Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2018

Flere millioner liter forfalsket vin

En stor svindelskandale har rystet vinproducenterne i det franske Rhône-distrikt. Det drejer sig om ganske almindelig bordvin fra distriktet, som er blevet solgt som værende fornem appellations-vin, heriblandt Côtes du Rhône-Villages og Châteauneuf-du-Pape. Og vi taler ikke bare om et par tusinde flasker - i alt omfatter svindelen 48 millioner liter vin svarende til det, der kan være i 13 olympiske svømmepøler. Omkring 20 mio. liter af den forfalskede vin er blevet solgt mellem 2013 og 2016.

Det er Frankrigs anti-svindelbureau, Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), der har optrevlet svindelen. Bureauet har dog ikke oplyst navnet på det vinfirma, der står bag ugerningen. Men det er blevet meddelt, at firmaets CEO er arresteret og løsladt mod en kaution på 1 mio. euro (cirka 7,4 mio. kr.).

VinAvisens store smagning af Pinot fra Chile

VinAvisens smagepanel har på det seneste haft travlt med at smage chilenske rødvine på Pinot Noir-druen. Nedenfor kan man læse om den lidt besværlige drue, og længere nede på siden bringer vi anmeldelserne af de i alt 20 vine.


Druen Pinot Noir er først og fremmest knyttet til Bourgogne, især Côte-d'Or, hvor munkene begyndte at dyrke den i middelalderen, og hvor det franske kongehus siden bidrog til at gøre den berømt.

En drue med kultstatus


Vi er mange, der husker filmen "Sideways" fra 2004 – den om de to kammerater, der tager den store vinsmagnings-tur fra winery til winery i Californien, før den ene skal giftes.
Den kommende brudgom er mest ude på at score så mange damer som muligt, før han bliver gift ind i en rig familie, mens kammeraten er besat af tanken om at finde den perfekte vin på druen Pinot Noir.
Den film gav Pinot Noir kultstatus. I en periode blev der solgt 22% mere Pinot-vin end normalt, og det var især én bestemt scene, der satte skub i salget, nemlig den, hvor hovedpersonen i et forsøg på at forføre en smuk dame svælger i sødmefulde detaljer om den vidunderlige drue.




Errazuriz er et af de vinhuse, der har sat Chile på det internationale vinkort. I 2004 lod dets ejer, Eduardo Chadwick, sine vine blindsmage op mod topvine som Lafite, Margaux, Tignanello og Sassicaia.

20 smagte vine fra Chile

Er Pinot Noir særlig vidunderlig? Mere vidunderlig end de to andre store rødvinsdruer, Cabernet Sauvignon og Syrah?
Det kan den være, først og fremmest i Bourgogne, hvor den spiller hovedrollen. Endvidere i Champagne, hvor den sammen med druen Chardonnay indgår i store boblevine, samt i Alsace.
Men den har også sine stjernestunder i andre vinlande, fx i Tyskland, hvor den optræder under navnet Spätburgunder, og i Østrig, hvor den hedder Blauburgunder – samt ikke mindst i nyere tid i New Zealand.
Og så er der Pinot-vinene fra Chile, som der findes en hel del af på det danske marked. Vi har smagt 20 af dem, og resultatet af smagningen kan ses nederst i denne VinAvis.



Druens navn, Pinot, stammer sandsynligvis fra det franske ord for fyrretræ, og drueklasen har da også en form lidt i retning af en fyrrekogle. Ordet Noir betyder som bekendt sort – sorte fyrrekogler. Foto: Wikipedia.

Lidt en primadonna


I Chile er klimaet generelt for varmt til Pinot Noir, men det er lykkedes at finde køligere områder nede i nærheden af Stillehavet, hvor den kan trives. Det gælder blandt andet Aconcagua med dalene Casablanca og Aconcagua Costa, og i dag er der over 4000 hektar chilenske marker med Pinot.
Pinot Noir er en krævende drue – lidt en primadonna. Den har et ret tyndt drueskind med et lavt indhold af fenoler, dvs. farvestof og beskyttende garvesyre, og druerne sidder tæt sammen. Drueklaserne angribes derfor nemt af plantesygdomme, og vinene er ofte lyse, mindre kraftige og med få tanniner.
Dog arbejder man ihærdigt med at finde kloner, der er mindre skrøbelige, og det er karakteristisk, at man i Frankrig har 50 godkendte Pinot-kloner, mens der kun er 25 Cabernet Sauvignon-kloner.
Hovedparten af de chilenske Pinot-vine, vi har smagt, har da også en ganske god frugtfylde og kompleksitet – som det fremgår af listen nedenfor.


Freixenets hovedsæde i Penedès i Catalonien.

Freixenet solgt til Henkell

I uge 5 nævnte vi et muligt salg af aktiemajoriteten i Freixenet til den tyske vinproducent Henkell & Co. Nu er salget en realitet. Henkell & Co har købt 50,7% af aktierne i cavahuset, der er verdens største producent af mousserende vin.
Freixenet har været i familien Ferrérs eje siden grundlæggelsen i 1861, og præsidenten for cavahuset, José Ferrer, har efter alt at dømme beholdt samtlige af sine aktier, mens mange andre familiemedlemmer har solgt deres til den tyske vinproducent.
Henkell & Co ejer i forvejen flere vinhuse, der fremstiller cava samt andre mousserende vine som sekt, champagne og prosecco.
Købssummen ligger i omegnen af 220 millioner euro (cirka 1,6 mia. kr.).


Mere østrigsk vin i danske glas

I Østrig har vinproducenterne svært ved at få armene ned i øjeblikket. Nye tal fra foreningen Austrian Wine viser, at eksporten af østrigsk vin, når det gælder værdien, nåede en hidtidig rekord i 2017. I alt blev der eksporteret vin for 158,6 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kr.), en vækst på 7,4% i forhold til året før.
En væsentlig årsag til opsvinget er en stigende eksport til de skandinaviske lande - heriblandt Danmark. I 2017 importerede vi hele 31% mere østrigsk vin end i år 2000 - i værdi lyder tallet på 28,4%.
Også Storbritannien, Kina, Rusland og Canada har importeret mere vin fra Østrig i værdi i 2017 end nogensinde før.

En lille årgang


Tallene for mængden af den eksporterede østrigske vin ser ikke helt så storslåede ud. Her er der et dyk i 2017 på 3,3% i forhold til året før - hvilket frem for alt skyldes, at der har været mindre vin at eksportere efter den meget lille årgang 2016.
Til venstre ses den imponerende stejle eksportkurve, når det gælder værdien af eksporten (den røde linje). De grønne søjler viser eksporten i mængde år for år.
Ved at klikke her kan man se diagrammet i stort format.


2000 år gammel vin. Fra CCTV's lille film om fundet.

2000 år gammel vin

Billedet til venstre viser det nederste af en glaskande med et grønligt fluidum, som godt kunne minde lidt om kiwisaft.
Men faktisk er der tale om mere end 2000 år gammel vin, som for nylig blev fundet i en forseglet bronzekrukke i en grav i Shaanxi provinsen.
Det er et opsigtsvækkende fund, da arkæologer rundt om i verden normalt må nøjes med indtørrede rester i sådanne gamle vinkrukker. Det er også utroligt, at vinen stadig var i flydende tilstand i betragtning af, at krukken var forseglet med hessian omvundet med plantefibre.
Arkæologerne kunne hælde i alt 30 cl vin ud af den kinesiske krukke, og analyser har vist, at der er tale om risvin, der i høj grad minder om den risvin, kineserne drikker i dag.
Man kan se en lille film på YouTube fra tv-kanalen CCTV ved at klikke her.


"English sparkling" er faktisk en ret lækker farve ...

Ny farve: "Engelsk mousserende vin"

Næste gang, stuen skal males, kan du fx gøre det med farven ”English sparkling”.

Engelsk mousserende vin rider på en popularitets-bølge hos de britiske forbrugere. Hos det store britiske vinfirma Laithwaite’s Wine kan man således melde om en stigning i salget på hele 36% i 2017 sammenlignet med året før.
Derfor har Laithwaite’s Wine fået den idé at lancere en farve med navnet ”English sparkling”. Farven er udviklet af Pantone Color Institute, og den creme-hvid-gyldne nuance er inspireret af vinfirmaets egen boblevin, Wyfold Vineyard Brut.
Det er ikke den første vinøse farve, udviklet af Pantone - også Bourgogne, Merlot og Zinfandel er kommet med på farvekortet.
Maling af farven ”English sparkling” kan købes i B&Q-kæden i Storbritannien.

Godt salg i forfalskninger

Det er en kendt sag, at der fremstilles et hav af forfalskede vine og spiritusmærker i Kina. Nu har den kinesiske avis Southern Metropolis Daily undersøgt, om kineserne nu også køber de mange forfalskninger - og det gør de.
Omkring 32% af de adspurgte kinesere indrømmede, at de havde købt forfalskede vine, mens 38% sagde, at de havde købt forfalsket Baijiu, en kinesisk korn-spiritus med et alkoholindhold på omkring 50%.
Når det gjaldt øl, svarede 17%, at de havde købt forfalskninger af kendte mærker.


To vine med Andy Warhols etiketter og den fine æske, som flaskerne leveres i.

De glemte etiketter

I starten af 1980’erne afholdt ejeren af vinhuset Cuvaison i Napa Valley, Alexander Schmidheiny, et middagsselskab med deltagelse af den berømte amerikanske pop-kunstner Andy Warhol. Da Warhol på et tidspunkt ytrede, at etiketterne på Cuvaisons vinflasker var grimme, gav Schmidheiny ham til opgave at designe nogle nye etiketter.
Warhol tog udfordringen op og skabte med udgangspunkt i polaroid-fotos af druer i alt 50 unikke silketryk til brug for etiketterne.
Trykkene endte dog i en skuffe hos Cuvaison, hvor de har befundet sig lige siden. Men nu har vinhuset i samarbejde med The Andy Warhol Foundation langt om længe brugt trykkene til det formål, de blev designet til.
Foreløbig er det blevet til to forskellige vine med de nye etiketter - en Chardonnay og en Bordeaux-blanding - som sælges samlet i en fin æske for 250 dollars (cirka 1512 kr.). Man kan købe vinene og læse mere om historien bag etiketterne ved at klikke her.


Nogle meget gamle vinstokke i en vinmark i Rioja. Foto: Wikipedia/Edmont.

Glædeligt nyt fra Rioja

2017 har vist sig som et rigtig godt år for eksporten af vin fra Rioja, der ifølge distriktets vinråd, Consejo Regulador de Rioja, nåede op på 108 millioner liter - en vækst på mere end 4% i forhold til året før.

Og væksten fordelte sig på flere af de vigtigste eksportmarkeder. Briterne aftog således 3,2% mere vin fra det spanske vindistrikt, Canada 6,7% og USA 5,8%.
Eksporten til Kina steg med 17,3%, mens russerne importerede hele 39% mere Rioja-vin end i 2016. Det forlyder jo ellers, at Putin satser på, at gøre Rusland selvforsynende med vin inden for en kort årrække …

Hvidvinene har vind i sejlene


Rioja er jo berømt for sine rødvine, og man skulle måske derfor tro, at det var eksporten af rødvin, der havde nydt den største vækst.
Men faktisk skyldes de gode tal for 2017, at der er blevet eksporteret ekstra meget hvidvin fra Rioja - hele 16% mere end i 2016. Især briterne har fået øjnene op for de dejlige Rioja-hvidvine - i mængde blev der således eksporteret 64% mere hvid Rioja til Storbritannien sidste år. I værdi lød væksten på 65%.
Eksporten af Rioja-vin som helhed tegner sig i dag for omkring 40% af al den appellations-vin - DO (Denominación de Origen) - der eksporteres fra Spanien.


Nogle af de mange drikkekrus til vin og øl, som arkæologerne har fundet. Foto: Oxford Archaeology.

En stor mængde drikkekrus

Den britiske universitetsby Oxford vrimler i dag med studerende. Men det gjorde byen også helt tilbage i 1200-tallet, hvor franciskanermunke havde slået sig ned og etableret et uddannelsescenter. Her underviste nogle af datidens store lærde gennem de følgende 200 år.
Og de studerende drak pæne mængder vin og øl - som studerende nu engang ofte gør. Det ved man, fordi man i øjeblikket er ved at udgrave netop det område, hvor munkene boede og virkede.
Der er tale om en af de største urbane arkæologiske udgravninger nogensinde i Storbritannien, og den var aldrig blevet til noget, hvis ikke det var fordi man var begyndt at grave ud til et indkøbscenter.
Blandt de mange fund, arkæologerne fra Oxford Archaeology har gjort, er en overraskende stor mængde drikkekrus, som har været anvendt til såvel vin som øl.

Krus til særlige lejligheder


Nogle af krusene har inskriptioner, der viser, at de er blevet brugt ved særlige lejligheder - blandt andet til fejringen af Jesus’s indtog i Jerusalem.
Arkæologerne har også fundet rester af amforaer - lerkrukker, der har været omkring en meter høje, og som har indeholdt vin. Og da krukkerne højst sandsynligt er lavet i Spanien, kan det meget vel have været spansk vin.
Til al den vin og øl har munkene og deres elever blandt andet spist oksekød, kylling, gæs, sangfugle, laks, rokke, muslinger og østers. Ja, der var noget ved at være munk dengang …
Ud over de mange genstande har arkæologerne også fundet resterne af to klostre, et køkken, en spisesal, en sovesal og et kapel.
Udgravningerne vil fortsætte indtil 2021, og i øjeblikket er man ved at analysere de mange fundne genstande. Håbet er, at de på et tidspunkt vil blive udstillet i Museum of Oxford.


Den boblende overflade i et glas fyldt med champagne. Foto: CIVC.

Fremtiden ligger i Asien

I 2017 blev der på verdensplan solgt champagne for 4,9 milliarder euro (cirka 36 mia. kr.), hvilket er en hidtidig rekord. Tallene stammer fra en nylig rapport fra Comité Champagne (CIVC).
Mens salget på det franske hjemmemarked forblev stabilt, var der et stort opsving i eksporten på 6,6% svarende til 2,8 mia. euro (cirka 21 mia. kr.) sammenlignet med 2016.
Til USA, der er det største aftagerland af champagne, var der en stigning i eksporten på 8,5% til 586 millioner euro (cirka 4,4 mia. kr.). Men det er de asiatiske lande, der frem for alt er årsag til de imponerede eksporttal.
Tilsammen importerede Kina, Hong Kong og Taiwan 26,7% mere champagne i 2017 end året før, når det gælder værdien. Til Japan var der en stigning på 21,3% og til Sydkorea på gigantiske 39,5%.
Til gengæld faldt eksporten til verdens næst største aftager af champagne, Storbritannien, med 5,7% takket være Brexit.
På en nylig pressekonference afholdt under den store vinbranchemesse ProWein sagde præsidenten for CIVC, Jean-Marie Barillère, at ”fremtiden ligger i USA, Japan og Kina - ikke i Europa”.

Til kamp for Amarone-vinens image

Det norditalienske vindistrikt Valpolicella er berømt for sin rødvin Amarone. Ud over de gode rødvine sælges der desværre også en hel del Amarone-vin af mindre god kvalitet til billige penge på de europæiske eksportmarkeder.
I 2009 blev det for meget for en række førende, gamle familieejede vingårde i Valpolicella. De mente ikke, at distriktets vinråd, Consorzio vini Valpolicella, som jo skal varetage producenternes interesser, gjorde nok for at markedsføre de gode Amarone-vine og bremse salget af de underlødige udgaver. Vingårdene dannede derfor deres egen forening, Famiglie dell’Amarone, hvis mål er at kæmpe for vinens gode kvalitet og image.
De i alt tretten vingårde tæller nogle af de mest berømte Amarone-producenter, heriblandt Masi, Allegrini, Tedeschi, Tommasi og Tenuta San’Antonio.

Slæbte foreningen i retten


Famiglie dell’Amarone har dog fra dag et været en torn i øjet på vinrådet, der da også endte med at slæbe foreningen i retten. Begrundelsen var, at den brugte navnet Amarone til at promovere egne vine - noget, som konsortiet opfattede som en uretmæssig brug, da navnet tilhører alle producenter af Amarone i Valpolicella.
I slutningen af 2017 faldt der dom i sagen ved retten i Venedig. Og det blev vinrådet, der løb med sejren.
Famiglie dell’Amarone valgte efterfølgende at tage navneforandring til Le Famiglie Storiche (de historiske familier).
Samtidig droppede foreningen også det ”A”, som havde prydet deres vinetiketter og vist, at vinene var skabt af medlemmer af netop denne forening.

To forskellige navne


Før dommen i Venedig havde foreningen registreret det gamle navn, Famiglie dell’Amarone, i europæisk regi - hvilket vinrådet også lagde sag an imod. Men her dømte European Office on Intellectual Property (EUIPO) til fordel for foreningen.
Foreningen har nu appelleret den første dom i håb om også at kunne kalde sig Famiglie dell’Amarone i hjemlandet. Det andet er jo også noget rod.
Fjerde generation i firmaet Etter, Gabriel Etter.

Schweiziske fristelser

Schweiz er ikke ligefrem storleverandør af våde varer til det danske marked, men noget siver dog herop. Det gælder blandt andet frugtbrændevinene fra Etter, som Sigurd Müller Vinhandel har forhandlet i 22 år, men som måske ikke er så kendt i videre kredse.
Det havde Gabriel Galliker-Etter, som repræsenterer fjerde generation i familiefirmaet, sat sig for at gøre noget ved. Så sammen med Sigurd Müller stillede han i løbet af to dage op til tre omfattende smagninger i Aarhus, Middelfart og København, hvor små grupper af interesserede fik en grundig indføring i kunsten at destillere frugter som æbler, pærer, kirsebær, blommer og hindbær.
Gabriel har arbejdet i Etter i 25 år og er i dag chefen. Han har tre børn, så femte generation ser ud til at være sikret. Han er en entusiastisk sælger af sine produkter og ser ingen grænser for, hvornår man kan skænke sig et af dem, for som han sagde:
- De kan drikkes som aperitif, som digestif midt i et måltid, som drink efter middagen eller som ingrediens i en cocktail.

50 forskellige slags kirsebær


Der går masser af frugt til de forskellige typer Etter-brændevine. Fx giver 350 kg kirsebær 8 liter Kirsch. Der bruges både søde og sure bær i 50 forskellige sorter og leveret af 65 lokale bærdyrkere. Der destilleres hele vinteren, efter at bærrene er høstet. Hvilket i øvrigt sker nogenlunde ligesom ved olivenhøst: Maskiner ryster grenene, og bærrene opfanges i store presenninger.
- Vi har Kirsch helt tilbage fra 1949 til salg, og vores Kirsch kan sagtens holde sig i 5-6 år i flasken, efter at den er åbnet, lød det fra Gabriel Etter.
Han er ikke schweizer for ingenting, så efter hans mening skal man blandt andet drikke Kirsch til fondue. (Fortsættes ...).

Skiftende temperaturer

Når frugten er destilleret, holder væsken 80% alkohol, og den skal sættes ned til cirka halvdelen, hvilket sker med lokalt vand fra bjergene omkring Zug, hvor destilleriet ligger.
Det meste af brændevinen lagres på 50 liters glasballoner, som udsættes for skiftende temperaturer ligesom madeira.
Nogle udgaver lagres for halvdelens vedkommende på glas og den anden halvdel på vinfade, som har været brugt til Pinot Noir. Det gælder for Vieille Kirsch (gamle Kirsch), som dufter af mandler og er lidt blødere end den lidt bidske Kirsch, som ikke har smagt træ.

Medfølgende tragt


Der var elleve forskellige slags frugtbrændevine på smageprogrammet, og det indledtes med Kleines Pfümli, en aromatisk blommebrændevin med lidt sødme og et markant bid.
- Der går 10 kg frugt til en flaske, oplyste Gabriel Etter.
Herefter gik det rask af sted med den klassiske pærebrændevin, Williams, i to udgaver, en let sødlig Vieille Prune (gammel blomme), som er tilsat lidt ”sirup” for at blive rundet af, Framboise (hindbær), Mirabelle og Vieille Pomme, som er fremstillet af Gråsten-æbler og fadlagret, så den fremstår fed og sødmefuld, men stadig med kant.
Fruchtbaum er blandet af forskellige frugter og fås i en spøjs langhalset flaske til næsten 1500 kr. Der medfølger en særlig tragt, så man kan efterfylde med sin favorit-brændevin.
Som afslutning skænkede Etter et par meget velsmagende likører, Williams og Aprikose.
- De er fantastiske med tonic, sagde han. Eller hæld dem over is. Eller lav Kir. De skal blot være iskolde.
Priserne på Etters frugtbrændevine i almindelige flaskestørrelser ligger mellem 350 og 440 kr. De to likører koster 125 kr. for 35 cl. Jørgen Aldrich
The Magic Flask.

Lommelærke forbedrer smagen

The Magic Flask ligner en helt almindelig lommelærke - men den er, ifølge det californiske firma UpSynergy, der har opfundet den, alt andet end almindelig. Som navnet antyder, så har den magiske egenskaber.
Lommelærken skulle kunne forvandle billig whisky, gin, vodka osv. til spiritus, der smager som en lækker og dyr udgave af den billige version.
Alt, hvad man skal gøre, er at hælde spiritussen i flasken, lukke låget til, vente en halv time og så nyde det delikate indhold.

Bølger forandrer indholdet


Forvandlingen skulle efter sigende skyldes en særlig patenteret teknologi, der benytter sig af elektromagnetiske bølger. Bølgerne strømmer gennem indholdet i flasken og forårsager de fornødne ændringer.
Som med alle andre lommelærker kan man drikke direkte af flasken, men hvis man foretrækker at hælde indholdet over i et glas, går det ikke ud over den forbedrede kvalitet.
Der er stadig tale om en prototype, og UpSynergy forsøger at rejse penge til en produktion via crowdfunding-platformen Indiegogo.
Ved at klikke her kan man læse mere om den magiske lommelærke og de elektromagnetiske bølger - og se en lille tegnefilm, der forklarer, hvordan flasken virker.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Østerberg Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Henrik Christensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Henrik Christensen (f. 1972) har som tjener og sommelier slidt de bonede gulve i en lang række af Danmarks bedste restauranter – Marie Louise i Odense, Fakkelgaarden i Kruså, Falsled Kro i Millinge, Restaurant No. 13 i Svendborg og Valdemar Slot på Taasinge. Han var kun nitten år gammel, da han tog den eftertragtede sommelier-eksamen hos Dansk Sommelier Forening, og han har derfor allerede en længere karriere bag sig, når det gælder vinens verden.
I 1996 vandt han DM i årets sommelier-konkurrence, og siden har han været dommer ved flere andre mesterskaber. Derudover har han fungeret som konsulent for henholdsvis Løgismose Vinimport og Theis Vine.
I 2004 fik han den ærefulde post sammen med tre andre danske vinfolk at repræsentere Danmark under den største vinkonkurrence i USA nogensinde (www.starwine.net). I fulde tre dage sad han sammen med 59 andre vinsmagere fra hele verden og bedømte ædle dråber i lange baner.
Fra 2004 til og med 2011 var Henrik Christensen vin-ansvarlig for Bruun Rasmussen Vinauktioner. Herudover fulgte han markedet i Bordeaux meget tæt, bl.a. ved hvert år at smage vinene i primeur-ugen. Det er trods alt i Bordeaux, at den største omsætning ligger – såvel i Fine Wine vin-verdenen som i auktions-verdenen.
I 2012 fik Henrik Christensen nyt job hos Theis Vine, hvor hans opgave var at opsøge vine blandt private og professionelle med henblik på videresalg til vinfirmaets internationale kunder. Desuden var han ansvarlig for firmaets masterclass-smagninger i Skandinavien og medansvarlig for primeur-kampagner på Bordeauxvine.
Men auktionsverdenen trak, og to år efter vendte han tilbage til Bruun Rasmussen som vinspecialist med vurderinger i ind- og udland. Sammen med resten af auktionshusets vinhold afholder han også smagninger rundt om i Danmark. Og så tager han igen til Bordeaux - i 2018 for at smage den nye årgang 2017, mens den stadig ligger på fade.
Når den travle vinmand holder fri, foregår det ofte sammen med hans to piger, Nicoline på 21 og Rosemarie på 17, eller med golf, svampejagt, fitness, løb og god vin selvfølgelig.
Adresse: Søren Frichs Vej 34D, 8230 Åbyhøj og Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, tlf.: 88 18 12 41, e-mail: hch@bruun-rasmussen.dk, www.bruun-rasmussen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-470


470 En vinbutik i den italienske by Bassano har et telefonsalg af grappa (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Schmitges, Andreas Schmitges, Riesling, Mosel, Crémant, Brut, Tyskland, 2015, lav alkohol (12,5%)

249 kr., Propperiet

En crémant på druen Riesling - det er noget nyt. For os i hvert fald. Den har fine bobler i glasset og en frisk smag med en lille sødme. Typisk Riesling, dog uden de finere facetter, som man forventer fra druen. Helt billig er den ikke.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Crudo, Terre Siciliane IGT, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Vellykket hvidvin på økologisk dyrkede druer af sorterne Catarratto og Zibibbo (Muscat d'Alexandrie). Smagen er frisk, blød og afrundet med noter af citrus, ananas og hyldebær. Velegnet til det meste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giordano, Chardonnay, Salento IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

99 kr., Irma

Lækker, økologisk hvidvin med et fint billede af druen Chardonnay. I smagen noter af ferskner, pære, grape og tropiske frugter. Nå, vi kunne også bare have skrevet, at den smager smaddergodt!

stjernestjernestjernestjerne

Cata de Morante, Bodegas Cerrosol, Verdejo, Rueda, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., A Vinstouw

En meget spændende hvidvin, lækker og kompleks. Den er i fin balance med sine noter af tropiske frugter. En yderst anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Légende, Domaine Baron de Rothschild (Lafite), Bordeaux, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

119,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 99,75 kr., Skjold Burne

Let og forfriskende hvidvin - skabt til de mange tusinde østers på bankerne ud for Bordeaux. Den er lavet på druerne Sémillon og Sauvignon og har en fin krydring. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Berg, Schmitges Weine, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2017, lav alkohol (11%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Propperiet

En typisk Mosel-hvidvin, Feinherb, altså halvtør. Eller måske snarere halvsød. Den har en dejlig druesmag og en forførende sødme. Tyskerne vil elske at bruge den til mad - pølser, skinke, Sauerkraut ... Vi vil måske snarere nyde den som terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Crudo Rosato, Negroamaro, Puglia IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Ganske let rosévin på økologisk dyrkede druer. Trods letheden god frugtfylde, fin krydring, tilpas syre og en lang eftersmag. God både til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Carmenère, Valle Central, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

69,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Pæn og enkel rødvin med en god frugtsmag og noter af mørke bær, chokolade og kanel. Til prisen en god hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Paololeo, Negroamaro, Salento IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., YouAndWine

En udmærket rødvin med frugten i front men også med krydrede noter og tilpas tanniner. Det er en let drikkelig vin med en god portion frugtsødme. Drik den til en omgang pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Three Peaks, Domaine Treloar, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Multi Wine

Denne rødvin er meget mørk i glasset, men ikke nogen bamsevin. Det er en kultiveret vin på druerne Syrah, Mourvèdre og Grenache - en rigtig fransk vin med en smag af modne bær, tørhed uden at være tør, en lille sødme, gode tanniner og noter af tobak og læder. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eghemon, Don Vincenzo, Terre Siciliane IGT, Passimiento, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge: 59,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Vellavet rødvin på druerne Nero d'Avola og den lokale Frappato. Den har god frugt, bløde tanniner og en inviterende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pagus Bisano, Cantina di Verona, Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

109 kr., på tilbud indtil 26. april: 69,50 kr. ved 2 flasker; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Lækker rødvin - en ripasso, der har ligget på kvaset fra fremstillingen af Amarone. Den har blød, fyldig frugt, noter af mørke bær og chokolade og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Tour Coste, Le Mioène, La Maison les Deux Rhônes, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Om 2014-årgangen skrev vi: "En rigtig god Rhône-rødvin på "standarddruerne" Grenache, Syrah og Mourvèdre - GSM. Det er en kraftig vin med frugtfylde, gode tanniner og noter af tobak, tjære og tovruller. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet." Det var ordene, og der er ingen grund til at skrive noget andet om denne årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barone Ricasoli, Bolgheri, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En rigtig god rødvin fra det lille, toskanske distrikt Bolgheri. Det er en madvin, der hænger godt sammen med sin gode, varme frugt, bløde tanniner, en vis tørhed og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Selection, Kavaklidere, Østanatolien, Tyrkiet, 2013, middel alkohol (14%)

139,99 kr., pris på tilbud: 119,99 kr., Anatolien Vinimport

En lidt enkel rødvin på de lokale druer Elazig og Diyarbakir. Den har en lige-ud-ad-landevejen smag uden større oplevelse i forhold til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Valle de Colchagua, Grande Reserve, Chile, 2012, middel alkohol (14%)

149,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 99,75 kr., Skjold Burne

Varm, fyldig og moden rødvin, som man med god fornøjelse kan nyde til mange retter. Den har sødme, god krydring, kirsebær, brombær, peber, fint integrerede fadnoter og en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah og Malbec.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Armujan, Podere Ruggeri Corsini, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

Denne rødvin er ikke helt billig, men det gælder jo de fleste gode Barbera-vine fra Piemonte. Denne her er med sin tørhed en glimrende madvin, men gem den gerne endnu et par år eller plask over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Mur-Mur-Ium, Extrem, Ventoux, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 165 kr., Holte Vinlager

Elegant rødvin, der virker let trods sine høje procenter. Den er lavet på druerne Grenache og Syrah og har både saft og frugt fra den første drue og kraft og rygrad fra den anden. Der er blommer og kirsebær, peber og tobak og fint integrerede fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Novecento, Dievole, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., Vinovida

Saft og kraft, tørhed og fad - en fin og lidt kantet Chianti, der åbner sig, hvis den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Eller gemt i nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sant'Alfonso, Rocca delle Macìe, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 29. april: 149,75 kr., Skjold Burne

Flot og meget lækker Chianti-rødvin, tør, med god frugt og fint integrerede fadnoter. Lad den gerne ligge endnu nogle år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort 10 Years Old Tawny, Portvin, Portugal, høj alkohol (19,5%)

299,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 249,75 kr., Skjold Burne

Lækker og vellavet portvin, der bare har alt, hvad en tawny skal have - dadler, figner, abrikoser, svesker og tørrede frugter, en cremet sødme og en lang eftersmag.

Smagningen af Pinot Noir fra Chile

stjernestjernestjernestjerne

Curis Valley, Darwin Vineyards, Pinot Noir, Central Valley, Reserve, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager

Ved seks flasker er dette den billigste af de smagte vine, og vi må konstatere, at pris og kvalitet svarer til hinanden. Vinen lugter og smager af Pinot, men oplevelserne er begrænsede. Prisen ved seks flasker gav den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

MontGras, Pinot Noir, Valle de Leyda, Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

80 kr., Føtex 

Den gode smag af Pinot Noir - hindbær, jordbær og fin krydring - kører hele vejen igennem fra første slurk til den lange eftersmag. Tilpas sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grey, Ventisquero, Pinot Noir, Leyda Valley, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rødvin med god Pinot-karakter og frugtfylde. Vinen har ligget tolv måneder på fransk eg og har fine, diskrete fadnoter. Den hænger godt sammen.

stjernestjernestjernestjerne

Pedregoso, Viña Tabali, Pinot Noir, Valle de Limari, Gran Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 12 flasker, Vinens Verden

Får denne rødvin lidt tid og luft, kommer Pinot-smagen fint frem med god frugt og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

William Cole, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2016, middel alkohol (13,9%)

99 kr., Vinslottet

Kraftig duft og en blød, lækker smag - til prisen en rigtig god Pinot med et klart og frugtagtigt billede af druen. Ret "ung" i smagen, men fin lige nu. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Curis Valley, Darwin Vineyards, Pinot Noir, Maule Valley, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Til den rimelige pris en udmærket Pinot med god smag af druen, noter af jordbær og hindbær - og lidt stilke.

stjernestjernestjernestjerne

Humo Blanco, Hacienda Araucano, Francois Lurton, Pinot Noir, Lolol Valley, Chile, 2014, høj alkohol (14,5%)

115 kr., Østerberg Vin

Denne rødvin har en udpræget Pinot-smag - og er en udpræget madvin. Smagen er lidt stilket og med markant alkohol. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montes, Pinot Noir, Aconcagua Costa, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

125 kr., Vinoble

Blød og lækker rødvin, måske ikke så typisk Pinot, men rigtig god med noter af kirsebær og jordbær - og en lang, elegant eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Vetas Blancas, Viña Tabali, Pinot Noir, Valle de Limari, Reserva Especial, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 12 flasker, Vinens Verden

Frisk og saftig rødvin, lidt robust og kort i munden og præget af en syre, der dog holdes i ørerne af sødmen.

stjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Leyda, Gran Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

129,75 kr., pris på tilbud: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En lidt enkel rødvin, men venlig og nem at drikke. Den er forholdsvis tør med noter af kirsebær og krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marques de Casa Concha, Concha Y Toro, Pinot Noir, Limarí, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

139,95 kr., på tilbud indtil 31. marts: 79,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen

Måske ikke så meget Pinot, men en vellavet og dejlig og blød rødvin med noter af kirsebær, hindbær og solbær samt et fint strejf af træ. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Echeverria, Pinot Noir, Casablanca Valley, Gran Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

149 kr., Vinoble

Måske ikke så Pinot-agtig, men en dejlig rødvin med noter af kirsebær og svesker, kaffe og chokolade. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Humo Blanco, Francois Lurton, Pinot Noir, Lolol Valley, Gran Cuvée, Chile, 2015, høj alkohol (15%)

158 kr., Østerberg Vin

Pæn, afrundet rødvin med masser af frugt, peber, kanel og sødme, men som ikke smager ret meget af Pinot. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Corralillo, Matetic, Pinot Noir, San Antonio Valley, Chile, 2016, middel alkohol (13,5%)

170 kr., pris ved 3 flasker: 150 kr., Erik Sørensen Vin

En lidt mørkere rødvin med en meget lækker Pinot-smag, blød og harmonisk, elegant i sin renhed og med fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Errazuriz, Pinot Noir, Valle de Aconcagua, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

175 kr., H.J.Hansen Vin

Elegant rødvin i meget fin balance med god Pinot-smag og frugt, jordbær, skovbund og fint integrerede fadnoter, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antu, Viña MontGras, Pinot Noir, Leyda Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

189 kr., Føtex 

Det første møde er fylde og frugt, men så ligger vinen i munden med en rigtig god Pinot-smag med noter af kaffe, chokolade og vanille. Lang eftersmag. En lækker og harmonnisk rødvin, hvor det hele hænger sammen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

EQ, Ecuilibrio, Matetic Vineyards, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

240 kr., pris ved 3 flasker: 200 kr., Erik Sørensen Vin

Flot og meget lækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en dybrød farve og en harmonisk smag med fornem Pinot-karakter, mørke bær, skovbund, fadnoter og mineralitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bill, William Cole Vineyards, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2015, middel alkohol (13,9%)

250 kr., Vinslottet

Lækker, lækker rødvin med et fint billede af Pinot-druen. En fin og inviterende duft og en harmonisk, krydret smag med noter af cigarkasse og ikke mindst af rosmarin. Fin til lettere retter og til en god bog i en dyb lænestol.

stjernestjernestjerne

Las Pizarras, Viña Errazuriz, Pinot Noir, Aconcagua Costa, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

850 kr., H.J.Hansen Vin

Der er kun lavet 6000 flasker af denne prestige-vin fra det fremtrædende vinhus Errazuriz. Den vil gerne være en stor Bourgogne, men det er den nu ikke. Den smager selvfølgelig ikke dårligt med sin gode, bløde frugt, lette saftighed og lange eftersmag, men har ikke potentiale til at blive noget stort. Vurderet på sin alt for høje pris får den kun tre stjerner.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen