Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2017



Her ses den lille chip, som er placeret øverst oppe i InTact-kapslen.

Ponsot til kamp mod vinsvindel

I uge 49 2016 nævnte vi vinkapslen InTact, der var skabt i et samarbejde mellem kapselproducenten Amcor og teknologifirmaet Selinko.

Kapslen er et af de nye tiltag i det evige forsøg på at komme den omfattende vinsvindel til livs.
Øverst indvendig i kapslen er der indsat en mikrochip, som indeholder flere informationer om vinen så som årgang, fremstilling, vinhusets historie og endda, om vinen er blevet opbevaret ved den korrekte temperatur. Og vigtigst af alt afslører kapslen, om flasken har været åbnet eller ej.
Med sin smartphone kan man så, når man holder den tæt ved toppen af kapslen, aflæse alle informationerne og sikre sig, at indholdet er den ægte vare.
Den første vinproducent, der har taget den nye kapsel i brug, er Domaine Rebourseau i Gevrey-Chambertin i Bourgogne. Og de første flasker med kapslen er nu kommet på markedet.
Nu har også det førende Bourgognehus Domaine Ponsot taget teknologien til sig til husets fornemme vine.

Forfalskede Ponsot-vine


Vinene fra Domaine Ponsot har da også været udsat for omfattende svindel. I 2008 forsøgte den legendariske vinsvindler Rudy Kurniawan at sælge 84 flasker forfalsket vin, der på etiketterne fremstod som værende Bourgognehusets kostbare vin. Hvis flaskerne var blevet solgt for pålydende, ville de have indbragt 1,3 millioner dollars (cirka 7,3 mio. kr.).
Ejeren af Domaine Ponsot råbte selv vagt i gevær, da der på en auktion blev solgt nogle af hans vine, angiveligt fra vinmarken Clos St. Denis og i årgange tilbage til 1960'erne. Han begyndte nemlig først at fremstille vinen fra denne mark i 1982.


En nyanlagt vinmark tilhørende det russiske vinhus Lefkadia, hvis hvide tårn ses i baggrunden. Foto: Wikipedia/Shiraz86.

Færre flasker russisk vin

Som vi tidligere har nævnt, er det den russiske præsident Vladimir Putins erklærede mål, at Rusland skal blive selvforsynende med vin. Og der satses især på at øge vinproduktionen på den annekterede Krim-halvø.
Derfor har den russiske regering investeret det, der svarer til 1,9 milliarder kr. i halvøens vinindustri. Regeringen har dog også meddelt, at der vil blive investeret en hel del penge i et øget vinmarksareal på det russiske fastland.
Som det er i øjeblikket, har det med at blive selvforsynende med vin meget lange udsigter. Faktisk går det den helt forkerte vej med landets vinproduktionen, idet den sidste år - ifølge nye tal fra det russiske landbrugsministerium - faldt med hele 10% til 370 millioner liter.

Pengene går til de store vinhuse


En væsentlig årsag til nedgangen er, at hovedparten af den støtte, som den russiske regering yder til vinindustrien, går til de store, førende vinproducenter, som fx Abrau-Durso og Massandra. Sidste år var det da også kun de store producenter, der fremstillede mere vin, end året før, idet de havde haft råd til at udvide deres vinmarksareal.
Kun en meget lille del af det øremærkede beløb går til Ruslands mange små producenter - der ellers virkelig har brug for støtten. Uden støtte kan de ikke opkøbe ny vinmarksjord - eller måske blot overleve som vinproducenter.


Fra en af de fine små film på YouTube. På billedet giver Hugh Johnson gode råd til, hvordan man kan bestemme en vins alder.

Underholdende vinfilm

Den britiske vinskribent Hugh Johnson er manden bag verdens bedst sælgende vinbøger. Men han har også i 1984 lavet en serie ganske korte film i samarbejde med vinmagasinet Decanter. De handler om alt fra opbevaring af vin til korrekt vask af vinglas, og de er ikke bare oplysende og fulde af gode råd - de er også underholdende.
Filmene ligger på YouTube og kan ses ved at klikke her. Flere af dem foregår i hans meget stemningsfulde hjem og helt unikke vinkælder.
Se fx ”episode 1”, hvor Hugh Johnson kæmper med at få en prop op, fortæller om proptrækkere – og at han går ind for skruelåg. Eller se "episode 6", hvor han på glimrende vis fortæller om, hvordan man bedømmer en vins alder.
Og så er der ”episode 5” om opbevaring af vinflasker, hvor han blandt andet viser, hvordan man ved at spraye hårlak på etiketterne kan undgå, at de rådner i en fugtig vinkælder.


Det er nogle ualmindeligt livlige skeletter, der pryder etiketterne på vinserien Take it to the Grave.

Konkurrence om bedste design

Hvert år afholder det britiske vin- og spiritusmagasin Drinks International en konkurrence om det bedste internationale vinetiket-design.

Etiketterne bliver bedømt inden for flere forskellige kategorier: Bedste nye design for et vinmærke, for en vinserie, for mousserende vine og for alternativ vinemballage.
For nylig afholdtes 2017-udgaven af The Wine Design Challenge, og et enkelt designfirma brillerede ved at vinde intet mindre end tre trofæer, otte guldmedaljer og en sølvmedalje - og blev af samme årsag udnævnt til Supreme Champion.

Dansende skeletter


Det drejer sig om det australske firma Denomination, og de mange trofæer og medaljer gjaldt etiketter udført til det australske vinhus Four Winds Vineyard og vinfirmaet Fourth Wave Wine.
Mens etiketterne til førstnævnte vinhus består af poetiske fotografier, er dem, som firmaet har lavet til Fourth Wave Wine, i den mere makabre ende. Men de skal også leve op til vinseriens navn, Take it to the Grave. På etiketterne ses sprælske skeletter, der danser og spiller på diverse instrumenter, og som leder tankerne hen på mexicanernes fejring af "De Dødes Dag".
Man kan se hele vinder-listen inddelt efter kategorier ved at klikke her.

Årgangs-port fra Cockburn's

I portvinens verden er det langt fra hvert år, portvinshusene ”erklærer årgang”, som det hedder, når man officielt meddeler, at man vil fremstille en årgangs-portvin.
Det er op til de enkelte portvinsproducenter, om de mener, at deres portvin i et bestemt år er af så høj en kvalitet, at den fortjener at få en årgang på etiketten.
Men nu sker det for Cockburn’s årgang 2015, og det er kun anden gang, siden Symington Family Estates købte portvinsmærket i 2010. Fire år forinden havde Symington erhvervet både vingården og de tilhørende vinmarker.
I 2015 var det i øvrigt præcis 200 år siden, Cockburn’s blev grundlagt, hvilket denne årgangsportvin således kan være med til at fejre.
Der er fremstillet 21.000 75 cl’s flasker af Cockburn’s 2015, 660 magnumflasker, 99 dobbeltmagnum’er og 50 flasker i flaskestørrelsen Impériale (6 liter eller 8 normale flasker).

Fransk eksport i fremmarch

2016 har været et fantastisk år for den samlede eksport af fransk vin og spiritus - hvilket dog ikke mindst skyldes en markant øget afsætning af cognac og andre stærke sager.
Det fremgår af de nyeste tal fra den franske handelsorganisation for vin og spiritus, Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux de France (FEVS).
I alt nåede eksporten af vin og spiritus op på 11,9 milliarder euro (cirka 88 mia. kr.). Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige franske eksporttal.

Godt for cognac, skidt for Armagnac


* Eksporten af fransk vin faldt i 2016 med 0,8% til 7,9 milliarder euro (cirka 59 mia. kr.). Og for champagnens vedkommende var der et fald på 2,5% til 2,6 mia. euro (cirka 19 mia. kr.). Årsagen var frem for alt det dalende britiske pund i kølvandet på Brexit.
* I alt blev der eksporteret fransk spiritus for 3,9 mia. euro (cirka 29 mia. kr.) - en stigning på 5,2% i forhold til 2015. I mængde var der en vækst på 5,1% til 455 millioner flasker.
* Der var fremgang i eksporten inden for samtlige franske spiritustyper - med undtagelse af Armagnac, hvor interessen fra det internationale marked dalede i 2016.
* Cognac brillerede med en eksportfremgang i mængde på 5,5% og i værdi på 6,5% til 2,8 mia. euro (cirka 21 mia. kr.). USA var den helt store aftager af den gyldne spiritus. Amerikanerne importerede således hele 16% mere cognac end i 2015.
* Æblebrændevinen calvados tegnede sig for den største stigning i eksporten i både værdi (+5,9%) og mængde (+8,3%).


Den idyllisk beliggende Dartmoor Vineyard er den ene af de to vinmarker, Treasury Wine Estates har sat til salg

Køb en vinmark - eller to

Vinmarken, der på billedet til venstre er afgrænset af en rød streg, kan blive din - hvis du har 11 millioner kr. til overs og har lyst til at flytte til New Zealand.
Der er tale om Dartmoor Vineyard uden for byen Napier, en mark på 33 hektar tilplantet med Sauvignon Blanc-druer.
Og er den ikke stor nok, er der også mulighed for at købe Matheson Vineyard, en ejendom på 41.000 hektar, hvoraf de 36 hektar er tilplantet med forskellige hvid- og rødvinsdruer. Prisen for denne mark er 21 mio. kr. Begge marker ligger i det vinøse smørhul Hawke’s Bay og er sat til salg hos ejendomsmægleren Barleys.

Druer til vinen Matua


Sælgeren af markerne er Australiens største vinfirma, Treasury Wine Estates (TWE), der står for salget af kendte og billige vinmærker som Beringer og Lindemans, men også har Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, i sin portefølje.
Druerne fra begge marker går til fremstilling af vinmærket Matua, der laves af vinhuset af samme navn.
Men Matua har også vinmarker i både Marlborough og Central Otago, og hos Treasury Wine Estates har man ønsket i fremtiden udelukkende at satse på druerne fra disse markområder.



Økologiske vinproducenter må tage kreativiteten i brug for at lette det store arbejde med at fjerne ukrudtet i vinmarkerne. Som nu Ampelos Cellars, der har kreeret det viste ukrudtsbekæmpelses-redskab.

Foråret betyder ukrudt

Foråret pibler frem af jorden - og det samme gør ukrudtet, både i haverne og vinmarkerne.

Den hurtigste og letteste metode til at blive fri for de uønskede planter i markerne er at spraye med diverse kemiske ukrudtsmidler. Men den går ikke, når man dyrker sine druer økologisk. Her skal der knofedt til - eller gæs, lamaer og andre nyttedyr, der elsker ukrudtet. Men man kan også pløje det væk - hvilket man fx gør hos Ampelos Cellars i Californien, et vinhus, der ejes af danske Peter Work, og som er både økologisk og biodynamisk certificeret.

Et stort arbejde


I sit seneste nyhedsbrev fra vinhuset fortæller Peter Work, at det er et meget stort arbejde at fjerne ukrudtet. Men nu har en af vinhusets opfindsomme medarbejdere kreeret et redskab, der på en skånsom måde kan pløje ukrudtet op mellem rækkerne af vinstokke. Redskabet er skabt ved at svejse en klinge fra en tysk maskine sammen med en hydraulisk vinsensor og metaldele fra en italiensk maskine. Når redskabet er spændt bag på en traktor, kan man så køre op og ned mellem vinstokkene.
Selv om ”ploven” er en stor hjælp, er det et tidskrævende arbejde at fjerne ukrudtet mellem vinhusets cirka 50.000 vinstokke. Og som enhver haveejer ved, så går der ikke lang tid, før det pibler op af jorden igen. Hos Ampelos må man således have gang i ukrudtsrydderen to gange mere i løbet af sæsonen.

Dom i tyverisag

Vi har tidligere nævnt, hvordan den californiske restaurant French Laundry, der har tre stjerner i Michelin-guiden, fik frastjålet kostbare kultvine til en samlet værdi af 1,8 millioner kr.

Indbruddet i restaurantens vinkælder skete d. 24. december - selveste juleaften - i 2014. Og blandt de i alt 110 flasker var 36 flasker Domaine de la Romanée Conti i årgangene 2004 til 2010 - vine, der i detailhandelen sælges for mere end 10.000 dollars (cirka 61.200 kr.) flasken.
Politiet fandt snart de fleste af vinene fra French Laundry. De var blevet fragtet til staten North Carolina på østkysten - 3600 kilometer fra Californien. Dog er fire af kultvinene forsvundet som dug for Solen.
Der gik et helt år, før man fangede tyven, den 44-årige Davis Kiryakoz, der kort efter erklærede sig skyldig. Og først nu - to år efter tyveriet - er der faldet dom i sagen. Kiryakoz skal femten måneder bag tremmer og betale en bøde på 600.000 dollars (cirka 4 mio. kr.).



Rosé på hvidvinsdrue

I sidste uge ameldte vi en ”superlækker”, newzealandsk rosévin, Flaxbourne, som Coop har på tilbud i disse dage. Vinen er – som der står på etiketten – en ”Sauvignon Blanc Rosé”. Men … Sauvignon Blanc er jo en hvidvinsdrue. Hvordan kan den bruges til en rosé?
I anmeldelsen nævnte vi, at vinen måske er lavet på druen Sauvignon Rosé, der optræder i Loire-dalen. Men det er den ikke. Vinhuset Yealands melder, at man ganske enkelt har tilføjet ”a splash of Merlot”.
Næsten alle rosévine laves traditionelt af blå druer, hvis stærkt farvede skind kun får lov at gære med i en kortere periode. Men i nogle vindistrikter er det faktisk tilladt at farve hvidvin med ”a splash” af rødvin.
Særligt fremtrædende er rosé Champagne, hvor det er tilladt at tilsætte rødvin, der ofte kommer fra det lille område Bouzy.


En god pibe cognac

Hvis man en kold januar måned vil varme sig med en god cognac, kan man jo vælge at nyde den af en cognac pibe.
De første glas af denne type dukkede op i 1600-tallets Frankrig. De var typisk fremstillet af guld eller sølv, og det var kun adelen og den velhavende del af befolkningen, der havde råd til at sætte piberne på bordet.
Senere fremstillede man dem i glas, og i dag har glas-modellen fået en renæssance.
Og er der så en mening med galskaben? Ja, ifølge producenterne af glassene, så skulle man få større fornøjelse af alle de mange smagsnuancer i en god cognac.
Det her viste glas kan købes hos Amazon for 10 pund (cirka 87 kr.) plus forsendelse.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er forskellen på Colheita og Tawny?

Sandra Sørensen holder meget af et glas portvin, og hun ved godt, at en Tawny portvin normalt er angivet som værende 10, 20, 30 eller 40 år gammel, mens Colheita som regel er årgangsbestemt. Men er det den eneste forskel mellem de to stilarter? Eller er der en mere grundlæggende forskel?
I Henrik Oldenburgs fremragende bog "Portvin" fra Forlaget Smag fremgår det, at de 10, 20, 30 eller 40 år på etiketten af en Tawny (navnet betyder gulbrun på engelsk) mest er en angivelse af type – at vinen smager som Tawny-portvine nu engang smager, når de har cirka den nævnte alder. Stilen kan i øvrigt variere fra vinhus til vinhus.
En Colheita (dvs. høst på portugisisk) er derimod en portvin af én bestemt høst af god kvalitet, der er godkendt af Portvinsinstituttet til at bære høståret på etiketten. Det er den kvalitetsportvin, som har længst lovpligtig lagringstid, idet den først må aftappes godt syv år efter, at druerne er plukket. Til gengæld er Colheita også den eneste type, der ikke har nogen sidste aftapningsdag. Hvis en årgang først er godkendt, kan den tappes når som helst, det passer producenten – efter de syv års lagring.
Forenklet sagt er Colheita en slags finere (og ofte dyrere) Tawny, og den er først drikkemoden 10 til 30 år efter høsten. Forskellen i smagen mellem de to typer ligger i flaskerne ...

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


423 Kæmpemæssige propper skyder op i en rundkørsel i St-Pantaléon-les-Vignes i Provence (foto © Hans-Torben Andersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Dessert, Contri Spumanti, Spumante, Dolce, Italien, lav alkohol (10%)

64 kr., Premier Cru

Til prisen 64 kr. en slet ikke så tosset boblevin - dolce, altså sødlig, Men heller ikke SÅ sød. Der er små, stadige bobler, god mousse i munden og en frisk druesmag. Lige til en kransekage. Den femte stjerne får den på grund af prisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southbank, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (12,5%)

60 kr., Fakta

Lækker hvidvin med en blød og mild smag af druen Sauvignon Blanc. Til slut en fin, lille krydring, der gør den fin til mad. Til 60 kr. lidt af et kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lentz, Riesling, Alsace, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

109,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 79,75 kr., Skjold Burne

Frisk, tør hvidvin med en klar og rigtig god smag af druen Riesling, en fin krydring og tilpas syre. Vinen er ganske let (12%), men alligevel med karakter og en vis fylde.

stjernestjernestjerne

Ürziger Würzgarten, Karl Erbes, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2016, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 56,75 kr., Propperiet

Feinherb står der på etiketten. Det betyder, at vinen er sødlig, og det er den i høj grad. I så høj grad, at den gode Riesling-drue næsten bliver væk. Der er dog også en syre, som i nogen grad giver sødmen et modspil. Beskeden eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Me, Matahiwi Estate, Sauvignon Blanc, Wairarapa, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

129,95 kr., Vinmonopolet

Dejlig hvidvin med en ren, frisk og lækker druesmag, der holder sig fint ud i eftersmagen. Igen en god newzealænder, denne gang fra distriktet Wairarapa, der ligger sydligst på nordøen og omfatter under-regionerne Masterton, Gladstone og Martinborough. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerneØ

Barramundi, Shiraz, Victoria, Australien, 2016, middel alkohol (14%)

38,25 kr., Winefamly Vinklub

En lige ud ad landevejen rødvin. Den har god frugt, tilpas tanniner ... og så ikke så meget mere. Men hvad kan man forlange til 38 kr.? En fin all round vin til sommerfesten.

