Illustration til markedsføring af Bordeaux Fête le Vin 2018.
Vin og gamle tremastere
Fra d. 14. til 18. juni invaderes Bordeaux by af mere end en halv million vinglade verdensborgere. De kommer for at deltage i den store vinfestival Bordeaux Fête le Vin, der afholdes på en to kilometer lang strækning langs Garonne-floden, som gennemskærer byen.
Forsynet med et smage-pas og et vinglas har man mulighed for at smage vin hos i alt 1200 vinproducenter og négocianter fra mere end 80 forskellige appellationer i Bordeaux og regionen Nouvelle-Aquitaine.
Festivalen vil traditionen tro være krydret med workshops, udstillinger, et særligt smageareal for økologiske vine osv.
I år fejrer Bordeaux Fête le Vin sit 20 års jubilæum, og der bliver derfor sat alle sejl til. Og det skal forstås bogstaveligt, da arrangørerne har fået hele 30 fantastiske gamle træskibe - store to- og tremastere - fra hele Europa - til at lægge til langs kajen ned til Garonne.
Se vinbyen fra vandsiden
Mere end 20 af disse skibe afholder guideture ombord, og om aftenen er der på nogle af dem mulighed for at nyde vin og tapas.
Tre af skibene tilbyder også en times sejlture på Garonne-floden, så man kan opleve Bordeaux fra vandsiden.
Det bliver med garanti også et prægtigt syn, når samtlige skibe letter anker og drager af sted på festivalens sidste dag.
Man kan læse mere om festivalen og skibene ved at
klikke her.
Montes udfordrer sig selv
Hvis man mangler udfordringer som vinproducent, kan man jo gøre som Aurelio Montes, der ejer det førende chilenske vinhus, som bærer hans efternavn. Han har netop meddelt, at han vil plante vinstokke på en lille ø med et uvejsomt terræn, hvor der aldrig er dyrket noget som helst.
Øen, Mechuque, er en del af ø-gruppen Chiloé, som ligger i den chilenske del af Patagonien. Mechuque er på kun 18 kvadratkilometer, og der bor 120 mennesker på øen, som hovedsageligt lever af fiskeri.
Som Aurelio Montes har sagt til The Drinks Business, så har han drømt om at lave vin på øen i de sidste 50 år - og nu skal det altså være.
Vil fremstille mousserende vin
I slutningen af juni planter den chilenske vinproducent, på et to hektar stort område, vinstokke med Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Albariño og Pinot Noir - simpelt hen for at undersøge, hvilke druer, der trives bedst i Mechuques jordbunds- og klimaforhold.
Jorden er fuld af vulkansk aske fra Andesbjergene, og klimaet er mildt uden frost om vinteren og med højst 23 grader om sommeren.
Tanken er at fremstille mousserende vin på øen, og ifølge Aurelio Montes kunne den første kommercielle vin meget vel - hvis projektet lykkes - se dagens lys i 2021.
På dette satellitbillede fra Nasa ses Den Engelske Kanal mellem Frankrig (nederst) og Storbritannien. Et eller andet sted dybt nede i kanalen ligger der 600 flasker vin og modner.
600 flasker i Den Engelske Kanal
Vinhuset Mira Winery i Napa, Château Larrivet Haut-Brion i Pessac-Léognan og champagnehusene Veuve Cliquot og Drappier har noget tilfælles ud over at lave vin. Alle har de nemlig udført forsøg med at modne vin tappet på flasker i havets dyb.
Nu er også Château Tour Castillon i Médoc ifølge Decanter hoppet med på "vandvognen" og har nedsænket 600 flasker af sin vin i Den Engelske Kanal. Det er dermed første gang, et Médoc-slot forsøger sig med denne form for vin-modning - og vist nok også første gang, kanalen mellem Frankrig og Storbritannien bliver brugt som alternativ ”vinkælder”.
Bliver smagt om et år
Da ejeren af vinslottet, familien Peyruse, kender både fiskere og dykkere, er nedsænkningen af vinene foregået relativt nemt.
Nu skal de mange flasker ligge i dybet i det næste år, før de igen bliver hevet op og smagt på.
Andre vinhuse, der har forsøgt sig med samme metode, har været begejstrede for resultatet. Noget tyder på, at mørket, de kølige og fugtige omgivelser og det pres, vandet yder på flaskerne, har en gunstig virkning på vinens udvikling.
Rekord stort antal gæster
Den nok største årlige vinsmagning på dansk jord, Barolo & Friends Event, har aldrig haft problemer med at tiltrække besøgende. Men i år slog antallet af vinglade danskere, der valfartede til smagningen fredag eftermiddag, alle rekorder. Hele 1211 besøgende valgte sol, strand og haveliv fra for at smage på et større udvalg af Piemontes skønne vine.
De flere hundrede vinglas, der var linet op på snorlige rækker ved indgangen, vidnede ligeledes om, hvor stor en smagning Barolo & Friends Event har udviklet sig til at være i de nu ti år, den har været afholdt i Danmark.
Smagningen foregik traditionen tro i den gamle børssal i København. Om formiddagen lagde 411 vinbranchefolk vejen forbi - flere af dem var importører, der var på jagt efter nye producenter. Og da hovedparten af de i alt 40 udstillere ligeledes var på jagt efter en dansk importør, så blev der sikkert indgået en aftale eller to.
Styr på detaljerne
Det er Piemontes vinråd, I Vini del Piemonte, der afholder smagningen i samarbejde med den danske vinagent
Jens Winther Simonsen. Og der er styr på logistikken og tænkt over detaljerne. Fx var det en glimrende idé, at de besøgende fik udleveret en lille stofpose til glasset, som de kunne hænge om halsen. Så var hænderne fri, når der skulle skrives smagenotater eller kigges i det grundige katalog over udstilllerne og deres vine. Det fine glas kunne man i øvrigt tage med hjem bagefter.
Der blev skænket smagsprøver på dejlige og let drikkelige rødvine på Barbera og på flotte og majestætiske Barolo og Barbaresco rødvine. Men også på hvidvine og spumanter. For Piemonte er nemlig ikke kun rødvinsland. Blandt andet smagte vi nogle skønne hvidvine på druen Arneis fra Roero - en appellation, der ikke er så kendt som Barolo og Barbaresco.
Da klokken nærmede sig fyraften for smagningen, blev der som en flot finale trukket lod blandt de besøgende om et ophold i Piemonte.
Om formiddagen blev der afholdt et seminar om Barbera-vine ved Thomas Ilkjær - det vender vi tilbage til i næste uge.
De to lamper fra hvis fødder der rejser sig fine stablede "champagneglas".
Et par fantastiske champagne-lamper
I 1938 designede den spanske kunstner Salvador Dalí to par standerlamper, Champagne Standard Lamps, i samarbejde med den britiske kunstner Edward James.
Dalí var den mest fremtrædende repræsentant for surrealismen, der dyrkede det underbevidste og drømmende i både litteraturen og kunsten. Og så var han en stor vinnyder.
De 160 cm høje standerlamper er ret fantastiske - og som man kan se inspireret af stablede, skålformede champagneglas, der balancerer på en bakke (lampefoden). ”Glassene” er af guldbelagt messing, og nogle af dem er lavet i sektioner, så de kan tages af messingstangen, der går fra fod til fatning. Men der er hul i midten af ”glassene”, så man kan jo ikke drikke af dem …
Håber, de bliver i Storbritannien
De i alt fire lamper blev oprindelig skabt til at stå i Monkton House i Sussex, hvor Edward James’s forældre boede. I dette hus blev der skabt et af de mest surrealistiske interiører nogensinde med møbler som fx en sofa, der var udformet som den amerikanske skuespillerinde Mae Wests læber.
Edward James Foundation ejer interiøret og dermed begge par Champagne-lamper, og nu er det ene par sat til salg for 440.000 pund (cirka 3,7 millioner kr.). Dog har det britiske kulturministerium skyndt sig at pålægge lamperne et midlertidigt eksportforbud i håb om, at et britiske museum eller en forening vil købe dem - i stedet for måske en kinesisk vin- eller kunstsamler. I Storbritannien anser man Dalís lamper for et nationalklenodie.
Tabt salg på grund af forfalskninger
Vi nævner ofte, hvordan svindlere rundt om i verden forfalsker kostbare vine og spiritusser. Nu viser en ny rapport fra European Union Intellectual Property Office (EUIPO), hvor stort et økonomisk tab EU’s 28 medlemslande har årligt på grund af den stadig mere omfattende svindel.
For hver forfalsket flaske, som forbrugerne køber, mister producenten af den ægte vare jo en indtægt - hvilket igen betyder, at der i sidste ende er mindre råd til at ansætte nye folk.
Også de handlende, der har købt flasker i dyre domme med videresalg for øje, mister omsætning, når de får at vide - eller selv finder ud af - at der er tale om forfalskninger.
Et tab på 9,7 mia. kr.
Ifølge den nye rapport beløber det totale salg af vin og spiritus i EU’s medlemslande sig årligt til omkring 38 milliarder euro (cirka 283 mia. kr.).
Heraf går 1,3 mia. euro (cirka 9,7 mia. kr.) svarende til 3,3% hvert år tabt på grund af forfalskede flasker på det europæiske marked. Dertil kommer et samlet tab på 1,2 mia. euro (cirka 8,9 mia. kr.) i manglende skatter og afgifter.
Den tabte omsætning på grund af de forfalskede flasker medfører et direkte tab af 4800 job inden for vin- og spiritusproduktionen. Og ser man på antallet af job i salgssektoren og andre sekundære led, lyder tallet på yderligere 18.500.
Forfalskninger koster Danmark 9 mio. kr.
Ser man på de tre største vinlande, Frankrig, Spanien og Italien, så mister førstnævnte land 136 mio. euro (cirka 1 mia. kr.) årligt inden for salg af vin- og spiritus på grund af forfalskninger. Dertil kommer yderligere 100 mio. euro (cirka 745 mio. kr.) i skatter og afgifter.
Spanien og Italien tegner sig for et salgstab på henholdsvis 263 mio. euro (cirka 2 mia. kr.) og 162 mio. euro (cirka 1,2 mia. kr.) - og yderligere tab i skatter og afgifter på 90 mio. euro (cirka 670 mio. kr.) og 18 mio. euro (cirka 134 mio. kr.).
Og så er der Danmark. Ifølge rapporten er forfalskninger af vin årligt skyld i et salgtab på 3 mio. euro (cirka 22 mio. kr.), og når det gælder spiritus, beløber tabet sig til 6 mio. euro (cirka 45 mio. kr.). Det svarer til henholdsvis 0,9% og 4,2% af det totale salg af vin og spiritus på dansk jord.
EUIPO’s undersøgelse, der har strakt sig over de sidste fem år, omfatter i alt 13 forskellige salgssektorer, der alle er udsat for massive forfalskninger. Man kan læse hele undersøgelsen inden for vin- og spiritussektoren ved at
klikke her.
Ved Ma Poules stand kunne man smage pragtfulde oste og pølser samt en ualmindelig god Crémant de Loire fra Château de la Viaudière. Ma Poule har sin forretning i Torvehallerne.
Hyggeligt fransk marked
Når vejret er godt, er der sand sydeuropæisk markedsstemning omkring Torvehallerne i det indre København. Og i denne weekend var der skruet ekstra op for stemningen med et hyggeligt fransk vin- og gourmetmarked.
Apéritif à la Francaise hedder det årligt tilbagevendende marked, og konceptet er enkelt. Man skal ikke på forhånd købe billetter men kan bare droppe forbi og for 100 kr. få et smageglas i hånden og fire poletter, der hver giver mulighed for en pænt stor smagsprøve i det store telt, hvor markedet foregår.
Og så var det ellers bare at gå på jagt mellem boblende Crémant'er, elegante hvid- og rødvine, der kaldte på oste, patéer og pølser. Også dem var der masser af - samt krydrede sennepper og alverdens andre franske delikatesser.
Til sammen var standene i teltet en dejlig gastronomisk rejse ud i det franske, og hvis man ikke nåede at opleve Apéritif à la Francaise i år, så vender det populære marked med garanti tilbage til Torvehallerne i 2019.
Markedet var som altid optakten til en hel uge med fransk gastronomi, French Dining Week, med deltagelse af en lang række restauranter fordelt over det meste af Danmark. Den uge kan man læse mere om og bestille billetter til ved at
klikke her.
Paw Levison (th.) skænker et glas cider for en af de franske ciderproducenter, som deltog i Apéritif à la Francaise.
To paller cider i kollegieværelset
Under Apéritif à la Francaise mødte vi blandt andet Paw Wöhlk, der sammen med Kristoffer Pind Levison ejer firmaet Ciderrevolutionen. De to er studiekammerater, og det hele startede med studieophold i henholdsvis Frankrig og England, hvor de hver især blev begejstrede for cider.
Sådan noget godt cider måtte kunne sælges i Danmark, og de lagde ud med to paller og med Kristoffers 14 kvadratmeter store kollegieværelse som lager - hvorfor sengen måtte placeres oven på pallerne med alle kasserne …
Den slags import kræver jo diverse godkendelser, og i dag er Kristoffer indehaver af Danmarks nok eneste kollegieværelse med en smiley fra fødevarestyrelsen.
Nu er firmaet to år gammelt, og det går rigtig godt. Ciderrevolutionen sælger cider til barer og restauranter, har åbnet Danmarks første ciderbar i København og afholder smagninger for virksomheder og private.
Kristoffer studerer stadig økonomi, mens Paw er færdig med studierne i statskundskab og har fået job. Men det job siger han nu farvel til for at hellige sig ciderfirmaet 100%.
- Jeg kan måske komme til at tjene, hvad der svarer til en SU, men det er det her, jeg brænder for, lød det fra den unge ciderentusiast.
Rejser penge via Coop Crowdfunding
Makkerparret er også begyndt selv at fremstille cider i kælderen under kollegiet. Og de gør det på nogle af de mange tons æbler, der ellers bare får lov til at ligge og rådne på marker og i haver.
Nu vil de gerne i gang med en større produktion - hvilket kræver en økonomisk håndsrækning. Den forsøger Kristoffer og Paw at få via
Coop Crowdfunding - en platform, hvor Coops 1,7 millioner medlemmer og producerende ildsjæle kan mødes og sammen omsætte visionerne til konkrete varer. Man kan klikke ind og støtte ciderprojektet - eller bare se det sjove billede af sengen oven på alle kasserne ...
I teltet smagte vi ikke Ciderrevolutionens egen produktion, men derimod en ualmindelig lækker fransk naturcider, Cornouaille fra Manoir du Kinkiz, med fylde, modne æbler og et delikat strejf af røg.
Den og en række andre nøje udvalgte cidere kan købes på firmaets
hjemmeside.
"Love Me" er navnet på dette kæmpe store hjerte af blankpoleret stål, som genspejler vinlandskabet hos The Donum Estate. Skulpturen er skabt i 2016 af den britiske kunstner Richard Hudson. Foto: The Donum Estate.
Kæmpe skulpturer i vinmarkerne
Uanset, om man er interesseret i kunst eller ej, så er de kæmpe store moderne skulpturer, som er placeret i vinlandskabet hos The Donum Estate i Sonoma, et fascinerende syn.
Vinhuset, der fremstiller hvid- og rødvin på Chardonnay og Pinot Noir, ejes af den danske modekonge Allan Warburg, som har sin base i Kina - og som er en ivrig vin- og kunstsamler. I 2015 blev den første skulptur sat op i en vinmark, og i dag står der 35 kunstværker spredt ud over den 80 hektar store ejendom - og nye kommer til med jævne mellemrum.
Bygger bro mellem mennesker
Skulpturerne kommer fra hele verden og er skabt af nogle af de mest anerkendte moderne kunstnere - heriblandt Ai Weiwei, Louise Bourgeois, Keith Haring og Tracey Emin. Kunstværkerne er vidt forskellige - det eneste, de har tilfælles, er, at de er meget store, så de kan ses på lang afstand.
Og hvad har kunst så egentlig med vin at gøre? Jo, en hel del ifølge Allan Warburg, da begge dele er i stand til at bygge bro mellem mennesker fra forskellige kulturer.
Man kan besøge Donum, smage husets vin og se skulpturerne mod forudgående aftale.
Ved at
klikke her kan man læse mere om vinhuset og kunstnerne - og se flere af de fantastiske kunstværker.
Flemming Karberg.
Flemming Karberg er død
En af bannerførerne, når det gælder udbredelsen af vin og spiritus i Danmark, Flemming Karberg, er død 81 år gammel.
Han var fjerde generation i det 150 år gamle familieejede firma Hans Just, og han har i høj grad været primus motor i firmaets ekspansion gennem årene.
I dag er Hans Just således en af Nordens største privatejede grossistimportører af spiritus og vin.
Flemming Karberg introducerede også en lang række berømte spiritusmærker på det danske marked, heriblandt Jägermeister Bitter og Campari Bitter.
I 59 år har Hans Just været en vigtig del af Flemming Karbergs liv - og omvendt. Han begyndte at arbejde i firmaet, da han var 22 år gammel, i 1963 blev han medindehaver og i 1979 eneindehaver.
Selv om det i dag er hans sønner, Peter og Thomas, der har overtaget ledelsen af firmaet, havde han næsten dagligt sin gang på kontoret i Århusgade på Østerbro lige indtil sin død.
Ved at klikke her kan man læse mere om Flemming Karberg.
Festivalens logo.
En boblende festival
Året igennem arrangeres der mange spændende vinfestivaler rundt om i Danmark. Men en festival udelukkende for mousserende vin har vi ikke hørt om før. Men det er da en glimrende idé.
Copenhagen Bubbles Festival, som festivalen er døbt, løber af stabelen d. 1. og 2. september, og rammen bliver H.C. Andersen Slottet i Tivoli.
Festivalen breder sig over hele to etager. På første etage vil omkring 30 producenter og importører skænke i glassene af alt fra Champagne og cava til prosecco, lambrusco, spumante, espumante og sekt - med andre ord bobler fra Frankrig, Spanien, Italien, Tyskland, Østrig, Ungarn og Portugal. Stuetagen vil huse en cocktailbar med mousserende cocktails.
Prisen for at deltage i Copenhagen Bubbles Festival er 350 kr. pr. person inklusiv adgang til Tivoli. Man kan læse mere og bestille billetter ved at
klikke her.
Whiskyaffald som laksefoder
Det er dejligt med kloge hoveder, der kan finde på nye smarte måder at anvende affaldet fra vin- og spiritusindustrien.
Et sådan klogt hoved er skotske Douglas Martin, der har grundlagt firmaet MiAlgae. Han har opfundet en metode, der gør det muligt at bruge affaldsprodukter fra destilleringsprocessen i whiskydestillerierne til at dyrke alger, som er rige på Omega 3-fedtsyrer. Og disse alger kan så igen bruges som foder til laks i Skotlands mange laksebrug.
Hvert år producerer brugene mere end 160.000 tons laks, og de mange fisk bliver normalt fodret med tabletter lavet af blandt andet korn, fiskemel, soja og vitaminer. Det er dyrt foder, sammenlignet med alge-foderet - ikke mindst på grund af fiskemelet, der fremstilles på basis af et hav af små fisk. Desuden er alge-foderet fuldstændig bæredygtigt.
Nu har en skotsk bank investeret 500.000 pund (cirka 4,2 millioner kr.) i Martins firma, hvilket gør det muligt for ham at ansætte nogle folk og bygge et anlæg til algeproduktionen i et whiskydestilleri.
Den 10 cl store flaske med Daddy Long Legs Extra Rare.
Edderkop med egen flaske
Hvis man lider af araknofobi (edderkoppeskræk), er en netop lanceret flaske hedvin fra det australske vinhus d’Arenberg nok ikke sagen.
Flasken, der kun indeholder 10 cl vin, er nemlig placeret midt i en edderkoppelignende holder.
At flasken ikke er større skyldes, at der er tale om en ualmindelig sjælden hedvin. Da den nuværende ejer af d’Arenberg, Chester Osborn, i 1984 blev udnævnt til chefvinmager, lagde han femten fade med noget meget gammel fortificeret vin til side i et solera-system. Solera-systemet er dette særlige system, som man anvender i Sherry med flere rækker fade oven på hinanden. Fra tid til anden tapper man den vellagrede vin fra rækken nederst ved gulvet - cirka 10% af vinen tre gange om året.
Denne nederste række, solera-rækken, fyldes derefter op med vin fra rækken ovenover, der igen får vin fra den næste række, osv. Den øverste række fylder man så efter med ung vin. Man kan læse meget mere om det særlige system ved at
klikke her.
Er modnet i "edderkoppe-hallen"
Den ældste vin i solera’en går tilbage til 1928, og gennemsnitsalderen på vinen i flaskerne fra d’Arenberg er 50 år.
Vinen er lavet på en blanding af Shiraz, Grenache og Mataro (Mourvedre), og gæringen blev i tidernes morgen stoppet ved tilsætning af druesprit - som man jo gør ved fremstilling af fortificeret (styrket) vin. Dernæst blev vinen tappet på fade, hvor den så har ligget lige siden dengang.
Hedvinens navn er Daddy Long Legs Extra Rare, og prisen for den 10 cl store flaske er 500 AUD (cirka 2430 kr.) - det må vist være rekord for så lille en flaske ...
Der er kun frigivet 50 flasker til salg, og de kan udelukkende købes i d’Arenbergs egen vinhus-butik i McLaren Vale i South Australia.
Vinens navn - og den spøjse holder - er afledt af den hal, hvor fadene har ligget og modnet. Denne hal er nemlig kendt for sine mange hundrede Daddy Long Legs - de langbenede edderkopper, vi kalder for mejeredderkopper.
Afgifter på whiskey og ikke på vin
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har som bekendt indført afgifter på importeret stål og aluminium fra Europa, Mexico og Canada på henholdsvis 25% og 10%.
Som forventet svarer EU nu igen med afgifter på importerede amerikanske varer på hele 2,8 milliarder euro (cirka 20,8 mia. kr.).
Allerede for længe siden, da Trump begyndte at lufte tanken om afgifter, har man i EU lavet en liste over alle de importerede produkter fra USA, som det kan komme til at gå ud over. Den imponerende liste kan ses ved at
klikke her.
Med på listen er amerikansk whiskey og bourbon, og begge dele er også udvalgt af EU som produkter, der vil blive belagt med afgifter.
Afgifterne, der vil blive på 25%, træder i kraft fra og med juli i år, og de vil omfatte whiskeymærker som Jack Daniel’s, Jim Beam, Wild Turkey og Four Roses. Amerikansk vin er ikke med på listen.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.
Malene Smidt Hertz.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Malene Smidt Hertz (f. 1966) er Danmarks første kvindelige vinkyper, uddannet 1985-88 på Vingaarden i Odense og med flere studieophold i udlandet - i Mosel, Bordeaux, Bourgogne, Oporto og Jerez de la Frontera.
I 1991 blev hun uddannet til hotelleder på Hotel- & Restaurantskolen i København, og havde sideløbende et job hos DZ Wine i Nærum. Efter endt uddannelse blev hun først indkøbschef, derefter daglig leder og i 1992 administrerende direktør.
I år 2000 tiltrådte hun jobbet som direktør hos Kjær & Sommerfeldt. Efter et velgennemført generationsskifte af det gamle hæderkronede firma, valgte hun i sommeren 2004 i en alder af 38 år at forlade vinfirmaet.
Hun erhvervede sig efterfølgende en Executive MBA og to bestyrelsesuddannelser og har siden 2006 drevet selvstændig virksomhed suppleret med rollen som professionelt bestyrelsesmedlem.
I 2009 stiftede Malene Smidt Hertz virksomheden Rundt om Vin. Den beskæftiger sig med formidling af vinens univers i kraft af foredrag, undervisning og skribentvirksomhed. Siden 2012 har hun desuden været producent af gløgg, der distribueres i Tivoli, Irma og Meny.
Bredden og mangfoldigheden i vinens verden er det, som optager Malene Smidt Hertz mest. Hendes faglige baggrund er bred inden for såvel den europæiske som den oversøiske vinverden. Målet har altid været at invitere vindrikkerne ind i universet, hvilket er udlevet både som tilknyttet ekspert i Go’morgen Danmark, vinanmelder i Ekstra Bladet og siden hen fast skribent i Mad & Bolig - samt ved udgivelsen af bogen “Kvinder og Vin”, som hun har skrevet sammen med læge Erik Skovenborg.
I 2016 færdiggjorde Malene Smidt Hertz sin WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits med Merit. En uddannelse, som kun 9500 personer globalt har gennemført - heriblandt Frederik Kreutzer med hvem hun samme år stiftede virksomheden Vinuddannelse.dk. Virksomheden udbyder faguddannelse til både branche- og lægfolk, bl.a. de anerkendte WSET-uddannelser fra Wine & Spirit Education Trust i London.
Malene Smidt Hertz har gennem sin karriere modtaget flere påskønnelser for sit arbejde. I 1993 modtog hun Vilhelm Christiansens Æreslegat for sin indsats i den danske vinbranche, og i 2003 blev hun tildelt den franske landbrugsorden ”Merite Agricole”. I 2004 blev hun optaget som æresbror i Laugsmagistrene for på en troværdig måde at formidle kendskabet til vinens verden uden at gå på kompromis med kvalitet eller holdninger. I 2015 blev hun udråbt blandt 100 kvindelige normbrydere, der ændrede århundredet i forbindelse med 100 året for kvinders valgret.
Privat er Malene Smidt Hertz gift med Jacob Hertz, og sammen har de døtrene Emilie og Clara.
Adresse: Rundt om Vin, Rygårds Alle 61, 2900 Hellerup, tlf.: 20 61 49 66, e-mail:
mail@rundtomvin.dk,
www.rundtomvin.dk.
Ugens vinøse billede
Marco Andreis har taget dette billede i El Carcha i det spanske Jumilla, hvor Bodega Casa de la Ermita blandt andet dyrker Monastell-druer på nogle meget gamle og knudrede vinstokke.
Billedet er meget typisk for distriktet Jumilla, der ligger vest for Alicante. Det er et fladt højland, der brydes af stejle bjergkæder, og hvor vin, oliven og mandler er de eneste afgrøder, som kan tåle de store svingninger i temperaturen, man oplever hvert år.
Det er et distrikt med mange ambitioner, og man har for længst vist, at man har noget at have disse ambitioner i. Man holder sig til den blå Monastrell-drue, og det er en klog disposition, for det er en drue, som gør sig godt her. Vine på 100% Monastrell har et fint lagrings-potentiale.
Send endelig billeder til os!
Så starter sommerferien, og der er sikkert nogle af jer, der rejser til et af verdens mange vinområder - og tager en masse billeder! Så send endelig både smukke, sjove og anderledes vinbilleder - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
481
Et af livets glæder er et måltid med god vin i det ”dybe” Frankrig (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen