Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2019



Vesterhavegaarden ved Karrebæksminde er en af de vingårde, der deltager i Dansk Vindag. Her vil der ud over guideture også være en vinbar med smagsprøver, mad- og pandekagevogne og klavermusik til oplevelserne.

Besøg en dansk vingård

Dansk Vindag, som arrangeres af Foreningen Dansk Vin, er blevet en fast årlig tradition. Det er den dag, hvor vingårde over alt i landet slår dørene op, byder på guideture i vinmarker og vineri og smagninger af husets egne vine.

I år foregår det d. 21. september og med deltagelse af hele 55 vingårde - i 2006, tre år efter afholdelsen af den første udgave af Dansk Vindag, lød antallet på 29.

Få en snak med en vinbonde


Dagen er også en enestående mulighed for at få en god snak om, hvordan det er at være vinbonde under danske himmelstrøg. Og hos erhvervsvingårdene vil det flere steder være muligt at købe de vine, som er faldet i god smag, med sig hjem. Den officielle åbningstid er fra kl. 13 til 15, men mange vingårde holder åbent en hel del længere.
På Dansk Vins hjemmeside kan man få et overblik over, hvilke vingårde, der holder åbent hus - og på de enkelte vingårdes sider kan man så læse mere om dagens program og tilbud.


Det var ud for dette gamle stenhus på New Zealand, at de første vinstokke blev plantet.

Første vinstok for 200 år siden

Der er ikke mange vinlande, der kan sætte en nøjagtig dato på, hvornår den første vinstok blev plantet. Men det kan man på New Zealand. Det skete nemlig d. 25. september 1819 i Kerikeri ved Bay of Island på den nordlige del af Nordøen.
Manden, der plantede de første vinstokke, var præsten Samuel Marsden, og han gjorde det på de jorde, der hørte til præsteboligen Stone House.
Så vidt man ved, fremstillede han dog aldrig vin på druerne. Den første vin på New Zealand blev derimod fremstillet af skotten James Busby i 1836. Man kan læse mere om Busby i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.

Immigranter lagde spiren til industrien


En stor del af de immigranter, der kom til New Zealand i løbet af 1800-tallet, anlagde vinmarker og fremstillede vin - og lagde dermed grunden til landets nuværende vindistrikter.
Fra den spæde start har den newzealandske vinindustri udviklet sig til en sværvægter med en eksport på 1,83 milliarder NZD (cirka 7,8 mia. kr.), 700 vinhuse og mere end 600 drueavlere.
200 års jubilæet for den første vinstok på New Zealand bliver selvfølgelig fejret på behørig vis - blandt andet med en ceremoni, hvor man igen planter vinstokke ved Stone House, der i øvrigt er landets ældste overlevende stenbygning.


Den røde graf viser, hvordan det sydafrikanske vinmarksareal er reduceret fra 2008 til i dag. Den grå graf viser reduceringen af vinproduktionen. Kilde: WOSA.

Sydafrikas vinmarksareal krymper

Ifølge de nyeste tal fra den sydafrikanske vinproducentforening WOSA (Wines of South Africa) er landets vinmarksareal krympet inden for de sidste ti år.

I 2008 bredte vinmarkerne sig over 102.000 hektar - i dag lyder tallet på 93.000 hektar. Alligevel er Sydafrika verdens ottende største vinproducent, der tegner sig for omkring 4% af al den vin, der fremstilles globalt hvert år.
Nedenfor bringer vi yderligere tre interessante fakta, når det gælder Sydafrikas vinindustri her og nu. Den fulde oversigt over tallene kan man se ved at klikke her.

Danmark på en femteplads


* Chenin Blanc, Sydafrikas vigtigste grønne drue, dækker 18,5% af vinmarksarealet. Dernæst følger Colombard med 11,6% og på tredjepladsen Sauvignon Blanc med 10,3%.
* Når det gælder de blå druer, indtager Cabernet Sauvignon førstepladsen med 11% af vinmarksarealet, hvorefter kommer Shiraz med 10,2% og Sydafrikas nationaldrue, Pinotage, med 7,3%.
* I 2018 eksporterede Sydafrika 51% (cirka 420 mio. liter flaske- og bulkvin) af sin samlede vinproduktion. Den største aftager var Storbritannien med cirka 104 millioner liter. Dernæst fulgte Tyskland og Frankrig. Danmark lå på en femteplads efter Holland med en import på 20 mio. liter vin.


En af Majestics butikker, hvor et bord med otte smageflasker er linet op. Her kan man sætte sig og i ro og blindsmage og notere smagsindtrykkene.

Smart service hos britisk vinkæde

Ifølge Decanter er vin nu briternes foretrukne alkoholiske drik. Hver uge bliver der således drukket 22 millioner flasker vin i Storbritannien.
Og hos en af landets største vinforretningskæder, Majestic Wine, har man tænkt sig at smede, mens jernet er varmt.
Man vil især gerne have fat i den unge generation, og man gør det blandt andet ved at indføre en ny service, "Wine Fitting" i kædens 200 butikker rundt om i Storbritannien.
Servicen går ud på, at man i sin lokale Majestic-forretning kan deltage i en blindsmagning af otte vine, hvor man undervejs bedømmer vinene og udfylder et skema. Senere vil man så få tilsendt en udtalelse om sin personlige vinprofil med en liste over vine i forretningen, som uden tvivl vil falde i ens smag.

En million gratis flasker vin


Majestic har ladet sig inspirere af streaming servicer som Netflix og Spotify, hvor man ligeledes får anbefalet, hvilke film og hvilken musik man vil kunne lide ud fra de valg, man foretager i første omgang.
I forretningerne er der også opsat farvekoder ved vinene, der tilkendegiver deres stil - fx lyserød for lette, frugtrige rødvine, blå for aromatiske hvidvine osv. Disse farvekoder er selvfølgelig også angivet ved vinene i ens vinprofil.
For at lokke folk til at deltage i blindsmagningen, lover Majestic, at man efter smagningen får en gratis flaske vin - hvis man samtidig køber en flaske. I alt har vinkæden øremærket en million flasker til formålet.


Den dansk producerede spraydåse med argon.

Findes også i Danmark

I sidste uge nævnte vi den amerikanske opfindelse ArT Wine Preserver - en spraydåse, som bruges til at bevare den resterende vin frisk i en åbnet flaske.
Dåsen indeholder gasarten argon, som sprøjtes ned i flasken, hvor den presser ilten ud og dermed sørger for, at vinene ikke iltes.
Flere læsere har mailet til os, at et lignende produkt kan fås herhjemme, og at det oven i købet er danskproduceret.
Det drejer sig om Aroma Reserve til 169 kr. hos Klubvin, på hvis hjemmeside man også kan se en lille YouTube film om, hvordan dåsen virker.

Til vinfestival i Avedøre

Vinen fra det sydfranske Rhône er populær. Hvor populær fremgik med al tydelighed under den netop afholdte udgave af Rhônefestivalen.
Det myldrede simpelt hen med vinglade besøgende - i alt cirka 550 danskere (og svenskere) lagde vejen forbi i løbet af de fem timer, festivalen varede.
Det var 16. år i træk, den løb af stabelen, hvilket gør den til en af Danmarks ældste vinfestivaler. Arrangøren er The Wine Company i samarbejde med Inter Rhône, og rammen var traditionen tro det store, stemningsfulde væksthus hos Dansk Vincenter i Avedøre, hvor vinløvet hang som et grønt tæppe over flasker, gæster og udstillere.
Også udenfor var der godt fyldt op ved bordene, hvor man kunne nyde vinene under en lun september-sol og med udsigt til vinmarkens næsten høstmodne drueklaser.

Finder nye vine på festivalen


VinAvisens udsendte fik en snak med et ægtepar, som deltog i festivalen for tredje gang:
- Vi har længe været glade for rødvin fra Rhône, men det bliver hurtigt lidt de samme vine, vi køber, lød det samstemmende fra parret.
- Her på festivalen finder vi altid nogle nye, spændende vine - denne gang har vi fx smagt nogle rigtig gode hvidvine fra Rhône, noget som vi ikke tidligere har gjort det så meget i.
På den anden side af standene var der stor travlhed men også tilfredshed:
- Vi er her for at vise, hvad vi kan inden for Rhône, og det fungerer godt her - vi har fået god respons fra de besøgende, lød det fra produktchef Frederik Kreutzer fra Otto Suenson Vin.
- Man kan også mærke, at der kommer rigtig mange folk, der i forvejen interesserer sig for Rhône-vin, som ved noget om vinen og stiller kloge spørgsmål - hvilket jo gør det sjovt for os at snakke med dem.
På festivalen kunne man supplere de mange vinøse oplevelser med smagsprøver på skønne oste og pølser fra Ostedelikatessens stand - og en kop kaffe fra Kalles Kaffe til at slutte af på.


Fra venstre mod højre: Thomas Brinkløv (Genereaux), Ole Sørensen (Emilie Vin) og Steen H. Rasmussen (The Wine Company).

Festivalens bedste vine

Før Rhônefestivalen lukkede og slukkede for denne gang, afsløredes festivalens bedste vine - kåret af de mange besøgende. Her kommer vindervinene og deres importører:

* Bedste hvidvin: Domaine de Piaugier, Sablet Blanc 2017 fra Genereaux.
* Bedste rødvin: Domaine Pierre Usseglio, Cuvée de Mon Aieul, Châteauneuf du Pape 2017 fra The Wine Company.
* Bedste dessertvin: Domaine des Bernardins, Muscat de Beaumes de Venise 2017 fra The Wine Company.
* Best Buy under 100 kr.: Domaine LePlan-Vermeersch, Suze-la-Rousse, Côtes du Rhône Villages 2018 fra Emilie Vin.



Hvis man kommer forbi den nyåbnede restaurant Babae i Firenze, kan man banke på "vin-døren" og købe et glas vin. Foto: Associazione Buchette del Vino.

Forening til bevarelse af "vin-døre"

I uge 16 nævnte vi Firenzes buchette del vino (små huller til vin), som hist og pist dukker op på husmurene.
Disse ”vin-døre” er omkring 500 år gamle og blev brugt til salg af vin i kander og flasker direkte fra vinproducenternes ejendomme i Firenze til byens indbyggere.
I dag er mange af dem lavet om til vinduer, postkasser eller målerskabe - eller vandaliseret med graffiti.
Og denne ligegyldighed over for de gamle ”vin-døre” vil en ny forening, Associazione Buchette del Vino, komme til livs.

Har kortlagt 300 "døre"


Foreningen vil via en oplysningskampagne forsøge at få folks øjne op for, hvilken fin kulturarv, ”vin-dørene” er til trods for deres ringe størrelse, ligesom den vil støtte restaureringen af dem.
Foreningens hjemmeside er bestemt et besøg værd. Her kan man se de i alt 300 ”vin-døre”, som den indtil videre har kortlagt og fotograferet, og hvoraf de 146 stammer fra Firenze. Resten har man fundet i et par andre toskanske byer. På siden er der også et interaktivt kort, der viser præcis, hvor i Firenze man finder de enkelte "døre".

Et glas vin gennem hullet


Nu ville det jo være fint, hvis ”vin-dørene” blev restaureret, og nogle af dem igen blev brugt til deres oprindelige formål.
Det er selvfølgelig utænkeligt, når det gælder de døre, der sidder i murværket i de privatejede huse. Men i de bygninger, hvor der i stueetagen befinder sig en restaurant, kunne det jo godt lade sig gøre.
Fjorten af "vin-dørene" i Firenze er placeret i mure bag hvilke, der ligger en restaurant eller bar, og faktisk er der en enkelt restaurant, som nu sælger glas med vin gennem en ”vin-dør”. Babae hedder etablissementet, der er nyåbnet og ligger i via Santa Spirito 21R - hvis nu nogen af vores læsere skulle komme forbi og få lyst til et glas vin ...


Enklere kan det ikke gøres

Mens mange andre vinhuse forsøger at give vinflaskerne blikfang via etiketter med sjove tegninger, fornemme vinslotte og flotte mønstre, er vinhuset Djurdjic i Serbien gået en helt anden vej.
Vinhuset har nemlig valgt nøgne farvede etiketter uden et eneste ord på til en række af dets vine. Vinhusets navn, druen, alkoholindhold, osv. står på bagetiketten.
En ganske smart og enkel idé. Det kan nogle gange være svært at huske navnet på den vin, man smagte forleden, og som man gerne vil have fat i igen. Til gengæld er det let at huske, at det var ”den med den grønne etiket”. En enkelt flaske, der indeholder en dessertvin, har fået ligeså genkendelige striber på etiketten.
Det må da være verdens mest enkle vinetiketter …


Største whiskysamling under hammeren

En kommende auktion hos Sotheby’s vil uden tvivl tiltrække whiskysamlere fra hele verden.
Det drejer sig om den største og mest værdifulde whiskysamling, der nogensinde er kommet på auktion hos noget auktionshus.
Auktionen starter online d. 27. september og kulminerer i en live udgave d. 24. oktober i London. Og i alt kommer 394 partier omfattende 467 flasker og 9 fade under hammeren til en samlet højeste vurdering på omkring 4 millioner pund (cirka 33 mio. kr.). Whiskyen i flaskerne spænder fra 1926 til 1991.

Et godt tidspunkt at sælge på


Halvdelen af alle partierne består af whisky fra The Macallan, og disse flasker er til sammen vurderet til 2,2 mio. pund (cirka 18 mio. kr.).
Den anonyme sælger, som auktionshuset kalder for ”The Ultimate Whisky Collector”, har samlet de mange flasker inden for de seneste 20 år. Og han - eller hun - har valgt et godt tidspunkt at sælge samlingen på. Gamle og sjældne whiskyer har aldrig været i højere kurs, hvilket også kan ses på Sotheby’s vurderinger af flaskerne.
Man kan læse mere om auktionen - og byde med - ved at klikke her.

Seks absolutte højdepunkter


Auktionen byder på en række højdepunkter - nedenfor har vi listet nogle få af dem.
* Dyreste parti består af en enkelt flaske The Macallan 60 Years Old 1926, der er vurderet til 450.000 pund (cirka 3,7 mio. kr.). Whiskyen kommer fra fad nr. 263 - et fad, der klinger som sød musik i whiskysamleres ører. Indholdet blev i sin tid tappet på kun 40 flasker, så det er uhyre sjældent, en af flaskerne havner under hammeren.
* To eksemplarer af det berømte whisky-sæt ”Macallan in Lalique Six Pillars Collection” i håndlavede kabinetter. Hvert sæt er vurderet til 450.000 pund (cirka 3,7 mio. kr.).
* En flaske Bowmore 54 Year 1957 til 110.000 pund (cirka 916.000 kr.).
* 46 Macallan miniatureflasker vurderet til 88.000 pund (cirka 733.000 kr.).
* Glenfiddich 64 Year Old 1937 til 75.000 pund (cirka 624.000 kr.).
* En flaske Springbank 51 Year Old 1919 til en vurdering på 140.000 pund (cirka 1,2 mio. kr.).

Femten år om at få en GI

Nogle gange kan det tage rigtig lang tid, før en ansøgning godtages, og man kan få det blå stempel. Sådan har det forholdt sig for en gruppe absint-producenter i Pontarlier i Frankrig tæt ved den schweiziske grænse.
Det er her, spiritussen har sine rødder, og producenterne fremstiller den efter meget gamle traditioner. Og for femten år siden søgte de om en GI (Geographical Indication) - en geografisk beskyttelse - af betegnelsen ”Absinthe de Pontarlier”.
Nu har producenterne så omsider fået tildelt deres GI, og det er dermed kun på flasker med absint fra Pontarlier, man må sætte betegnelsen på etiketten.

Uretfærdigt over for malurt


Ordet absint er dog ikke beskyttet - det må bruges af producenter over alt i EU-landene. Dog skal visse regler overholdes, før man må kalde spiritussen for absint. Den skal være klar, indeholde mindst 45% alkohol og have et grønligt skær, som bliver ”elfenbensagtigt og uigennemsigtigt, når man kommer vand i”.
Desuden skal der bruges malurt i fremstillingen - og urtens aroma skal dominere absintens duft og smag, ligesom spiritussen skal indeholde mindst 20 gram thujon - den aktive ingrediens i malurt. Det er også den ingrediens, der i gamle dage fik skyld for at give hallucinationer, hvilket medførte, at franskmændene forbød salg og nydelse af absint i 1915. Først i 2011 blev forbuddet igen ophævet.
Men det var faktisk uretfærdigt over for malurt og thujon. Når kunstnere og forfattere i Paris omkring år 1900 hallucinerede, fordi de havde drukket ”den grønne fe”, skyldtes det nok snarere den høje alkoholprocent og den mængde absint, de havde fået indenbords.
Byg. Foto: Wikipedia/Cliff.

Gen kan redde skotsk whisky

Det er ikke kun inden for vinens verden, man ruster sig til fremtidens klimaændringer. I Skotland forsøger man således i disse år at sikre, at landets nationalspiritus, whisky, også vil kunne blive skænket i glassene om 50 år - og gerne endnu længere frem i tiden.
I den forbindelse har forskere fra Heriot-Watt University i Edinburgh gjort en vigtig opdagelse. De har fundet frem til et gen i byg - der jo anvendes i whiskyproduktionen - som kan gøre kornplanten tørkeresistent. Og med den globale opvarmning har vejrprofeterne jo spået, at langvarige hedebølger vil blive stadig mere almindelige.
Sidste års lange tørkeperiode gik ud over såvel kvaliteten som kvantiteten af korn over alt i Europa - således også i Storbritannien, hvor kornhøsten var 8% mindre end i 2017.

Et gen mellem 39.000 andre


Det særlige gen, forskerne har fundet, sætter andre gener i planten i gang med at beskytte den mod tørke og vandmangel. Og det gør disse andre gener ved at øge plantens indhold af sukker og aminosyre og samtidig reducere åbningen i de porer, hvorigennem vandet i planten fordamper.
Ifølge forskerne har det været muligt at mangfoldiggøre dette "igangsætter" gen i forsøgsplanter og derigennem øge planternes evne til at kunne klare en langvarig tørkeperiode.
Det er whiskyproducenternes brancheforening, Scottish Whisky Association (SWA), der har finansieret forskningen, og det har taget hele fem år at identificere det epokegørende gen. Men det er måske ikke så mærkeligt - der er nemlig omkring 39.000 forskellige gener i byg.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Winelovers er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan udtales Veltliner?

Margit Mogensen er blevet i tvivl om, hvordan man udtaler navnet på den østrigske drue Grüner Veltliner - der også dyrkes i Tyskland. Hun har hørt både "gryner feltliner" og "gryner veltliner".
Hvis man kan lidt tysk, så ved man, at V udtales som F, men det gælder ikke, når der er Grüner Veltliner i glasset. Her udtaler man Veltliner med V og med tryk på første stavelse.
Man mener at kunne følge druens historie tilbage til Romertiden, men navnet stammer nu kun fra midten af 1800-tallet. Før den tid hed druen Grüner Muskateller.
Men det kære barn har mange andre navne, som dog bruges mindre og mindre. Der er faktisk 60-70 af dem, for at det ikke skal være løgn. Her er 45 navne til at falde i søvn på:
Bielospicak, Cima Biancam, Dreimänner, Feherhegyü, Feldlinger, Green Veltliner, Grüne Manhardsrebe, Grüner Weissgipfler, Grünmuskateller, Manhardsrebe, Manhardtraube, Mouhardrebe, Muskatel, Muskatel Zeleny, Nemes Veltelini, Plinia Austriaca, Ranfol Bianco, Ranfol Bijeli, Ranfol Weisser, Rdeci Veltinec, Reifler Weiss, Ryvola Bila, Tarant Bily, Valtelina Vert, Velteliner Grüner, Velteliner Weisser, Veltelini Zöld, Veltlin Zeleny, Veltlinec, Veltliner, Veltliner Grün, Veltlini, Veltlínské Zelené, Vetlinac, Weisser Raifler, Weisser Valteliner, Weisser Velteliner, Weissgipfler, Yesil Veltliner, Zeleni Vetlinac, Zeleny Muskatel, Zöld Muskotaly, Zöld Veltelini.
Druen dyrkes ikke kun i Østrig, men også i Tjekkiet og Ungarn.


Ugens vinøse billede

Ugens billede har vi for en gang skyld selv taget. Og det har vi gjort hos Europas første porcelænsfabrik, som ligger i den tyske by Meissen. Det har den gjort siden sin grundlæggelse i 1710, og den er stadig i fuld gang med at producere porcelæn til såvel borde som til pynt.
Fabrikken har sit eget museum med flere tusinde genstande - som nu denne Bacchus, der har siddet på sit vinfad og hævet sin pokal siden 1769. Han er kun cirka 15 cm høj.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-545
Billede 521-546


545 Et glas portvin på terrassen før middagen på Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo (foto © Quinta Nova).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Gran Barón, Masia Valformosa, Spanien

74,95 kr., pris på tilbud indtil 12. september ved 2 flasker: 37,48, Kvickly

Her er en boblevin med masser af bobler, sødme og ... nul alkohol. Billig er den, men ikke nogen større oplevelse.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Prosecco, Brut, Italien, 2018, lav alkohol (11%)

129 kr., SPS Wine

Fint aromatisk boblevin med stadige, små bobler og en frisk druesmag og sødme. Vinen er både økologisk og vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Llopart, Corpinnat, Spansk, mousserende vin, Spanien, lav alkohol (11,5%)

199 kr., Pris ved 6 flasker: 129 kr., D’Wine

En let og frisk boblevin på økologisk dyrkede druer. Den har fine og livlige bobler i glasset, tilpas mousse i munden og en dejlig druesmag med tilpas syre og en fin, lille sødme.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montenero, Pinot Grigio, Terre Siciliane, IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Multi Wine

Til 60 kr. er denne hvidvin en rigtig god madvin. Den har en krydret druesmag med noter i slutningen af blød lakrids og banan. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corazón Loco, Andrés Iniesta, Sauvignon Blanc, Manchuela, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Lækker og kompleks hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Verdejo. Vinen har en ren og klar smag af de to druer, en fin krydring og et strejf af honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ashgrove, Myliko International, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Supervin

Til prisen 65 kr. en rigtig god hvidvin med en tæt smag af nedfaldne æbler og eksotiske frugter og en tørhed, der går med over i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cãlusari, Carmele Recas, Pinot Grigio, Rumænien, 2018, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

En pæn hvidvin med frisk druesmag og krydrede noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calcu, Viñedos Calcu, Colchagua Valley, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

Superlækker hvidvin på 70% Sauvignon Blanc og 30% Sémillon - opskriften på en hvid Bordeaux. Men altså fra Chile. Den har en meget kompleks smag med noter af blomster og søde stikkelsbær og et strejf af honning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Bonterra, Chardonnay, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

138,95 kr., pris på tilbud indtil 11. september ved 2 flasker: 74,50 kr., Irma

Økologisk hvidvin med en markant bitterhed, der skyder sig ind foran den gode druesmag. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Cepa Lebrel Reserva, Rioja DOC, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

59 kr., Lidl

En god og fyldig rødvin med en hel krydderurtebutik i duft og smag og med et lille bid af lakridsrod til slut. Det er en koncentreret vin, som godt må ledsages af en god bøf. Et godt glas til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pelofino, Elisabetta Geppetti, Fattoria le Pupile, Toscana Rosso IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

75 kr., Gallovini

En vellavet rødvin på druerne Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Syrah. Med sin gode, rene frugtsmag, sine noter af kirsebær og peber, sine bløde tanniner og lange eftersmag er det en rigtig god vin til hele det italienske køkken ... og til andre gode køkkener.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison Lavau, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

89 kr., Vinoble

En rigtig god Rhône-rødvin med en saftig smag, fin krydring - peber - en lille sødme og lang eftersmag. Alt i harmoni.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aussières, Domaine Baron de Rothschild (Lafite), Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 3. november ved 3 flasker: 75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Den har blød og fyldig frugt, men også en lille kant, der gør den god til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passion d'Anselme, Père Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 3. november ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

En god Rhône-rødvin helt efter opskriften lavet på druerne Grenache og Syrah. Vinen har fyldig frugt, god krydring og noter af chokolade. Gode tanniner og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (14%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 3. november: 75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin med et godt og klart billede af druen Pinot Noir. En elegant og lækker vin med en tørhed, der gør den oplagt til mad. Fin og lang eftersmag. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Mind Bomb, Drink Aware, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Udmærket madvin på druerne Pinotage, Cinsault og Cabernet. Der er frugt og sødme og tanniner uden større kompleksitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine des Verchères, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En lidt enkel, men pæn rødvin med god Pinot-smag og noter af kirsebær og jordbær. Bløde tanniner, der gør vinen nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Mayor, Tempranillo, Ribera del Duero; Cosecha, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris på tilbud: 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

Vellavet rødvin med klar, afrundet druesmag og markante tanniner. En rigtig god madvin. Vinen har ligget tre måneder på egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pradorey, Real Sitio de Ventosilla, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Holte Vinlager

Flot rødvin på druerne Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en bred og god druesmag, fin krydring og et stejf af træ efter ti måneder på europæiske og amerikanske egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Leyda, Gran Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris på tilbud indtil 3. november: 100 kr., Skjold Burne

Om 2016-årgangen af denne gode rødvin skrev vi: "Ren Pinot - i oversøisk stil. God frugtfylde, en dyb farve, fin krydring, noter af blommer, hindbær og honning og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet." Denne beskrivelse gælder også den nye årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Byo No 27, Domaine Uby, Cabernet Franc, Vin de France, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

140 kr., pris ved 3 flasker: 105 kr., Propperiet

Vellavet rødvin med et bredt smagsbillede og en god struktur, der udvikler sig i munden med tanniner og en krydret eftersmag. Kun 12,5% alkohol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palanca, Agricola Tommasi , Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

Som i de to forrige årgange er denne lækre rødvin en Ripasso, dvs. at vinen har ligget på kvaset fra Amarone eller Recioto. Vinen har medium fylde, noter af mørke bær, tobak, tjære og en dejlig sødme. En vin, man bliver gode venner med. Men den er udpræget en madvin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Malcaracter, Special Wines, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Skjold Burne

En god rødvin med frisk frugt, solbær, krydderi, mineralske noter og sødme samt et strejf af eg fra seks måneder på fad. Den skal plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Så åbner den sig.

stjernestjernestjerne

R.S. Rosario Vera, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Der er fuld smæk i denne rødvin - fylde, mørke bær, tanniner ... men ikke den mest typiske Rioja. Giv den gerne lidt luft ved at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjerne

Arione, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 3. november ved 2 flasker: 99,75 kr., Skjold Burne

En tør rødvin med lidt bitre noter og stramme tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

White 10 Years, Dona Otília, Douro, Portugal, høj alkohol (19,5%)

269 kr., Portvino

Dette er en hvid portvin af en meget høj kvalitet. Den dufter af syltede blommer og mørke rosiner og har en forførende smag af tørrede abrikoser. Vinens sødme opvejes på fineste vis af et bid af eg og nødder. Nyd vinen let afkølet til fx vanilleis eller desserter med lys chokolade.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Berneroy, VSOP, Calvados, Frankrig, høj alkohol (40%)

209,75 kr., pris for 70 cl på tilbud indtil 3. november: 190 kr., Skjold Burne

En god calva (som franskmændene siger) - en normannisk brændevin på æbler. Det er en brandy, som man sipper, så alkoholen ikke blander sig for meget, og den dejlige æblesmag med strejf af vanille breder sig i mund og svælg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen