Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2018



Rødvinen Pingus er en af Spaniens mest kostbare kultvine.

Forfalskninger af spanske kultvine

En EU-rapport fra 2016 viser, at Spanien er det land, der lider mest under vin- og spiritusforfalskninger. Rapporten anslår, at de spanske producenter hvert år mister det, der svarer til cirka 2 milliarder kr. på grund af forfalskninger.

Nu har det spanske politi afsløret et forbrydernetværk, der har svindlet med nogle af Spaniens største kultvine, heriblandt Pingus, der fremstilles af danske Peter Sisseck, og vinen Unico fra Vega Sicilia.
Netværket menes at have eksisteret siden 2014, og i alt er otte personer blevet sigtet i sagen.
Svindlerne har købt rødvin til omkring 20 euro (cirka 150 kr.) flasken og har dernæst omhældt den på forfalskede flasker af berømte spanske vinmærker - og der skulle ifølge myndighederne være tale om forfalskninger af ekstrem god kvalitet. Derefter er flaskerne blevet solgt som den ægte vare til skyhøje priser.

Falske etiketter og stempler


Listen over samtlige forfalskede vine er endnu ikke offentliggjort, men af Pingus skulle det ligge i omegnen af 1500 flasker. Og det er meget, da der årligt kun fremstilles omkring 5000 flasker af denne ædle rødvin - der herhjemme koster omkring 8000 kr. flasken. Forfalskningerne omfatter også andenvinen, Flor de Pingus.
For Vega Sicilias vedkommende drejer det sig om endnu flere forfalskede flasker, og i alt beløber svindelen sig til omkring 1 million euro (cirka 7,5 mio. kr.).
Salget af de mange forfalskede flasker foregik blandt andet på online auktioner og via en restaurant, som forbrydernetværket ejede i byen La Coruña i det nordspanske Galicien.
I en anden galicisk by, Cerceda, lå forbrydernes værksted. Og her fandt politiet 1600 forfalskede Pingus-etiketter og 2000 Vega Sicilia Unico-etiketter samt materialer til at kreere etiketter på andre fornemme vine.

Grundigt forarbejde af Peter Sisseck


Det hele startede for et år siden med en mistanke fra en kunde, der havde købt en flaske Pingus på dansk jord. Da Peter Sisseck så flasken, gav han kunden ret i, at der måske kunne være tale om en forfalskning. Han undersøgte sagen nærmere og fandt frem til, at flasken stammede fra restauranten i La Coruña.
Sisseck fortsatte sin efterforskning og fik på et tidspunkt hjælp fra en privatdetektiv. Da han havde samlet tilstrækkeligt med beviser, serverede han det hele på et sølvfad for det spanske politi. De optrevlede så sagen og opdagede ligeledes, at forbrydernetværket forgrenede sig til både Madrid og Malaga.


Hos Kendall-Jackson ønsker man indført en emoji, der viser et glas fyldt med hvidvin.

Hvorfor er der ingen hvidvins-emoji?

Emoji’er kaldes de piktogrammer, som mange af os bruger i flæng, når vi sms’er. Der er dem, der smiler, græder og griner og dermed udtrykker vores følelser her og nu, og så er der dem, der viser alt fra blomster og biler til slikkepinde og snemænd.
Der er også vin-emoji'er i form af et glas med rødvin, to champagnefluter og en champagneflaske. Men der er sjovt nok ikke noget glas med hvidvin blandt denne verdens 2666 emoji’er.
Det mener vinhuset Kendall-Jackson i det californiske Sonoma er for galt. Vinhuset fremstiller både rød- og hvidvin på en lang række druer - dog er det bedst kendt for sine hvidvine på Chardonnay, hvoraf Vintner’s Reserve Chardonnay har været den bedst sælgende Chardonnay-vin i USA i de sidste 25 år. Så vinhuset har altså al god grund til at ønske sig en hvidvins-emoji.

Et femten sider langt forslag


Kendall-Jackson har derfor sendt et forslag om en sådan emoji til Unicode Standard, som forvalter pictogrammerne. Og selv om det drejer sig om et meget lille ikon, så fylder forslaget hele femten sider.
Som begrundelse for forslaget står der blandt andet, at ”hvidvin er ikke kun en populær kategori skabt af grønne druer; den er en stor del af folks daligdag” og ”vin, denne helt igennem vigtige drik, der har rødder tilbage til oldtiden, bør være fyldestgørende illustreret i vores moderne, internationale emoji-sprog”.
Kendall-Jackson har oven i købet etableret en særlig hjemmeside, der skal slå et slag for projekt hvidvins-emoji.
Emojipedia kan man i øvrigt se samtlige 2666 emoji’er opdelt efter emne.


En gæst hos Ciderbar, der er "på besøg" hos en producent via VR-briller.

Bar med fin idé

I uge 24 nævnte vi firmaet Ciderrevolutionen, som er grundlagt af to studiekammerater, der gerne vil slå et slag for cider af rigtig god kvalitet.

Ud over at sælge cider til barer og restauranter har kammeraterne, Kristoffer Pind Levison og Paw Wöhlk, også åbnet Ciderbar i København, hvor enhver med æble-glæde kan smage på de gode sager.
Hver fredag og lørdag tilbyder Ciderbar en ganske særlig oplevelse. Her vil man nemlig med et glas cider i hånden kunne ”møde” nogle af producenterne via virtual reality.
Kristoffer og Paw har været i Frankrig og filme i 360 grader hos producenterne og har købt virtual reality-briller, så barens gæster får oplevelsen af selv at være til stede.

Dyr og ikke sprøjtemidler


Først byder producenten velkommen foran sin gård, hvorefter man bliver taget midt ud blandt æbletræerne, hvor køer og får passer plantagen. Hos de mindre producenter kommer man også med ind i det allerhelligste, hvor æblerne forvandles til cider.
- Det er få forundt at besøge ciderproducenter, som dem vi arbejder med, fortæller Paw. - Det er små idylliske landsteder, hvor dyrene og ikke sprøjtemidlerne passer plantagen. Det kan også være svært at forklare, og derfor tænkte vi, at VR var oplagt til at give gæsterne en bedre indsigt i, hvordan deres cider er blevet til.
Ciderbar ligger i Larsbjørnsstræde 20, 1454 København K. og baren har åbent fra 16.30 til midnat fredag og lørdag.


En vinmark i Côte de Blaye i Bordeaux, hvor en hektar koster det, der svarer til 130.000 kr. Foto: Wikipedia/ Michael Clarke.

723 handler i Bordeaux

I 2017 skiftede 2,6% af Bordeauxs totale vinmarksareal ejermænd.
Oplysningen stammer fra den årlige rapport fra SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural) - en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord.
I alt blev der indgået 723 handler mod 708 året før, og salgene omfattede 3208 hektar vinmarker, hvilket var en stigning på 9%. I værdi var der en stigning fra 249 millioner euro (cirka 1,9 mia. kr.) til 277 mio. euro (cirka 2,1 mia. kr.) i 2017.

11 mio. kr. pr. hektar


Når det gjaldt priserne pr. hektar vinmark i de enkelte Bordeaux-appellationer, lå Pomerol i spidsen. I denne fornemme appellation sker salg af vinmarker kun sjældent, og priserne er derfor ekstremt høje. Sidste år skulle man således i gennemsnit betale 1,5 mio. euro (cirka 11 mio. kr.) pr. hektar, hvilket var 200.000 euro (cirka 1,5 mio. kr.) mere end i 2016.
Priserne i Pessac-Léognan var også forbeholdt liebhavere. Her skulle man i gennemsnit lægge 450.000 euro (cirka 3,4 mio. kr.) pr. hektar - og op til 600.000 euro (cirka 4,5 mio. kr.) for enkelte top-vinmarker. Til sammenligning kostede en hektar af de bedst beliggende vinmarker i appellationen Graves ”kun” 30.000 euro (cirka 224.000 kr.).
Ved at klikke her kan man se flere tal for salget af vinmarker i de enkelte appellationer.



Foto: Wikipedia.

Stor vækst i salget af rosé

Solen bager, og himlen er blå. Det er sommer, og endnu et bevis er salgstallene for den helt store sommer-sællert, rosévin - som i år har solgt ekstra godt.

Hos Coop, der ejer supermarkedskæderne Kvickly, Superbrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta, er salget ifølge Politiken steget med gigantiske 230% fra 1. maj til 15. juli sammenlignet med samme periode i 2017.
Et andet sommerhit er den italienske bitter Aperol, som især nydes som Spritz iblandet prosecco, mineralvand, isterninger og en appelsinskive. Også her er det gået ekstra godt med salget hos Coop, der er i den nævnte periode er steget med 100%.

Syv postkort fra Douro

VinAvisen har været på tur til Portugals Douro-dal, hvor portvinen bliver til. Det er der blevet syv postkort ud af, hvoraf vi bragte de første tre i sidste uge. Her kommer de sidste fire, hvor vi blandt andet skal til fødselsdagsfest i Vila Nova de Gaia.


En af de gamle, flade pramme, barcos rabelos, som portvinshusene fragtede fadene på ad Douro-floden. Denne pram, som ligger ved kajen i Vila Nova de Gaia, tilhører huset Graham's. I baggrunden ses Porto.

4. postkort fra Douro:
To byer på hver sin side af floden

Vila Nova de Gaia er en forstad til Porto, der ligger lige overfor på den anden side af Douro-floden.
Det er i forstaden, de mange portvinshuse ligger, og hvor vinene fra quinta’erne modnes i fade, blandes til forskellige stilarter portvin, tappes på flasker og sendes ud til resten af verden.
Flere af de gamle portvinshuse er grundlagt af englændere i 1700-og 1800-tallene - det gælder fx Symington, Taylors, Graham's og Croft.
Efterkommerne af grundlæggerne driver ofte stadig deres portvinshuse, og selv om familierne har boet i Portugal i umindelige tider, lever de som i en engelsk koloni med egen kirke, skole og hospital, ligesom de spiller cricket, squash og tennis i The British Club.
Langs kajen i Vila Nova de Gaia kan man se de gamle barcos rabelos. Disse fladbundede pramme ejes af portvinshusene og blev oprindelig brugt til at fragte fade med portvin ad Douro-floden. Hvert år d. 24. juni afholdes der under stor festivitas en kapsejlads med prammene. Hvilke portvinshuse, der ejer hvilke pramme fremgår tydeligt, når sejlene med logoerne bliver hejst.
Festlighederne og selve kapsejladsen er fanget rigtig godt i en lille film på YouTube, lagt ind af portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto. (Fortsættes nedenfor).


Casa Kopke, som ses til venstre, rummer både en fin butik, hvor man kan købe Kopkes portvine, og et smagelokale med flot udsigt over Douro-floden og Porto. Her får man serveret smagsprøver på portvinene ledsaget af chokolader.

5. postkort fra Douro:
Til 380 års fødselsdag

I år er det nøjagtig 380 år siden, Kopke blev grundlagt. Det var ikke af en englænder men derimod af en tysk vinhandler, Cristiano Nicolau Kopke. I dag er det firmaet Sogevinus, der ejer Kopke - og som havde inviteret til fødselsdagsfest.

Portvinshuset ligger - ligesom flere andre portvinshuse - ned til Douro-floden. Her, hvor det lufter lidt i sommervarmen, kan man sætte sig på en af de mange restauranter og nyde alt godt fra havet ledsaget af et godt glas Douro-hvidvin.
Mens vi stod på promenaden ude foran Casa Kopke, fik vi serveret en enkel men meget forfriskende drink, som bestemt kan anbefales. Den bestod af en tredjedel hvid portvin toppet med danskvand og pyntet med mynte og lime.



I denne gamle lagerhal holder Kopkes medarbejdere den årlige høstfest-middag - nu gjaldt det fødselsdagsfesten. Pynten midt på bordet bestod af tomme "nøgne" portvinsflasker i snorlige rækker - indtil gæsterne begyndte at pille ved dem. Det er ikke til ære for fotografen, gæsterne kigger samme vej - der blev vist en film, da billedet blev taget.

6. postkort fra Douro:
Danskerne drikker mest portvin

Fødselsdagsmiddagen foregik i en af Kopkes gamle lagerhaller inde bag Casa Kopke, hvor forskellige årgange portvin lå og modnede på fade. Den ældste portvin, som stadig ligger og fadmodner hos Kopke, er fra 1890.

Der blev serveret portvine til samtlige tre retter - for at vise, at man sagtens kan nyde både hvid og rød portvin til mad. Prøv fx et glas hvid portvin til røget laks eller Kopke LBV til en god kalvebøf med cremesauce.
Det var i øvrigt dejligt at se, at portvinen blev serveret i almindelige tulipanformede vinglas, hvor der var plads til aromaen, og ikke i små portvinsglas. Det er da også de store vinglas, man benytter sig af rundt om i quinta'erne.
Under middagen kom Stefano Marello, der er Kopkes marketingdirektør for de nordiske lande, med et par interessante oplysninger om salget af portvin i Danmark.
Danskerne elsker portvin, og ifølge Marello har vi faktisk det højeste forbrug af portvin pr. indbygger i verden. Og når det gælder Sogevinus, som udover Kopke ejer portvinsmærkerne Barros, Burmeister og Cálem, så er Danmark firmaets ottende største eksportmarked i mængde og det syvende største i værdi. Og Sogevinus eksporterer immervæk til hele 60 forskellige lande.



Kopkes fødselsdags-portvin, CNK, er opkaldt efter grundlæggeren af portvinshuset, Cristiano Nicolau Kopke.

7. postkort fra Douro:
En ganske særlig fødselsdags-portvin

Oplyst på en piedestal stod aftenens ”hovedperson”, en portvin skabt i anledning af 380 års fødselsdagen.
Før middagen stod gæsterne i kø for at se nærmere på nyskabelsen og fotografere den - som var det Mona Lisa på Louvre. Dog var vinen ikke bag skudsikkert glas som det berømte maleri, men blev fremvist i sin fine æske af valnød.
Portvinen er døbt CNK efter Cristiano Nicolau Kopke, og der er kun skabt 380 flasker.
Der er tale om portvin af typen Tawny, blandet af portvine fra 1920’erne og 30’erne samt årgangsportvin fra år 1900.
Som noget helt nyt er vinen tappet på klare flasker - en glimrende idé i stedet for de traditionelle mørkegrønne flasker, hvor man ikke kan se portvinens ofte smukke nøddebrune farve igennem.
CNK er en uforglemmelig portvin med duft og smag af nødder og honning og med en frisk syre trods vinenes høje alder.
Det er lykkedes Viniportugal, som importerer Kopkes portvine til Danmark, at få fat i nogle få flasker CNK. De kommer til Danmark i løbet af august, og prisen vil ligge på omkring 9000 kr. flasken.
CNK var en værdig afslutning på en kort men oplevelsesrig tur til Douro og Kopke. Vi har samlet de syv postkort på en særlig side.


Fritz Paustian.

Tillykke til Fritz Paustian

Fritz Paustian kan i denne uge fejre sin 70 års fødselsdag. Sammen med sin bror, Ole Paustian, ejer og driver han Taster Wine, som blev grundlagt af brødrenes far, Fritz Wulff Paustian i 1946. I dag er Taster Wine Danmarks største privatejede og uafhængige vin- og spiritusvirksomhed, der blandt andet står bag landets største vinhandler-kæde, Skjold Burne.

Fritz Paustian er uddannet vinkyper og har, før han sammen med sin bror overtog roret i familievirksomheden, arbejdet hos førende vinfirmaer i blandt andet Frankrig, Spanien og Tyskland.
Man kan læse mere om fødselaren ved at klikke her.



Det er ikke kun selve sablingen, der bedømmes til konkurrencen, men også hvordan champagnen skænkes.

DM i sabling og åbning

Nu er chancen der for at blive danmarksmester i sabling af champagne. Man skal bare melde sig som deltager i DM for champagnesabling, der afholdes i Nykøbing Mors d. 13. oktober. Og man behøver ikke at være erfaren i at sable champagne - men skal dog have prøvet det et par gange før. Der dystes på tid - også når champagnen afslutningsvis skal skænkes i glassene.
Samme dag og sted afholdes også DM i østersåbning, hvor der ligeledes konkurreres om, hvem der kan åbne flest østers på kortest mulig tid. Det er selvfølgelig oplagt at forbinde de to danmarksmesterskaber med hinanden, da champagne er den perfekte ledsager til de delikate bløddyr.

En festlig begivenhed


Vinderen af DM i champagnesabling får flotte præmier og får vandrersablen med sit indgraverede navn med hjem. Og så er der selvfølgelig medaljer af guld, sølv og bronze til de tre bedste sablere.
Danmarksmesterskaberne i champagnesabling og østersåbning er en utrolig festlig begivenhed, der har været et trækplaster i de ti år, de har været afholdt, så man kan godt regne med et større publikum, når man svinger sablen.
Man kan læse mere om mesterskaberne, deltagelse, priser, krav og tilmelding ved at klikke her.

Stort hammerslag for gammel Moutai

Det er ikke kun gamle årgange af ædle vine og whisky’er, der går til skyhøje priser på auktionerne.
Hos det kinesiske auktionshus Xiling Yinshe blev der for nylig solgt en flaske baijiu fra 1940 for det, der svarer til 1,9 millioner kr. Baijiu betyder ”hvid” på kinesisk og hentyder til, at spiritussen altid er lys og klar. Den laves på enten ris, korn, hvede eller græsarten sorghum.
Årsagen til det høje hammerslag for den kinesiske spiritus var selvfølgelig dens alder - det er sjældent, at så gamle flasker baijiu kommer under hammeren. Men det, der for alvor drev prisen i vejret, var, at flasken var af mærket Moutai - Kinas mest berømte og dyreste baijiu-mærke.

Er fremstillet gennem mere end 1000 år


Der er utallige samlere - især i Kina - af gamle Moutai-flasker. På en tidligere auktion slog en flaske fra 1935 alle rekorder, da den opnåede et hammerslag på gigantiske 10 mio. kr.
Moutai er blevet fremstillet i mere end 1000 år i byen af samme navn i Giuzhou-provinsen. Den blandes af op til 200 basis-spiritusser, før den tappes på flaske, og prisen for en ny flaske Moutai ligger på den anden side af 1000 kr.
Det var den spiritus, formand Mao og hans kammerater skålede i ved grundlæggelsen af Republikken Kina i 1949 - og den spiritus, der i dag regnes for kinesernes nationalspiritus.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Randall Grahm.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til californiske Randall Grahm. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Randall Grahm (f. 1953) er en af Californiens mest eksperimenterende vinproducenter.
Som ung fik han et job som fejedreng i vinforretningen Wine Merchant i Beverly Hills. Den flinke ejer lod ham ofte smage på vinene - heriblandt store franske vine, og det var disse smagsprøver, der ifølge Randall Grahms egne ord forvandlede ham til en "uhelbredelig vinfanatiker".
I 1979 afsluttede han en eksamen inden for plantevidenskab på University of California Davis.
Med økonomisk hjælp hjemmefra købte han Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz Mountains i Californien, og med sin eksamen og store vinglæde i bagagen kastede han sig ud i arbejdet som vinproducent.
Han var opsat på at bevise, at det californiske klima var velegnet til at fremstille store Rhône-vine, og han plantede derfor Syrah, Roussanne, Viognier og mange andre Rhône-druer - under stor skepsis fra sine californiske kolleger.
I 1986 frigav han første årgang af rødvinen Le Cigare Volant (den flyvende cigar), og de amerikanske forbrugere blev dermed for første gang præsenteret for en californisk rødvin i ren Châteauneuf-du-Pape-stil.
Sidenhen har Randall Grahm eksperimenteret med rødvine udelukkende på italienske druer som Nebbiolo og Barbera - samt med vine på en lang række nærmest ukendte druer.
Siden 2004 har hans vinmarker været dyrket efter de biodynamiske principper.
Ud over at være vinproducent er Randall Grahm i dag en efterspurgt foredragsholder.I 2009 udgav han ydermere den prisbelønnede bog "Been Doon So Long: A Randall Grahm Vinthology".
I 2010 blev han optaget i Culinary Institute of Americas Vintner’s Hall of Fame.
Randall Grahm er også lidt af en spilopmager. Fx har han bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi planterne er meget følsomme over for støj.
Det var også ham, der - som en stor fortaler for skruelåg - afholdt "korkproppens begravelse", hvor en dukke af propper blev lagt i en kiste, og hvor Randall Grahm havde fået den kendte britiske vinskribent Jancis Robinson til at sige et par ord til de mange fremmødte.
Adresse: Bonny Doon Vineyard, Mission Street, Santa Cruz, California, tlf.: 001 831 425 3625, orders@bonnydoonvineyard.com, www.bonnydoonvineyard.com.

Ugens gode spørgsmål



Ugens vinøse billede

John Thomsen har taget dette billede af den mageløse udsigt fra Rhônedalens berømte Tain-høj – ned over Tain l'Hermitage og tvillingebyen Tournon på den anden side af floden, der snor sig imod den fjerne horisont.
John Thomsen var i Gigondas, Châteuneuf-du-Pape, Hermitage og Bourgogne, og et af turens vinøse højdepunkter var et besøg hos Domaine Paul Jaboulet Aîné i Hermitage.
I vinhusets store kalkstenshule, hvor vinene opbevares, smagte han blandt andet den hvide Hermitage Le Chevalier de Sterimberg og ikke mindst den røde Hermitage La Petite Chapelle.
Efter besøget kørte han op til det lille kapel, som den sidste vin er opkaldt efter - og tog billedet.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


487 En af portvinshusenes gamle pramme ligger ud for Vila Nova de Gaia og med byen Porto som bagtæppe. (foto © Jesper Iwersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Demi Sec, Champagne, 1er Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)

299 kr., på tilbud indtil 2. september: 239,75, Skjold Burne

En halvsød champagne - demi sec, som der står på etiketten. Men så sød er den nu heller ikke. Den har fine bobler og en dejlig druesmag med et strejf af ristet brød.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Uno Due Cinque, Feudi Salentini, Malvasia, Salento IGP, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Sikke en vidunderlig hvidvin. Den dufter af blomsteregn, smørblomst og bellis og har en aromatisk, kompleks og blød smag. Det er en tør vin med tilpas syre, men Malvasia-druens fine sødme blander sig en anelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cabalié, Vinidivin, Vin de France, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 67 kr., AndrupVin.dk

En ret kraftig og let cremet hvidvin på druerne Viognier (75%) og Colombard (20%) og Muscat. Med sin kraft, krydring og aroma er det en rigtig god madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baies Dorées Viognier, Brotte, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 2. september: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En indtagende hvidvin med en dejlig frisk drueduft med strejf af hvidt brød og en smag med god fylde og frugt samt en lille honningnote i eftersmagen. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spindler, Weingut Lindenhof, Chardonnay, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2016, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 105 kr., Jysk Vin

En glimrende madvin med god Chardonnay-karakter. Blød, lækker druesmag, tilpas syre, en lille sødme og en lang eftersmag. En vin, der hænger godt sammen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pierre Prieur & Fils, Domaine de Saint-Pierre, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

125 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Superlækker hvidvin med et bredt smagsbillede af den gode drue Sauvignon Blanc. En rigtig, typisk Sancerre. Tilpas syre og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riva Ranch, Wente Vineyards, Chardonnay, Monterey, Californien, 2016, høj alkohol (14,5%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 149,75 kr., Skjold Burne

Vellavet hvidvin med en kraftig og inviterende duft og en frisk, let cremet druesmag med fin krydring, blød syre og en lille sødme. Lang eftersmag. Udpræget en vin til mad.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

True Story, Lavigne, Zinfandel, Central Valley, Californien, 2017, lav alkohol (11,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

Dette er, hvad amerikanerne kalder en blush wine - rosé, citrus, røde bærfrugter og en masse sødme. Holder man af den slags vine, så lever den op til forventningerne og leverer smæk for skillingen - i dette tilfælde oven i købet til en yderst rimelig pris (ved seks flasker). Tre stjerner, hvis du ikke kan lide blush wine - fem stjerner, hvis du godt kan og er med på, at sådan er en god blush wine.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prima Donna, Domaine Maby, Tavel, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

Det lille Rhône-distrikt Tavel er traditionelt stedet for store og berømte rosévine, og denne vin lever op til berømmelsen. Det er en meget lækker vin på druerne Cinsault og Grenache, fortræffelig til mad men også som et glas i utide. Den smager simpelt hen godt.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Alfredo, Fossalta di Piave, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

69,5 kr., pris på tilbud 26. juli - 1. august: 35 kr., Fakta

Der er saft og sødme i denne meget enkle rødvin til en yderst lav pris. Den fjerde stjerne får den på grund af prisen.

stjernestjernestjernestjerne

Corte Orchidea, Botter, Vino d'Italia, Rosso, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 2. august: 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Pæn og lige-ud-ad-landevejen rødvin på druerne Syrah, Negroamaro og Merlot. I smagen brombær og blommer. Attraktiv pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Baron de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

119,75 kr., på tilbud til 69,75 kr., Skjold Burne

En dejlig rødvin med en ren duft og smag af modne solbær, der afsluttes af afrundede tanniner. En vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjerne

Sandstein, Pfaffl, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 109,75 kr., Skjold Burne

Har vi en lidt negativ holdning til druen Zweigelt? Er vi ofte blevet skuffet? Vel, her er en ellers pæn rødvin, der hele vejen igennem siger kirsebær - og ikke så meget andet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origen, Viñedos Emiliana, Pinot Noir, Valle Casablanca, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 9. august: 99 kr., SuperBrugsen

Meget lækker rødvin med en flot fremtræden af den dejlige drue, Pinot Noir - både i duft og smag. I den harmoniske vin er der frisk frugt, tilpas syre og en lille sødme. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen