En østriger i Italien
Det er en kendt sag, at vininteressen er stor blandt læger, tandlæger, advokater. Men ligefrem at droppe karrieren for at blive vinbonde, det er ikke helt almindeligt. 57-årige Martin Kerres var da også kun på jagt efter et sommerhus, da han for 15 år siden drog fra Østrig til Toscanas Maremma og her faldt for et højtliggende uberørt sted med udsigt til Middelhavet med øen Elba i horisonten. Men tanken om at tilplante al den jomfruelige jord med vinstokke modnedes i løbet af et par år, så i 2006 udskiftede han lægetitlen på visitkortet med vinproducent.
Der hører i alt 100 hektar til ejendommen, som har fået navnet
Valdonica, men endnu er kun de 15 tilplantet med druesorterne Sangiovese, Vermentino og Ciliegiolo. Som Martin Kerres fortæller under et besøg i København stræber han efter at komme op på 20 hektar.
I de forløbne år har han skabt et sted, der - som han siger - står åbent for alle. Ud over vinproduktionen, som årligt løber op i 50.000 flasker, byder Valdonica på 18 værelser til overnattende turister.
Rigtig god kvalitet
De første vinstokke blev plantet i 2005, og da jorden aldrig før har været dyrket, var druerne allerede på et tidligt tidspunkt i stand til at yde seriøs kvalitet. Produktionen er certificeret økologisk, så der er ikke noget med forebyggende sprøjtning.
- Jeg gør, ligesom da jeg var læge, siger Martin Kerres. Hvis patienten i virkeligheden ikke har brug for medicin, så foreskriver jeg ikke noget.
Han vil dog ikke ligefrem kalde sine vine for naturvine:
- Naturvin er en fin idé, men man skal kun drikke vin, fordi den er god – og selvfølgelig ”naturlig” med blandt andet minimal tilsætning af svovl.
Som minimalist i brugen af kemikalier oplevede Kerres på et tidspunkt, at der gik rygter i lokalsamfundet om, at han var på vej til bankerot. Han havde jo tilsyneladende ikke råd til at sprøjte sine vinmarker...
Ingen Cabernet og Merlot
Valdonica fremstiller seks vine, to hvide og fire røde, der herhjemme forhandles af
Nemlig.com. De hvide hedder Mersino (139 kr.) og Ballarino (179 kr.) og er på 100% Vermentino, en drue, som især dyrkes på Korsika, men også findes i Provence under navnet Rolle. Mersino er en ungdommelig, frisk dagligvin, mens Ballarino er lidt mere ”seriøs”. Druerne er fra de bedste dele af marken, og vinen har lagret et år i nye træfade.
Rødvinene hedder Arnaio (139 kr.), Saragio (179 kr.), Baciòlo (269 kr.) og Ciliegiolo (375 kr.), og alle er udelukkende fremstillet på ”indfødte” druesorter. Ikke noget med Merlot, Cabernet og lignende internationale sorter. Martin Kerres slår syv kors for sig, men det er han desværre ret alene om i Maremma. Bortset fra Morellino di Scansano, hvor Sangiovese holdes i hævd, er der helt andre boller på suppen i Bolgheri med Sassicaia i spidsen.
Rent smagende vine
Valdonicas vine er generelt rent smagende og let drikkelige. Arnaio er en blanding af Sangiovese og Ciliegiolo efter samme model som en basis-chianti, perfekt frokostvin. Saragio er ren Sangiovese og har fået halvandet år i barrique. Den er umiddelbart lidt stram, men åbner sig fint i glasset og afslører en behagelig saftig sødme. Baciòlo er Valdonicas bedste Sangiovese fra de bedste høstår. Vinen har fået to år i barrique og er pakket med frugt og tanniner, som lover et langt liv.
Ciliegiolo er en sjældenhed. Druesorten bruges i dag en hel del i chianti-distrikterne sammen med Colorino, da nogle af producenterne har fundet ud af at droppe Cabernet og Merlot som supplement til Sangiovese. Men ren Ciliegiolo ser man ikke ofte. Martin Kerres havde da heller ikke planer om at gå den vej, men hans første høst af druesorten i 2012 var så perfekt, at han tappede den ren. To år på barrique er resulteret i en charmerende kirsebærduftende, frisk og livlig vin med 14% alkohol. Det er kun i de bedste år, der udkommer Ciliegiolo.
Jørgen Aldrich