Nyheder for uge 49, 2018



Vinekspert på 24 timer

En lille ny bog har indtaget det danske bogmarked. Den er skrevet af den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson og er nu blevet oversat til dansk.

”Vinekspert på 24 timer” er den lokkende titel på bogen. Om den holder stik, må være op til den enkelte læser at bedømme. Men sikkert er det, at Robinson kommer godt rundt i de vigtigste vinøse hjørner i den 150 sider tykke bog.
Hun indleder med sin egen definition på vin: ”Vin er verdens mest velsmagende, stimulerende, varierede og frustrerende komplicerede drik. Den gør dig i godt humør, gør dine venner mere venlige og smager fantastisk sammen med mad.” Og så går det ellers derudad med korte, velskrevne kapitler om, hvordan man fremstiller vin, vælger den rigtige vin til den rigtige anledning, hvor meget, man bør betale for vin, nødvendige vinglas, serveringstemperaturer, vigtigste druesorter og vinlande, vinjargon osv.

Sludder og vrøvl


I bogen kommer Jancis Robinson også ind på begrebet supersmagere - eller hypersmagere, som man kalder det i dag. Det er mennesker med en særlig høj tæthed af smagsløg, hvilket gør dem mere følsomme over for stærke smage og teksturer. Dobbelt så mange kvinder som mænd er hypersmagere.
Hun gør ligeledes op med en række vinmyter - fx den om, at virkelig god vin altid kommer i en flaske med hvælvet bund og at jo tungere flasken er, desto bedre er vinen. Og så er der myten om, at rosé og sød vine er for kvinder. Dertil svarer hun (meget rigtigt): Sludder og vrøvl!
”Vinekspert på 24 timer” er ikke en flot coffee table bog med masser af illustrationer, men derimod en yderst lærerig lille bog for den, der træder deres første skridt i vinens verden. Bogen koster 199,95 kr. hos EC Edition.


Clément Klur foran sit vinhus, Vignoble Klur, i den alsaciske by Katzenthal. Vinhuset er ikke kun økologisk certificeret (AB, Agriculture Biologique), men også biodynamisk certificeret af Demeter.

Alsace på førstepladsen

I det nordfranske Alsace breder vinmarkerne sig over 15.500 hektar. Af dem er de 2551 hektar økologisk certificerede, og 880 hektar yderligere biodynamisk certificerede - enten af den store internationale forening Demeter, hvilket gælder for størstedelen af arealet, eller af den franske organisation Biodyvin.
Det svarer til, at 5,6% af Alsaces totale vinmarksareal er biodynamisk certificeret. Og det betyder, at distriktet har førertrøjen på, når det gælder arealet af biodynamisk dyrkede vinmarker i de europæiske vindistrikter.
De 880 hektar marker ejes af i alt 68 vinhuse, og det første vinhus, der fik sin certificering, var Domaine Eugène Meyer i landsbyen Bergholtz. Det var helt tilbage i 1968.


Thomas Ilkjær holdt et meget interessant seminar om det ikke så kendte vinområde Alto Piemonte.

Top-møde på dansk jord

For nylig holdt nogle af Italiens bedste vine top-møde i Moltkes Palæ i København. Der var vine fra stort set hele Italien - fra Friuli og Piemonte i nord til Puglia og Sicilien i syd. De mange vine blev præsenteret af i alt 30 små og større vinproducenter.
Det var anden gang, smagningen ”Top Italian Wines” løb af stabelen på dansk jord - en smagning, der arrangeres af foreningen I Vini del Piemonte i samarbejde med vinguiden Slow Wine.
Men lad os starte med det glimrende seminar, som blev afholdt i forbindelse med smagningen, af Thomas Ilkjær, der har en indgående viden om italiensk vin.
De fleste kender de store Piemonte-rødvine Barolo og Barbaresco fra distriktet Langhe. Men der er nok ikke helt så mange, der har hørt om vinene fra Alto Piemonte - og det var dem, Ilkjær havde valgt at koncentrere sig om.

Fra 40.000 hektar til 700


I 1700- og 1800-tallene havde Alto Piemonte sin storhedstid, og distriktet var Italiens største og vigtigste område for dyrkning af Nebbiolo-druen - den blå drue, der også lægger most til Barolo og Barbaresco. Dengang havde Alto Piemonte et vinmarksareal på 40.000 hektar.
Men så gik det ned ad bakke, da adelen og kongehuset omkring år 1900 begyndte at kaste deres kærlighed på vinene fra Langhe, og i dag breder Alto Piemontes vinmarker sig på kun 700 hektar, der er fordelt på en række ganske små appellationer.
Men, som det fremgik af seminaret, så har rødvinene fra dette distrikt i de senere år fået en renæssance. Og det fortjener de bestemt.

Et anderledes terroir


Alto Piemonte ligger omkring 140 kilometer nord for Alba, hovedbyen i Langhe. Både den nordlige beliggenhed og det, at vinmarkerne ligger relativt højt (Alto betyder ”høj”), medfører, at druerne udvikles under køligere forhold end længere sydpå.
Også jordbundsforholdene er anderledes. Mens der i fx Barolo og Barbaresco er sand og ler, er jorden i Alto Piemonte vulkansk og rig på mineraler.
Dette anderledes terroir sætter selvfølgelig sit præg på de færdige rødvine. De vine, vi smagte under seminaret, var meget aromatiske, havde en dejlig saftighed, frugt og elegance samt en pikant syre.
Vinene fra Alto Piemonte er bestemt værd at gå på jagt efter herhjemme.

Fra Piemonte til Slovenien


De fleste af vinene fra Alto Piemonte er blandings-vine, hvor Nebbiolo ledsages af lokale rødvinsdruer som fx Vespolina, Uva Rare og Croatina.
Vi smagte også en fortræffelig hvidvin, Colline Novaresi Bianco Lucia fra vingården Castaldi Francesca - som også havde sin stand i den store sal lige uden for lokalet, hvor seminaret blev afholdt.
Her havde producenterne travlt med at skænke i glassene og med entusiasme fortælle om deres vine. Og der var mange perler iblandt - lige fra vingården Podere Ai Vallonis skønne Nebbiolo-rødvine til en indtagende Chardonnay, Puro, fra Movia, der ligger i den italienske del af Slovenien.
De fleste af vinproducenterne havde ikke nogen dansk importør. Men ud over de mange forbrugere, der besøgte ”Top Italian Wines”, var der heldigvis også rigtig mange vinimportører. Så mon ikke nogle af de gode vine dukker op på forretningshylderne herhjemme.


Den gigantiske flaske-snemand foran The Queen Victoria Inn.

Snemand af tomme vinflasker

Der er altid nogen, der gør mere ud af at pynte op i juletiden end andre. Britiske Mark Walton, der ejer pubben The Queen Victoria Inn i landsbyen Priddy i Sommerset, er blandt dem, der giver den hele armen.
Vi har tidligere vist store flotte juletræer lavet af tomme vinflasker - sådan ét står også foran Waltons kro. Men ikke nok med det - i år har han også sammen med en af sine stamkunder opført en seks meter høj snemand af 2000 tomme vinflasker, der er fastgjort til et jernskelet. Der er indlagt lys i snemanden, så han lyser op hver aften.
Ved at klikke her kan man se flere billeder af snemanden - og af den kolossalt julede kro, hvor de gamle 1800-tals facader er pyntet, så bygningen ligner et honningkagehus.


Som altid var der gang i budene under den store Hospices de Beaune auktion.

Endnu en rekord

Hvert år den tredje weekend i november afholdes verdens ældste vinauktion, Hospices de Beaune. Første udgave løb af stabelen i 1859.
Den vin, der sælges, stammer altid fra de 60 hektar vinmarker, som det gamle hospital i Beaune ejer, og sidste år indbragte auktionen et rekord stort beløb, nemlig 13.5 millioner euro (cirka 101 mio. kr.).
Det beløb blev slået med endnu en rekord ved den netop afholdte udgave af auktionen, hvor det samlede hammerslag lød på 14.2 mio. euro (cirka 106 mio. kr.).

Et lille skår i glæden


Vinen sælges i fade, og i år bød auktionen på det største antal fade siden 2009. I alt kom 631 fade med rødvin og 197 med hvidvin under hammeren - der traditionen tro blev svunget af en auktionarius fra Christie’s. Og gennemsnits-hammerslaget for et fad lå på 16.850 euro (cirka 125.700 kr.), hvilket var 19% højere end i 2017.
Der blev også sat en rekord for det dyrest solgte fad på en Hospices de Beaune auktion nogensinde. Fadet, der blev solgt for 135.000 euro (cirka 1 mio. kr.), indeholdt Batard-Montrachet Grand Cru.
Det eneste skår i salgs-glæden var salget af La Pièce de Présidents (præsidenternes fad), der faktisk er auktionens højdepunkt.
I år var der ligesom sidste år tale om hele to fade med henholdsvis Corton Grand Cru Clos du Roi og Meursault Premier Cru Les Genevrières. Hammerslaget for fadene lød på i alt 230.000 euro (cirka 1,7 mio. kr.) - sidste år gik de to fade for 420.000 euro (cirka 3 mio. kr.).

Fest i gaderne


Blandt byderne i salen var såvel privatfolk som vinhandlere - dog flest af sidstnævnte. Og igen i år var der et meget stort antal asiatiske bydere.
Selv om man ikke har tænkt sig at byde med på de mange fade, er det bestemt værd at besøge Beaune på netop det tidspunkt.
Selve auktionen afholdes om søndagen, men både om lørdagen og mandagen er der fest i gaderne, processioner, markeder og udskænkning af vin.


Nyt fælles logo

Efter mange og lange forhandlinger købte det tyske firma Henkell & Co tidligere i år 50,7% af aktierne i det berømte gamle cavahus Freixenet. Købsprisen lå i omegnen af 220 millioner euro (cirka 1,6 mia. kr.).
Nu har Henkell & Co, som også fremstiller mousserende vin, meddelt, at firmaet fra og med januar 2019 vil tage navneforandring til Henkell Freixenet, ligesom der vil blive lanceret et helt nyt firmalogo. Logoet, som ses til venstre, vil således fremover erstatte det kendte logo på flaskerne med Freixenet.
Det er to store firmaer, der nu er blevet forenet. Til sammen har de 4000 ansatte på verdensplan, og i 2017 havde Freixenet en omsætning på 535 mio. euro (cirka 4 mia. kr.), mens Henkell & Co. toppede med 702 mio. euro (cirka 5 mia. kr.).

WSET i tre nye lande

Hvis man gerne vil øge sin vinviden - og have papir på den - kan man melde sig til et kursus hos Wine & Spirit Education Trust (WSET).
Man kan tage uddannelsen, der består af en række kurser, på WSET’s egen skole i London eller hos en af de mange godkendte programudbydere rundt om i verden.
For nylig blåstemplede WSET tre nye udbydere i tre lande, hvor det hidtil ikke har været muligt at melde sig til nogle af kurserne. Det drejer sig om Hospitality Competence Center East Africa i Kenya, Liquid Academy i Slovakiet og Wine Education i Makedonien. Bag sidstnævnte institution står Makedoniens største vinhus, Tikves.
De tre nye udbydere har i første omgang ikke lov til at undervise i hele ”pakken” men i niveau 1 og 2 i vin samt i niveau 2 i spiritus.

Stadig flere vil uddanne sig


Antallet af programudbydere har i det hele taget haft vokseværk i de senere år. I 2012 var der 300 på verdensplan - i dag er der mere end 800 i 73 forskellige lande inklusiv Danmark.
Det er da også blevet stadig mere populært at melde sig til WSET uddannelsen - fra august 2017 til samme måned i år blev 94.822 mennesker på verdensplan optaget på kurserne. Det var en stigning på 11% i forhold til året før - og det højeste antal nogensinde.
Det er dog kun hos de 33 af de mange udbydere, man kan tage en diplomeksamen - den eksamen, der giver mulighed for at studere videre til Master of Wine.

Rekordsalg af store flasker

2018 ender med at blive rekordernes helt store år, når det gælder salgspriser og hammerslag på vin og spiritus.
Længere nede på siden nævner vi en rekord for højeste hammerslag på en flaske alkohol nogensinde, sat på en auktion i sidste uge hos Christie’s, og det er blot den seneste af flere salgsrekorder.
Her gælder det rekorden for det største beløb, der er givet for et enkelt køb hos Sotheby’s to detailforretninger.
Ud over at afholde auktioner har auktionshuset også en vinforretning i henholdsvis Hong Kong og New York, og det var i Hong Kong-forretningen, det rekord store beløb svarende til 9,8 millioner kr. blev lagt. Og det, som den anonyme kunde købte, var intet mindre end syv flasker af den berømte Bourgogne-vin Romanée-Conti 2005 fra Domaine de la Romanée-Conti - og alle flasker var i flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 normale flasker).
Det er en flot afslutning på 2018 for vinforretningen i Hong Kong - der i øvrigt i år med en stigning på 30% i forhold til 2017 har haft sit bedste salg siden åbningen i 2014.


Stella Artois BART.

Baren gør rent

Bryggeri-giganten InBev, der ejer ølmærket Stella Artois, har lanceret en lidt spøjs opfindelse.
Stella Artois BART, som står for Bartending Automated Robotic Tehnology, er et 3D-printet samlesæt, som kan monteres på en hvilken som helst robotstøvsuger og dermed give støvsugeren bijob som bartender.
Når man så har fest i huset, kan støvsuger-bartenderen indstilles til at køre rundt mellem gæster og stuer med fyldte øl- eller vinglas, flasker og snacks. Og samtidig med, at der serveres drinks, rengør støvsugeren gulvet.
Samlesættet koster 20 dollars (cirka 130 kr.), og der er kun fremstillet et begrænset antal. Men når sidste sæt er solgt, vil man lægge en 3D-printer fil på nettet, som kan downloades for et mindre beløb. Så kan de, der har adgang til en 3D-printer - og de materialer, der skal bruges - selv give sig i kast med at fremstille bardelene.
Ved at klikke her kan man se en lille reklamefilm, der viser, hvordan det hele samles og virker. Ja, hvad finder man dog ikke på ...

Ny forening i Chianti Classico

I området San Casciano in Val di Pesa i Chianti Classico mener vinproducenterne, at særegne jordbunds- og klimaforhold sætter deres præg på vinene og giver dem nogle særlige karakteristika, der adskiller dem fra resten af Chianti Classico.

Derfor har 25 af vinproducenterne nu dannet en ny forening, Associazione San Casciano Classico, som skal promovere områdets vine - og med et ”Classico” stadig gøre opmærksom på, at vinene stammer fra Chiantis klassiske og fineste område.
Formanden for foreningen er Antonio Nunzi Conti fra Tenuta Villa Baberino, og første punkt på dagsordenen er at arrangere en række smagninger og begivenheder i løbet af 2019.
Derudover vil foreningen i samarbejde med videnskabsfolk få foretaget en omhyggelig kortlægning af San Casciano in Val di Pesas jordbunds- og klimaforhold - og deres forbindelse til vinenes særlige aroma.



Alain Laliberté med et lille udsnit af sin gigantiske samling vinetiketter. Foto: Chris Young.

Verdens største vinetiket-samling

Der findes en hel del mennesker, der samler på vinetiketter. Og nogle af dem gør det på den gode gammeldags måde - altså opbevarer samlingen i skotøjsæsker og fysiske mapper i stedet for at lægge dem i en mappe på computeren.
En af dem er canadiske Alain Laliberté. Han er sommelier, vinskribent og ostekonsulent - og ifølge World Record Academy indehaver af verdens største samling af vinetiketter på 162.825 styk.
I 1995 begyndte han at gemme etiketterne fra de flasker vin, han havde drukket. Senere skrev han til vinproducenter rundt om i verden for at få dem til at sende ham nogle etiketter.
For omkring ti år siden blev samlingen betydeligt udvidet. En samler-kollega døde og efterlod sine 125.000 vinetiketter til Laliberté.
Ligesom med frimærke har han også nogle sjældne etiketter - blandt andet en fra Château Rauzan-Segla, der kun var et udkast til en etiket og derfor aldrig blev sat på en flaske.
Den ældste etiket i samlingen er tysk og fra 1859.
Et af de hemmelige rum med whiskey i ejendommen i Vernon.

Whiskey i hemmelige rum

Som vi nævnte i uge 42 vil der hos Christie’s d. 7. december blive solgt en unik samling gamle madeira’er, der blev fundet i et hemmeligt rum i ejendommen Liberty Hall i den amerikanske stat New Jersey.
Men der er endnu et trækplaster på denne auktion, som foregår i New York. Og det er en lige så unik og meget stor samling amerikanske whiskey-flasker, som ligeledes er blevet fundet i et hemmeligt rum.
Samtlige flasker er fremstillet før forbudstiden, der varede fra 1920 til 1933 - en tid, hvor amerikanerne hverken måtte fremstille, sælge eller drikke alkohol.
Men bankmanden Jean-Baptiste Leonis, der som 17-årig var kommet fra Frankrig til USA, ville ikke undvære et godt glas whiskey. Så i forbindelse med sin store ejendom i byen Vernon syd for Los Angeles fik han indrettet nogle hemmelige rum, hvor han kunne opbevare rigeligt med whiskey-flasker.

Skjult bag bogreoler


Adgangen til rummene var en bankboksdør, der afsløredes, når man lod et par bogreoler i en af stuerne glide til side (som taget ud af en film …). Døren var yderligere forsynet med en kombinationslås, så flaskerne kunne ligge godt og trygt på deres skjulested. Og her har de ligget, lige indtil man for nylig fandt frem til de hemmelige rum.
Blandt højdepunkterne på auktionen er adskillige kasser Hermitage whiskey fra 1914 med en højeste vurdering på 9500 dollars (cirka 62.400 kr.) for 24 halvliters flasker. Også 12 halvliters flasker med Old Crow Bourbon 1912 kommer under hammeren. De er vurderet til 10.000 dollars (cirka 65.600 kr.).
Man kan læse mere om auktionen og alle flaskerne ved at klikke her.


Smart prop

Verdens største producent af korkpropper, det portugisiske firma Amorim, lancerer med jævne mellemrum nye smarte propper - som nu fx Spice Box, der tilbydes denne verdens ginproducenter fra og med det nye år.
Proppens top består af en lille gennemsigtig rund akrylbeholder med låg til opbevaring af tørrede botanicals - urter og krydderier, der bruges som ingredienser i gin. Ud over, at der er botanicals i selve ginnen, er det nemlig også blevet lidt af en trend - især blandt unge forbrugere - at give gin-drinken et ekstra krydret pift.
Ginproducenten kan fra første færd selv vælge, hvilke tørrede ingredienser, beholderen skal leveres med - ligesom forbrugerne kan genfylde den med yndlingskrydderiet.
Den fine håndmalede whiskyflaske håndteres forsigtigt af folkene hos Christie's.

Unik flaske solgt for 10 mio. kr.

I uge 41 nævnte vi, at en flaske The Macallan whisky årgang 1926, der er dekoreret af den irske kunstner Michael Dillon, ville komme under hammeren hos Christie’s i London.
Auktionen fandt sted d. 29. november, og hammerslaget for whiskyflasken lød på gigantiske 1,2 millioner pund (cirka 10 mio. kr.) - en pris, der slår alle hidtidige rekorder for såvel vin- som spiritusflasker solgt på auktion.
I alt blev der kun fremstillet 40 flasker The Macallan 1926, og de blev frigivet til salg i 1986.
24 af flaskerne blev forsynet med etiketter dekoreret af kunstnerne Sir Peter Blake og Valerio Adami. Nogle af disse flasker er tidligere i år solgt for rekord høje priser, dels hos forretningen Le Clos i lufthavnen i Dubai, dels hos auktionshuset Bonhams, der solgte en flaske med etiket af Adami for 800.000 pund (cirka 6,7 mio. kr.). Og det var en hidtidig rekord - indtil "Dillons flaske" med selvsamme whisky overhalede indenom.
Dillon dekorerede kun denne ene flaske, og i modsætning til de to andre kunstnere, gjorde han det i hånden, hvilket gør flasken unik på verdensplan.
Faktisk anede man ikke, at flasken stadigvæk eksisterede, før den blev indleveret til Christie’s. I 1999 blev den solgt hos Fortnum & Mason, og siden da har den ikke set dagens lys.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vinenefra Jean Tardy i Vosne Romanée, Podere Forte i Val d’Orcia, Toscana, Cannonball i Sonoma og Bodegas Merayo, Bierzo.


Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til i Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz (1822-1911) også kaldet Marqués de Murrieta har i høj grad æren for at have skabt den vinstil, som man i dag typisk forbinder med rødvin fra Rioja.
Han blev født i Peru, voksede op i England og gjorde karriere i den spanske hær. Og allerede som 18-årig var han blevet major og adjudant for den legendariske general Espartero.
Da Espartero under Carlist-krigene flygtede til London i 1843, tog den unge Luciano med, og her lærte han at sætte pris på gode vine, først og fremmest sherry, portvin og bordeaux.
I 1844, da Isabella d. 2. var blevet Spaniens dronning, vendte han tilbage til Spanien - til Rioja - hvor han opdagede, at vinen var så billig og lidet agtet, at man brugte den til at blande i mørtel. Det gjorde ondt at se for den vinglade Luciano, og han besluttede sig for at gøre en indsats for at højne Rioja-vinens renommé.
Han var begejstret for Bordeaux-vin og rejste derfor i 1848 til det franske vindistrikt for at få inspiration og finde dygtige folk, der kunne hjælpe ham. Vel hjemme igen købte han uden for Rioja-byen Logroño en landejendom, Ygay, som han omdannede til sit berømte Château Ygay. I mellemtiden var han også blevet gift med datteren af en rig vinproducent i Rioja, og fra da af blev al hans tid brugt på vinens verden.
Han blev en foregangsmand, når det gjaldt fremstilling af Rioja-vin af høj kvalitet via de teknikker, han havde tillært sig i Bordeaux - der blandt andet omfattede modning af vinen på små franske fade.
Andre vinproducenter i Rioja lod sig inspirere af Lucianos måde at fremstille vin på, og en ny vinstil begyndte at brede sig i distriktet - den stil, som Rioja er bedst kendt for i dag.
For sit fortjenstfulde arbejde udnævnte dronning Isabella d. 2. Luciano de Murrieta til markise - Marqués de Murrieta.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan opbevares sherry?

Hans Kragh har efter en tur til Sherry-distriktet fået smag for den spanske vin og har købt en hel del flasker. Nu vil han gerne vide, om sherry skal opbevares stående eller liggende.

Hvis det er en god tør sherry, skal den faktisk slet ikke opbevares. Den skal drikkes, og jo før desto bedre. Men gemmer man den, bør flasken opbevares stående. Vinen må nemlig ikke iltes for meget, og kontakten med luften er mindre, når flasken står op, end når den ligger ned.
Efter nogle måneder får en fino-sherry en mere gylden farve. Det påvirker ikke dens aroma og smag, men generelt skal især typerne fino og manzanilla drikkes, inden de er halvandet år gamle – og som sagt helst før. Derfor bør man også altid vælge flasker fra vinhandlere, der har en vis omsætning. Kun på den måde kan man være nogenlunde sikker på at få en flaske, der ikke har stået alt for længe på hylden.
Når en flaske fino først er åbnet, kan den gemmes (stående) i køleskabet i op til tre uger, men det er bedst at tømme den inden tre dage.
Typen amontillado bør drikkes senest to år efter aftapningen, og en åbnet flaske bør højst gemmes i køleskabet i to måneder. En oloroso bør drikkes senest tre år efter aftapningen, og er den åbnet, bør den højst gemmes i tre måneder.



Ugens vinøse billede

Leif Møller var en sommer på en tre ugers rundtur i Frankrig og fyldte kameraet med vinøse billeder. Et af dem forestiller Château Monbazillac, der ligger lidt uden for Bergerac ved Dordogne-floden.
Det lille distrikt hedder også Monbazillac, og allerede i 1000-tallet var dets søde, honningduftende hvidvin berømt – paverne drak den, og under Wienerkongressen i 1814-15 skænkede Talleyrand den som en slags "fredsvin". Ja, der var endog en lokal helgen, Saint-Front, der befriede Bergerac for en skrækkelig drage ved at give den en masse Monbazillac at drikke. Det er ganske vist!
Vinen fremstilles på samme måde som Sauternes-vinen fra Bordeaux med hjælp fra skimmelsvampen Botrytis Cinerea, der angriber druerne med sin "ædle råddenskab".
Borgen er i offentligt eje og åben for besøg. Blandt andet er der nogle sale, som dokumenterer protestantismen i Frankrig. Og naturligvis er der også et lille vinmuseum.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520



505 Ferrari-Carano Vineyards i Dry Creek Valley, Sonoma, er ren og imponerende Hollywood (foto © Anker Tiedemann)


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.


Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Prosecco Extra Dry Millisimato, Vigna Dogarina, Prosecco, Italien, 2017, lav alkohol (11%) 119 kr., pris ved 3 flasker: 89,25 kr., Propperiet En dejlig mousserende vin - en kvalitets-prosecco - med en meget livlig, fydlig og blød mousse. Vinen er tør, har noter af modne grønne druer og en fin lille sødme i eftersmagen. Skænk den som apéritif.
Edoardo Miroglio Brut, Bulgarien, 2011, lav alkohol (12%) 195 kr., AM Vinimport En dejlig mousserende vin på de klassiske champagnedruer Pinot Noir (80%) og Chardonnay. Den har en livlig og vedvarende mousse, duft af grønne druer og hvidt brød og en elegant, imødekommende og fyldig frugtsmag med friske citrusnoter. Vinen er perfekt som apéritif eller til alt godt fra havet. Prisen er yderst rimelig i forhold til kvaliteten.

Hvidvin

Canelo Estate, Reserva, Videma, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2017, lav alkohol (13%) 49 kr., Aldi Denne meget billige hvidvin smager rigtig godt, og trods prisen er der ikke noget enkelt over den. Den har en let cremet og god Chardonnay-smag med et lille, krydret bid, der er godt til mad. Flasken har skruelåg.
The Gooseberry Bush, Bon Courage Estate, Robertson, Sydafrika, 2018, lav alkohol (11,5%) 59,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., AndrupVin.dk En meget let og enkel hvidvin på druerne Colombard og Sauvignon Blanc. Men også en billig vin. Flasken har skruelåg.
Cliffhanger, Plob, Riesling, Mosel, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%) 69 kr., Gallovini Dejlig hvidvin, forfriskende, med god Riesling-smag og den lille sødme, som man forventer i en Mosel-vin. Flasken har skruelåg. Rimelig pris.
Saint Dominique Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%) 105 kr., pris ved 6 flasker: 91,80 kr. flasken. På tilbud i december: 83,33 kr. ved 6 flasker, Vintjenesten En økologisk hvidvin på Viognier (50%), Grenache (25%) og Clairette (25%). Og det er en herlig treenighed. Vinen er tør og frugtrig, let cremet og med liflige let krydrede noter. Jo, rødvinsdistriktet Côtes du Rhône kan bestemt godt lave dejlige hvidvine.
Gunn Estate Winemakers Selection, Gunn Estate Winery, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin En delikat, frisk og sprød hvidvin - og en klassisk Sauvignon Blanc-vin fra New Zealand med sine noter af kærlighedsfrugt og citrus i både duft og smag. Klassisk er det også med skruelåget, som kroner stort set alle newzealandske hvidvine.

Rødvin

Canelo Estate, Reserva, Videma, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%) 49 kr., Aldi Lækker rødvin med en blød, afrundet smag med noter af solbær og blåbær. En vin, der er nem at drikke - og betale. Flasken har skruelåg.
Finca Costanillas, Bodegas Zuazo Gastón, Rioja, Cosecha, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 69 kr., Smile Marketing Group En god og billig Rioja-rødvin på druerne Tempranillo, Graciano og Viura. Den har en fyldig og kompleks smag med noter af mørke bær og en god krydring.
Viña Tarapacá Reserva, Pinot Noir, Valle de Casablanca, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%) 89,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 69,75 kr., Skjold Burne En rødvin, der har Pinot Noir-druens fine frugt. Men den er også - for druen - ualmindelig krydret og aromatisk, nærmest parfumeret på den gode måde med noter af jasmin. Dens eftersmag er lang og kompleks.
Antica Cassovina dei Conti di Roero, Nebbiolo, Alba, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 94 kr., Pris ved 6 flasker. På tilbud i denne og næste uge: 75,20 kr., Den Gode Vino Frugten i denne rødvin bliver vel hurtigt færdig i munden, og smagen bliver tør og en smule bitter. Udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Senda del Oro, Bodegas Vizarra, Tinto Fino, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%) 95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En dejlig rødvin med blød, fyldig frugt og noter af kirsebær, mandler, mørk chokolade og kaffe samt fint integrerede fadnoter fra seks måneder på fad. Til prisen faktisk rigtig god.
Maison Barboulot, Producteurs Réunis de Cébazan, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%) 99 kr., på tilbud til 64 kr., Kjær & Sommerfeldt Fin, fin rødvin med en klar og ren Pinot-smag, en nænsom krydring og en lækker, lille sødme. Til prisen 64 kr. får man god vin for pengene.
Don David Reserve, Bodega El Esteco, Malbec, Calchaqui, Argentina, 2017, middel alkohol (14%) 99,5 kr., 54,50 kr. ved 2 flasker, Irma En meget imødekommende rødvin med en åben, bred frugtsmag, en god struktur og en rund og blød afslutning med et helt tilpas lille tanninbid.
Apothic Winemaker's Blend, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., på tilbud i uge 49 (denne uge): 74,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly Zinfandel, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot er forenet i denne californiske rødvin. Den dufter af syltede blommer og har en god smag af modne bær med strejf af vanille. Den har dog ikke så megen struktur, og så har den en meget markant sødme, som nok vil skille vandene. Nogle vil elske sødmen, mens andre vil finde den lige i overkanten. Men hvis den står på asiatiske retter med en vis sødme, vil vinen være et godt match. Flasken har skruelåg.
Apothic Dark Red Blend, Californien, USA, 2015, middel alkohol (14%) 129,95 kr., på tilbud indtil 6. december: 74,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly En rigtig lækker rødvin med en aromatisk frugtduft med noter af chokolade og vanille. Vanillen går igen i smagen, der også har god frisk frugt og afrundede tanniner. Flasken har skruelåg.
Pfaffl Sandstein, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2017, middel alkohol (13,5%) 139,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 109,75 kr., Skjold Burne En rødvin der har en vin aromatisk duft med noter af hyldebær og blå druemost. Smagen er saftig og fuld af søde bær - uden at vinen dog på nogen måde er sød. En vellavet, lækker og let drikkelig vin til lette kødretter og det store kolde bord. Flasken har skruelåg.
Noster Inicial, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr. flasken, D’Wine Priorat kan levere rigtig fornemme rødvine med god struktur - dette er en af dem. Det er en elegant rødvin med en let krydret duft og en smag med lige dele frugt og tanniner og en syre, der gør vinen yderst velegnet som ledsager til lidt fede kødretter.
Los Vascos Grande Reserve, Domaines Barons de Rothschild [Lafite], Colchagua, Chile, 2015, middel alkohol (14%) 149,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 119,75 kr., Skjold Burne En dejlig og frugtrig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah og Malbec. Den har også rygrad, fine krydrede noter og en blød og rund eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.
Acinatico, Stefano Accordini, Valpolicella Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin Til 100 kr. (ved seks flasker) en rigtig god ripasso (med kvaset fra Amarone-fremstillingen) med blød frugt, fin sødme og en lang eftersmag.
Godina, Bodegas Morgas, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2016, høj alkohol (16%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., AndrupVin.dk Flot og meget lækker rødvin, der udvikler sig med talrige facetter hele vejen fra duft til eftersmag. Der er dynamik i den. I den krydrede smag er der noter af modne, mørke bær, peber, lakrids og vanille fra den diskrete fadlagring.
Skeptic, Four Vines Winery, Petite Sirah, Paso Robles, Californien, 2013, middel alkohol (13,8%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin Flot rødvin med en tæt, mørk farve og en kraftig, fyldig og let røget smag med fin krydring og noter af peber, brombær, kaffe og tobak. Dertil tilpas sødme.
Knotty Vines, Rodney Strong, Zinfandel, Sonoma, Californien, 2014, høj alkohol (14,5%) 219,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 179,75 kr., Skjold Burne En absolut top-rødvin med en frisk bærduft og en bred, fyldig og kompleks frugtsmag med et tilpas tanninbid - og en meget lang eftersmag, der udvikler sig i munden.
Villa Spinosa, Amarone della Valpolicella, Classico, Italien, 2014, høj alkohol (16,5%) 299 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine Flot og klassisk amarone med et bredt smagsbillede og lækker sødme. I smagen blød frugt, hindbær, jordbær, svesker, lakrids og cigarkasse. Den er stræk, men trods de 16,5% ikke sprittet.
Pietra Pura Cotis, Primitivo di Manduria DOP, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%) 299,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 249,75 kr., Skjold Burne En top-rødvin med duft af røde stenfrugter og med en helt igennem lækker, blød og kompleks smag med noter af modne kirsebær og mørk chokolade og en fin balance mellem frugtsødme og syre. En meditations-vin - men også en vin til en ekstra god oksebøf.

Andet

Borderies, Camus, Cognac VSOP, Frankrig, høj alkohol (40%) 469,75 kr., på tilbud året ud: 399,75, Skjold Burne Her har vi en cognac, der kræver en lille forklaring. Den er for det første "Single Growth Certified" - altså med en attest på, at druerne kommer fra en enkel mark. Og for det andet får man flasken i en meget speciel bæretaske af imiteret læder, hvori der også er placeret en lille 5 cl flaske med vinen - en slags prøveflaske. Vi har aldrig set noget ligende, og det har nok også været meningen ... Det er en flot gaveartikel. Indholdet er en yderst lækker cognac med en løfterig duft og en blød, moden og afrundet smag med en vidunderlig sødme. En drik, man sidder og varmer og slynger i hånden og nyder i små sip. Slyng og sip!

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen