Toppen af den nye flaske mousserende vin med navnet Louis Pommery England.
Første champagnehus med engelsk vin
Så har den første engelske mousserende vin, skabt af et champagnehus, set dagens lys. Det drejer sig om Vranken-Pommery og vinen Louis Pommery England, som er fremstillet på druer fra Hampshire, Essex og Sussex i Sydengland. Fremstillingen er sket i samarbejde med vinhuset Hattingley Valley i Hampshire, hvis faciliteter champagnehuset har fået lov til at låne. Druerne stammer fra en række forskellige drueavlere.
Vranken-Pommery har også købt en 40 hektar stor vinmark med navnet Pinglestone, ligeledes i Hampshire. Marken er blevet tilplantet med de tre champagnedruer, Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, og man regner med, at første høst vil finde sted i 2021. Og det er af druer fra denne vinmark, fremtidige årgange af Louis Pommery England skal fremstilles.
Taittinger følger efter i 2023
Projektet er således kun i sin spæde start, men hos Vranken-Pommery forventer man sig en fremtid med en større produktion af engelske bobler.
Til The Drinks Business har champagnehusets britiske CEO, Julien Lonneux, udtalt, at klimaet i Sydengland endnu ikke er helt det samme gunstige som i Champagne. Men det regner man med vil ændre sig i løbet af de næste 10 til 30 år som følge af den globale opvarmning.
Der er indtil videre kun fremstillet 20.000 flasker af Louis Pommery England, der er opkaldt efter Pommerys grundlægger, og prisen pr. flaske er 40 pund (cirka 342 kr.).
Der er stadigvæk kun to champagnehuse, der har plantet vinmarker i britisk jord. Ud over Vranken-Pommery drejer det sig om Taittinger, der ejer vingården Domaine Evremond i Kent med tilhørende 20 hektar Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Herfra forventes første årgang mousserende vin at tilflyde det britiske marked i 2023.
Sake-brygning hos producenten Gekkeikan. Foro: Wikipedia.
Tag en sake-uddannelse
Vinakademiet, der er den førende skole for vinuddannelser i Danmark, lancerer nu en uddannelse, som kun tilbydes af nogle få vinskoler i Europa. Det drejer sig om WSET (Wine & Spirit Education Trust) niveau 3 i japanernes nationaldrik, sake.
Det vil sige, at man får mulighed for at blive uddannet og eksamineret i sake på et højt internationalt niveau.
Kurset tilbydes i samarbejde med Åke Nordgren, som er en af Europas fremmeste specialister inden for japansk mad- og drikkevarekultur. Han er uddannet sake-sommelier, WSET Level 3 Sake Educator, sake-dommer og udnævnt til Sake Samurai af The Sake Samurai Association i Japan.
En drikkevare på vej frem
- Vi er enormt glade for og stolte over at kunne tilbyde denne uddannelse i Danmark, lyder det fra Vinakademiets leder, Thomas Ilkjær.
- Sake er en drikkevare på vej frem - ikke mindst i restaurantsegmentet - og derfor er det vigtigt, at der findes veluddannede folk til at videreformidle oplevelsen til gæster og kunder.
Det nye kursus finder sted fra 30. maj til 1. juni i år og består af to en halv dags undervisning og en afsluttende eksamen. Efter bestået eksamen får man diplom og nål som bevis for sin uddannelse.
Man kan få mere at vide om uddannelsen på Vinakademiets
hjemmeside eller ved at kontakte Thomas Ilkjær på
info@vinakademiet.dk eller tlf. 61 46 74 01.
Opråb til vinimportører
Hvad enten man sælger kartonvin fra sin kælder eller importerer containervis af Chardonnay til salg over nettet, skal vinsalget være registreret hos Fødevarestyrelsen - noget, som både hobbysælgere og halvprofessionelle har det med at glemme.
Det fremgår af en stikprøvekontrol blandt især små vinimportører, som Fødevarestyrelsens Rejsehold har gennemført. En samkøring af oplysninger i CVR-registret med Fødevarestyrelsens smiley-database afslørede, at ikke en eneste af de cirka 25 detail- og engrosvirksomheder, som Rejseholdet besøgte, havde orden i papirerne.
En mellemfornøjet smiley
- Det er helt afgørende for fødevaresikkerheden, at vi ved, hvem der handler med vin i Danmark, lyder det fra chef fra Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark - der understreger, at alle de besøgte vinimportører efterfølgende har registreret sig, sådan som fødevarelovgivningen kræver det. De virksomheder, der ikke havde styr på registreringerne, har alle fået indskærpet reglerne, og det vil udløse en mellemfornøjet smiley på deres første kontrolrapport.
Hvis tallene fra Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol er repræsentative for situationen i hele landet, skønner Rosenmark, at der kan være op mod 200 ikke-registrerede vinimportører skjult i kældre, udhuse og garager.
Hvis man handler med vin og endnu ikke har registret sin vinbutik eller engrosvirksomhed, kan man gøre det ved at
klikke her.
Postkort fra verdens største vinbranchemesse
VinAvisen har besøgt verdens største vinbranchemesse, ProWein, og har smagt alt fra peruviansk rødvin til hvidvin med saltvand, har deltaget i et spændende vinglas-eksperiment og fået snakket med en lang række udstillere. De mange oplevelser er foreviget i en serie på 10 postkort, hvoraf vi bringer de første fem nedenfor og resten i uge 15.
Det er tidlig morgen, og de mange vinimportører og andre vinbranchefolk er netop strømmet ind i den messehal, som huser de mange tyske udstillere.
Postkort nr. 1 fra ProWein:
Ti haller fyldt med vin, udstillere og gæster
ProWein, der hvert år afholdes i den tyske by Düsseldorf, slår både VinExpo, VinItaly og alle de andre store vinbranchemesser, når det gælder størrelsen.
Da dette års udgave af ProWein lukkede og slukkede d. 20 marts, var det efter tre hektiske dage, hvor hele 60.000 vinbranchefolk fra 133 forskellige lande havde smagt, spyttet, diskuteret og indgået aftaler ved standene hos i alt 6870 udstillere.
Standene fordelte sig i hele ti store haller - det største antal nogensinde i messens 24-årige historie. Og det er en messe med konstant vokseværk. I 2010, hvor VinAvisen besøgte den for første gang, var der 3300 udstillere og 36.000 besøgende. (Fortsættes ...).
Midt imellem standene med udstillere var der smage-arealer, hvor man i fred og ro kunne smage på vine fra et bestemt distrikt og læse om dem på sedler ved hver vin. Her er det smage-arealet for vine fra Provence, der jo er berømt for sine roséer.
Postkort nr. 2 fra ProWein:
38.185 skridt og 26,3 kilometer
Selvfølgelig var der rigtig mange tyske udstillere - 990 i alt - men det var Italien, der havde førertrøjen på med 1700 udstillere. Dernæst kom Frankrig og så Tyskland. Når det gjaldt de oversøiske lande, lå antallet på 700.
ProWein virker overvældende - især, hvis det er første gang, man besøger messen. Og man får gået en hel del i forsøget på at nå hele vejen rundt - hvilket alligevel er umuligt. I løbet af de tre dage, messen varede, fik VinAvisens udsendte gået 26,3 kilometer (38.185 skridt). Under vandringen fra hal til hal kunne man blandt andet smage pragtfulde rødvine fra det spanske Ribera del Duero, fornemme Bordeaux’er, fuldblods italienere og sprøde tyske hvidvine.
Man kunne stoppe op og få en god snak med en vinproducent, mens man smagte vedkommendes vine, eller selv skænke i glassene ved de mange ”smage-arealer” helliget vine fra bestemte vinområder.
Tsushima Kitahara præsenterede sin families mousserende sake, der var fremstillet efter champagnemetoden. Den slags boble-sake er stadig noget af en sjældenhed i Japan.
Postkort nr. 3 fra ProWein:
Sake på champagne-metoden
VinAvisen havde besluttet sig for også at gå på jagt efter de lidt anderledes vinoplevelser. Og første offer for jagten blev en stor stand med sake.
Her kunne man smage noget så specielt som mousserende sake, hvilket er lidt af en nyhed på japansk jord.
Boble-saken kom fra bryggeriet Shichiken, der blev grundlagt af familien Kitahara i 1749. Vi talte med 13. generation og direktør for bryggeriet, Tsushima Kitahara:
- Det har taget os fem år og nøje studier hos en japansk producent af mousserende vin at finde frem til, hvordan vi kunne overføre champagnemetoden til sake, fortalte han og tilføjede, at der endnu kun er to producenter af mousserende sake i Japan.
Shichiken fremstiller flere forskellige boble-saker - blandt andet en tør, delikat og sprød udgave med en mild smag af sake, en livlig mousse og en lang eftersmag. Vinen havde kun 11% alkohol og var bestemt et velsmagende alternativ til almindelige mousserende vine.
Key Account Manager hos Premium Beers, Diana de la Fuente, præsenterede både øl og hvidvin indeholdende saltvand fra Middelhavet.
Postkort nr. 4 fra ProWein:
Hvidvin med saltvand
I den store hal, hvor spanierne holdt til, var der en lille stand, der straks fangede opmærksomheden via et stort skilt, hvor der på engelsk stod ”Hvidvin med saltvand”.
Vi fik at vide, at der var 2% saltvand fra Middelhavet i en flaske - og jo, der var faktisk lidt frisk havvand over eftersmagen.
Det hele var startet med øl med saltvand, og nu havde firmaet bag brygget, Premium Beers, så forsøgt sig med hvidvin.
Det er faktisk ikke nogen ny idé at komme saltvand i vin. Det gjorde man allerede i oldtidens Grækenland i en særlig vin, Coan, fremstillet på øen Kos.
Coan siges at være opfundet ved et tilfælde, da en vinmager forsøgte at strække vinen ved at komme saltvand i. Den lidt specielle smag blev dog hurtigt populær, og snart blev der fremstillet Coan-vin på flere af de græske øer. Og fra og med 300-tallet f.Kr. begyndte man at eksportere vinen i store mængder.
Ved "Champagne loungen" stod der sommelierer parat til at skænke i glassene og fortælle om de enkelte champagner.
Postkort nr. 5 fra ProWein:
Som i en fornem smykkebutik
I den hal, hvor de franske vinproducenter udstillede deres vine, holdt champagneproducenterne til i et særligt område. Og når man stod på tærsklen til dette område, var man ikke i tvivl om, at man nu trådte ind i mere fornemme rammer.
Det rustikke messegulv blev pludselig erstattet af et væg til væg tæppe med en kridhvid blød luv, og de festlige og farverige stande blev afløst af elegante piedestaler med montrer, hvor de ædle champagner var udstillede. Det var næsten som at træde ind i en fornem - og meget stor - smykkeforretning.
Alle de store og kendte champagnehuse, som fx Deutz, Taittinger, Jacquesson, Ayala, Laurent-Perrier og Louis Roederer, havde hver deres fine stande. Derudover var der en ”Champagne lounge”, hvor man kunne få smagsprøver på 60 forskellige kendte og mindre kendte champagner. Denne lounge var så afgjort et trækplaster, og det var ikke mindst spændende at smage boblerne fra de mange små producenter.
Et billede fra den kommende Somm-film af sommelier Dlynn Proctor - der også medvirkede i den første film i serien fra 2012.
Ny Somm-film på trapperne
I 2012 lanceredes den amerikanske dokumentarfilm ”Somm” om fire sommelierers forsøg på at bestå den ekstremt svære Master Sommelier eksamen. I 2010 var der fx kun tre ud af 84 kandidater, der bestod.
I 2015 kom så en efterfølger til filmen, "Somm: Into the Bottle", hvor man hører vinmagere og sommelierer snakke om alt fra vins farverige historie til fremstilling og markedsføring. Begge film har fået rigtig gode anmeldelser, men har også skabt debat. De kan i dag ses på Netflix.
Nu brygger instruktøren bag filmene, Jason Wise, på endnu en Somm-film, som måske får premiere allerede senere i år.
Tre af vinverdenens sværvægtere
I den nye "Somm 3" er hovedrolleindehaverne tre sværvægtere inden for vinens verden, nemlig de to vinskribenter Jancis Robinson og Steven Spurrier (som man kan læse mere om i denne uges Hall of Fame) samt master sommelier Fred Dame. Derudover medvirker en række andre sommelierer og vinmagere.
Jason Wise vil ikke røbe ret meget om filmen, men man vil ifølge Decanter blandt andet opleve de tre ”stjerner” sidde over for hinanden og smage nogle af verdens fineste vine - og selvfølgelig diskutere frem og tilbage omkring vinene. Men man vil også komme vidt omkring til såvel Bourgogne, London, New York og Napa Valley.
Der findes endnu ikke nogen trailer til den nye film.
Vinhuset O. Fournier er en arkitektonisk perle, der ligger midt i Uco-dalens smukke vinlandskab.
O. Fournier har skiftet ejer
Et af Argentinas førende vinhuse, O. Fournier i Uco-dalen i Mendoza, har fået ny ejer efter otte måneders forhandlinger.
Den nye ejer er den argentinske familie Agostino, der består af fire brødre, Vincenzo, Rosalía, Sebastian og Miguel, og sælgeren er José Manuel Ortega - der også ejer to andre vinhuse i henholdsvis Chile og Spanien.
O. Fournier blev grundlagt i år 2000, og Ortega har efter sigende investeret mere end 20 millioner euro (cirka 149 mio. kr.) i vinhuset, der i dag fremstår som en super moderne arkitektonisk perle. Til vinhuset hører 263 hektar vinmarker og et vineri med kapacitet til fremstilling af 1,2 mio. liter vin.
De fire Agostino-brødre er alt andet end novicer i vinens verden. Familien har siden 2005 lavet vin i eget vinhus, Finca Agostino, i Mendoza.
Købssummen er ikke offentliggjort.
Et høstbillede fra Camel Valley.
Vinen til det kongelige bryllup
Til maj skal der være kongeligt bryllup i Storbritannien, når prins Harry gifter sig med Meghan Markle. Og så snart bryllupsplanerne var lanceret, begyndte de britiske medier at gætte på såvel brudekjolens udseende, som hvilken vin og mad, der skal nydes til begivenheden.
Når det gælder vinen, har de fleste medier spået Storbritanniens største vinhus, Chapel Down, størst chancer som leverandør. Men nu lader det til, at et andet britisk vinhus måske har overhalet førstnævnte indenom.
Første kongelige hofleverandør
Det drejer sig om Camel Valley i Cornwall, der nu - efter i flere år at have været en af de regelmæssige vinleverandører til det engelske hof - er blevet udnævnt til kongelig hofleverandør. Vinhuset er det første i Storbritannien, der kan prale af den fornemme titel, og så vil det jo nok være oplagt at sætte nogle flasker Camel Valley på bordet til bryllupsfesten ...
Vinhuset, der fremstiller både stillevine og mousserende vine, var også det første vinhus i Storbritannien, der fik en Protected Designation Origin (PDO) fra EU. Den beskyttede geografiske oprindelse gælder udelukkende Camel Valleys 11 hektar store vinmark, Darnibole.
Taransauds smukke æggeformede vinfad findes i to forskellige udgaver.
Vinfad i påskehumør
Det er oplagt at fortælle om det æggeformede vinfad Ovum nu i denne søde påsketid.
Stadig flere vinhuse verden over anvender æggeformede vintanke af beton til gæring og opbevaring af vinen. Det berømte franske bødkerfirma Taransaud har med Ovum også gerne villet være med på ægge-trenden.
Det mere end mandshøje fad, der kan rumme 2000 liter vin, koster det, der svarer til omkring 200.000 kr. Det er det første æggeformede fad i verden skabt i egetræ.
Fordele ved den særlige form
Der skulle være flere fordele ved denne særlige æggeform, når det gælder betonudgaverne. Der er langt mindre variation i vinens temperatur og en mere jævn fordeling af dens mange komponenter. Desuden foregår der en mikrooxidering – den moderate iltning, der udvikler vinen – som svarer til den i egetræsfadene. Og så er der næsten ingen tab af vin via fordampning.
Opholdet i de æggeformede betonfade skulle også påvirke vinens smag i en gunstig retning. Man har blandt andet udført et forsøg med rødvin på druen Sankt Laurent, hvor vinen blev opbevaret i henholdsvis rustfrit stål, eg og beton. Det viste sig at den vin, der havde været i de æggeformede betontanke var rundere og mere fyldig og kompleks end den, der havde opholdt sig i de to andre beholdere. Hvor stor en del af æren, der skyldtes æggeformen, melder historien ikke noget om.
Den fornemme krystalkaraffel med trøffel-infuseret vodka.
Vodka på trøfler og kaviar
Jean-Charles Boisset, der er præsident for det familieejede vinfirma Boisset, er gift med Gina Gallo, som ligeledes er en vigtig del af sit familieejede firma, E. & J. Gallo Winery.
Jean-Charles Boisset besluttede for femten år siden at gøre en afstikker til spiritussens verden. Lige siden da har han løbende arbejdet sammen med en master destiller i Nuits-Saint-Georges i Bourgogne for at skabe en serie spiritusser af topkvalitet.
Helt almindelig er serien med navnet JCB Spirits bestemt ikke. Den omfatter en trøffel-infuseret vodka med trøfler fra Périgord, en kaviar-infuseret vodka med kaviar fra det sydvestlige Frankrig og en gin destilleret på vin af henholdsvis Pinot Noir og Chardonnay fra Côte d’Or i Bourgogne. Ja, og så er der lige en ganske almindelig klassisk vodka.
Boisset ejer en fornem samling karafler fra 1600- og 1700-tallene, og her har han fundet inspiration til de fine krystalkarafler, som indeholder de fire nye spiritusser.
Serien sælges udelukkende i USA til priser mellem 125 og 150 dollars (cirka 752 og 900 kr.).
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.
Steven Spurrier.
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Steven Spurrier. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Steven Spurrier (f. 1944) er en af Storbritanniens mest anerkendte vinskribenter. Han blev født i Derbyshire og begyndte i en alder af 20 år sin vinøse karriere som elev i Londons ældste vinforretning, Christopher & Co.
I 1970 slog han sig ned i Paris og åbnede kort tid efter Les Caves de la Madeleine, en vinforretning, der hurtigt fik succes i den franske hovedstad. Blot tre år efter grundlagde han den første private vinskole i Frankrig, L’Academie du Vin, som eksisterer den dag i dag.
Men hjemlandet kaldte, og i 1988 rykkede Steven Spurrier teltpælene op og flyttede tilbage til Storbritannien, hvor han siden da har haft travlt både som fast vinskribent for Decanter og som vinkonsulent for Singapore Airlines.
Derudover har han været direktør for Christie’s Wine Course, som han selv grundlagde i 1982, og formand for vinskribentforeningen, Circle of Wine Writers. Han er også præsident for Wine and Spirits Education trust (WSET) og dommer ved adskillige internationale vinkonkurencer.
Bøger er det også blevet til – blandt andet den kendte Clarke and Spurrier’s Fine Wine Guide. Og så fremstiller han - sammen med sin hustru Arabella og sin datter Kate - mousserende vin i eget vinhus, Bride Valley Vineyard, i Dorset.
Steven Spurriers berømmelse blev for alvor slået fast i 1976, da han afholdt den såkaldte Paris Tasting – en blindsmagning, hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeaux-vine. Den legendariske smagning er endt på det hvide lærred med filmen "Bottle Shock", hvor Alan Rickman, der spillede professor Snape i Harry Potter-filmene, har hovedrollen som Steven Spurrier.
I 2017 blev Steven Spurrier udnævnt til Man of the Year af det britiske vinmagasin Decanter.
Adresse: Bride Valley Vineyard, Litton Cheney, DT2 9AW Dorset, England, tlf.: (+44) (0)1308 482 367, email:
mail@bridevalleyvineyard.com,
www.bridevalleyvineyard.com.
471
På vejen fra Bourges lover vejskiltet liflig hvidvin til osten "Crottin de Chavignol" (foto © Hans-Torben Andersen).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 33 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen