Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2017

Krig om boblevinDel på Facebook

Méthode ancestrale (den fædrende metode) er en metode til fremstilling af mousserende vin. Den går længere tilbage i tiden end champagnemetoden og adskiller sig også fra denne på nogle væsentlige punkter.

Der tilsættes ikke gær, og hvor champagne såkaldt andengærer på flaske, gæres vinen ved méthode ancestrale kun en enkelt gang. Dog afbrydes gæringen undervejs og genstartes, når vinen er tappet på flasker. Der anvendes heller ikke dosage (tilsætning af sød vin) eller foretages degorgering (fjernelse af bundfaldet) som ved champagnemetoden - hvorfor vinen ofter er lidt uklar.
Méthode ancestrale anvendes i de franske appellationer Limoux, Caillac, Clairette de Die og Bugey. Nu er de to sidstnævnte appellationer ifølge Wine-Searcher røget i totterne på hinanden.

Er gået stille med dørene


De fire appellationer fremstiller alle en hvidvins-udgave af den boblende vin på méthode ancestrale. Den eneste appellation, der må lave en rosé-udgave, er Bugey. Sådan har det i hvert fald været hidtil, men nu har den franske appellationsmyndighed, INAO, godkendt, at også Clairette de Die fremover må fremstille en méthode ancestrale rosé.
Det er en årelang proces at få en sådan godkendelse. Og vinproducenterne i Clairette de Die har gået stille med dørene, for det var først i 2015, at det gik op for deres kolleger i Bugey, at de havde indsendt en ansøgning til INAO.

Skår i sammenholdet


Siden da har der været krig på kniven. Ifølge Bugeys vinproducentforening, Syndicat des Vins du Bugey, så har de fire appellationer altid holdt sammen og kæmpet for at beskytte betegnelsen méthode ancestrale fra at bliver misbrugt af producenter uden for appellationerne. Dette sammenhold har nu fået nogle gevaldige skår.
De første udgaver af Clairette de Die rosé méthode ancestrale forventes frigivet til salg i juni i år.
I et sidste desperat forsøg på at stoppe projektet har Syndicat des Vins du Bugey indgivet en klage til såvel vinrådet i Clairette de Die som til den højeste franske retsinstans, Conseil d’Etat.
Bugey fremstiller kun omkring 2 millioner flasker méthode ancestrale om året, mens Clairette de Die sender hele 12 mio. flasker på markedet af deres hvide udgave af boblevinen. Så i Bugey føler man, at det er en David mod Goliat kamp, man er i gang med.


En klase Shiraz-druer. Foto: Wikipedia/Verita.

Millionprojekt skal hjælpe Shiraz-vineDel på Facebook

Shiraz er den mest plantede drue i Australien, og den forvandles hvert år til masser af rigtig god vin.
Hos vinproducentforeningen Wine Australia mener man dog, at efterspørgslen fra omverdenen på Shiraz-vinene godt kunne være større - og hvis den blev det, ville man også kunne forlange en højere pris for vinene.
Ønsket er derfor at skrue endnu mere op for Shiraz-vinenes kvalitet, og Wine Australia har i den forbindelse søsat et storstilet forskningsprojekt, der koster 5,3 millioner AUD (cirka 28 mio. kr.) og vil strække sig over de næste seks år.

Terroirernes betydning


Projektet vil blive landsdækkende og involvere en række forskningsinstitutioner - heriblandt University of Adelaide. Målet er at undersøge, hvilken betydning de forskelligartede terroirer, hvor der dyrkes Shiraz, har for vinenes kvalitet og smag. Det kræver blandt andet analyser af jordbundsforhold, kemiske undersøgelser af vinene og stribevis af smagninger udført af garvede sommelierer.
Ud fra resultaterne regner man så med at blive i stand til at vejlede vinproducenterne om, hvordan de kan få det optimale ud af deres særlige terroir.

Bourgogne-producent satser på JapanDel på Facebook

Pinot Noir er Bourgognes store rødvinsdrue. Også på New Zealand og i Chile fremstilles der Pinot Noir-vine af høj kvalitet. Og så er der Japan, hvor stadig flere vinproducenter på Hokkaido, landets nordligst beliggende ø, har succes med druen. De første vinmarker på Hokkaido blev plantet tilbage i 1960’erne.
Bourgogne-producenten Étienne de Montille, der ejer Domaine de Montille i Volnay, er blevet så begejstret for Hokkaido, at han nu vil opføre et vinhus på øen med det mål at fremstille koldklima rødvine på Pinot Noir.

Perfekt til europæiske druer


Étienne de Montille har ifølge The Drinks Business i nogen tid været på jagt efter vinmarker uden for Bourgogne og har netop undersøgt egnede områder i Chile og på New Zealand, men valget er altså faldet på Hokkaido. Ud over at være velegnet til fremstilling af top-rødvine på Pinot Noir har Japan nemlig også et stort hjemmemarked for disse vine.
I øjeblikket er den franske vinproducent i færd med at opkøbe i alt 15 hektar vinmarker på den sydlige del af Hokkaido, og i 2018 forventer han så at åbne sit vinhus på øen.
Ud over Pinot Noir vil han også plante Chardonnay til en mindre hvidvins-produktion. I det hele taget mener Étienne de Montille, at Hokkaido er perfekt til dyrkning af flere forskellige kendte internationale druer. Årsagen er de tørre og kølige somre og de store forskelle mellem dag- og nattemperaturer.

Syv bud på en vinøs sommerferieDel på Facebook

Der er intet så dejligt som en kold vinterdag at planlægge, hvor sommerferien skal gå hen. De fleste vinglade danskere har været i Toscana, Bordeaux, Bourgogne, Rioja og alle de andre berømte og kendte vinlande og -distrikter.
Neden for kommer lidt inspiration til syv europæiske vin-destinationer, der nok for de fleste er lidt mindre oplagte. VinAvisen har besøgt disse lande og distrikter, og vi har derfor linket til de serier af postkort, vi gennem årene har bragt herfra.

Cypern


På denne solrige Middelhavsø har man dyrket vin i cirka 4000 år, fortrinsvis på sydskråningerne af Troodos-bjergkæden, der når op i en højde af 1951 m. Cypern er et af de få steder, hvor vinlusen Phylloxera aldrig har angrebet, så vinstokkene er ikke podet på amerikanske rødder. Man kan derfor flere steder opleve disse gamle krogede vinstokke, der kun giver et ringe udbytte men meget koncentrerede vine. Læs mere ved at klikke her.

Galicien


Spaniens grønne hjørne kalder man Galicien. Her er vejret mildt og fugtigt, naturen frodig, og hvidvinene liflige og sprøde. Et besøg i distriktet Rías Baixas er et ”must”. Her hersker den grønne Albariño-drue, som forvandles til hvidvine - vine der er perfekte til det væld af fisk og skaldyr, som kan nydes langs kysten.
Længere inde i Galicien ligger Valdeorras, ”gulddalen” på galicisk. Her mødes man af et dramatisk landskab, hvor vinstokkene dyrkes på stejle terrasser. Læs mere ved at klikke her.

Georgien


I Georgien var det - ligesom andre steder i Europa - klostrene, der fik stor betydning for vindyrkningen. Man kan besøge flere af disse gamle klostre, hvor munkene den dag i dag med glæde sælger deres vin til turisterne.
Hos de lokale vinbønder kan man også opleve den gamle vinfremstillingsmetode, hvor vinen gærer og modnes i kæmpestore lerkrukker, såkaldte kvevri. Eller man kan sætte tænderne i georgisk vingummi, lavet af inddampet vinmost. Læs mere ved at klikke her. (Fortsættes nedenfor ...)

Makedonien

I det lille Balkanland fremstilles der glimrende rød- og hvidvine. Landet har kun 2 millioner indbyggere, så der er store ubeboede arealer, der byder på helt fantastiske naturoplevelser. Man bør også besøge hovedstaden Skopje, der er en kulturel smeltedigel med et hav af små, rigtig gode og billige restauranter. I byen finder man også Balkanlandenes største basar, og oven over det hele knejser den imponerende borg Kale. Læs mere ved at klikke her.

Sherry


I distriktets hovedby Jerez-de-la-Frontera kan man besøge gamle familieejede bodegaer og opleve, hvordan hedvinen fremstilles efter solerametoden. Man kan også spise tapas med sherry til, se hesteshow eller slentre i de krogede gader mellem de hvidkalkede huse. Det er en charmerende og smuk by - og et godt udgangspunkt for de vinøse oplevelser i resten af distriktet. Læs mere ved at klikke her.

Somontano


Somontano er et af Spaniens rigtig gode vindistrikter, men det er gemt godt af vejen. Det ligger i regionen Aragonien cirka 250 km vest for Barcelona på de lave bakker og i de brede dale op imod Pyrenæerne og ganske tæt på grænsen til Frankrig. Der er omkring 35 vinhuse i distriktet, og rigtig mange af dem byder med glæde vinturisterne velkommen og har guideture med efterfølgende smagninger.
Ud over glimrende vine kan man også opleve nogle arkitektonisk meget flotte vinhuse i Somontano. Læs mere ved at klikke her.

Østrig


I Østrig kan man for alvor opleve, hvor mange forskelligartede hvidvine, Østrigs store drue, Grüner Veltliner, lægger most til. Nogle af de bedste vine finder man i distrikterne Kremstal og Kamptal samt i Wachau, der med sine stejle terrasser strækker sig vestpå langs Donau-flodens bredder. Det er også her, man finder et af Østrigs mest romantiske turistområder. Tag en sejltur på floden, og nyd synet af de mange små idylliske vinbyer langs bredden. Går turen til Wien, bør man besøge "Zum Schwarzen Kameel" - et samlingssted for mad- og vinentusiaster siden 1618. Læs mere ved at klikke her.


Tvillingerne David og Frederick Barclay er i dag 82 år gamle.

Tvillinger lukker vinhusDel på Facebook

Ud over Jersey er der nok ikke ret mange, der vil nikke genkendende til navnene på Kanaløerne - den ø-gruppe, der ligger i den Engelske Kanal ud for Normandiets kyst, men tilhører den engelske krone.
En af øerne hedder Sark, og den er kun cirka 5 kilometer lang og 2,4 km bred og har 600 indbyggere.
Der er ingen biler, men en hel del turister, der kommer for at nyde den smukke natur. Og så er der vinmarker, som ejes af de enæggede tvillinger David og Frederick Barclay.
I 2010 købte de en fjerdedel af øens areal, grundlagde vinhuset Sark Estate og anlagde en vinmark med fremstilling af hvidvin og mousserende vin for øje. Nu har brødrene meddelt, at de vil lukke og slukke for deres vinhus.

Ikke rentabelt


Årsagen til brødrene Barclays beslutning er ifølge The Drinks Business utilfredshed med de høje afgifter, som myndighederne på Sark lægger på produktionen af alkohol. Sark regnes for Europas sidste feudalstat, og øen har egen regering og egne love og kan derfor selv bestemme, hvor høje afgifterne skal være.
Afgifterne gør, at det ikke er rentabelt i det lange løb at drive et vinhus på øen, mener tvillingerne, der i Storbritannien er velkendte ansigter. De ejer blandt andet avisen Daily Telegraph og det berømte Hotel Ritz i London og er tilsammen gode for 1,8 milliarder pund (cirka 15,2 mia. kr.).
Når de lukker deres vingård på Sark, betyder det også farvel til 25 fuldtids- og deltidsstillinger.


Foto: Wikipedia/Agnes27.

Champagnesalget dykkerDel på Facebook

De nyeste tal fra champagnes producentforening, Comité Champagne, viser en nedgang i salget af de ædle bobler i 2016. I alt blev der solgt 306,6 millioner flasker mod 312,5 mio. i 2015.
Årsagen er ifølge The Drinks Business et svigtende salg i såvel Storbritannien som på det franske hjemmemarked. Franskmændene har således købt hele 4 mio. færre flasker champagne sidste år end året før.
EU aftog 77,5 mio. flasker i 2016 - i 2015 lød tallet på 80,2 mio. Til gengæld var der en lille stigning i eksporten til landene uden for EU på 600.000 flasker.
Alt i alt blev der sidste år solgt champagne for 4,7 milliarder euro (cirka 35 mia. kr.).
Rekorden inden for de sidste ti års champagnesalg blev sat i 2007, hvor der blev solgt 338,8 mio. flasker på verdensplan.

Rynkecreme på icewine-druerDel på Facebook

Man forventer ikke ligefrem at se et ”icewine” på en dunte med ansigtscreme. Men det er, hvad der står uden på en ny antirynkecreme, Optimum PhytoFreeze, fra det britiske firma Superdrug.

En vigtig ingrediens i cremen er nemlig lavet på de samme frosne druer, som schweiziske vinproducenter bruger til deres icewine.
Hos Superdrug hævder man, at cremen, der koster 15 pund (cirka 130 kr.), har en lige så god effekt som Botox - der jo om noget har ry for at glatte enhver lille rynke ud.



Hjerteformet karaffelDel på Facebook

Det er efterhånden en kendt sag, at resveratrol - det stof, der findes i rødvin - har en god effekt på hjertekarsygdomme. I nogle amerikanske hospitaler giver man ligefrem patienterne et par glas rødvin dagligt på hjerteafdelingerne.
Måske er det denne viden, der har inspireret den italienske designer Liviana Osti til karaflen ”Cuore” (hjerte på italiensk).
Faktisk er der tale om to karafler - en til vin og en til vand - der, når man sætter dem sammen på bordet, danner et menneskehjerte.
Glaskaraflerne er mundblæste og kan hver rumme halvanden liter væske. Cuore kan kun bestilles direkte hos designeren, hvis hjemmeside kan ses ved at klikke her.

Optur for FrescobaldiDel på Facebook

I 700 år har Marchesi De' Frescobaldi, der ejer flere vingårde i Toscana, fremstillet vin. Og det går ifølge vinfirmaets præsident, Leonardo de' Frescobaldi, forrygende med salget. Til The Drinks Business har han fortalt, at det globale salg af firmaets vine er steget med omkring 6% i værdi i 2016 i forhold til året før.

De gode salgstal skyldes ikke mindst, at USA og Canada har aftaget stadig mere vin i de senere år. I dag tegner de to lande sig således for 30% af Frescobaldis totale salg i værdi.
Selv om der generelt har været en stigende glæde for toskanske vine i de asiatiske lande, aftager Japan, Hong Kong, Thailand og Singapore til sammen kun 4% i værdi af vinfirmaets samlede vinsalg.



Retten til "Ben Fu"Del på Facebook

Det berømte australske vinhus Penfolds har solgt sine vine på kinesisk jord i de sidste 25 år.
Den kinesiske oversættelse af Penfolds er Ben Fu - hvilket igen betyder ”på vej mod rigdom”. Sådan er det med kinesisk, hvor ord ofte har en betydning ud over den almindelige oversættelse.
Penfolds's vine sælges på det kinesiske marked under navnet Ben Fu - hvilket har haft væsentlig betydning for salget, da en stor del af den kinesiske befolkning ikke forstår det romerske alfabet.
Men i 2009 meddelte en Li Chen, der ejer et kinesisk vindistributionsfirma, at han havde varemærkeregistreret Ben Fu. Penfolds ejer, det store australske firma Treasury Wine Estates (TWE), registrerede oprindelig kun navnet Penfolds i Kina. Men hos TWE mente man, at registreringen også automatisk måtte gælde for den kinesiske oversættelse.

En dom til TWE's fordel


Lige siden da har der verseret en retssag, som nu er endt med, at TWE har fået medhold. Li Chen kunne ikke bevise, at han havde brugt navnet Ben Fu kommercielt, siden han varemærkeregistrerede det. Og det fik åbenbart retten i Beijing til at slette registreringen og forbyde Li Chen at bruge navnet.
Nu gælder det så bare for TWE at skynde sig at varemærkeregistrere Ben Fu, så historien ikke gentager sig.


Vand fra uhyrets søDel på Facebook

En ny gin-producent, House of Elrick, har set dagens lys. Der er tale om en lille håndværksproducent, der har til huse i en smuk gammel ejendom fra 1720 i Aberdeenshire i Skotland.
Samtlige ingredienser til ginnen - enebær, korianderfrø, lyng osv. - er håndplukkede, og der produceres kun 600 flasker ad gangen.
Der findes selvfølgelig masser af den slags små gin-producenter, og når vi overhovedet nævner House of Elrick, er det fordi, det vand, der bruges til destilleringen, stammer fra selveste Loch Ness søen.
Destilleriet er således det første og eneste af sin art, der anvender vand fra den legendariske sø, hvor der efter sigende skulle leve et - efterhånden meget gammelt - uhyre.
Foto: Wikipedia/Archaeodontosaurus.

Gyldne tal for en gylden spiritusDel på Facebook

Der var en periode på flere år, hvor verdens forbrugere svigtede cognac, men i de sidste par år er det igen gået fremad med eksporten. I 2015 gik det rigtig godt, og sidste år nåede eksporten en hidtidig rekord på 179 millioner flasker til en værdi af 2,8 milliarder euro (cirka 21 mia. kr.). Det var en vækst på 6% i mængde og 6,8% i værdi.
Det største marked for cognac er USA, og sådan har det været i de sidste 25 år. Alene i 2016 blev der eksporteret 74 mio. flasker af den gyldne franske spiritus til amerikanerne.
Sidste års eksport til det asiatiske marked lå stabilt på 51 mio. flasker, men med en stigning i værdi på 3%.
Når det gælder eksporten til de øvrige europæiske lande, har der været en lille nedgang på 1,2% til 39 mio. flasker. Men resten af de mange markeder for cognac har aftaget en større mængde til en større værdi end i 2015.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.


Hvad er véraison?Del på Facebook

Thomas Nielsen er indimellem stødt på det franske udtryk véraison. – Hvad betyder det? spørger han.
Véraison er det punkt i druernes udvikling, hvor de skifter farve og begynder at modnes.
I begyndelsen af denne fase er de grønne og hårde og kun halvt så store, som de efterhånden vil blive. Men ved overgangen bliver de blødere, mens indholdet af sukker stiger, og indholdet af syre falder.
Som det ses på billedet, opnår ikke alle druerne véraison på samme tid. De druer, der får mest skygge, vil være lidt bagefter.
Jo varmere vejr, jo mere sol og jo mindre regn, desto tidligere indtræffer véraison’en.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Jess Thorsen har taget dette billede, da han var på det, han kalder en "Sideways-tur" igennem Bourgogne.
På turen besøgte han og hans rejsefæller Domaine Francois Gaunoux i Meursault og fik her lov til at se familiens kælder, som delvis stammer fra år 1100. Her i kælderens dyb lå så disse gamle flasker fra 1919, som så så pæne ud.
Jess Thorsen smagte en Pommard fra 1974, som stadig var frugtagtig og dejlig rund. Sådan en god, mørk kælder med stabil temperatur gør underværker.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


412 Tre danskere på vintur nyder et glas ved det lille hus på marken Chambertin-Clos de Bèze (foto © Carsten Søderstrøm).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerneØ

Llopart, Pere Llopart, Cava, Brut, Spanien, 2014, lav alkohol (11,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En udmærket, omend måske lidt enkel boblevin. Til gengæld også til en ret lav pris (ved 6 flasker). Der er fine, stadige bobler og i smagen noter af grape.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's Red Barrique, Skærsøgaard Vin, Leon Millot, Danmark, 2014, lav alkohol (12,5%)

En raffineret, mousserende vin med en flot, dybrød farve og en fyldig, skummende og blød mousse. Det er en vin med rødvinskarakter, lavet på rødvinsdruen Leon Millot. Vinen dufter også lidt à la Pinot Noir og har liflig halvtør smag med både frisk frugt, god fylde og en lang eftersmag med masser af facetter. 400 kr. er helt ok for denne vin, der er fadmodnet og fremstillet på samme måde som en champagne - med andengæring på flaske.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Feudo Disisa, Grillo, Sicilien, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvidvin har en meget aromatisk duft og frisk, let fed druesmag med blomsteragtige noter. En meget anvendelig vin - apéritif, terrassevin og til mad.

stjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

89,75 kr., på tilbud indtil 5. februar: 69,75 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin på druerne Viura (60%), Verdejo (20) og Sauvignon Blanc (20%) er tør, let og med et ret smalt smagsbillede. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter Yealands, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zeland, 2016, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 75 kr. ved 2 flasker, Kvickly

Denne hvidvin præsenterer et godt billede af druen Sauvignon Blanc med dens fine krydring og friske syre. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saronsberg, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Frankrig og New Zealand er ikke alene om at lave god hvidvin på druen Sauvignon Blanc. Sydafrika kan også - som denne flaske illustrerer. Vinen har en god duft og en frisk druesmag med fin krydring og lang eftersmag. En vin til mange formål.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Cirque, Les Vignerons de Tautavel, Côtes Catalanes IGT, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Vellavet rødvin på druerne Grenache Noir, Carignan og Syrah. Den har en dejlig, bred og harmonisk frugtsmag, der følger med igennem og ud i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Condado de Oriza, Pagos del Rey, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

69,5 kr., Irma

De 69,50 kr. for denne rødvin er vel anbragt. Det er en rigtig god madvin med en vis tørhed, bløde tanniner, bred frugt og noter af mørke bær, blommer og måske chokolade ....

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Collegione, Villa Harmonia, Rosso Italia, Italien, lav alkohol (12%)

69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En enkel og venlig hverdags-rødvin til en yderst overkommelig tilbudspris. Der er blød frugt og indtagende sødme - og det er så det. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Den femte stjerne får den for tilbudspirsen (og kun for den).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mammouth, Mare Magnum, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Vellavet og kraftig rødvin med en meget frugtagtig smag med noter af brobær og hindbær samt vanille fra fadlagringen. 15% alkohol, men uden spritkant.

stjernestjernestjerne

Les Grains Noir, Domaine les Yeuses, Merlot, Pays d'Oc, IGT, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En enkel og venlig rødvin uden noget større smagsbillede. Udpræget til mad.

stjernestjernestjerne

Domaine du Pressoir à Dames, Chiroubles, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

99 kr., A Vinstouw

En rødvin med en udmærket let parfumeret bærduft - men desværre med en meget tynd smag, der kun efterlader lidt syre i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baby Doll, Yealands Estate, Pinot Noir, Malborough, New Zealand, 2014, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Lækker Pinot-rødvin med et klart og karakteristisk billede af den gode drue. Der er god frugt og fin krydring. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Cascina d'Or, Icardi, Monferrato, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

139 kr., på tilbud i februar: 99 kr., Cappa Vin

Denne rødvin begynder med frugt og sødme, men meget hurtigt går smagen over til noget tørt og ikke helt så rart. Udpræget en madvin. Lidt en skuffelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Orca, Marrenon, Grenache, Ventoux, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

Flot rødvin i fin balance og med et bredt smagsbillede. En lækker vin. 15 procent, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

100 %, Nicolas Vellas, Syrah, Vin de France, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Bare en "bordvin", men en vellavet rødvin med bred frugt, dog ikke med oplevelser nok til 129 kr. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Hardy's VR, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia, Australien, 2015, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris for 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 5): 119 kr., Kvickly

Denne rødvin i boks er en venlig, lille vin uden større pretentioner. Der er læskende frugt i glasset, noter af hindbær og en sødme, som mange vil være glade for. Til en normal flaskepris på 29,75 kr. (i denne uge) er den en udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles & Charles, Zinfandel, Californien, Californien, 2014, høj alkohol (14,5%)

163 kr., Premier Cru

Flot rødvin - lige til en god bøf. Den har en vis tørhed, men også en lille sødme og dertil god frugt - kirsebær, svesker - og bløde tanniner. Flasken har skruelåg

stjernestjernestjerneØ

Le Cros, Les Aphilanthes, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

En kraftig vin på økologisk dyrkede druer. Den er fem år gammel og har nok kendt bedre dage. Der er fyldig frugt, der ikke på nogen måde folder sig ud men tværtimod munder ud i noget kemisk. 15 procent og med en mærkbar spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pulenta, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 3 flasker: 179 kr., Propperiet

En flot rødvin med god, fyldig frugt, bløde tanniner, en lille sødme og fin krydring. Dertil fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo, Vintage Portvin, Portugal, 2013, høj alkohol (20%)

279,95 kr., Amka

Denne portvin skal nok blive god - om syv-otte år. At drikke den nu er barnemord. Den har en smag, der lover både elegance og kompleksitet. De fem stjerner er på forventet efterbevilling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

40 Años, Vasques de Carvalho, 40 års Tawny Port, Portugal, 2015, høj alkohol (20%)

1395 kr., AC-Vine

Spændende, gammel portvin med en meget kompleks duft og en elegant smag, der begynder med sødme, men går over i en bred smagsbuket og en behagelig tørhed lidt i retning af en madeira. Den meget høje pris afspejler naturligvis sjældenhed og efterspørgsel.