stjernestjernestjernestjerne

Berry Bush Rosé, Bellingham Wines, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 59,75 kr., Skjold Burne

En enkel, let og læskende rosévin med frisk frugt, en lille sødme og tilpas syre. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige. Flasken har skruelåg

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Valdaray, Bandol, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

99,5 kr., Irma

Lækker rosévin på druerne Grenache og Mourvèdre. Den har en smuk, ravgul farve og en frisk, fint krydret druesmag. I den gode, lange eftersmag et lille strejf af peber. Vinen er nok mest til mad.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cellar Road, Darling Cellars, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (13,5%)

42 kr., Amka

Til prisen en udmærket rødvin med god frugt, bløde tanniner og tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grandi Mori, Provino Italia, Vino d'Italia Rosso, Italien, middel alkohol (14%)

49,95 kr., VinMedMere.dk

Til en halvtredser en fortræffelig rødvin - en blød og harmonisk vin med runde hjørner. God, fyldig frugt og tilpas med tanniner, syre og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Passione, Fossalta di Piave, Veneto, Rosso IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 17): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen

Denne gode rødvin har alt, hvad man kan ønske sig til 43 kr. - faktisk en god tak mere. God frugtfylde, fin krydring, lille sødme, lang eftersmag, alt i god balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Verso, Salento IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

74,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 17): 43 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen

Til 43 kr. er denne rødvin et virkelig godt glas. God, blød frugtfylde, fin krydring, lækker sødme og tilpas syre. Flot flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Source de Passion, Chãteau Sainte-Marie, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon er en rigtig god vin. Den har blød og afrundet frugt, fint integrerede fadnoter og tilpas Bordeaux-tørhed, men også en lille sødme. Lang, fint kryret eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Laurent, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

94 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig lækker rødvin fra Bourgogne, let og læskende med fin, blød frugt og sødme og et karakteristisk billede af druen Pinot Noir.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vermell, Celler del Roure, Valencia, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., D’Wine

Flot og velkomponeret rødvin. Den har god og bred frugt og krydrede noter, bløde tanniner og en lang eftersmag. Dertil en tilpas sødme.

stjernestjernestjerneØ

Dionisos, La Bodega de las Estrellas, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2007, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris ved 6 flasker: 105 kr., Alsacevinene.dk

Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er ti år gammel og præget af sin alder. Den er stadig i live, men lidt træt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blason d'Aussières, Barons de Rothschild (Lafite), Corbières, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En yderst vellavet rødvin på druerne Syrah, Grenache, Mourvèdre og Carignan. Den har god frugtsmag med krydrede noter, der gør den til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ceres, Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., D’Wine

En meget dejlig rødvin med god frugt, god krydring og fint integrerede fadnoter med noter af vanille. Dertil en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Rotondo, Paternoster, Aglianico, Vulture, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

Flot rødvin ... men som det lød fra smagebordets nederste end: "Ikke noget at klage over, men hvor pokker er de sidste 100 kr. blevet af?" Ja, helt billig er den ikke, men en god vin med intens frugt, fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag. Den efterlader ikke minder om en fornem, kostbar vin.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Tawny Dee, Nieport, Tawny Portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 109,75 kr., Skjold Burne

En ret enkel portvin, hvor man lidt savner drue og vin. Men der er sødme og blødhed, abrikos og figner.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ile de Rè, Camus, Fine Island Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)

399 kr., på tilbud indtil 4. juni: 349 kr., Skjold Burne

Denne cognac er skabt på øen Ré, der ligger ud for, men stadig er en del af Cognac-distriktet. Den har en meget indtagende duft og en blød, men også ildfuld smag med noter af druer. Dertil et skumsprøjt fra Atlanten af salte og mineralske toner. En flot cognac. Prøv den i stedet for en snaps til den næste sildemad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ask Nordlig Gin, Nordisk Brænderi, Gin, Danmark, 2015, høj alkohol (45,7%)

429 kr., forhandles også af interflora.dk, Excellent Wine

Den danske destillatør Anders Bilgram på Nordisk Brænderi i Fjerritslev har skabt denne meget lækre og delikate gin, der er destilleret på jærnurt, stenurt, sarurt og enebær samt koriander, angelikarod og citronskræl. Den har en enestående ren og spændende duft og en smag, der trods de mange procenter virker mild og blid i mund og hals. Nyd den ren eller som "gin og tonic" med 50 ml gin til 100 ml god tonic. Og tilføj en citronskive plus evt. et bundt timian. Eller brug agurkeskiver og friskkværnet peber.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen