Grandial, Bordeaux, Blanc de Blanc, Brut, Frankrig, lav alkohol (11%)
En god boblevin lavet på druerne Colombard og Ugni Blanc. Den har fine bobler, en sart blomsteraroma og en mild frugtsmag. Den femte stjerne gives for den menneskevenlige pris.
Under det en dag lange symposium fik vinbranchefolk fra hele verden mulighed for at høre om den globale opvarmnings betydning for vindyrkningen, om muligheder for at tilpasse sig det ændrede klima - og for at reducere CO2-udslippet.
Talerne var kapaciteter fra såvel vinens som fra videnskabens, økonomiens, politikkens og geografiens verden. Og symposiet var et tilløbsstykke med 650 deltagere. Det var da også det første store internationale symposium om vin og klimaændringer - og det vil blive et fast indslag fremover under afholdes af Vinexpo.
Under symposiet blev der blandt andet diskuteret druer - både nye hybrider og gamle sorter - og CO2-neutrale korkpropper.
Hovedbyen er Torino, som vi ikke besøgte på denne tur. Til gengæld kom vi - i løbet af de tre dage, turen varede - godt rundt i Piemontes vinland til både Monferrato, Barbaresco, Barolo, Alba osv. Vi besøgte flere vingårde og smagte fantastiske vine undervejs, hvoraf nogle forhandles i Danmark, mens andre bestemt godt kunne fortjene at finde vej til danske hylder.
Gårdene er ofte familieejede og har været det i generationer, og vi blev budt velkommen af mødre og døtre, fædre og sønner, der deltes om det daglige arbejde. Og selv om der bliver eksperimenteret i vinmarker og vinerier, kunne vi som altid fornemme denne respekt for traditionerne og anernes knowhow.
En god boblevin lavet på druerne Colombard og Ugni Blanc. Den har fine bobler, en sart blomsteraroma og en mild frugtsmag. Den femte stjerne gives for den menneskevenlige pris.
300 kr. for en champagne - så skal den også smage virkelig godt. Og det gør den. Det er en flot champagne med liflig duft, fine, stadige bobler og en kompleks smag - dejlig frugt, æbler, citrus, en anelse brød ...
Denne hvidvin på druerne Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne og Vognier har en ret markant sødme, der fx vil være fint som terrassevin til snacks, ost osv.
En enkel og - på tilbud - billig hvidvin. I smagen krydrede noter og en lille sødme. Flasken har skruelåg.
Flot hvidvin på druerne Garganega og Chardonnay. Den har en både fyldig, kraftig og harmonisk smag med et krydret bid, der er godt til mad. En vin, der "kan selv".
Vellavet, økologisk hvidvin med en dejlig, blød druesmag, fin krydring, tilpas syre og sødme. Lang eftersmag. En meget anvendelig vin både som apéritif og terrasse-vin og til mad. Flasken har skruelåg.
Det lille distrikt Gavi i Piemonte leverer nogle meget dejlige hvidvine. Her er en af dem. En delikat vin med en cremet smag, en fin krydring og et strejf af honningsødme.
Lækker hvidvin med frugt, fedme og delikat krydring. Dertil en indtagende sødme. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.
Delikat, lækker, økologisk og vegansk.- sådan er denne fortræffelige hvidvin. Den har en god og blid druesmag med fin krydring. Meget anvendelig både til mad og som terrasse-vin.
Dejlig hvidvin med fin Riesling-karakter, tør, med tilpas, frisk syre og udpræget til mad. Vinen er økologisk, og flasken har skruelåg.
Vellavet, økologisk hvidvin med klar Riesling-smag, men også med en markant sødme, der dækker lidt over druens frugt og friskhed. Flasken har skruelåg.
En klassisk og meget populær, portugisisk vin, her i rosé udgave. Der er en let perle i den, noter af jordbær og hindbær og en god sødme. Velegnet til en frugtbowle - og et glas til unge mennesker, der har klaret en eksamen. Tilbudsprisen 35 kr. er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.
Der er jordbær og alteabolsjer og sødme ... en traditionel rosévin uden nogen større kompleksitet. Helt billig er den ikke.
Dejllig rødvin på druerne Tempranillo, Merlot og Syrah. I smagen god druefrugt, en fin sødme og et strejf af vanille fra den distrete fadlagring. Den gode smag fortsætter ud i den lange eftersmag.
En all round madvin, som er nem at drikke. Den har god frugt med noter af hindbær og en vis tørhed, der netop gør den god til mad. Madiran er et lille distrikt i Gasgogne. Helt billig er vinen ikke.
Her bliver der kælet for os med en vellavet Rhône-rødvin på druerne Grenache (60%) og Syrah (40%). Vinen har en lækker frugt og fin krydring med noter af læder og tobak. Kan godt måle sig med en god Châteauneuf-du-Pape.
Når denne rødvin bliver plasket over i en karaffel et ar timer før måltidet, bliver den lidt mere rund og venlig. Ikke en stor vin, men okay som en hverdagsvin. Smagen er frugtagtig og med noter af peber. Flasken har skruelåg.
Dejlig Pinot-rødvin, kompleks og med karakter, saft og frugt. Giv den gerne lidt luft, så folder den sig yderligere ud.
En god madvin fra den italienske støvlehæl. Vinen er lavet på økologisk dyrkede Negroamaro- og Zinfandel-druer, og i det harmoniske smagsbillede er der noter af sorte bær, hindbær og chokolade.
Om 2017-årgangen skrev vi "Fint krydret, meget harmonisk - og meget anvendelig rødvin. Den har en frisk, frugtagtig smag med bløde tanniner og lang eftersmag. Flasken har skruelåg." De ord gælder også den nye årgang.
En lækker og kompleks rødvin med en fint krydret duft og en blød og imødekommende smag med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre.
En lidt robust rødvin med god frugtfylde og krydring og noter af chokolade. Gem den til sommerens grillfester - og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltide, og skænk den vel afkølet. Så mærker man de mange procenter mindre.
Et californisk forsøg på at lave en flot Bordeaux-rødvin på 59% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon og 13% Malbec. Det er ikke en Bordeaux, men en meget fyldig vin, der smager fantastisk godt med sine sorte kirsebær, brombær og krydderier. Vinen har lagret 24 måneder på amerikanske egefade. Ikke kun en madvin, men også en meditations-vin.