Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Charles-Camille Heidsieck

    Charles-Camille Heidsieck (1820-1871) voksede op i Reims som søn af Charles-Henri Heidsieck - en champagne-købmand, der blev berømt for at ride ind i Moskva, lige før Napoleons tropper ankom, udelukkende for at kunne tilbyde champagne til sejrherren - hvem det nu end måtte være.
    I 1851 grundlagde Charles-Camille Heidsieck sit eget champagnehus, Charles Heidsieck, i Reims. Og året efter besøgte han USA og blev straks klar over, at der her var et stort og uopdyrket marked for de franske bobler.
    Vel tilbage i Frankrig begyndte han at eksportere sine egne gode flasker til amerikanerne, der med begejstring tog champagnen til sig. Salget gik strygende, og snart var navnet Charles Heidsieck på alles læber.
    Da han igen besøgte USA i 1857 blev han modtaget med pomp og pragt, festivitas og banketter. Amerikanerne gav den charmerende franskmand tilnavnet Champagne Charlie, og under sine følgende besøg i landet blev han et kendt ansigt blandt New Yorks velhavende overklasse.
    Men højt at flyve, dybt at falde. I 1862 - under den amerikanske borgerkrig - besøgte han igen USA, og via diverse forviklinger endte han med at blive anklaget for spionage for den franske stat. Han kom i fængsel, og sagen udløste en diplomatisk konflikt mellem USA og Frankrig. Selveste Napoleon d. 3. forsøgte at få ham løsladt, og til sidst - efter syv måneder - lykkedes det.
    Fængslingen og de penge, som var gået tabt på amerikansk jord på grund af borgerkrigen, resulterede i, at Charles-Camille Heidsieck gik konkurs. Fattig og med et dårligt helbred vendte han hjem til Frankrig, hvor hans hustru, Amélie Henriot, havde måttet sælge ud af deres indbo for at klare til dagen og vejen.
    Men så smilede lykken endnu engang til ham. En amerikaner, hvis bror engang havde snydt Charles-Camille Heidsieck, gav ham skødet på et større areal jord i den amerikanske by Denver - som et plaster på såret. Champagne Charlie kom igen til penge, betalte sin gæld og genåbnede sit champagnehus. I dag er champagnen fra dette hus berømt verden over.