Nyheder for uge 1, 2019



Det fine Château de Haux før branden.

Store skader efter brand

I Haux i Bordeaux ligger det danskejede Château de Haux - et fornemt 1800-tals vinslot, som blev købt af Peter og Flemming Jørgensen i 1985 - eller rettere af Aktieselskabet Franske Vingårde, der ejes af de to brødre.

For nylig indtraf der en meget trist hændelse - en ildebrand bredte sig fra taget og forvoldte store skader på tagetagen og slottets smukke midtersektion.
Man havde netop igangsat en større renovering af slottets tag, og man går ud fra, at ilden opstod, fordi håndværkerne havde glemt at slukke for noget værktøj.

Indboet reddet


Men held i uheld. På grund af tagrenoveringen havde familien Jørgensen kort forinden fjernet alt andet end de største møbler fra slottet. Og disse sidste møbler hjalp de 40 brandmænd med at flytte ud i sidebygningerne, hvortil branden aldrig nåede. Så rigtig meget af indboet er reddet. De mange dejlige ferieboliger, som hører til slottet - og som nogle af vores læsere måske har ferieret i - står også uberørte. Men vigtigst af alt, så kom ingen til skade.
Som det fremgår af Château de Hauxs hjemmeside, kan man også midt i al kaosset glæde sig over en fantastisk druehøst - ifølge slottets kældermester den bedste høst, han har været med til i de 25 år, han har arbejdet for slottet.
Ved at klikke her kan man se flere billeder af Château de Haux både før og efter ildebranden.


En illustration fra undersøgelsen, der viser den forventede vækst i det økologisk dyrkede vinmarksareal i Spanien (blå), Italien (grå), Frankrig (rød) og andre lande (gul) frem til 2022.

Lys fremtid for økovin

Det går kun en vej for salget af økologisk stillevin på verdensmarkedet, og det er fremad. Det viser en ny undersøgelse bestilt af Sudvinbio, der står bag verdens største økologiske vinbranchemesse, Millésime Bio, og udført af IWSR (International Wine and Spirit Research).
Ifølge The Global Organic Wine Market 2012-22, som undersøgelsen er døbt, tegner Europa sig i dag for 77% af forbruget, når det gælder økovine. Og det er en stigning på 15,3% i forhold til 2012.
De gode tal skyldes frem for alt en vækst i forbruget i Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Sverige, og man forventer en yderligere stigning frem til 2022 hos såvel tyskerne (11,4%) som franskmændene (13,3%) og briterne (9,4%). For svenskernes vedkommende regner man derimod med, at der vil være en lille nedgang, da markedet for økovine snart er mættet.

Spanien ligger i front


Også amerikanerne bliver stadig gladere for økovine. I dag tegner USA sig for 11% af forbruget - en stigning på 9,1% i forhold til 2012. Forbruget i Afrika og Mellemøsten udgør kun sølle 1% - til gengæld er det en stigning på gigantiske 52,5% i løbet af de sidste seks år.
Globalt breder de økologiske vinmarker sig over 408.000 hektar, og det er Spanien, der ligger i front med de 26% af arealet. Dernæst følger Italien med 25% og Frankrig med 19%.
Man kan se undersøgelsen i sin helhed ved at klikke her.


Fra den 18 minutter lange sketch "90 års fødselsdagen".

Miss Sophie og James

Mens nogle nytårsaften er ude og skyde fyrværkeri af, sidder andre traditionen tro og nyder "90 års fødselsdagen" på tv.
I denne gamle sorthvide komiske sketch holder Miss Sophie sin 90 års fødselsdag med fire gæster: Sir Toby, admiral von Schneider, Mr. Pommeroy og Mr. Winterbottom. Alle er dog for længst døde, så det er op til butleren James at spille de fire gæster, skåle med fødselaren, bunde indholdet i samtlige af gæsternes glas og - i en stadig mere beruset tilstand - servere den ene ret efter den anden. Sherry, hvidvin, champagne og portvin ryger indenbords hos butleren.
Sketchen blev oprindelig skabt til teatret i 1920’erne af den britiske forfatter Lauri Wylie. Og den blev siden hen vist med stor succes i årevis i adskillige britiske teatre med Freddie Frinton som James og May Warden som Miss Sophie.

Bandlyst i Sverige


I 1963 blev en teateropførelse af sketchen i det tyske Theater am Besenbinderhof optaget af den ligeledes tyske tv-station Norddeutscher Rundfunk. Det er denne cirka 18 minutter lange version, som hvert nytår sendes på DR1.
Danskerne er ikke de eneste, der morer sig over James's optræden - sketchen vises i adskillige lande verden over.
I Sverige var den oprindelig bandlyst i flere år, da den blev anset for upassende for tv på grund af butlerens umådeholdende alkoholindtag.

Kortere version med mindre alkohol


Men der findes faktisk flere forskellige versioner af sketchen - blandt andet én optaget af Schweizer Fernsehen, der kun varer i 11 minutter, og hvor James drikker en del mindre alkohol - men dog bliver behørigt fuld. Den version ser man i Sverige samt i flere andre lande i dag. I Sverige hedder sketchen i øvrigt "Grevinnan och betjänten".
James falder dog i begge versioner over tigerhovedet på gulvet. Første gang, det skete på teatret, var det et uheld, men det vakte så megen morskab blandt publikum, at man valgte at gøre det til et fast indslag.
På YouTube kan man se den lidt kortere version - hvor James åbenbart heller ikke har haft tid til at lægge dug på bordet.


Foto: Wikipedia.

De 10 største nyheder i vinens verden i 2018

I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2018, må det blive disse her:

1. Salg af legendariske cavahuse

To store cavahuse har fået nye ejere.
Freixenet - der er verdens største producent af mousserende vin og har været i familien Ferrérs eje siden 1861 - har solgt 50,7% af aktierne til den tyske vinproducent Henkell & Co.
Codorníu, der blev grundlagt i 1551, og var verdens ældste eksisterende familieejede vinhus for mousserende vin, har solgt aktiemajoriteten til det amerikanske investeringfirma Carlyle Group.

2. Tørke, oversvømmelser og ildebrande

I 2018 har vejrguderne været ekstra meget på krigsstien, hvilket er gået hårdt ud over nogle af verdens vindistrikter:
* Udbredt tørke og alvorlig vandmangel har medført, at Sydafrika har haft den mindste høst i mere end ti år. Western Cape blev ligefrem erklæret for katastrofeområde.
* De første to måneder af året blev de mest regnfulde i Champagne i de sidste 60 år, og nedbøren medførte store oversvømmelser.
* Norditalien oplevede den varmeste sommer siden år 1800 og led samtidig under oversvømmelser, tornadoer og haglbyger.
* I maj faldt der i løbet af få timer 80 mm regn i Portugals Douro-dal, hvilket svarede til det dobbelte af gennemsnittet for hele maj måned i de sidste 30 år. Regnen skyllede flere steder jorden væk fra de terrasser, hvor portvinsdruerne dyrkes, og hagl, som fulgte med nedbøren, rev løvet og blomsterne af vinstokkene.
* I august hærgedes Californien af den største ildebrand i statens historie med alvorlige konsekvenser til følge for vinområderne Lake County og Mendocino. Og igen i november blev staten ramt af en dødbringende ildebrand, hvor også samtlige vinmarker i appellationen Malibu Coast blev påvirket af flammernes hærgen.

3. Stadig flere forfalskede vine

Der er langt fra sat prop i antallet af forfalskede vine - tværtimod så svindles der som aldrig før. I årets løb har man blandt andet konfiskeret 50.000 forfalskede flasker Penfolds Grange i den kinesiske by Zhengzhou. Spansk politi har ligeledes optrevlet et forbrydernetværk, der har lavet og solgt forfalskninger af nogle af Spaniens største rødvine - heriblandt Pingus og vinen Unico fra Vega Sicilia.
En ny rapport fra European Union Intellectual Property Office (EUIPO) viser, at EU’s 28 medlemslande hvert år har et tab på 9,7 mia. kr. på grund af forfalskede flasker på det europæiske marked.

4. Første vinområde på UGG-liste

Beaujolais blev som det første vinområde i verden udnævnt til Unesco Global Geopark. Udnævnelsen begrundes med appellationens helt unikke undergrund, som gennem tiderne har været et trækplaster for forskere inden for geologi.

5. Rekordernes år

Hvert år slås der rekorder på vinauktioner rundt om i verden, men netop i år har der været ekstra mange rekorder. Her kommer et udpluk:
* Højeste hammerslag for en flaske vin på auktion nogensinde blev sat for en flaske Romanée-Conti DRC 1945, som blev solgt hos Sotheby’s for det, der svarer til cirka 3,6 mio. kr.
* En flaske Penfolds Grange årgang 1951 slog alle rekorder for højeste hammerslag for en flaske australsk vin. Den gik for det, der svarer til cirka 378.000 kr. hos auktionshuset Langton’s.
* Verdensrekord for prisen på en flaske portvin blev sat ved en auktion i Hong Kong, da en krystalflaske med 1,5 liter portvin fra Niepoort gik for 827.000 kr.
* Hospices de Beaune-auktionen solgte vin for det, der svarer til 101 mio. kr. - det højeste beløb siden første udgave af den berømte auktion i 1859.
* En flaske The Macallan whisky årgang 1926, der var dekoreret af kunstneren Michael Dillon, slog i øvrigt rekord som den dyrest solgte flaske spiritus nogensinde, da den gik for 10 mio. kr. på en auktion hos Christie’s.

6. Danmarks første BOB-vin

Skærsøgaard Vin i Dons uden for Kolding opnåede i 2018 en BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) for sine mousserende vine med navnet DON's. BOB svarer til franskmændenes AOC og italienernes DOC. Det er ikke kun den første vin, men også den første fødevare overhovedet på dansk jord, der har opnået denne betegnelse.

7. Første britiske bobler fra champagnehus

Gennem flere år har nogle af champagnehusene haft et godt øje til Sydengland, hvis terroir på mange måder minder om det i Champagne. I 2018 barslede Vranken-Pommery med den første engelske boblevin, Louis Pommery England, skabt af en champagnehus. I 2023 følger Taittinger trop med sine engelske bobler.

8. Vin og helbred

Der går ikke et år uden nyt omkring vin og dens gode egenskaber, når det gælder et godt helbred. Her er et udpluk fra 2018 med henvisninger til ugenumre i VinAvisen, så man selv kan læse videre:
* Vin hjælper med at rense hjernen viser en undersøgelse fra Københavns Universitet (uge 7).
* Et amerikansk forskningsprojekt viser, at et moderat forbrug af rødvin kan være gavnligt for folk, der lider af fedtlever (uge 8).
* Ny forskning fra det nationale spanske forskningscenter, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, tyder på, at visse stoffer i rødvin har en helsebringende effekt på tænder og tandkød. (uge 9).
* Resultatet af et 23 år langt forskningsprojekt fra University College London har vist, at afholdsfolk samt de folk, der holder op med at drikke alkohol, når de er midaldrende, har 45% højere risiko for at udvikle demens, end de, der i alle voksenårene har haft et moderat alkoholforbrug (uge 32).
* En undersøgelse fra to britiske universiteter viser, at kvinder, der dagligt har et moderat alkoholforbrug, har lavere risiko for at udvikle åreforkalkning i hjertets kranspulsårer - såkaldt koronar hjertesygdom (uge 35).
* Forskning fra det italienske Mediterranean Neurological Institute m.fl. tyder på, at et glas vin om dagen kan nedbringe antallet af hospitalsindlæggelser (uge 52).

9. Stor skandale ved Diploma-eksamen

Verdens mest anerkendte sommeliereksamen, Court of Master Sommeliers Certified Examination, blev ramt af en større skandale. Ved den afsluttende Diploma-eksamen var der snyd med i spillet under blindsmagningen. En færdiguddannet Master Sommelier havde nemlig afsløret detaljer omkring vinene overfor kandidaterne. 23 nyudklækkede MS’ere fik eksamensresultatet annulleret og måtte gå om.

