Dykkeren til venstre i billedet giver et indtryk af lastskibets størrelse. Foto: Cookson Adventures.
100 år på havets bund
Siden 1918 har vraget af et britisk lastskib ligget på havets bund ud for kystbyen Falmouth i Cornwall.Det var på vej fra Bordeaux til England med lasten fuld af blandt andet vin, champagne, cognac og Benedictine likør. Men kort tid, før skibet nåede sin destination, blev det torpederet af en tysk ubåd - kun to måneder før første verdenskrig sluttede.
Nu vil en ekspedition bjerge de 50 flasker vin og spiritus, der ligger i og omkring vraget - og som lader til at være fuldstændig intakte.
Der er jo gennem tiderne gjort langt større fund fra skibsvrag, når det gælder mængden af flasker. Men det er første gang, så stor og bred en samling vine og spiritusser er fundet i britisk farvand.
Vil udtrække prøver med Coravin
Når man har bjerget vinflaskerne, vil man udtrække prøver fra et udvalg af dem ved at benytte Coravin-systemet. Vi har tidligere nævnt dette smarte system, der er skabt af amerikanske Greg Lambrecht med det formål, at denne verdens vinelskere skal kunne få sig et glas vin uden at skulle åbne flasken. Systemet fungerer ved, at en nål stikkes ind gennem både kapslen og korkproppen. Når man trykker på en knap, injiceres der komprimeret argon (en gasart), hvorved vinen i flasken kommer under pres, mens man derefter hælder vin ud i glasset i en tynd stråle gennem nålen. Når flasken igen sættes på bordet, er al ilten erstattet af argon. Nålen er så tynd, at hullet i korkproppen lukker sig fuldstændig, når den trækkes ud, hvorved der ikke kan slippe ilt ind og ødelægge vinen.
Det er så vidt vi ved, første gang man anvender Coravin på vinflasker fra et skibsvrag. Men smart er det jo, at man kan udtrække prøver af de historiske dråber, uden at det går ud over resten af indholdet.
Ender måske på museum
Vinprøverne vil blive underkastet nøjere undersøgelser blandt andet på universitetet i Dijon - ligesom en udvalgt skare af ønologer og andre vinbranchefolk vil få æren af at lægge gane til en smagsprøve.
Hvad der videre skal ske med såvel vin- som spiritusflaskerne vides endnu ikke. De vil sandsynligvis kunne indbringe en mindre formue på auktion, men National Maritime Museum of Cornwall ser også gerne, at nogle af flaskerne havner i deres udstillingsrum.
Ekspeditionen ned til skibsvraget omfatter dykkere, forskere, ønologer og arkæologer, og ud over at bjerge flaskerne skal de også undersøge skibsvraget nærmere.
På luksustur med dykkerne
Det er luksusoplevelses-firmaet Cookson Adventures, der finansierer ekspeditionen - og samtidig tilbyder potentielle kunder at følge dykkerteamet i en hel uge. De, der bider på krogen, bliver indlogeret i egen villa med privat kok, ligesom der om dagen bliver stillet en kahyt til rådighed om bord på ekspeditionsskibet. På firmaets hjemmeside står der intet om, hvad en sådan oplevelse koster - men det er nok kassen!