Flere millioner liter forfalsket vin
En stor svindelskandale har rystet vinproducenterne i det franske Rhône-distrikt. Det drejer sig om ganske almindelig bordvin fra distriktet, som er blevet solgt som værende fornem appellations-vin, heriblandt Côtes du Rhône-Villages og Châteauneuf-du-Pape. Og vi taler ikke bare om et par tusinde flasker - i alt omfatter svindelen 48 millioner liter vin svarende til det, der kan være i 13 olympiske svømmepøler. Omkring 20 mio. liter af den forfalskede vin er blevet solgt mellem 2013 og 2016.
Det er Frankrigs anti-svindelbureau, Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), der har optrevlet svindelen. Bureauet har dog ikke oplyst navnet på det vinfirma, der står bag ugerningen. Men det er blevet meddelt, at firmaets CEO er arresteret og løsladt mod en kaution på 1 mio. euro (cirka 7,4 mio. kr.).
VinAvisens store smagning af Pinot fra Chile
VinAvisens smagepanel har på det seneste haft travlt med at smage chilenske rødvine på Pinot Noir-druen. Nedenfor kan man læse om den lidt besværlige drue, og længere nede på siden bringer vi anmeldelserne af de i alt 20 vine.
Druen Pinot Noir er først og fremmest knyttet til Bourgogne, især Côte-d'Or, hvor munkene begyndte at dyrke den i middelalderen, og hvor det franske kongehus siden bidrog til at gøre den berømt.
En drue med kultstatus
Vi er mange, der husker filmen "Sideways" fra 2004 – den om de to kammerater, der tager den store vinsmagnings-tur fra winery til winery i Californien, før den ene skal giftes.
Den kommende brudgom er mest ude på at score så mange damer som muligt, før han bliver gift ind i en rig familie, mens kammeraten er besat af tanken om at finde den perfekte vin på druen Pinot Noir.
Den film gav Pinot Noir kultstatus. I en periode blev der solgt 22% mere Pinot-vin end normalt, og det var især én bestemt scene, der satte skub i salget, nemlig den, hvor hovedpersonen i et forsøg på at forføre en smuk dame svælger i sødmefulde detaljer om den vidunderlige drue.
Errazuriz er et af de vinhuse, der har sat Chile på det internationale vinkort. I 2004 lod dets ejer, Eduardo Chadwick, sine vine blindsmage op mod topvine som Lafite, Margaux, Tignanello og Sassicaia.
20 smagte vine fra Chile
Er Pinot Noir særlig vidunderlig? Mere vidunderlig end de to andre store rødvinsdruer, Cabernet Sauvignon og Syrah?
Det kan den være, først og fremmest i Bourgogne, hvor den spiller hovedrollen. Endvidere i Champagne, hvor den sammen med druen Chardonnay indgår i store boblevine, samt i Alsace.
Men den har også sine stjernestunder i andre vinlande, fx i Tyskland, hvor den optræder under navnet Spätburgunder, og i Østrig, hvor den hedder Blauburgunder – samt ikke mindst i nyere tid i New Zealand.
Og så er der Pinot-vinene fra Chile, som der findes en hel del af på det danske marked. Vi har smagt 20 af dem, og resultatet af smagningen kan ses nederst i denne VinAvis.
Druens navn, Pinot, stammer sandsynligvis fra det franske ord for fyrretræ, og drueklasen har da også en form lidt i retning af en fyrrekogle. Ordet Noir betyder som bekendt sort – sorte fyrrekogler. Foto: Wikipedia.
Lidt en primadonna
I Chile er klimaet generelt for varmt til Pinot Noir, men det er lykkedes at finde køligere områder nede i nærheden af Stillehavet, hvor den kan trives. Det gælder blandt andet Aconcagua med dalene Casablanca og Aconcagua Costa, og i dag er der over 4000 hektar chilenske marker med Pinot.
Pinot Noir er en krævende drue – lidt en primadonna. Den har et ret tyndt drueskind med et lavt indhold af fenoler, dvs. farvestof og beskyttende garvesyre, og druerne sidder tæt sammen. Drueklaserne angribes derfor nemt af plantesygdomme, og vinene er ofte lyse, mindre kraftige og med få tanniner.
Dog arbejder man ihærdigt med at finde kloner, der er mindre skrøbelige, og det er karakteristisk, at man i Frankrig har 50 godkendte Pinot-kloner, mens der kun er 25 Cabernet Sauvignon-kloner.
Hovedparten af de chilenske Pinot-vine, vi har smagt, har da også en ganske god frugtfylde og kompleksitet – som det fremgår af listen nedenfor.
Freixenets hovedsæde i Penedès i Catalonien.
Freixenet solgt til Henkell
I uge 5 nævnte vi et muligt salg af aktiemajoriteten i Freixenet til den tyske vinproducent Henkell & Co. Nu er salget en realitet. Henkell & Co har købt 50,7% af aktierne i cavahuset, der er verdens største producent af mousserende vin.
Freixenet har været i familien Ferrérs eje siden grundlæggelsen i 1861, og præsidenten for cavahuset, José Ferrer, har efter alt at dømme beholdt samtlige af sine aktier, mens mange andre familiemedlemmer har solgt deres til den tyske vinproducent.
Henkell & Co ejer i forvejen flere vinhuse, der fremstiller cava samt andre mousserende vine som sekt, champagne og prosecco.
Købssummen ligger i omegnen af 220 millioner euro (cirka 1,6 mia. kr.).
Mere østrigsk vin i danske glas
I Østrig har vinproducenterne svært ved at få armene ned i øjeblikket. Nye tal fra foreningen Austrian Wine viser, at eksporten af østrigsk vin, når det gælder værdien, nåede en hidtidig rekord i 2017. I alt blev der eksporteret vin for 158,6 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kr.), en vækst på 7,4% i forhold til året før.
En væsentlig årsag til opsvinget er en stigende eksport til de skandinaviske lande - heriblandt Danmark. I 2017 importerede vi hele 31% mere østrigsk vin end i år 2000 - i værdi lyder tallet på 28,4%.
Også Storbritannien, Kina, Rusland og Canada har importeret mere vin fra Østrig i værdi i 2017 end nogensinde før.
En lille årgang
Tallene for mængden af den eksporterede østrigske vin ser ikke helt så storslåede ud. Her er der et dyk i 2017 på 3,3% i forhold til året før - hvilket frem for alt skyldes, at der har været mindre vin at eksportere efter den meget lille årgang 2016.
Til venstre ses den imponerende stejle eksportkurve, når det gælder værdien af eksporten (den røde linje). De grønne søjler viser eksporten i mængde år for år.
Ved at
klikke her kan man se diagrammet i stort format.
2000 år gammel vin. Fra CCTV's lille film om fundet.
2000 år gammel vin
Billedet til venstre viser det nederste af en glaskande med et grønligt fluidum, som godt kunne minde lidt om kiwisaft.
Men faktisk er der tale om mere end 2000 år gammel vin, som for nylig blev fundet i en forseglet bronzekrukke i en grav i Shaanxi provinsen.
Det er et opsigtsvækkende fund, da arkæologer rundt om i verden normalt må nøjes med indtørrede rester i sådanne gamle vinkrukker. Det er også utroligt, at vinen stadig var i flydende tilstand i betragtning af, at krukken var forseglet med hessian omvundet med plantefibre.
Arkæologerne kunne hælde i alt 30 cl vin ud af den kinesiske krukke, og analyser har vist, at der er tale om risvin, der i høj grad minder om den risvin, kineserne drikker i dag.
Man kan se en lille film på YouTube fra tv-kanalen CCTV ved at
klikke her.
"English sparkling" er faktisk en ret lækker farve ...
Ny farve: "Engelsk mousserende vin"
Næste gang, stuen skal males, kan du fx gøre det med farven ”English sparkling”.
Engelsk mousserende vin rider på en popularitets-bølge hos de britiske forbrugere. Hos det store britiske vinfirma Laithwaite’s Wine kan man således melde om en stigning i salget på hele 36% i 2017 sammenlignet med året før.
Derfor har Laithwaite’s Wine fået den idé at lancere en farve med navnet ”English sparkling”. Farven er udviklet af Pantone Color Institute, og den creme-hvid-gyldne nuance er inspireret af vinfirmaets egen boblevin, Wyfold Vineyard Brut.
Det er ikke den første vinøse farve, udviklet af Pantone - også Bourgogne, Merlot og Zinfandel er kommet med på farvekortet.
Maling af farven ”English sparkling” kan købes i B&Q-kæden i Storbritannien.
Godt salg i forfalskninger
Det er en kendt sag, at der fremstilles et hav af forfalskede vine og spiritusmærker i Kina. Nu har den kinesiske avis Southern Metropolis Daily undersøgt, om kineserne nu også køber de mange forfalskninger - og det gør de.
Omkring 32% af de adspurgte kinesere indrømmede, at de havde købt forfalskede vine, mens 38% sagde, at de havde købt forfalsket Baijiu, en kinesisk korn-spiritus med et alkoholindhold på omkring 50%.
Når det gjaldt øl, svarede 17%, at de havde købt forfalskninger af kendte mærker.
To vine med Andy Warhols etiketter og den fine æske, som flaskerne leveres i.
De glemte etiketter
I starten af 1980’erne afholdt ejeren af vinhuset Cuvaison i Napa Valley, Alexander Schmidheiny, et middagsselskab med deltagelse af den berømte amerikanske pop-kunstner Andy Warhol. Da Warhol på et tidspunkt ytrede, at etiketterne på Cuvaisons vinflasker var grimme, gav Schmidheiny ham til opgave at designe nogle nye etiketter.
Warhol tog udfordringen op og skabte med udgangspunkt i polaroid-fotos af druer i alt 50 unikke silketryk til brug for etiketterne.
Trykkene endte dog i en skuffe hos Cuvaison, hvor de har befundet sig lige siden. Men nu har vinhuset i samarbejde med The Andy Warhol Foundation langt om længe brugt trykkene til det formål, de blev designet til.
Foreløbig er det blevet til to forskellige vine med de nye etiketter - en Chardonnay og en Bordeaux-blanding - som sælges samlet i en fin æske for 250 dollars (cirka 1512 kr.). Man kan købe vinene og læse mere om historien bag etiketterne ved at
klikke her.
Nogle meget gamle vinstokke i en vinmark i Rioja. Foto: Wikipedia/Edmont.
Glædeligt nyt fra Rioja
2017 har vist sig som et rigtig godt år for eksporten af vin fra Rioja, der ifølge distriktets vinråd, Consejo Regulador de Rioja, nåede op på 108 millioner liter - en vækst på mere end 4% i forhold til året før.
Og væksten fordelte sig på flere af de vigtigste eksportmarkeder. Briterne aftog således 3,2% mere vin fra det spanske vindistrikt, Canada 6,7% og USA 5,8%.
Eksporten til Kina steg med 17,3%, mens russerne importerede hele 39% mere Rioja-vin end i 2016. Det forlyder jo ellers, at Putin satser på, at gøre Rusland selvforsynende med vin inden for en kort årrække …
Hvidvinene har vind i sejlene
Rioja er jo berømt for sine rødvine, og man skulle måske derfor tro, at det var eksporten af rødvin, der havde nydt den største vækst.
Men faktisk skyldes de gode tal for 2017, at der er blevet eksporteret ekstra meget hvidvin fra Rioja - hele 16% mere end i 2016. Især briterne har fået øjnene op for de dejlige Rioja-hvidvine - i mængde blev der således eksporteret 64% mere hvid Rioja til Storbritannien sidste år. I værdi lød væksten på 65%.
Eksporten af Rioja-vin som helhed tegner sig i dag for omkring 40% af al den appellations-vin - DO (Denominación de Origen) - der eksporteres fra Spanien.
Nogle af de mange drikkekrus til vin og øl, som arkæologerne har fundet. Foto: Oxford Archaeology.
En stor mængde drikkekrus
Den britiske universitetsby Oxford vrimler i dag med studerende. Men det gjorde byen også helt tilbage i 1200-tallet, hvor franciskanermunke havde slået sig ned og etableret et uddannelsescenter. Her underviste nogle af datidens store lærde gennem de følgende 200 år.
Og de studerende drak pæne mængder vin og øl - som studerende nu engang ofte gør. Det ved man, fordi man i øjeblikket er ved at udgrave netop det område, hvor munkene boede og virkede.
Der er tale om en af de største urbane arkæologiske udgravninger nogensinde i Storbritannien, og den var aldrig blevet til noget, hvis ikke det var fordi man var begyndt at grave ud til et indkøbscenter.
Blandt de mange fund, arkæologerne fra Oxford Archaeology har gjort, er en overraskende stor mængde drikkekrus, som har været anvendt til såvel vin som øl.
Krus til særlige lejligheder
Nogle af krusene har inskriptioner, der viser, at de er blevet brugt ved særlige lejligheder - blandt andet til fejringen af Jesus’s indtog i Jerusalem.
Arkæologerne har også fundet rester af amforaer - lerkrukker, der har været omkring en meter høje, og som har indeholdt vin. Og da krukkerne højst sandsynligt er lavet i Spanien, kan det meget vel have været spansk vin.
Til al den vin og øl har munkene og deres elever blandt andet spist oksekød, kylling, gæs, sangfugle, laks, rokke, muslinger og østers. Ja, der var noget ved at være munk dengang …
Ud over de mange genstande har arkæologerne også fundet resterne af to klostre, et køkken, en spisesal, en sovesal og et kapel.
Udgravningerne vil fortsætte indtil 2021, og i øjeblikket er man ved at analysere de mange fundne genstande. Håbet er, at de på et tidspunkt vil blive udstillet i Museum of Oxford.
Den boblende overflade i et glas fyldt med champagne. Foto: CIVC.
Fremtiden ligger i Asien
I 2017 blev der på verdensplan solgt champagne for 4,9 milliarder euro (cirka 36 mia. kr.), hvilket er en hidtidig rekord. Tallene stammer fra en nylig rapport fra Comité Champagne (CIVC).
Mens salget på det franske hjemmemarked forblev stabilt, var der et stort opsving i eksporten på 6,6% svarende til 2,8 mia. euro (cirka 21 mia. kr.) sammenlignet med 2016.
Til USA, der er det største aftagerland af champagne, var der en stigning i eksporten på 8,5% til 586 millioner euro (cirka 4,4 mia. kr.). Men det er de asiatiske lande, der frem for alt er årsag til de imponerede eksporttal.
Tilsammen importerede Kina, Hong Kong og Taiwan 26,7% mere champagne i 2017 end året før, når det gælder værdien. Til Japan var der en stigning på 21,3% og til Sydkorea på gigantiske 39,5%.
Til gengæld faldt eksporten til verdens næst største aftager af champagne, Storbritannien, med 5,7% takket være Brexit.
På en nylig pressekonference afholdt under den store vinbranchemesse ProWein sagde præsidenten for CIVC, Jean-Marie Barillère, at ”fremtiden ligger i USA, Japan og Kina - ikke i Europa”.
Til kamp for Amarone-vinens image
Det norditalienske vindistrikt Valpolicella er berømt for sin rødvin Amarone. Ud over de gode rødvine sælges der desværre også en hel del Amarone-vin af mindre god kvalitet til billige penge på de europæiske eksportmarkeder.
I 2009 blev det for meget for en række førende, gamle familieejede vingårde i Valpolicella. De mente ikke, at distriktets vinråd, Consorzio vini Valpolicella, som jo skal varetage producenternes interesser, gjorde nok for at markedsføre de gode Amarone-vine og bremse salget af de underlødige udgaver. Vingårdene dannede derfor deres egen forening, Famiglie dell’Amarone, hvis mål er at kæmpe for vinens gode kvalitet og image.
De i alt tretten vingårde tæller nogle af de mest berømte Amarone-producenter, heriblandt Masi, Allegrini, Tedeschi, Tommasi og Tenuta San’Antonio.
Slæbte foreningen i retten
Famiglie dell’Amarone har dog fra dag et været en torn i øjet på vinrådet, der da også endte med at slæbe foreningen i retten. Begrundelsen var, at den brugte navnet Amarone til at promovere egne vine - noget, som konsortiet opfattede som en uretmæssig brug, da navnet tilhører alle producenter af Amarone i Valpolicella.
I slutningen af 2017 faldt der dom i sagen ved retten i Venedig. Og det blev vinrådet, der løb med sejren.
Famiglie dell’Amarone valgte efterfølgende at tage navneforandring til Le Famiglie Storiche (de historiske familier).
Samtidig droppede foreningen også det ”A”, som havde prydet deres vinetiketter og vist, at vinene var skabt af medlemmer af netop denne forening.
To forskellige navne
Før dommen i Venedig havde foreningen registreret det gamle navn, Famiglie dell’Amarone, i europæisk regi - hvilket vinrådet også lagde sag an imod. Men her dømte European Office on Intellectual Property (EUIPO) til fordel for foreningen.
Foreningen har nu appelleret den første dom i håb om også at kunne kalde sig Famiglie dell’Amarone i hjemlandet. Det andet er jo også noget rod.
Fjerde generation i firmaet Etter, Gabriel Etter.
Schweiziske fristelser
Schweiz er ikke ligefrem storleverandør af våde varer til det danske marked, men noget siver dog herop. Det gælder blandt andet frugtbrændevinene fra Etter, som
Sigurd Müller Vinhandel har forhandlet i 22 år, men som måske ikke er så kendt i videre kredse.
Det havde Gabriel Galliker-Etter, som repræsenterer fjerde generation i familiefirmaet, sat sig for at gøre noget ved. Så sammen med Sigurd Müller stillede han i løbet af to dage op til tre omfattende smagninger i Aarhus, Middelfart og København, hvor små grupper af interesserede fik en grundig indføring i kunsten at destillere frugter som æbler, pærer, kirsebær, blommer og hindbær.
Gabriel har arbejdet i Etter i 25 år og er i dag chefen. Han har tre børn, så femte generation ser ud til at være sikret. Han er en entusiastisk sælger af sine produkter og ser ingen grænser for, hvornår man kan skænke sig et af dem, for som han sagde:
- De kan drikkes som aperitif, som digestif midt i et måltid, som drink efter middagen eller som ingrediens i en cocktail.
50 forskellige slags kirsebær
Der går masser af frugt til de forskellige typer Etter-brændevine. Fx giver 350 kg kirsebær 8 liter Kirsch. Der bruges både søde og sure bær i 50 forskellige sorter og leveret af 65 lokale bærdyrkere. Der destilleres hele vinteren, efter at bærrene er høstet. Hvilket i øvrigt sker nogenlunde ligesom ved olivenhøst: Maskiner ryster grenene, og bærrene opfanges i store presenninger.
- Vi har Kirsch helt tilbage fra 1949 til salg, og vores Kirsch kan sagtens holde sig i 5-6 år i flasken, efter at den er åbnet, lød det fra Gabriel Etter.
Han er ikke schweizer for ingenting, så efter hans mening skal man blandt andet drikke Kirsch til fondue. (Fortsættes ...).
Skiftende temperaturer
Når frugten er destilleret, holder væsken 80% alkohol, og den skal sættes ned til cirka halvdelen, hvilket sker med lokalt vand fra bjergene omkring Zug, hvor destilleriet ligger.
Det meste af brændevinen lagres på 50 liters glasballoner, som udsættes for skiftende temperaturer ligesom madeira.
Nogle udgaver lagres for halvdelens vedkommende på glas og den anden halvdel på vinfade, som har været brugt til Pinot Noir. Det gælder for Vieille Kirsch (gamle Kirsch), som dufter af mandler og er lidt blødere end den lidt bidske Kirsch, som ikke har smagt træ.
Medfølgende tragt
Der var elleve forskellige slags frugtbrændevine på smageprogrammet, og det indledtes med Kleines Pfümli, en aromatisk blommebrændevin med lidt sødme og et markant bid.
- Der går 10 kg frugt til en flaske, oplyste Gabriel Etter.
Herefter gik det rask af sted med den klassiske pærebrændevin, Williams, i to udgaver, en let sødlig Vieille Prune (gammel blomme), som er tilsat lidt ”sirup” for at blive rundet af, Framboise (hindbær), Mirabelle og Vieille Pomme, som er fremstillet af Gråsten-æbler og fadlagret, så den fremstår fed og sødmefuld, men stadig med kant.
Fruchtbaum er blandet af forskellige frugter og fås i en spøjs langhalset flaske til næsten 1500 kr. Der medfølger en særlig tragt, så man kan efterfylde med sin favorit-brændevin.
Som afslutning skænkede Etter et par meget velsmagende likører, Williams og Aprikose.
- De er fantastiske med tonic, sagde han. Eller hæld dem over is. Eller lav Kir. De skal blot være iskolde.
Priserne på Etters frugtbrændevine i almindelige flaskestørrelser ligger mellem 350 og 440 kr. De to likører koster 125 kr. for 35 cl.
Jørgen Aldrich
The Magic Flask.
Lommelærke forbedrer smagen
The Magic Flask ligner en helt almindelig lommelærke - men den er, ifølge det californiske firma UpSynergy, der har opfundet den, alt andet end almindelig. Som navnet antyder, så har den magiske egenskaber.
Lommelærken skulle kunne forvandle billig whisky, gin, vodka osv. til spiritus, der smager som en lækker og dyr udgave af den billige version.
Alt, hvad man skal gøre, er at hælde spiritussen i flasken, lukke låget til, vente en halv time og så nyde det delikate indhold.
Bølger forandrer indholdet
Forvandlingen skulle efter sigende skyldes en særlig patenteret teknologi, der benytter sig af elektromagnetiske bølger. Bølgerne strømmer gennem indholdet i flasken og forårsager de fornødne ændringer.
Som med alle andre lommelærker kan man drikke direkte af flasken, men hvis man foretrækker at hælde indholdet over i et glas, går det ikke ud over den forbedrede kvalitet.
Der er stadig tale om en prototype, og UpSynergy forsøger at rejse penge til en produktion via crowdfunding-platformen Indiegogo.
Ved at
klikke her kan man læse mere om den magiske lommelærke og de elektromagnetiske bølger - og se en lille tegnefilm, der forklarer, hvordan flasken virker.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Østerberg Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Henrik Christensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Henrik Christensen (f. 1972) har som tjener og sommelier slidt de bonede gulve i en lang række af Danmarks bedste restauranter – Marie Louise i Odense, Fakkelgaarden i Kruså, Falsled Kro i Millinge, Restaurant No. 13 i Svendborg og Valdemar Slot på Taasinge. Han var kun nitten år gammel, da han tog den eftertragtede sommelier-eksamen hos Dansk Sommelier Forening, og han har derfor allerede en længere karriere bag sig, når det gælder vinens verden.
I 1996 vandt han DM i årets sommelier-konkurrence, og siden har han været dommer ved flere andre mesterskaber. Derudover har han fungeret som konsulent for henholdsvis Løgismose Vinimport og Theis Vine.
I 2004 fik han den ærefulde post sammen med tre andre danske vinfolk at repræsentere Danmark under den største vinkonkurrence i USA nogensinde (www.starwine.net). I fulde tre dage sad han sammen med 59 andre vinsmagere fra hele verden og bedømte ædle dråber i lange baner.
Fra 2004 til og med 2011 var Henrik Christensen vin-ansvarlig for Bruun Rasmussen Vinauktioner. Herudover fulgte han markedet i Bordeaux meget tæt, bl.a. ved hvert år at smage vinene i primeur-ugen. Det er trods alt i Bordeaux, at den største omsætning ligger – såvel i Fine Wine vin-verdenen som i auktions-verdenen.
I 2012 fik Henrik Christensen nyt job hos Theis Vine, hvor hans opgave var at opsøge vine blandt private og professionelle med henblik på videresalg til vinfirmaets internationale kunder. Desuden var han ansvarlig for firmaets masterclass-smagninger i Skandinavien og medansvarlig for primeur-kampagner på Bordeauxvine.
Men auktionsverdenen trak, og to år efter vendte han tilbage til Bruun Rasmussen som vinspecialist med vurderinger i ind- og udland. Sammen med resten af auktionshusets vinhold afholder han også smagninger rundt om i Danmark. Og så tager han igen til Bordeaux - i 2018 for at smage den nye årgang 2017, mens den stadig ligger på fade.
Når den travle vinmand holder fri, foregår det ofte sammen med hans to piger, Nicoline på 21 og Rosemarie på 17, eller med golf, svampejagt, fitness, løb og god vin selvfølgelig.
Adresse: Søren Frichs Vej 34D, 8230 Åbyhøj og Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, tlf.: 88 18 12 41, e-mail:
hch@bruun-rasmussen.dk,
www.bruun-rasmussen.dk.
470
En vinbutik i den italienske by Bassano har et telefonsalg af grappa (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen