomade
Verden elsker den let mousserende prosecco, og i Storbritannien er man gået helt prosecco-amok. Her er der fremstillet alt muligt, som benytter sig af det trendy navn prosecco uden overhovedet at have noget med den italienske vin at gøre.
Det gælder blandt andet læbepomaden på billedet, der appellerer til især unge prosecco-glade kvinder.
Pomaden skulle efter sigende dufte af boblevinen uden at indeholde en eneste dråbe af den.
Den ville ikke gå med champagne
Nyskabelsen er udviklet af et hold duftspecialister tilknyttet supermarkedskæden Waitrose. Og de har haft et hyggeligt forarbejde, idet de har afholdt prosecco-smagninger for helt nøjagtigt at kunne ramme vinens aroma i læbepomaden.
Pomaden er i øvrigt blevet revet væk fra Waitroses hylder, og man er i gang med produktionen af et nyt parti. Der er i øvrigt også kommet en prosecco-sæbe på hylderne i Storbritannien.
Det skulle lige have været navnet champagne, man havde misbrugt på den måde - så var Champagnes producentforening, CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), med garanti kommet på barrikaderne ....
Kinesisk firma kaster bolden op
Kinesiske rigmænd og investeringsfirmaer opkøber løbende vinslotte i Bordeaux. Senest - som vi nævnte
i uge 45 - har det kinesiske selskab Daohe købt Domaine de Courteillac i Entre-Deux-Mers.
Og nu har en af Kinas største online vinhandlere, Jiuxian.com, meldt sig på banen som køber af et slot.
Som firmaet har meddelt, vil det sammen med en række andre investorer bruge op til 10 millioner euro (cirka 74 mio. kr.) på vinslottet. Der forlyder ikke noget om, hvor stort slottet skal være eller dets nærmere beliggenhed i Bordeaux. Dog oplyser firmaet, at det har planer om at importere det pågældende slots vine til Kina.
Bolden er kastet op, og så er det op til interesserede slotsejere at gribe den.
The Destillery får til huse i en ejendom fra 1800-tallet.
London får et gin-hotel
Hvis man er glad for gin, får man fra og med d. 16. december mulighed for at overnatte i et vaskeægte gin-hotel.
Hotellets navn er The Destillery, og det ligger i Londons travle markedsgade, Portobello Road.
Man skal dog nok være tidligt ude med at booke - hotellet har nemlig kun tre værelser til priser fra 125 pund (cirka 1106 kr.).
Både udvendig og indvendig er hotellet dekoreret med inspiration fra ginnens verden.
Ud over de tre værelser er der en restaurant, GinTonica, og en bar, hvor fadmodnet gin og andre spiritusser tappes direkte fra fade ophængt over baren. Bygningen er også rammen om Portobello Road Gin, der fremstiller sine egne gin-typer. Og så er der ”Ginstitute”, hvor der undervises i gin-historie og afholdes gin-smagninger, ligesom man kan få hjælp til at kreere sin helt egen gin-cocktail.
The Monarch of the Glen af Edwin Landseer.
Et ganske særligt maleri
I 1851 malede den britiske kunstner Edwin Landseer ”The Monarch of the Glen” (dalens monark), der viser en stolt kronhjort i vildnisset.
Maleriet blev hurtigt populært og anses i dag for et nationalt klenodie. Og det er gengivet på alt fra T-shirts til kalendere, kagedåser og kaffekrus.
Til daglig hænger ”The Monarch of the Glen” på National Galleries of Scotland, og folk fra hele verden valfarter hvert år til museet for at se det berømte maleri. Sådan har det været i de sidste sytten år - hvorfor museets ledelse garanteret er blevet forfærdede over nyheden om, at ejeren ville sælge maleriet.
Forskellige ejere
Det er det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer maleriet, og som har langtidsudlånt det til museet. Og nu har firmaet så tænkt sig at sælge det på auktion hos Christie’s, der har vurderet det til 8 millioner pund (cirka 71 mio. kr.).
Og hvordan er det så endt hos Diageo? Jo, i 1916 købte Thomas Dewar, der fremstillede whiskymærket Dewar’s, maleriet, og brugte motivet i sin markedsføring af mærket.
I 1997 købte Diageo Dewar’s - og dermed også maleriet. Siden da har Diageo solgt Dewar’s til Barcardi - dog omfattede handelen ikke ”The Monarch of the Glen”.
Salget sat på stand by
Diageos beslutning om at ville sælge maleriet vakte vrede og forargelse langt ud over museets mure. Tanken om, at det ikoniske maleri måske ville ende i et andet land, faldt mange briter og skotter for brystet.
De mange protester har nu fået Diageo til at tilbyde National Galleries of Scotland at købe maleriet for ”kun” 4 mio. pund (cirka 36 mio. kr.) - altså halvdelen af vurderingssummen.
Museet har fået fire måneder til at rejse pengene og er nu i fuld gang med at undersøge mulighederne. Hvis ikke det lykkes inden deadline, bliver den stolte kronhjort sat til salg.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.
Jasper Mohr Holm.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Jasper Mohr Holm (f.1974) er varechef for vin og spiritus hos supermarkedskæden Irma. At det skulle blive til et arbejdsliv med vin lå ikke umiddelbart i kortene. Men under studierne i statskundskab på Aarhus Universitet blev interessen for vin for alvor vakt, blandt andet gennem en læsegruppe, der gik meget op i vin og gastronomi – næsten mere end i studierne – samt flere job i restaurationsbranchen ved siden af studiet. Det blev i den periode også til flere rejser til Bourgogne, der stadig ligger Jasper Mohr Holms hjerte nær.
Vinen trak mere end en stilling som fuldmægtig, og i 2004 blev han ansat hos Philipson Wine, hvor han forblev frem til 2010 – kun afbrudt af en kort pause i 2006, hvor specialet i statskundskab blev skrevet færdig.
Jasper Mohr Holm nåede rundt i næsten alle afdelinger af vinfirmaet. Han startede i erhvervssalg, kom senere til indkøbsafdelingen og endte i marketingafdelingen med ansvar for blandt andet email-markedsføring og den løbende pressekontakt. Herudover varetog han i perioder den interne vinuddannelse af personalet og gennemgik ligeledes Vinakademiets sommelieruddannelse.
I 2010 startede der et nyt spændende kapitel i hans færd på vinens vej, da han tiltrådte som E-handelschef hos Østjysk Vinforsyning og siden blev marketingchef.
I 2015 blev Jasper Mohr Holm så headhuntet til sin nuværende stilling som chef for vin og spiritus hos Irma-kæden.
Hans hovedopgave i Irma er yderligere at forbedre kvaliteten af vinene blandt andet ved at tiltrække leverandører, hvis vine normalt ville befinde sig i specialhandelen.
Et andet fokusområde er videreuddannelsen af Irmas knap 30 sommelierer, og her gik Jasper Mohr Holm selv forrest ved at tage eksamen i WSET3 i foråret 2016.
Derudover har han ansvaret for vin-delen på irma.dk og coop.dk/mad.
I november 2016 gik turen igen til Bourgogne - denne gang for at blive inaugureret som Chevalier du Tastevin, og hermed er den vinøse ring, som startede i det franske distrikt, foreløbig sluttet.
Ved siden af jobbet som varechef for vin og spiritus har Jasper Mohr Holm siden 2015 også fungeret som varechef for friskvarer (kød, mejeri, ost mv.) i Irma.
Med alle de arbejdsopgaver kan det være småt med tiden til hustruen Iben og børnene Julie på 13 år og Jacob på 10 år.
Adresse: Irma, Roskildevej 65, tlf.: 43 86 38 67, mobil: 51 59 38 67, e-mail:
jasper.mohr.holm@irma.dk,
www.irma.dk.
405
Der handles vin i landsbyen Goritzy i nærheden af Vologda i Rusland (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine og en flaske gløgg. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen