Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2018



Der høstes druer fra vinstokkene på de stejle terrasser, som tilhører en af Symington Family Estates's vingårde, Quinta do Malvedos. Foto: Adriano Ferreira Borges.

Godt nyt for portvins-fans

Det er kun for portvine fra særligt gode år, at portvinshusene "erklærer årgang", som det hedder. Nu har den største portvinsproducent, Symington Family Estates, erklæret 2016 for årgangsportvin - og det gælder for samtlige af firmaets portvinsmærker, Cockburn’s, Dow’s, Graham’s og Warre’s.

Vejret lagde regnfuldt ud i 2016 - og det fugtige vejr fortsatte helt ind i maj, hvilket betød udbrud af svampesygdomme og en kraftig reducering af den kommende høst. Men så kom der sol og sommer og masser af varme, der varede til og med september.

Ventede lige det længere


Den intense varme fik flere portvinshuse til at starte med at høste druerne af frygt for, at de ville begynde at skrumpe. Hos Symington ventede man og satsede på, at langtidsprognoserne for vejret holdt - de lovede nemlig regn. Regnen kom, og det var lige denne ekstra tid på vinstokkene og dette sidste skud nedbør, der ifølge Symington fuldendte druerne. Og kun af fuldendte druer kan man fremstille årgangsportvin. De sidste druer var i hus i begyndelsen af oktober.
Druerne til Symingtons portvine kommer fra i alt 26 forskellige små vingårde i Douro-dalen. Og årgangsportvinene fremstilles i fem små vinerier - og på den traditionelle måde, hvor druerne trampes med fødderne i store firkantede granitbassiner, såkaldte lagarer.

En mindre produktion


Når der bliver erklæret årgangsportvin, bliver flaskerne som regel revet væk med det samme, når de lander på hylderne. Og af årgang 2016 af Symingtons portvinsmærker er der fremstillet omkring en femtedel mindre af hvert mærke på grund af det fugtige forår og en ekstra kraftig kvalitetssortering af druerne. Så det gælder nok om at være hurtig, når vinene lander på danske hylder.
Denne uges STORE billede længere nede på siden viser høsten i vinmarken Canais, der ejes af Symington.


Château de Lagorce. Foto: Holiday-castle.

Historisk slot får kinesisk ejer

Selv om kineserne har fået øjnene op for de oversøiske vine, så er og bliver det Bordeaux-vinene, der sælger bedst i Kina.
I 2017 eksporterede Bordeaux vin til det asiatiske land for 397 millioner euro (cirka 3 milliarder kr.), hvilket ifølge CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) svarede til 20% af distriktets totale eksport.
Derfor er det også en god indtægtskilde for kinesiske rigmænd at opkøbe Bordeaux-slotte og eksportere vinen til hjemlandet.
Antallet af slotte i kinesisk eje er støt stigende, og nu er endnu et kommet med på listen - 1400-tals slottet Château de Lagorce i Targon. Sælgeren er Benjamin Mazeau, som arvede slottet fra sin mor i 1985, og køberen er det kinesiske vinfirma SCEA Degore - der netop vil eksportere slottets vine til Kina.
Med i købet hører 70 hektar jord, hvoraf de 43 hektar er tilplantet med druer.


En vinmark i det spanske Ribera del Duero.

Den omvendte verden

Spanien er ifølge Euronews verdens største vineksportør. I alt eksporterede spanierne 22,8 millioner hektoliter vin i 2017 - hvilket slår Italien (21 mio. hektoliter) og Frankrig (15 mio. hektoliter).
Men førertrøjen gælder kun mængden. Når man ser på værdien af den eksporterede vin, ligger franskmændene i front med 9 milliarder euro (cirka 67 mia. kr.), hvorefter kommer italienerne med 6 mia. euro (cirka 45 mia. kr.) og til sidst spanierne med en eksport for 2,8 mia. euro (cirka 21 mia. kr.).
Årsagen til denne ”omvendte verden” er ikke mindst, at Spanien sælger sin vin for 1,25 euro (cirka 9 kr.) i gennemsnit pr. liter, hvor Frankrig og Italien ligger på henholdsvis 6 euro (cirka 45 kr.) og 2,78 euro (cirka 21 kr.) pr. liter.

Mere bulk end flaske


De spanske vinproducenter fremstiller rigtig megen dejlig kvalitets-vin, og nogle af verdens mest berømte vine stammer netop fra Spanien.
Men landet er også kendt for at eksportere store mængder billig vin, og det er denne vin, der trækker gennemsnitsprisen betydeligt ned.
I 2017 udgjorde produktionen af spansk bulkvin ifølge avisen El Pais 12,6 mio. hektoliter sammenlignet med 10,2 mio. hektoliter flaskevin. Men år for år krymper mængden af bulkvin, mens antallet af flaskevine fra Spanien får stadig mere vind i sejlene både hos producenterne og på forretningshylderne i ind- og udland.


Ny trend: Vermouth

For ti år siden levede Vermouth en lidt hensygnende tilværelse bag bardiskene. Men nu er interessen for den italienske hedvin for alvor begyndt at røre på sig. Først var det barerne i New York, der for nogle år siden børstede støvet af Vermouth-flaskerne - det var blevet populært med gamle cocktail-klassikere som fx Negroni, og her er hedvinen en vigtig ingrediens.
Snart begyndte man også at servere Vermouth, præcis som den er, så man fik langt mere fornøjelse af de op til 50 botanicals (frugter, urter og andre krydrede ingredienser), som hedvinen indeholder.

Engelsk vinhus med egen udgave


Trenden har også bidt sig fast i London, hvor ikke kun barer, men også restauranter serverer Vermouth som apéritif eller som ledsager til en række forskellige retter. Og ligeledes på dansk jord er trenden ved at brede sig.
Som det første britiske vinhus har Albourne Estate i Sussex valgt at ride med på Vermouth-bølgen med en halvtør Vermouth med det enkle navn ”40” - der henviser til de i alt 40 botaniske ingredienser, vinen indeholder.

Fra rosenblade til safran


Selve vinen er et sammenstik af flere forskellige af vinhusets vine. Til denne vinbase har man så tilsat sukker samt et ekstrakt af de mange botanicals - som blandt andet omfatter rosmarin, rosenblade, kamille, timian, safran, kardemomme, kaffebønner og te.
Den engelske Vermouth kan købes på vinhusets hjemmeside. Den koster 20 pund (cirka 170 kr.) plus forsendelse til Danmark, men man kan jo også bare købe en god flaske Vermouth på dansk jord ...
På hjemmesiden kan man desuden se en række fristende og nemme drinks-opskrifter med hedvinen som hovedingrediens.


Klaser af Merlot. Foto: Wikipedia/Porao.

Merlot er Frankrigs store drue

Kun tre druer dækker ifølge Vitisphere en tredjedel af Frankrigs vinmarksreal. Merlot er den mest plantede drue med 112.200 hektar, hvilket svarer til 14% af det totale franske vinmarksareal. De 42% af Merlot-vinstokkene er plantet i Bordeaux.
Ugni Blanc kommer ind på andenpladsen med 82.000 hektar, og den breder sig frem for alt i Cognac-distriktet, hvor den bruges til fremstilling af den berømte spiritus. Denne drue bliver tæt fulgt af Grénache Noir med 81.100 hektar.
Engang var Frankrig også det land, hvor Cabernet Sauvignon var mest udbredt. Nu er det Kina, der har hele 60.000 hektar marker med druen mod Frankrigs 48.100 hektar.

Skruelåg vinder terræn

Engang var der langt mellem vinflasker lukket med skruelåg på forretningshylderne. I dag er det heldigvis et almindeligt syn, og ifølge en ny undersøgelse fra Euromonitor har det lille låg haft vind i sejlene i vinindustrien i de senere år.
I 2016 blev 29,6% af alle de vine - altså stillevine - der blev fremstillet på verdensplan, lukket med skruelåg. Det svarede til 9 milliarder flasker ud af de i alt 30 mia. fremstillede flasker. Og det er en vækst i brugen af skruelåg på 13,2% i forhold til 2012.
Inden for EU’s vinlande lyder væksten på 14,5% i den fireårige periode - og i USA på hele 29%.


Vinmarker i cru-appellationen Chiroubles i Beaujolais. Foto: Wikipedia/ karaian.

Nye tider for Beaujolais

Beaujolais, der jo er en appellation i Bourgogne, har ikke altid haft det så let, når det gælder om at synliggøre sig på det vinøse verdenskort.

Områdets vine står i skyggen af Bourgognes mange store og berømte vine. Og så er der Beaujolais Nouveau, som i høj grad har været med til at stemple appellationen som et område med uhøjtidelig og ikke særlig mindeværdig vin. Denne nye rødvin, der hvert år i november bringes ud til alverdens lande under stor festivitas, giver ikke det sande billede af vinene fra Beaujolais.
Nu er bøtten imidlertid ved at vende. Verden har i stigende grad fået øjnene op for, at Beaujolais også kan fremstille skønne, modne og elegante rødvine. Det viser nye eksporttal fra BusinessFrance.

En stigning på 84%


I 2017 steg eksporten af Beaujolais-vin til de europæiske lande med hele 24% i mængde og 21% i værdi i forhold til året før. Kun Provence blandt de franske vindistrikter havde en større eksportvækst.
Når det gælder de fornemme cru-vine fra Beaujolais, aftog det europæiske marked 7% flere flasker. I værdi lyder tallet på en 10% stigning.
Men det er frem for alt vinene i den billigere ende af prisskalaen, der har fået et ordentligt eksport-opsving. Her steg eksporten med 55% i mængde og hele 84% i værdi sidste år.

Den populære Gamay-drue


Når det drejer sig om de oversøiske aftagerlande, har der været en markant vækst i eksporten til USA på 7% i mængde og 12% i værdi, mens Kina har aftaget 8% mere i mængde og 15% mere i værdi.
En af årsagerne til de positive tal fra BusinessFrance er, at Gamay - den drue, som lægger most til rødvinen fra Beaujolais - nyder stor popularitet i disse år blandt unge vinforbrugere.


En pen fyldes med vin.

Vinøs fyldepen

Det spanske vinhus Casa Mariol i Terra Alta ville gerne sætte lidt ekstra skub i salget af sine vine til kunderne i forretningsverdenen. Og det resulterede i lidt af en gimmick: fyldepenne fyldt med vinhusets bedste rødvin på Cabernet Sauvignon. En sjov idé målrettet forretningsfolk, der jo ofte underskriver kontrakter med fyldepenne. Måske vil de så underskrive en kontrakt med vinhuset …
Det nytter ikke noget, at en forretningsmand skruer pennen fra hinanden for at nyde indholdet - vinen har fået tilsat et middel, der gør den velegnet til at skrive med.
En lille film på YouTube viser, hvordan ideen og pennene er blevet til.


Rødvinen, der er modnet på whiskey-fade og hvidvinen, som har ligget tre måneder i tequila-fade.

Rødvin modnet på Bourbon-fade

Vinhuse verden over anvender fadmodning for at give vinene struktur, tanniner og lidt ekstra krydrede noter. Og alt efter, om fadene er af amerikansk, fransk, ungarsk, østrigsk eller slovensk egetræ, præger de vinens duft og smag i forskellige retninger.
Vinproducenterne kan også præge vinene med mere eller mindre toasting (svidning) af fadenes inderside eller give vinen en særlig aroma ved at anvende fade, der tidligere har været brugt til forskellig slags spiritus.
Sidstnævnte var udbredt i Californien for 50 år siden. Så gik metoden af mode, men for fire år siden tog Fetzer Vineyards den op igen.
Vinhuset lod først sin rødvin på Zinfandel modne på franske og amerikanske fade, hvorefter den fik to måneder i fade, der tidligere havde indeholdt Bourbon - amerikansk whiskey.

Kan ikke følge med efterspørgslen


Fetzer Vineyards fremstillede 60.000 flasker af den Bourbon-modnede rødvin. De blev alle revet væk. Sidste år blev det til 1,4 millioner flasker - og også de fik hurtigt ben at gå på. Nu forsøger vinhuset at få aftaler i stand med drueavlere i en lang række californiske vinområder for til næste år at kunne få endnu flere Zinfandel-druer i hus.
Egentlig havde Fetzer Vineyards tænk sig, at 1000 Stories, som rødvinen hedder, frem for alt skulle appellere til mænd - der er jo lidt mandeverden over whiskey. Men den frugtrige, krydrede og sødmefulde vin er blevet et hit hos såvel mænd som kvinder i alle aldre.
Det eneste land, vinen indtil videre eksporteres til, er faktisk Danmark, der hvert år får 120.000 flasker. Man kan købe 1000 Stories online hos Coop for 208 kr.

Hvidvin modnet på tequila-fade


Måske er det med at modne vin i brugte spiritusfade en spirende trend blandt de californiske vinproducenter. I hvert fald har vinhuset Cooper & Thief i Napa nu lanceret en hvidvin på Sauvignon Blanc, som er modnet i fade, der tidligere har indeholdt tequila.
Hvidvinen har ligget tre måneder i tequila-fadene, hvilket ifølge vinhusets kældermester, Jeff Kasavan, blandt andet har givet den en frisk syre og en krydret vanille-aroma. Denne vin findes endnu ikke på det danske marked.


Et træ med flasker

Som en utæmmet vinstok snor og bugter grenene sig på denne "vinreol" fra det amerikanske designfirma Urban Designs. Den er jo meget festlig som rumskulptur, men ikke sagen, hvis man har en vinkælder, hvor der skal være plads til rigtig mange vinflasker …
Vintræet har holdere til i alt seks flasker og til både almindelige vinflasker, champagneflasker og søde vine i halvflasker. Man skal nok lige øve sig på, hvilke vine der skal i hvilke holdere.
Så vidt vi ved, kan træet ikke fås herhjemme - i modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.
Ranjeeta Dutt MacGroarty med bonnen, der viser, at hun har betalt det svimlende beløb for den lille dram. Fra filmen på YouTube.

85.000 kr. for et glas cognac

- Livet drejer sig om at prøve noget nyt og skubbe til sine grænser. Sådan lød det fra Ranjeeta Dutt McGroarty, da hun netop havde nedsvælget verdens hidtil dyreste shot cognac under stor bevågenhed fra den internationale spirituspresse.
Cognacen, hvoraf McGroarty fik 4 cl, var en Rome de Bellegarde, og begivenheden fandt sted for nylig i baren Hyde Kensington i London. Og beløbet, hun betalte for drammen, var intet mindre end 10.014 pund (cirka 85.500 kr.). Men som grundlægger og direktør af et stort energiselskab i Indien, har hun jo nok råd til det.
Cognacen, der er døbt "1894 - L'Éveil des sens", er kreeret omkring år 2000 ud af eau-de-vie'er med en gennemsnitsalder på 70 år. Nogle af dem er skabt af grundlæggeren af cognachuset, Jean Fillioux.

Kun 64 flasker


Den ædle cognac, der er sammenstukket af fire forskellige eaux-de-vie’er, er nu tappet på i alt 64 lige så ædle krystalflasker, og det var den første dram fra den første åbnede flaske, McGroarty nød.
Under seancen i Hyde Kensington var der også en repræsentant fra Guinness World Record til stede, som noterede verdensrekorden.
Den tidligere rekord for verdens dyreste shot cognac blev sat i 2016 med 4 cl Croizet Cognac ”Leonie” 1858, som kinesiske Jason Wong drak - ligeledes under stor pressebevågenhed - i hotel InterContinental i Hong Kong. Den dram kostede ham 68.000 HKD (cirka 52.000 kr.).
I en lille film på YouTube kan man få mere at vide om den nye rekord.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Kenneth Helledie Quistgaard.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Kenneth Helledie Quistgaard (f. 1970) er i ordets bogstaveligste forstand vokset op med ”stoffer”. I den jyske by Aabybro drev hans forældre nemlig et større firma med metervarer af enhver art.
Det var nærmest en selvfølge, at Kenneth Quistgaard skulle gå i forældrenes fodspor, og han kom derfor i lære i herreekviperingsafdelingen i Magasin du Nord i Aalborg. Dernæst kaldte jobbet i familievirksomheden som kørende sælger på de danske landeveje.
En spirende vininteresse fik den 22-årige Kenneth til at forsøge sig med en nebengeschäft ved at sælge lidt vin fra forældrenes forretning. Det blev startskuddet til et karriereskift, og i 1995 kunne han slå dørene op for sin egen vinimport.
En stor interesse i italiensk kultur, mad og vin var den naturlige og direkte årsag til, at sortimentet på dette tidspunkt udelukkende bestod af italienske vine.
Sortimentet bærer stadig præg af den store interesse for italienske kvalitets-vine, men i dag tilbyder Youandwine, som firmaet hedder, også skønne vine fra lande verden over samt et eksklusivt udvalg af ginner og tonic’er.
Firmaet sælger også sine vine via et landsdækkende forhandlernetværk, som gør det muligt at købe vinene, uanset, hvor man bor i landet.
Når Kenneth Quistgaard ikke er at finde i sin virksomhed, er han som regel i Italien, Frankrig, Østrig eller et andet spændende vinland på jagt efter nye kvalitetsprodukter til firmaets sortiment.
Han er gift med Kjersti Wien Quistgaard, og sammen har de tre børn. Familien nyder at rejse sammen – og børnene er så småt begyndt at interessere sig for vinens verden. Dog er det stadig kun på ”dufte-niveau”, men mon ikke det ændrer sig med årene …
Adresse: Youandwine, Fristrupvej 1, 9440 Aabybro, tlf.: 26 30 24 01, e-mail: info@youandwine.com, Kenneth Quistgaard direkte: kq@youandwine.com, www.youandwine.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Souvignier Gris i en vinmark tilhørende Skærsøgaard Vin. Foto: Sven Moesgaard.

Hvad er det for en drue?

- I sidste uge gav I en dansk hvidvin på druen Souvignier Gris fem stjerner, skriver Lone Lindegaard. - Den drue har jeg aldrig hørt om? Er den en hybrid af Sauvignon Blanc og Pinot Gris?
Nej, Souvignier Gris er en tysk drue, der kom til verden i 1983 som en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og den tyske grønne drue Bronner.
Souvignier Gris har en rødgrå farve, når den er modne, og er resistent over for svampesygdomme som Botrytis og Oidium (vinmeldug) - hvilket gør den ideel i vinmarker, hvor der ikke sprøjtes.
Da de to ”drue-forældre” begge er af arten Vitis vinifera, som anvendes til vinavl over alt i Europa, er Souvignier Gris en krydsning og ikke en hybrid.


Ugens vinøse billede

Mikkel Isufi Jacobsen har sendt os dette billede, som han har taget uden for den lille by Rreshen cirka 30 kilometer nord for Albaniens hovedstad, Tirana.
Jamen, fremstiller man vin i Albanien? Tænker nogle af vores læsere måske. Jo, det gør man, og det foregår på en lang række lokale druer, der dyrkes på i alt 10.000 hektar vinmarker. Albanien, der ligger ud til Middelhavet og grænser op mod Montenegro, Kosovo, Makedonien og Grækenland, har et ideelt klima til vindyrkning. Her er milde vintre og varme, tørre somre, og da cirka 70% af landet består af bjerge, er der rig mulighed for højtliggende vinmarker, hvor køligere temperaturer giver elegante vine.
Nu er det muligt at købe albanske vine på dansk jord, idet Mikkel Isufi Jacobsen og hans albanske hustru netop har slået dørene op for vinimportfirmaet Taste of Albania.
Længere nede på siden har vi anmeldt en af firmaets vine.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-473


473 Høsten af druer til portvin er i fuld gang i marken, der tilhører Quinta de Canais i Portugals Douro-dal. (foto © Symington).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lambrusco Il Fojonco,, Riunite, Grasparossa di Castelvetro DOC, Italien, lav alkohol (8%)

79,75 kr., på tilbud indtil d. 29. april: 59,75 kr., Skjold Burne

En rigtig sommer-boblevin med en dyb mørkerød farve, en blød mouse og en frisk smag af modne blå druer og en fin lille sødme til slut. En vin, man vil kunne lide - og en perfekt og overraskende apéritif.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bio Bio Bubbles, Cielo e Terra, Spumante, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89 kr., pris på tilbud indtil 31. maj: 79 kr., Vinoble

Udmærket boblevin med lidt beskedne bobler, men med en god, ren druesmag, en god eftersmag og til en attraktiv pris, der udløste den femte stjerne. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Llopart de Subirats, Cava, Brut, Reserva, Spanien, lav alkohol (12%)

179 kr., på tilbud i uge 16 (denne uge): 109 kr. ved 6 flasker, D’Wine

Llopart de Subirats blev grundlagt i 1385 og er dermed så vidt vides det ældste vinhus i Sant Sadurní d'Anoia-området i Penedès. I 1887 begyndte vinhuset er fremstille cava, og den 130 år lange erfaring fornægter sig ikke i denne økologiske udgave. Det er en elegant cava med en livlig mousse, en fin duft af grønne druer og en dejlig fyldig frugtsmag med noter af mirabeller og citrus. Drik den som apéritif eller til lyse fiskeretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Bianco Maggiore, Rallo, Grillo, Sicilien, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

80,5 kr., Enoteca Saporidoc

Uhm, lød det enstemmigt fra smagepanelet. Dette er nemlig en ualmindelig lækker øko-hvidvin med fylde, karakter, god frugt og tilpas syre - og en forførende krydret honningnote i både duft og smag. Nyd vinen, som den er, eller til alt fra skaldyr til fjerkræ. Prisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Estella, Cantine San Marzano, Moscato, Salento IGP, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

94,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 59 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Denne hvidvin viser druen Moscato frem i al dens forførende pragt med aroma og sødme. En rigtig sommervin til ude og inde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Retreat, Scotts Creek Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2016, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Irma

God og tæt hvidvin med frisk frugt og fin krydring. En vin, der nok er mest til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leiwener Riesling, Rosch , Riesling, Mosel, Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (11,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Jysk Vin

En typisk - og dejlig - Riesling fra Mosel. Den har fine citrusnoter i duften og en fyldig, frugtrig smag med fedme og syre i tilpasse mængder. Eftersmagen er lang og liflig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sileni, Greencroft Botteling Company, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Erik Sørensen Vin

En meget lækker hvidvin med en ren og klar smag af druen Sauvignon Blanc. Smagen er let cremet med noter af tropiske frugter og stikkelsbær samt et strejf af honning.

stjernestjernestjernestjerne

Chono, Top Wine Group, Chardonnay, Casablanca Valley Costa, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

Vellavet hvidvin med en meget klar og karakteristisk smag af druen Chardonnay. Der er tropiske frugter, citrus, bananer, ananas og vanille samt et lille bid i eftersmagen. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jülg, Weingut Juelg, Grauburgunder, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet

Grauburgunder - på fransk Pinot Gris - her en vellavet, tysk hvidvin, der udpræget er en madvin. I smagen blide noter af honning, æble og kvæde, men også mere markante noter af grape og ananas, og yderligere er der en lille perle fra CO2 bundet i vinen og et lille, bittert bid i slutningen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Tabiso, Darling Cellars, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2017, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka

Til 32,49 kr. for en normal flaske er dette en fortræffelig Chardonnay-hvidvin. Den har en let cremet druesmag med et strejf af honning og et lille, krydret bid, der gør den til en god madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Catarratto, Alessandro di Camporeale, Sicilien, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

En herlig og fyldig øko-hvidvin med duft og smag af mango, friske abrikoser og ferskner. Vinens lækre fedme får smagen til at holde længe i munden. Den vil være fin til fyldige fiskeretter og milde cremede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Orion Classic, Skærsøgaard Vin, Orion, Regional Vin fra Jylland, Danmark, 2017, lav alkohol (11%)

En tør, frisk, sprød og let hvidvin med en læskende smag og fine citrusnoter i eftersmagen. En vin, som vil være god som apéritif eller til milde skaldyrsretter - fx kammuslinger.

stjernestjernestjernestjerne

Seven Falls, Chardonnay, Whaluke Slope, Washington, USA, 2014, høj alkohol (14,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., A Vinstouw

Speciel hvidvin med en meget anderledes smag præget af vanille - og flødekarameller, alteabolsjer etc. ....

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cortenova, Cana Sona, Bardolino, Chiaretto, Italien, 2017, lav alkohol (12%)

En sommerlig rosévin fra Gardasøens bred - frisk, saftig, citrus og hindbær, fint krydret og med en lille sødme. Sådan er en Bardolino.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosato di Caparsa, Sangiovese, Rosato Toscano IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

99 kr., Quist Wine

Denne rosévin er ikke som så mange andre roséer. Den har en tørhed, der gør den god til mad - lettere kødretter - men har dog også en sødme uden at være sød. God kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Emotion, Berne Selection, Côtes de Provence, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

119 kr., på tilbud ind imellem: 79 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

En rosévin i den traditionelle, amfora-formede flaske, der tilmed har fået flotte striber. I flasken er der en rigtig god vin med en dejlig, let cremet smag i god balance.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rafale, Vignerons Catalans, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

36 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Tænk, at det kan lade sig gøre at få så velsmagende en rødvin herop fra Sydfrankrig og sælge den for kun 36 kr. Noget af et kup! Vinen har god frugt, noter af solbær og lakrids, en fin sødme og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Angora, Kavaklidere, Izmir, Tyrkiet, 2016, middel alkohol (14%)

69,99 kr., pris på tilbud: 54,99 kr., Anatolien Vinimport

En tør, lidt robust rødvin med en markant Cabernet-smag, og vinen er da også lavet på Cabernet - samt den lokale drue Öküzgözü og Merlot. Til 55 kr. en udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nardelli 1961, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

99,95 kr., VinMedMere.dk

Flot rødvin, der fylder munden med dejlig vin, modne, sorte kirsebær og fint integrerede fadnoter. 15% alkohol, men ingen spritkant. Nero di Troia er en af regionen Puglias lokale druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alí, Andronaco Shyravola, Sicilien IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

105 kr., Premier Cru

Dejlig rødvin med en god, ren frugtfylde, noter af kirsebær og røde bær, bløde tanniner og en lang eftersmag. En rigtig god madvin.

stjernestjernestjerne

Kallmet, UKA Winery, Kallmet, Albanien, 2012, lav alkohol (12,5%)

125 kr., Taste of Albania

Denne albanske rødvin er en meget let og enkel vin med en lidt "tam" smag af kirsebær. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjerne

Stéphane Usseglio, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

138 kr., på tilbud 15.april-6.maj: 89 kr., Cappa Vin

Denne rødvin virker umiddelbart meget tør og lukket, men det hjælper lidt, når den bliver plasket over i en karaffel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Asso, Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Denne rødvin har lidt af det hele i tilpasse mængder: solbær, brombær, kirsebær, krydrede noter og tanniner. En vin, som mange vil kunne lide - og til en meget fordelagtig pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Vice, Clos des Mourres, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

Lækker rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre - GSM, som man siger. Vinen har et harmonisk smagsbillede med alt på rette plads - god, ren frugt, fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malfy Gin Originale, Torino Distillati, Italien, høj alkohol (41%)

250 kr., pris for 70 cl., Lahvino

En usædvanlig gin, blød, cremet og lækker. Umiddelbart stærk, men hurtigt har den efterladt sig en vedvarende, kompleks smag med noter af enebær (naturligvis), korriander, kvan og skaller af appelsin, grape og citron. Også meget lækker med en god tonic. Den sædvanlige citronskive kan sagtens undværes. Her er et glas fuldt af oplevelser.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Mio Gin, Danmark, høj alkohol (42%)

495 kr., AndrupVin.dk

En gin, der ud over enebær indeholder rosmarin, timian, oregano, oliven, appelsin, citron og vanille.Til sammen giver disse botanicals en speciel og meget krydret gin - men også en meget dejlig gin. Dens krydderier afrundes på bedste vis af vanillen, mens appelsin og citron giver friske noter. Ginnen kan både nydes ren, hvis man er til krydrede sager, eller med en god tonicvand og en skive citron.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen