Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2019



Efterlysning: gammel vinflaske

Har du tilfældigvis gemt en vinflaske fra dengang i 50’erne, da danskerne begyndte at drikke vin – altså en flaske, hvori der har været Okseblod, Præstetanker, Den med Tyren osv.? Så har du en mulighed for at præsentere den i fjernsynet.

I samarbejde med Nationalmuseet er TV2 i gang med at forberede en tv-serie om genstande fra Danmarkshistorien igennem de seneste 100 år. En serie om, hvem vi var og er – og hvad vi deler som nation.
Målet er at skabe en stor udstilling om danmarkshistorien på Nationalmuseet - fortalt af danskerne selv. Og naturligvis skal der også fortælles om vinens indtog i vores hverdag.

Optagelse i november


- I hele den her enorme mængde af genstande, som vi forbruger igennem et liv, er der jo nogle genstande, som betyder noget særligt. Enten fordi genstanden knytter sig til en særlig historie, et særligt øjeblik eller et særligt møde mellem mennesker. Og det er de genstande, der er interessante, udtaler Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.
Programmet vil blive optaget i slutningen af november, og har man en gammel flaske – og har man lyst til at vise den frem – kan man melde sig til ved at klikke her eller skrive til voreshistorie@blu.dk. Læs yderligere om projektet ved at klikke her.


Brexit-bobler

Hvis det står til den britiske premierminister, Boris Johnson, så indtræder Brexit d. 31. oktober, hvorefter det er slut med Storbritanniens medlemskab af EU.
Men uanset, hvornår det sker, så vil nogle briter begræde det, mens andre vil juble. Og til dem, der jubler, har det franske luksusfirma Gold Emotion lanceret to mousserende Brexit-vine - en hvidvin og en rosé - til fejring af den store dag. En ganske smart salgsidé ...
Begge vine er piftet op med flager af spiseligt 24 karat bladguld - hvorfor prisen også ligger på henholdsvis 155 euro (cirka 1158 kr.) og 166 euro (cirka 1240 kr.).
Vinene sælges udelukkende online og kun til britiske forbrugere. Man regner nok ikke med, at der er så mange andre, der vil fejre Brexit …


Hos vinbranchemessen Millésime Bio går det meget demokratisk til. Alle har lige store stande, uanset pengepung.

En vinmesse med vokseværk

Stadig flere vinproducenter vælger at fremstille deres vin af økologisk dyrkede druer. Globalt breder øko-vinmarkerne sig i dag over hele 408.000 hektar med Spanien - der tegner sig for 26% af arealet - i front.
Hvert år i januar har de økologiske vinproducenter mulighed for at præsentere deres vine ved verdens største vinbranchemesse for øko-vin, Millésime Bio. Og det er der stadig flere, der gør, år for år. I 2013 var der således 700 udstillere - i år lød tallet på 1200 fra 22 forskellige lande.
Messen, der arrangeres af Sudvinbio, tiltrækker også stadig flere besøgende. I år valfartede 6200 gæster fra 52 forskellige lande til det store udstillingscenter i Montpellier - en stigning på 10% i forhold til 2018.
Og når Millésime Bio løber af stabelen fra d. 27. til 29. januar 2020, forventer man at slå alle rekorder - både når det gælder udstillere og besøgende.

Ny platform letter kontakten


Messen, der har været afholdt siden 1993, er da også den bedst tænkelige jagtmark for denne verdens vinimportører, når det gælder jagten på nye økologiske vine til hylderne.
For at gøre det lettere for vinproducenter og importører at komme i kontakt med hinanden er der til 2020-udgaven af messen blevet indrettet en ny interaktiv platform, som er digitalt forbundet med de enkelte udstillerstande. Via denne platform vil man fra ét og samme sted kunne aftale møder, udveksle informationer osv. med producenterne bag standene.

Smag flere hundrede vindervine


Messen vil selvfølgelig også byde på diverse seminarer - og mulighed for at smage de vine, der har vundet medaljer ved årets udgave af Challenge Millésime Bio.
Det er verdens største internationale konkurrence for økologiske vine, og ved 2019-udgaven smagte det 382 mand store dommerpanel sig gennem 1611 vine, hvoraf de 484 blev belønnet med en medalje.
Vinbranchefolk, der ønsker at melde sig til Millésime Bio 2020, kan gøre det ved at klikke her - hvor der også kan læses mere om den store messe.


Et Pringles-rør med de formastelige ord.

Den går altså ikke

250 rør med franske kartofler af mærket Pringles er blevet konfiskeret hos en italiensk supermarkedskæde. Der var intet galt med indholdet - problemet var, at der på rørene stod, at kartoflerne var tilsat aroma af prosecco.

Prosecco har nemlig fået EU’s blå stempel som en beskyttet betegnelse, der kun må bruges på etiketterne af de let mousserende vine, som kommer fra den norditalienske appellation af samme navn.

Næsten som i Champagne ...


Prosecco er nok den mest populære italienske vin på verdensplan, og alene i de første ti måneder af i år er eksporten steget med 21% sammenlignet med samme periode i 2018.
Der er derfor al god grund til, at de italienske myndigheder værner om betegnelsen og griber ind, hvis de mener, der er tale om misbrug. Og det gjorde de altså med de aromatiserede Pringles.
Det er næsten som i Champagne, hvor de vinøse myndigheder også kommer efter enhver, der vanærer navnet på de berømte bobler ...
Nu gjorde det jo nok ikke sagen bedre, at de konfiskerede Pringles-rør befandt sig i supermarkeder i Veneto-regionen, hvorfra prosecco-vinen kommer …


Stor smagning af Rioja-vin

Rioja er ikke Spaniens største vindistrikt, men det er uden tvivl det mest berømte og faktisk også landets første vinappellation (DO).
Der var engang, hvor Rioja stort set udelukkende var lig med rødvin - og rødvin, som havde fadmodnet i lang tid. I dag fremstilles der også rødvine i en mere frugtagtig stil - og ualmindeligt dejlige hvidvine, som bestemt er et nærmere bekendtskab værd.
Hvis man vil opleve den store spændvidde i vinene fra Rioja, skal man lægge vejen forbi Wines of Rioja, en stor smagning i Langelinie Pavillonen i København d. 28. oktober. Til sammen vil 32 producenter fra det spanske distrikt byde på smagsprøver og en god snak om vinene.
Fra kl. 14.30 til 19.30 er der gratis adgang for vinbranchen - som kan tilmelde sig ved at klikke her. Og fra 17.30 til 19.30 er der adgang for enhver, der holder af god Rioja-vin. Læs mere, og køb billetter ved at klikke her.


Foto:Wikipedia.

Mere om vin og diabetes to

Flere undersøgelser tyder på, at et moderat vinforbrug kan forbedre helbredet hos folk med diabetes to. Nu går en ny undersøgelse et spadestik dybere ved at redegøre for, hvordan de to ting hænger sammen.

Bag undersøgelsen står forskere fra det kinesiske hospital Tongde i Zheijiang-provinsen, og det, som de har fundet frem til, er, at det moderate vinforbrug får blodtrykket og kolesterolniveauet til at falde hos diabetespatienterne - ikke kun over en længere periode men også dagen efter vinindtagelsen.

En metaanalyse


Undersøgelsen er en såkaldt metaanalyse, idet forskerne har analyseret flere tidligere og langt mere omfattende helbredsundersøgelser - hvilket betyder, at der er en stor variation i forsøgspersonernes alder og vinforbrug. Næste skridt bliver at foretage en undersøgelse med en udvalgt skare af forsøgspersoner med et afgrænset aldersspænd og forbrug. Man kan læse mere om den kinesiske undersøgelse ved at klikke her.


Veganske vine fra Spier

Hvert år fremstiller det store sydafrikanske vinhus Spier omkring 25 millioner flasker vin, hvoraf langt hovedparten går til eksport.

Økologi og bæredygtighed er nøgleord hos Spier - og omfatter alt fra vindyrkning til vinhusets eget hotel, hvor alt bliver genbrugt. Fx ender det vand, som bruges i hotellet - i alt 250.000 liter om dagen - i Spiers eget spildevandsanlæg og bliver siden genanvendt til blandt andet vanding i vinmarkerne.
I 2004 fik Spier desuden - som den første virksomhed i Sydafrika overhovedet - en Fairtrade-pris fra WIETA (Vinindustriens Etiske Handelsforening) for at give sine ansatte gode, etiske arbejdsvilkår og lønningsforhold.
Og nu har vinhuset - som det første i verden - modtaget certificeringen Control Union Vegan Standard, som gives til produkter, der er 100% veganske.
Control Union Certifications har i dag kontorer i mere end 70 forskellige lande - man kan læse mere om organisationen ved at klikke her.

Flere af de kendte mærker


Spier arbejder ifølge WOSA (Wines of South Africa) på, at samtlige af vinhusets mange vinmærker skal opnå den veganske certificering. Foreløbig gælder certificeringen for årgang 2019 af vinserierne Creative Block, 21 Gables, Frans K. Smit og den helt nye serie, Seaward.
Og hvad vil det så nøjagtig sige, at en vin er vegansk fremstillet?
Da veganere kæmper mod slagtning og udnyttelse af dyr, betyder det, at der ikke på nogen måde indgår dyr i vinproduktionen.
Gødningen i vinmarkerne stammer således ikke fra køer, ligesom der fx ikke anvendes æggehvider eller gelatine - der fremstilles af collagen fra knogler og sener fra svin og køer - til klaring af vinene.

Veganske rengøringsmidler


Når man klarer vinene, samler klaringsmidlet urenhederne i vinen, men selv om man fjerner både gelatinen og æggehviderne igen, kan man risikere, at der er sporstoffer tilbage i den færdige vin. Og den går ikke, hvis man er hardcore veganer.
Til sine veganske vine anvender Spier derfor blandt andet lerarten bentonit, som også er et udbredt klaringsmiddel. Selv de rengøringsmidler, som vinhuset bruger i vineriet, er vegansk fremstillede.
Spiers vine forhandles i Coops butikker.


Domaine de L'Île er et mindre vinhus, der ligger idyllisk på øen Porquerolles.

Chanel køber sit femte vinhus

Det store franske modehus Chanel gør det i andet end kjoler og parfume. Det gør det også i stigende omfang i vin. Det ejer tre vinslotte i Bordeaux - Château Canon, Rauzan-Ségla og Berliquet - samt St Supery i Napa Valley. Og nu har Chanel - efter to års forhandlinger - købt sit femte vinhus, Domaine de L’Île på øen Porquerolles i Provence.

To rige brødre


Sælgeren er Sébastien le Ber, hvis bedstefar, Francois-Joseph Fournier, købte øen i 1910.
Vinhuset har 34 hektar vinmarker, og 70% af produktionen er rosé - vi er jo i Provence …
Købssummen er ikke afsløret, men Chanels ejere, de to brødre Alain og Gérard Wertheimer, har haft råd til at lægge en pæn sjat penge. De er, ifølge det franske magasin Challenges, Frankrigs næst rigeste med en formue på 50 milliarder euro (cirka 373 mia. kr.).


En stor procession bærer statuen af Saint Vincent til en ny by, hvor han skal passe på vinmarkerne i det kommende år. Foto: Wikipedia/ Pmpmpm.

Sankt Vincent på omgang

Januar er måske ikke lige den måned, man har mest lyst til at besøge Bourgogne. Men hvis man planlægger en tur i denne kolde måned, kan man opleve den helt store fest for vinens skytshelgen, Sankt Vincent.
Festen afholdes d. 25. og 26. januar, og i 2020 er det landsby Gevrey-Chambertin, der er vært for festlighederne.
Hvert år siden 1938 har man vandret gennem vintermørket til en ny by bærende på en gammel statue af helgenen. Her kan han så stå og passe på vinmarkerne i et år, før han flyttes til den næste by. Festen kaldes Saint Vincent Tournante – "Sankt Vincent på omgang", og i alt deltager 85 landsbyer i "omgangen".
I de to dage, festen varer, vil der være masser af boder i gaderne, hvor man kan smage den lokale vin og nyde diverse delikatesser. Det helt store trækplaster er processionen, hvor statuen bliver båret gennem værtsbyen, og hvor hver by stolt bærer sin flotte fane.

Vin som i Vincent


Saint Vincent var en spansk martyr, som man ved meget lidt om – og man ved slet ikke, hvorfor han fik vinen som sit særlige ansvarsområde. En teori går ud på, at det skyldes hans navn – ordet vin indgår jo i det.
Hvis nogen siger, at det vist er noget sludder, så henviser franskmændene til, at glasmalerne havde Sainte Clair som deres helgen (clair = klar, lys), mens kokkene havde Saint Just (jus = kødsaft) …
Man kan læse mere om Saint Vincent Tournante 2020 ved at klikke her.
Forsiden på den glimrende ginbog.

Flot bog om gin

Det er en flot bog, kokken Jesper Schmidt har skrevet om gin (Gin, 192 sider, Lindhardt & Ringhof, 300 kr.). Og en ødsel bog, ødsel både med farvebilleder, opskrifter, tips og tricks. Bogen er i høj grad en gør-det-selv-bog.
Nogle læsere vil sikkert bare blande nogle af de spændende cocktails på farvebillederne, men pas på – man kan hurtigt blive grebet af selv af lave en basis-gin og infusere den (lade den trække) på forskellige frugter og krydderier. Eller man går måske i gang med selv at lave tonic eller ginger ale og en af de dertil hørende sirupper.

Et flittigt studium


Når det gælder infuseret gin, overraskes man over, hvor kort trækketiden kan være. Med agurk og mynte 2-3 timer – med pink tiger lemon dog 14 dage.
Bogen er resultatet af forfatterens flittige studium, og den vil være en god hjælp for andre i et lignende studium.
Dog – mon ikke de fleste vil nøjes med at lade sig inspirere til at blande nogle lækre og flotte cocktails og drinks? Også her er der masser at gå i gang med.
Den britiske miljøminister, Roseanna Cunningham, lærer, hvordan man blander whisky i Diageos nye laboratorium.

Diageo åbner nyt laboratorium

Diageo, der har sit hovedsæde i London, er verdens største producent af øl, vin og spiritus og ejer blandt andet det berømte whiskymærke Johnnie Walker, ginmærkerne Tanqueray og Gordon’s, rommærket Captain Morgan og vodkamærket Smirnoff.
For nylig slog Diageo dørene op for et nyt stort innovations- og forskningslaboratorium i Skotland.
Centret ligger i Menstrie i Clackmannanshire, hvor Diageo allerede har flere faciliteter - blandt andet et bødkeri, der fremstiller fade, og et værksted, der laver kobberkedler til destillerierne.
Det nye laboratorium er opført med det ene formål at forske i bæredygtige løsninger inden for samtlige led i spiritusproduktionen. Og det vil sige lige fra destillering og modning af spiritussen til emballering og transport til de i alt 180 lande, Diageo eksporterer sine produkter til.
Den nye udgave af whisky-biblen - med Jim Murray selv på forsiden.

Verdens tre bedste whiskyer er fra USA

Hvis man er glad for god whisky, er Jim Murrays "Whisky Bible" ikke til at komme udenom. Den er udkommet hvert år i de sidste 17 år, og for hver ny udgave overgår Murray det antal whiskyer, han har smagt sig igennem året før.
Whisky Bible 2020 er lige på trapperne (kan forudbestilles), og her har whiskyspecialisten smagt og kommenteret hele 4700 udgaver af den gyldne spiritus - 100 mere end sidste år.
Skotsk single malt dominerer med 1800 forskellige mærker. Derudover anmeldes blandt andet 400 blendede skotske whiskyer og 900 amerikanske whiskeyer. Men også whisk(e)y fra Irland, Japan, Canada og England er med i bogen.
Det, som de fleste destillerier venter spændt på hvert år, er whiskyguruens udnævnelse af ”verdens bedste whisk(e)y”.
Og her er det bemærkelsesværdigt, at ikke en af flaskerne i top-tre er skotsk - de er alle amerikanske.

Har samme ejer


Den suveræne vinder i 2020-udgaven af Whisky Bible er 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon. Andenpladsen går til William Larue Weller Kentucky Straight Bourbon, mens verdens tredje bedste whiskey er Thomas Handy Sazerac Staight Rye - altså ifølge Morray.
Og direkte opsigtsvækkende er det, at alle tre whiskeyer kommer fra destillerier med samme ejer, nemlig Sazerac-gruppen.
Jim Murray har selvfølgelig blindsmagt de mange tusinde whisk(e)yer, og han blev også selv overrasket, da han opdagede, at det var samme ejer - så overrasket, at han brugte to ekstra dage på at gensmage whiskyerne i top-ti. Men det ændrede ikke resultatet.
Vinder-whiskeyen kan, så vidt vi ved, ikke fås herhjemme, men verdens næst bedste whisky er på det danske marked til 3400 kr., mens den tredje bedste kan erhverves på 3500 kr. - begge hos Whisky. dk.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Jysk Vin har overtaget forhandlingen af Pommerys champagner i Danmark.


Birgitte Holmer Petersen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Birgitte Holmer Petersen (f. 1961) er uddannet cand. negot. med hovedlinje i fransk.
Både før og under sin uddannelse boede hun i flere perioder i Frankrig, hvorfra også den første interesse for vin opstod og gik i blodet. Bortset fra et par korte "svipture" har Birgitte været i vinbranchen hele sit liv. Hun startede sin vinøse karriere i det nu hedengangne DZ Wine, men rykkede videre til H.J. Hansen Vin, først kort som marketingkoordinator, efterfølgende som marketingchef med ansvar for markedsføringen af såvel firmaets egne butikker, Vinspecialisten (H.J. Hansen Vins detailkæde af over 50 selvstændige butikker), som af Horeca-sektoren og B2B-sektoren.
Efter næsten 20 år hos H.J. Hansen Vin besluttede Birgitte Holmer Petersen sig i 2015 for, at hun skulle prøve noget nyt uden for branchen. Det blev til fire år i rekrutterings- og headhunterbranchen, inden hun igen ”vendte hjem” til vinens verden - denne gang til Bichel Vine i Hjortshøj, hvor hendes tidligere kollega, Lars Bo Henriksen, siden 2016 har været ejer og direktør/CEO.
Her er hun ansat som PA/Personal Assistant to CEO – eller på godt jysk: administrativ blæksprutte. Med hjemmearbejdsplads i Odense og hyppige besøg i Bichels hovedafdeling i Hjortshøj er hendes primære arbejdsopgaver koordination og justering af virksomhedens mange aktiviteter, udvikling af Facebook og LinkedIn og ikke mindst support af og opfølgning på de mange praktiske opgaver, der løbende kommer forbi administrationen.
Birgitte Holmer Petersern løber ikke bare hurtigt på arbejde. Hun har seks gennemførte maratonløb med i bagagen, men har nu droslet ned på længden af turene og kombinerer i stedet med ægtefællen, Torsten, deres fælles interesse for mad og vin med korte storbyferier, vandreture og hyggeløb i både ind- og udland.
Adresse: Bichel Vine, Mejlbyvej 501, 8530 Hjortshøj, tlf.: 86 22 94 00, post@bichel.dk, www.bichel.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvorfor klukker klukflasker?

Anna Hansen vil godt vide, hvorfor en klukflaske klukker – og hvorfor flasken overhovedet har den form, den har.
Ifølge en gammel legende blev klukflasken skabt ved et tilfælde. En glaspuster var i gang med en puste en firkantet flaske, men fik uheldigvis hikke. Han kom derfor til at suge luften delvis ud af flasken. De fire sider faldt sammen, og hjørnerne dannede søjler.
Når snapsen skænkes fra en klukflaske, opstår der en stor luftmodstand i de snævre søjler, og dette danner den klukkende lyd.


Ugens vinøse billede

Tyskland har tretten vinregioner, hvoraf Mosel må siges at være den mest berømte. Og smukt er der også i denne region, hvor vinmarkerne falder ned mod floden, som bugter sig gennem landskabet.
Det er Trine Schou, der har taget billedet en dejlig sommerdag i år.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-551
Billede 521-546Billede 547-572


551 På en stolpe i et gammelt hus i Auxerre nyder et ægtepar en god bourgogne (foto © Hans-Torben Andersen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Riesling, Pamona Cellars, Riesling, Rheinhessen, Halbtrocken, 2018, Tyskland, 2018, lav alkohol (11,5%)

45 kr., Lidl

En meget let, enkel og læskende hvidvin, der præsenterer Riesling-druen pænt. Flasken har skruelåg. Den fjerde stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdivieso, Viña Valdevieso, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (12,5%)

54,95 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., AndrupVin.dk

Til prisen - og ikke mindst prisen ved seks flasker - er dette en fortræffelig hvidvin. Den har en liflig, harmonisk, krydret druesmag, der fortsætter ud i eftersmagen. I smagen er der diskrete, fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Collina San Ponzio, Agricola Collina San Ponzio, Chardonnay, Langhe, Italien, 2017, lav alkohol (12%)

84,95 kr., Multi Wine

Vellavet og lige-ud-ad-landevejen hvidvin, tør og med god druesmag. En god madvin til lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Palazzo, Vermentino, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En dejlig hvidvin med personlighed. Den har en ret kraftig aromatisk duft og fyldig smag af citrus og noter af krydderier. Den smager ganske enkelt godt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Ola del Melillero, Victoria Ordóñez, Sierras de Málaga, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker, HvadDrikkerManTil.dk

Spændende, vegansk hvidvin på druerne Pedro Ximénez og Moscato fra bjergene omkring Màlaga på Spaniens sydkyst. Vinen har en tør og afrundet smag med noter af citrus og et strejf af træ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

María Sanzo, Rodríguez Sanzo, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Albariño-druen er en dejlig drue, der her igen leverer en hvidvin med mange facetter. Med sit lille bid i slutningen er den en glimrende madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Moirets, Caves du Pournalet, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

59 kr., På tilbud måneden ud: 50 kr., Fakta

En glimrende Rhône-rødvin til en tilbudspris, hvor alle kan være med. Den har en god druesmag, et strejf af peber, bløde tanniner, tilpas syre og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aluado, Alicante Bouschet, Lisboa, Portugal, 2018, lav alkohol (13%)

74,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En rigtig charmetrold til en charmerende pris. En dejlig blød og lækker rødvin med noter af kirsebær og kaffe, tilpas syre og sødme - kort sagt en harmonisk vin, som mange vil kunne lide. Og lide at betale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mala Vida, Bodegas Antonio Arráez, Valencia, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Monastrell og Tempranillo. Den fylder munden med sin gode, bløde frugt og lette krydring. En meget anvendelig vin uden kanter.

stjernestjernestjerneØ

Giol, Cabernet Sauvignon, Veneto IGT, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

109 kr., SPS Wine

En let og enkel rødvin, der er både økologisk og vegansk. Helt billig er den ikke. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cru la Maqueline, Bordeaux, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

109,95 kr., Amka

En rigtig rar Bordeaux-rødvin på 93% Merlot - resten er Petit Verdot og Cabernet Sauvignon. Typisk højre bred af floden. Den har en blød frugtsmag med noter af blommer og kaffe.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cuvée Romanaise, Domaine Fond Croze, Grenache, Côtes du Rhône Villages, Vaison-la-Romaine, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Erik Sørensen Vin

En supervin og økologisk vin fra den brede Rhônedal. Den har alt det, en god rødvin skal have - et bredt smagsbillede, mørke bær, peber og i øvrigt fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Premiere Terroir, Château Beauchene, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., YouAndWine

En rødvin, der dufter lidt af stald, skovbund og læder tilsat fine krydrede noter. Smagen er kødfuld og krydret og med et lille tanninbid til slut. Prisen er nok lige i overkanten.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Cècar, Domaine Roche-Audran, Grenache, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris på tilbud: 149, Kjær & Sommerfeldt

En veludviklet, moden og økologisk rødvin med noter af kirsebær, jordbær og peber, gode, bløde tanniner og en lang eftersmag. Fire år gammel og skal drikkes nu.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calem, LBV portvin, Portugal, 2015, høj alkohol (20%)

119 kr., På tilbud måneden måneden ud: 99 kr., Fakta

Her er en vellavet portvin i en sent tappet årgang (LBV, late bottled vintage). Den er blød og lækker med bred sødme.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen