Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2018

Online-salg på fremmarchDel på Facebook

I en ny rapport, “A strategic roadmap for alcoholic beverages”, tager IWSR (International Wine and Spirit Research) pulsen på online-salget af alkoholholdige drikke i ti forskellige lande. Rapporten bliver først offentliggjort i december, men nedenfor følger nogle af de oplysninger, man har løftet sløret for.

Der er generelt en stor vækst i online-salget af alkoholholdige drikke, og vin udgør langt den største del af salget med en andel på mellem 60 og 70% i de ti lande, rapporten omhandler.

En årlig stigning på 15%


I Kina er online-salget af alkoholholdige drikke nærmest eksploderet i de senere år. I dag er det asiatiske land med et årligt online-salg på det, der svarer til cirka 39 milliarder kr., verdens største e-handelsmarked for vin og spiritus. Og det forventes, at salget vil stige yderligere med hele 15% årligt i de næste to år.
Der er stor afstand til det næststørste marked, Frankrig, hvor salget i værdi ligger på cirka 13 mia. kr.
Men mens der i Frankrig sælges vin og spiritus via et hav af forskellige websider, så deler kun to forhandlere, Tmall.com og JD.com, hele 70% af Kinas online-marked for alkohol.

Fortæl os, hvordan det går i Danmark


At Frankrig indtager en fornem andenplads, når det gælder online-salget, skyldes ikke mindst, at store supermarkedskæder, som fx Carrefour og E. Leclerc, for flere år siden indførte det såkaldte ”click & drive”-system.
Her kan forbrugerne bestille vin og andre fødevarer over nettet og få udleveret varerne ved en drive-in luge på vej hjem fra arbejde.
Ifølge rapporten vil online-salget af alkoholiske drikke i såvel Frankrig som i det tredje største marked, Storbritannien, stige med 10% årligt i de kommende to år.
Man kan forudbestille rapporten allerede nu ved at skrive til brandy@theiwsr.com.
Gad vide, hvordan det ligger med online-salget af vin herhjemme ... Vi hører meget gerne fra importører, der har erfaring på området, på info@vinavisen.dk.


En båd fyldt med nyhøstede druer er på vej til vineriet i byen Avatoru på Rangiroa.

Vindyrkning i StillehavetDel på Facebook

Der dyrkes vin stort set over alt i verden - også på en ø midt ude i Stillehavet.

Øens navn er Rangiroa, der på lokalsproget betyder ”den store skys ø”, og den hører til Tuamotu - en øgruppe i Fransk Polynesien. Fra Rangiroa er der mere end 5000 kilometer til det nærmeste kontinent.
Det vakte derfor også opsigt, da den franske forretningsmand og vinentusiast Dominique Auroy besluttede at slå sig ned som vinbonde på øen. Men han tænkte, at da Tahiti, som er hovedøen i Fransk Polynesien, hvert år importerer fire millioner flasker vin, så skulle der jo være mulighed for at få afsat nogle flasker.

Druerne sejles til vineriet


Før valget faldt på Rangiroa, plantede Dominique Auroy gennem en årrække vinstokke på fem forskellige øer for at finde frem til det optimale terroir for sin vindyrkning. Vinplanterne importerede han fra Frankrig og Italien.
I 1997 blev der så plantet 3 hektar vinmarker på Rangiroa. Første høst var i 1999, og i 2003 blev der fremstillet sølle 800 flasker.
I dag breder vinstokkene sig over 8 hektar, og antallet af årlige flasker er vokset til 40.000. Det særlige klima i Fransk Polynesien gør det muligt at høste to gange om året - om sommeren og om vinteren.
Vinmarken, som er døbt Domaine Ampélidacées, ligger ikke på selve Rangiroa men ude på en af øens mange hundrede flade sandholme. Så de nyhøstede druer må fragtes til vineriet i byen Avatoru på Rangiroa via søvejen. Og det gør, så vidt vides, vinhuset Dominique Auroy til det eneste vinhus i verden, som får sine druer leveret med båd.

Kan købes herhjemme


De druer, der dyrkes på sandholmen, er Carignan, Hamburg Muscat og Italia, og der fremstilles udelukkende hvidvine og en enkelt rosé - alle under mærket Vin de Tahiti. Og det er Fransk Polynesiens eneste vinmærke.
Oprindelig havde Dominique Auroy kun tænkt sig at sælge sine vine lokalt, men i dag eksporteres langt hovedparten af vinene - hvoraf nogle har vundet fine medaljer i diverse internationale konkurrencer.
Roséen og en af hvidvinene kan købes herhjemme hos Uvinum.dk. Man kan læse mere om vinhuset og historien bag det ved at klikke her.


Salget af prosecco dykker for første gangDel på Facebook

Popularitets-pilen for den italienske boblevin prosecco har kun peget i én retning i de sidste mange år, og det er opad.
Men nu tyder nye tal fra den italienske landbrugsorganisation Coldiretti på, at lidt af guldet er ved at gå af de gyldne tider - i hvert fald i Storbritannien, som er verdens største aftagerland af prosecco. I 2016 importerede briterne således 113 millioner flasker - og aftog dermed en fjerdedel af den totale eksport af vinen.
Ifølge de nye tal er eksporten af prosecco til briterne faldet med 7% i første halvdel af 2018 sammenlignet med samme periode sidste år. Og det er første gang i ti år, at det er sket.
Faktisk har flere kilder forudsagt, at det britiske marked for prosecco vil stige med 17% inden 2022, men den prognose lader ikke til at holde stik.

Andre boblevine vinder terræn


De britiske forbrugere er da også i stigende omfang begyndt at få øjnene op for nogle af verdens andre gode mousserende vine. Hos supermarkedskæden Waitrose meldte man i 2017 om en stigning i salget af den franske crémant på hele 72% sammenlignet med salget året før. Crémant fremstilles i blandt andet Alsace, Bourgogne og Loire.
Og så er der alle de mange prisvenlige mousserende vine fra de oversøiske vinlande, som også trænger sig ind på prosecco-markedet.


Den opdaterede udgave af Italiens Vin er forsynet med et flot rødt omslag.

Ny udgave af italiensk vin-bibelDel på Facebook

I 2003 udkom bogen Italiensk Vin. Fem år senere kom en opdateret udgave - og nu er der så udgivet endnu en opdatering. Og det er bestemt også nødvendigt.
Alene tykkelsen på den første bog sammenlignet med den netop udkomne version vidner om, at der er sket rigtig meget i den italienske vinverden i de sidste femten år.
Forfatterne er Thomas Ilkjær, Arne Ronold, Paolo Lolli og Ole Udsen, og det er et vin-vidende og dygtigt formidlende firkløver.
Bogen er en grundbibel i italiensk vin - men det er ikke en bog, man læser fra ende til anden. Det er en opslagsbog med næsten enhver tænkelig information fra ethvert hjørne af det vinøse Italien.

En dejligt overskuelig bog


I bogen er de mange italienske vinregioner inddelt overskueligt i Nordvestitalien med fx Piemonte og Lombardiet, Nordøstitalien med Veneto, Trentino-Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia, Mellemitalien med blandt andet Toscana og Abruzzo og så Syditalien med Sicilien, Apulien, Sardinien osv.
Overskuelighed er i det hele taget et nøgleord, når man skal beskrive denne nye, opdaterede udgave af Italiensk Vin. Kapitlerne om de enkelte regioner er relativt skematisk opbygget med information om regionens historie, druesorter, appellationer og førende producenter. Og så er der disse glimrende oversigtskort over hver eneste region. Desuden er bogen krydret med rigtig mange nye smukke og flotte billeder, som hist og pist får lov til at brede sig på hele sider.

Har droppet regelskemaerne


I den nye udgave har man udeladt de alenlange skemaer over regionernes enkelte vine og deres regulativer - altså regler for høstudbytte, alkoholindhold, fadlagring osv. Og det kan vi kun bifalde - den slags regler har det alligevel med at ændre sig med jævne mellemrum, hvorfor det er langt bedre at finde dem i up-to-date udgaver på internettet.
Italiensk Vin er en pragtfuld moppedreng på 512 sider, og den er en oplagt julegave til enhver med glæde for vinen fra støvlelandet.
Bogen udkommer d. 25. september hos Politikens Forlag og kan købes hos Saxo for 299 kr.


Der er godt gang i høsten i de tyske vinregioner. Foto: DWI.

Næsten 10 mio. hektoliter tyske druerDel på Facebook

Til næste år vil verden blive forsynet med rigelige mængder tysk vin årgang 2018.
Sommeren i år har - ligesom i mange andre europæiske lande - været usædvanlig varm i Tyskland. Og det har resulteret i en meget stor mængde druer.
Nu, hvor druehøsten er godt i gang i de tretten tyske vinregioner, er Deutsche Weine kommet med en prognose for, hvor stor den bliver på landsplan.
I alt forventer man, at der bliver høstet 9,8 millioner hektoliter druer. Det er mere end gennemsnittet i de sidste fem år - og 2 mio. hektoliter mere end sidste års lille høstmængde.

64% grønne druer


Tyskland er frem for alt et hvidvinsland, og hele 64% af de høstede druer vil være hvidvinsdruer. De tre største regioner for hvidvin er Mosel, Rheingau og Mittelrhein, og her vil mængden af grønne druer udgøre henholdsvis 90%, 85% og 86% af regionernes høst.
Men tyskerne fremstiller også fantastisk gode rødvine - ikke mindst på Pinot Noir, og her vil høstmængden i år ligge på omkring 1 mio. hektoliter. Sidste år lød tallet på 230.700 hektoliter.
Mængden af den blå drue Dornfelder vil ifølge prognosen nå op på 914.000 hektoliter mod sidste års 75.200 hektoliter.


Foto: Vinakademiet.

Nyt initiativ fra Danmarks største vinskoleDel på Facebook

Vinakademiet, der er Danmarks største vinskole, lancerer løbende nye undervisningstilbud.
Nu gælder det muligheden for at tage WSET niveau 2 og 3 på engelsk.
Hidtil har det kun været muligt at tage de anerkendte kurser fra den engelske vinskole Wine & Spirit Education Trust på dansk.
De engelsksprogede kursusdage bliver d. 31. oktober samt 7. og 14. november og med en afsluttende eksamen d. 21. november.
Daglig leder af Vinakademiet, Thomas Ilkjær, er glad for nu at kunne tilbyde vinuddannelser på højt niveau til de mange ikke-dansktalende i restaurant- og vinbranchen. Men, som han siger, så vil det også være en fordel for dansktalende at tage kurserne på engelsk, da alt kursusmaterialet og selve eksamenen i forvejen er på engelsk.
Man kan læse mere om de engelsksprogede kurser - og melde sig til dem ved at klikke her.


Fuldmodne klaser Pinot Grigio. Foto: Wikipedia/Rosenzweig.

God start for ny DOCDel på Facebook

I uge 36 nævnte vi, at hvidvinsdruen Pinot Grigio har fået sin egen appellation, Pinot Grigio delle Venezie DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Den nye appellation omfatter de nordøstlige vinregioner Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Veneto, som til sammen tegner sig sig for cirka 85% af al den Pinot Grigio-vin, der årligt fremstilles i Italien. Mere end 130 millioner flasker Pinot Grigio har således nu DOC-status.
Nu nærmer slutningen sig for den nye DOC’s første høst - og den tegner godt. Den bliver 20% større end høsten i 2017 fra samme område, og druerne er ifølge appellationens ligeledes nye vinråd, Consorzio DOC delle Venezie, af høj kvalitet.

Jacob Gylling fra Holte Vinlager med blot nogle få meter af den lange række tæt opstillede flasker.

300 spændende flaskerDel på Facebook

Vi har aldrig set så mange forskellige flasker spiritus på én gang, som da vi forleden besøgte Virumhallen. Her havde Holte Vinlager i samarbejde med Juuls Engros opstillet cirka 300 flasker på lange borde, proppet op og lige til at smage.
Hvordan skulle vi dog gribe den sag an? 300 spændende flasker!
Det første skridt var at planlægge slagets gang ved hjælp af et fyldigt katalog, hvor alle produkterne var beskrevet med oplysninger om alder, procenter og priser. Samt priser for at få lov til at smage.

Betalte med poletter


Det med priserne for at smage var smart. Den kendes også fra blandt andet ølsmagninger.
Vi havde fået udleveret nogle små, sorte poletter og kunne købe flere, og at smage fx en rom kostede en polet – eller to eller tre poletter alt efter, hvor sjælden og kostbar den pågældende flaske nu var.
Dyrest var en G&M Jamaica-rom fra 1941. Den kostede 75 poletter. Den smagte vi ikke. Vi nøjedes med at studere den gamle flaske.

Mest whisky og rom


Festivalen var et vidnesbyrd om danskernes øgede interesse for kvalitets-spiritus. Ifølge Jacob Gylling fra Holte Vinlager er salget af de ofte ret kostbare produkter steget cirka ti gange i løbet af de seneste fem år.
Vores vandring langs de 300 opmarcherede flasker illustrerede yderligere diversiteten. Først kom der cirka 140 flasker med whisky fra Skotland, Irland, USA, Tasmanien, USA, Tyskland, Indien, Taiwan og Japan. Dernæst cirka 90 flasker med rom fra Jamaica, Barbados, Cuba, Martinique, Trinidad osv. – og fra Danmark. Og først derefter 30 flasker gin og 20 flasker cognac, armagnac, grappa og calvados.
Men det var faktisk kun et udvalg. Hos Juuls Engros kan man vælge mellem 4000 forskellige flasker kvalitetsspiritus.
Nu er der sat propper i alle flaskerne, så festen kan fejres andre steder i landet.

Del på Facebook



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Winther Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Hørning Huset Hørning Mad & Vin er optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jacob Gylling.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jacob Gylling (1976) er uddannet vinhandler fra Holte Vinlager, hvor den karismatiske ejer, Karlin Nielsen, bedre kendt som Kalle, tog ham under sine vinger.
Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at Jacob Gylling endte i vinens verden. Efter en jordomrejse startede han på seminariet men fandt hurtigt ud af, at lærergerningen ikke var noget for ham.
Derefter tog han en etårig HH med henblik på videreuddannelse inden for handel, økonomi, rejsebranchen eller noget helt fjerde.
Vinen havde dog hele tiden haft hans store interesse, og da han i år 2000 brækkede benet og lå hjemme og rekreerede sig, dumpede der et katalog ind ad døren fra Holte Vinlager. Og det blev så starten på en helt anden uddannelse ...
- Jeg husker tydeligt, at jeg troppede op hos Kalle med alle mine talenter og skolepapirer, fortæller han. - Vi havde en hyggelig snak om fodbold og håndbold, hvorefter han spurgte, hvornår jeg kunne starte!
Efter endt uddannelse blev Jacob Gylling hurtigt udnævnt til forretningens bestyrer, og i dag er han medejer af og direktør for de fire grundlæggende Holte Vinlager-butikker (Holte, Virum, Hørsholm og Frederiksberg). Dog befinder han sig primært i Holte-butikken.
Han deltager også i forretningskædens smagepanel, marketingafdeling og indkøbsafdeling og står i dag for meget af kontakten til kædens leverandører sammen med kædedirektør Claus Nielsen.
En del af arbejdstiden går endvidere med vin- og spiritusrejser og diverse messer i ind- og udland.
Det er nu 18 år siden, han trådte ind ad døren i Holte Vinlager, og han regner med at blive, til han skal pensioneres. Han nyder at arbejde med sin hobby, vin, og at være med at til at udvikle forretningen.
Jacob Gylling bor i Lyngby med sin norske kone, Marianne, og deres søn, Oskar. Og ud over vin- og spiritusrejser, bliver der også tid til rejseeventyr med familien. I sine unge dage rejste han med rygsæk jorden rundt, og denne rejselyst sidder stadig i ham.
Han har desuden gennem hele livet været en aktiv håndboldmand, både på banen, som spiller og træner og i bestyrelses-regi. I dag får bolden dog lov til at holde lange pauser, da fritiden i højere grad bruges på venner, familie - og arbejde.
Adresse: Holte Vinlager, Kongevejen 333, 2840 Holte, tlf.: 45 42 04 15, e-mail: jacob@holtevinlager.dk, www.holtevinlager.dk.

Del på Facebook



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Kai Andersen i Vejle har taget dette billede under et besøg på New Zealand.
Billedet viser marken Coleraine ved vinhuset Te Mata - og at alle vinstokkene er dækket med net for at beskytte druerne mod sultne fugle.
Te Mata er et af de ældste vinhuse på NZ, grundlagt i 1896. Det ligger i regionen Hawke's Bay og er kendt ikke kun for sine gode vine, men også for sin moderne arkitektur.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495


494 Efteråret er kommet, og vinløvet rødmer på markerne i det franske Languedoc (foto © Sud de France).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Weingut Geb. Ludwig, Riesling, Mosel, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager

En tør hvidvin fra Mosel, der ellers plejer at præsentere lidt mere sødme. Men til mad vil vinen være fortræffelig, og den har den dejlig, ren og klar smag af druen Riesling. I smagen er der en lille, forfriskende perle. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cà del Magro, Monte del Frà, Custoza, Superiore, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Propperiet

Spændende og udsøgt lækker hvidvin på syv forskellige druer. Den har en aromatisk og krydret smag, der udvikler sig og kulminerer i den lange eftersmag. Bedst til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Depaula, Bodegas y Viñedos Ponce, Monastrell, Vino de la Tierra de Castilla IGP, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig rødvin på druen Monastrell, der på fransk hedder Mourvèdre. Vinen har en god, ren frugtsmag, tilpas syre og bløde tanniner. Den er tør og udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Signature, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud hele september: 32 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Coop.dk/vin

En god rødvin med en klar og ren Cabernet-smag, lidt markante tanniner og et lille bid i den fadprægede slutning. Flasken har skruelåg. Prisen 32 kr. er yderst attraktiv. Den udløste den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Vinha do Fava, Touriga Nacional, Península de Setúbal, Portugal, 2016, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En intens og muskuløs rødvin med syltede blommer i duften og med en smag, der er så koncentreret, at man kan skære i den. Der er moden frugt i lange baner og et lille bid af ren lakrids til slut. Det er en dejlig vin - dog har den et lille bid af alkohol til slut. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering, og drik den til godt krydret oksekød.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simposio, Cantine Risveglio, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Er man til rødvin på druen Primitivo, så har man her en god én af slagsen. Den har en meget saftig og sødlig frugtsmag, bløde tanniner og tilpas syre. Kort sagt en god Primitivo til en rimelig pris (ved 6 flasker).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sidney Wilcox, Byrne Vineyards, Shiraz, South Australia, Australien, 2016, høj alkohol (15,5%)

99,5 kr., pris på tilbud indtil 26. september: 79,50 kr. ved 2 flasker, Irma

Med sin gode frugt, markante tanniner, høje procenter og tørre smag er denne vellavede rødvin udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Aurora, Sarotto, Barbera, Asti, Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 27. september: 59,50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen

Trods alkoholindholdet på 14,5% er dette en mild, blød og rund rødvin. Her er ingen kanter, masser af moden frugt og afrundede tanniner. Eftersmagen er dog både tør og lidt stram.

stjernestjernestjernestjerne

Zuccardi, Malbec, Valle de Uco, Argentina, 2017, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Jysk Vin

En lige-ud-ad-landvejen rødvin, udmærket som madvin. Pæn frugt og en tør og let bitter slutning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Leonida, Angelo Rocca & Figli, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud fra 22.oktober til 11.november ved 6 flasker: 59,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Peter Vinding Diers har været "inde over" fremstillingen af denne lækre rødvin. Den har en blød smag med milde tanniner og noter af kirsebær og vanille samt fint integrerede fadnoter. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte ai Cipressi, Agricole Selvi, Vino d'Italia, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

De tre druer Primitivo, Negroamaro og Nero d'Avola afslører, at denne italienske "bordvin" må komme fra støvlehælen - eller et sted dernedefra. Primitivoen sider ved rattet, de to andre druer kører med, og tilsammen udfolder de en ren frugtsmag, bløde tanniner og en charmerende sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Todaro, Shadir, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

139 kr., på tilbud indil 19. oktober: 89 kr., Cappa Vin

Denne økologiske rødvin har frugt, men også en bitterhed, der fortsætter ud i eftersmagen. Det hjælper lidt, hvis den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. En udpræget madvin.