Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2017



Hubert de Boüard hjælper til under druesorteringen hos Château Angélus.

Chardonnay fra Bordeaux

At Chardonnay og Pinot Noir hører til i Bourgogne og fx Cabernet og Semillon i Bordeaux, er rygrads-viden for vinnørder.

Men så enkelt er det ikke mere. Hubert de Boüard, der ejer det berømte 1. cru slot Château Angélus i Saint-Émilion, har nemlig lanceret noget så usædvanligt i Bordeaux som en hvidvin på Chardonnay-druer dyrket nær Lalande-de-Pomerol.
Han vil sælge vinen under sit eget navn og ikke slottets, og han kan selvfølgelig ikke sætte et Bordeaux på etiketten, da Chardonnay ikke er blandt de tilladte druer til fremstilling af Bordeaux-vin. Det vil i stedet for være det mindre fine "Vin de Pays de l’Atlantique", der kommer til at pryde etiketten.

Egen glæde for Chardonnay-vin


Men ifølge Wine-Searcher generer det ikke Hubert de Boüard, at der ikke kan stå Bordeaux på etiketten. Som han har udtalt til den international vinsøgningstjeneste, bør man lave vine på alle mulige druer, hvis man mener, der kan komme et rigtig godt resultat ud af det. Og så må man jo bare undlade at kalde vinen for Bordeaux-vin.
Årsagen til, at Boüard har valgt at lave en vin på netop Chardonnay, er, at han og hans hustru elsker Chardonnay-vin. Desuden lærte han druen godt at kende, da han i tidernes morgen efter endte studier på universitetet i Bordeaux, ofte opholdt sig i Bourgogne.

Vil også lancere en Syrah-vin


Selv om Hubert de Boüards nye vin kun har et Vin de Pays på etiketten, så skal de 2400 vine, han har lavet af første årgang, nok få ben at gå på.
Nysgerrigheden vil uden tvivl drive forbrugerne til at lægge vinene i indkøbskurven. Prisen på det, der svarer til 165 kr., er også yderst rimelig, når man tager i betragtning, at det er ejeren af et berømt Bordeaux-slot, der har kreeret vinen.
Boüard har i øvrigt også plantet Syrah-druer i Bordeaux - en drue, der heller ikke er blandt de tilladte. Og han forventer at fremstille den første årgang rødvin på druen om to år.
Målet er med tiden at nå op på en produktion på omkring 25.000 flasker af både Chardonnay- og Syrah-vinen.
Man kan læse mere om Boüard i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.


Udsigten fra vinhuset Sominio de Atauta i Ribera del Duero.

De spanske vinmarker sveder

Tidligere i år blev Spanien - ligesom en række andre europæiske lande - ramt af en usædvanlig hård og sen forårsfrost.
I Rioja blev der meldt om vinmarker, hvor halvdelen af vinstokkene var blevet beskadigede, mens det i Galicien i Nordspanien drejede sig om hele 70%.
Der er ingen tvivl om, at frosten har gjort et betydeligt indhug i den kommende spanske druehøst. Og som om det ikke var nok, så kæmper vinproducenterne i flere regioner nu også med en ekstrem tør og varm sommer.

Kan gå ud over kvaliteten


Den regnmængde, der er faldet i de seneste måneder, ligger under halvdelen af det normale gennemsnit for perioden, og overalt i Spanien er vandreservoirerne kun omkring halvt fyldte - noget, som ikke er set på denne tid af året siden 1995.
Meget kommer an på, hvordan de kommende måneder arter sig vejrmæssigt, men ifølge den spanske avis El Confidencial tyder alt på, at druehøsten i flere af vindistrikterne kun vil blive halvt så stor som normalt.
Hvis de høje temperaturer fortsætter, kan det også gå ud over kvaliteten af druerne og medføre ubalancerede vine med et meget højt alkoholindhold.


En af de mange gamle reklameplakater for Michelin.