10. Farvel til plasticsugerør

År 2018 blev også et farvel til det miljøskadelige plasticsugerør såvel hos store spiritusfirmaer som Bacardi som hos den danske supermarkedskæde Føtex. Nye miljøvenlige - og i nogle tilfælde spiselige - sugerør er dukket op på verdensmarkedet som erstatning for de gamle af plastic.


Orbits (tv.) og Vortex.

Rustikke vinøse lamper

Når en vinproducent i løbet af nogle år har trukket al aroma ud af et egetræsfad, bliver fadet kasseret - hvilket jo på en måde er spild af rigtig godt træ. Det er nemlig som regel det ypperste træ, der anvendes til fadene - træ uden knaster fra flere hundrede år gamle egetræer. Dette gælder fx for de fine franske egetræsfade.

Heldigvis er der efterhånden rigtig mange firmaer, der har specialiseret sig i at forvandle de gamle fade til alt fra stole til barskabe. Et af dem er det californiske firma Stil Novo Design, der laver nogle lækre møbler af stave fra franske fade.
Til overs bliver så alle de metalringe, der holder fast på stavene i fadene, og i stedet for at smide dem ud er firmaet begyndt at bruge dem nu til nogle ret kreative og rustikt udseende pendellamper.
Den ene lampe, Orbits, er kuglerund, mens Vortex er asymmetrisk og skabt af flere ringe ovenpå hinanden.
Den runde pendel koster 1150 dollars (cirka 7500 kr.), mens Vortex koster 1050 dollars (cirka 6900 kr.) plus forsendelse.
Man kan læse mere om lamperne og bestille dem ved at klikke her.



Sådan åbnes en gammel flaske

Vi får med jævne mellemrum spørgsmål om, hvordan man åbner en gammel flaske vin - om man skal tage nogle særlige hensyn osv.
Først af alt, skal flasken stå oprejst i et stykke tid, så bundfaldet kan nå at synke til bunds. Selve åbningen af flasken behøver ikke at afvige ret meget fra det normale, dog skal proceduren gøres i et noget langsommere og mere forsigtigt tempo - det samme gælder, når vinen omsider skal skænkes i glasset. I en fin lille film på YouTube viser en vinmager fra den britiske vinkæde Laithwaites, hvordan man skal gå til værks med en flaske Bordeaux-vin årgang 1962.

Vinen blev taget med tang


Er vinen endnu ældre end den på filmen, kan det være nødvendigt at tage lidt utraditionelt værktøj i brug.
I 2008 blev en række meget gamle og kostbare flasker rødvin fra vinhuset Marqués de Riscal i Rioja solgt hos Christie’s auktioner i London.
Men først skulle der smages på varerne ved en celeber middag hos auktionshuset. Både Marqués de Riscals direktør, José Luis Muguiro, og Riscals vinmager, Luis Hurtado, var ifølge Decanter til stede, og det var deres opgave at åbne aftenens fornemste flaske, en årgang 1900.
Det blev ikke gjort med et snuptag. At bruge en proptrækker kunne slet ikke komme på tale – proppen i flasken var den originale, 108 år gammel og temmelig skrøbelig.
I stedet blev flaskehalsen knækket af ved hjælp af en speciel tang og koldt vand.

Se den lille film


Projektet lykkedes. Den opvarmede tang greb om flaskens hals og varmede den op. Det kolde vand blev penslet på. Der opstod spændinger i glasset, og knæk sagde det.
Og hvordan smagte vinen så? Ifølge de heldige få, der fik et par dråber, var den i perfekt balance, blød og silkeagtig, overraskende frisk og fuld af frugt.
Ved at klikke her kan man se en lille film, der viser åbningen af flasken.


Unik flaske whisky til salg

Engang i 1880’erne tappede Wood Pollard Co., en købmand i Massachusetts med speciale i cigarer og whisky, en whisky fra det skotske destilleri Glenlivet på flasker. Det var dengang, hvor whisky og vin blev sendt til forretningerne i fade.
Da forretningen lukkede i 1920’erne, forblev flasken i købmandsfamiliens eje. Senere blev den solgt til en whiskysamler - og denne samler har nu sat flasken til salg hos det australske auktionshus Whisky Auctioneers.
Det er klart, at så gammel og sjælden en flaske whisky koster kassen, og vurderingen er da også sat til det, der svarer til 83.000 kr.

Indholdet er blevet analyseret


Men er indholdet i denne gamle flaske nu også ægte?
Som vi nævnte i sidste uge, advarede det skotske rådgivningsfirma Rare Whisky 101 i en rapport om, at der var rigtig mange forfalskninger af sjældne og gamle whiskyer på markedet. Og risikoen for at ende med en forfalsket flaske skotsk whisky fra før 1900 var særlig høj.
Sammen med Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) havde Rare Whisky 101 analyseret 55 fornemme og sjældne skotske whiskyer fra forskellige salgskanaler på det britiske marked. Det viste sig, at hele 21 af flaskerne var forfalskninger.
Whisky Auctioneers har dog, så vidt det overhovedet er muligt, sikret sig, at Glenlivet-flasken er den ægte vare - blandt andet ved at lade Rare Whisky 101 underkaste indholdet en kulstof 14 analyse.

Den skulle være god nok


Analysen viste, at whiskyen er fremstillet mellem 1809 og 1900. Nærmere kan man ikke komme det, men sammen med proveniensen (der selvfølgelig er nedskrevet i gamle papirer) skulle det jo være godt nok til at tilfredsstille potentielle købere.
Auktionshuset har ligeledes fået analyseret flasken, dens etiket og proppen i flaskehalsen - bare for en sikkerheds skyld.
Der er nok ingen tvivl om, at sådanne analyser af gamle og sjældne flasker vin og spiritus, som sættes til salg, vil blive endnu mere udbredte i fremtiden efter den opsigtsvækkende rapport fra Rare Whisky 101.
Onlineauktionen startede d. 21. december og varer til 7.januar. Man kan følge med i buddene på Glenlivet-flasken - og måske selv komme med et bud - ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* SPS Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


John Adlum.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til John Adlum. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

John Adlum (1759-1836) var en af de store pionerer i den spirende amerikanske vinindustri i første halvdel af 1800-tallet.
Han blev født i Pennsylvania, hvor hans far var sherif. Kun 15 år gammel kæmpede han i spidsen for en gruppe lokale teenagere i den netop udbrudte amerikanske revolution. Det var startskuddet til hans militære karriere, der endte med titlen som general.
Han blev dog også uddannet landmåler og fik masser at rive i, da nybyggeriet greb om sig i Pennsylvania efter revolutionen. Der gemte sig også lidt af en botaniker i John Adlum, og når han målte land op, tog han samtidig ivrigt noter, når han stødte på nye druesorter - om deres farver vækstbetingelser, aroma osv.
I 1798 flyttede han til Maryland, og for den lille formue, han havde skabt sig som landmåler, købte han et stykke jord. Efter et mislykket forsøg med importerede europæiske vinplanter plantede han lokale druer, og i 1809 havde han fremstillet en rigtig god rødvin på den blå Alexander-drue. Han sendte et par flasker til præsident Thomas Jefferson, der roste vinen og sammenlignede den med en god rødvin fra appellationen Chambertin i Rhône. Præsidenten rådede ham til at fortsætte med at dyrke lokale druer og ikke - som mange andre amerikanske vinproducenter - de populære europæiske druer.
I 1814 flyttede John Adlum sammen med sin kone Margaret og deres to døtre til Georgetown, grundlagde vingården The Vineyard og købte 80 hektar jord. Her eksperimenterede han med hele 22 forskellige lokale druer, og i 1819 begyndte han som den første i Amerika at dyrke den grønne Catawba-drue.
Første årgang på Catawba-druen var 1820 og i de næste mange år formåede John Adlum at skabe stor interesse for denne lokale drue - blandt andet gennem sine bøger, "A Memoir on the Cultivation of the Vine in America", "Best Mode of Making Wine" - den første bog nogensinde om amerikansk vindyrkning - og "Adlum on Making Wine".
John Adlum blev af sin samtid betragtet som en stor specialist inden for vin og vindyrkning, og nybagte vinproducenter fra både øst- og vestkysten i Amerika kom til The Vineyard for at få stiklinger af hans Catawba-vinstokke. Druen er siden blevet kaldt for den første store amerikanske hvidvinsdrue.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Champagnen Perrier-Jouët Belle Epoque og de tilhørende glas, som vores læser er på jagt efter.

Hvor finder jeg glassene?

Mette Spangsberg efterlyser nogle helt specielle champagneglas med navnet Perrier-Jouët Belle Epoque fremstillet af champagnehuset Perrier-Jouët (se billedet herover). Hun vil gerne give dem i gave, men kan ikke finde en dansk forhandler.
- Kan I hjælpe mig? spørger hun.
En Google-søgning giver sandt nok ikke det store resultat, hvis man udelukkende er på jagt efter glassene. Vi kaster derfor bolden videre til vores mange læsere. Hvis man kender til en dansk forhandler af disse champagneglas, så send venligst en mail til info@vinavisen.dk.

Ren art nouveau


Glassene er dekoreret med samme motiv, som Perrier-Jouëts berømte champagne Belle Epoque.
De slyngende anemoner blev skabt i 1902 af kunstneren Emile Gallé (1846-1904), en af art nouveau-periodens fremmeste repræsentanter. Art nouveau (Ny Kunst) var den stil, præget af naturformer, som vi her i landet kalder Skønvirke.
Gallés slyngede naturformer kom ikke lige med det samme på flaskerne. Historien går, at det originale design i mange år lå gemt og glemt i en skuffe. Først i 1969 lod vinhuset Perrier-Jouët det pryde husets prestige-champagne og kaldte vinen Belle Epoque efter "den smukke tidsalder" i de let frivole 1890'ere. Champagneglassene kom så til siden hen.


Ugens vinøse billede

Anne Lise Schwarz har taget dette billede hos champagnehuset Veuve Clicquot - der blandt andet fremstiller den populære nytårschampagne, som vi i Danmark har døbt ”den gule enke”.
Billedet viser en masse champagnepropper i en kurv, klar til at stikke i halsen på et tilsvarende antal flasker.
Læg mærke til, at propperne er fuldstændig cylindriske. Den sædvanlige facon, som vi forbinder med en champagneprop, får de først, når de har siddet nogen tid presset sammen i flaskehalsene.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520



509 Udsigten fra Hautvilliers over de efterårsklædte vinmarker og med champagnebyen Épernay i baggrunden (foto © Niels Bräuner Nielsen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.


Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Torre Oria, Cava Brut Reserva, Spanien, lav alkohol (12%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin Sikke en dejlig mousserende vin. Den dufter mildt af pærer, har fine små og stadige bobler og en fyldig frugtsmag - igen med noter af friske pærer. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.
Maria Teresa Rosé, Antica Cascina dei Conti di Roero, Roero Brut, Italien, lav alkohol (12,5%) 130 kr., pris ved 6 flasker, Den Gode Vino En boblevin uden det store vingefang. Den har en udmærket blid duft af jordbær, men smagen byder kun på lidt frugt og så en markant syre.
Schmitges, Riesling, Mosel, Crémant, Brut, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%) 249 kr., pris ved 3 flasker: 199,20 kr., Propperiet En crémant fra Tyskland ... en vellavet boblevin med en god smag af druen Riesling. Fine bobler, god mousse og en frisk syre.

Hvidvin

Curioso, Ponte Lungo, Toscana, Bianco, Italien, 2016, lav alkohol (13%) 65 kr., Gallovini Lækker, aromatisk og fyldig hvidvin med en blød druesmag, der fortsætter ud i den lange eftersmag. Attraktiv pris. Både til mad og terrasse.
Il Selese, I Stefanini, Garganega, Soave, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 69 kr., Gallovini Fin Soave-hvidvin med friske druer i smagen samt ... er det virkelig kanel og nelliker? Det kan I faktisk godt bilde os ind. En meget anvendelig vin både som apéritif, til mad og som terrassevin.
HuM Hofer, Weingut Hofer, Weissburgunder, Niederösterreich, Østrig, 2017, lav alkohol (12,5%) 99,95 kr., SPS Wine Druen Pinot Blanc er glimrende til mad. Det er den også med sit tyske navn, Weissburgunder, som den optræder i denne både økologiske, veganske og glimrende hvidvin. Vinen har en lækker smag med karakter og harmoni, ren drue, fin krydring og tilpas sødme. Flasken har skruelåg.
Marea, Chardonnay, Valle de Leyda, Chile, 2016, middel alkohol (14%) 159,95 kr., på tilbud i uge 11 (denne uge): 89 kr., SuperBrugsen Denne hvidvin dufter dejligt af papaya og vanille og har en lækker, cremet og blød smag med noter af mango og nektariner. En hvidvin helt i top. Flasken har skruelåg.
Bott Geyl, Jean-Christophe Bott, Riesling, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%) 200 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel Liflig og lækker, sådan er denne økologiske hvidvin med et klart og rent billede af druen Riesling. I den harmoniske smag en fin sødme.

Rosévin

Bisou, Izba Karabunar, Trakiske sletter, Bulgarien, 2016, lav alkohol (13%) 115 kr., AM Vinimport Frisk, tør og let krydret rosévin på druerene Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Ikke som mange andre rosévine med sødlige jordbærnoter, men som sagt tør. Helt billig er den ikke.

Rødvin

Cimarosa, Peter Mertes, Zinfandel, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%) 39,95 kr., Lidl En rigtig god og vellavet rødvin i fin balance med fin sødme, blød frugt og noter af mørke bær og chokolade. Flasken har skruelåg.
Le Petit Scarabée, Scea des Escaravailles, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (13%) 65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Til prisen en vellavet rødvin uden større falbelader, men med blød frugt, krydrede noter og tilpas sødme. En velegnet hverdags-vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Castellani, Famiglia Castellani, Sicilien, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%) 79,75 kr., pris på tilbud hele januar: 59,75 kr., Skjold Burne En rigtig god italiener med moden frugt, fin krydring, bløde tanniner og en tiltalende sødme. Vinen er lavet på druerne Nero d'Avola og Merlot, økologisk dyrket. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.
Villa des Grès, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%) 95 kr., pris ved 6 flasker: 74 kr., Jysk Vin Lækker rødvin på Rhônedalens standard-druer, Grenache og Syrah - saft og rygrad. Den har en dejlig frugtsmag og en hel buket middelhavs-krydderier. Dertil fint integrerede fadnoter.
Saint Dominique Reserve, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr. På tilbud i december: 81 kr. ved 6 flasker, Vintjenesten 60% Grenache og 40% Syrah har fundet sammen i denne skønne og typiske Rhône-rødvin. Den har en fint krydret duft med strejf af anis og en smag, hvor de krydrede noter for alvor brager igennem og ender med et lille fint bid af ren lakrids. Nyd den til en krydret lammekølle eller en god vinter-simre kødret.
Casa Nogal, Encinar de Andoiz, Navarra, Spanien, lav alkohol (13%) 144,95 kr., pris for 3 liter i boks. Forhandles hos Meny og Spar, Amka En rigtig god bordvin med en afrundet og ren druesmag, en fin krydring og en sødme, som byder sig til. Prisen for hver af de fire normale flasker i boksen er 36,24 kr.
Rinaldi, Marziano Abbona, Barbera, Alba, Italien, 2016, høj alkohol (15%) 149 kr., Kjær & Sommerfeldt Mødet med denne vin er bærsmag og fylde, men hurtigt er man ovre i noget sødme og meget enkelt. 15% men ingen spritkant. Helt billig er den ikke.
Amarone, Vignaiolo Pietro Junior, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%) 295 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine En rødvin lavet - som Amarone jo er - på tørrede druer. Det er en udmærket Amarone med krydderierne i front og med det karakteristiske lille, bitre bid til slut. Et glimrende bud på en ledsager til kraftige kødretter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen