Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Til desserter foreslår vi følgende
blandt denne uges smagte vine

Jo sødere dessert, desto sødere vin, lyder et godt råd. Fx har søde kager med chokolade, marcipan eller nougat det fint i selskab med et glas mørk, sød portvin eller sherry. Is, mousse og andre lette desserter kan fint matches med en sød, mousserende vin, mens frugtdesserter, der jo indeholder syre, fx går godt i spænd med en senthøstet sød hvidvin, der har bevaret lidt af sin frugtsyre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Selection, Tokaj Kereskedöház, Tokaj, Ungarn, 2013, lav alkohol (10%)

99 kr., pris for ½ liter, Laszlo's Vin

Lækker dessertvin på senthøstede druer. Den har en dejlig honningsødme, der afbalanceres fint af syren. Dertil et lille strejf af den ædle råddenskab.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cruz Conde, PX, Pedro Ximénez, Montilla-Moriles, Spanien, høj alkohol (16%)

279 kr., Aldi

En fornem, meget sød sherry laves på soltørrede druer af sorten Pedro Ximénez. Men det er Sherry-distriktet ikke ene om. Lignende vine på samme druesort fremstilles også andre steder i Spanien, og her er en af dem fra distriktet Montilla-Moriles. Vinen er lagret på et Solera-system, som blev grundlagt i 1902 - så nogle dråber er altså over 100 år gamle. Yderligere har den ligget 20 år på egetræsfade. Vinen er meget mørk og lidt sirupsagtig i konsistensen og med en intens, sød smag og tilpas syre til at gøre sødmen interessant. Brug den fx til søde desserter, som "sauce" til is, til at væde makronbunden - eller bare som et glas i utide. Salget starter onsdag d. 16. december.