Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2019



Under Jonas Tofterups fragtforsøg blev flaskerne pakket i papkasser, der igen blev pakket ind i reflekterende bobleplast. Foto fra Tofterups Master of Wine opgave.

Første forskning i vinfragt Del på Facebook

I uge 9 nævnte vi, at Danmark har fået sin første Master of Wine, Jonas Tofterup. Hans afsluttende opgave handler om transportsyge og har titlen “Travel Shock! An investigation into the impact of air freight and road transport on an aged, full-bodied red wine.” (En undersøgelse af fly- og landtransports indflydelse på en gammel, fyldig rødvin). Og det er denne opgave, vi ser lidt nærmere på i det følgende.

Begrebet “Travel Shock” henviser til de negative effekter, fragt pr. fly, tog, fragtbil, osv. kan have på vin. Flaskerne bliver udsat for ændringer i form af tryk, stød, vibrationer og temperatursvingninger, hvilket igen kan udvirke visse kemiske reaktioner i vinen - som dog ikke nødvendigvis behøver at kunne ses eller smages.
I artikler og interview har vinbranchefolk gennem tiderne ytret sig om, hvordan vine, der er blevet fragtet, har fået forringet deres frugtsmag og har mistet deres harmoni. Andre branchefolk har stik modsat ment, at der ikke finder nogen negativ påvirkning sted.
Jonas Tofterups opgave udgør den første videnskabelige undersøgelse af sagen nogensinde, og der er bestemt god grund til at gå i dybden med emnet.

100 mio. hl på rejse


Som man kan læse i opgaven, sendes der hvert år mere end 100 millioner hektoliter vin til en anslået værdi af 28,9 milliarder euro (cirka 216 mia. kr.) rundt mellem alverdens lande. Og det har selvsagt stor betydning for vinproducenterne - både økonomisk og prestigemæssigt - at de vine, de eksporterer med salg for øje, når frem i så god en tilstand som muligt.
Det samme gælder, når producenterne sender vinprøver til journalister og konkurrencer - og naturligvis også for denne verdens forbrugere, når de køber gode flasker på udlandsrejsen.
Rødvinen, Jonas Tofterup valgte som ”studieobjekt”, var en Ribera del Duero Reserva 2012 fra Viña Mayor, da man mener, at ældre, ufiltrerede vine af høj kvalitet er mest følsomme over for transportsyge. Tofterup sendte to partier à tolv flasker på flyrejse til Helsinki og et tredje parti på en otte timers tur med en fragtvogn. Et fjerde parti i den spanske vingård fungerede som kontrolparti.
Til sidst blev vinene fra de tre partier smagt op imod kontrolvinene af et tretten mand stort smagepanel bestående af Masters of Wines og Diploma-studerende. Tofterup udførte også diverse kemiske analyser.
Vinene, der skulle fragtes, var alle lukket med naturkorkprop, og de blev sendt af sted i papkasser pakket ind i reflekterende aluminiumsbaseret bobleplast. (Fortsættes nedenfor ...).

Anvendte en datalogger

Under fragten sørgede Jonas Tofterup for, at en datalogger - et elektronisk redskab, der optager data over tid - rapporterede om de rystelser, temperatursvingninger osv., pakkerne med vinene blev udsat for. Dataloggeren udtrak data hvert 45. minut - og hver anden time, når flaskerne var i ro.
Tofterup satte sig nemlig ikke kun for at undersøge, om vinene havde taget skade af transporten, lige efter, de var ankommet til destinationen. Han ville også undersøge, om de eventuelle negative ændringer i vinene fortog sig efter et stykke tid (to måneder).
Og hvilke resultater nåede vores danske Master of Wine så frem til?
Der var ikke nogen nævneværdig forskel mellem de vine, der havde været på rejse og vinene i kontrolgruppen, når det gjaldt den sensoriske kvalitet - altså lugt, smag og mundfornemmelse.

Påvirkning fra flyfragten


Dog antydede de kemiske analyser, at flyfragten til en vis grad påvirkede vinene, idet de havde et betydeligt lavere niveau af fri svovldioxid og ændrede en anelse farve mod det brunlige. Sidstnævnte tyder på, at en lille smule oxygen var blevet absorberet gennem proppen under fragten. Ændringerne var stadig påviselige efter to måneders hvile.
Alt tyder således på, at såvel vinproducenter som forbrugere roligt kan sende deres vinflasker af sted med fragtbil eller fly. Vinenes sensoriske egenskaber vil højst sandsynligt ikke tage skade af fragten.
Dog, som Jonas Tofterup skriver i sin opgave, så kunne resultatet måske falde anderledes ud, hvis flaskerne havde haft en anden lukning end naturkorkprop, eller hvis han havde anvendt en anden fragtemballage - eller hvis han havde valgt en helt anden vintype.
Han håber, at resultaterne af hans forskning er det første spæde skridt til yderlige forskning med andre vine, emballager og fragtmetoder.
Man kan ved at klikke her søge om at få lov til at se opgaven i sin helhed med dens mange interessante diagrammer og analyser.


Et lyserødt mønster fortæller, når champagnen har opnået den rette serveringstemperatur.

Sommerfuglene sladrer om temperaturenDel på Facebook

Der er sikkert nogle af vores læsere, der er lidt i tvivl om, hvor kold champagne bør være, når man serverer den. Hvis det er en let mousserende vin, så ligger den anbefalede serveringstemperatur på 8 til 9 grader, mens en lidt mere fyldig boblevin gerne må være en grad eller to lunere.
Men alt det behøver man slet ikke at bryde sig hoved med, når det gælder den nye champagne Cuvée Butterfly Lovers (sommerfugle elskende) årgang 2008 fra Infinite Eight - et champagnehus i Villedommange nær Reims.
Når man køber flasken, er den kridhvid. Men når den under afkølingen i køleskabet når ned på den rette temperatur, vil et lyserødt mønster bestående af noder og sommerfugle tone frem på flasken.

Danmark får også nogle flasker


”Magien” skyldes, at flasken er beklædt med en temperatur-påvirkelig plasticfilm.
Champagnen er i første omgang målrettet det kinesiske marked, hvilket også er årsagen til dens poetiske navn. Sommerfugle elskende (Liang Zhu) er en populær kinesisk kærlighedshistorie.
Cuvée Butterfly Lovers vil dog også blive frigivet til salg i andre lande - blandt andet i Danmark, hvor Leisner Wine får et meget begrænset antal flasker omkring maj måned. Prisen tør man endnu ikke spå om.


Travlhed ved nogle af Vinexpos mange stande. Foto: Jean Bernard Nadeau.

Få gratis adgang til Vinexpo!Del på Facebook

Som læser af VinAvisen - og medlem af skaren af danske vinbranchefolk - får du i år gratis adgang til Vinexpo - den store internationale vin- og spiritusmesse for vinprofessionelle. Messen finder sted i Bordeaux fra d. 13. til 16. maj, og normalprisen er 60 euro (cirka 448 kr.).
For at få et gratis adgangskort skal du kontakte Promosalons på tlf. 33 93 62 66 eller email: denmark@promosalons.com. Husk at oplyse, at du er læser af VinAvisen.
Vinexpo samler de største aktører inden for vin- og spiritusverdenen, og i alt deltager 2000 internationale udstillere og mere end 40.000 besøgende fra 150 forskellige lande.
Alle de franske regioner er repræsenteret, fra Bourgogne til Alsace, fra Loire til Languedoc – og Bordeaux ikke at forglemme. Og store internationale vinhuse står side om side med mange mindre familieejede vingårde.
Vin- og spiritusproducenter fra Sydafrika, Østrig, Georgien, Tyskland, Spanien, Italien, England, USA og sågar Libanon og Kina står også klar med smagsprøver. Læs mere ved at klikke her.


To af de - mindre funktionelle - genstande, som kan opleves på den nye udstilling i Cité du Vin.

Tæt på vinglasset i ny udstillingDel på Facebook

Hvis man skal til Bordeaux by inden d. 30. juni, kan man i vinmuseet La Cité du Vin opleve en interessant udstilling, der netop har slået dørene op.
Renversant! (kan bedst oversættes ved "den omvendte verden") er titlen på udstillingen, hvor man kommer tæt på vinglas, flasker og karafler, skabt af kunstnere, store glasfirmaer og små værksteder. Nogle af de omkring 100 genstande er oplagte til brug, mens andre er opsigtsvækkende og spøjse kreationer uden den store funktion.

Fra drue til vin og fra sand til glas


Udstillingen belyser også forbindelsen mellem glas- og vinfremstilling - to gamle håndværk, der bliver udført med største omhu, og som mødes, når vinen tappes på flaske eller skænkes i glasset.
Denne forbindelse levendegøres via videofilmen ”Saison l’historie d’une création” af Jérôme de Gerlache. Her følger man den berømte vinkonsulent Stéphane Derenoncourt i hans arbejde fra drue til vin og glaskunstneren Matali Crasset, mens han forvandler glasmassen til kunstneriske vinglas.
Man kan læse mere om udstillingen ved at klikke her.


Flasken med den søde, tyktflydende Eszencia.

En meget sjælden sød vinDel på Facebook

I det ungarske vindistrikt Tokaj-Hegyalja fremstilles der både tørre og søde hvidvine. Den sødeste af dem alle er Eszencia, der pr. tradition kun tappes på 37,5 cl’s flasker.

Nu har det berømte vinhus Royal Tokaji frigivet atten 1,5 liters flasker med Eszencia årgang 2008. Prisen pr. flaske ligger på det, der svarer til 265.400 kr., hvilket ifølge vinhuset er den højeste pris nogensinde for en flaske Tokaj-vin.
Eszencia er da også en stor sjældenhed - hos Royal Tokaji, der blev grundlagt i 1990, har man kun fem gange før fremstillet den søde vin, og det var i 1993, 1999, 2000, 2003 og 2007.
Det kræver nemlig, at vejret i druernes vækstsæson arter sig, så svampen Botrytis cinerea kan trives. Svampen trænger ind gennem skindet på de modne druer, får dem til at skrumpe og rådne, hvorpå vandet fordamper, mens sukkerindholdet koncentreres. Denne ”ædle råddenskab”, som man kalder svampens angreb, giver en pikant krydret og nuanceret smag.

181 kg druer pr. flaske


Druerne håndhøstes individuelt, når de har opnået det rette rosinagtige niveau, hvilket betyder, at der høstes mindre end 1 kg druer pr. time.
De søde, indskrumpede druer presses ikke - Eszencia består simpelt hen af den most, der løber fra under druernes egen vægt – en "essens", der selvsagt ikke laves i ret store mængder. Til en 37,5 cl flaske går der således 20 kg druer - og til de store 1,5 liters flasker fra Royal Tokaji er der brugt 181 kg druer pr. flaske.
For vinhuset har det krævet to års tovtrækkeri med de ungarske myndigheder for at få lov til at tappe vinen på så store flasker. Og det er ikke sandsynligt, at myndighederne igen vil give et vinhus en sådan tilladelse - hvilket gør de atten flasker endnu mere sjældne.

Egentlig ikke en vin ...


Flaskerne vil blive solgt på det internationale marked, men flere af dem er allerede blevet reserveret af ihærdige vinsamlere, så der bliver garanteret rift om de sidste flasker.
Rent faktisk er Eszencia slet ikke en vin - den indeholder nemlig kun 2% alkohol. Til gengæld har den et sukkerindhold på gigantiske 450 g pr. liter - hvilket gør, at vinen kan holde i flere hundrede år.
Eszencia har gennem tiderne været brugt til fyrstelige gaver. Kejser Franz-Joseph sendte således hvert år vinen til dronning Victoria i England - i et antal flasker, der svarede til hendes alder. Og hun blev som bekendt meget gammel.
Eszencia har store livgivende kræfter, der endog skal kunne genopvække folk, der ligger på deres yderste!


Kom til vinfestival i BrøndsalenDel på Facebook

Den 30. marts er det fjerde gang, The Easy Company slår dørene op for Københavns Vinfestival. Og rammerne er traditionen tro Brøndsalen på Frederiksberg.
Der bliver rig lejlighed til at finde favoritter blandt de mange røde, hvide, rosé og boblende vine fra det store udland. Men også fra Danmark, hvor man kan få smagsprøver på dejlige mousserende frugtvine fra Cold Hand Winery.
Når sulten melder sig, er det muligt for rimelige penge at smage Heidi’s forårshapsere, som smørrebrødsjomfruen Heidi tryller frem i løbet af dagen.
Selvfølgelig bliver der også - ligesom under de øvrige udgaver af festivalen - afholdt en publikumskonkurrence med præmier om bedste vin i tre forskellige kategorier.
Prisen for festlighederne er 250 kr. ved forsalg og 300 kr. ved døren på selve dagen. Man kan læse mere, se udstillerliste og købe billetter ved at klikke her.


Så smukt tager vinlandskabet sig ud i Terra Alta. Foto: © Lars Christiansen.

Terra Alta, en overset top-regionDel på Facebook

Du kender det måske. Naboen har det lækre hus og den fede bil – og du bor lige ved siden af og ser på det, dag ud og dag ind. Du kunne godt tænke dig, at magien ville smitte lidt af ...

Sådan har mange catalanske vinbønder i Priorats naboområde, Terra Alta, sikkert tænkt de sidste 30 år. For mens dygtige vinnørder allerede i 1990’erne revolutionerede vinproduktionen mod verdenssucces i Priorat, er Terra Alta som vinområde den ret oversete nabo.
Det er fuldt forståeligt, hvis man endnu ikke har smagt et glas vin fra Terra Alta, for det er kun få danske vinimportører, der har taget handsken op. Vinene herfra er nemlig ikke helt billige, og produktionen stærkt begrænset hos flere af vingårdene. Og så er der også de producenter, der helst ikke vil have ulejlighed med at eksportere til et lille land som Danmark, men finder fx USA og Japan langt mere interessante.
Den manglende opmærksomhed fra omverdenen har medført, at man i Terra Alta i høj grad selv har drukket vinene - og gjort det med stor fornøjelse.

Filmmand og vinambassadør


Det er kun inden for de sidste få år, at områdets bare 12.000 indbyggere har skullet vænne sig til at dele deres unikke vinoplevelser med verden udenfor. Vejen hertil er - som alle andre steder - gået gennem investering i moderne teknologi, hårdt arbejde og stor entusiasme.
Vinene fra Terra Alta er også så småt begyndt at tilflyde Danmark, og en af dem, der brænder for at udbrede kendskabet til dem, er filmmanden Lars Christiansen.
For et par år siden fik han en idé: Han ville præsentere det mageløse catalonske Terra Alta landskab og de ekstremt forskellige - men alle passionerede - vinbønder i fristende og forførende film for omverdenen.
Lars Christiansen har tabt sit hjerte til Terra Alta og alle de venner, han har fået der i løbet af det sidste år, hvor filmoptagelserne har stået på. Nu rejser han så rundt med sit ”Terra Alta Wine Show”, hvor han fortæller om området og producenterne, mens man ser klip fra dokumentaren. Undervejs smages de spændende og dybt personlige vine. VinAvisens udsendte var med, da et sådan show for nylig løb af stabelen i København. (fortsættes nedenfor...).

Det hele stritter – på den gode måde

Terra Alta har en D.O., men her hører det fælles også op. For Spaniens højest beliggende vinzone med den magre, stenede og lerede jord bebos af store personligheder og lokal rivalisering. Her er den klassiske vinbonde, den vilde naturvinbonde, de unge tilrejsende vinfamilier og alle de, der er forelsket i økologi. Vinplanterne er flere steder 60 og 80 år gamle, de står med stor afstand og har et lavt udbytte. Herfra vil det være naturstridigt at finde billige masseproducerede vine. Klimaet er økologivenligt, druerne høstes manuelt, stemningen er gammeldags snusfornuftig og – som de fleste steder på jorden – skal man ikke nødvendigvis tro, man er noget. I dette "up coming" vin-kludetæppe drives vinbønderne af stor stolthed og tårnhøje ambitioner.
Ved Lars Christiansens show smagte vi tolv forskellige Terra Alta vine. Og hvilket sortiment! Her blev man kastet hid og did i dejlige smagsuniverser, fra sød Garnacha over tør orange vin til udtryksfulde, tørre hvidvine på Garnacha Blanca, vin på internationale druer og den vilde vin fra Laureano Serres Montagut.
En favorit-Terra-Alta-stil? Så enkelt er det ikke. Nedenfor har vi listet nogle af de vine, vi smagte, og deres danske forhandlere. Vi har også givet dem nogle kommentarer med på vejen, der viser, hvorfor Terra Altas vinbønder helt naturligt afkræver vinelskeres respekt for deres imponerende vine.
Ved at klikke her kan man holde øje med, hvornår næste vin-show om Terra Alta bliver afholdt. Man er også velkommen til at kontakte Lars Christiansen på email lars@linq.dk. Denne uges store billede længere nede på siden stammer også fra Terra Alta.

Fire skønne vine


* Benufet , Heréncia Altés, Vinslottet, 119 kr. (hvidvin). En flot, slank og saftig vin på Garnacha Blanca. Den er tør og let oxideret men med en flot syre. Et rigtigt godt glas til spanske hapser som Serranoskinke, pølse, chorizo og saltmandler.
* Jose Maria, Laureano Serres Montagut, Rosforth & Rosforth, 198 kr. (rødvin). Laureano Serres er måske nok lidt af en badboy i Terra Alta. Han går sine helt egne veje, og han har lavet sine naturvine i mere end 20 år. Bliver man glad for hans vin, kan man være sikker på, at man ikke får den samme oplevelse igen. I hans marker og i kælderen er det venner og bekendte, der hjælper til. Druen er Tempranillo, og det er en vin fyldt med lag på lag af friske lyse kirsebær, jordbær, violer, roser og lidt let lakrids. Afstemt i syren og stikkende i alle retninger. Et herligt eventyr.
* Mil-lenium, Celler Xavier Clua, Vinkompagniet, 240 kr. (rødvin). De 75 år gamle Garnacha-vinstokke giver et lavt udbytte – men kvaliteten er i top. Her er druen i smuk forening med Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot i en crianza version (6 måneder på fad - 18 måneder i flaske). Vinen er mørk og moden, fyldig og særdeles velegnet til en fyldig gryderet, gerne med noget indmad, som man bruger vældig meget af i Spanien.
* Josefina Pinol, Celler Pinol, Late Harvest, Østjysk Vinforsyning/Vinoble, 299 kr. (sød rødvin). Celler Pinol sælger ikke til hvem som helst, og det har danske vinimportører fået at mærke. Østjysk har dog fået lov til at importere denne dejlige velafbalancerede Late Harvest dessertvin på 15% alkohol. Den er sød på en behagelig måde, fyldt med frisk rød, mørk frugt med kun en ansats over i det marmeladeagtige. Den skal drikkes kold og vil passe fremragende til tørre spanske oste med en ikke for sød hybenkompot til.
CharlieD


Château Cadillac har fået nye ejer.

Endnu et vinslot på asiatiske hænderDel på Facebook

Det er efterhånden en kendt sag, at vinbegejstrede asiatiske rigmænd ynder at købe et Bordeaux-slot - eller to.
Senest har en asiatisk forretningsmand, der blandt andet tjener sine penge inden for medieverdenen, købt et af Bordeauxs historiske vinslotte, Château Cadillac, i appellationen Cadillac-en-Fronsadais. Slottet har rødder tilbage til 1300-tallet, hvor det tilhørte baronen af Cadillac.
Vineyards-Bordeaux - det ejendomsmæglerfirma, der har stået for handelen - vil ikke oplyse køberens rigtige navn, men kalder ham blot for ”Mr. Chen” (det lyder lidt James Bond-agtigt ...). Købssummen har man heller ikke løftet sløret for.

En australsk sælger


Sælgeren er den australske familie Serisier, der købte slottet i 2004. Dengang hørte der kun 3 hektar vinmarker til ejendommen, men gennem årene har ejerne opkøbt flere nabo-marker og kunne i 2011 lancere deres egen vin.
At ”Mr. Chen” har købt et slot i en mindre kendt Bordeaux-appellation er ikke overraskende. Det er typisk de ikke så kendte appellationer, de asiatiske rigmænd investerer i.
Den nye gin på Pinot Noir.

Første gin på Pinot NoirDel på Facebook

Gin er en af de mest populære spiritusser i øjeblikket - og hvis den er lyserød hitter den endnu mere.
Nu er det engelske vinhus Chapel Down hoppet med på den lyserøde gin-vogn med en gin skabt på Pinot Noir-druer. Ifølge vinhuset selv er den verdens første gin på denne rødvinsdrue.
Ginnen laves ved at destillere de druerester, der bliver til overs efter vinproduktionen, hvorefter destillatet iblandes engelsk hvedespiritus.
Chapel Down har i 2017 lanceret en vodka, fremstillet efter samme metode på Chardonnay-druer.
Pinot Noir Gin kan købes online hos Selfridges i London, hvor den koster 43 pund (cirka 372 kr.) plus forsendelse til Danmark.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* SorgenfriVin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


520 En høstarbejder tager et hvil under høsten af Garnacha Blanca i det catalanske Terra Alta (foto © Lars Christiansen).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Borgo Fulvia, Moscato, Spumante, Dolce, Italien, lav alkohol (7,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk

En meget tiltalende boblevin med fine, stadige bobler i glasset og en god honningsødme fra den aromatiske Muskat-drue. Men der er også en frisk syre. Med sine lave procenter et godt valg fx til en eksamensfest.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Stéphane Berg, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris på tilbud indtil 28. marts ved 6 flasker: 59 kr. Sælges kun online, Skjold Burne

Denne hvidvin overrasker med sin meget markante sødme. Kvaliteten fejler ikke noget. Der er noter af abrikos og mandarin og en fin krydring. Nærmest lidt Gewurztraminer-agtig. Det burde måske have været nævnt på en bagetiket.

stjernestjernestjernestjerne

Quinze Roures, Espelt, Empordà DO, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

108,9 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint

En hvidvin med en dejlig duft af friske abrikoser og med en meget fyldig frugtsmag med et lille bittert bid til slut, der gør vinen velegnet til mad. Prisen er lidt i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Berg, Schmitges Weine, Riesling, Mosel, Feinherb, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Propperiet

En rigtig fin Mosel-vin med god Riesling-smag og en dejlig sødme. Udtrykket feinherb står for en halvtør hvidvin. Vinen er vegansk, og flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Rosado Dulce, Finca las Moras, Argentina, 2018, lav alkohol (10%)

49,5 kr., pris på tilbud indtil 20. marts: 35 kr., Fakta

En yderst billig rosévin (på tilbud), enkel, men nem at drikke på grund af sin markante sødme. Kan fx være en mulighed til en studenterfesten. Den fjerde stjerne får den for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paul Mas, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., Amka

Vellavet, ganske lys rosévin med en liflig duft og en frisk, lidt cremet smag med noter af jordbær, hindbær og banan. Er der et strejf af lakrids i eftersmagen? Jo, måske nok. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Zweigelt, Weinland, Østrig, 2017, lav alkohol (13%)

89,95 kr., SPS Wine

Denne rosévin er vegansk - hvilket blandt andet vil sige, at der ikke er anvendt gødning fra dyr i vinmarken. Det er en udmærket vin med god fylde og friske noter af rabarber - samt en lang eftersmag med et lille bid af grapefrugt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Black Rosé, Oliver Coste, Vin de France, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

119 kr., på tilbud ind imellem: 79 kr. Forhandles også i Kvickly, SuperBrugsen

Glimrende rosévin, tappet på en flot svungen flaske med glasprop. Vinen har en god, fint krydret og let bitter smag, der gør den til en god madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brisa, Vistamar, Carmenère, Valle Central, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Duften af denne rødvin er herbal men også med gode bærnoter. Det er en behagelig, aromatisk og let vin med god frugt, saftighed og en fin syre til mad. Drik den til en god kyllingeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prestige, Jean Berteau, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

En rigtig god Rhône-rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre - og til prisen 55 kr. lidt af et kup. I smagen mørke bær, kaffe og chokolade og vanille fra ni måneder på franske fade.

stjernestjernestjerne

Canace, Cantina Diomede, Nero di Troia, Puglia, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Gallovini

Nero di Troia - den sorte drue fra byen Troia nede på den italienske støvlehæl ... Jo, vinen har en meget mørk farve og en kraftig smag med noter af kaffe og chokolade. Helt harmonisk er den dog ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Pigeoulet, Vieux Télégraphe, Vaucluse VdP, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, Theis Vine

Flot og lækker rødvin fra Rhône-dalen - fra Châteauneuf-du-Pape ejendommen Vieux Télégraphe. Den er lavet på 80% Grenache, 10% Syrah, 5% Cinsault og 5% Carignan og fremtræder med blød frugt - blommer og kirsebær - og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arao, Clos de Luz, Carmenère, Rapel, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Hvis Carmenère-druen høstes for tidligt eller for sent, har den tendens til at give en rødvin, der er enten lidt for grøn og spids eller for marmelade-agtig. Her er en vinproducent, der har helt styr på høst-tidspunktet. Det er en lækker rødvin med friske bær i duften og med en harmonisk, frisk, fyldig og saftig smag med god bærmost og tilpas sødme i eftersmagen, der slutter med bløde tanniner. Perfekt til en god oksebøf.

stjernestjernestjernestjerneØ

I Domi, I Veroni, Chianti Rufina, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., SorgenfriVin

Økologisk rødvin på 90% Sangiovese og 10% Canaiolo. Med sin tørhed og lidt "stramme" smag med markante tanniner er dette udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Pantalera, Agricola Marrone, Barbera d'Alba, Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

149 kr., Gallovini

Vellavet rødvin med et fint billede af druen Barbera. Den fyldige, afrundede frugtsmag med noter af kirsebær bærer igennem sammen med noter af træ fra atten måneders fadlagring.

stjernestjernestjernestjerne

Château Malijay, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu AOP, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 99,95 kr., Propperiet

En god Rhône-rødvin lavet på lige dele Grenache og Syrah. Den dufter af moden frugt og har en blød, fyldig frugtsmag toppet med krydrede noter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Martina, Broccardo, Barbera d'Alba, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

Fortræffelig rødvin, lidt i den kraftige ende. En fyldig, saftig og fint krydret madvin til hele det italienske køkken. Syren runder fint af i eftersmagen. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bancal del Bosc, Vinyes Domènech, Montsant, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En lækker rødvin med personlighed. Den er lavet på druerne Garnacha, Cabernet og Syrah og har ligget et halvt år på fransk og amerikansk eg. Smagen er fyldig med fin krydring, tanniner, tilpas sødme og vel integrerede fadnoter. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carmel Road, Pinot Noir, Monterey, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

195 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., Jysk Vin

Denne rødvin har en klar, lækker og klassisk Pinot Noir-smag, der udvikler sig med bløde tanniner og et fint krydret bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Meloso Reserva, Bodega J. Viñas, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

220 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., YouAndWine

En rødvin med en intens duft af modne sommerbær og en dyb, koncentreret og fløjlsblød smag med et lille anisbid til slut. Nyd den til en kraftig kødret.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

HuM Hofer, Weingut Hofer, Riesling, Niederösterreich, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris for ½ liter, SPS Wine

En liflig, økologisk dessertvin med en vidunderlig duft og smag af Riesling-druen. Den er sød, men ikke sliksød, og sødmen afbalanceres af en god syre. Prøv den fx til en tør kage. Flasken har skruelåg.