Michelin køber aktier i Wine Advocate

I 1978 grundlagde den amerikanske vinguru Robert Parker vinmagasinet Wine Advocate. I 2012 solgte han det til en gruppe investorer fra Singapore - og overlod samtidig redaktørstolen til Lisa Perrotti-Brown.
Gennem alle de mellemliggende år er det lykkedes Parker at skabe et af verdens mest indflydelsesrige vinmagasiner, og hans pointgivning efter 100-pointskalaen har i høj grad været afgørende for prissætning af fine vine og for, hvor godt de har solgt.
Nu har den franske dækfabrikant Michelin, der også udgiver den berømte årlige restaurantguide af samme navn, købt 40% af aktierne i Wine Advocate og i den tilhørende webside RobertParker.com.

Behov for vinanmeldelser


Michelin har ifølge Decanter længe haft et ønske om at kombinere sine restaurantanmeldelser med vinanmeldelser - derfor købet af aktierne i Wine Advocate.
Præcis hvordan, diverse anmeldelser vil blive kombineret, er der endnu ikke nogen forlydender om. Men sikkert er det, at det nye samarbejde i første omgang vil udmønte sig i initiativer i Asien og Nordamerika - dernæst kommer Europa og resten af verden.


Et imponerende udvalg af vodka i et russisk supermarked. Foto: Wikipedia/Vmenkov.

Vin i stedet for vodka

”Drik vin - ikke vodka!” Sådan lyder det ifølge The Drinks Business fra den russiske landbrugsminister, Alexander Tkachyov.
Et meget stort antal russere lider af helbredsproblemer, hvilket ministeren mener har rødder i deres store forbrug af nationaldrikken vodka samt af anden stærk alkohol. Og han er sikker på, at den generelle helbredstilstand blandt russerne ville blive markant forbedret, hvis de hældte mere vin end vodka i glassene.
Endnu en årsag til spiritussens dårlige påvirkning af folkesundheden er, at en hel del af de stærke sager er forfalskede og undertiden af direkte sundhedsskadelig kvalitet. Ifølge det russiske industri- og handelsministerium skulle omkring hele 70% af al den spiritus, der sælges i Rusland, være forfalsket eller af meget ringe kvalitet.

Glemmer det med "moderate mængder"


Faktisk er der en stigende interesse for at drikke vin blandt russerne - og endog vin af god kvalitet. Dog, som Alexander Tkachyov har udtalt, så forstår hovedparten af russerne ikke, at vin - trods det mindre alkoholindhold - også skal indtages i moderate mængder.
Selv om Tkachyov gerne så, at russerne udelukkende drikker russisk vin, så kommer en del af vinen fra Georgien.
I januar og februar 2016 importerede russerne hele 2,6 millioner flasker georgisk vin - hvilket er mere end halvdelen af de i alt 4,5 mio. flasker, Georgien eksporterer på verdensplan.

Enkeltmarks-vin fra Rioja

Ved begrebet enkeltmarks-vin forstår man en vin, hvortil druerne er kommet fra én og samme fornemme mark. Markens navn vil da som regel fremgå af etiketten.

Man ser sådanne vine fra en lang række af europæiske vindistrikter - dog på vinene fra det spanske Rioja er der aldrig et mark-navn på etiketten. I det hele taget har det haltet lidt bagefter med terroir-oplysningerne på distriktets vinetiketter, men det vil Riojas vinråd nu gøre noget ved.
Fra nu af vil distriktets vinproducenter også kunne sætte vinmarkens navn på etiketten, når druerne stammer fra én og samme mark. Dog er der en række krav, som skal være opfyldt. Vinproducenten skal have ejet marken i en længere årrække, vinstokkene skal være mere end 35 år gamle, høstudbyttet skal være mindst 20% mindre end det, der ellers er tilladt i Rioja, og så skal samtlige druer håndhøstes.

Tilladelse til mousserende rosé


Derudover vil vinrådet sørge for - via smagninger - at enkeltmarks-vinene lever op til en meget høj kvalitet.
Der vil ikke på nogen måde blive pillet ved de gamle kvalitets-niveauer for Rioja-vin: joven, crianza, reserva og den fineste kategori, gran reserva.
Der er mere i støbeskeen i det berømte spanske distrikt. I øjeblikket diskuterer man, om underdistrikter og endog byer også skal kunne nævnes på etiketterne - noget, som jo er ganske almindeligt i mange andre vinlande og -distrikter.
Og så vil man for første gang nogensinde tillade vinproducenterne at fremstille enkeltdrue-vine på samtlige af de i Rioja tilladte hvidvinsdruer. Desuden vil man tillade produktionen af mousserende rosé med et Rioja på etiketten. Igen er der en række regler, der skal opfyldes, før distriktets navn kan pryde flasken.


Kortet fra Jordan Winery.

Kort over lav-alkohol vinhuse

Hvis man tager på vintur i Californien, bliver man ofte præsenteret for den ene alkoholbamse efter den anden. Og det bliver let for meget af det gode, hvis man gerne vil nå at besøge flere vinhuse på én og samme dag - også selv om man spytter.
Nu har Jordan Winery i Sonoma, der selv fremstiller vine med et moderat alkoholindhold, lavet et interaktivt kort over "lav-alkohol vinhuse" i regionerne Sonoma og Napa.

Høj grænse set med europæiske øjne


Nu er vi jo i Californien, og her ser man på det med lav-alkohol med lidt andre øjne, end vi gør i Europa.
De højere varmegrader gør, at druerne i Californien bliver mere modne og sukkerholdige - og dermed forvandles til vine med generelt højere procenter.
Jordan Winery har derfor i forbindelse med kortet valgt at have en lav-alkohol grænse på under 14%, så det kun er vine med højst 13,9% alkohol, der kan blive plottet ind. Denne grænse hænger ifølge vinhuset også sammen med amerikansk lovgivning, hvor der er en hel del elastik i det med procenterne. Står der 14% på etiketten, må vinen i realiteten godt indeholde helt på til 15% alkohol, men hvis der står 13,9%, vender pilen modsat - så kan vinen fx indeholde 12,5 eller 13%.

En god idé


Det har taget tre måneder at udarbejde kortet, og kravet har været, at langt hovedparten af vinene skal ligge under den alkoholgrænse, Jordan Winery har sat. Hvis der er en enkelt eller to vine, der stikker lidt af, så er vinhuset alligevel kommet med på vognen.
I alt omfatter kortet 21 vinhuse i Sonoma og 12 i Napa, og hos Jordan Winery håber man, at flere vinhuse med lav-alkohol vine vil melde sig ved døren.
Kortet, som kan downloades ved at klikke her, linker til vinproducenterne, ligesom det angiver, hvor man kan gå ind fra gaden og få smagsprøver, og hvor man skal aftale et besøg på forhånd.
Mon ikke det er verdens første vinkort, hvor alkoholprocenterne er udgangspunktet? Og det er jo faktisk en god idé, Jordan Winery har fået. Der er en stigende tendens rundt om i verden til at skænke vine i glassene med ikke alt for høje procenter.

Vandt sag om kemikalier

Det hænder, at vinhuse mister en del af deres kommende høst til kemikalier anvendt af naboerne.
I 2016 mistede fx et vinhus på New Zealand hele 20% af årets høst, fordi naboen, en malkekvægsbedrift, havde sprøjtet med hormonfyldte sprøjtemidler, hvorefter en større kemikaliesky bevægede sig ind over vinmarkerne og gjorde ubodelig skade.
Ofte er det svært for vinproducenterne at bevise, at det er kemikalieskyer fra landbruget, der er skyld i den reducerede høstmængde. Når først skaderne kan ses, er skyerne for længst forsvundet.
Nu er det dog lykkedes et australsk vinhus at få medhold i retten i netop sådan en ”sprøjtnings-sag”.

Troede først det var frosten


Det drejer sig om Riberman Orchards i Victoria, der ejes af Tony Caccaviello. Det hele startede i 2013, da høsten fra hans 60 hektar store vinmark var betydeligt mindre og druerne af ringere kvalitet end normalt.
Først tænkte Caccaviello, at det måske skyldtes frostskader på vinstokkene. Men en nærmere analyse afslørede, at synderen var herbicider - altså kemiske sprøjtemidler.
Den slags bruger vinproducenten ikke i sin mark, og mistanken faldt derfor på naboen, Rodney James Hayden, der dyrker vikker - og netop sprøjter sine marker med kemikalier.

Flyttede sine vinstokke


Tony Caccaviello måtte flytte 8000 vinstokke og genetablere sin vinmark et andet sted på sin ejendom.
Sagen endte i retten, og for en gang skyld faldt den ud til vinproducentens fordel. Rodney James Hayden blev dømt til at betale 7 millioner AUD (cirka 35 mio. kr.) i skadesomkostninger til Riberman Orchards - hvilket både dækker flytningen af de mange vinstokke og tab af omsætning i de tre år, der fulgte efter skaderne.


Fra venstre: Chefvinmager Thomas Brown, Fred Schrader og hans hustru, Carol.

Top-vinhus solgt

Constellation Brands, der har sin base i New York, er verdens næststørste vinfirma. Nu er firmaet blevet lidt større endnu, idet det for nylig har købt det californiske vinhus Schrader Cellars i Napa Valley.
Købssummen er 60 millioner dollars (cirka 391 mio. kr.), hvilket jo er en ordentlig sjat penge for et vinhus, der i gennemsnit kun fremstiller omkring 36.000 flasker vin årligt. Men der er tale om topvine lavet på Cabernet Sauvignon fra nogle af Napas historiske vinmarker - heriblandt den berømte To Kalon mark.

En vigtig emailing-liste


Med i købet får Constellation Brands også lageret af vine fra årgang 2015 og 2016 - og nok så vigtigt også den emailliste, Schrader Cellars har over faste kunder.
De fleste af vinene sælges nemlig via denne liste, der omfatter rige privatkunder, fornemme vinforretninger og top-restauranter.
Hvad sælgeren Fred Schrader og hans hustru, Carol, nu vil bruge alle de mange rare penge til, hører fremtiden til.
Det stolte krigsskib HMAS Sydney. I midtermasten var der skjult en lille flaske whisky og en sølvmønt. Foto: Wikipedia/US Navy.

Mast med indbygget flaske

I 1982 var krigsskibet HMAS Sydney parat til sin jomfrurejse. Det var bygget i det amerikanske skibsværft Todd Pacific Shipyards i Seattle til brug i Royal Australian Navy.
I de næste 35 år deltog skibet i krigsaktioner i den Persiske Golf, i bekæmpelsen af pirater i det Indiske Ocean og i anti-narko operationer i Caribien. Det tilbagelagde i alt 1,7 millioner kilometer, før det var slut, og det i 2015 blev taget ud af brug.
For nylig blev det så meddelt, at HMAS Sydney skulle ophugges. Men før, ophugningsfirmaet gik i gang med opgaven, blev det kontaktet af en Paul Nickelson, der i sin tid havde været med til at bygge skibet:
- Kig lige et stykke nede på hovedmasten. Inde i den ligger der en lille flaske ..., lød det fra Nickelson.

En ulovlig flaske


Det viste sig, at der i masten var lavet et skjult rum, og her fandt man en miniatureflaske af mærket MacNaughton Canadian Whisky pakket ind i isoleringstape - og en amerikansk sølvdollar.
Flasken var blevet lagt ind i masten under bygningen af skibet i 1982, og på det tidspunkt var det faktisk ulovligt at medbringe alkohol om bord såvel i USA som i Australien. Den tid, hvor den daglige rom-ration til søens folk var kutyme, var for længst forbi.

Traditionen med mønten


I 35 år har den lille flaske rejst i tykt og tyndt med sit skib. Nu er den overdraget til Australian Navy Heritage Museum i Sydney, hvor den vil blive udstillet sammen med sin og skibets historie.
Sølvmønten har sin helt egen historie. Det er en kendt sag, at man indvier et skib ved at smadre en flaske champagne mod boven. Men der er også andre traditioner - blandt andet, at man gemmer en mønt i masten. Traditionen har, så vidt man ved, rødder tilbage til oldtidens Grækenland og Rom, hvor man lagde en mønt i munden på de døde. Ifølge græsk gudelære skulle den døde fragtes over floden Styx til dødsriget Hades, og mønten skulle så bruges til at betale færgemanden med.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Nybom Vine har optaget importen af vinene fra Cantina Ilauri i Abruzzo.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Skal lagringen ske inden degorgering?

I sidste uge nævnte vi, at Cavas vinråd i 2016 lancerede en ny top-klassifikation, Cava del Paraje, der rangerer over Reserva og Gran Reserva. Vi nævnte også, at vinen i den nye klassifikation skal være modnet i flaske i mindst 36 måneder, før den frigives til salg - et halvt år længere end for Grand Reserva.
Nu vil Hanne Mikkelsen gerne vide, om de 36 måneders lagring skal ske inden degorgering (fjernelse af bundfaldet) ligesom ved årgangschampagner?
Hun vil også gerne vide, om man i Spanien har et andet ord for det franske ”degorgement” for degorgering.
Til det første spørgsmål, kan vi svare, at lagringen netop skal ske inden fjernelsen af bundfaldet. Med hensyn til det andet spørgsmål, så anvender man det franske ord i Catalunya, hvor cavaen fremstilles. Men der bruges også en lokal catalansk udgave af ordet, ”degorjat” eller ”degorjament”.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


435 På vingården Cordero di Montezemolo fra 1340 ligger gamle flasker og samler støv (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Monte da Capella, Alentejano, Portugal, 2016, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker., Masa Wine

En pæn hvidvin på druerne Arinto, Antâo Vaz og Verdelho med en frisk og tør druesmag og et lille bid i slutningen.

stjernestjernestjerne

Gailur, Bodegas Gailur , Rioja, Blanco, Cosecha, Spanien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Steiniche Wine

En let og venlig hvidvin - lige ud ad landevejen. Til visse formål er det fint, at der kun er 12,5 % alkohol. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Delicato, Delicato Family Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2015, lav alkohol (13%)

84,95 kr., på tilbud indtil 23. juli: 50 kr., SuperBrugsen

Til kun 50 kr. - og ikke noget med 6 flasker - er denne hvidvin rigtig god. Den har god druesmag med noter af ananas og vanille. God, lang eftersmag med en lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gris de Gris, Cave Sabledoc, Sable de Camargue IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

95 kr., Vestergaard Vin

En interessant hvidvin fra de sandede marker i Rhôneflodens delta, hvor vinlusen Phyloxera ikke har lyst til at angribe vinstokkene. Vinen har en aromatisk duft og en lækker druesmag. Den er lavet på druerne Grenache og Carignan, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Motto Piane, Fattori Wines, Soave, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker., GrauballeVin.dk

Fint krydret hvidvin med en let cremet konsistens. I smagen et strejf af honning samt tilpas syre. En meget anvendelig hvidvin, der kan bruges som terrassevin, til mad og så mænd også til en tør dessert, fx kager med nødder, mandler osv.

stjernestjernestjernestjerne

Sunday Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Let, tør og frisk hvidvin med en god smag af druen Sauvignon Blanc. I smagen markante noter af citrus, grape og stikkelsbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Les Paradis, Domaine Begude, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En dejlig, frisk og fint krydret hvidvin på økologisk dyrkede druer. I den delikate smag er der noter af fersken og honning samt diskrete fadnoter. En virkelig nydelse.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baronnie de Montgaillard, Château de Condamine, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 53,33 kr., Vintjenesten

Til 53 kr. (ved 6 flasker) er denne rosévin på druerne Merlot og Syrah lidt af et kup. Vinen har en frisk og fint krydret druesmag med tilpas syre og en lille sødme. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosado de Silos, Cillar de Silos, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

120 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinstokken.dk

En rigtig flot rosévin. Den har en kraftig duft og en moden, fint krydret, let cremet smag med tilpas syre og en lang eftersmag. Udpræget til mad.

stjernestjernestjerne

Xavier, Côtes de Provence, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

En meget let rosévin med frisk frugt og markante, krydrede noter. En lidt "upersonlig" vin - for nu at sige det på den måde. Helt billig er den ikke - heller ikke ved 6 flasker.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Da Sergio, Mare Magnum, Puglia IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

45 kr., Fakta

En økologisk rødvin på druerne Negro Amaro og Primitivo til kun 45 kr. En meget drikkevenlig vin med ren frugt og sødme. Den femte stjerne får den for prisen, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hereda de Peñalosa, Bodegas Pascual, Tinta del Pais, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En rigtig god rødvin, der gør opmærksom på sig selv hele vejen til den lange eftersmag. Der er lækker frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjerne

Caldas, Alves de Sousa, Touriga National, Douro, Portugal, 2013, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine

En tør rødvin med en frugt, der forsvinder lidt vel hurtigt bag et forhæng af tanniner og syre. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Enira Selection Neipperg, Bessa Valley Winery, Thracian Lowlands, Bulgarien, 2011, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine

Denne bulgarske rødvin er slet ikke så tosset. Den har en god, let tør, frugtagtig smag med noter af blommer og sorte bær samt en lang eftersmag med god frugt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas des Bressades, Cyril Marès, Syrah, Costière de Nîmes, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker., The Wine Company

En kraftig rødvin med god krydring og muskuløs frugt, men uden skarpe kanter. En vin i god balance, udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hebo, Petra, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker., Gallovini

Vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Sangiovese. Den har god, fyldig frugt og noter af mørke bær, blommer, chokolade og vanille. Vinen udvikler sig fint i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barossa Vineyards, Kellermeister, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En typisk australsk rødvin med bred frugt, ingen kanter, krydrede noter og markant sødme. Oplagt en vin til barbecue. En rimelig pris, der gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's, William Hardy, Shiraz, Langhorne Creek, Australien, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud indtil 23. juli: 50 kr., SuperBrugsen

Vellavet rødvin med en "varm" og fyldig frugtsmag og god krydring. Til tilbudsprisen 50 kr. er den faktisk lidt af et fund. Prisen gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Château Cailleteau Bergeron, Blaye, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

105 kr., pris ved 6 flasker: 92 kr., Jysk Vin

En lille Bordeaux-rødvin, blød og venlig, men uden noget større smagsbillede. Vinen er lavet på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arido, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%)

110 kr., pris ved 3 flasker: 69 kr., Propperiet

En meget anvendelig rødvin med en god duft og en fyldig smag. Plask den gerne over i en karaffel et par tiner før måltidet, og skænk den let kølig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Mur-Mur-Ium, Vignoble Pichon, Grenache, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En lækker rødvin med god duft og en bred, blød og moden frugtsmag med tilpas syre. Lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Réserve, Villa Ponciaco, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin

En elegant og lækker Beajolais-rødvin med blød, moden og "dyb" frugt og delikate noter. Fleurie er en af de ti cru-appellationer og en af dem på toppen sammen med Morgon og Moulin à Vent.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Porto Branco, Quinta Casa Amarela, Hvid portvin, Portugal, høj alkohol (20%)

110 kr., pris ved 6 flasker à ½ liter, The Wine Company

En hvid portvin ...det er noget helt anderledes. Og faktisk en rigtig dejlig dessertvin, ikke for sliksød og med en sødme afbalanceret med tilpas syre og fin krydring. I smagen noter af mandler og marcipan.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen