Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2017

Ingen afgiftsforhøjelser i 2018Del på Facebook

Endelig er der godt nyt, når det gælder de høje afgifter på vin i Danmark. Og det er, at de i hvert fald ikke bliver højere i 2018.

Ifølge regeringens nye grænsehandelspakke, der er en del af den store erhvervspakke, har man droppet de tiltænkte afgiftsstigninger på 5,5% på vin og spiritus samt slik, chokolade kaffe m.m.
Stigningerne er blandt andet skrinlagt i et forsøg på at komme den ekspanderende grænsehandel til livs - stadig flere danskere kører over grænsen til Tyskland for at fylde bagagerummet med netop vin, spiritus og søde sager.
Hos VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) hilser man selvfølgelig grænsehandelspakken velkommen. Den vil ifølge organisationen gøre det lettere at være erhvervsdrivende i Danmark og billigere at være dansker.

Let afgifterne på spiritus


- Det er først og fremmest klogt at droppe den ellers planlagte indeksering af vinafgiften, så vin, som en af de store grænsehandelsvarer, ikke beskattes endnu hårdere, lyder det fra VSOD’s formand, Michael Holm.
Dog undrer det formanden, at der i grænsehandelspakken ikke er fundet plads til en afgiftslettelse på spiritus - især da regeringens saneringsudvalg netop har påpeget, at en sådan lettelse ville være en decideret samfundsøkonomisk gevinst.
- Vi håber derfor, at beslutningstagerne vil have en spiritusafgiftslettelse allerhøjest på deres prioriteringsliste, når de næste gang vil bringe grænsehandel og omsætning fra tysk til dansk dagligvarehandel, slutter Holm.
Men hvad med afgifterne på vin? Burde de ikke også lettes i stedet for blot at fastfryses? Fra 2010 til 2015 steg vinafgiften herhjemme med 89%, og 39% af den pris, man i dag betaler for en flaske vin til 50 kr., er moms og afgifter.
Vi modtager gerne kommentarer på info@vinavisen.dk.


En af de fundne krukker, som har været anvendt til vin.

Verdens ældste vinDel på Facebook

De hidtil ældste beviser på vinfremstilling går tilbage til omkring år 5000 f.Kr. og stammer fra Zagros bjergene i Iran. Men nu har et hold forskere fra University of Toronto og Georgian National Museum fundet vinrester, der kan dateres helt tilbage til 6000 f.Kr., hvilket vil sige til yngre stenalder - også kaldet neolitikum.
Vinresterne er - via kemiske analyser - fundet på skår fra krukker, som har været anvendt til at fremstille og opbevare vinen i. Og disse skår - samt flere hele krukker - stammer fra to store udgravninger af landsbyer i det sydlige Kaukasien, 50 kilometer fra den georgiske hovedstad Tbilisi.
I yngre stenalder begyndte man at dyrke jorden og holde husdyr, ligesom man udviklede forskellige håndværk - heriblandt keramiker-håndværket, hvilket gjorde det muligt at fremstille de store krukker.
Man kan læse mere om de nye fund ved at klikke her.

Køber du vin online?Del på Facebook

Stadig flere danskere handler online. I 2017 spås den samlede omsætning fra e-handel således at nå knap 84 milliarder kr. - en vækst på 19% i forhold til sidste år og på hele 78% siden 2013. Det viser en ny rapport fra DIBS Payment Services.
16% af danskerne handler i dag dagligvarer via internettet - hvor mange af dem, der køber vin online, melder rapporten dog ikke noget om.
Vi vil gerne have nogle kommentarer fra vores læsere omkring det med online-køb af vin. Køber man fx stort set altid vin online eller aldrig? Og i så fald hvorfor? Skriv til mariette@vinavisen.dk.


Baron Éric de Rothschild. Foto: Wikipedia/Ziel.

Baronen overlader roret til sin datterDel på Facebook

2018 varsler nye tider hos Domaines Baron de Rothschild og dermed for det berømte 1. cru-slot Château Lafite i Bordeaux. I mere end 30 år har den nu 77-årige baron Éric de Rothschild haft roret som præsident for familiefirmaet sammen med sin CEO, Christophe Salin.

De to træder nu tilbage og overdrager ledelsen til den yngre generation i form af Rothschilds datter, Saskia, og Jean-Guillaume Prats, som bliver ny CEO.
Prats har i fjorten år været direktør for Château Cos d’Estournel og har siden 2013 været CEO for Moët-Hennessys vinportefølje.
Saskia de Rothschild er uddannet journalist og har arbejdet for New York Times. I de sidste to år har hun været en del af ledelsen i Domaines Baron de Rothschild, og når hun til marts næste år officielt overtager ledelsen af familiefirmaet, bliver hun en af kun to kvinder, der står i spidsen for et 1. cru-slot i Bordeaux. Den anden er Corinne Mentzelopoulos, som ejer Château Margaux.



Etiketten på en ægte flaske Grange fra Penfolds.

14.000 forfalskede flasker PenfoldsDel på Facebook

Denne verdens kultvine er ofre for omfattende svindel. Tomme flasker, der har indeholdt de ædle dråber, bliver fyldt med billig vin og solgt som den ægte vare. Eller også bliver omhyggeligt udførte falske etiketter med fornemme vinnavne sat på flasker med underlødig vin.
I Shanghai har politiet ifølge Sydney Morning Herald efter tre måneders efterforskning og en større razzia afsløret og konfiskeret i alt 14.000 forfalskede flasker Penfolds-vine. Penfolds er Australiens mest berømte vinhus, der blandt andet fremstiller landets dyreste rødvin, Grange - nyeste årgang koster herhjemme omkring 4500 kr. flasken.
De mange forfalskede flasker satte svindlerne til salg på Taobao - Kinas version af Ebay, der ejes af Alibaba, verdens største online handelsplatform.

10.000 falske etiketter


At man overhovedet opdagede svindelen skyldtes, at Treasury Wine Estates, der ejer vinhuset Penfolds, henvendte sig til Alibaba. Det undrede nemlig vinfirmaet, at der var sat Penfolds-vine til salg til det, der svarer til 250 kr. flasken - vine, der normalt ville koste mellem 570 og 2850 kr.
Politiet blev pudset på sagen, og fra nethandelen med de falske vine sporede man så flaskerne til diverse lagerbygninger og har nu anholdt i alt tretten personer, som mistænkes for at stå bag svindelen.
Ud over de forfalskede flasker fandt politiet også 10.000 falske Penfolds-etiketter.


På dette mere end 100 år gamle postkort ser man høstarbejdere i færd med at høste druerne i Clos de la Commaraine. Bagved ses domænet, der hører til marken.

Amerikanere køber berømt vinmarkDel på Facebook

I Pommard ligger den fornemme 1. cru-mark Clos de la Commaraine, der er en af Bourgognes muromkransede vinmarker (clos betyder indhegning på fransk). Nu har to amerikanere - Denise Dupré, der er professor ved Harvard University og forretningsmanden Mark Nunnelly - købt rettigheden til at fremstille vin af markens druer og drive det tilhørende domæne.
Officielt er det dog stadig vinhuset Jaboulet-Vercherre, der står som ejer, og der er således tale om en ifølge fransk lov særlig form for langtidsleasing.
Hidtil har et af Bourgognes største og mest anerkendte vinhuse og négociantfirmaer, Louis Jadot, stået for fremstillingen og salget af vinen Clos de la Commaraine, og det vil firmaet også gøre, når det gælder årgang 2017. Hvad der skal ske herefter er op til de to amerikanere.
Ifølge Decanter har Dupré og Nunnelly planer om give vinturismen et spark i den rigtige retning ved at udvide domænet med en restaurant og et hotel.


Den gamle søde vin, Pio X, er flot udstyret.

Sherry-bodega med sjælden vinDel på Facebook

Gonzáles Byass, der er en af Sherry-distriktets mest anerkendte bodegaer, har frigivet en meget gammel vin, Pio X, til salg.
Bodegaen er grundlagt i 1835 og er stadig i familien Byass’s eje. Og vinen, der er sød, blev fremstillet omkring midten af 1800-tallet - og dermed af druer fra vinstokke, der eksisterede før vinlusen, Phylloxera vastatrix, hærgede Sherry-distriktet og gjorde kål på vinmarkerne.
Vinen er lavet på Moscatel Menudo Blanco - en art af Moscatel, som ikke længere dyrkes i distriktet.
Der var kun et enkelt fad med denne meget gamle vin i bodegaens kælder - og der er tale om netop en vin og ikke en sherry. Sidstnævnte er jo en fortificeret vin - en vin, der er tilsat destilleret spiritus - og det er ikke sket med Pio X. Alkoholstyrken i den gamle vin er da også på kun 9%.

8300 kr. flasken


Fadet indeholdt kun 90 liter, da en stor del af vinen var fordampet i løbet af årene. Der var nok til i alt 120 flasker, hvoraf de 100 bliver sat til salg, mens familien Byass selv beholder resten.
Ifølge bodegaens familieoverhoved, Mauricio González Gordon, er den søde vin stadig en stor og kompleks nydelse.
Navnet Pio X skyldes, at fadet i 1903 blev dedikeret til pave Pius (Pio på spansk) d. 10, da han blev indsat som pave.
Den slags dedikeringer er der tradition for hos Gonzáles Byass, når det gælder såvel indsættelser af paver som kroninger af konger og dronninger.
Vi skal nok ikke regne med, at Danmark tildeles nogle af flaskerne. Men man vil kunne købe vinen hos blandt andet Selfridges i London - 50 af flaskerne bliver nemlig solgt i Storbritannien. Prisen for en flaske er 1000 pund (cirka 8300 kr.).


Zinfandel, som vinen tager sig ud under mikroskop. Foto: www.sandgrains.com.

Zinfandel under mikroskopDel på Facebook

En helt ny verden åbner sig, når man ser på fx insekter og menneskeceller under mikroskop. Men hvad sker der, når man gør det samme med vin?
En amerikansk biokemiker, fotograf og filmproducent, Gary Greenberg, har undersøgt sagen ved at placere dråber af blandt andet Zinfandel, Beaujolais og Merlot under et mikroskop, han selv har opfundet, og som har en ekstraordinær høj opløsningsgrad.
Ved hjælp af nogle særlige polariserede filtre på et kamera har han foreviget de fantastiske farver, som sukkeret i vinen danner, og de former og mønstre, som vinens partikler forvandles til under mikroskopet.

Sand fra Månen


Ud over vin har Greenberg også udsat grøntsager, frugter, blomster og dele af menneskekroppen for "mikrofotografering", som han kalder sin metode.
I bogen A Grain of Sand har han fx gengivet de farverige mønstre, som forskellige sandkorn giver under mikroskopet. Han har endog mikroskoperet sand fra Månen, som rumfartøjet Apollo 11 tog med tilbage til jorden i 1969.
Greenberg har en hjemmeside, hvor man kan se et større udvalg af hans mange mikrofotografier og købe print på metal af hans billeder samt hans bog om sandkorn.

Del på Facebook



Vægtvogternes nye hvidvin, Cense.

Vægtvogterne lancerer lavalkohol-vinDel på Facebook

Navnet Vægtvogterne klinger garanteret bekendt hos en hel del af de danskere, der kæmper med kiloerne. Dette vægttabs-firma har sit udspring i USA, hvor det er kendt som Weight Watchers, og det har i dag ”filialer” i 30 forskellige lande.
Firmaet har samarbejdet med fødevarefirmaer om en række lavkalorie-produkter, som det så markedsfører over for deltagerne i vægttabsprogrammet.
Nu har Weight Watchers også lanceret en lavkalorie-hvidvin - den første i en serie af vine, som vil følge i de kommende år. Årsagen er ifølge Moneyish.com, at den slags vine er den næst mest efterspurgte vare blandt firmaets kunder.
Der er tale om en Sauvignon Blanc fra Marlborough på New Zealand - producenten er ikke oplyst. Og et pænt stort glas på 14,7 cl af Cense, som vinen hedder, indeholder kun 85 kalorier mod de 120 kalorier, der i gennemsnit er i et glas almindelig tør hvidvine. Alkoholindholdet har også fået en tak nedad til 9,6%.
Hvis vinen også smager godt, så er det jo fint nok alt sammen. Vi hører gerne, om vinen er kommet til Danmark på mariette@vinavisen.dk.


Dellerne og ballerne får sig en svingom på de to af vinetiketterne, der begge bærer navnet "Big Ass", mens en hest svinger bagpartiet på en tredje etiket. Samtlige vine er amerikanske.

Vine, der sparker røvDel på Facebook

I USA er der rigtig godt salg i vinetiketter med sjove og iøjnefaldende navne. Og jo mere konkurrencen skærpes, desto flere af den slags etiketter dukker der op på markedet.
Nogle af dem er bestemt ikke for sarte sjæle – som fx "Big Ass" (Stor Røv – men det kan nu også betyde Stor Idiot). En vin med en sådan etiket er måske ikke lige sagen til en romantisk middag, men der må siges at være rift om navnet blandt vinproducenterne. I USA har hele to vinhuse, Adler Fels i Santa Rosa og Milano Family Vineyards i Hopland, benyttet sig af navnet på deres rødvine. Et tredje vinhus i Sonoma har kastet sin kærlighed på hestens bagdel.
At vine med underfundige navne går som varmt brød i USA, er den franske vin "Fat Bastard" (Fede Bastard) et glimrende eksempel på. Den er i løbet af få år blevet en af de bedst sælgende franske Chardonnay’er i de amerikanske vinforretninger.
Fire af miniatureflaskerne, der er til salg på onlineauktionen.

Store whiskyer i små flaskerDel på Facebook

Det kan godt være, at økonomien ikke lige er til køb af fornemme gamle spiritusflasker på auktion - og dog, hvis nu det drejer sig om flasker i miniatureformat, er det måske en anden sag.
Der findes samlere af spiritus-miniatureflasker rundt om i verden, og indimellem sætter de flaskerne til salg.
Netop nu er der en stor onlineauktion i gang hos det britiske auktionshus Whisky.Auction af intet mindre end 3000 miniatureflasker med kun 5 cl i hver flaske.
De fleste af flaskerne indeholder whisky, men der er også cognac, likører og anden spiritus blandt de i alt 1255 partier. Og der er i vid udstrækning tale om både gamle og sjældne spiritusser.

Klik ind, og byd


Sådanne miniatureflasker er jo en oplagt mulighed for at smage kult-spiritus uden at blive flået.
Da auktionen startede d. 12. november, havde samtlige flasker en startpris på 2 pund (cirka 17 kr.). Der er mange flasker, som endnu ikke er budt op - og så er der dem, der er rift om. Blandt disse er der en flaske Macallan Private Eye, der blev tappet på flaske i 1996, og en flaske Dalmore 8 Year Old whisky. For begge flaskers vedkommende er buddene i skrivende stund nået op på 330 pund (cirka 2750 kr.).
Auktionen slutter d. 21. november, så man kan stadig nå at byde - hvilket man gør ved at klikke her.
Et hjørne af den fornemme whiskyforretning i Paris, hvor tyveriet fandt sted.

Tyveri af whisky for 5 mio. kr.Del på Facebook

La Maison du Whisky i Paris, der er en specialforretning for fine malt whiskyer, blev udsat for et alvorligt røveri en tidlig morgen i den forgangne uge.
Tyvene, der trængte ind ved at knuse et vindue og mase en metalskodde, stak af med whisky til en værdi af 673.000 euro (cirka 5 millioner kr.). Og det var til trods for, at der var tale om kun 69 flasker.
Men tyvene vidste, hvad de skulle gå efter - en af flaskerne var ifølge Le Parisien Karuizama 1960 ”The Squirrel”, en sjælden japansk maltwhisky, der kun er fremstillet i 41 eksemplarer. Denne ene flaske har en værdi af 195.000 euro (cirka 1,5 mio. kr.).
Paris har været udsat for en række tyverier - dog fortrinsvis af kostbare vine. Som vi nævnte i uge 36, havde en bande tyve via katakomberne gravet sig vej op i en privat vinkælder og havde her stjålet vin til en værdi af 250.000 euro (cirka 1,9 mio. kr.). Og det er blot et enkelt eksempel på en række opsigtsvækkende vintyverier.
Men da priserne for fine og sjældne whiskyer har taget himmelflugten, har disse flasker også i stigende grad vundet tyvenes interesse.
Et udvalg af ginmærker i en spiritusforretning i Georgia. Foto: Wikipedia/Epastore.

24 gin-destillerier i LondonDel på Facebook

Glæden for gin og antallet af gin-destillerier har fået en stor genopblomstring på britisk jord. Og det er ikke mindst i London, det ene destilleri efter det andet er poppet op.

Ifølge nye tal fra Wine and Spirit Trade Association (WSTA) er der i dag 24 gin-destillerier i London - det er flere, end der var i hele England i 2010. Derudover er der åbnet 20 gin-barer i den britiske hovedstad indenfor de seneste par år.
En undersøgelse fra WSTA viser da også, at hele 28% af de voksne indbyggere i London regelmæssigt drikker gin.

Frygter stigende afgifter


I 2016 rundede salget af gin i Storbritannien for første gang 1 milliard pund (cirka 8 mia. kr.), ligesom der har været en vækst i eksporten på 32% i løbet af de sidste fem år.
Nu frygter gin-producenterne og de britiske spiritusforhandlere, at de konstant stigende spiritusafgifter vil sætte den gode udvikling på stand by.
I marts i år blev afgifterne hævet med 3,9%, og der forventes endnu en stigning på 3,4%, inden året er omme. Som det er nu, udgør afgifterne omkring 40% af prisen på en gennemsnitlig flaske gin på det britiske marked.
Sammen med 21 gin-destillerier har WSTA nu sendt en appel til den britiske regering om at fastfryse afgifterne.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Vinovida er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Anna Garde.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Anna Garde (f. 1938) blev hovedkulds kastet ind i vinens verden, da Gads Forlag i sin tid bad hende om at oversætte 1. udgaven af Oxford Vinleksikon. Hun havde egentlig ingen forudsætninger for at påtage sig den store opgave ud over en glæde ved vin, tosprogethed og lang erfaring som leksikograf.
Oprindelig er hun uddannet pianist og virkede en årrække som musiker. Derefter et totalt skift til et arbejde som lægesekretær på Rigshospitalet, hvor hun også blev involveret i oversættelse af lægernes artikler og disputatser til engelsk.
Et bijob på Lægeforeningens Forlag førte til ansættelse på Gyldendals ordbogsredaktion, og tre år senere blev hun headhuntet til Gads Forlag, der ønskede at opbygge en tradition for leksika og ordbøger. Det blev til en 25 år lang ansættelse som chefredaktør og frembringelse af de kendte "stribede ordbøger", hvoraf hun selv skrev de engelske og svenske, samt et leksikon og en lang række fagbøger, der rakte fra historie til lægevidenskab.
Arbejdet med Oxford Vinleksikon var en kæmpe opgave. Ikke mindst fordi der ikke fandtes nogen vedtaget terminologi på området i Danmark. 2. udgaven skulle blot revideres, men den var alligevel hård at komme igennem, idet Oxford University Press endnu ikke var i stand til at levere et oplæg, hvoraf man kunne se, hvad der var blevet ændret. Så alt måtte læses igennem.
I 2008 fulgte så 3. udgaven af, anmeldt med begejstring i VinAvisen uge 52. 4. udgave i 2017 var fra engelsk side stærkt revideret og ofte helt omskrevet. Nye og bedre forfattere på en lang række artikler om lande og vinregioner, og naturligvis meget nyt stof om klimaforandringernes indflydelse, som jo i hvert fald rent vinmæssigt foreløbig ser ud til at være til fordel for Danmark.
Når Anna Gardes otium ikke afbrydes af oversættelsesarbejde, nyder hun livet i både storbyen og sommerhuset i Munkerup med ven, børn og børnebørn.
Adresse: Anna Garde, Kastelsvej 8, 4. th., 2100 København Ø, tlf.: 35 42 10 40, mobil: 31 90 09 84, e-mail: anna.garde@webspeed.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.


Hvem ved noget om denne flaske?Del på Facebook

- En af mine gode bekendte har fået en flaske vin foræret, som jeg aldrig før har set eller hørt om, skriver Hanne Mikkelsen, der har medsendt et billede af flasken. - Kan I fortælle os noget om den?
Sådan en flaske er vi heller aldrig stødt på: En mousserende vin fra Mouton Rothschild i Bordeaux - det lyder mystisk.
Etiketten er af den type, som Mouton Rothschild netop anvendte i slutningen af 1800-tallet og indtil 1920. ”Bon (Baron) de Miollis står der også på etiketten, og lidt research på nettet afslører, at en baron Augustin de Miollis (1864-1939) var ”régisseur” - en slags administrativ leder hos Château Mouton Rothschild fra og med 1915. Under Miollis står der da også Gérant (leder).
Men disse etiketter ses udelukkende på rødvinsflasker. Selvfølgelig kan det tænkes, at en etiket, der var til overs, for sjov skyld er blevet sat på flasken med den mousserende vin. Men der kan jo også være en anden forklaring.
Vi kaster hermed bolden videre til vores mange læsere og håber, at der er nogen, som kan give os lidt mere information. Skriv venligst til mariette@tiedemann.dk.

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-453


453 På vej ind til det smukke hus i hollandsk stil hos Boschendal i Sydafrika (foto © Excellent Wine).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Cuvée, Laurent-Perrier, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

369,95 kr., sælges også i Nemlig.com., Meny

Frisk og dejlig champagne med fine bobler i glasset, tilpas mousse i munden, en god duft i næsen og noter af æbler og pærer i den gode smag. I eftersmagen en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Comte de Marne, Charles Mignon, Champagne, Rosé, Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)

590 kr., på tilbud året ud: 295 kr., Skjold Burne

En rosé champagne med en flot farve som nypudset kobber. Fine bobler i glasset, tilpas mousse i munden og en god druesmag med noter af brød og stødte æbler. Lang eftersmag. En vin, der vil være god til mad. Skænk den ved 12 grader.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Traversa, Familia Traversa, Chardonnay, Uruguay, 2017, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Supervin

Vellykket hvidvin med en lækker, cremet smag med noter af den gode drue Chardonnay plus ananas og bananer. Dertil en fin krydring med integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sportoletti, Ernesto E. Remo, Grechetto, Assisi, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Fionia Vin

Grechetto er en grøn drue, der dyrkes overalt i den italienske region Umbrien og bl.a. bruges til hvidvinene fra Orvieto. Med denne vellavede vin er vi i den anden ende af Umbrien omkring den hellige by Assisi. Det er en let vin, men med krop nok til at bære sine smagsnoter, sin syre og sin honningsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Klein Steenberg, Steenberg Cellar, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne

Lækker og frisk hvidvin med en fyldig, cremet smag med noter af ferskner, ananas og banan. En generøs vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bellingham, The Bernard Series, Chenin Blanc, Coastal Region, Sydafrika, 2016, middel alkohol (14%)

169 kr., på tilbud året ud: 139,75 kr., Skjold Burne

Ualmindelig lækker hvidvin, som vi tidligere har smagt i andre årgange, og som igen er ... ja, ualmindelig lækker. I smagen er der tropiske frugter, noter af honning samt vanille fra et år på franske fade. Endvidere en lille sødme, der lever fredfyldt side om side med en tørhed, som er fin til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Silver Moon, Vellas Père et Fils, Cabernet-Sauvignon, Vin de Table, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin er ved prisen 55 kr. en god, lige-ud-ad-landevejen vin, som mange vil være glade for. Det er en vin med en dyb, mørk farve og en smag med frugt, vanille og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Poulvarel, Elisabeth og Pascal Glas, Costières de Nîmes, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

92 kr., pris ved 6 flasker: 82 kr., Jysk Vin

En meget lækker og "diskret" rødvin, hvis harmoniske smag holder kræfterne på plads og fortsætter langt ud i den lange eftersmag. En vin egnet både til mad og til sofahjørnet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bertoli, Chianti, Riserva, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

99 kr., på tilbud til 69 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

En delikat og meget aromatisk rødvin, hvor en hel krydderurtebutik er forenet i både duft og smag. Og i de krydrede noter blander der sig koncentreret bærmost. Det er også en vin med en god struktur og bløde tanniner efter fadlagringen på slovensk eg. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués de la Concordia, Frederico Paternina, Rioja, Gran Reserva, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud 17.-23. november: 69 kr., Kvickly

Helt klart en ældre rødvin, men den bærer sin alder med ynde - en elleve år gammel Gran Reserva Rioja. Til minsandten kun 69 kr. Lidt af et fund! Vinen har dejlig, moden frugt, en fin tørhed og passende sødme - alt i fin balance. Men den skal altså drikkes nu.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Amira, Paarl, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)

109 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 89 kr., Cappa Vin

En lækker øko-rødvin, der med sin tørhed helt klart er en madvin. Den befordrer appetitten, lød det fra smagebordet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crave, Hammeken Cellars, Pinot Noir, Monterey County, Californien, 2013, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Denne fortræffelige rødvin viser druen Pinot Noir fra alle dens bedste sider - lige fra den lyse rubinfarve i glasset til den lange eftersmag. I smagen er der noter af kirsebær og jordbær, peber og tobak og en tørhed i eftersmagen, der kalder på noget mad.

stjernestjernestjerneØ

Grand Noir, Poggio Al Casone, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (11,5%)

139 kr., på tilbud: 99 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

En økologisk rødvin - og en meget let vin, såvel smagsmæssigt, som når det gælder alkoholindholdet. Den er saftig, har frisk frugt, men er også lidt tyndbenet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Atteca, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2015, høj alkohol (15,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En vellavet rødvin, der er dejlig at få i munden med god frugtfylde og en god krydring, hovedsagelig med sort peber. Der er 15,5 procent alkohol, som umiddelbart giver en spritkant, men som dog vil forsinde i konkurrencen med en god bøf med tilhørende sauce.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Marcadis, Lalande de Pomerol, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

159 kr., pris på tilbud i denne uge (uge 47): 89 kr., Kvickly

Flot og meget karakteristisk Bordeaux-rødvin, hvori druen Merlot spiller hovedrollen, assisteret af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Vinen har god, blød frugt, noter af chokolade og markante tanniner, der gør den til en udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Treasures, Quarisa, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,75 kr., Vinkyperen Vinimport

En stor, flot og meget kompleks rødvin, som man ikke går fejl af. Den har bløde tanniner, og blandt de mange facetter hæfter vi os ved kaffe, lakrids og eukalyptus samt vanille fra fadlagringen. Det brede smagsbillede fortsætter på bedste vis ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tosone, Luca Maroni, Nero d'Avola, Terra Siciliane IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

169 kr., pris på tilbud: 129 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

Elegant rødvin med noter af blommer og kirsebær og markante, men fint integrerede fadnoter samt en tørhed, der fortsætter langt ud i eftersmagen og gør vinen til en god madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Château La Fleur des Rouzes, Pomerol, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

279,75 kr., pris på tilbud året ud: 229,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin har en karakteristisk Bordeaux-smag. Den er tør og med fadnoter, der fører sig lidt vel rigeligt frem. En udpræget madvin. Helt billig er den ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Poquito, Moscato, Valencia, Spanien, lav alkohol (5%)

19,95 kr., pris ved ½ flaske, ViniPortugal

En lille flaske med ølkapsel og en lidt enkel, men venlig hvidvin med en lille perle og aromatisk og sødlig Muskat-smag. En udmærket og billig løsning i mange situationer.

stjernestjernestjerneØ

Dorado, Bodega Gómez Nevado, Sierra Morena, Seco, Spanien, høj alkohol (17%)

140 kr., Godsets Vin

Denne økologiske hvidvin er ikke en fino sherry, men den er lavet på samme måde. Interessant er den, men ... sammenlignet med den ægte vare har den det lidt svært.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Menina, Rozès, Hvid portvin, Portugal, 2016, høj alkohol (20%)

149 kr., pris på tilbud for 50 cl i denne uge (uge 47): 89 kr., Kvickly

En hvid portvin - og en lækker portvin. Den har en forførende sødme og noter af kandiserede frugter, honning og fin krydring. Prisen for 75 cl. ville være 133,50 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malmsey, Cossart Gordon, Madeira, Portugal, høj alkohol (19%)

199,75 kr., pris på tilbud året ud: 139,75 kr., Skjold Burne

Superlækker hedvin med mange facetter - abrikos, rosiner, nødder, honning, karamel, tobak og fint integrerede fadnoter. Skænk den fx til en chokoladekage, til crème brulée eller panna cotta. Eller nyd et glas i utide.