D

Da bere fresco, bør drikkes kold.

Damigiana, glasbeholder på ca. 54 liter. Anvendes til transport af unge vine og vine, der ikke skal lagres, typisk til privat brug. Nogle producenter i Barolo lagrer dog fortsat deres vine i damigiana en del af tiden. Det franske ord er damejean; det engelske demi-john.

Damaschino, drue, som dyrkes på Sicilien især i Trapani- og Palermo-provinserne. Også navn på en hvidvin af samme drue.

Daunia, historisk region i det centrale Apulien. Gode rødvine af Sangiovese og en række hvide IGT-vine af Trebbiano.

Decrepito, om en vin, der er død, og har mistet sin genkendelighed.

Degustazione, vinsmagning.

Delia Nivolelli, siciliansk DOC-område. Distriktet ligger i Trapani-provinsen, og listen over de nye DOC-vine er ret omfattende.

Delicato, delikat, sart, fin.

Diavoletto, lokal vin, som produceres mest til privat brug af tørrede Marzemino-druer omkring Parma i regionen Emilia Romagna. Sød og meget aromatisk. Et spændende bekendtskab.

DOC, forkortelse for Denominazione di Origine Controllata. Lovfæstet geografisk oprindelses-garanti, der trådte i kraft i 1963 og definerer dyrkningsområde, druesorter, udbytte i kilo druer og liter vin, mindste tilladte alkoholstyrke, syreindhold og ofte også lagringstid m.v. Der er stor variation i kvalitetsniveauet inden for samme DOC.

DOCG, forkortelse for Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Lovfæstet oprindelses- og kvalitetsgaranti, der trådte i kraft i 1980 og gælder prøvesmagte og godkendte vine fra områder, hvor der generelt produceres vin af konstant høj kvalitet.

Dolce, sød. Betegnelsen bruges normalt om de sødeste vine, der overhovedet produceres.

Dolceacqua, sødt vand. Dette sjove navn dækker over hovedbyen for produktion af Rossese-rødvine (s.d.).

Dolcetto, druesort, nævnt første gang i en piemontesisk vintekst i 1799 under navnet "Dossét", og Piemonte er da også druens naturlige habitat. Den indgår i DOC Monferrato, i Enfer d’Arvier, i Valle d’Aosta og i de mange DOC Dolcetto. En smule Dolcetto produceres også i det nærliggende Ligurien.
Vinen betragtes som piemontesernes dagligvin; den har en pæn syre og god frugt både i næsen og i smagen. De bedste Dolcetto kan tæmme druens frugtsyre og opnå et vist koncentreret, blødt væsen. Ellers har samme syre forhindret vinens succes på eksportmarkederne. Generelt skal Dolcetto drikkes kølig, og den kan kun gemmes op til tre år.
Før Anden Verdenskrig fremstilledes Dolcetto også som passitovin, og den anvendtes som basis for en ripasso-vin af Barolo-druen.
DOC-typerne er Dolcetto d’Alba DOC med den tætte mørkviolette farve, Dolcetto d’Acqui DOC, noget lysere både i smag og i farve, Dolcetto d’Asti DOC, Dolcetto Langhe Monregalesi DOC, Dolcetto di Diano d’Alba DOC, Dolcetto di Dogliani DOC og Dolcetto di Ovada DOC. De tre sidstnævnte udmærker sig ved deres mere kompakte smag, der ikke udelukker finesse og tiltalende undertoner af mandel og skovbær.
Dolcetto kan drikkes kølig, men de kraftigere af slagsen, fx Ovada og Alba, er også velegnede som allround-vine ved almindelig stuetemperatur. De kraftigere typer Dolcetto smager bedst efter 10-12 måneders lagring.

Donnaz, tør rødvin fra Valle d’Aosta fremstillet af druerne Nebbiolo (lokalt kaldet Picoutener), Freisa og Neyret. Har godt lagringspotentiale og typisk duft af mandler og marcipan.

Donnici, DOC-rødvin fra en række kommuner i Cosenza-provinsen, Calabrien, der fremstilles af druen Gaglioppo iblandet sorterne Greco Rosso, Malvasia Bianca og Mantonico. Tør og noget streng, men med god krop – alkoholstyrken er 12-13% – og godt lagringspotentiale. God valuta for pengene.

Dorato, guldgul, gylden.

Duro, hård, uharmonisk.

Drupeggio, grøn druesort fra Mellemitalien. Indgår i Orvieto-blandingen og giver disse vine deres karakteristiske bitter-aromatiske strejf.

Dry eller extra dry, anvendt om mousserende vine betyder det halvtør/halvsød. De rigtigt tørre betegnes Brut eller Extra Brut eller Pas Doé.