Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2017



Hagl så store som disse to kan ødelægge både druer og løv på vinstokkene. Foto: Wikipedia/Arianza1.

Til kamp mod haglbygerne

I de sidste femten år er Bourgogne blevet udsat for talrige og stadig kraftigere haglbyger. Hagl på størrelse med golfkugler har gang på gang bombarderet vinmarkerne og har gjort alvorlige indhug i høstmængderne. Ofte har flere vinhuse i de ramte områder mistet hele deres kommende druehøst.

Producenterne har gennem årene taget flere forskellige metoder i brug for at beskytte deres vinmarker fra de alt ødelæggende hagl.
Man har blandt andet forsøgt at opløse de faretruende skyer med anti-haglraketter - noget myndighederne dog nu har forbudt på grund af fare for liv og lemmer.
En anden metode er heliumballoner med såkaldt hygroskopisk salt, som suger fugten ud af skyerne. Og så er der net-metoden, hvor vinstokkene indhylles i særlige anti-haglnet - hvilket dog er en yderst kostbar metode for vinproducenterne. Nettene koster nemlig 30.000 euro (cirka 223.000 kr.) pr. hektar. Noget kønt syn er det jo heller ikke med disse net rundt om det grønne løv …

Anti-haglskjold over hele distriktet


Nu er Bourgognes vinproducenter trætte af at skyde med spredehagl, og sammen med de lokale myndigheder og foreningen ARELFA (Association régionale d’étude et de lutte contre les fléaux atmosphériques) er man blevet enige om at lave et hitech anti-haglskjold, der dækker hele distriktet. ARELFA blev etableret i 2014, med det formål at undersøge mulighederne for ad kemisk vej at bekæmpe haglbygerne.
Skjoldet vil omfatte 125 generatorer, som inden for de næste fjorten dage blive opstillet i vinmarkerne med 10 kilometers mellemrum.
Generatorerne udsender små partikler af sølviodid - der i kemisk struktur ligner iskrystaller - op mod skyerne. Her vil partiklerne stoppe dannelsen af hagl, så uvejret svækkes og afgiver mere regn end hagl.
Forsøg har vist, at denne generator-metode kan næsten halvere den kraft, et hagluvejr rammer med.

En billig metode


Når den lokale vejrmeldetjeneste skønner, at der er mere end 40% risiko for, at et hagluvejr er nært forestående, får de vinproducenter, der har en generator stående i deres vinmarker, automatisk besked, hvorefter de kan slå generatoren til.
Man har tidligere forsøgt sig med opstilling af omkring 30 generatorer i Bourgogne, og metoden er også anvendt i Bordeaux. Men det bliver første gang, at man i Frankrig beskytter et helt vindistrikt på denne måde. Hvis der tændes for samtlige generatorer på én gang, vil de til sammen beskytte et areal på 42.000 hektar.
Metoden er også billig sammenlignet med andre anti-haglmetoder. Brugen af generatorerne koster kun vinproducenterne 8 euro (cirka 60 kr.) pr. hektar.



Bollinger køber marker for 335 mio. kr.

Champagnehuset Bollinger har stor succes i disse år og satte i 2016 nye rekorder for salget af sine bobler, når det gjaldt såvel mængden som værdien.
Bollinger får - ligesom de fleste andre champagnehuse - druer fra distriktets mange drueavlere. Men cirka halvdelen af druerne kommer fra egne marker, og sådan skulle det også gerne være i fremtiden. Med den stigende succes ønsker Bollinger derfor at opkøbe et større areal vinmarker. I alt har champagnehuset øremærket 45 millioner euro (cirka 335 mio. kr.) til formålet - penge, der vil blive spenderet over en 10-årig periode.

Ikke let at udvide



Helt nemt bliver det ikke for Bollinger at føre planerne ud i livet. Der er relativt langt imellem, at der kommer vinmarker til salg i Champagne - og distriktet står ikke for en udvidelse, så køb af ny jord kan der heller ikke blive tale om.
Men det hænder dog, at drueavlerne sætter deres marker til salg. Prisen for marker i Champagne ligger nu på omkring 2 mio. euro (cirka 15 mio. kr.) pr. hektar, og alene de årlige renter, en sådan sum penge kan kan give i banken, kan ifølge The Drinks Business næsten indbringe det samme som det årlige salt af druerne - noget, som mange især mindre drueavlere finder yderst attraktivt.

Succes med James Bond


I dag ejer Bollinger 170 hektar vinmarker - og håber at kunne føje endnu fire hektar til inden udgangen af 2017. Og når de ti år er gået, skulle man gerne have rundet 200 hektar.
Champagnehusets rekordsalg sidste år skyldtes ikke mindst den rolle, som dets champagne spillede i den nye James Bond-film, Spectre. Også i mange andre Bond-film har Bollinger på samme måde indgået aftaler i dyre domme om såkaldt produktplacering.


Der er altid godt gang i smagsprøver og snak under den store smagning Barolo & Friends Event.

Kom til en af årets store vinsmagninger

Den 9. juni er der mulighed for at opleve en af årets helt store vinsmagninger på dansk jord, Barolo & Friends Event. Rammerne er den fine gamle Børssal i København, og bag standene finder man intet mindre end 40 vinproducenter fra Piemonte, der med glæde og stolthed skænker smagsprøver på deres vine.
Det er niende gang, Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, afholder smagningen, og hvert år tiltrækker den et hav af såvel vinbranchefolk som vinglade forbrugere - hvilket er forståeligt nok. Det er en velarrangeret smagning med en utrolig bred vifte af vine - dog med særligt fokus på Barolo årgang 2013 og Barbera 2015. Man vil også kunne få smagsprøver på forskellige delikatesser fra det dejlige Piemonte.
Og for de danske vinimportører er der rig lejlighed til at gå på jagt efter nye flasker til hylderne. Nogle af vinhusene har allerede danske importører, men rigtig mange producenter søger efter en afsætningsmulighed på det danske marked.

Flere sessions


Dagen vil være delt op, så dørene til Børssalen vil være åbne udelukkende for den danske vinbranche mellem kl. 11.30 og 15.30. For branchen afholdes der også et seminar på en time om Barbera-vine af Thomas Ilkjær, der om nogen er velbevandret i såvel vinene fra Piemonte som i italiensk vin som helhed.
Herefter er alle danskere med glæde for god vin velkomne - enten mellem kl. 16 og 18.15 eller kl. 18.45 og 21.
Når man har valgt at afholde to sessioner for forbrugerne, er det simpelt hen for at få fordelt de mange gæster. På den måde vil alle få god tid til at smage på vinene og snakke med producenterne.
Barolo & Friends Event er altid et trækplaster, så det vil være en god idé hurtigt at sikre sig billetter til årets udgave. Det kan gøres ved at klikke her.
Dagen før den store smagning i København, afholdes der et Barolo & Friends Event i Aarhus. Det kan man læse mere om og købe billetter til ved at klikke her.


Kroatiske havvine

Vi har tidligere nævnt, hvordan vinhuse forskellige steder i verden lader deres vine modne på havets bund. Der er også udført flere forsøg, hvor disse havvine senere er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe af vine, modnet under normale forhold i en kælder. Og hver gang har forsøgene ifølge vinhusene vist, at der er skruet en tak op for aromaen i havvinene, ligesom de ofte betegnes som blødere og rundere i eftersmagen.

Nu er Kroatien kommet med på "vandvognen" med vinhuset Edivo Vina, der ligger på Peljesac-halvøen en times kørsel nord for den kendte kystby Dubrovnik.

En amfora til hver flaske


Det særlige ved Edivo Vinas havvine er, at flaskerne - før de nedsænkes i havet - er lagt ned i amforaer, de klassiske lerkrukker, der spidser til forneden. Flaskerne er lukket med korkprop, og amforaerne forsegles med voks, før de bliver sænket ned i havet i store trådnetkasser med lås på - hvilket er nødvendigt for at undgå tyveri.
Flaskerne, der indeholder rødvin, har forinden modnet tre måneder i vinhuset - og i havet modnes de yderligere et par år.
Når amforaerne kommer op fra det mørke dyb, er de smukt dekorerede med muslingeskaller, koraler snegle osv.

En duft af fyrretræ


Amforaerne med flaskerne sælges frem for alt til toprestauranter i Kroatien for det, der svarer til cirka 2300 kr. flasken.
Når en gæst har bestilt en flaske Edivo Vina, bryder tjeneren forseglingen på amforaen, hiver proppen op af flasken, stikker en skænkeprop i flaskehalsen og skænker vin i glassene. Ifølge vinhuset skulle hav-modningen højne rødvinens kvalitet og give den en særlig attraktiv fyrretræs-duft.
Man kan besøge Edivo Vina og sammen med erfarne dykkere dykke ned og opleve amforaerne på havets bund.
Men man kan også nøjes med at klikke her og se en interessant film om modningsprocessen, som det britiske magasin Business Insider har lagt på YouTube. Også på vinhusets facebookside er der billeder i lange baner.


Fra Coca Cola til flaskekapsler

Øerne i Nordsøen byder på skønne strande - der desværre er fulde af tomme flasker og dåser, plasticbestik og alt muligt andet affald, som strandgæsterne har efterladt. Ikke mindst er strandene oversvømmet af lysende rød-hvide plasticbelagte etiketter fra coca cola-flasker.
Det gav ejerne af det hollandske designfirma Fitzroy en idé. De samlede et hav af disse etiketter sammen, lavede en slags grød ud af dem og skabte dekorative marmorerede flaskekapsler.
Kapslerne pryder i dag Fitzroys egen Premium Navy Rum, og flaskerne, der indeholder rommen, er fremstillet af genbrugsglas. Firmaet kalder da også deres rom for verdens første bæredygtige rommærke.
Man kan læse mere om Fitzroys genbrugskapsler og se flere billeder ved at klikke her.


Stadig flere vinproducenter i Bourgogne tager gammeldags metoder i brug, når der skal pløjes i vinmarkerne.

Godt år for Bourgogne

2016 har været et godt år for eksporten af Bourgogne-vin. I alt blev der eksporteret 80,8 millioner flasker - 1,6% flere flasker end året før. Og i værdi steg eksporten med hele 4,5% til 813 mio. euro (cirka 6 mia. kr.).

52% af eksporten bestod af hvidvin, 44% af rødvin og sølle 4% af distriktets mousserende vin, Crémant de Bourgogne.
Nedenfor bringer vi listen over de ti største aftagerlande af Bourgogne-vin i 2016 med antallet af eksporterede flasker og værdien af eksporten. USA indtager en førsteplads, hvilket landet har gjort i rigtig mange år. Men læg mærke til, at Danmark også er med på topti-listen - til trods for en nedgang i importen af Bourgogne-vin sidste år i mængde på 6,7% og i værdi på 0,3%.

Eksporten af Bourgogne-vin i 2016


USA: 16 mio. flasker/ 188 mio. euro (cirka 1,4 mia. kr.)
Storbritannien: 15 mio. flasker / 129 mio. euro (cirka 960 mio. kr.)
Japan: 7,8 mio. flasker / 97 mio. euro (cirka 722 mio. kr.)
Canada: 6,1 mio. flasker / 45 mio. euro (cirka 335 mio. kr.)
Belgien: 5,7 mio. flasker / 33 mio. euro (cirka 245 mio. kr.)
Sverige: 4,4 flasker / 24 mio. euro (cirka 179 mio. kr.)
Holland: 3,7 mio. flasker / 22 mio. euro (cirka 164 mio. kr.)
Tyskland: 3,3 mio. flasker / 26 mio. euro (cirka 193 mio. kr.)
Danmark: 2,2 mio. flasker / 17 mio. euro (cirka 126 mio. kr.)
Schweiz: 1,5 mio. flasker / 35 mio. euro (cirka 260 mio. kr.)


Vinderholdet i DM i blindsmagning 2017 (fra venstre): Steffen Overgaard Feddersen, Søren Eerslew og Peter Hørning. Foto: flemminggernyx.dk.

Årets DM i blindsmagning

For nylig var 42 tremands-hold samlet på Hotel- og Restaurantskolen i København for at dyste i DM i blindsmagning. Det er fjerde år i træk, Vinakademiet og magasinet Gastro afholder denne konkurrence, og i år var det med et rekordstort antal deltagere.
Det blev en både hyggelig, nervepirrende, sjov og spændende dag for de 126 vinvidende danskere.
Kl. 13 skænkedes den første vin og efter godt fire timer med hovedrunde, pauser og finale kunne holdet Hørning Mad & Vin kåres som dette års mestre.
I hovedrunden blev der blindsmagt en palet af tolv vidt forskellige vine. Der var blandt andet en Rhône-rødvin, en Cabernet Sauvignon fra Californien, den sydafrikanske kultvin Columella, en Manzanilla-sherry og en Tokai fra Ungarn.

Ti minutter til hver vin


For hver vin skulle der gættes område, druesort, producent, årgang og endog vinmarkens navn, hvor det var relevant. Og der var kun afsat ti minutter til smagning og udfyldning af svar-ark for de enkelte vine.
De tre førende hold gik videre til finalen, hvor der skulle smages og gættes endnu tre vine: Clos de Goisses, Phillipponnat 2000, Brunello di Montalcino, Fian dell’Orino 2006 og Valpolicella Classico Superiore, Quintarelli 2007.
Arrangørerne af det vinøse danmarksmesterskab lovede, at konkurrencen vender tilbage i 2018. Hvis nogle af VinAvisens læsere mener, at de har den fornødne vinviden til at deltage, kan de kontakte Thomas Ilkjærinfo@vinakademiet.dk.

Den sjældne flaske fra destilleriet Brora.

En meget sjælden flaske

Flasken på billedet til venstre ser umiddelbart ikke ud af noget særligt. Men hvis man er whisky-kender, ville man med garanti finde den meget interessant.

Det drejer sig - så vidt man ved - om den ældste flaske whisky fra det hedengangne skotske destilleri Brora. Whiskyen blev destilleret i 1972 og dernæst modnet på et sherryfad i hele 44 år, før den for nylig blev tappet på flaske. Og det er den eneste flaske, der eksisterer fra dette ene fad.

Et trækplaster for whiskysamlere


Flasken kommer under hammeren d. 19. maj i Hong Kong hos auktionshuset Bonhams, og det forventes, at whiskysamlere og investorer fra hele verden vil byde om kap for at få fat i klenodiet - der har en højeste vurdering på det, der svarer til 70.000 kr.
Det er tvivlsomt, om køberen nogensinde vil åbne flasken for at smage på indholdet - den slags sjældenheder er som regel rene investeringsobjekter. Men hvis han eller hun gør det, vil vedkommende kunne nyde en fyldig, stærkt røget og meget kraftig whisky, der har en alkoholstyrke på intet mindre end 58,6%.
Man kan læse mere om flasken - og byde med, hvis man skulle have lyst og råd - ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinmanden Flemming Müthel Olsen fylder 80 år d. 10. maj og har i år også 55 års jubilæum i vinbranchen. Begge dele fejres med åbent hus fredag d. 19. maj fra kl. 11-14 i Odd-Fellow Logen, Jernbanegade 19, Nykøbing F. Man kan læse mere om fødselaren i ugens Blå Bog ovenfor.


Flemming Müthel Olsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Flemming Müthel Olsen (f. 1937) har arbejdet med vin i de sidste 55 år, og i hovedparten af de mange år har han haft sin gang i Odense Vinkompagni. Her fungerede han som det store vinfirmas repræsentant på Lolland-Falster, hvor han bor, samt på Sjælland og Bornholm, hvilket indebar talrige årlige besøg hos grossister, specialbutikker, købmænd, brugsforeninger, supermarkeder, hoteller og restauranter.
Sideløbende med sit faste arbejde brugte han sin vinviden som underviser på aftenskoler og handelsskoler.
I de sidste mange år har Flemming Müthel Olsen arbejdet som freelancer med foredrag om vin og spiritus i supermarkeder, vinklubber og for vinimportører.
Det seneste tiltag er portvinsarrangementer, hvor han serverer syv forskellige vine til stegt peberbøf med tilbehør og gammeldags farmorsovs - for at vise, at portvin udmærket kan matches med mad.
I de sidste femten år har han hvert år taget sine to sønner med på en årlig vinrejse, og sammen har de efterhånden besøgt de fleste førende vinlande, distrikter og producenter. På den måde har han videregivet sin vinviden til sønnerne - en viden, som de forhåbentlig for glæde af fremover.
Den erfarne vinmand er ofte blevet spurgt om, hvilken vin, der er den bedste. Og hans svar har altid været: - Den, du bedst kan lide. For som han siger, så er smag jo et individuelt spørgsmål.
Men spørger man Flemming Müthel Olsen om, hvad han selv bedst kan lide, er svaret hvidvin fra Alsace, rødvin fra Côtes du Rhône, portvin og så en god gin og tonic.
Vin har fyldt meget i hans liv, men der er også blevet plads til hans store interesse for Lolland-Falsters lokalhistorie.
Han har blandt andet sørget for, at der blev rejst penge til et købmandsmuseum med Nordeuropas største samling af gamle vægte - 400 styk i alt. Dette museum har i dag til huse på museet Falsters Minder.
Adresse: Lundevej 32 A, Sundby L, 4800 Nykøbing F., tlf.: 54 85 21 17, email: fmo1937@yahoo.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


427 Den gamle by Saint Émilion ligger fuldstændig omsluttet af vinmarker (foto © Bordeaux).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Grande Crevette, Domaine Wines, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

99 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 69 kr. ved 3 flasker, Propperiet

En udmærket hvidvin med en god frugtsmag og med friske citrusnoter i eftersmagen. Grande Crevette betyder "stor reje", og det er bestemt også en vin, der egner sig til en god rejemad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tikohi, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Denne friske hvidvin smager godt. En rigtig god Sauvignon med et klart billede af druen - stikkelsbær, hyldeblomst ... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaine Barons de Rothschild (Lafite), Sauvignon Blanc, Valle de Casablanca, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 79,75 kr., Skjold Burne

Rigtig god, frisk og "tæt" hvidvin med et klart billede af druen Sauvignon Blanc. Med sin krydrede note udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenz, Les Cave Lenz, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 4. juni: 99,75 kr., Skjold Burne

En fortræffelig hvidvin med meget "Gewürz" - krydderi. Den har en god druesmag og ret meget sødme, der dog holdes i skak af krydring og syre. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brauneberger, Weingut Boujong, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2016, lav alkohol (10,5%)

139 kr., pris ved tilbud indtil 28. maj: 79 kr., Cappa Vin

Skal det være sødlig hvidvin - feinherb, siger tyskerne - så er denne lækre vin sagen. Den har en dejlig smag af druen Riesling, og sødmen modsvares fint af en frisk syre. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Châsse, Gabriel Meffre, Syrah, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 40 kr., SuperBrugsen

En rosévin, der dufter af sommer - af friske hindbær og jordbær. Smagen er frisk, frugtrig, læskende og ukompliceret. Det er med andre ord en rigtig dejlig terrassevin eller apéritif. Men den er bestemt også egnet som ledsager til lettere retter - fx lyse fisk eller en god madsalat. Tilbudsprisen er et kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Planeta, Sicilien, Rosata, Italien, 2016, lav alkohol (12%)

99 kr., Vinoble

En let og ret enkel rosévin på druerne Nero d'Avola og Syrah. Den har en pæn, frisk druesmag, men til 99 kr. er den ikke helt billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nabal, Bodegas Navarro Balbás, Ribera del Duero, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 2 flasker: 75 kr., Smile Marketing Group

Glimrende rosévin med en ganske lys, diskret farve og en lige så diskret, men fin krydring. Vinen er lavet på druerne Tempranillo, Garnacha og Albillol.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantina di Negrar, Corvina, Verona IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

52,95 kr., ViniPortugal

Let og saftig, blød og lækker rødvin med ren druesmag og noter af højere pris. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Charmerende 12,5%, så man får lyst til at drikke mere end et glas. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passione Salice Salentino Speciale Riserva, Sani, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)

59 kr., på tilbud indtil 17. maj: 50 kr., Fakta

En rigtig god rødvin med lige dele frugt, tanniner og syre - der gør den velegnet som madvin til lidt fedede retter. Tilbudsprisen er yderst attraktiv og indbringer den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Secret Agent Red, Alias Wines, Napa Valley, Californien, 2014, middel alkohol (13,7%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Vellavet rødvin med en god, fyldig, blød og lækker smag - nærmest lidt ovre i det italienske. Kvaliteten er højere end prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chocoholic, Darling Cellars, Pinotage, Darling, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

69,95 kr., Amka

Om 2013-årgangen af denne rødvin skrev vi følgende - som også gælder denne årgang: "Med det navn, som denne rødvin har, forventer man chokolade-noter for fuld udblæsning. Og vinen dufter og smager da også af mørk chokolade, men er mere kompleks end som så. Der er også noter af mørke modne kirsebær, brombær og chili i den dejlige smag, som holder rigtig længe i munden. En lækker vin til en overkommelig pris. Flasken har skruelåg."

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdehermoso, Bodegas y Viñedos Valderiz, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Vellavet rødvin og rigtig god til rimelige 75 kr. Den har en varm, fyldig frugtsmag med gode, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alouette, Aureto, Vaucluse IGP, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En dejlig, ret kraftig rødvin med en god og ren frugtsmag og en lækker sødme. En vin, der er nem at drikke - og en meget anvendelig vin.

stjernestjernestjerne

Novecento, Dante Robino Winery, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2016, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker: 49,95 kr., Skovgaard Vine

En lidt stram rødvin med noter af stilke og blade. Men også en billig vin (ved 12 flasker).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jargon, Jargon Wines, Pinot Noir, California, USA, 2014, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager

Lækker rødvin med en meget karakteristisk Pinot-smag. Den er harmonisk og med bløde tanniner. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Corne-Loup, Géraldine Saunier-Lafond, Lirac, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

Lækker rødvin, der smyger sig om tungen med sin brede frugt, bløde tanniner, fine krydring, noter af mørke bær og chokolade og lange eftersmag. Også anvendelig som meditations-vin. Flot flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marques Casa Concha, Concha Y Toro, Pinot Noir, Limari, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

129,95 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 75 kr. ved 2 flasker, Kvickly

En rødvin i top på Bourgognes store drue, Pinot Noir. Det er en vin, der dufter af læder, skovbund og svampe og har en forførende frugtrig smag med fine noter af anis til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Garnacha Roble, Botijo Rojo, Valdejalón IGP, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

139 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rødvin med god frugt, rygrad, tilpas tanniner - og en god portion syre, der gør den velegnet til som madvin - til såvel lidt fede kødretter og cremede oste. Tilbudsprisen må siges at være den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brazin Old Vine Zin, Zinfandel, Lodi, Californien, 2014, høj alkohol (14,5%)

165 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 139 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rødvin, der dufter af modne mørke kirsebær og mørk chokolade. Smagen er koncentreret med masser af modne sommerbær og med en lang eftersmag, der hele tiden byder på nye smagsnuancer. En god syre gør vinen velegnet til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burggarten Spätburgunder Classic, Weingut Burggarten, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2015, lav alkohol (13%)

179 kr., på tilbud i uge 20 (denne uge): 129 kr. ved 3 flasker, Propperiet

En meget dejlig rødvin lavet på Spätburgunder (Pinot Noir). Den har fine noter af mørke rosiner i duften og en elegant vinøs og saftig smag med blå blommer og tilpas syre i den lange eftersmag. En harmonisk og sommerlig vin, der vil egne sig fint til milde kødretter, patéer, madsalater m.m. Drik den let afkølet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen