Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2017



Lagerhallen med kasserne med de i alt 17.200 forskellige vine, som deltog i årets udgave af DWWA. Foto: Andrés Rosberg.

Blindsmagning af 17.200 vine

Decanter World Wine Awards (DWWA) er intet mindre end verdens største vinkonkurrence.

Den afholdes årligt af det britiske vinmagasin Decanter, og i årets konkurrence deltog 17.200 vine, hvilket er en hidtidig rekord. I 2004, hvor den første udgave af DWWA blev afholdt, var der "kun" indsendt 4000 vine.
219 dommere havde for nylig travlt med at blindsmage de mange tusinde vine - et arbejde, der var afsat en uge til. Dommerne talte hele 65 Masters of Wine, 20 Master Sommelierer samt et hav af andre skarpe ganer.

34 vine fik den fineste medalje


Resultatet af konkurrencen er netop offentliggjort, og der blev uddelt 34 Paltinum Best in Show-medaljer (den fineste udmærkelse), 175 platinmedaljer, 455 af guld, 3340 af sølv og 7038 af bronze. Det giver i alt 11.042 medaljer. Derudover fik 3651 vine anmærkningen ”anbefalet”. Det vil sige, at i alt fik 14.693 af vinene et eller andet med hjem i bagagen, mens 2507 vine fik en lang næse.
Vinene kom fra alle verdenshjørner. Der var selvfølgelig flasker fra de mange kendte vinlande i såvel den gamle som den nye vinverden. Men der var også vine fra lande som Egypten, Bolivia, Albanien, Armenien og Taiwan, lande, som man normalt ikke forbinder med vin.

Frankrig brillerede


Der deltog ingen danske vine (hvorfor egentlig ikke?), men to svenske vingårde, Flyinge Vingård og Vingården i Klagshamn, opnåede hver især to gange bronze for deres vine.
Frankrig brillerede for alvor i år med hele otte ud af de 34 Platinum Best in Show-medaljer. England erobrede også for første gang en af disse top-priser med vinen Bacchus fra vingården Winbirri Vineyards.
Man kan selv surfe rundt og søge på vine og medaljer via alle mulige indgangsvinkler ved at klikke her. Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis der er danske vinimportører, som har nogle af Platinum Best in Show-vinene.


Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

Franske præsidenter og vin

Den franske vinindustri beskæftiger omkring 500.000 franskmænd og bidrager årligt med cirka 7 milliarder euro (cirka 52 mia. kr.) til den franske økonomi. Og hvor gode vilkår, denne store industri har, er jo blandt andet afhængig af, hvem der præsident i Frankrig – og om han kan lide et godt glas vin.
De tre foregående præsidenter har ikke gjort det store for at markedsføre og fremme landets vinindustri. Og ingen af dem var heller store vindrikkere.
Jacques Chirac, der var præsident fra 1995 til 2007, havde ganske vist en stor og fornem vinkælder - men var kendt for at foretrække øl frem for vin. Efterfølgeren Nicolas Sarkozy var hverken glad for vin eller øl - han er nemlig afholdsmand. Som han engang erklærede, så ville han til enhver tid hellere have et glas coca-cola end et glas vin.

Indfriede ikke forventningerne


Da Francois Hollande indtog præsidentposten, steg håbet hos de franske vinproducenter. Han udtrykte, at han var "forført af de fortræffelige vine, som Frankrig producerer", og at han nød at afholde vinsmagninger med familie og venner.
Noget af det første, han gjorde, efter at have vundet valget, var da også at meddele, at han ville søsætte en større markedsføringskampagne for at fremme salget af fransk vin i Kina. Men de forventninger, vinindustrien havde til ham, blev ikke indfriet.

Nyt håb hos vinindustrien


Nu har Emmanuel Macron overtaget roret, og i den franske vinverden krydses der fingre for, at man nu har fået en præsident, der for alvor vil satse på fransk vin og give industrien et velfortjent spark i den rigtige retning. Og det ser foreløbig relativt lovende ud.
Macron er glad for vin, og har erklæret, at ”vin er en ambassadør for Frankrig”. Desuden har det franske vinmagasin Terre de Vins under valgkampen optaget en serie videoer, hvor Macron blindsmager vine - og indimellem gætter rigtigt.
Og nu har han også udnævnt en vin-lobbyist som sin landbrugsrådgiver. Audrey Bourolleau hedder hun, og hun har været præsident for foreningen Côtes de Bordeaux fra 2010 til 2012.
Hendes seneste job var hos Vin et Société - en forening, der på alle områder kæmper den franske vinindustris sag og gang på gang har forsvaret vinproducenterne mod Evin-lovens absurde forbud mod vinreklamer.


Prosecco går sin sejrsgang i store dele af verden.

Over 400 mio. flasker Prosecco

Sidste år blev der fremstillet 411 millioner flasker af den italienske mousserende Prosecco-vin til en salgsværdi af 1,9 milliarder euro (cirka 14 mia. kr.). Det var hele 45% flere flasker end i 2014. Men der er bestemt også behov for at skrue op for produktionen af vinen, der i disse år er en stigende sællert på verdensplan.
Faktisk sælges kun 25% af al den Prosecco, der fremstilles, i selve Italien, mens de store aftagerlande Storbritannien, USA og Tyskland til sammen tegner sig for 75% af salget.

Planter flere vinstokke


Især briterne er vilde med denne lette og prisvenlige boblevin - sidste år drak de knap 113 mio. flasker, og er dermed verdens største aftager af Prosecco.
Ifølge The Drinks Business regner vinrådet for Prosecco DOC med en yderligere stigning i produktionen på 5,7% i 2017. Og man planlægger også plantning af flere vinstokke med Glera-druer - den drue, der anvendes til vinen - inden for appellationens grænser for også i fremtiden at kunne leve op til efterspørgslen.


Loftet i den nye forretning er udsmykket med stave fra 100 år gamle franske vinfade.

Berry Bros. & Rudds nye butik

Lige siden 1698 har den fornemme vinforretning Berry Bros. & Rudd ligget i St. James’s Street i London. Nu har forretningen åbnet endnu en butik lige rundt om hjørnet i Pall Mall nr. 63. Og den er bestemt - ligesom den fine gamle forretning - et besøg værd.
I de nyindrettede lokaler sælges der mere end 1000 forskellige vine og spiritusser, heriblandt 300 meget kostbare vine, der opbevares i et særligt ”skatkammer”.
Spændvidden i priserne på forretningens vine ligger fra 10 pund (cirka 85 kr.) og op til flere tusinde pund.

Smagsprøver på kultvine


I den nye butik er der også monteret Enomatic automater, hvorfra man - mod betaling - kan tappe smagsprøver på 24 forskellige vine. I automaterne konserveres den mængde vin, der er tilbage i flaskerne, ved hjælp af kvælstof. Udvalget af vinene skiftes hver måned, og ved at klikke her kan man se, hvilke vine, man kan smage her og nu.
Dyreste smagsprøve i indeværende måned er af en flaske Cos d'Estournel 1990. Prisen for 25 ml er 7,50 pund (cirka 64 kr.) - hvilket vel egentlig er ok i betragtning af, af Berry Bros.& Rudd tager det, der svarer til 1855 kr. flasken ved køb af 12 flasker.
Man kan læse mere om forretningen og se åbningstiderne ved at klikke her.

Stadig flere franske øko-vinmarker

Nye tal fra foreningen l’Agence bio viser, at økologien er på fremmarch i den franske vinindustri.
I dag er der 5263 vinhuse, der har lagt om til økologi, hvilket betyder, at 70.740 hektar svarende til 9% af Frankrigs samlede vinmarksareal i dag dyrkes økologisk. De17% af øko-arealet mangler dog de sidste trin for at blive certificeret økologisk. Men de er altså godt på vej.

Stor vækst i salget af økologisk vin


At få afsat økovinene er ikke det store problem. Som vi nævnte i sidste uge, så går det rigtig godt med salget af de økologiske vine på det danske marked, og sådan forholder det sig også i en lang række andre lande.
Også på det franske hjemmemarked er der et stigende salg af økovine. I 2016 nåede salget op på 792 millioner euro (cirka 5,8 milliarder kr.) - en vækst på lidt over 18% i forhold til 2015.
Den stigende succes for vinene kan man også mærke hos verdens største branchemesse for økologisk vin, Millésime Bio. Messen arrangeres af Sudvinbio og afholdes hvert år i Marseilles, og da den første version løb af stabelen i 2004, var der 100 udstillere. Til 2017-udgaven var der hele 900, og messen blev besøgt af i alt 4850 vinbranchefolk fra hele verden.


Kogt vin i Danmark

I sidste uge nævnte vi vin cuit (kogt vin), hvor druemosten opvarmes til kogepunktet, så den reduceres og bliver meget sukkerholdig. Når mosten har gæret, får man en sød og aromatisk vin. Vin cuit er en specialitet i Provence.
Vi efterlyste også danske importører af vinen - og en enkelt, Carlos Vieira, der ejer grossistfirmaet Egeskov Vieira, har meldt sig.
Han importerer en vin cuit fra Château de Saint-Martin i Provence, og vinen kan købes hos Meny i Rungsted Kyst, hvor den koster 149 kr. for en 50 cl's flaske.



Et kig ind i Vine, Liv-exs store vinlager. Fra filmen på YouTube.

Et lager fyldt med fine vine

Liv-ex er den store London-baserede internethandel for fornemme vine. Og kunderne er ikke mindst denne verdens mange forhandlere af disse vine. Ud over salg af vine har Liv-ex også sin egen vinbørs, der holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.

Derudover tilbyder man kunderne mulighed for opbevaring af de købte vine - og distribuering, når de har videresolgt vinene til egne kunder.
Opbevaringen sker i Liv-exs egen store lagerbygning, Vine, hvor vinene ligger i trækasser ved den rette temperatur og fugtighed og sikret mod tyveri via videoovervågning.

Højere end Mount Everest


Lageret er nu nået op på 120.000 kasser, og hos Liv-ex har man for sjov skyld regnet ud, hvor højt kasserne ville nå op, hvis man stablede dem. Kasse-tårnet ville blive hele 24 kilometer højt - hvilket er betydeligt højere end verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvis bjergtinde rejser sig 8,8 kilometer op mod himlen.
Hvis man derimod satte kasserne i forlængelse af hinanden, ville de strække sig 34 kilometer ud i landskabet.
En lille film på YouTube fortæller om Liv-ex og Vine.


Ribera del Duero har ekstreme vejrforhold med iskolde vintre og hede somre. Pludselig og sen forårsfrost er heller ikke noget særsyn.

Nordspanien også ramt af frost

Vinmarkerne i Frankrig, Norditalien, Tyskland, Østrig, Schweiz og England er i år blevet alvorligt beskadiget af sen forårsfrost. Og det samme er markerne i store dele af Nordspanien.

Det er gået slemt ud over Galicien i det nordvestlige Spanien og især over distriktet Monterrei, mens Rias Baìxas er sluppet helt for skader.
Mod nordøst i Rioja har man oplevet den værste frost siden 1999. Nogle vinproducenter taler om store skader i op mod halvdelen af deres vinmarker.
Også Ribera del Duero har fået frosten at føle. Hos Vega Sicilia, der fremstiller en af Spaniens mest berømte vine, Uníco, har frosten skadet omkring 10% af vinhusets marker, mens nogle af distriktets mange små vingårde har mistet hele deres kommende druehøst - og dermed deres indtægtsgrundlag.
Det værste er, at 80% af vinproducenterne i Ribera del Duero ikke er forsikret mod frost.

Protein virker som frostvæske

I forbindelse med de mange frostskadede europæiske vinmarker (se ovenfor) har vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen skrevet følgende til os:
- Hvis kendskabet til det økologiske middel FrosTech var mere udbredt, ville skaderne i vinmarkerne ikke være blevet så omfattende.
Det middel, som Jens Madsen henviser til, indeholder koncentreret harpin - et protein, der faktisk er halvdelen af en bakterie, som forårsager sygdommen Blight i frugtplantager. Men harpin har også en godgørende funktion som en slags naturlig frostvæske.

Virker ned til minus 7 grader


Proteinet blev opdaget af forskere ved det amerikanske Cornell University i 1992, og når det bliver påført vinplanten, ”informerer” det planten om, at den er under angreb (af frost), hvorpå dens immunforsvar går i gang med at samle næringsstoffer - uden væske, som jo kan fryse til is - i alle sine grønne dele og i de dele, der er på vej til at blive grønne. Herved beskyttes såvel den grønne vækst som vinplantens knopper helt ned til minus 7 graders frost.
I 2011 og igen i 2012 mistede Jens Madsen næsten hele sine forsøgsvinmark til sen forårsfrost. Og for at det ikke skulle gentage sig, gik han i gang med at lede efter et middel, der effektivt kunne holde frosten for døren. FrosTech, som han forsøgte sig med før majfrosten i 2014, var det, der virkede.
Midlet kan herhjemme købes hos Borregaard Bioplant - hvis nu nogle af de danske vinproducenter eller andre frugtavlere skulle have lyst til at afprøve det.


Det nye australsk-kinesiske vinslot i Henan-provinsen.

Australsk-kinesisk samarbejde

Vinhuset Seppeltsfield i Barossa Valley i South Australia har slået dørene op for et vinslot i den kinesiske Henan-provins. Og det er sket i form af en joint venture med det kinesiske vinhus Minquan Jiuding Wine Company.
Selv om slottet, der er døbt Chateau Seppeltsfield Minquan, i det daglige vil være hovedsæde for det kinesiske vinhus, vil begge vinhuses vine blive markedsført herfra, ligesom der vil være en detailforretning, hvor hyldepladsen deles ligeligt mellem vinhusene.
Det australske vinhus vil også bruge slottet til at markedsføre Barossa Valley og South Australia som helhed.
Det har taget tre år og kostet 75 millioner AUD (cirka 369 mio. kr.) at opføre vinslottet - der ligner et rigtigt slot med runde tårne og en fontæne med skulpturer i barokstil foran indgangen.

Perfekt timing


Chateau Seppeltsfield Minquan er ifølge The Drinks Business det første kinesiske vinslot, der er delvist ejet af en australsk vinproducent.
Timingen for en sådan joint venture er perfekt, idet kinesernes interesse for australsk vin er steget markant i de senere år. For ti år siden blev der eksporteret australsk vin til Kina for 27 mio. AUD (cirka 133 mio. kr.) - i 2016 lød tallet på 500 mio. AUD (cirka 2 milliarder kr.). Dermed har kineserne overhalet briterne som de største aftagere af australsk vin.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vinene fra Pascal Jolivet i Loire og Hyde de Villaine i Californien.


Lars Andersen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lars Andersen (f. 1970) er uddannet civiløkonom fra Handelshøjskolen i København og arbejder med forretningsudvikling hos en af Danmarks førende forhandlere af hospitals- og sygeplejeartikler. Herudover er han indehaver af La Viña, der er specialiseret i import og salg af vin fra Mallorca.
Interessen for vin har han haft længe, men som for så mange andre var det ved en vinsmagning på en ferie, at den særlige interesse for vin fra Mallorca blev vakt. Gennem flere besøg særligt i 2015 på nogle af øens mange vingårde, fik han for alvor øjnene op for det imponerende niveau, nogle af vinhusene er kommet op på og satte sig for at starte forhandlingen af det bedste, øen kan præstere. Især vinene fra vinhuset Castell Miquel imponerede, og da de ikke kunne købes i Danmark, var det naturligt, at omdrejningspunktet for Lars Andersens nye forretning blev netop dette vinhus.
Vinhuset fremstiller også olivenolie, balsamicoeddike og oliventapenade, der ligeledes forhandles hos La Viña.
Ud over sortimentet fra Castell Miquel har La Viña suppleret med en række omhyggeligt udvalgte vine fra andre vinhuse på Mallorca.
Lars Andersen åbnede sin webshop i 2016, og siden da er udvalget løbende blevet udvidet - også med tilbehør som vinkølere og vinemballage samt et udvalg af gavekurve og værtindegaver.
Selv om vinflaskerne altid vil fylde mest i forretningen, så har han planer om at kunne tilbyde endnu flere delikatesser - dog stadigvæk udelukkende fra Mallorca. Til fremtidsplanerne hører også at få vinene fra Mallorca repræsenteret på flere restauranter og vinbarer i Danmark.
Størstedelen af salget foregår via webshoppen, men også i forbindelse med vinsmagninger i firmaer og foreninger.
Ved siden af sit daglige job samt de mange timer med drift og udvikling af La Viña, bruger Lars Andersen sin fritid på hus og have og ikke mindst på familien, der består af hustruen Janne og deres to børn, Laura og Mathias.
Adresse: Enhøjsvej 11, 3450 Allerød, tlf.: 42 65 55 21, e-mail: mail@lavina.dk, www.lavina.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Spät- og Blauburgunder

Tim Larsen er klar over, at druen Pinot Noir går under navnet Spätburgunder i Tyskland, Schweiz og Østrig.
– Men, skriver han, – hvad er så Blauburgunder? Og er der forskel på druerne?
Spätburgunder er det samme som Blauburgunder. De to ord bruges i flæng, men oftest bruger man det første ord - og i hvert fald i Tyskland - mens østrigerne foretrækker Blauburgunder.
Betyder de forskellige navne, at der er forskel på druerne?
Nej. Pinot er Pinot. Dog findes der en variant af sorten, der har mindre druer og modner tidligere. I Frankrig hedder den Pinot Noir Précoce (tidlig Pinot), i Tyskland Frühburgunder.
Spätburgunder er i dag den mest plantede blå drue i Tyskland, og den har en lang historie på tysk jord. Den er nævnt flere gange i Shakespeares skuespil, hvor den kaldes Rhenish.


Pinot Noir (Spätburgunder). Foto: Wikipedia/JuTa.

Ugens vinøse billede

Det sker ind imellem, at vi løber tør for vinøse billeder fra læserne. Men så er det jo godt, at vi har nogle CD-skiver liggende med fine billeder, som vi har fået fra forskellige vinkomitéer.
På skiven fra Bourgognes vinkomité, BIVB, har vi fundet dette billede, optaget af fotografen J.P. Muzard. Det viser, hvordan Bourgognes historiske vinmarker er indhegnet af mure. Sådan en vinmark kaldes på fransk clos (udtales klo).
Berømt er vinmarken Clos de Vougeot. Midt på den ligger Château de Vougeot, der egentlig ikke er et château, men en vingård, som munkene opførte i midten af 1500-tallet. Og vinmarken udenom er efterhånden ved arv og salg blevet splittet op, så den i dag består af cirka 100 parceller med i alt cirka 80 ejere.
Cirka fire femtedele af jorden inden for murene ejes af en lang række små vinbønder – nogle har måske kun et par rækker vinstokke – mens resten ejes af vinhuse i Beaune eller Nuits-Saint-Georges. I alt resulterer det i cirka 60 forskellige etiketter, alle med navnet Clos de Vougeot.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Nu står sommerferien for døren, og hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder på ferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


429 En cirka 50 cm bred, gammel model af en utrolig vinkælder i Le Musée Souleiado i Tarascon-sur-Rhône (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Life Style, Simonsvlei, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2017, lav alkohol (12%)

35 kr., Kvickly

En hvidvin på Sydafrikas store grønne drue, Chenin Blanc - og en rigtig dejlig vin med en god frugtduft og en fyldig smag af modne grønne druer og en anelse sødme til slut. Det er en vin, der har alle de ingredienser, der skal til, for at være en succes til den store sommerfest: Den har en stor spændvidde, når det gælder mad, er en vin, mange vil kunne lide - og en vin til en meget fordelagtig pris. Flasken har skruelåg. Sælges også i SuperBrugsen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Reserva, Emiliana, Chardonnay, Valle Casablanca, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

59 kr., på tilbud i uge 22 (denne uge): 35 kr., Kvickly

Denne biodynamisk fremstillede hvidvin kan Chardonnay-druen godt være stolt over at lægge most til. Den har en let krydret duft og en fyldig, frisk og tør smag med modne grønne druer og fine krydrede noter. En vin, der kalder på sommerens fisk- og skaldyrsretter. Normalprisen er yderst rimelig - og tilbudsprisen et rent kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antonutti, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Dejlig hvidvin med en god, blød druesmag med noter af grape og krydderier og et lille, bittert bid i slutningen, der gør den fortræffelig til mad.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Life Style Rosé, Simonsvlei, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2017, lav alkohol (12%)

35 kr., Kvickly

En udmærket frisk rosé med duft af modne jordbær og ribs og med en fyldig frugtrig smag. Den har en god portion sødme og et lille bittert bid til slut, som gør den yderst velegnet som madvin. Den vil dog også være sagen som den er godt afkølet en varm sommerdag. Den femte stjerne skyldes den meget lave pris på 35 kr. Flasken har skruelåg. Vinen sælges også i SuperBrugsen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colombelle, Plaimont Producteurs, Cõtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Erik Sørensen Vin

Til prisen 60 kr. en elegant og meget lækker rosévin med god frugt, fin krydring og en dejlig sødme. Vinen er lavet på druerne Merlot, Tannat og Cabernet Sauvignon. Fin til mad og en oplagt velkomst- og terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosé d'Anjou, LaCheteau, Loire, Frankrig, 2016, lav alkohol (10,5%)

79,95 kr., på tilbud i uge 22 (denne uge): 50 kr., Kvickly

En liflig og let rosé med en mild duft af jordbær og en lækker frisk bærsmag med en anelse vanille i eftersmagen. Det er en rigtig sommervin, som mange vil kunne lide. En rosé til den store fest - ikke mindst til tilbudsprisen. Den er perfekt som apéritif - og så er alkoholindholdet på kun 10,5%, hvilket er rart i sommervarmen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Lust auf Perlage, Weingut Rieger, Baden, Tyskland, 2015, lav alkohol (11,5%)

99 kr., Vinoble

En fint perlende, frisk rosévin med tilsat kuldiod. I smagen god krydring og en lille sødme. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

l'Operà, Barbanera, Vino Rosso, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En jævn bordvin med frugt og sødme, men ikke så meget mere. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Storia di Famiglia, Cecchi, Chianti Classico DOCG, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., på tilbud i uge 22 (denne uge): 50 kr., Kvickly

Denne rødvin har det hele - en indtagende krydret duft med noter af rosmarin og timian og en bred vinøs smag med saft og frugt men også med fine krydrede noter og tilpas syre. En elegant vin fra det oprindelige, klassiske vinområde i Chianti - derfra, hvor de bedste Chianti-vine kommer. Det er en vin med stor spændvidde, når det gælder mad. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Les Vignes Sauvages, Domaine de Lambisque, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud i uge 22 (denne uge): 79,73 kr. ved 3 flasker, Propperiet

En udmærket rødvin med noter af lakrids i duften og med en god frugtsmag og tilpas tanniner, men også med et alkoholbid, der koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Abba, Bodegas Francisco Casas, Toro, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Superlækker rødvin, som man nyder med største fornøjelse. Den har en dejlig, afrundet frugtsmag med bløde tanniner, noter af chokolade og fint integrerede fadnoter fra fjorten måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Acinatico, Stefano Accordini, Valpolicella, Classico, Superiore, Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 92 kr., Jysk Vin

Superlækker rødvin, stor og bred med fyldig frugt, mange facetter og noter fra bekendtskabet med kvaset fra fremstillingen af Amarone. Vinen må gerne ligge endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tagonius, Bodegas Tagonius, Madrid, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 115,85 kr., Smile Marketing Group

Vellavet rødvin på druerne Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon og Tempranillo. Den har en god dybde, fyldig frugt og en fremtrædende fadlagring, der gør den fin til en kraftig (kød)ret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Sobrero, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

En pæn og udmærket rødvin, der dog ikke - når det nu er en Barolo - lever helt op til forventningerne. Men som sagt: Okay.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spätburgunder "Neuenahrer Sonnenberg", Weingut Burggarten, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2013, middel alkohol (13,5%)

379 kr., på tilbud i uge 22 (denne uge): 299 kr. ved 3 flasker, Propperiet

Dette er en meget elegant rødvin på Spätburgunder (Pinot Noir). Den har en indtagende aromatisk og let krydret duft og en smag, der breder sig ud i munden med god frugt og strejf af anis. Der er også et pænt bid tanniner, og det er så afgjort en vin, der skal ledsages af mad - luksuspatéer og ikke alt for krydrede rødretter. Normalprisen er lidt i overkanten, og det er tilbudsprisen, der indbringer den femte stjerne.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hedvin af danske druer, Skærsøgaard Vin, Danmark, 2011, høj alkohol (20%)

En fantastisk dejlig hedvin på fire forskellige rødvinsdruer. Den dufter lidt som portvin, og har også en mørk portvins søde koncentrerede smag. Men den har bestemt også sin helt egen karakter med noter af syltede blå blommer og kandiserede frugt. Vinen er fadmodnet i 36 måneder, hvilket giver den en god struktur og et tilpas tanninbid. Nyd den til oste med smag - eller til en chokoladedessert.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen