Foto: Wikipedia/CDC.
30 mio. liter forfalsket vin
En vinskandale af det helt store format får i øjeblikket flere italienske medier til at koge over. Det skulle efter sigende dreje sig om afsløringen af hele 30 millioner liter forfalsket vin i området omkring Lecce og Brindisi i det syditalienske Puglia.De kolossale mængder vin blev - blandt andet ifølge Quotidiano di Puglia - konfiskeret under en koordineret razzia, hvor såvel vinhuse som nogle af de mistænktes privathjem blev ransaget. I alt skulle seks vinhuse være involveret.
Tilsat alkohol på rørsukker
Det, de seks vinhuse er anklaget for, er at have købt bulkvin af ringe kvalitet, såvel fra Spanien som af ukendt oprindelse med det formål at sælge den i ind- og udland som kvalitets-vin fra appellationen Salento i Puglia, altså vine med et DOC eller IGT på etiketten.
Ydermere er mængden af den billige bulkvin blevet forøget - og smagen "forbedret" - ved at iblande alkohol lavet på gæret rørsukker og roesukker. Anklagerne går også på svindel med økologisk vin og med den berømte Aceto balsamico di Modena.
Flere arresterede og 41 under mistanke
Elleve personer er blevet arresteret - de seks er i fængsel, mens fem er i husarrest - og der skulle efter sigende være yderligere 41 mistænkte i sagen.
Blandt de fængslede er der en medarbejder fra ICQR (Ispettorato Centrale della Tutela della Qualita' e della Repressione Frodi dei Prodotti Agroalimentari) - en instans, der værner om de italienske landbrugsprodukters kvalitet og ligeledes arbejder for at bekæmpe svindel med de selv samme produkter - hvilket også vil sige vin. Medarbejderen er under anklage for at have advaret de involverede vinproducenter om kommende uanmeldte kontrolbesøg.
Startskuddet var et kontrolbesøg
Ud over vinhusene er også fødevarefirmaet CCIB Food Industry i Rom under anklage for at have medvirket til svindelen.
At sagen overhovedet begyndte at rulle skyldes ifølge Meininger.de, at myndighederne i februar sidste år under et rutinekontrolbesøg hos et af vinhusene (der åbenbart ikke var blevet advaret) fandt en større mængde tomme plasticposer med sukkerrester. Hvad mon al det sukker var brugt til, tænkte man ...
Hvis man skal tage artiklerne i italienske medier for pålydende, så er dette jo en trist sag for den syditalienske vinverden, og man kan kun håbe, at den ikke salgsmæssigt skader de utallige gode syditalienske vinproducenter, der følger reglerne til punkt og prikke.