Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2018



Foto: Wikipedia/Agne27.

Svindel med 4 mio. flasker rosé

I 2015 fik Frankrigs anti-svindelbureau, Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), et tip om mulig svindel med fransk rosévin. Siden da har bureauet efterforsket sagen, og sandt nok var den gruelig gal.

I en ny rapport afslører bureauet, at svindelen omfatter 4 millioner flasker rosévin. Vinen er billig spansk rosé, der er blevet solgt som finere (og dyrere) fransk vin.
Roséen er ankommet til Frankrig som bulkvin og er her blevet tappet på både flasker og bag-in-box, hvorefter begge dele er sat til salg i de franske supermarkeder.

Små bogstaver og franske slotte


I nogle tilfælde er der tale om ren svindel - i andre snarere om ”tilsløring” af vinens oprindelse.
Der er fundet flasker, hvor der står ”tappet på flaske i Frankrig” - hvilket jo ikke er ensbetydende med, at vinen er fransk - og hvor flasken er forsynet med symbolet ”den franske lilje”. Her er der så afgjort tale om svindel.
Så er der også flasker med fine billeder af franske slotte på etiketten - kun nederst på bagetiketten og med næsten ulæseligt små bogstaver står der ”Oprindelse: Spanien”.
På bag-in-box vinene er de samme to ord placeret i bunden af boksen eller under håndtaget, hvor de heller ikke er særligt synlige.
Foreløbig har man fundet frem til fire vinproducenter, som er involveret i svindelen eller "tilsløringen", og de står til alt fra to år bag tremmer til klækkelige bøder.

Spansk rosé mellem franske


Afsløringerne er brænde på bålet hos de sydfranske vinproducenter, der i forvejen er vrede over de store mængder billig spansk vin, som bliver eksporteret til Frankrig som bulk og solgt til spotpriser.
Vi har tidligere nævnt, hvordan nogle franske producenter er gået til yderligheder - blandt andet ved at stoppe spanske tankbiler med vin ved grænsen og åbne for hanerne, så vinen flyder ud på motorvejen.
I forbindelse med rosé-efterforskningen har det franske anti-svindelbureau også opdaget, at visse supermarkeder har været lige kreative nok. De har nemlig placeret en større mængde spanske roséer - hvor det fremgår af etiketterne, at de er spanske - mellem roséerne i afdelingerne for fransk vin.


Nogle af kasserne med gamle vine i Robert Drouhins vinkælder.

Robert Drouhin sælger ud af sine vine

Den 13. oktober afholder Sotheby’s en vinauktion i New York, der med garanti vil blive et trækplaster for denne verdens vinsamlere.
Det drejer sig om i alt 100 partier af den berømte Bourgogne-vin Domaine de la Romanée-Conti. Vinene tilhører vinproducenten og négocianten Robert Drouhin, der står i spidsen for det familieejede vinhus Maison Joseph Drouhin i Bourgogne. Og samtlige flasker stammer fra hans private vinkælder.
Selv om Sotheby’s først afslører detaljerne omkring auktionen i løbet af august, så meddeler auktionshuset, at der vil være adskillige årgange fra før anden verdenskrig, og det vil sige vine, der ellers ikke er til at opdrive på det internationale marked. Der vil højst sandsynligt også være årgange helt tilbage til 1928 - det år, hvor Maurice Drouhin, Robert Drouhins far, fik eneretten til at forhandle Domaine de la Romanée-Conti i både Frankrig og Belgien.


Vinflasken, som viste sig være noget mere værd end 253 kr.

Ville undgå, at andre blev snydt

Man hører ind imellem om folk, der har betalt en formue for en fornem gammel flaske vin, hvorefter det viser sig, at der er tale om en forfalskning.
Den slags hænder også ofte i antikviteternes verden. Men at det modsatte gør sig gældende, sker vist kun yderst sjældent. Altså, at nogen køber noget, som de tror, er en forfalskning, og som så viser sig at være en formue værd!
Men det var præcis, hvad der skete for britiske Steve Williams, der samler på antikviteter. På antikvitetsmessen Doncaster Antiques Fair købte han en vinflaske, der af form så ud som om, den var fra 1600-tallet - hvilket et indgraveret 1682 også angav.
Efter at have set lidt nærmere på flasken var Williams ikke i tvivl om, at der måtte være tale om en forfalskning. Han købte den for de 30 pund (cirka 253 kr.), som manden bag standen forlangte - ifølge eget udsagn for at forhindre, at andre og mindre erfarne antikvitetssamlere blev snydt.
Ligesom med kostbare vinflasker med indhold, så bliver der også fremstillet rigtig mange forfalskninger af tomme, antikke vinflasker.

Tjente en mindre formue


Steve Williams lagde efterfølgende flasken på Facebook med et par ledsagende ord, der advarede hans mange ”følgere” mod sådanne forfalskninger.
Egentlig havde Williams tænkt sig, at flasken skulle ende sit liv i hans haveskur - og så kunne han jo vise den frem til gæster til skræk og advarsel.
Men sådan skulle det ikke gå. Alan Blakeman fra det britiske auktionshus BBR, der har specialiseret sig i antikke flasker, fik øje på flasken på Facebook. Han kontaktede Williams for at nærstudere den - og erklærede, at der med sikkerhed var tale om den ægte vare.
Flasken blev dernæst sat på auktions hos BBR og indbragte intet mindre end 21.470 pund (cirka 181.000 kr.) - og dermed en meget stor fortjeneste til den yderst overraskede Williams.

Fra runde til cylinderformede flasker


Når man ser på billedet af flasken her til venstre, kan man godt undre sig over dens buttede korpus. Men sådan så de første vinflasker ud, der netop dukkede op i slutningen af 1600-tallet.
Først i 1800-tallet begyndte man at fremstille den flasketype, vi kender i dag. Og det var der en ganske bestemt årsag til.
Man fandt ud af, at man fik et langt bedre resultat, når vinen fik lov til at lagre på flasken i en god rum tid. Problemet var bare, at når flaskerne stod op, tørrede korkpropperne ud, og der kom luft til vinen. Og så var der stort set ikke mere smag og duft tilbage i den drue!
Det gjaldt altså om at holde proppen fugtig, indtil vinen var drikkemoden - hvorfor man var nødt til at lægge vinflaskerne ned. Men den gik jo ikke rigtig med de runde flasker. Man forsøgte at lagre dem i sandkasser på gulvet, men det fyldte alt for meget.
Resultatet blev, at man var nødt til at lave flaskerne cylinderformede – altså som vi kender dem i dag.

Ni Postkort fra fire tyske regioner

VinAvisen har besøgt fire af Tysklands i alt tretten vinregioner. Det er der blevet en serie på ni postkort ud af. I sidste uge bragte vi de første fire, der alle var fra Rheingau. Nedenfor kommer de sidste fem postkort fra de andre tre regioner.


Et typisk og meget malerisk syn i Mittelrhein. Her er det vinbyen Kaub med Rhinen i forgrunden og de stejle vinmarker som et grønt bagtæppe. Øverst ses en af regionens 40 borge. Foto: DWI.

5. postkort fra Tyskland:
Det underskønne Mittelrhein

Vi skal nu til regionen Mittelrhein, der strækker sig 130 kilometer langs Rhinen og byder på et af Tysklands mest imponerende vinlandskaber. En del af strækningen er da også med på Unescos verdenskulturarvsliste.
På de stejle bjergskråninger dyrkes vinstokkene på terrasser eller vælter ned mod flodens bredder i snorlige rækker.
Med meget jævne mellemrum krones vinmarkerne af en borg eller et slot - hvilke, der er i alt 40 af i Mittelrhein. Og for fødderne af markerne ligger perlerækken af små hyggelige vinbyer. En af dem er Bacharach, og i byen finder man vingården Weingut Ratzenberg.


Det kan være svært at stå oprejst i de meget stejle vinmarker - især når man samtidig skal smile til fotografen. Men Jochen Ratzenberger har den fornødne træning.

6. postkort fra Tyskland:
Man kan stege spejlæg på stenene

Det var tredje generation af familien Ratzenberger, Jochen Ratzenberger, der viste rundt i de stejle vinmarker - som vingården ejer 20 hektar af. Han fortalte, at man høster i hånden fra små elektriske vogne, der kører op og ned mellem vinrækkerne, et job hans to døtre elsker at deltage i.
Jorden i Mittelrhein er rig på flade blå skifersten, som man let glider på, når man bevæger sig rundt i markerne. Som Jochen Ratzenberger sagde, så bliver stenene om sommeren så opvarmet af Solen, at man kan lave spejlæg på dem! Om natten afgiver stenene varmen til druerne og hjælper dermed til med deres modning. Den skiferholdige jord er også med til at give hvidvinene en elegant mineralitet.
Mittelrhein er Riesling-land, og de hvidvine, som Ratzenberger fremstiller på druen, er så afgjort blandt regionens bedste.
En lang række af vingårdens vine importeres herhjemme af Viniportugal, som oplyser nærmeste forhandler.


Det var en glimrende Eiswein, vi smagte hos Weingut Ratzenberger - og måske var den blandt de sidste, der vil blive fremstillet i Mittelrhein.

7. postkort fra Tyskland:
Måske nogle af de sidste dråber Eiswein ...

Under smagningen hos Weingut Ratzenberger sluttede vi af med et glas Eiswein fra 2001. Det var gudedråber - en sød vin, der stadig havde en fin rank syre. Druerne til denne specialitet høstes traditionen tro om vinteren, når termometret er nået ned på 8 minusgrader.

- Vi har ikke kunnet lave Eiswein siden 2009, sagde Jochen Ratzenberger, mens han skænkede vinen i glassene. - Årsagen er et stadig varmere klima, hvor vinter-temperaturerne ikke når tilstrækkeligt langt ned.
- Vi mærker det også om sommeren, hvor vi har et stigende antal nætter med op til 20 graders varme. Sådan var det ikke i 1990’erne.
- Det med ikke at kunne fremstille Eiswein er et stigende problem for alle tyske producenter, der laver vinen. Måske går vi en fremtid i møde, hvor tysk Eiswein bliver en meget stor sjældenhed. (Fortsættes nedenfor ...).



Ivrigt gestikulerende fortalte Reinhard Löwenstein, hvordan lyden fra orgelpiberne overfører god energi til vinene i fadene.

8. postkort fra Tyskland:
Vinen lytter til musik

Nu skifter vi vinregion og flod - fra Mittelrhein til Mosel og fra Rhinen til Mosel-floden. Men det er stadig Riesling-druen, der er dronningen, og skiferholdig jord, som vinstokkene dyrkes i.
Også her finder vi stejle vinmarker, der med en hældning på op til 70 grader er blandt de mest stejle i verden.
Nogle af disse vinmarker tilhører Weingut Heymann-Löwenstein - en vingård, der blev grundlagt i byen Winningen i 1980 af Reinhard Löwenstein. Han er en passioneret vinproducent, der nøje har udvalgt sine marker efter, om de har den ene eller anden type skifergrund.
Mens Löwenstein førte os gennem sin vinkælder, fortalte han om, hvordan blå skifter og almindelig skifer tilførte vinene forskellige aromaer - og om, hvordan ”god energi” i vinmarken og vineriet er med til skabe gode vine.
I vineriet kom den gode energi blandt andet fra nogle orgenpiber, hvis blide musik ifølge vinproducenten påvirkede vinen, der lå og modnede i fadene.
Weingut Heymann-Löwensteins vine forhandles herhjemme af Atomwine.
Denne uges Store billede længere nede på siden er fra den smukke Mosel-region.


I foreningen Schlahrvino hjælper de unge vinproducenter hinanden med gode råd og nye teknikker.

9. postkort fra Tyskland:
Et samarbejde mellem unge vinproducenter

Vi har været i Rheingau, Mittelrhein og Mosel. Nu tager vi nordpå til Ahr, som er en af Tysklands mindste og nordligst beliggende vinregioner - og den eneste region, hvor samtlige druer høstes i hånden.

Også her er der skifer og stejle vinmarker, men i modsætning til de andre tre regioner, er Ahr frem for alt rødvinsland. 80% af al den vin, regionen fremstiller, er på Pinot Noir - dog laves der også lidt vin på Riesling og Pinot Gris.
I Ahr mødte vi nogle af medlemmerne fra Schlahrvino, en forening af unge vinproducenter, hvoraf flere er yngste generation i en familieejet vingård.
I alt omfatter foreningen fjorten vingårde, og målet for de unge producenter er at lære af hinanden og at markedsføre Ahrs vine.
- Vi bor tæt på hinanden, og flere af os har gået i skole sammen, så vi er ikke konkurrenter men kolleger, som et af medlemmerne sagde.
- Men den holdning er relativt ny - i vores forældres generation var man så afgjort stadig konkurrenter.
Hvert år tager foreningen, der blev grundlagt i 2004, på en rejse til et andet vinland for at lære noget nyt - i 2018 gjaldt det Sydafrika.
Dette var det sidste af postkortene fra Tyskland, men vi har samlet hele serien på en særlig side.



Hvert tiende år skrælles korkegene for deres bark - der blandt andet ender som korkpropper i halsen på vinflaskerne. Foto: Amorim.

Færre proppede vine

De fleste har sikkert prøvet at få en proppet vin, der lugter og smager møffet - lidt à la våd hund og sure karklude.

Propsygen stammer hovedsageligt fra korkpropper, der er angrebet af skimmelsvampe, som udvikler det ildelugtende kemikalie, 2,4,6-trikloroanisol (TCA). Og det er dette kemikalie, der giver vinen den ubehagelige lugt og smag.
I dag er antallet af proppede vine på grund af inficerede propper betydeligt reduceret i forhold til for femten år siden. Det skyldes blandt andet en bedre behandling af korken og kontrol af korkpropperne, før de forlader korkpropproducenten.

Vil udrydde TCA i propperne


Men denne reducering af problemet er ikke nok for verdens største korkpropproducent, portugisiske Amorim. Som firmaets direktør, Antonio Amorim, har udtalt til The Drinks Business for nylig, så vil man ikke blot minimere antallet af TCA-inficerede propper - man vil fjerne kemikaliet fra hver eneste inficerede prop.
Direktøren lover således, at man i 2020 vil kunne give kunderne (vinproducenterne) et medfølgende garantibevis på, at ikke en eneste af Amorims korkpropper er inficeret.
Det er store ord, når man tænker på, at firmaet sidste år solgte 5,4 milliarder korkpropper.

Lettere at rense granulerede propper


Allerede for to år siden indførte man et screeningssystem, NDTech, som testede hver enkelt korkprop for TCA. De korkpropper, der var inficeret, blev kasseret. Men det er selvsagt en dyr metode i det lange løb. Derfor har man gennem det sidste års tid testet en ny teknologi, der kan rense propperne, og foreløbige forsøg ser lovende ud. Dog er det ifølge Antonio Amorim lettere at rense propper lavet af sammenlimet korkgranulat end de dyrere propper af et helt stykke kork.
Men selv om vi skulle gå en fremtid i møde med TCA-frie korkpropper fra Amorim, så vil man stadig kunne støde på proppede vine. Den møffede smag kan nemlig også opstå via en TCA-forurening af det egetræ, som anvendes til nye vinfade.


En abe vælger sugerørerne fra og skynder sig at tømme drinken, før nogen opdager det. Fra den lille BBC-film på YouTube.

Aber med hang til cocktails

Gennem flere år har forskere studeret aberne på den caribiske ø Sankt Kitts. Disse aber, der kom til øen for 300 år siden med slaveskibene fra Vestafrika, har lært alkohol at kende ved at spise gærede frugter og sukkerrør, som var efterladt i sukkerrørplantagerne.
I adskillige år har aberne hjemsøgt øens strande, hvor turisterne nyder livet - og kølige drinks af enhver art.
Aberne er blevet dygtige til at liste sig hen til bordene, når turisterne sover i liggestolene eller er uopmærksomme et øjeblik. Og vupti, så er det fyldte drinksglas tomt - eller i rygende fart på vej væk fra bordet, så aben kan slubre indholdet i sig andet steds.

Afholdsaber og drukkenbolte


Forskerne har fundet frem til, at abernes drikkevaner i høj grad minder om menneskers, og at det er genetisk bestemt, om aberne holder sig på måtten eller bliver alkoholikere. De fleste af aberne på Kitts drikker moderat, 12% af dem drikker indimellem lidt mere end godt er, og 5% tømmer konstant hver en dråbe. Og så er der afholdsaberne, der holder sig til juice og Coca-Cola.
Når dagen går på hæld, laver de af aberne, der har fået for meget inden for pelsen, en farlig ballade på stranden - de vælter borde og smider med de tomme glas.
BBC har optaget en fin lille film om aberne, som kan ses på YouTube ved at klikke her.

Kinesiske Changyu vil satse på brandy

Changyu, Kinas ældste og største vinfirma, har i løbet af kun fire år opført hele otte vinslotte i fransk stil på kinesisk jord.
Derudover har firmaet opkøbt en lang række vinhuse i Frankrig, Spanien, Chile og senest i Australien. De kinesiske forbrugere er nemlig mere begejstrede for importerede vine end for hjemlandets egne flasker. Så Changyu sender store mængder vin fra sine udenlandske vinhuse til det kinesiske marked.
Sidste år udgjorde firmaets vinsalg i ind- og udland 77% af de samlede indtægter, mens dets salg af brandy - hvilket det også selv producerer - tegnede sig for de resterende procenter.
Men det vil Changyu nu vende op og ned på via en storstilet markedsføring af firmaets brandy i de kommende år. Målet er, at brandy-salget om fire år skal udgøre hele 60% af firmaet samlede salg på verdensplan.
Ifølge The Drinks Business vil Changyu derfor holde lidt igen med det massive indkøb af udenlandske vinhuse i de næste par år ...


Indgangen til rummet "sådan laves vinen" og (th) et champagnetårn i rummet for rosé champagne.

Storstilet rosé-event på Manhattan

Salget af rosévin har fået et ordentligt opsving i de senere år - såvel herhjemme som i udlandet. Og når det er sommer, ryger der ekstra mange flasker rosé ned i indkøbskurvene.
Nu kan enhver med hang til rosé besøge en imponerende pop-up event på Manhattan helliget den lyserøde vin.
Rosé Mansion, som eventen er døbt, er indrettet i en toetages bygning. Og man er ikke i tvivl om, hvor eventen foregår, idet døren indtil nummer 445 på 5th Avenue er malet i en kraftig lyserød farve.
Inden for i Rosé Mansion er der en større mængde tema-rum, der belyser rosévinen i alle dens lyserøde afskygninger.
I otte af rummene får man smagsprøver på rosévine fra forskellige lande, alt imens man bliver klogere på vinens historie, dyrkning, fremstilling osv.

USA's største rosé-udvalg


I rummet ”en verden af vin” gælder smagsprøven fx sydafrikansk vin, mens ”videnskabs-rummet” byder på en smagning, hvor rosé fra Provence matches med lyserøde vingummibamser med grapefrugtsmag (vi er jo i USA …).
I endnu et rum kan man - blandt gigantiske bobler - leve sig ind i, hvordan det ville være at befinde sig i et glas rosé champagne.
Rundturen ender i stueetagen i Grand Tasting Lounge, der har USA's største udvalg af rosévin. Der er hele 130 vine at vælge imellem, lige fra store kendte (og billige) mærker til rosé champagne fra blandt andet Krug, Pol Roger og Billecart-Salmon. En enkelt dåse-rosé har også sneget sig ind på listen.
Rosé Mansion er åben indtil 7. oktober, og man kan købe billetter online for 45 dollars (cirka 288 kr.) på eventens hjemmeside.
Fra en af Hotel du Vins nye "Ginspiration Suites".

Sov til duften af gin

Det er efterhånden en kendt sag, at briterne er gået gin-amok. Det ene gin-destilleri efter det andet popper op i London og omegn, og det samme gør pubber helliget spiritussen. Også en stor del af resten af Europa er hoppet med på gin-trenden.

Nu er en række af den britiske hotelkæde Hotel du Vins suiter blevet forvandlet til ”Ginspiration Suites” målrettet gin-entusiaster.
Det drejer sig om en enkelt suite i hotellerne i byerne Wimbledon, Brighton, Birmingham, York og Harrogate, og forvandlingen er udført i samarbejde med ginmærket Slingsby Gin og havedesigneren Matthew Wilson.
Hver af suiterne er udstyret med et grapefrugttræ, da netop grapefrugt er den vigtigste botanical (de ingredienser man krydrer gin med) i Slingsby Gin. De 23 øvrige botanicals i ginnen er spredt ud over suiterne.

Krydderurter i vintage kufferter


De mange frugter, krydderier og krydderurter hænger ned fra lofterne, står i vindueskarmene og er placeret i åbentstående vintage kufferter. Målet er, at suiterne skal dufte af Slingsby Gin. Selve ginnen har også gjort sit indtog i suiterne i form af en gin-bar med adskillige flasker - samt tonicvand og pynt, så man kan lave sin egen G&T.
Man kan læse mere og booke en suite ved at klikke her. Dog skal man ikke vente alt for længe, da ”gin-suiterne” kun er midlertidige.
På Hotel du Vins hjemmeside kan man ikke få at vide, hvad en ”gin-suite” koster pr. nat - det skal man ringe og spørge om. Men et almindeligt standard dobbeltværelse koster 99 pund (cirka 830 kr.), så helt billigt er det nok ikke, når der også skal betales for alle fraskerne, krydderierne og planterne.
Der er kun fremstillet 720 flasker af Bowmore Samaroli Bouquet 1966.

Rekordpris for sjælden whisky

Der bliver stadig mere rift om de gamle sjældne flasker whisky, når de ind imellem dukker op på auktion.

I sidste uge nævnte vi, hvordan en miniatureflaske med kun 5 cl Macallan whisky årgang 1937 var blevet solgt for det, der svarer til 22.000 kr. - hvilket var to en halv gang højere end vurderingen.
For få dage siden gjaldt det så en flaske Bowmore Samaroli Bouquet 1966 i almindelig flaskestørrelse, som blev solgt på netauktion hos det britiske auktionshus Whisky Auctioneer. Her lød hammerslaget på 51.611 pund (cirka 435.000 kr.), og det var hele 400.000 kr. mere end den tidligere rekord fra 2014 for denne whisky i samme årgang.
Whisky'en blev skabt i et samarbejde mellem det skotske destilleri Bowmore på Islay og den italienske whisky-tapper, Silvano Samoroli. Og der blev kun fremstillet 720 flasker, da whisky'en blev tappet i 1984.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Portvinsloftet er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495


485 Fra de stejle vinmarksbjerge har man flere steder en formidabel udsigt over Moselfloden (foto © DWI).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda Moscato d'Asti, Fontanafredda, Moscato d'Asti DOCG, Italien, 2017, lav alkohol (5%)

69,95 kr., på tilbud indtil 19. juli: 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

En liflig mousserende sommervin med strejf af hyldeblomster i duft og smag. Det er en sød vin, der dog på ingen måde er sliksød. Den vil egne sig såvel til lette desserter som til apéritif. Med sit lave alkoholindhold er den også sagen i sommervarmen - og sagen til dem, der skal køre hjem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Champagne, Premier Cru, Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

269,75 kr., på tilbud indtil 22. juli: 199,75 kr., Skjold Burne

En fin velkomst-champagne (men også til mad) med en venlig sødme, som mange vil være glade for - ordet sec (tør) er benævnelsen for en champagne med en vis sødme. Vinen har fine, stadige bobler, noter af rugbrød i både duft og smag og en god eftersmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenz Moser Prestige, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., på tilbud indtil 19. juli: 59 kr., Kvickly

At Grüner Veltliner er blevet så udbredt på østrigsk jord skyldes ikke mindst vinproducentfamilien Moser. I 1920'erne forædlede Lorenz Moser d. 3. den gamle østrigske drue, og i dag gør hans barnebarn, Lenz Moser d. 5., en stor indsats for at udbrede kendskabet til Grüner Veltliner - og sørger stadig for at fremstille dejlige vine på druen i eget vinhus. Det er en lækker hvidvin med en aromatisk duft af kiwi og guave og en fyldig smag af modne grønne druer med en fin lille honningnote til slut. Den er perfekt som apéritif eller til en ekstra god madsalat - gerne med et sødt indslag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Hubertshof Lieser, Weingut Hubertshof, Riesling, Mosel, Steillage, Spätlese, Trocken, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 115,83 kr., Vintjenesten

Lækker, lækker hvidvin med en blød druesmag, der bare bliver ved hele vejen til den lange eftersmag. I smagen et strejf af vanille og mineralske noter. Vinen er både økologisk og vegansk, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Louis Jadot, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

149 kr., på tilbud til 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En elegant hvid Bourgogne, der er klassisk med sin duft af grønne druer, sin tørhed og fylde samt noter af druer og strejf af citrus. Nyd den til sommerens skaldyr og lyse fiskeretter - og servér den ikke køleskabskold. Når vinen er blot en anelse lunere, får man den fulde fornøjelse af dens fine aroma.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Amountanage, Marrenon, Luberon, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

Delikat og meget lækker rosévin med en ganske lys farve, en liflig duft, en frisk, blød druesmag og en lang eftersmag. Vinen er lavet på økologiske druer, Syrah og Grenache.

stjernestjernestjernestjerne

Clair de Rose, Les Jamelles, Pays d'Oc, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Theis Vine

En rosé med en meget sart og elegant farve - som en hvidvin med et lille skvæt rosa maling. Det er en mild og liflig vin med god fylde og noter af grape. En vin til alle sommerens lette retter. Prisen ved 6 flasker er nok den rigtige. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Old Vines Monastrell, Finca Rosal, Monastrell, Yecla, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

54 kr., på tilbud i uge 29 (denne uge): 39 kr. flasken, Fakta

Denne rødvin er Sydens sol tappet på flaske. Den er harmonisk, fuld af moden frugt og har en god balance mellem frugtsødme og syre og afrundede tanniner. Normalprisen er rimelig, så skynd jer at købe den til tilbudsprisen. Vinen er perfekt til sommerens grillretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de Cristia, Grenache, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Glimrende rødvin, som vi igennem årene har smagt årgang efter årgang og hver gang med begejstring. Det er en typisk Rhône-vin med en smag i fin balance - en meget anvendelig vin, og en vin, som mange vil kunne lide. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dark Corner Durif Shiraz, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2017, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Dette er Shiraz-rødvin i superklasse: Den dufter af modne brombær og har en smag i perfekt balance mellem frugt, syre og sødme. Den har også noter af mokka og en lang og lækker eftersmag. Det er vinen til sommerens grill-retter med både okse og gris - og til lidt ost ud på de sene timer. Prisen for en flaske er helt ok - og tilbudsprisen ualmindelig attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Gerbaude, Domaine Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Jysk Vin

En Rhône-rødvin helt efter bogen og oven i købet lavet på økologisk dyrkede druer: Grenache, Syrah og Carignan. God frugt med noter af kirsebær og hindbær og et tørt, "støvet" strejf, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cascina Rosalba, Barbera, Asti Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

139 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 69 kr., Skjold Burne

Fortræffelig rødvin med en saftig smag af kirsebær, hindbær og lidt chokolade samt et strejf af vanille og træ fra fadlagringen. Frisk syre, bløde tanniner og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contessa Carola, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

169 kr., Premier Cru

Denne meget kraftige rødvin er skabt til store bøffer, krydrede gryderetter - og til alle, der er glade for en markant sødme (og markante procenter). Farven er dyb, i smagen er der vanille og kaffe og ikke mindst kirsebær og blommer, og eftersmagen er lang.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

6 O'clock, Bramley & Gage, England, høj alkohol (43%)

299 kr., YouAndWine

En dejlig krydret gin for dem, der ikke ønsker en alt for dominerende enebærsmag. Eftersmagen er lang og blød og med en fin sødme og strejf af anis. En god "begynder-gin" - og en gin, der vil gøre sig fint i en G&T.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen