Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2017



Michelle Geber.

En fantastisk historie

En dag i 1998 cyklede vinmanden John Geber en morgentur i det australske vindistrikt Barossa Valley. Og det var her, han for første gang så Château Tanunda - en imponerende stor bygning opført som et tysk slot med tårne og takkede gavle. Da Geber kom nærmere, opdagede han, at ruderne var knuste, og at det stort set kun var de ydre mure, der stod tilbage. Bygningen havde oprindelig været rammen om et gigantisk vinhus.

Det viste sig, at ruinen var til salg, og Geber, der drømte om et eget vinhus, tog en hurtig beslutning. Han kontaktede først to banker, der sagde nej, den tredje sagde ja, og dagen efter havde han købt Château Tanunda - hvilket han fortalte sin forundrede familie hjemme i Sydney.

Fra storhed til fald


Château Tanunda blev opført af tre forretningsfolk i 1890 og var i en periode det største vinhus på den sydlige halvkugle.
Vinhuset tjente godt på eksport af vin til det vin-hungrende Europa. På dette tidspunkt havde vinlusen, Phylloxera vastatrix, udslettet en stor del af Europas vinmarker - hvorfor man var nødt til at importere vin fra de oversøiske vinlande.
Men da de europæiske vinmarker igen var tilplantede og gav druer, begyndte det at gå ned ad bakke for Château Tanundas eksport. Siden da har vinhuset levet en omtumlet tilværelse, og i 1990’erne stoppede vinproduktionen, og tidens tand fik for alvor lov til at bide sig fast i de forladte bygninger.
Gennem de sidste mange år har John Geber restaureret bygningerne, har indrettet et stort vineri og har pustet nyt liv i vinproduktionen.

Topvine og grillvine


Da John Geber købte slottet, medfulgte der kun en enkelt lille vinmark med nogle gamle forsømte vinstokke. I dag er vinmarksarealet vokset til 300 hektar, og den årlige produktion af vin er på 1,8 millioner flasker.
Nu har han overladt roret til sin datter, Michelle, og i den forgangne uge var hun i Danmark, hvor hun sammen med vinhusets importør, Dansk Supermarked, præsenterede en stribe af Château Tanundas vine.
Smagningen viste, at vinhuset både kan levere skønne og uforpligtende rødvine til sommerens grillmad og vine, der giver smagsløgene store oplevelser.
Château Tanundas vine kan købes i Føtex, og priserne er yderst rimelige i forhold til kvaliteten. Med jævne mellemrum er flere af vinene endog på tilbud. De mange vine er anmeldt længere nede på siden.

Vine på meget gamle vinstokke


Til smagningen var der også tre topvine, som først kommer i handelen til efteråret i form af en gaveæske til omkring 2000 kr. Hold udkig efter denne æske - der er tale om tre helt fantastiske vine.
I 1840’erne begyndte europæiske immigranter at plante vinstokke i Barossa, og i dag ejer Château Tanunda nogle få af disse meget gamle vinmarker. Og de tre vine er fremstillet på de sparsomme druer, som vinstokkene giver.
Vi smagte således en elegant og fyldig hvidvin på Semillon, fremstillet på druer fra 150 år gamle vinstokke - hver vinstok giver kun druer til en enkelt flaske vin. Derudover var der to uforglemmelige rødvine - den ene på druer fra 100 år gamle Shiraz-vinstokke, den anden en Cabernet Sauvignon på druer fra 50 år gamle stokke.


Peter Jac Olsen på hårdt plukkearbejde i vinmarken.

Tag på vinmagerkursus i Sydafrika

Vinkonsulent Peter Jac Olsen er netop kommet hjem fra et to ugers særdeles aktivt ophold hos den sydafrikanske vingård Meerendal i Durbanville. Her har han deltaget i The South African Wine Academys vinuddannelse, noget han varmt kan anbefale alle, der går rundt med tanken om at lave vin i Danmark eller udlandet - eller bare vil have et grundigt indblik i hele processen fra drue til vin.
Peter Jac Olsen har sendt os en lille rapport fra opholdet, som han beskriver som både spændende og benhårdt.

Undervisning i sydafrikansk vin


- Vi startede ved 6-tiden med at plukke druer frem til kl. 10, hvor det blev for varmt for både os og druerne.
- Dernæst gik turen hjem i kælderen, hvor stilkene blev fjernet, og druerne fik en nænsom presning, inden "grøden" blev pumpet op i de åbne gæringskar.
- Og så gik det ellers løs med pump downs hver tredje time døgnet rundt i cirka seks dage for rødvinens vedkommende.
Derudover skulle der foretages laboratorieanalyser af sukker, temperatur, pH-værdi m.m. og justeres med gær inden den rigtige presning og pumpen op i de temperaturstyrede ståltanke.
- Ind i mellem var der så klassetimer i sydafrikansk vin og en enkelt time i internationale vine med tilhørende to eksamener.

Hvis man har flere kræfter ...


- Man bor godt på Meerendal og spiser også godt på vingårdens to restauranter. Og hvis man da ellers har kræfter tilbage, kan man leje mountainbikes på stedet og fløjte af sted op og ned i vinmarkerne - noget, der nærmest så ud til at være en af landets nationalsportsgrene.
- Hvis jeg ikke har skræmt dig væk - så tag et kig på Meerendals hjemmeside, slutter Peter Jac Olsen.
Det gjorde vi straks på VinAvisens redaktion, og vi kan se, at prisen for et kursus er 1450 euro (cirka 10.776 kr.), hvilket ud over selve kurset også inkluderer overnatning, samtlige måltider, udflugter m.m.
Består man kurset, får man hele to certifikater med hjem - et Cape Wine Academy Certificate og et Meerendal Wine Academy Certificate.
Meerendals vinmager, Liza Goodwin, har skervet en meget fin og lærerig håndbog i, hvordan man fremstiller vin på vingården. Den kan ses ved at klikke her.
I ugens Blå Bog længere nede på siden kan man læse mere om Peter Jac Olsen.


Vinglas af drueaffald

Skulle man være i tvivl, kan vi fortælle, at genstandene på billedet til venstre skal forestille Chardonnay-glas. Og selv om de kun har formen tilfælles med rigtige glas, har de faktisk en hel del med Chardonnay at gøre. Materialet, de er lavet af, består nemlig af 67% drueaffald fra Chardonnay-druer - de skind, kerner og stilke, der bliver til overs efter presningen af druerne.
Det er et hold arkitekter fra University of California, Berkeley, der har kreeret glassene via 3-D-print. Og de vil ifølge Inside Science aldrig komme til at indeholde vin.

Genbrug i byggeindustrien


Formålet med glassene er at vise, hvordan drueaffaldet kan genbruges til store blokke, der kan anvendes i byggeindustrien.
I stedet for at lave 3-D-printede blokke har arkitekterne så valgt at lede tankerne hen på genbrugsmaterialets oprindelse, nemlig vinens verden.
Hvert år bliver der hele 100.000 tons drueaffald tilovers fra vinindustrien i Californien - der jo tegner sig for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA. Så der kan blive til rigtig mange byggematerialer på den konto.
Arkitekt-teamet har på samme måde kreeret tekopper og kaffekopper af henholdsvis kasserede teblade og kaffegrums.


Se filmen ”Sour Grapes” i biografen

Vi har tidligere i VinAvisen nævnt Rudy Kurniawan, der nok må regnes for at være verdens største vinsvindler i de sidste hundrede år.
I 2012 blev han arresteret i sit hjem i Los Angeles, hvor man fandt en sand ”vin-fabrik”, falske etiketter med berømte vinnavne og et hav af tomme vinflasker. I øjeblikket afsoner han en dom på ti års fængsel.
Den britiske filmmand Jerry Rothwell har lavet en dokumentarfilm om storsvindleren - fra han som ung begynder at samle på vin til hans arrestation og endelige dom. Man kan se en trailer fra filmen ved at klikke her.
Filmen får nu biografpremiere i Danmark, hvor den kan ses d. 20. marts i Nordisk Film Palads og d. 25. marts i Nordisk Film Falkoner. Billetter kan bestilles ved at klikke her, hvor man også kan læse mere om filmen.

Flere oplysninger på etiketten

Det har ofte været diskuteret i EU-regi, om der skal være en mere omfattende ingrediensliste på medlemslandenes vinflasker. Som det er nu, er drikkevarer med mere end 1,2% alkohol undtaget fra EU's fødevareetiketregler - regler, der kræver, at man oplyser kalorieindhold, næringsværdi osv. Kun, hvis vinen indeholder en ingrediens - som fx sulfitter - der kan fremkalde allergi hos nogle få mennesker, skal det oplyses på etiketten.

Men om nogle år kan det meget vel være, at vi vil se en længere ingrediensliste på de europæiske vinetiketter.
I hvert fald har EU nu krævet, at vinindustrien i de respektive medlemslande kommer med et officielt bud på, hvilke yderligere ingredienser og værdier, der bør sættes på etiketterne. For der skal flere oplysninger til - det fremgår af en ny EU-rapport.

Oplysning om kalorierne


Bolden er nu blevet kastet videre til det europæiske vinorgan, Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), der så skal finde ud af, hvordan sagen skal gribes an.
Blandt vinproducenterne og vinhandlerne er der delte meninger. Nogle mener, det er oplagt at liste flere ingredienser på etiketterne til gavn for forbrugerne. Andre hælder til, at den slags informationer udelukkende bør findes som en online-service via et weblink på etiketten, mens andre igen finder det irrelevant med flere oplysninger.
Et af de emner, der har været mest oppe at vende, er, om vinens kalorieindhold skal fremgå af etiketterne.

VinAvisens rundspørge


I uge 11 2014 lavede vi en lille rundspørge blandt VinAvisens læsere om netop dette emne.
Det viste sig, at der var en lille overvægt på 2% blandt dem, der syntes, det var en god idé.
En af de læsere, der gerne så kalorieindholdet angivet på flasken, skrev følgende til os:
- Når man godt vil passe lidt på sin vægt, er det vigtigt at vide, nøjagtigt hvor mange kalorier der er i de forskellige fødevarer, så man ikke overskrider det samlede daglige kalorieforbrug. Da jeg godt kan lide et glas vin til maden, ville det bestemt være et gode, hvis jeg også her kendte kalorieindholdet.

Kom gerne med kommentarer


En anden læser var stik imod:
- Man ved jo godt, at der er kalorier i vin - ligesom i så meget andet. Men når livremmen strammer, skærer jeg gerne ned på fedt og sukker - og beholder vinen som det oplivende punkt på dagsordenen. Så jeg ville ikke kunne bruge oplysningen til noget som helst.
Hvis nogle læsere har yderligere kommentarer, hører vi gerne på mariette@vinavisen.dk.


Diagrammet viser, hvordan eksporten af østrigsk vin har taget himmelflugten - når det gælder værdien. Anderledes ser det ud med mængden af den eksporterede vin (de grønne søjler). Data fra Statistics Austria.

Østrigsk vineksport for 1 mia. kr.

Det går i den helt rigtige retning for eksporten af østrigsk vin. Sidste år slog den alle hidtidige rekorder ved at runde 148 millioner euro (cirka 1,1 milliard kr.).
Når det gælder mængden af den eksporterede vin, har der kun været en minimal stigning i forhold til 2015. Det skyldes dels, at høstårgangene siden 2011 har været relativt små - dels, at eksporten af flaskevine, og især de dyrere vine, er i vækst, mens importmarkederne aftager stadig mindre billig østrigsk bulkvin.
Udviklingen fremgår tydeligt af illustrationen til venstre, hvor den røde kurve viser eksporten i værdi, og de grønne søjler eksportmængden.

Østrigsk vin på danske borde


Danmark, Belgien, Holland, Tjekkiet, Finland, Polen og Irland er blandt de europæiske lande, hvis import af østrigsk vin er steget i værdi sidste år.
Men det er frem for alt markederne uden for EU, der er årsag til de gode tal - og ikke mindst USA, hvortil der har været en vækst i eksporten på 12% i 2016. Også eksporten til Norge, Hong Kong, Australien og Canada har haft et opsving i værdi.


Den nye korksmulder-prop "Origine" fra Diam.

Prop med planter og bivoks

Der er korkpropper - og så er der propper lavet af korksmulder, og her er det franske firma Diam Bouchage den førende producent.
Bindemidlet, der holder korksmulderet sammen i Diam-propperne, er en plasticpolymer, og de ganske små huller, der opstår mellem korkpartiklerne, fyldes ud med polyurethan lim - altså to forskellige kunststoffer.
Nu har firmaet for første gang lanceret en prop, hvor der udelukkende er brugt naturmaterialer som bindemiddel og fyldstof. Førstnævnte materiale er helt igennem plantebaseret, mens fyldstoffet består af bivoks.
Det er en stigende efterspørgsel fra denne verdens vinproducenter på den slags naturlige korksmulder-propper, der har fået Diam Bouchage til at lancere ”Origine”, som den nye prop hedder.

Stor begejstring for proppen


Før lanceringen af ”Origine” har Diam Bouchage vist proppen til et hav af vinproducenter i såvel hjemlandet Frankrig som i USA, og ifølge The Drinks Business er der blevet taget ovenud godt imod den naturlige prop.
I løbet af blot fjorten dage havde firmaet ordrer i hus på 1 million propper. Og det til trods for, at ”Origine” er en hel del dyrere end de almindelige Diam-propper - hvilket skyldes de højere priser for naturmaterialerne.

Hvorfor ikke almindelige korkpropper?


Man kunne spørge sig selv, hvorfor vinproducenter, der ikke vil have propper med kunststoffer i deres flaskehalse, ikke bare holder sig til almindelige korkpropper.
Der er to vigtige årsager. For det første er det ildelugtende kemikalie, 2,4,6-trikloroanisol (TCA), der forårsager proppede vine, stort set fjernet i Diam-propperne via en særlig proces. For det andet slutter en Diam-prop endnu tættere i flaskehalsen end en almindelig korkprop - hvilket igen betyder, at vinens holdbarhed øges.


En fransk bordforntæne af porcelæn fra 1700-tallet er en af de mange fine genstande, man kan se i museet. Den tønde, Bacchus-figuren sidder på, blev fyldt med vin, så man kunne tappe sig et glas ved bordet. Altså en tidlig form for bag-in-box.

Besøg vinmuseet i Beaune

Hvis man skal til Bourgogne denne sommer, bør man lægge vejen forbi Musée du Vin de Bourgogne - også selv om man har været der før.
Dette fine vinmuseum har nemlig gennemgået en større renovering i de sidste fire måneder, og har netop slået dørene op igen.
Selve udstillingsområdet er blevet shinet op med bedre forklaringsplancher og belysning. Og så har museet fået to nye områder, hvoraf det ene viser, hvordan man fremstiller vinfade, og det andet er helliget historien om og fremstillingen af Bourgognes mousserende vin, Crémant de Bourgogne.
Som noget nyt har museet, der årligt modtager omkring 25.000 gæster, tænkt sig at afholde Crémant-smagninger.
Musée du Vin de Bourgogne har til huse i Hôtel des ducs de Bourgogne i Beaune, et palads opført i 1400-tallet til hertugerne af Bourgogne, og disse unikke rammer er i sig selv et besøg værd.
Man kan læse mere om museet og dets åbningstider ved at klikke her.
Vindercocktailen "Nordic Tannin". Foto: Dansk Bartender Laug/Lars Beyer.

Han jonglerede sig til sejr

Et flair-show kan være et imponerende syn, hvis bartenderen er dygtig til at jonglere med flaskerne. Og det var århusianske Mathias Daa Løfquist, da han i sidste weekend jonglerede sig til sejren i danmarksmesterskabet i Flair.
Den årlige konkurrence afholdes af Dansk Bartender Laug, og rammerne i år var Stødpudelageret i Carlsbergbyen i København. I alt deltog 32 af Danmarks dygtigste bartendere.
Ud over flair blev der også dystet i den bedste klassiske cocktail, og her blev vinderen endnu en århusianer, Christophe Daudigny, med cocktailen ”Nordic Tannin”.

VM i Danmark


Christophe Daudigny og Mathias Daa Løfquist går nu videre til VM i Flair & Klassisk Cocktail, der afholdes til oktober - og for første gang bliver det på dansk jord.
De to vindere er i øvrigt ansat samme sted, nemlig hos det hotte Århus-etablissement Castenskiold Mad & Cocktail.
Ved at klikke her kan man se en lille YouTube-film, der viser Mathias Daa Løfquist jonglere med flasker og cocktailshaker. Og nedenfor bringer vi opskriften på vindercocktailen, som man kan se et billede af til venstre.

Opskrift på "Nordic Tannin"


5 cl Beefeater 24
1 cl Cherry Heering
0,75 cl frisk citronsaft
1 cl Monin Hasselnød sirup (kan blandt andet købes hos Bevco.dk)
4 cl æblemost
røg fra brændt træ og tørret rødbede (den røg, der opstår, når man sætter ild til træ og tørrede rødbeder. Røgen er meget aromatisk og giver cocktailen en særlig karakter)
Samtlige ingredienser blandes i en shaker og hældes i et cocktailglas. Pynt med rødbede, kirsebær og citronskive.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.


VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter Jac Olsen (f. 1949) skulle vel egentlig have beskæftiget sig med damekonfektion i familiefirmaet Jac Olsen på Amagertorv i København, men allerede da han var fjorten, blev han indfanget af vinens forunderlige verden, da hans forældre lod ham smage de ædle dråber - fortyndet med vand.
Efter realeksamen fra Stenhus Kostskole kom han i kontorlære hos Sadolin & Holmblad. Bagefter var det værnepligt som soldat og sergent, og da det endnu ikke var gået op for ham, at han hørte hjemme i vinens verden, tog han endnu en læreplads - denne gang i reklamebureauet Egeberg & Co.
Endelig i 1975 startede han sammen med en gammel skolekammerat vinhandlen "Vin" i Vedbæk, men da den ikke var nok til at brødføde to livsglade unge mænd, begyndte han i 1976 i butikken i Carl Permins & Christian Stausholm Vinhandel i Gothersgade i København.
Inden da havde han lidt den tort at se sin fars ret betydelige vinkælder blive solgt på den første vinauktion i Danmark, som faderen fik overtalt Arne Bruun Rasmussen til at afholde.
Grunden til auktionen var, at Peters forældre skulle flytte til England - hvorfra hans mor kom - og i den forbindelse havde en tolder fortalt hans far, at det ville koste 20 kr. pr. flaske at få vinkælderen med sig. Det viste sig senere, at det rigtige beløb kun var 2 kr. pr. flaske ...
I oktober 1978 flyttede Carl Permins Vinhandel cirka 300 m rundt om hjørnet til Kjær & Sommerfeldt i Gammel Mønt, og i denne fine, gamle vinhandel har Peter Jac Olsen siden haft mange "kasketter" - først som butikschef, senere som salgschef og i tyve år som marketingchef, hvor han som sådan også indgik i Vingaardens sytten mand store marketingafdeling.
I 2005 flyttede Peter Jac Olsen til Ibiza og oprettede sit eget firma, hvor han blandt andet har udgivet den praktiske notesbog "Min Vin Dagbog". Datteren, Julie, har på Ibiza genoptaget faderens gamle drøm om at beskæftige sig med damekonfektion. Hun har oprettet en modebutik i San Antonio med det velklingende navn Jac du Nord.
I efteråret 2008 vendte Peter Jac Olsen tilbage til det kolde nord og startede året efter i Ferd. Pieroth A/S. Her fungerer han - med base i Vig (mellem Holbæk og Nykøbing Sj.) - som vinkonsulent i SJ.NV. samt hygger sig med at finde vine til Pieroth DK, som ikke forefindes på firmaets koncernlager i Tyskland.
Adresse: Peter Jac Olsen, tlf.: 24 28 42 49, email: pjo@vinhuset-pieroth.dk.



Ugens vinøse billede

Rasmus Rønning har taget dette billede på Lanzarote, hvor vinstokkene dyrkes i gryder udhugget i den vulkanske undergrund.
- Det ser umiddelbart ud, som om der ikke er mange planter tilbage, skriver Rasmus Rønning.
- Men hvis man går hen til kanten af hullerne, så er der en stor vinplante i bunden af hver af dem. Hullerne er 8 meter i diameter og 3 meter dybe. Der er kun 1 plante i hvert hul, men der høstes 25 kilo druer fra hver plante, så det bliver til noget. Alt arbejde foregår ved håndkraft. Til gengæld er vinene - hvilket hovedsageligt er hvidvine - aldeles fortræffelige.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


419 Den årlige vinfestival i Somontana er en af Spaniens største (foto © Somontano D.O.)


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Indomita, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile, 2016, lav alkohol (12,5%)

55 kr., på tilbud i hele marts: 39 kr., Fakta

En meget enkel hvidvin, men hvor meget kan man forlange til en pris af 39 kr.? Der er ikke mindst en god Saugivnon-duft, men smagen er smal - nærmest en lidt venlig citronvand.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Camparsi, Cà Dei Maghi, Bianco Veronese, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

Der er modne, gule blommer over duften af denne skønne hvidvin. Smagen er præget af fersken og nektarin, og en lækker fedme får den til at holde længe i munden. Drik vinen til et godt stykke laks eller en god ret med fjerkræ.

stjernestjernestjernestjerne

Traminer Aromatico, Italo Cescon, Gewurztraminer, Venezie IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 12 flasker: 116 kr., YouAndWine

En ganske dejlig og frisk hvidvin med god frugtfylde med noter af modne grønne druer. Et lille bittert bid i eftersmagen gør vinen velegnet til mad - fx en god krydret kyllingeret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek, Chardonnay, Padthaway, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

379,75 kr., på tilbud indtil 23. april: 299,75 kr., Skjold Burne

En usædvanlig lækker hvidvin med en liflig Chardonnay-duft og en silkeblød og fyldig, let cremet smag med fint krydrede noter af tropiske frugter og nyslået græs. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Michelino, Vinicola Vedovato Mario, Aglianico, Puglia IGP, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

49 kr., Aldi

49 kr. for en fadlagret rødvin ... faktisk lidt af et kup. Den har god, fyldig frugt, bløde tanniner, tilpas syre, en lille sødme og noter af mørke frugter samt vanille fra lagringen på fransk eg. En flot udstyret flaske, der vil gøre sig på ethvert middagsbord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arello, Puglia, Vino Passito IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

50 kr., Aldi

Denne rødvin på druerne Negroamaro og Primitivo er lavet efter Appassiomento-metoden med de tørrede druer, og til 50 kr. er den lidt af et kup. Den har god frugtfylde, mørke bær og en sødme, der holder syren i ørerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek, Shiraz, Padthaway, South Australia, 2016, høj alkohol (14,5%)

69,75 kr., på tilbud indtil 23. april: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Til 50 kr. (ved 6 flasker) et rigtig godt glas rødvin. Vinen har fin og fyldig frugt, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. I smagen noter af blomme, mørke bær og peber samt (måske) kanel. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Starve Dog Lane, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2013, middel alkohol (14%)

69,95 kr., ViniPortugal

Til prisen en ganske flot rødvin, der hænger fint sammen med sin gode frugt, bløde tanniner og noter af mørke bær og lidt lakrids. I slutningen et lille, bittert bid, der er fint til mad. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Selenia, Ponte Lungo, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Fra den flotte flaske kommer der en fyldig rødvin med en kraftig smag af mørke kirsebær, måske lidt jordbær og en imødekommende sødme. Den gode frugtsmag fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

89,75 kr., på tilbud indtil 23. april: 69,75 kr., Skjold Burne

Til tilbudsprisen en glimrende rødvin med et lækkert billede af Cabernet-druen - god frugtfylde, bløde tanniner og noter af solbær og blåbær. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Alary, Denis Alary, Cõtes du Rhône Villages, Cairanne, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 98 kr., Jysk Vin

Pæn, økologisk Rhône-rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan. Med sin tørhed og krydrede noter er det udprægt en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fuerte Viejo, Rauda, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Steiniche Wine

En fortræffelig rødvin med en fyldig, blød og ren frugtsmag. Fin krydring og bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Milianti, Aglianico, Beneventano IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 23. april: 59,75 kr., Skjold Burne

En skøn vin og lidt af et fund til tilbudsprisen. Den har fanget Syditaliens sol, og i den intens røde vin er der noter af chokolade, solbær og tobak, som fortsætter i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine d'Grosset, Brotte, Cõtes du Rhõne Villages, Cairanne, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 23. april: 99,75 kr., Skjold Burne

Lækker Rhône-rødvin i fin balance med blød, fyldig frugt, fin krydring, tilpas sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Terre Sabaude, Prodottori di Gavone, Nebbiolo, Alba, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En robust rødvin med en intens frugtsmag. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjerneØ

Domaine des Huards, Michel Cendrier, Cheverny, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 139,95 kr., Erik Sørensen Vin

Denne økologiske rødvin på druerne Pinot Noir, Gamay og Cabernet Sauvignon falder lidt fra hinanden. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Cantin, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

179 kr., på tilbud i denne uge (uge 12): 149 kr., Kvickly

En tungesmækkerrødvin fra Bordeaux på de klassiske Bordeaux-druer Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Den har en vidunderlig duft og en læker, fyldig smag med god frugt, bløde, men også fremtrædende tanniner, fin tørhed og en lang eftersmag. Gem den gerne et par år endnu. De 150 kr. er helt i orden.

stjernestjernestjernestjerne

Bosque de Matasnos, Ribera del Duero, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)

289 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En meget kraftig og flot rødvin med et bredt smagsbillede - mørke bær, krydderier og integrerede fadnoter. Det er ikke elegancen og charmen, der tynger den. Den er udpræget til vinnydere, som går efter kraft, procenter og smæk for skillingen. Helt billig er den ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dalva, Da Silva, Colheita Portvin, Portugal, 1991, høj alkohol (20%)

269,95 kr., på tilbud til: 239,95 kr., Skovgaard Vine

En rigtig fin og lækker årgangs-tawny portvin - en colheita. Den har en dejlig sødme, der afbalanceres af en fin sødme.

Smagningen af vine fra Château Tanunda

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tanunda Cabernet/Merlot, Barossa Valley, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

79 kr., på tilbud fra 14. april til 11. maj: 64,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Her er rødvinen til den store fest. God frugt, vanille og chokolade forenes i duften, mens smagen har frugten i front med modne brombær og solbær. Det er en uhøjtidelig og let drikkelig vin, som mange vil kunne lide. Drik den til en god grillkylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tanunda, Chardonnay/Viognier, Barossa Valley, Australien, 2015, middel alkohol (13,5%)

79 kr., på tilbud fra 14. april til 1. maj: 64,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En lækker hvidvin med duft af gule blommer. Smagen har fylde og fedme, der opvejes af friske citrusnoter. Eftersmagen er lang og frugtrig. En perfekt vin til sommerens skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Château Tanunda Moscato, Château Tanunda, Muscat de Frontignac, Barossa Valley, Australien, lav alkohol (9%)

89 kr., på tilbud fra 14. april til 31. august: 60 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Denne søde hvidvin er en anelse frizzante, som italienerne kalder det - altså har fine små bobler, der prikker lidt på tungen. Det er en frisk og meget let vin, der dufter af sommerblomster og er sød uden at være sukkersød og slutter med fine noter af passionsfrugt. Den vil være helt fin til studentergildet - hvor den ovenikøbet vil være på tilbud. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tanunda, Sémillon, Barossa Valley, Australien, 2012, lav alkohol (12%)

99 kr., pris for 37,5 cl, Føtex 

En helt igennem dejlig sød vin med en kompleks duft med noter af tørrede abrikoser og klementiner. Smagen er sød men også let og elegant og med fine honningnoter til slut. Nyd vinen til en nøddekage eller en isdessert - eller til milde tørre oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Barossa, Château Tanunda, Riesling, Barossa Valley, Australien, 2014, lav alkohol (10,5%)

100 kr., på tilbud fra 24. marts til 20. april: 87,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

100 kr. er meget rimelig for en hvidvin, der bestemt godt kan hamle op kvalitetsmæssigt med tyske topvine på samme drue. Vinen har også noget af de tyske og alsaciske vines petroleum-duft, som er så typisk for mange Riesling-vine. Men her stopper lighederne også, for denne vin er helt sin egen med en parfumeret duft, en elegant mineralsk smag og en lang eftersmag med en fin syre. Det lave alkoholindhold gør vinen perfekt til en frokost, og spændvidden af retter, som vinen egner sig til, er stor - fra østers og rejer til hverdagskylling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Barossa, Château Tanunda, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

100 kr., på tilbud fra 24. marts til 20. april: 87,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Der er lidt bærgrød over duften af denne rødvin - der dog ikke på nogen måde er sød. Smagen er fuld af frugt og er så koncentreret, at man næsten kan skære igennem den. Men det er en helt igennem lækker vin - og en vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Triathlon, Château Tanunda, South Australia, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

109 kr., på tilbud fra 7. til 27. april: 69,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Triathlon henviser normalt til de tre sportsdiscipliner svømning, cykling og løb. Her henviser ordet til de tre druer Shiraz, Merlot og Grenache, som rødvinen er lavet på. Det er en perfekt treenighed - Shiraz-druen giver krydderier og tanniner, Grenache giver frisk frugt, mens Merlot bidrager med blødhed og en anelse frugtsødme. Vinen har en kompleks duft med noter af hyldebær og solbær. I smagen er der sort peber, god frugt og et strejf af sødme til slut. En herlig vin til sommerens grillmad eller ostebord. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Three Graces, Château Tanunda, Barossa Valley, Australien, 2014, høj alkohol (14,5%)

159 kr., på tilbud fra 14. april til 4. maj: 99 kr. flasken, Føtex 

En elegant rødvin, der nærmest virker let til trods for de 14,5% alkohol. Den har en mild, kompleks og aromatisk duft og en herlig smag med god frugt, fine noter af lakrids og en lang eftersmag med en anelse sødme. Vinen er fremstillet på Cabernet Sauvignon (44%), Cabernet Franc (32%) og Merlot (24%). Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tanunda, Blanc de Blancs, Chardonnay, Barossa Valley, Brut, Australien, 2013, lav alkohol (12,5%)

159 kr., Føtex 

En elegant, mousserende vin, der dufter af sommerblomster og citrusfrugter og har en frisk og ren smag af modne citroner. Det er en vin, der ligefrem kalder på en god rejemad. Men den er bestemt også velegnet som apéritif.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen