Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Harald Krabbe



    Harald Krabbe (f. 1969) er godsejer på Frederiksdal på Lolland og en af de tre mænd, der i 2006 grundlagde "Frederiksdal Kirsebærvin".
    Han er uddannet agrarøkonom, og efter uddannelsen tog han i 1998 til Afrika, hvor han var projektleder i Jordbrug Uganda. I 2000 overtog han så Frederiksdal Gods.
    Det stod bestemt ikke skrevet i kortene, at Harald Krabbe skulle ende som Danmarks største vinbonde, selv om han stod med hele 24 hektar med "Nordens drue", alias Stevnskirsebærret.
    Selv om klimaet er optimalt for kirsebær ved Lollands kyst over mod Langeland, ville han helst rive træerne op med rode, for bærpriserne var alt for lave til, at dyrkningen kunne svare sig.
    Imidlertid mødte han ved et tilfælde kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen, og de fik ham overtalt til at lave lidt vin på bærrene efter sydeuropæisk model. Få uger efter var de i gang med at fodtrampe et par kasser.
    "Dengang vidste jeg intet om vin. Jeg drak helst mælk, men Morten og Jan var så entusiastiske, at jeg lod mig rive med", husker Harald Krabbe.
    "Det var et heldigt sammentræf. Jeg havde selv drømt om et projekt, hvor vi kunne forædle landbrugsproduktionen, skabe mere liv hernede og bruge Frederiksdal som ramme."
    De første år gik "projekt kirsebærvin" nu ikke helt efter planen. "Vinene smagte forfærdeligt, og i lang tid anede vi simpelt hen ikke, hvad vi havde gang i," fortæller Harald Krabbe, der dog hurtigt satte sig ind i vinens verden.
    Efter en række forsøg lykkedes det at producere god vin på Stevnsbærret. Derefter tog han skridtet fuldt ud. Han byggede et nyt vineri i godsets tidligere kostald og fordoblede arealet med Stevnskirsebær. I dag har vineriet en kapacitet til 120.000 liter af den sortrøde specialitet.
    Siden da er anmelderroser, stjerner og diplomer regnet ned over det lollandske kirsebærprojekt. Og selv om det meste af Danmark og en række andre lande på rekordtid har taget Frederiksdal Kirsebærvin til sig, pointerer Harald Krabbe, at projektet slet ikke er i mål.
    "Vi kender kun en meget lille del af Stevnsbærrets potentiale, så vinene vil klart blive bedre, efterhånden som vi opdager kvaliteterne".
    Adresse: Frederiksdal Kirsebærvin, Frederiksdal Gods, Frederiksdalsvej 30, 4912 Harpelunde, tlf.: 22 58 16 92, www.frederiksdal.com.