Vinmarker i Chiroubles i Beaujolais. Foto: Wikipedia/Karaian.
Hagl på størrelse med pétanque-kugler
Vækstsæsonen 2019 har været fuld af mindre gode oplevelser for vinproducenterne i Beaujolais. Foråret bød på hård frost på det forkerte tidspunkt, sommeren har været præget af hedebølger med over 40 graders varme, og i august blev appellationen ramt af voldsomt stormvejr efterfulgt af kraftige haglbyger.
Den 18. august gik det helt galt med tre haglbyger i løbet af en enkelt aften, og - beretter nogle af producenterne - med hagl så store som pétanque-kugler, der gjorde kål på utallige af de næsten modne drueklaser.
Ekstreme vejrforhold
Ifølge vinproducentforeningen Inter Beaujolais regner man med, at den kommende høst bliver på omkring 600.000 hektoliter, hvilket er 25% mindre end sidste år.
Som foreningens vicepræsident, David Ratignier, har udtalt til Decanter, så har Beaujolais været ramt af netop de ekstreme vejrforhold, som denne verdens meteorologer har forudsagt vil blive hyppigere i fremtiden.
Det er gået ekstra hårdt ud over området Pierres Dorées i hjertet af Beaujolais - en af producenterne, Domaine J. P. Rivière, regner med at have mistet omkring 75% af høsten på grund af vejrliget.
Fra dåsen sprayes der argon ned i flasken med den resterende vin.
Nyt system til bevaring af vin
Det er rigtig ærgerligt at skulle hælde en halv flaske vin i vasken, fordi man ikke har nået at få tømt flasken i tide. Der er dog udviklet flere forskellige systemer og dimser, der efter sigende skulle kunne bevare den resterende vin i flasken i op til flere uger - ja, endda måneder og år.
Et af de mest kendte systemer er Coravin. Her undgår man helt at trække proppen op af flasken - en tynd nål, der stikkes gennem proppen, suger vinen ud af flasken samtidig med, at ilten i flasken erstattes af gasarten argon. Vi har tidligere beskrevet systemet nøje - blandt andet
i uge 13.
Men Coravin er også et dyrt system, der herhjemme koster mellem 1500 og 8000 kr., afhængig af, hvilken model man vælger. Dertil kommer købet af de udskiftelige gaspatroner.
Nu har en amerikansk ingeniør, Ryan Frederickson, udviklet en billigere løsning, ArT Wine Preserver, der også benytter sig af argon.
Smart spraydåse
Ryan Fredericksons system består ganske enkelt af en spraydåse med argon nok til omkring 40 til 50 flasker åbnet vin - selvfølgelig afhængig af, hvor meget man har drukket af flaskerne.
Alt, hvad man skal gøre, er at spraye i to sekunder ned i flasken med den resterende vin og straks efter sætte en prop, som følger med spraydåsen, i flaskehalsen.
Dåsen, der mest af alt minder om de dåser med flødeskum, man kan købe i supermarkederne, koster kun 15 dollars (cirka 100 kr.) hos
Amazon.com.
Milliarder af flasker vin i afløbet
Det første ord, ArT, i navnet på nyskabelsen har intet med "kunst" at gøre men henviser derimod til Ar, som er det kemiske symbol for argon.
Det, der satte Ryan Frederickson i gang med at udvikle ArT Wine Preserver, var tanken om, hvor meget vin, der hældes ud, fordi den ikke har kunnet holde sig. Alene i USA kasserer forbrugerne - følge ingeniøren - hvert år vin svarende til 1,3 milliarder flasker. Dertil kommer de 18 millioner flasker, som ryger i afløbet i de amerikanske restauranter.
I værdi skulle det svare til et tab på 1,5 mia. dollars (cirka 10 mia. kr.) - hvilket jo lyder ret skræmmende ...
Foto: CIVC.
Muligt forbud mod champagne
Som det er nu, er det ikke tilladt at sælge eller drikke alkohol i Frankrigs fodboldstadier - eller for den sags skyld reklamere for nogen former for alkohol. Dog bliver der stadig i VIP-boksene skænket champagne i glassene.
Den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, som er en stor fortaler for landets skrappe alkohollov, Loi Evin, antydede i et nyligt interview på den franske tv-kanal BFMTV, at man måske også skulle overveje at forbyde alkohol i VIP-boksene.
En vred borgmester
Det fik straks borgmesteren i champagne-byen Reims, Arnaud Robinet, på barrikaderne.
I et skarpt modsvar på Twitter ytrede han følgende: ”Champagne, der kaster fransk glans ud over hele verden - som er indbegrebet af excellence og franske traditioner - er nu endnu engang af en minister blevet brugt som et symbol i kampen mod alkoholisme og privilegier.”
Det bliver med garanti ikke det sidste, man hører fra borgmesteren, hvis Agnès Buzyn gør alvor af truslen og forbyder bobler i VIP-boksene.
En upopulær minister
Det er langt fra første gang, Agnès Buzyn har gjort sig upopulær, når det gælder fransk vin. Der lød også et ramaskrig, dengang hun offentligt ytrede, at vin jo ikke er noget specielt men bare en alkoholisk drik som alle andre.
Og så var der dengang hun foreslog, at det lille piktogram på vinflaskernes bagetiket, der advarer gravide mod at drikke alkohol, skulle gøres større, være rødt og sættes på foretiketten. Den faldt heller ikke i god jord hos de franske vinproducenter.
Foto: King's College London.
Rødvin er godt for tarmfloraen
Forskere ved King’s College London står bag en af de største undersøgelser om rødvins effekt på tarmen nogensinde. Undersøgelsen omfattede hele 3000 forsøgspersoner fra henholdsvis Storbritannien, USA og Holland.
De blev alle nøje udspurgt om deres mad- og drikkevaner, hvorefter forskerne fulgte deltagerne over en længere periode.
Det viste sig, at de forsøgspersoner, der stort set udelukkende drak rødvin, havde en langt mere varieret bakterieflora i tarmen, end de, der kun var til hvidvin, øl, cider eller spiritus. Og jo mere varieret floraen er i tarmen, jo bedre er det for vores helbred generelt.
Mindre risiko for overvægt
Forskerne fandt blandt andet frem til, at rødvins-drikkerne havde mindre risiko for at blive overvægtige og få forhøjet kolesteroltal - hvilket igen hang sammen med den mere varierede bakterieflora.
Det, der skulle sætte skub i rødvinens godgørende virkning på tarmen, er polyfenoler, der er antioxidanter, og som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin. Disse polyfenoler menes at fungere som brændstof til de nyttige mikrober, der lever i tarmen.
Faktisk er det ifølge forskerne ikke så meget rødvin, der skal til, for at opnå den gode virkning. Et glas om ugen er nok.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at
klikke her.
Der var dyb koncentration hos jurymedlemmerne under Mundus Vini Nordic, der blev afholdt i Skuespilhuset i København.
Nordisk udgave af berømt konkurrence
I uge 10 nævnte vi, at den store internationale konkurrence Mundus Vini, der arrangeres af det tyske forlag Meininger, ville blive afholdt i en noget mindre version på dansk jord - og kun med deltagelse af tyske vine. Og det skulle ske i et samarbejde med Wines of Germany.
For nylig løb konkurrencen, som er døbt Mundus Vini Nordic, af stabelen over to dage i Skuespilhuset i København. Og årsagen til afholdelsen er den stigende eksport af tysk vin til Skandinavien. I dag har de skandinaviske lande således udviklet sig til at være Tysklands næst vigtigste vinmarked.
Den største eksportvækst var til Danmark - her var der i 2018 en stigning på 17,9% sammenlignet med året før.
660 vine og 53 jurymedlemmer
53 jurymedlemmer - skandinaviske vinjournalister, sommelierer, vinimportører osv. - bedømte de 660 vine fra i alt 200 tyske producenter. Danmark stillede med et team på syv jurymedlemmer.
Samtlige af de tretten tyske vinregioner var repræsenteret - dog med en overvægt af vine fra Pfalz, Rheinhessen og Baden. Og der var flest Riesling-vine efterfulgt af vine på Spätburgunder (Pinot Noir) og Weissburgunder. Mere end halvdelen af vinene var årgang 2018.
Resultatet blev, at 100 vine fik tildelt almindelige og store guldmedaljer og 164 sølvmedaljer. Derudover blev der udpeget en samlet vinder for hver af de i alt elleve forskellige kategorier. Og disse vine har ikke kun vundet på grund af deres særligt høje kvalitet, men også fordi jurymedlemmerne skønnede, at det var de vine, der bedst egnede sig til ”de skandinaviske smagsløg”.
Listen over de kårede vine kan ses ved at
klikke her. Hvis man i søgefeltet skriver "Best of Show", får man de elleve absolutte top-vine. Ingen af de præmierede vine er dog (endnu) på det danske marked.
Dansk vinbog får fornem pris
I 2003 udkom bogen Italiensk Vin, og fem år senere kom en opdateret udgave på markedet. Sidste år kom så endnu en opdatering, som vi anmeldte
i uge 39 2018. Vi kaldte den en grundbibel i italiensk vin og en opslagsbog med næsten enhver tænkelig information fra ethvert hjørne af det vinøse Italien.
Og vi har langt fra været alene om begejstringen for dette digre bogværk. Nu har OIV (Office International de la Vigne et du Vin), der er et internationalt organ på regeringsniveau, som repræsenterer vinindustriens interesser og omfatter 47 deltagerlande, tildelt bogen en fornem pris.
Det drejer sig om Le Prix de l’OIV, som hvert år uddeles til vinbøger inden for en række forskellige kategorier. I alt blev der i år uddelt elleve priser blandt 51 bøger fra femten forskellige lande. Og Danmark og bogen Italiensk Vin vandt således i kategorien ”Wines and Territories”.
Flere forfattere
- Det er altid skønt med anerkendelse af ens arbejde, men i denne situation er det en endnu større fornøjelse, da den kommer fra en af de mest velestimerede vinorganisationer i verden, lyder det fra
Thomas Ilkjær, der er bogens faglige redaktør.
Italiensk Vin er udgivet på Politikens Forlag, og de mange kapitler er skrevet af Ilkjær samt Arne Ronold, der er Master of Wine, Ole Udsen, der er en førende specialist, når det gælder syditaliensk vin, og Paolo Lolli, der ejer vinbutikken Enoteca.
Der høstes Nocera-druer hos vingården Planeta på Sicilien. Foto: Planeta.
Endnu en gammel ”genopvakt” drue
Nero d’Avola er den vigtigste rødvinsdrue på Sicilien - den er endda opkaldt efter den lille by Avola på den sydlige del af øen.
Derudover bruger sicilianerne flere andre blå druer heriblandt Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio, og rødvinene er ofte en blanding af de forskellige druer.
Men endnu en blå drue, der ligeledes har sin oprindelse på øen, kan blive en vigtig medspiller i fremtidens sicilianske vine. Det drejer sig om Nocera, som har været dyrket i Messina-regionen siden den romerske oldtid.
Stadig flere planter druen
Druen har stort set samtlige kvaliteter, der skal til for at gøre sig i en fremtid med et stadig varmere klima på grund af den globale opvarmning. Ikke mindst har Nocera et meget højt syreindhold, som giver vinen friskhed selv i meget varme vækstsæsoner.
På Sicilien er det lovligt at anvende druen til vinfremstilling i to appellationer, Faro og Mamertino di Milazzo. Og selv om der i dag kun er 30 hektar vinmarker med druen, er der ifølge The Drinks Business stadig flere producenter, der planter den.
Enkeltdrue-vine på Nocera
Pr. tradition er Nocera stort set kun blevet brugt som tilsætning i en meget lille mængde i appellationernes blandings-rødvine.
Men hos nogle producenter er den begyndt at få lov til at spille hovedrollen - og at være helt alene på scenen i enkeltdrue-vine.
Vingården Planeta har ført an i disse rene Nocera-vine. Første årgang var 2015, efter at vingården i et par år havde anvendt druen i blandings-vine.
Nocera er i øvrigt ikke helt ukendt på det italienske fastland - allerede i 1500-tallet invaderede den Calabrien, regionen på støvlens snudeskaft.
Quinta do Passadouro ligger omgivet af sine vinmarker tæt ved byen Pinhão.
Portvinshus køber nabo
Et af Portugals gamle estimerede portvinshuse, Quinta do Noval, der har rødder tilbage til 1715, har købt sin noget yngre nabo, Quinta do Passadouro.
Sidstnævnte portvinshus blev grundlagt i 1991 af familien Bohrmann, som nu har valgt at sælge huset for at koncentrere sig om sit vinhus i Bourgogne, Domaine Bohrmann.
For Noval betyder det, at husets vinmarksareal bliver udvidet med cirka 25% - fra 145 til 181 hektar. Og huset kender udmærket den gode kvalitet af druerne fra Passadouros to marker i Pinhão-dalen og Roncão-dalen, da sidstnævnte hus har leveret druer til Noval gennem mange år.
Mærket Quinta do Passadouro vil ikke forsvinde fra markedet, idet såvel portvinene som rødvinene fra dette hus er anerkendte verden over. Købssummen er ikke oplyst.
Druehøst i Bourgogne. Foto: Coted'Or Tourisme.
Længste kortlægning af høstdato
At undersøge tidspunktet for druehøsten i et vindistrikt i fx de seneste ti år er som regel en smal sag.
Men at kortlægge, hvornår høsten fandt sted hvert år i de sidste mange hundrede år, kræver, at man dykker ned i stakkevis af gamle arkiver, studerer brevvekslinger mellem vinproducenter, udbetalinger af løn til høstarbejdere osv.
Og det er netop, hvad et hold franske forskere har gjort, når det gælder høsttidspunktet i Beaune i Bourgogne i de sidste 664 år.
Og "Beaune 1354-2018", som resultatet er døbt, er den længste kortlægning af druehøst-datoer på verdensplan nogensinde - og den med færrest ”huller”, altså år, hvor det har været umuligt at opdrive en dato.
Fremrykket tretten dage
Forskerne mener, at kortlægningen tydeligt viser, at den globale opvarmning er eskaleret i de sidste cirka 30 år, hvor højere temperaturer har medført, at startskuddet for druehøsten ligger stadig tidligere.
Ved at inddele de mange hundrede år i kortere perioder, kan man se, at startdatoen for høsten mellem 1354 og 1506 i gennemsnit lå d. 28. september, mellem 1507 og 1699 var datoen d. 27. september og fra 1700 til 1965 og 1966 til 1987 igen d. 28. september. Så fra 1354 til 1987 skete der ikke de store udsving, når det gælder den dato, de første druer normalt blev høstet i Beaune. Men så - fra 1988 til 2018 - fremrykkes den gennemsnitlige startdato til 15. september.
Man kan se hele den digre kortlægning med kommentarer, illustrationer, grafer og kurver ved at
klikke her.
Otte nye Masters of Wine
Otte nye Masters of Wine (MW) har netop set dagens lys. Og det har de efter at have bestået den prestigefyldte vinuddannelse, som tilbydes af Institute of Masters of Wine i London.
Blandt de nyudklækkede MW’ere er noget så sjældent som én, der ikke arbejder i vinbranchen, men derimod på et advokatkontor. Hos den fornemme skole advarer man endda folk, der ikke har sin daglige gang i branchen, mod at forsøge sig med den krævende Master of Wine eksamen. Men det afskrækkede altså ikke britiske Dominic Farnsworth.
Med de nye MW’ere findes der nu også tre MW-ægtepar på verdensplan. Derudover har Finland fået sin fjerde MW’er - Norge har allerede fem, Sverige tre og Danmark fik sin første, Jonas Tofterup, tidligere i år.
En illustration, der viser, hvordan det nye destilleri vil se ud i fugleperspektiv, når det en dag er færdigopført på bjerget Emeishan.
Pernod Ricards kinesiske destilleri
I tre år har det store franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard sonderet terrænet i Kina for at finde det optimale sted for et nyt whiskydestilleri.
Nu har man fundet stedet, og det bliver på et af buddhisternes fire hellige bjerge, Emeishan, i Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina. Her kan man benytte sig af det ualmindeligt gode og klare bjergkildevand til whiskyproduktionen.
Første whisky lanceres i 2023
Man har også fundet det arkitektfirma, der skal opføre destilleriet, og det bliver det kinesiske firma Neri&Hu. Og man har afsat det, der svarer til cirka 1 milliard kr. til byggeriet samt yderligere investeringer over de næste ti år.
Ud over selve destilleriet, hvis navn bliver Emeishan Malt Whisky Distillery, omfatter det 13 hektar store byggeprojekt også et stort besøgscenter.
Destilleriet bliver det første malt whisky destilleri i Kina, der ejes af et internationalt vin- og spiritusfirma, og dets første whisky forventes på de kinesiske forretningshylder i 2023.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Hugh Johnson.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Hugh Johnson, der er manden bag verdens bedst sælgende vinbøger. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Hugh Johnson (f. 1939) er englænder og manden bag verdens bedst sælgende vinbøger. Han var godt i gang med at studere engelsk i Cambridge, da han fik øjnene op for vinens verden. Den spirende interesse blev til en glødende lidenskab, og kort efter, at han havde afsluttet studierne, blev han hyret til at skrive en fast klumme om vin i Condé Nast Magazines.
Siden da gik det slag i slag med Hugh Johnsons vinøse opgaver, der blandt andet omfattede posten som generalsekretær i selskabet The International Wine and Food Society og jobbet som redaktør for selskabets blad, Wine and Food. Også avisen The Sunday Times hyrede ham som vinkorrespondent.
Da Hugh Johnsons første bog, "Wine", kom på markedet i 1966, blev han for alvor kendt som en førende vinskribent. Bogen blev revet væk og efterfulgt af flere andre bogsucceser – heriblandt "The World of Wine" og "The Pocket Wine Book", der siden den første udgave kom på markedet i 1977 har solgt i over 6 millioner eksemplarer. Også to bøger om havebrug har han skrevet.
I 1989 udkom "The Story of Wine", som i dag regnes for et hovedværk i vinlitteraturen.
Hugh Johnson er i øvrigt en ihærdig modstander af kritiske analyser og pointgivning i Robert Parker-stil, hvilket tydeligt mærkes i hans egne artikler og bøger, der er skrevet i et levende og begejstret sprog.
Ugens vinøse billede
Erik Stanley har taget dette fine billede i Sydafrika under et besøg hos landets ældste vingård, Groot Constantia. Den blev grundlagt i 1685 af den hollandske guvernør Simon van der Stel, der plantede 100.000 vinstokke, hvoraf nogle lagde most til den berømte søde Vin de Constance.
I 1716 blev vingården delt i to - den oprindelige vingård, som her fik navnet Groot (store) Constantia, og så Klein (lille) Constantia. På sidstnævnte genoptog man for tyve år siden fremstillingen af den søde vin, mens Simon van der Stels gamle gård, som ses på billedet, i dag huser et spændende museum om historien bag sydafrikansk vin.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
544 I Montepulciano lokker en butik indenfor med en ”etruskisk grav” (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen